Restaurant: AMMO
Info:

2022-05-04 490 views
😆🌳位於金鐘正義道嘅AMMO靚得嚟仲有份恬靜休閒嘅氣質,雖然前身係英軍軍火庫,但完全冇歷史嘅戰火硝煙痕跡。擁有落地大玻璃,可以見到外面綠油油嘅園景,空間感十足!🍸 (~$328 pp) 📌Beginnings- Diver scallop cereal chowder (+$35) 🍲海鮮雜燴湯香味濃郁,而且都幾足料,仲有一條churros(食落比較似油炸鬼)作為配搭,淨係餐湯已經都幾飽肚😂 📌Entrees- Boston Lobster Risotto 🦞雖然隻碟好大好靚,不過食落整體份量好細🤥 米飯同番茄一齊煮,軟硬度適中,不過唔夠入味。龍蝦肉份量幾大好爽口,值得一讚👍🏻 📌Sweet ending- Homemade Matcha Tiramisu🍰 無論賣相同味道都唔似傳統嘅Tiramisu。口感有啲似蛋糕、麵包,中間夾雜住啲果仁脆脆,但冇咗忌廉軟滑,綠茶味偏淡,甜度適中🍵 ----------- Delightful lunch in AMMO! 🌳With a french casement and greenery view, it is a nice place fo
 -----------
 Delightful lunch in AMMO! 🌳With a french casement and greenery view, it is a nice place for both casual and special occasions. Super in love with the garden-themed ambience and tranquil vibe here👒 We started off our lunch with
📌a Diver scallop cereal chowder, which is so rich in flavour and smooth. It accompanies by a churro which actually tastes like the Chinese-styled deep-fried breadstick😂
 We had 📌Boston Lobster Risotto as our main dish but the amount is far from enough to satisfy a big eater like me🤭 Risotto is braised with Italian tomato but not flavourful enough. Lastly, we round off the meal with
📌 Matcha Tiramisu, even if it doesn’t look & taste like one. It is airy and all combined at the right sweetness. Overall I have a great dine-and-wine experience here! Looking forward to revisiting and trying more dessert next time. (Maybe the afternoon tea set) 🫖😌
2022-04-30 495 views
新冠疫情放寬社交距離之後,立刻和朋友相約,看到這間餐廳的食品和環境很吸引,我便訂位。今晚和朋友一試之後,朋友讚口不絕呢!都覺得質素很高、環境好、服務好、食品更好,相對價錢實在超值。朋友不停讚賞牛肉的質素,碟子仍暖的,七成熟外脆內軟!我是吃素的,廚師另外安排,亦很好。
2022-04-30
$800 (Dinner)
2022-03-22 728 views
🌎AMMO (金鐘)雖然地點會比較遠 但係餐廳景色好靚 好似俾森林包圍住 餐廳裝修優美 坐得舒服 個日去到無主菜食 有啲失望 所以叫左兩杯野飲同小食 ,都唔錯架 Calamari Fritti$98🦑魷魚彈牙新鮮 件件都厚肉 表面用左炸粉 炸得香脆可口 另外 魷魚點落綠色既醬汁超好食 味道係酸酸地 好正!飲品~White Sangria$120賣相好吸精 表面上有一串生果粒 包括有藍莓🫐 草莓🍓仲有爆炸糖 食落去好過癮 另外有少量紅酒成份 口感有層次 好enjoy Virgin Sangria $85另一杯飲品水果味好重 唔會甜 味道啱啱好 而且好清爽💵消費:$333✨環境:8/10 🙋🏻‍♀️推介:7.3/10📍金鐘正義道9號亞洲協會香港中心低層
🌎AMMO (金鐘)

