2019-06-10 87 views
荃灣有不少泰國餐廳可惜很多是有點擁擠而嘈吵難得一行六人吃生日飯便選了這間網上評論比較舒適的不想廢心, 要了6人set很是豐富先來海鮮冬蔭公不太辣 老人也可以馬拉盞炒椰菜苗比較小碟海鮮粉絲沙律很辣 超大拼盤ok原條炸魚這不錯黄咖哩海鮮 + 酥油餅okpad thai這個不喜歡太茄汁味這是外加的 鐵板蠔仔煎蛋蠔仔超大粒,不錯最後以香芒糯米飯作總結整體感覺食物賣相很好但味道一般
荃灣有不少泰國餐廳

整體感覺
食物賣相很好但味道一般
2019-05-26
2019-06-08 99 views
六月初晚上,天氣悶熱。很快就父親節了,從泰國回來以後很想念泰國味,看到這家泰國菜有父親節套餐,就是就訂位試試。裝潢主要以泰國風為主,另帶點點其他東南亞國家風格,座位舒適不擠。泰式小食五味拼盤,有炸蝦餅,香酥絲網春捲,香葉包雞,炸魚餅及南瓜玉米餅,非常豐富,而且全都是師傅們自家製的,味道跟一般訂貨的無法比較。柚子大蝦沙律,那個味道實在讓我太想念在泰國東北部的家常沙律,蝦子新鮮爽嫩,酸酸甜甜開胃非常。泰式皮蛋蝦餅,蝦肉全是自家打製,口感爽彈,包裹著皮蛋一齊炸,皮蛋香跟Q彈在口中形成一種刺激,一點沒負擔。吃泰國菜一定要點大象啤酒,店裡提供的是大瓶的,都讓我們大感驚訝,因為外面的餐廳都是提供小瓶裝,實在是太爽了。泰式潮爆炸鮮魷,魷魚圈炸得酥脆香口,炸漿薄而脆,避風塘炒蟹的風格,有乾蒜粒,香茅脆絲,乾煎香葉,混合各種香料一起吃才是泰國風格。青檸烏頭魚在我們面前現煮,簡單又鮮味,跟青檸檬配合,甘香味美。原個椰青焗飯端上來已經椰香撲鼻,米飯塞滿整個椰子,再加上椰子水跟椰肉,難怪米飯和海鮮味道的幽香配合得那麼剛好。泰式咖哩海鮮的咖哩醬混合蛋花,所以口感做到香滑濃稠而不油膩,海鮮有青口,原隻軟殼蟹,濃稠
六月初晚上,天氣悶熱。

泰式小食五味拼盤

柚子大蝦沙律

大象啤酒

泰式潮爆炸鮮魷

泰式潮爆炸鮮魷,魷魚圈炸得酥脆香口,炸漿薄而脆,
青檸烏頭魚

泰式咖哩海鮮

泰式咖哩海鮮的咖哩醬混合蛋花,所以口感做到香滑濃稠而不油膩,海鮮有青口,原隻軟殼蟹,濃稠的咖哩汁完美覆蓋所有海鮮。
亞萊嘜嘜蒜香包
最重點是亞萊嘜嘜蒜香包,長方形磚塊,那個厚度是從來未見的,烘的每一面都金黃香脆,滿滿的蒜香味,沾上咖哩醬,真的是絕配。
原隻泰王香茅燒雞

原隻泰王香茅燒雞,已經烤好的原隻雞上桌,服務生再在底部點火增加香茅味,戴上手套,
原隻泰王香茅燒雞
徒手撕開雞肉,每一口都是香嫩滑溜,自家調配的醬汁帶微辣,進一步刺激食慾。
黑白芒果糯米飯

