2024-06-16 133 views
踏入餐廳一刻,不難令人瞬間感覺去左意大利。餐廳環境雅致,牆上投影羅馬風景片段,猶如置身其中,靚景嘆杯咖啡漫活一下,食個半自助午餐充充電,是多麼的美好。商務午市套餐 Business Lunch Set有精選意大利前菜、是日餐湯、自選主菜、甜品和餐飲。是日餐湯前菜前菜任食的好多選擇,而且正宗,有莎樂美腸、巴馬火腿配哈蜜瓜、水牛芝士蕃茄沙律、雜菜蛋餅、burrata cheese、青口、蟹鉗、翡翠螺、章魚、煙三文魚和沙律菜。碳燒意大利肉眼牛扒配陳醋 $398牛扒七成熟肉質軟嫩,牛味十足,表面碳燒過有陣焦香味,配埋酸甜的陳醋充滿意式風味,加點紅黑胡椒粒,芳香刺激豐富了味道,有埋火箭菜在旁健康美味。龍蝦小黃瓜扁意大利麵配車厘茄醬 $448手工扁意粉煙韌彈牙好掛汁,配上酸甜茄醬食落相當開胃。龍蝦肉新鮮爽口彈牙,有好多黃瓜絲增添不少口感。意大利麵包布丁配雲呢拿雪糕及朱古力醬 +$58麵包布丁口感軟綿且濕潤,充滿蛋香和奶香,食到提子乾,配以雪呢拿雪糕和朱古力醬,美味又滿足。咖啡
踏入餐廳一刻,不難令人瞬間感覺去左意大利。

商務午市套餐 Business Lunch Set
有精選意大利前菜、是日餐湯、自選主菜、甜品和餐飲。

酸種麵包

意大利麵包布丁配雲呢拿雪糕及朱古力醬

咖啡
2024-06-13
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
$500 (Lunch)
酸種麵包
龍蝦小黃瓜扁意大利麵配車厘茄醬
意大利麵包布丁配雲呢拿雪糕及朱古力醬
碳燒意大利肉眼牛扒配陳醋
這間位於25樓的意式餐廳,以羅馬為題,一埗入餐廳已經有一塊超大的牆身投影電視,播著羅馬的街道,仿如進入當地街頭般;而且牆身掛滿了不同類型的照片同街景海報,帶點懷舊感覺;同時,室外有露台座置,可以吹著風一邊享受風景,一邊享用美食,是一個適合與客戶/公司聚餐的好地方;晚上都可以同另一半來約會。餐廳原來由意籍大廚主理,所以可以食到的大部份食材同烹飪都是主廚精心挑選的意大利新鮮食材製作而成,真是由內至外都很有誠意!商務午市套餐 Business Lunch SetBusiness Set Lunch價錢介乎$398至$488之間,共5款主菜選擇。包括了:自助區意大利冷盤及精選前菜(”Borgovivo”) + 餐湯及餐包 + 自選主菜一份 + 甜品 + 餐飲餐包是酸種麵包,主要有Focaccia及酸種麵包,可以蘸上橄欖油及黑醋味道食;餐湯是蕃茄忌廉湯,酸種麵包配鮮蕃茄,夠醒胃。開胃後可以到最令人開心的是這個Borgovivo自助區,食物比想像中更豐富:蟹鉗翡翠螺烤魷魚拌橄欖油八爪魚煙三文魚巴馬火腿意式凍肉拼盤蜜瓜芝士醃漬蔬菜水牛芝士蕃茄沙律羽衣甘藍沙律雜菜蛋餅碳燒意大利肉眼牛扒配陳醋 $398

商務午市套餐 Business Lunch Set

水牛芝士蕃茄沙律
羽衣甘藍沙律
雜菜蛋餅

碳燒意大利肉眼牛扒配陳醋 $398
剛剛好的五成熟牛扒,肉嫩帶點碳燒香,而牛扒肥瘦均勻,當然最開心是有幫我們切好,牛肉味道濃郁,配合醋酸火箭菜,開懷得食,食得健康。