Calamari Fritti$98🦑

💵消費:$333
✨環境:8/10
🙋🏻‍♀️推介:7.3/10
📍金鐘正義道9號亞洲協會香港中心低層
前身是英軍軍火庫的隱世意日ғᴜsɪᴏɴ餐廳• 𝔸𝕞𝕞𝕠🔸·與英國著名兒童繪本𝕄𝕣. 𝕄𝕖𝕟 𝕃𝕚𝕥𝕥𝕝𝕖 𝕄𝕚𝕤𝕤再次合作啦❣️即日起至2月10日,下午3時至6時,推出的「ᴍʀ. ᴍᴇɴ ʟɪᴛᴛʟᴇ ᴍɪss ᴀғᴛᴇʀɴᴏᴏɴ ᴛᴇᴀ ᴘᴀʀᴛʏ🍰 $528/2位 」,造型可愛,色彩鮮艷,☺️粉絲們記得來試啦~鹹點有蘇格蘭三文魚青瓜三文治🥪、蛋沙律芝麻脆筒、黑松露醬芝士可樂餅和炸雞🍗。當中我比較喜歡香口的炸雞,沾上松露醬後層次升華。而甜點則有牛油曲奇🍪、法式布丁撻、鹽味焦糖啤梨蛋糕🍰、馬卡龍草莓慕絲蛋糕🍓和英式鬆餅。大大件鬆餅,呈上時依然微暖,質感香脆,可配上自家製忌廉和士多啤梨玫瑰果醬享用哦~每位客人會附送一杯咖啡或茶☕️,亦可+$68轉飲造 型熱朱古力、ᴘᴏᴘᴘɪɴɢ ᴡʜɪᴛᴇ雞尾酒🍹或無酒精雞尾酒🍸呀~而凡二人惠顧下午茶,每人可獲贈別注版 ᴍʀ. ᴍᴇɴ ʟɪᴛᴛʟᴇ ᴍɪss記事本🥳,超級可愛😳,不用花錢買今年的sᴄʜᴇᴅᴜʟᴇ ʙᴏᴏᴋ啦!▫▫▫▫▫📍#金鐘 正義道9號亞洲協會香港中心低層▫▫▫▫▫

即日起至2月10日,下午3時至6時,

▫▫▫▫▫
📍#金鐘 正義道9號亞洲協會香港中心低層
▫▫▫▫▫
2022-01-11
在鱗次櫛比的摩天大廈之間,金鐘竟隱藏著一片城市綠洲!意日fusion餐廳Ammo藏身於具有百年歷史的活化古蹟中,現為亞洲協會美術館。Ammo雖然隱世,卻曾經連續4年獲得米芝蓮必比登(Bib Gourmand)推介,可見水準不俗!Ammo位置不算方便,從金鐘太古廣場出發,需要走一段斜路才能到達。但是相信我!走到盡頭是一片世外桃源的感覺!Ammo四周環境幽靜,皆被一片茂林包圍,賞心悅目。餐廳樓高五米,外牆採用全落地大玻璃,極具空間感。室內裝潢華麗,復古又不失時尚感。這個環境正體現出𝐀𝐦𝐦𝐨的命名——𝙰𝚜𝚒𝚊, 𝙼𝚘𝚍𝚎𝚛𝚗, 𝙼𝚞𝚜𝚎𝚞𝚖 & 𝙾𝚛𝚒𝚐𝚒𝚗𝚊𝚕。午飯時間來到Ammo,人流不少,幸好提早預訂了窗邊的位置。餐廳lunch menu的選擇不算多,前菜/主菜/甜品只有幾款,2 course每位$298,3 course每位$328,定價算是中上價位。♢ 🍋𝙎𝙚𝙖 𝙎𝙘𝙖𝙡𝙡𝙤𝙥 𝘾𝙚𝙫𝙞𝙘𝙝𝙚 (𝙨𝙚𝙧𝙫𝙚𝙙 𝙬𝙞𝙩𝙝 𝙘𝙤𝙧𝙣 𝙩𝙤𝙧𝙩𝙞𝙡𝙡𝙖 𝙘𝙝𝙞𝙥𝙨)頭盤是檸汁醃帶子,伴以墨西哥脆餅。Ceviche是秘魯煮海鮮的方法,以檸檬汁的強烈酸度去「醃熟」帶子,加入洋葱﹑蕃茄﹑香草等

