同好耐冇見嘅小、中、大學同學慶祝生日,即刻約咗間地點方便嘅又一城餐廳慶祝☺️呢間意大利餐廳嘅Tiramisu好出名,記得大學時間成日搭車過嚟食😙🥂 Chardonnay Wine一坐低,女侍應已經拎咗兩支橄欖油同醋,俾我哋點熱辣辣嘅蒜蓉餐包食,真係Perfect Match😊而且星期一至四嚟呢度食嘢,八點前都叫happy hour有唔同餐酒買一送一😍我哋就當然一人叫咗一杯,Seleted Chardonnay Wine有果香,酸酸甜甜,好易入口🥂🍽️ 招牌小食拼盤話說我哋兩個都唔係好肚餓,所以冇叫到澱粉質,為咗摸酒杯,當然要叫個招牌小食拼盤試一試,呢個招牌拼盤都好豐富好大碟,有酥炸軟殼蟹、巴馬臣芝士薯條同炸魷魚等🤤加埋檸檬百里香蛋黃醬真係配酒一流,總共有四隻軟殼蟹咁多,外脆內軟熱辣辣,炸魷魚真係好滋味😋🍽️ 8安士封門牛柳呢個封門牛柳叫咗五成熟,同朋友太耐冇見掛住影相,差啲忽略咗呢個牛柳,好彩都仲有餘溫,上枱嘅時候已經切好一粒粒,開心share,牛柳牛味濃,就咁香煎已經牛味已經好出😌再配埋mozzarella cheese同埋新鮮蕃茄仔食真係不得了😍同朋友返嚟呢度食嘢,大學嘅回憶返晒嚟,而且

🥂 Chardonnay Wine

🍽️ 招牌小食拼盤

🍽️ 8安士封門牛柳

同朋友返嚟呢度食嘢,大學嘅回憶返晒嚟,而且坐得好舒服,可以俾大家長時間敘舊詳談一番🥰

• Tiramisu
2024-08-22 4635 views
要數九龍塘又一城歷史悠久的餐廳,主打美式意菜的Amaroni's New York Italian Restaurant & Café 由1998年開業至今。內裡高樓底甚有空間感,大型雕像加上吊燈及牆上的藝術掛畫,富有格調。餐牌供應一系列傳統意大利菜,配以美國菜一貫的oversize,由即日起至2024年8月31日還有夏季限定新菜式。入座後就會奉上烘得暖暖的麵包籃,拌以黑醋和橄欖油。蕃茄芝士薄餅 $165 自家打發的餅底是簡乎超薄和厚批之間,吃起來有點像麵包般鬆軟柔韌。這款長青不敗的經典口味Margherita材料非常簡單,番茄醬配上柔軟香滑的Mozzarella馬蘇里拉芝士,灑上羅勒香草作點綴,芝士可以造出拉絲效果。經典意式芝士雞扒 $190作為一道經典的意大利菜,裹著金黃炸粉的雞扒以半溶的Mozzarella芝士舖面。大件厚肉的雞扒已經去皮去骨,沾滿酸酸甜甜的番茄醬中和炸物的膩感。現烤意式南瓜鬆餅派配雲尼拿雪糕 $80夏日限定甜品,鐵鍋上桌從頭吃到底都可保持溫熱,配上一大球焦糖醬雲尼拿雪糕,一熱一冷,衝擊味蕾。利用南瓜的保水性與濕潤度,使鬆餅組織柔軟,口感類似蛋糕,將南瓜的天然甘甜

1919 views
1998 views

由即日起至2024年8月31日還有夏季限定新菜式。

1914 views

入座後就會奉上烘得暖暖的麵包籃,拌以黑醋和橄欖油。

餐前麵包

蕃茄芝士薄餅 $165

Margherita Pizza

經典意式芝士雞扒 $190

經典意式芝士雞扒

現烤意式南瓜鬆餅派配雲尼拿雪糕 $80
夏日限定甜品,鐵鍋上桌從頭吃到底都可保持溫熱,配上一大球焦糖醬雲尼拿雪糕,一熱一冷,衝擊味蕾。利用南瓜的保水性與濕潤度,使鬆餅組織柔軟,口感類似蛋糕,將南瓜的天然甘甜與玉桂的特有香味交互融合。
現烤意式南瓜鬆餅派配雲尼拿雪糕