意大利麵包布甸配雲呢拿雪糕及朱古力醬 $58
布甸夾住提子乾,口感好特別,布甸微暖再吃一口雲呢拿雪糕,甜點都好意式🍨

☕️餐飲可以要咖啡或茶
當然不少得一杯熱咖啡
2024-05-05 607 views
位於灣仔新開的208 Johnston大廈搭升降機🛗上25樓一開門被餐廳環境驚艷了4-5米高的樓底大半邊的大玻璃窗大量吊燈、掛畫、酒櫃心情即時開朗😚😚平日午市商業套餐包括:All you can eat Salad Bar (食物種類不少,也有凍海鮮、芝士火腿,詳細請看相片)餐湯(是日雜菜湯)主菜(共有5款,請看餐牌)餐飲(各種冷熱咖啡☕️或茶)甜品(有兩款,但需加錢,請看餐牌)任食前菜Bar 賣相吸引,有一般大眾喜歡吃的龍蝦🦞青口、螺、煙三文魚、各款Ham and Cheese、沙律等,唯部分海鮮有沙,其他質素可以👌🏻用咖啡杯裝著的餐湯,是日雜菜湯味道酸酸甜甜味道不錯,但份量較少,整體湯料和湯各佔一半🤫主菜點了一份肉眼牛扒🥩和一個意大利薄餅🍕 Pizza 有驚喜!餅底厚度剛好,香脆而又有咬口,番茄醬🥫水牛芝士🧀辣肉腸味道很平衡,整體好吃😋 相反5成熟牛扒看似不止5成熟,肉質偏乾,牛味亦不突出🫣 加了$58 叫一個甜品,麵包布甸配雪糕和朱古力醬,麵包布甸濕潤幾香,配雲尼拿雪糕很夾,但再加朱古力醬後個人覺得有點太甜😅 總結:食物不過不失,服務正常,環境超加分
位於灣仔新開的208 Johnston大廈
搭升降機🛗上25樓一開門被餐廳環境驚艷了
4-5米高的樓底
大半邊的大玻璃窗
大量吊燈、掛畫、酒櫃
心情即時開朗😚😚

平日午市商業套餐包括:
餐湯(是日雜菜湯)
主菜(共有5款,請看餐牌)
餐飲(各種冷熱咖啡☕️或茶)
甜品(有兩款,但需加錢,請看餐牌)

總結:食物不過不失,服務正常,環境超加分
  • Pinsa  Pizza  with  tomato
  • mozzarella  cheese  and  spicy  sausage
位於灣仔的意大利餐廳牆身掛滿不同照片海報🎞️暖色木系的裝潢設計華麗典雅有氣派 亦設有室外座位可以俯瞰灣仔景色🏙️餐廳由意籍大廚主理 大部份食材選用意大利新鮮食材製作🇮🇹非常有誠意✨商務午市套餐 Business Lunch Set✨任食自助區意大利冷盤、精選前菜 + 餐湯 + 餐包 + 自選主菜 + 甜品 + 餐飲🍞酸種麵包有兩款 烘得微暖外脆內軟口感煙靭 蘸上橄欖油及黑醋味道更好🥣餐湯是奶油蘆筍湯 加入百里香跟橄欖油 味道好香濃挺特別的 🥗自助區的食物好豐富有驚喜 凍海鮮有蟹鉗🦀翡翠螺都好鮮味 意式凍肉拼盤都好鹹香 可以搭配蜜瓜🍈芝士🧀跟醃漬蔬菜🥒一起吃更滋味😍水牛芝士是餐廳自家製 白滑軟彈味道溫和👍🏻冷盤沙律的烤魷魚拌橄欖油🐙同羽衣甘藍沙律都好出色🍕意式蛋批都好值得一試🥩 碳燒意大利肉眼牛扒配陳醋 $398五成熟的牛扒非常柔嫩帶碳燒香有炭燒香味🔥牛扒肥瘦均勻油花適中🤤肉味比較濃郁 配合酸酸甜甜的陳醋及火箭菜🌱能減低油膩感🐟碳燒三文魚配蜜糖芥末醬 $368三文魚油脂豐😋大件好厚身 燒得焦香鮮味多汁 配上香甜清新的蜜糖芥末醬🍯整體味道配搭得好好👍🏻🍮意大利麵包布甸配雲呢拿雪糕及朱古力醬 $