頭盤是檸汁醃帶子,伴以墨西哥脆餅。Ceviche是秘魯煮海鮮的方法,以檸檬汁的強烈酸度去「醃熟」帶子,加入洋葱﹑蕃茄﹑香草等配料後,味道清新酸甜,十分開胃。

♢ 🦐𝘼𝙢𝙢𝙤’𝙨 𝘾𝙖𝙧𝙖𝙗𝙞𝙣𝙚𝙧𝙤𝙨 𝙍𝙚𝙙 𝙋𝙧𝙖𝙬𝙣 𝙏𝙖𝙜𝙡𝙞𝙤𝙡𝙞𝙣𝙞
這道紅蝦寬扁麵非常出色!蝦味香而濃郁,鮮味盡顯,味道有驚喜。餐廳每日新鮮製造的手工意粉口感彈牙,掛汁力強,每口皆是蝦膏醬汁味。

♢ 🍽𝙋𝙖𝙣-𝙨𝙚𝙖𝙧𝙚𝙙 𝙎𝙘𝙤𝙩𝙘𝙝 𝙎𝙖𝙡𝙢𝙤𝙣 𝙁𝙞𝙡𝙡𝙚𝙩
看似簡單的一道香煎三文魚,餐廳卻在調味方面落足心思。茨汁運用了豬肉香腸﹑扁豆﹑香料藏紅花來燉煮,香味濃郁。把三文魚沾上茨汁,口感層汁更加豐富。

♢ 🥭𝙈𝙖𝙣𝙜𝙤 𝙈𝙞𝙡𝙡𝙚 𝙁𝙚𝙪𝙞𝙡𝙡𝙚𝙨
這次午餐以芒果拿破崙作結尾。酥皮香脆,芒果肉夠香甜,不會太甜膩。我覺得是正常發揮,驚喜不大。

Ammo環境幽靜,欣賞著一片綠意盎然的林景用餐,尤如進入世外桃園,享受片刻寧靜。這餐我最喜歡的是Red Prawn Tagliolini,蝦味香濃,絕對是餐廳誠意之作。雖然這餐飯加一後人均需要$360左右,不算便宜,勝在景色優美,很值得跟朋友前來打卡。
Anniversary
2022-01-07 2287 views
Bookmark左呢間靚靚餐廳好耐今次終於去左食😍 好野真係要付出 上左一段斜路先去到攰死我😂 望到真係覺得好靚 好彩我地book到sofa位🥰一開始會有薄脆😋😋Lunch set ($328 three course)BeginningsBaked Portobello & brie cheese烤大啡菇再加芝士真係絕配🥰 大啡菇好juicy冇烤乾哂 芝士好香 再加左火箭菜同蕃茄粒減膩又清新 作為lunch 頭盤啱哂😋Seared Tuna & Quinoa Salad吞拿魚加藜麥一睇就知好健康😋 雖然份量唔大不過食食下都幾夠飽架🤣EntreesUSDA Beef rib-eye steak (+$70)好似冇問我地要幾成熟🤔🤔 肉質有咬口 幾香同juicy😋 好欣賞佢嘅醬汁 非常香濃 仲配埋 yorkshire pudding🤩 要整得好食真係唔易 但呢個外脆內軟 入面又滑又軟綿綿😍Pan-Fried seabass fillet好多餐廳都鍾意用Seabass~ 餐廳整到外皮脆脆地 魚肉好滑😋 食到魚嘅油脂🤩 而且伴碟豐富 有帶子同薯仔 雖然帶子唔大粒 但望落觀感好好😍 Swee

一開始會有薄脆😋😋
Lunch set ($328 three course)
Beginnings
Baked  portobello

Seared Tuna & Quinoa Salad
Seared  tuna  &  quinoa  salad

Entrees
Rib  eye  steak

Pan-Fried seabass fillet
Sea bass

Sweet endings
Caramel Honeycomb Affogato
焦糖脆脆配雲呢拿雪糕 再會倒啲咖啡落去😍 幾特別 咖啡味都幾重架 我頂唔順唯有食多啲雪糕😂
Affogato