意大利檸檬酒芝士蛋糕 $90

甜品份量也不忘發揮美式餐廳精神,即使只點細份,亦是大大個超有飽足感。表面放上開心果碎作點綴,以檸檬酒取代espresso,酸甜果香平衡甜度,充滿清新氣息,為提拉米蘇這種歷久彌新的經典甜點注入新意。
意大利檸檬酒芝士蛋糕

麥蘆卡5+蜂蜜洛神花茶 $65

茶色清澈亮麗,清香解膩,喝完一壺後還可再添加熱水。

薄荷青檸特飲 $62

以薄荷、青檸為基底,冰爽解渴,一喝入喉隨即透心涼。

薄荷青檸特飲
2024-08-21
$360 (Dinner)
餐前麵包
Margherita Pizza
現烤意式南瓜鬆餅派配雲尼拿雪糕
成日行又一城都經過依間意大利小餐館,一直都冇機會入去試吓,前幾日放工同朋友喺又一城行吓,晚飯時間睇吓有咩食,見到小餐館裝修唔錯,夠闊落坐得舒服,可以同朋友傾吓偈,決定試試!Ravioli Duo (Small) $168————————————意大利雲吞真係好正,入面嘅餡好綿好入味同好豐富🥟依個Dish有兩隻口味嘅Ravioli,分另配上兩款醬汁。乳清芝士同菠菜餡配松露忌廉汁,真係有粒粒松露架☺️另一款嘅餡就特別啲,係茄士、烤蕃茄同巴馬臣芝士配青醬忌廉汁,兩款Sauce都好Creamy,Mix埋食都好夾!Pan Seared Hokkaido Scallop with Mashed Potato $238————————————北海道刺身級帶子煎得香,煎出嘅油香落入咗薯蓉,仲配埋炒菇同煎邊豆,夠晒豐富,薯蓉份量好多好夠飽☺️Garlic Prawn $168————————————份量夠多,而且隻隻蝦都幾大隻,去咗蝦頭,方便啲食🤣重蒜香🧄非常惹味,個底夾咗兩塊吸收晒蒜香同橄欖油嘅Garlic Bread,勁入味!Pumpkin Biscotti with Vanilla Ice Cream

Ravioli Duo (Small) $168
————————————
Ravioli Duo (Small)

Garlic Prawn $168
Garlic  Prawn

Pumpkin Biscotti with Vanilla Ice Cream $80
————————————

個南瓜鬆餅派烤得不錯,外層烤得好香,內裏鬆化,穫仔上有啲Feel🍳配埋雪糕正呀😋

2024-07-31
$360 (Dinner)
  • Garlic  Prawn
  • Pumpkin Biscotti with Vanilla Ice Cream
5 day(s) ago 0 views
臨近聖誕,很多餐廳都佈置得很有氣氛,這間西餐廳都不例外,平日晚上都全場滿座,餐廳大,樓式高,坐得舒服。餐牌主打食pizza, 意粉,沙律及小食,一貫美式餐廳風格,份量有分大/小份,但小份的份量都比較大,可以同朋友開心share,價錢合理。未點餐,已經有一籃子的麵包送上,配上橄欖油及黑醋。野莓沙律,大大碟,內邊有烤雞肉,士多啤梨粒,啤梨,琥珀核桃,菲達芝士配紅莓油醋汁,十分開胃健康的沙律。一客經典紐約薄餅,份量大,一個切開9 小件,餅底脆薄,上面舖滿意大利肉腸,青紅椒,洋蔥,馬蘇里拉芝士及蕃茄醬,餡料豐富,食左三 件都不會覺得太膩。焗鮮蝦雞肉長通粉,長通粉煮得不會太淋身,每條通粉都沾上蒜香忌廉汁,再配上巴馬臣芝士,好味得來而不會太膩,內邊有大隻爽口彈牙的烤蝦,雞肉及意大利火腿,口感豐富。仲點了一杯朱古力奶昔,十分滿足。
仲點了一杯朱古力奶昔,十分滿足。
2024-12-12
$200 (Dinner)
2024-12-09 0 views
又一城嘅老牌意大利餐廳到咗12月好似外國咁樣充滿聖誕氣氛,門口仲有棵好高嘅聖誕樹可以俾大家打卡一坐低侍應就會準備橄欖油同醋同埋餐前麵包,揀完嘢食就可以食住麵包等鮮釀海鮮牛油果 $178/2pcs用半個牛油果裝住蟹肉、鮮蝦同埋魚嘅沙律,成個感覺好fresh好好味!!招牌小食拼盤 $298入面有炸軟殼蟹、炸魷魚同埋巴馬臣芝士薯條,佢個軟殼蟹炸得非常之出色,好脆,但係食落又唔會好油,讚!蒜香牛油鮮蝦薄餅 $268係四方形嘅意大利pizza,已經預先幫你切開咗做9格,有三種芝士加埋九隻新鮮大彈牙嘅蝦,醬汁可以選擇香蒜牛油或者千島醬,我哋揀咗千島醬,好夾好好食岩鹽焦糖鹹脆餅奶昔 $78用雪糕打成嘅奶昔,又好味又啱打卡佢啲size有得揀細份或者大份,情侶撐枱腳又得,一班人gathering又得,真係一個唔錯嘅選擇