✨商務午市套餐 Business Lunch Set✨

🥣餐湯是奶油蘆筍湯 加入百里香跟橄欖油 味道好香濃挺特別的

🥩 碳燒意大利肉眼牛扒配陳醋 $398

🐟碳燒三文魚配蜜糖芥末醬 $368
碳燒三文魚配蜜糖芥末醬

🍮意大利麵包布甸配雲呢拿雪糕及朱古力醬 $58
意大利麵包布甸內有提子乾🍰重蛋奶香甜味適中帶微暖🍨配上雲呢拿雪糕跟朱古力醬一起吃 味道同口感都好豐富 大滿足的飯後甜點🥰
意大利麵包布甸配雲呢拿雪糕及朱古力醬

☕️餐飲可以要咖啡或茶 要了凍咖啡跟凍檸茶🍋凍飲好大杯

📍AMA Ristorante by The Amatricianist (灣仔)
碳燒三文魚配蜜糖芥末醬
意大利麵包布甸配雲呢拿雪糕及朱古力醬
2024-03-12 1221 views
今日放早,相若朋友到灣仔吃這一間環境優美。有意大利風情的意大利菜。餐廳氛圍露台座位和室內以浪漫為主題的座位,非常適合聊天的好地方。➰Business Set Lunch ➰包括精選意大利前菜、酸種麵包、是日餐湯、主食及飲品酸種麵包主要分為兩種,兩種都外脆內軟,可配上橄欖油和黑醋進食,非常煙靭。BUSINESS 有5個選項。亦有其他的MENU有一個小型的半自助午餐。有不同種類的精選意大利前菜。包括龍蝦尾,田螺,水牛芝士蕃茄,青口,八爪魚,青口,煙三文魚,巴馬火腿及各款沙律菜等。餐湯是日餐湯位忌廉薯仔湯,濃稠的薯仔,配上忌廉醬汁,非常幼滑細膩。主菜方面,我們選了以下兩款。1.特選草飼阿根延西冷牛扒配洋蔥葡萄乾汁($398)牛扒我們選了五成熟,牛尾非常濃郁,亂畫多汁,配上酸酸甜甜的意大利陳醋,中和油膩感,非常開胃。2.龍蝦小黃瓜扁意大利粉($448)扁意大利粉是我最愛的口味,煙靭韌,配上大量的鮮龍蝦肉,和小黃瓜及蕃茄醬汁,非常開胃,鮮甜清爽。最後亦有TEA OR COFFEE 供選擇今日天氣非常晴朗,在餐廳內望出去身心舒暢。
今日放早,相若朋友到灣仔吃這一間環境優美。
有意大利風情的意大利菜。
➰Business Set Lunch ➰
包括精選意大利前菜、酸種麵包、是日餐湯、主食及飲品
BUSINESS 有5個選項。
亦有其他的MENU
有一個小型的半自助午餐。

主菜方面,我們選了以下兩款。

1.特選草飼阿根延西冷牛扒配洋蔥葡萄乾汁($398)
2.龍蝦小黃瓜扁意大利粉($448)
最後亦有TEA OR COFFEE 供選擇
今日天氣非常晴朗,在餐廳內望出去身心舒暢。
2024-03-12
$400 (Lunch)
1K
2024-06-21 0 views
今日lunch time同事帶我嚟食好嘢依度樓底好高 枱同枱之間好有距離 坐得都幾舒服嗌一個main就可以有Semi-Buffet放到滿滿嘅一枱 選擇都幾多連蟹、螺肉、青口 依啲海鮮都有螺肉好鮮味又爽口 幾高質~~肉丸係另一樣好喜歡嘅大大粒 啖啖肉 配埋好惹味嘅蕃茄醬N唔覺意食咗幾粒仲有餐湯同麵包麵包配埋煙三文魚炭燒草飼意大利肉眼牛扒配紅胡椒醬 $398ITALIAN BEEF RIB EYECHARGRILLED WITH PINK PEPPERCORN SAUCE已經切好晒咁上炭燒燒得好香耶~~外層焦香 而入面仲係粉粉的雖則係草飼牛牛 但肉質都嫩滑同juicy龍蝦小黄瓜扁意大利麵配車厘茄醬 $428LINGUINE WITH LOBSTER & ZUCCHINE SAUCE龍蝦啖啖肉 而且份量都多質素都唔錯 肉質彈牙又鮮甜車厘茄醬係好濃郁嘅蕃茄味 酸酸甜甜咁 配意粉同龍蝦都幾夾好滿足嘅一個lunch
今日lunch time同事帶我嚟食好嘢
依度樓底好高 枱同枱之間好有距離 坐得都幾舒服
嗌一個main就可以有Semi-Buffet
放到滿滿嘅一枱 選擇都幾多
連蟹、螺肉、青口 依啲海鮮都有
螺肉好鮮味又爽口 幾高質~~
肉丸係另一樣好喜歡嘅