Spanish cheesecake flan
同男朋友諗住借1000日嘅機會放假去玩下~ 點知男朋友有叫餐廳係甜品整個朱古力牌🥰 望落好精緻 雖然味道麻麻地 食落唔夠香 而且有點粒狀質感 唔夠滑😶😶
Spanish  cheesecake  flan
2022-01-04
$400 (Lunch)
Anniversary
2022-01-05 576 views
慶祝朋友生日梗係要搵間舒服又靜靜地既餐廳🥳提早一個月打電話Book位,Book完之後有SMS send到電話confirm booking餐廳幽靜,樓底高,空間感十足Seabass Ceviche 🐟一般前菜都係食沙律,今次揀醃魚試下新口味用左檸檬汁加強酸度醃魚肉,僻去腥味,同時有提鮮作用Suckling Pig 🐷乳豬外皮燒得相當香脆,皮下脂肪唔算多,食落無負擔,加埋沙律可以中和一下油膩感配埋炸香蕉片,香甜可口朋友想飲干身既酒,經侍應介紹叫左JL Chave酒莊出既酒,性價比高🍷最後食埋個甜品Chocolate Brownies配雪糕,質感厚實,味道比想像中甜,如果可以減返個甜度會更好
慶祝朋友生日梗係要搵間舒服又靜靜地既餐廳
🥳
餐廳幽靜,樓底高,空間感十足

Seabass Ceviche 🐟
一般前菜都係食沙律,今次揀醃魚試下新口味
用左檸檬汁加強酸度醃魚肉,僻去腥味,同時有提鮮作用

Suckling Pig 🐷
配埋炸香蕉片,香甜可口

• Suckling Pig
  • Seabass Ceviche
2021-12-07 670 views
Mr. Men Little Miss下午茶set 拍照一流 食就太甜加$68的熱朱古力很好喝但配這個下午茶餐就不太適合環境安靜 漂亮 是很好聊天的地方強烈建議訂位時要說明坐窗邊梳化位 因為境色會差很遠
2021-11-05 1158 views
多年前已經想食AMMO的Afternoon Tea,在特別的日子來到這裡。AMMO位置非常寧靜隱蔽,綠油油的環境感覺很舒適。現在聯乘Benefit Cosmetics推出了下午茶 Love Your Brows Party Afternoon Tea ($468 for two)茶有5款挑選,我選了Black TeaTea Set 鹹點及甜點各有4款配合Benefit Cosmetics主題,甜點全部以粉紅色為主調,每一款都好好好甜,喜歡吃甜的你會喜歡。
AMMO位置非常寧靜隱蔽,綠油油的環境感覺很舒適。

茶有5款挑選,我選了Black Tea
Tea Set 鹹點及甜點各有4款
$260 (Tea)
Birthday
2021-10-30 1148 views
【寧靜隱蔽高質餐廳】從來都唔知有間咁別緻咁好服務嘅餐廳喺呢個位,多得朋友介紹,於是相約姊妹一齊食tea。位置喺太古廣場扶手梯直上到法院附近再過馬路。窗旁全是樹木,寧靜優美,令人舒服安然,心境平和。果次去食嘅係Mr. Men & Little Miss主題下午茶,小時候經常將呢款書嘅書脊拼合還原可愛嘅圖案,亦記得整個系列有圍繞唔同情緒嘅書,所以對呢個主題份外親切。花盤形嘅甜品都好可愛,又可以用玻璃瓶內嘅顏色枝吱上唔同口味糖漿,都幾好玩。scones當然有啦。叫左杯熱朱古力,用主題圖案做成嘅朱古力塊放入棉花糖主題圖案杯攪一攪,暖進心中。主題下午茶更送上全新主題杯一隻(不是現場飲用果隻),可以攞返屋企用。
【寧靜隱蔽高質餐廳】