又一城嘅老牌意大利餐廳

鮮釀海鮮牛油果 $178/2pcs

招牌小食拼盤 $298

蒜香牛油鮮蝦薄餅 $268

岩鹽焦糖鹹脆餅奶昔 $78
用雪糕打成嘅奶昔,又好味又啱打卡

2024-12-05 363 views
有多款美國傳統美食,還有即磨咖啡,木系設計,配搭水晶吊燈,環境寬敞舒適,空間感不錯,店內已有聖誕佈置,有氣氛。餐前提供餐包,最喜歡香蒜牛油味,鬆軟中帶點煙韌,沾黑醋/橄欖油共食,別有風味。經典千層麵醬汁酸甜開胃,蕃茄茸配上肉末、芝士,更加香。經典意式芝士雞扒雞扒都厚身,有口感,配上Mozzarella cheese特別鹹香,芝士味濃。Amaroni's Dessert Platter 精選甜品拼盤西百里奶酪卷外層香脆,包著幼滑奶酪,雙重口感,提拉米蘇咖啡味濃,開心果檸檬提拉米蘇 檸檬味突出,朱古力布朗尼蛋糕配雲尼拿雪糕最夾,真係好有份量,甜品控表示大愛
空間感不錯,店內已有聖誕佈置,有氣氛。

餐前提供餐包,最喜歡香蒜牛油味,
鬆軟中帶點煙韌,沾黑醋/橄欖油共食,別有風味。

經典千層麵
醬汁酸甜開胃,蕃茄茸配上肉末、芝士,更加香。

經典意式芝士雞扒

2024-11-27
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
Type of Meal
Dinner
位於又一城嘅Amaroni’s , 門口已經佈置得好有聖誕氣氛。餐廳內嘅佈置更加有濃厚聖誕氣氛。先嚟麵包籃點橄欖油加醋食,一流!松露大啡菇Pizza份量大,三個人食都夠食。有成12塊!黑松露味都好濃,蘑菇大大粒,咬落好有口感,餅底都好鬆軟!石榴陳醋烤嫩豬排骨豬肋骨十分厚肉,醃得惹味。精選甜品拼盤呢度嘅甜品都好出名,必食!不得不提,呢度嘅雲呢拿雪糕,喺出邊冇食過呢種味,我相信係自家製!可以一試!其他甜品都keep到水準!西西里奶酪卷提拉米蘇開心果提拉米蘇朱古力布朗尼蛋糕雲呢拿雪糕

先嚟麵包籃
點橄欖油加醋食,一流!

松露大啡菇Pizza

石榴陳醋烤嫩豬排骨
豬肋骨十分厚肉,醃得惹味。

精選甜品拼盤
呢度嘅甜品都好出名,必食!

其他甜品都keep到水準!

西西里奶酪卷
提拉米蘇
開心果提拉米蘇
朱古力布朗尼蛋糕
雲呢拿雪糕

2024-11-26
$320 (Dinner)
2024-11-30 339 views
🇮🇹🇺🇸九龍塘又一城的老牌餐廳Amaroni's,集合傳統意大利菜及oversize美式風格。設計富有異國風情,配上水晶吊燈及掛牆畫,充滿藝術氣息,適合拍拖聚會🎭🍞餐前麵包: 微暖鬆軟配黑醋、橄欖油🍕Regular經典紐約巨型薄餅(Hk$205): Solo Yum都有九片,可以2人share。以自家製意大利肉腸、雜色椒、洋蔥、新鮮蘑菇及馬蘇里拉芝士製成,🍝半份經典千層麵(Hk$168): 一人份量的千層麵,洛尼亞風味蕃茄肉醬微酸香口,質感綿密,每層都鋪滿了芝士碎🍰Half Size紐約芝士蛋糕($90) : cheesecake 超厚挺身,份量十足。口感濕潤扎實,配上解膩的紅莓醬和餅底,超實在滿足🍹Tropical Punch特飲壺(Hk$118): 可供2-3人share的水果茶,以香桃、熱情果、橙汁和紅茶製成,甘香微澀(All subject to 10% service charge)📍Amaroni's New York Italian Restaurant & Café (又一城)九龍塘達之路80號又一城LG1樓LG1-32號舖 (港鐵九龍塘站 C2/ H 出口)