質素都唔錯 肉質彈牙又鮮甜
車厘茄醬係好濃郁嘅蕃茄味 酸酸甜甜咁 配意粉同龍蝦都幾夾

好滿足嘅一個lunch
2024-06-13 0 views
灣仔正宗意大利菜,主廚Paolo Monti 來自意大利羅馬,有35年烹調經驗,為大家帶來最正宗的意大利菜🇮🇹餐廳位於灣仔JOHNSTON 25樓,除咗景觀開陽,室內環境亦都佈置得好有雅致。今次試咗佢哋嘅半自助午餐🥣自助區有一系列嘅意式前菜,例如各款芝士、ham、仲有海鮮包括青口、螺、蟹鉗、八爪魚。除此之外仲包咗餐湯、意大利麵包,餐湯係南瓜湯🎃味道都好香濃!主菜方面,有五款選擇,我哋要咗一個牛扒、一個意粉。龍蝦小黃瓜扁意大利麵配車厘茄好出色!意粉沾滿龍蝦醬汁,龍蝦味味道好出🦞伴隨着黃瓜和車厘茄,味道酸甜開胃。牛扒方面叫咗七成熟🥩配上紅胡椒醬,面頭鋪上粒粒胡椒、略嫌啲胡椒稍多,味道有啲出,不過塊扒夠靚,肉質軟腍😋最後仲有甜品和飲品,甜品方面係意大利麵包布丁配雲尼那雪糕及朱古力醬,麵包布甸好好食,質感軟綿綿,充滿蛋香,配上雲呢拿雪糕和朱古力,簡直係Perfect Match!! 😍😍🔸龍蝦小黃瓜扁意大利麵配車厘茄🔸炭燒章飼意大利肉眼牛扒配紅胡椒醬🔸意大利麵包布丁配雲尼那雪糕及朱古力醬📍#AMARistorantebyTheAmatricianist (#灣仔美食)灣仔莊士敦道206-212

🔸龍蝦小黃瓜扁意大利麵配車厘茄
🔸炭燒章飼意大利肉眼牛扒配紅胡椒醬
🔸意大利麵包布丁配雲尼那雪糕及朱古力醬

2024-06-06 21 views
《香烤鱸魚配牛油果及薄荷蕃茄西西里醬》🐟 $378鱸魚好新鮮,肉質軟腍,同蕃茄西西里味夾。肉質入味,無骨🫶🏼 一啲都唔膩。《龍蝦小黃瓜扁意大利粉配車厘茄醬》🍝 $428賣相一流,龍蝦肉都幾多🦞。龍蝦晶瑩剔透,啖啖蝦肉,配埋淡淡嘅蕃茄味🍅。用咗龍蝦汁去煮意大利粉🍝,好香龍蝦肉味同少少香辣味🤩 意粉軟硬度適中煮得啱啱好👌🏻《意大利麵包布丁 配雲尼那雪糕朱古力醬》 $58意大利麵包布丁🍮鬆軟,暖身有口感,點埋冰冷雲呢拿雪糕🍦,形成對比😋 仲有朱古力醬點綴🍫!