位置喺太古廣場扶手梯直上到法院附近再過馬路。
窗旁全是樹木,寧靜優美,令人舒服安然,心境平和。

scones當然有啦。

Cafe、酒店的 Afternoon Tea 都有吃過,在前軍火庫改建而成的餐廳又有吃過嗎?今次和朋友來到位於金鐘半山斜路上的 AMMO 可能真是幾隱蔽的關係?Tea Time 也只有寥寥可數的客人,所以環境其實頗寧靜我們坐在靠窗的梳化位還可以欣賞到綠茵景色,很寫意的喔!他們現在是聯乘 Benefit Cosmetics 推出了一款下午茶Love Your Brows Party Afternoon Tea ($468 / For Two)如果是3人行也可以點 For Two + One每位客人都會獲贈Benefit 眉妝小套裝~數量有限,送完即止的啲茶的選擇差不多,就只有5款~都是較常見的茶款吧選好後,店員會給您杯子和熱水,然後是要自己沖的,茶包就頗方便。我選了 Ginger Lemongrass ~ 香茅味超重且微辣的喔Tea Set 鹹點有四款,酥炸蘑菇 ~ 雖然是酥炸的,但其實沒有很脆,菇味倒是濃郁。煙三文魚卷、迷你芝士漢堡 的包有點硬,但肉是嫩口的卡真蝦牛油果撻 ~ 牛油果的滑膩感加上彈牙的蝦,口感有層次~ 亦幾惹味。另外還有 英式鬆餅配凝脂忌廉 & 士多啤梨玫瑰果醬 就正常
今次和朋友來到位於金鐘半山斜路上的 AMMO
我們坐在靠窗的梳化位還可以欣賞到綠茵景色,很寫意的喔!

如果是3人行也可以點 For Two + One
Love Your Brows Party Afternoon Tea (For Two)

茶的選擇差不多,就只有5款~都是較常見的茶款吧
Ginger Lemongrass

煙三文魚卷迷你芝士漢堡 的包有點硬,但肉是嫩口的
另外還有 英式鬆餅配凝脂忌廉 & 士多啤梨玫瑰果醬 就正常味道。
酥炸蘑菇
煙三文魚卷
迷你芝士漢堡
卡真蝦牛油果撻
英式鬆餅配凝脂忌廉 & 士多啤梨玫瑰果醬

甜點部份,配合 Benefit Cosmetics 標誌性的顏色,
所以全部都是粉紅色,但每一款都是好甜~好甜~
一共有四款,若要說到最甜的一定是粉紅蛋糕棒棒糖,然後便是甜心肉桂條
相對之下,西柚奶凍撻、草莓忌廉杯子蛋糕 的甜度還可以接受。
甜心肉桂條
2021-10-14
$259 (Tea)
卡真蝦牛油果撻
和朋友慶祝生日🎂吃下午茶送玻璃杯👍小王子主題下午茶,期待已久了,終於訂到位,下午茶的賣相相當精緻,有玫瑰花、星球,完全配合主題😍 好IGable,但味道就非常普通啦。
2021-10-11 478 views
「The Night Sky of Rose and Le Petit Prince」主題下午茶 每人仲送一隻限量版小王子雙層玻璃杯好靚呀🥰 今次係我第二次去AMMO 食下午茶 可能因為今次係小王子主題所以難book咗好多 差唔多預早咗一個月先book到窗邊位🤣$528 for two 又送二隻杯我覺得算幾扺食😛 嘢食都唔錯 除咗個藍色波波太甜之外😂 我個人認為今次鹹點好食過甜點重點係打卡好靚 大玻璃出面一片綠油油咁 梳化位又坐得好舒服💙 朋友係小王子fans仲帶埋小王子公仔去影相嘻嘻