🍞餐前麵包: 微暖鬆軟配黑醋、橄欖油

🇭🇰又一城 Amaroni‘s,坐得舒服,與朋友傾談近兩小時最近喺又一城嘅 Amaroni’s 食午餐套餐,配餐湯麵包及飲品大約$150,整體體驗幾好!🍽️1️⃣ **卡邦尼意粉**:意粉煮得啱啱好,奶香濃郁,煙肉咸香同奶醬融合得好好!2️⃣ **野菌意大利飯**:米飯香濃,野菌嘅鮮味好突出,忌廉滑順,食落去超開心🍄。3️⃣ **牛肉漢堡配薯條**:牛肉漢堡沒有大驚喜,牛肉扒有啲乾身,但搭配新鮮生菜同醬汁都可以。薯條一般,唔算好外脆內軟🍔🍟。整體嚟講,Amaroni‘s 嘅午餐套餐價格都偏高,但係同朋友聚餐或者悠閒嘅午餐時光係適合!🌟環境🏅🏅🏅🏅味道🏅🏅🏅🏅性價比🏅🏅🏅#Amaronis #又一城 #午餐套餐 #卡邦尼意粉 #野菌意大利飯 #牛肉漢堡 #香港美食 #聚餐分享 #香港探店

環境🏅🏅🏅🏅
味道🏅🏅🏅🏅
性價比🏅🏅🏅

環境舒服嘅意大利🇮🇹餐廳餐前麵包🥖 香軟嘅香草麵包🥖 配上黑醋 橄欖油 味道不錯石榴陳醋烤嫩豬排骨大大份嘅ribs🐷 旁邊伴有唔少烤蔬菜🥬有翠肉瓜 甜椒 鷹嘴豆 食肉之餘亦有足夠嘅蔬菜可以食配上微酸嘅BBQ醬汁 令排骨更好食自家製焗肉醬千層麵每一層麵充滿肉醬 份量大 食完好滿足麵有少少太淋 啱晒鍾意食淋麵嘅朋友
環境舒服嘅意大利🇮🇹餐廳

自家製焗肉醬千層麵
每一層麵充滿肉醬 份量大 食完好滿足
麵有少少太淋 啱晒鍾意食淋麵嘅朋友

2024-11-18 233 views
未到晚飯時間,又想飲杯咖啡食少少野,就隨便揀左間餐廳坐底。 由於係星期日,所以晚市前都只有A La Carte,其實每樣野都唔平,但既然都坐底左,一次半次都冇所謂啦,照叫左杯玫瑰泡沫咖啡,一份海鮮釀牛油果沙律,同一份香煎阿拉斯加比目魚。 咖啡首先上檯,哇個賣相真係好醜,灑滿晒朱古力粉同玫瑰乾花,真係毫無美憑可言,又飲到成口都係乾花瓣😒玫瑰香氣都係來自玫瑰糖漿,唔明灑到咁個意義係邊度,搞到口感勁差 跟住比目魚上檯,魚上面有一大塊牛油,底下配菜係紅甜椒,青瓜同黃瓜,呢碟野由件魚到d配菜都完全係冇味道,好似唔記得調味咁,d青瓜仲有苦味,食材又唔新鮮,賣到$295俾咁既質素,咁既價錢出面好多餐廳已經食到不錯既牛扒添啦!真係茶記都整得好食過你最後牛油果海鮮沙律,擺盤就真係0分,擺到食淨既菜咁,海鮮沙律,牛油果同底下果d茄醬,成個組合勁怪,d海鮮沙律又係冇味,成碟野係凍到冰,唔係冷盤沙律咁簡單連埋加一咁就成6百蚊,食完得後悔同憤怒,咁既質素係而家咁既餐飲業環境下仲想生存落去?
未到晚飯時間,又想飲杯咖啡食少少野,就隨便揀左間餐廳坐底。

2024-11-14 536 views
又一城一間老牌餐廳,挨過疫情仍然健在的,一定有實力,有佢存在既理由,價錢雖然偏貴,但係質素有保證,今次襯侄女溜冰比赛完在又一城揾食,週六去都近乎滿座,所以限時1.5小時用攴,套餐份量十足,其中卡邦尼意粉10分好味,抵讚👍,海鮮捲麵d海鮮全部攪爛拌汁放在面,感覺怪怪的,影響正個口感,甜品不錯水準以上,待應服務速度好快,一叫就立刻有反應,一個小插曲,我地柯打一份青口,到差不多吃完都未到問了待應,坦白說忘記落單,有過來道歉,當然說立即做一份,但我地覺得差不多了所以決定取消,我喜歡真誠的道歉,總好過答你做緊就到!