《香烤鱸魚配牛油果及薄荷蕃茄西西里醬》🐟 $378

《龍蝦小黃瓜扁意大利粉配車厘茄醬》🍝 $428

《意大利麵包布丁 配雲尼那雪糕朱古力醬》 $58
2024-06-05 14 views
有時候去灣仔食飯都諗極都無頭緒食咩好?想坐得舒服啲 食得多元化 我通常都會諗起灣仔呢間意大利餐廳AMA食超級豐富嘅Semi Buffet Lunch唷😍lunch time仲有商務午餐套餐可選擇🤭有我曼鍾意嘅semi buffet salad bar🥰🥰🥰前菜餐廳中庭已經係GRANDMA‘S TABLE,一眼見哂有咩前菜可選擇,超級豐富唷!芝士都有4款:水牛芝士、馬蘇里拉奶酪、🧀布拉塔芝士、精選芝士、,腸有米蘭臘腸、帕爾馬火腿🥓、烤茄子🍆烤椒等等……真係豐富得很!我最鍾意水牛馬蘇里拉奶酪,係餐廳自家製,非常新鮮!另外茄子🍆沙律都好惹味,好鍾意❤️主菜🥩炭烤草飼天然阿根廷優質牛里脊配火箭沙律菜西冷肉烤得香香,肉肉粉嫩,牛肉味香濃~喜歡💕龍蝦汁海鮮扁意粉香濃嘅龍蝦醬汁,扁意粉吸滿精華,掛汁不得,份量都唔少!不過今次嘅意粉就偏軟身少少,我都係鍾意食硬身啲甜品 茶/咖啡真係太飽啦🤭佢哋嘅甜品類似Christmas cake再加個雪糕邪惡得來令人難以抗拒

主菜

🥩炭烤草飼天然阿根廷優質牛里脊配火箭沙律菜

西冷肉烤得香香,肉肉粉嫩,牛肉味香濃~喜歡💕

龍蝦汁海鮮扁意粉

甜品 茶/咖啡

真係太飽啦🤭佢哋嘅甜品類似Christmas cake
再加個雪糕邪惡得來令人難以抗拒
發現近來好多餐廳都推出Brunch普遍質素偏高,私心特別認為港島區以食物質素,環境及服務嚟講做得更為出色.今次一試灣仔區意大利Semi Brunch 非常有驚喜!而且價格很可以!一入門口就見到270°維港景色,而且大部份食材由意大利直送,加上高樓底及意式風味裝修令整個氛圍悠遊舒適,不知不覺食到Brunch完結時間~✨商務午市套餐 Business Lunch Set:任食自助區意大利冷盤、精選前菜餐湯餐包+自選主菜+甜品+餐飲▪️精選麵包及是日餐湯:非常喜歡他們的酸種麵包,烘得微暖,外脆內軟,口感非常煙靭.蘸上橄欖油及黑醋,吃不停口.餐湯為忌廉薯仔湯,濃稠薯仔配上忌廉▪️ 任食前菜區 ALL YOU CAN EAT :食物放滿兩層餐枱上,選擇極多.有海鮮、鹹香凍肉拼盤、煙三文魚、蛋餅、不同做法的意式沙律及自家製芝士等.最喜歡章魚拌橄欖油沙拉及蒜蓉青口,調味香口.凍海鮮更有蟹鉗、翡翠螺.當中食材由意大利直送,完全食得出新鮮感覺▪️Main Course :▫️炭燒草飼意大利肉眼牛扒配洋蔥提子乾醬($398)牛扒表面充滿條條炭火燒成坑紋,入口有炭香味.上枱前已預先切成均等份,十分方便食用.雖然自己

✨商務午市套餐 Business Lunch Set:
任食自助區意大利冷盤、精選前菜
餐湯餐包+自選主菜+甜品+餐飲

▪️精選麵包及是日餐湯:

▪️ 任食前菜區 ALL YOU CAN EAT :

▪️Main Course :

▫️炭燒草飼意大利肉眼牛扒配洋蔥提子乾醬($398)

牛扒表面充滿條條炭火燒成坑紋,入口有炭香味.上枱前已預先切成均等份,十分方便食用.雖然自己不能選擇熟度,但食落肉質軟腍,牛味濃郁出眾

▫️龍蝦小黃花扁意大利麵配車厘茄醬($448)