2021-10-02 4342 views
上次吃過Weekend Brunch,有朋友立即話要食晚餐,有飯局當然立即奉陪,而且今次都幸運地坐到窗口位。侍應介紹有5-7個course嘅 Tasting Menu同A la carte menu,這個post就寫Tasting Menu,5 course $680/位;7 seven course $980/位。◽ Jet Fresh Oyster & Balik Salmon率先上場的前菜賣相當適合打卡,生蠔、魚子醬、煙三文魚、番石榴籽及青瓜泡末等,味道豐富但不會太複雜,嘗到各種食材的鮮味。另外叫了兩杯Cocktail,Spy Rose $120,面層有玫瑰乾花,檸檬酸香中有幽幽的玫瑰花香,少女心出哂嚟;Popping Red $120,酸酸甜甜好好味,小心太易入口好易醉。◽ Foie Gras Terrine脆脆的Toast上有餐廳自家製肝醬,口感實在,味道豐腴,夾著透明的梅酒啫喱和black cherry jam,增加整體層次感。◽ French Onion soup旁邊小小兩件是芝士泡芙,咬一口有芝士香;洋蔥湯質感濃稠,入口濃郁,這個絕對可以獨食!◽ Maine Lobst

Jet Fresh Oyster & Balik Salmon、Spy Rose、Popping Red

Foie Gras Terrine

◽ Foie Gras Terrine

French Onion soup

◽ French Onion soup

Maine Lobster Cannelloni

◽ Maine Lobster Cannelloni
Cannelloni即意大利麵捲,係餐廳自家製,質感煙韌,夾著鮮味十足又彈牙的龍蝦肉、鮮甜蟹肉,配搭番茄醬,醒胃之餘又滿足。

Seabream Fillet

◽ Seabream Fillet
侍應剪開袋子,增加儀式感,魚皮脆脆,肉興嫩滑帶鮮,微辣的醬汁增加食慾。

Sous-vide Wagyu Beef Cheek

◽ Sous-vide Wagyu Beef Cheek
以真空低溫烹調和牛面頰,令肉質超級軟腍,選用和牛面頰,比普通牛肉有更豐富膠質,而且肉味更濃郁,食肉人士必吃!

Hazelnut Semifreddo

🔸 Hazelnut Semifreddo
造型好打卡, Semifreddor的外表似Moouse,但口感就似Gelato的軟滑,焦糖Hazelnut雪糕好夾,加埋墊底的脆脆crumble和綠色的海綿蛋糕,為一餐劃上完美句號!

【下面開始就係A la carte menu~】

◽ M5 Wagyu rib-eye with Sukiyaki Jus $298
日式sukiyaki壽喜燒醬汁,味道會偏甜,但對於鍾意食壽喜燒的朋友就啱口味,和牛rib eye肉味濃又軟腍,沾蛋黃同吃,入口更香更滑,墊底的還有蘿蔔、豆腐、椰菜,集清甜、滑溜、新鮮於一身。

Slow-cooked beetroots, figs & Chavroux goat cheese Salad

◽ Slow-cooked beetroots, l figs & Chavroux goat cheese Salad $118
以紅菜頭、無花果疊成,再於面層灑上少許芝士,賣相吸引,入口嘗到兩重食材不同甜味,味道好fresh。

Pistachio Tiramisu

🔸 Pistachio Tiramisu $98
同普通tiramisu唔同,反而選用開心果製作,每一口都帶開心果味,加埋果仁同開心果碎,雙重享受,連手指餅都有好重咖啡味,而且份量唔少,同朋友開心share。