最後是甜品黑白芒果糯米飯,糯米溫暖軟糯,黑糯米增加咀嚼感,椰子漿更是多得快要溢出,配上鮮芒果,家人對今晚的菜品非常滿意。
2019-06-06
Dinner
Celebration
Father's Day
大象啤酒
亞萊嘜嘜蒜香包
2019-06-03 145 views
喺元朗食過之後,都覺得好好味,原來佢哋喺荃灣有分店,今日行開呢頭一於又去試下😍😍餐廳坐位寬敞,坐在卡位望到街景,幾舒服👍👍荃測分店的泰菜亦都不錯,仍然能保持水準又好味😋😋份量亦都大大碟,仍然都係咁抵食👍👍見到佢哋d野飲都好抵,$50就有兩杯👍👍服務態度亦都好好又有禮貌😍👍😍👍一定會再去食下
餐廳坐位寬敞,坐在卡位望到街景,幾舒服👍👍
見到佢哋d野飲都好抵,$50就有兩杯👍👍
服務態度亦都好好又有禮貌😍👍😍👍
一定會再去食下
就黎父親節, 梗係同屋企人去食特別啲嘅正野, 我地又黎亞萊嘜嘜食泰菜啦🤩咁多人實係嗌set, 款式多份量又夠豐富. set menu往往都有驚喜, 難得屋企個個都like呢.>泰式皮蛋蝦🦐餅自家打嘅新鮮蝦餅包住皮蛋炸起, 非常彈牙, 中間係師傅醃製嘅酸菜, 開胃又解膩.>泰式潮爆炸鮮魷魷魚🦑圈粒粒爽口, 薄薄脆脆炸漿實在令人停不了口, 以炸香茅香蒜辣椒🌶️伴碟靚之餘仲香氣四溢, 唔好嘥左綠色一塊塊炸香葉啊, 平時香葉肉碎炒飯食得多, 炸起原來勁脆口更有驅風作用呢.>泰式咖哩海鮮🦞🦀🦑🦐雜錦附送亞萊嘜嘜 特色蒜香包 6件次次黎亞萊嘜嘜都必食li度嘅蒜蓉包, 厚切成長條型, 每一面塗滿充滿蒜香嘅牛油, 食起來零舍香脆👍🏻; 蛋咖哩大人細路都啱食, 大碟到嚇親🤣, 每一口都係嚴選嘅食材: 大過手掌嘅龍蝦🦞- 入味爽口彈牙, King Size青口, 勁多去哂殻嘅蝦🦐, 軟殻蟹超多肉, d咖哩汁濃稠度perfect又香, 點咩都好正>.< 開心share必食!!>原隻泰王香茅燒雞一隻🐓原隻香茅燒雞, 底下再鋪左好多條香茅然後點火🔥, 徒手撕開雞肉,

泰式皮蛋蝦🦐餅

泰式咖哩海鮮🦞🦀🦑🦐雜錦
附送亞萊嘜嘜 特色蒜香包 6件
特式蒜香包

原隻泰王香茅燒雞一隻

原隻泰王香茅燒雞一隻🐓
原隻香茅燒雞, 底下再鋪左好多條香茅然後點火🔥, 徒手撕開雞肉, 勁大隻雞脾🍗雞肉超嫩滑, Dip師傅自己調嘅微辣醬汁, 真心好玩又好食.

原個椰青焗飯🥥
未食已經陣陣椰香衝埋黎, 原來個椰青唔係presentation咁簡單, 裡面椰青水同椰肉🥥充分發揮唒幽香椰子🥥味. 爆滿海鮮每一啖都超豐富, 完全同坊間就咁罐頭椰漿整嘅係兩回事呢👍🏻.

黑白芒果🥭糯米飯
再飽都好, 一定要食埋芒果糯米飯. Li度嘅黑白糯米係暖笠笠架, 椰漿更係鋪天蓋地唔使爭, 芒果🥭新鮮, 一啖芒果肉+椰汁糯米勁夾呢❤️.
椰汁紅豆冰

椰汁紅豆冰🥤
微漸層嘅椰汁紅豆冰味道勁balance, 椰汁> 花奶>腍身紅豆, 好飲!

2019-06-02
$150 (Dinner)
Celebration
Father's Day
特式蒜香包
原隻泰王香茅燒雞一隻
椰汁紅豆冰
  • 原隻泰王香茅燒雞
2019-06-02 59 views
見有推出父親節套餐就同屋企人提早黎慶祝一下😌亞萊嘜嘜有幾間分店,今次就黎荃灣☝🏻🥰4個人食餐屋企飯都叫到成台都係😂🤤泰國野🎈泰式皮蛋蝦餅外層係炸蝦餅,入面係皮蛋🥰一個菜式滿足晒你兩個願望蝦餅鬆脆!有咬口,入面皮蛋好香,無太刺鼻既味道,一口咬落去外脆內軟☺️餐廳自家打蝦膠,而酸菜都係自己整,夾住食就唔會太膩😍🎈泰式潮爆炸鮮魷成碟野既外型係好震撼既,因為上面係炸魷魚,兩個自家製既醬,下面有炸香葉同辣椒,去濕功效,重有香茅係底。魷魚好有彈性,脆醬夠薄🥰!鮮甜既魷魚🤤 口感同外貌都一流😳爸b 都好開心🎈 泰式咖哩海鮮雜錦+亞萊嘜嘜 特色蒜香包 (6件)大隻蝦!重有超巨型青口,精心嚴選過,蛋咖啡勁香但唔會太辣,係甜咖哩🤤一家大細都會岩食😍!大蝦爆膏!青口大隻多肉,洋蔥都索曬咖哩🤤超正!沾蒜香包食!勁正!蒜香包係長條型立即整既金磚包🤤外面勁脆入面軟熟☝🏻🥰咖哩一流🎈原隻泰王香茅燒雞一隻人黎放火😍!原隻燒雞,下面滿滿既香茅,燒起上黎成陣香茅味,雞肉鮮嫩白滑☺️雞髀打人牙鉸軟,啖啖肉既雞髀🤤熱辣辣層層雞油🤤 重有兩個泰式甜酸醬同泰式醬汁!兩種口味😊🎈原個椰青焗飯超香椰醬味!原個椰子上,入面放滿曬炒飯,上面
見有推出父親節套餐就同屋企人提早黎慶祝一下😌
亞萊嘜嘜有幾間分店,今次就黎荃灣☝🏻🥰