龍蝦醬汁滲透每條意粉,非常香濃.扁意大利粉手工製,煙煙靭韌.配上大量新鮮龍蝦肉,小黃瓜及蕃茄醬汁,非常開胃

▪️甜品

意大利麵包布丁軟潤又綿滑,充滿雞香味.加上濃稠朱古力醬及雲尼拿雪糕,邪惡又滋味

🌸《AMA Ristorante · 意大利餐廳 · 灣仔》-🍽️ Business Set Lunch🔹麵包、餐湯麵包好食,熱辣辣而且好鬆軟,小編食曬🙈 餐湯係牛肉菜湯,咪道濃厚🥳-🔸多款前菜前菜由”Borgovivo”供應商提供,主要有多款沙律、肉腸、芝士、火腿、煙三文魚等等,芝士有burrata cheese,係小編最愛,全部前菜可以任食,唔錯✨-🔹意大利薄餅配蕃茄汁水牛芝士及辣肉腸 $358主菜即叫即整,大概等左二十分鐘有得食,意大利薄餅好正宗,餅底非常香脆,加埋中間水牛芝士既香味同拉絲,咬落偏軟身,雙重口感啊🙆🏻‍♀️-🔸炭燒肉飼意大利肉眼牛扒配陳醋醬 $398肉眼岩岩好煮到5成左右,中間好粉嫩,牛肉香好重,配埋陳醋酸酸甜甜好好食🤘🏻-🔹飲品、甜品-📍 AMA Ristorante by The Amatricianist (灣仔)灣仔莊士敦道206-212號208 JOHNSTON 25樓-#foodbitxh_cwb #香港美食 #香港好去處 #打卡餐廳 #相機食先 #香港美食指南 #香港美食推介 #香港打卡 #餐廳推介#假日好去處 #香港必吃 #香港美食 #
🌸
《AMA Ristorante · 意大利餐廳 · 灣仔》
🍽️ Business Set Lunch
🔹麵包、餐湯

🔸多款前菜

🔹意大利薄餅配蕃茄汁水牛芝士及辣肉腸 $358

🔸炭燒肉飼意大利肉眼牛扒配陳醋醬 $398

🔹飲品、甜品

.最近試咗間幾靚既意大利餐廳🇮🇹位於灣仔好方便🙌🏿入到去樓底好高歐式裝修風格 牆上面有好多畫同相🖼️ 又有投影機播放外國街道📽️感覺真係好似去咗ROME甘好浪漫🌹💜💜.Business set lunch 性價比真心高👍🏿有麵包🥯,前菜,主菜同甜品🍮前菜係semi buffet 形式款式包羅萬有🍝🥗🌮🥪🥓🍆多款Parma ham 🥰🥰 可配不同芝士🧀或哈密瓜😊又有沙律菜🥗啦salmon 啦意大利🇮🇹蛋餅啦仲有多樣海鮮!!包括蟹鉗🦀 螺🐚青口🤓好齊全❗️❗️光食前菜已經有點飽🤰🏼 .主菜揀了Grilled ribeye🥩 和lobster linguine 🍝 碳燒肉眼扒🥩好香呀♨️外面烤得焦脆切落去有好多肉汁湧出來🤤加少少vinegar口感鮮嫩獨特香口美味🤤.龍蝦小黃瓜扁意大利粉🥒🦞🍝蕃茄醬汁🍅 加埋龍蝦汁好濃郁龍蝦肉已經起晒出嚟肉質鮮嫩,爽口彈牙👍🏿👍🏿意粉係手工意粉🍝加埋啲蕃茄龍蝦汁好入味Al Dente 🤍💜🤍💜.甜品係麵包pudding配雲呢拿雪糕有好多朱古力醬🍫 甜甜地畫上完美的句號🥰🙆🏿‍♀️.Business lunch set價錢介乎$398至$448之間呢個價錢食到甘多高質野仲要
[AMA Ristorante by The Amatricianist]
最近試咗間幾靚既意大利餐廳🇮🇹
位於灣仔好方便🙌🏿
入到去樓底好高
歐式裝修風格 牆上面有好多畫同相🖼️
又有投影機播放外國街道📽️
感覺真係好似去咗ROME甘好浪漫🌹💜💜
Business set lunch 性價比真心高👍🏿
有麵包🥯,前菜,主菜同甜品🍮
前菜係semi buffet 形式
香口美味🤤
龍蝦小黃瓜扁意大利粉🥒🦞🍝
蕃茄醬汁🍅 加埋龍蝦汁好濃郁
龍蝦肉已經起晒出嚟
肉質鮮嫩,爽口彈牙👍🏿👍🏿
意粉係手工意粉🍝
呢度都絶對係好選擇
Dining Offer
Tasting Event
2024-05-15 35 views
今日跟🐧🐧 朋友黎到灣仔,搵咗間好chill 嘅樓上西餐廳食個豪華lunch😋 餐廳環境開揚樓底夠高👍 寬敞又舒逸🥰 裝修採用經典西式餐廳設計,感覺時尚又雅緻👍 除了一般座位,還設有吧枱座和露台座🤩 夠曬氣氛好chill✅ 🐧🐧 㨂咗餐廳嘅business set lunch❤️ 套餐包括有精選意大利前菜、是日餐湯及餐包、主菜和餐飲,超級豐盛大滿足😍 意大利前菜可於自助區任取任添😋 選擇眾多,有經典嘅煙三文魚、巴馬火腿、布袋芝士、鮮蝦、八爪魚沙律等等,真係好有誠意👍 配搭餐湯同餐包一齊食,未食主菜已經好飽足🤣 主菜🐧 㨂咗一客碳酸草飼意大利肉眼牛扒❤️ 牛扒上枱前已預先切成均等份,十分方便食用👍 食落肉質軟腍唔會好韌👍 牛味濃郁出眾🤤 加埋特調嘅洋蔥提子乾醬😍 真係超級正🥰🐧🐧 朋友仔就要咗一客龍蝦小黃瓜扁意大利麵😋 意麵彈牙又煙韌👍 軟硬度控制得好好👍 意麵醬汁採用車厘茄醬,酸香中帶有龍蝦嘅鮮美😋 食落鹹鮮又可口❤️ 最後加多客🐧 最喜歡嘅甜品😚 意大利麵包布丁軟潤又綿滑,充滿雞蛋嘅甘香和鮮奶嘅醇美😚 加配香滑冰涼嘅雪糕,以及濃稠馥郁嘅朱古力醬,真心美味無比❤️