Youtiao Chinese Fried Churro

🔸 Youtiao Chinese Fried Churro $98
平時會叫佢油炸鬼,一客有4件,每一口都嘗盡甜蜜滋味。

試過Brunch同Dinner,兩樣都無令我失望,環境一流,侍應對餐牌好熟悉又可以解答到我啲問題,推介!
Type of Meal
Hazelnut Semifreddo
Pistachio Tiramisu
Youtiao Chinese Fried Churro
2021-09-18 668 views
活化古蹟在香港不是新鮮事,PMQ、大館、美荷樓、雷生昌,還有最新最新的中環街市,隨口講都能數出幾個名字,而位於金鐘的亞洲協會香港中心就比較少人認識。前身是軍火庫,現在會不定時舉辦藝術展覽、講座、電影等等,眼睛看過藝術後,戶外地區更能看到中環鬧市景色,算是地市中較安靜的一隅。而這次與朋友聚餐的餐廳Ammo亦是隱身在這裡幽靜地方。餐廳有落地大玻璃,能夠引入一室陽光,窗外一片綠油油,添上幾分寫意;室內則以銅色為主調,加上旋轉樓梯,帶少許工業風。今次特別嘗試周末限定的weekend brunch,自選一款主菜,而最大賣點是appetiszer 同dessert則可以free flow,愛吃甜品的女生不要錯過!第一輪的頭盤會全部款式都有,品嘗過後可以向店員要求再加。Fried Cheese Croquette with Tomato Salsa炸芝士條熱辣辣好「芝」味,番茄salsa salsa添一份清新。Foie Gras Mousse & Apricot Jam Vol-au-vent精緻的酥皮內是鵝肝醬mousse,面層的杏醬再抹上少許甜。Scotch Smoked Salmon煙三文魚嫩

Scotch Smoked Salmon煙三文魚嫩滑,入口甘香。

Crab Pate Sandwiches平實外表裡面是鹹鮮蟹醬。

Shrimp Remoulade彈牙的蝦肉配搭蛋黃醬,入口帶微辣。

36 Months Iberico Ham + Assorted Cold Cut & Melon,Ham 同cold cut味道好平衡,加上melon可以減膩。

Pan-seared Tuna Tostadas,煎香過的吞拿魚置於脆脆上,味道層次豐富。

Mixed Garden Salad & Roots Vegetable是健康選擇,沙律菜都fresh,紅菜頭都清甜。

Soup of the Day
質感細滑,味道香甜,連湯都可以續碗。

前菜吃過滿足後,就是主菜登場的時候。餐牌上有四款選擇,我與朋友分別揀了意粉同牛,可以share食多款。

AMMO’s Carabineros Red Prawn Tagliolini

西班牙紅蝦出名好食,更有人稱其為「世界最好吃的蝦」,蝦肉更爽彈,最不能錯過的是其蝦頭,一吮就能嘗到濃郁鮮甜的蝦膏。Tagliolini是意粉的一種,比較幼身,是餐廳的自家很作,口感al dente兼又有蛋香,配搭味濃帶鮮的醬汁,相當滿意,提提大家紅蝦要自私食。

USDA Prime Beef Tenderloin, seared Foie Gras, Barolo Jus

美國農業部(USDA)將牛肉評為8級,prime是當中的最高級別,而tenderloin更是最軟嫩的牛柳部位,滿滿牛味,肉質柔嫩又多汁,與紅酒製的醬汁好夾;煎鵝肝外脆內嫩,口感豐腴,入口即溶的幼滑好滿足,全份品嘗過後亦不會有膩滯感。

吃過主菜後,緊接而來的是女生最愛的甜點,同樣先提供每一款,之後再添加。甜品選擇有6款,款款份量的骰,食完再食都唔會太甜膩。

Mango and coconut Panna Cotta的上層是酸甜的芒果味,下層是清甜的椰子味,甜度剛剛好又滑溜。

Earl grey creme brûlée, macaroon,喜歡Earl grey的朋友仔可試,茶味出眾,加上迷你macaroon,平衡味道。

Assorted Ice-cream & Sorbet有口感輕盈的raseberry sorbet配搭奶味重的雪糕,相當合拍。

Mini raseberry cheese cake帶來酸度強烈的raseberry能中和cheese cake帶來的漏膩感。

Mini chocolate brownie
濕潤的蛋糕散發濃濃的朱古力味,嗜甜人士必試。

Lemon curd & merguine tart
帶酸檸檬撻上是蛋白脆餅,一口嘗盡兩種口感。

隨餐的餐飲是咖啡或茶,如果想飲不同的飲品,加$98就可以橙汁、汽水;加$168可以再飲氣泡酒、紅白酒、啤酒;加$268還可以飲Perrier Jouet,與朋友邊喝邊吃,一大樂事。