4個人食餐屋企飯都叫到成台都係😂🤤
泰國野

🎈泰式皮蛋蝦餅
外層係炸蝦餅,入面係皮蛋🥰一個菜式滿足晒你兩個願望

🎈泰式潮爆炸鮮魷

🎈 泰式咖哩海鮮雜錦+亞萊嘜嘜 特色蒜香包 (6件)

沾蒜香包食!勁正!

🎈原隻泰王香茅燒雞一隻

🎈原個椰青焗飯
超香椰醬味!原個椰子上,入面放滿曬炒飯,上面重有🤤真既椰青起肉炒!!!蟹柳同青口重有栗米同青豆炒飯☺️香得黎唔會太膩,飯量都好大份🤤 有誠意既椰青炒飯😍

🎈珍多冰
食泰國野必須要飲泰式飲品😍
珍多冰唔會太甜,椰奶好香🤤

荃灣區都幾正既泰國菜,一家大細岩曬☝🏻

2019-06-01 125 views
星期六做完Facial,條街十分多人,我地搵野醫肚,揀左依間坐得好闊落泰式乾炒河 $46 - 佢有得揀配(豬/牛/雞)我選擇左雞,仲有芥蘭、紅蘿蔔、蛋絲,食到底都唔會好油,味道亦不錯無骨海南雞拼豬手飯 $55跟黃薑飯同柚子醬&辣汁,不過我覺得個汁一般,我都係鐘意傳統黑豉油&薑溶但雞好滑,而豬手個層皮充滿骨膠原🤤係唔錯熱咖啡 - 係機沖,我覺得扣左分,因為好多奶,無咩咖啡味,同埋唔夠熱整體食物不過不失,不過以依個價錢,唔需要加一,而且星期六午餐都坐得唔擠擁,都係合格以上

泰式乾炒河 $46 - 佢有得揀配(豬/牛/雞)

無骨海南雞拼豬手飯 $55
跟黃薑飯同柚子醬&辣汁,不過我覺得個汁一般,
我都係鐘意傳統黑豉油&薑溶
但雞好滑,而豬手個層皮充滿骨膠原🤤係唔錯

2019-05-31 101 views
今天到了此餐廳進,點了凍咖啡(走甜)。第一次來了凍奶荼(走甜),第二次來了凍咖啡(有甜),第三次來了一杯凍咖啡水(走甜),飲了一口全沒有味道,沒有飲了!如飲很有問題我一定追究責任!請他們好好檢討一吓自己出品和員工素質!公平而論 : 食品和樓面服務是OK!
今天到了此餐廳進,點了凍咖啡(走甜)。
第一次來了凍奶荼(走甜),
第二次來了凍咖啡(有甜),
第三次來了一杯凍咖啡水(走甜),
飲了一口全沒有味道,沒有飲了!
如飲很有問題我一定追究責任!
請他們好好檢討一吓自己出品和員工素質!
公平而論 : 食品和樓面服務是OK!
2019-05-31
Tea
2019-05-27 84 views
簡簡單單食餐泰國菜,邊食邊好似去咗泰國食咁,因為餐廳煮出泰式地道風味,多謝朋友仔食完元朗分店後推介畀我,荃灣呢間都唔錯,近千色,好就腳。泰式肉碎生菜包 肉碎炒得好鬆化而且又唔係好辣,辣度啱啱好,好惹味,用生菜包住食口感好爽,生菜處理得好爽脆。泰式香芒蟹肉炒飯第一次食用芒果用嚟炒飯,味道估唔到又幾好喎,特別一讚係有勁多蟹肉呀,啖啖蟹肉入口,又唔使自己拆肉,呢個飯食得好滿足。鹹青檸梳打冰好少見到泰式梳打用既係鹹青檸,餐廳將鹹青檸醃得非常入味、非常鹹,愛鹹一族一定會好鍾意,受唔到咁鹹既話,建議唔好篤咁大力,又或者叫餐廳畀糖水你倒入攪伴飲。香芒黑白糯米飯未食已經聞到泰國芒果既味道,新鮮泰國芒果肉熟度剛剛好、甜度剛剛好,再配沾有椰醬既黑白糯米飯,口感煙煙靭靭,完滿咗一餐飯。
簡簡單單食餐泰國菜,
邊食邊好似去咗泰國食咁,
因為餐廳煮出泰式地道風味,
多謝朋友仔食完元朗分店後推介畀我,
荃灣呢間都唔錯,近千色,好就腳。