碳燒草飼意大利肉眼牛扒配洋蔥提子乾醬

龍蝦小黃瓜扁意大利麵及車厘茄醬

意大利麵包布丁配雲尼那雪糕及朱古力醬
碳燒草飼意大利肉眼牛扒配洋蔥提子乾醬
龍蝦小黃瓜扁意大利麵及車厘茄醬
意大利麵包布丁配雲尼那雪糕及朱古力醬
2024-05-13 30 views
灣仔呢個OL集中地雲集唔少茶餐廳、兩餸飯,如果有聚會、見客或者lunch time想食得decent一啲,可以去到莊士敦道嘅樓上🇭🇺意大利餐廳@ama.ristorante。餐廳樓底好高,牆身播放住意大利風景影片,加上雅緻嘅座椅及格局,整體環境好舒適🥳Business set lunch有幾款主菜選擇,好似牛扒、魚柳、意大利麵、飯等等,重點仲有任食前菜😍可以食到唔同意大利經典冷盤、凍海鮮,學下意大利人咁chill住過lunch time😎Business Set Lunch🦀All you can eat Antipasti 精選意大利前菜前菜係任食,張枱望落唔係好大但選擇都幾多,沙律、烤雜菜、蟹鉗、翡翠螺、火腿、煙三文魚、芝士、蛋餅、水果等應有盡有,而且水準平均地好👏🏻👏🏻強烈建議餐廳可以推出淨係任食前菜嘅set😆😆龍蝦鉗細細隻但啖啖肉,食得出好新鮮😋;橄欖八爪魚好食,🐙八爪魚好腍;burrata cheese絕對係我至愛😛餐廳無乜加調味,味道比較清;火腿質素都幾靚;翡翠螺同青口都幾鮮味。🍞麵包、是日餐湯隨餐附送一大籃香軟具麵粉香嘅麵包,可以點橄欖油同黑醋食。餐湯係味道好濃郁而且好足