2024-11-09
2024-11-14 577 views
每次行又一城經過呢間餐廳都覺得好靚好豪華咁。今次終於有機會試,點知就中咗伏了。我哋叫咗Dinner set,計埋服務費都成$700幾蚊。一坐底冇耐,未叫野就攞咗餐包俾我哋。之後前菜:沙律一上,見到唔係用沙律菜,而係用普通生菜同西生菜,已經覺得有少少唔對路。😢😢😢等咗10 分鐘左右就上主菜啦。個牛扒叫五成熟,但食落要咬好耐,好韌,而且都冇肉汁,再加上煎到有啲燶燶哋😕😕😕到個risotto就真係食到懷疑人生,睇落似普通米煮出嚟咁,啲飯爆開晒,明顯又係煮得太熟,食落似燴飯咁。😡😡😡跟set有兩杯野飲,好似唔記得咗咁,要提職員先醒起漏咗。最後係甜品Tiramisu,驚喜嘅係有酒香味,但唔夠creamy,啲手指餅一嚿嚿咁,同啲cream好唔夾,食入口好似食緊兩樣野咁😩😩😩呢個價錢但俾啲咁嘅質素我,真係唔會有第二次!

呢個價錢但俾啲咁嘅質素我,真係唔會有第二次!
2024-11-13
2024-11-08 762 views
朋友生日,跟住大家揀個中間點去食飯佢話之前經過呢間餐廳都想試吓睇餐牌啲嘢食都幾好食跟住我哋食完都覺得伏伏地野食唔出色都算仲要係唔好食Pizza 好油好油,唔似Pizza底,似麵包底,搞唔掂,跟住啲料又唔係好多牛肉好唔新鮮,好梅,口感好粉,冇乜牛肉味8oz都$3xx,重點係好難食不過我哋唔想嘥咗啲嘢食,唯有食埋佢叫左個Tiramisu 做下結尾點知有雪藏味 ,完全唔似即日做,同埋唔滑身 當中飲品算係比較出色既一款😂 唔會再光顧
朋友生日,跟住大家揀個中間點去食飯
佢話之前經過呢間餐廳都想試吓
睇餐牌啲嘢食都幾好食
跟住我哋食完都覺得伏伏地
野食唔出色都算
仲要係唔好食
牛肉好唔新鮮,好梅,口感好粉,冇乜牛肉味
8oz都$3xx,重點係好難食
不過我哋唔想嘥咗啲嘢食,唯有食埋佢
叫左個Tiramisu 做下結尾
點知有雪藏味 ,完全唔似即日做,同埋唔滑身
當中飲品算係比較出色既一款😂
唔會再光顧

好耐未食過amaroni 啦 重拾下細個既味道 好欣賞佢呢度有兩種size ,兩種價錢想叫大份開心share又得,獨獨食又得炸魷魚 ($138)呢份魷魚會連埋炸蔬菜,炸粉薄薄地,好香口,而魷魚都好有鮮味 👍🏻👍🏻 焗肉丸意粉 ($168)有兩粒大肉丸,而佢十分之juicy !入面仲加入左洋蔥增加口感!而成個意粉既蕃茄汁都好濃郁!而且用咗好多車厘茄,好快就清到碟 🤤👍🏻蕃茄芝士薄餅 ($165)真係好符合呢間new York style 餐廳 🤣 就算係細份都好大! 薄餅外邊焦香!芝士好濃郁 Tiramisu ($90)係食由細食到大既🤣 依然咁濕潤,入口好smooth,面頭仲有粒粒朱古力,增添下口感
好耐未食過amaroni 啦
重拾下細個既味道
好欣賞佢呢度有兩種size ,兩種價錢
想叫大份開心share又得,獨獨食又得

炸魷魚 ($138)

焗肉丸意粉 ($168)

蕃茄芝士薄餅 ($165)

Tiramisu ($90)