泰式肉碎生菜包

肉碎炒得好鬆化而且又唔係好辣,
辣度啱啱好,好惹味,
用生菜包住食口感好爽,
生菜處理得好爽脆。

泰式香芒蟹肉炒飯

第一次食用芒果用嚟炒飯,
味道估唔到又幾好喎,
特別一讚係有勁多蟹肉呀,
啖啖蟹肉入口,又唔使自己拆肉,
呢個飯食得好滿足。

鹹青檸梳打冰

好少見到泰式梳打用既係鹹青檸,
餐廳將鹹青檸醃得非常入味、非常鹹,
愛鹹一族一定會好鍾意,
受唔到咁鹹既話,
建議唔好篤咁大力,
又或者叫餐廳畀糖水你倒入攪伴飲。

香芒黑白糯米飯

未食已經聞到泰國芒果既味道,
新鮮泰國芒果肉熟度剛剛好、甜度剛剛好,
再配沾有椰醬既黑白糯米飯,
口感煙煙靭靭,
完滿咗一餐飯。

Dinner
  • 泰式肉碎生菜包
  • 泰式香芒蟹肉炒飯
2019-05-23 70 views
一個星期六的下午,突然好想食下泰國嘢所以去咗呢間度食。發現都幾抵食個喎,食物質素不錯之外份量亦都頗大,同埋又唔會話坐得好迫。order咗一個雞肉炒金邊粉連嘢飲(lunch set menu)都係$50如果要轉特飲就加$10。另外仲叫咗一個菠蘿炒飯 lunch set, 兩個餐都轉特飲再加埋蒜蓉包,三個人都夠食。份蒜蓉包我認為非常好食,因為好鬆軟,又唔會話食到個口好攰重點係熱辣辣的!建議如果叫蒜蓉包真係嚟到就好即刻食會最好味因為夠熱而且鬆軟。
2019-05-22 152 views
東南亞菜總是我在外用饍的首選,色香味俱全,我最欣賞香港的東南亞餐廳不局限於單一國家的菜餚,泰越餐廳是最常見的組合,可清淡可重味。亞萊嘜嘜首先吸引我的是餐廳的格調,具東南亞風情,無論是牆上的壁畫,用作間隔的屏風,以及竹籐設計的燈罩,都給人很泰國的感覺。/1️⃣ #越式豬頸肉撈檬🍲 豬頸肉不會太鹹,而且烤的剛好,脆脆的外皮帶點焦香。各種配料也足夠,加上碌冧汁(越南魚露甜酸汁),酸味適中,不會太甜,不錯2️⃣ #泰式雞肉炒金邊粉🥣這道菜最值得一讚的是粉不會太油,較清爽所以不會黏在一起影響食慾。雞肉也蠻多,非常入味
1️⃣ #越式豬頸肉撈檬