Business Set Lunch

🍞麵包、是日餐湯
隨餐附送一大籃香軟具麵粉香嘅麵包,可以點橄欖油同黑醋食。餐湯係味道好濃郁而且好足料嘅雜菜湯,裡面仲有花生,但出奇地無違和感😆

🥩炭燒草飼意大利肉眼牛扒配洋蔥提子乾醬
外層帶點炭香焦香,熟度冇得自己揀,熟咗少少不過都有肉汁唔會太柴😗

🍝龍蝦小黃瓜扁意大利麵及車厘茄醬
意粉al dente,番茄醬酸酸咪咪而且幾濃郁😋龍蝦肉份量都幾多,而且好新鮮彈牙,啖啖肉。就算前菜食到飽晒都忍唔住清晒成碟🤪

🍮意大利麵包布丁配雲尼拿雪糕及朱古力醬
超級邪惡嘅甜品😈😈濕潤軟熟嘅麵包布丁加上濃濃朱古力醬,好在朱古力醬唔會太甜,配以雲呢拿雪糕🍨一冷一熱好過癮。

☕️咖啡或茶
作為意大利餐廳,咖啡都有返咁上下水準,cappucino好香濃👍🏻

人均消費:$530
推介指數(10分為滿分):8分
2024-04-29
$530 (Lunch)
2024-05-09 39 views
今次在灣仔試完依間地道意大利菜餐廳 後即刻介紹俾同事*V*✨由來自羅馬的意藉廚師主理,Set lunch 包一款主菜,賣點係有30多款意大利前菜自助任添😍 仲有餐湯、咖啡/茶,有需要可以加錢要甜品,最平既set由$358起🫶🏻 🔶任食前菜🇮🇹前菜由”Borgovivo”供應 (供應意大利菜來港的公司) 夠正宗!款式多,有啲好少見既地道意菜🫶🏻有誠意 ੈ✩🥓cold cut有莎樂美腸//各款意大利火腿 ੈ✩海鮮方面有🐙//🦀//魷魚仔//青口//螺// 煙三文魚 ੈ✩🧀多款芝士e.g. 水牛芝士// 布拉塔芝士// 雜錦芝士拼盤 ੈ✩🥗羽衣甘藍//火箭菜//生菜//意式矮瓜、紅菜頭//大量醃漬蔬菜🥒 自由度高❤️推薦❤️✿゚帕馬火腿配哈蜜瓜🍈 同時間食到鹹香同果甜🫶🏻✿゚八爪魚沙律 ✿゚意式蛋批🫶🏻比較少見,可以一試✿゚翡翠螺好鮮味好大隻店員會不斷補充食物,食到最後半個鐘都見到有refill,絕不虎頭蛇尾,抵讚中🔶主菜🍝 龍蝦小黃瓜扁意大利粉 HKD448番茄醬好豐富濃郁,配合新鮮龍蝦肉,意粉煙靭又掛汁,開胃又滿足🥩 碳燒意大利肉眼牛扒配陳醋HKD398碳燒香撲鼻而來,牛扒有筋有脂肪,牛味濃又
今次在灣仔試完依間地道意大利菜餐廳 後即刻介紹俾同事*V*

🔶任食前菜

ੈ✩🥓cold cut有莎樂美腸//各款意大利火腿

❤️推薦❤️
✿゚帕馬火腿配哈蜜瓜🍈 同時間食到鹹香同果甜🫶🏻
✿゚八爪魚沙律
✿゚意式蛋批🫶🏻比較少見,可以一試
✿゚翡翠螺好鮮味好大隻

🔶主菜
🍝 龍蝦小黃瓜扁意大利粉 HKD448

🥩 碳燒意大利肉眼牛扒配陳醋HKD398
碳燒香撲鼻而來,牛扒有筋有脂肪,牛味濃又口感柔嫩,最終就係配合醋汁火箭菜去減低油膩

🔶意大利麵包布丁配雲尼那雪糕及朱古力醬 HKD58
叫咗一個甜品share都覺得好足夠了
麵包布甸奶香奶香🍨配上雪糕冰火兩重天

🔷環境
餐廳樓底高,空間開揚又光猛,有歐式吊燈 & 皮椅梳化,裝潢主要係暖色木系
一行入去就覺得華麗有氣派

✔️有戶外位置俯瞰灣仔景色
📺室內有個大屏幕播放意大利風景

加上侍應都友善,整體感覺好休閒好chill,又唔會嘈吵,約人傾生意/小聚都好適合
🍷酒吧夠大好有feel
🎞️牆身掛滿不同海報 + 名人合照