2️⃣ #泰式雞肉炒金邊粉
越式豬頸肉撈檬
泰式雞肉炒金邊粉
越式豬頸肉撈檬
泰式雞肉炒金邊粉
2019-05-18 124 views
母親節當日去左食,我地一行十幾人以為會好迫,但都坐得幾舒服!每個人都有"俟pan櫈" 坐,唔洗坐圓櫈yeah點左HK$1688既母親節套餐,食物都算大碟,好夠食本人最中意就係個冬蔭公湯,雖然好普遍但真係好少餐廳可以整得好飲又夠味而且唔會太辣!小食拼盤個魚餅都好正,餡料有泰式香葉,好惹味!另外值得一讚既就係個咖哩,唔辣但係又夠味,連我呀婆70幾歲都食得好開心!蒜香包又夠脆,點咖哩食簡直一流!
小食拼盤個魚餅都好正,餡料有泰式香葉,好惹味!
蒜香包又夠脆,點咖哩食簡直一流!
2019-05-12
2019-05-15 85 views
海南雞冬蔭功湯檬粉- 湯底由車喱茄、香茅、芫茜、檸檬葉、乾蔥、紅辣椒、鹹蝦乾、酸子、炸蒜、椰奶製成,每種材料的份量都控制得恰到好處,味道融和,酸香微辣- 車喱茄爽脆酸甜,草菇、秀真菇菌味鮮香- 芽菜不鮮爽,未能在濃香湯底中展示其身影- 海南雞外滑內嚡,近皮脂位雞味較濃,有微量透明雞啫喱,肉則沒什麼味道- 檬粉吸湯,相對金邊粉或河粉輕盈,亦不會如後兩者般,會受熱而釋出米味,擾亂冬蔭功湯的本味- 醺點海南雞的醬汁,以薑茸、麵豉、辣椒及少量芫茜製成,酸辣醒胃帶微甜
海南雞冬蔭功湯檬粉

- 車喱茄爽脆酸甜,草菇、秀真菇菌味鮮香
- 芽菜不鮮爽,未能在濃香湯底中展示其身影
2019-05-14 115 views
我好多時都會喺荃灣食埋飯先返工,雖然係一個人食飯,但都想搵間企理啲嘅餐廳,靜靜地食個飯,唔想去的太過逼夾嘅餐廳。最近就比我發現咗呢間亞萊嘜嘜,坐得舒服,又有卡位,對住條大馬路,其實都幾寫意啊。呢間餐廳食左好幾次,所以就將所有圖擺埋喺同一篇文度出啦。如果你坐卡位嘅話,就會對住大馬路,景觀唔錯架。豬手飯。上菜嘅時候真係嚇咗一跳,豬手分量十分多,豬實有濃烈嘅滷水味,仲要炆得好腍,加上個滷水汁,真係忍唔住食曬成碟,佢仲配咗半隻滷水蛋添。豬手下面亦都有啲酸菜,送飯一流。雞扒叻沙湯麵。雞扒同湯麵會分開上,值得一讚。雞排又用醃料醃過,所以食落都幾香,而且煎得唔錯。叻沙都有少少椰香味,辣辣地幾好味。泰式炒金邊粉。醬料令到個金邊粉酸辣辣咁樣,食落都幾開胃嘅,仲有啲芽菜,蛋碎,豆乾,豬肉等等,係唔錯嘅。

如果你坐卡位嘅話,就會對住大馬路,景觀唔錯架。

豬手飯。

雞扒叻沙湯麵。

泰式炒金邊粉。
2019-05-14 71 views
今日晏晝同屋企人係荃灣附近行下既時侯突然見到門口個泰國人公仔, 即刻行去睇下係咪正野行到去睇下menu好似幾正 咁岩媽媽又話好耐無食過泰國野  難得母親節就順下佢意 決定食呢間估唔到咁都有surprise 最好食既一定係呢個咖哩軟殼蟹加農夫包  隻蟹炸得好脆好香 咖哩又唔會太辣 加埋個唔太硬身既農夫包真係好夾 份量又好足 最美中不足既係有少少貴 但係呢個質素都對得起價錢! 我地2個人食 食完隻軟殼蟹已經有D飽 但又無理由只食一樣 所以再叫多左個芒果蟹肉炒飯呢間野所有食物賣相都唔錯 份量又大 成個芒果擺落炒飯到 睇見都流口水 每粒飯都有味道炒得好靚 食落口好滿足 但蟹肉份量唔夠喉 如果想食蟹既朋友可以直接叫蟹 如果唔係會唔夠喉架HAHA

估唔到咁都有surprise

最美中不足既係有少少貴 但係呢個質素都對得起價錢!

咖哩軟殼蟹+農夫包
芒果蟹肉炒飯
2019-05-12
咖哩軟殼蟹+農夫包
2019-05-12 79 views
We came here to celebrate Mother’s day with our family. We have booked 6:30pm but the restaurant claimed that they have informed us the booking being moved to 6pm yet we have never received any phone calls nor promised for such changes. Then when we’re having dinner, they insisted that we should leave 7:30pm coz they moved our booking to 6pm and initially refused to take our dessert order. They finally took our order after we argued for that.The foods are average, but with such service, it makes

The foods are average, but with such service, it makes the experience poor. No matter how good the food is ( and in fact it is just average), I would never recommend this restaurant.