2024-11-09 84 views
近排有同事升職,請大家食千層酥皮撻,一盒有三款,分別係而家好Hit嘅開心果味、鹹蛋黃味、同埋原味!三款千層酥皮撻嘅外型都好別緻,店主教落攞到返屋企,最好就用焗爐用140度焗4分鐘,留意如果放入雪櫃太耐,時間要再多少少,咁就做到熱辣辣最好食啦!個餅皮真係好酥脆,每一層嘅層次都分明,比食牛角包仲要有質感,三款口味都各有特色!!另外幾欣賞佢可以放落雪櫃,想食嘅時候即刻焗,無論係攞嚟做茶點,又或者係宵夜都咁方便!得咗!

2024-11-07 61 views
近排觀塘開左好多樓上小店,發現呢間sell低糖、無防腐劑同無麩質既蛋糕、蛋撻。因只限外賣,回家後要用焗爐140度焗4分鐘,酥皮先可以酥脆。層層分明既酥脆外皮和順滑既蛋餡,蛋香濃郁,甜而不膩。開心果口味,香濃開心果醬與蛋漿配合剛剛好。鹹蛋黃口味有創意,鹹蛋黃的咸蛋香撲鼻,口感層次豐富。AMONA成業街16號怡生工業中心H座1樓H10號舖

層層分明既酥脆外皮和順滑既蛋餡,蛋香濃郁,甜而不膩。

開心果口味,香濃開心果醬與蛋漿配合剛剛好。

鹹蛋黃口味有創意,鹹蛋黃的咸蛋香撲鼻,口感層次豐富。

AMONA
成業街16號怡生工業中心H座1樓H10號舖
2024-11-04 91 views
花花葡撻外觀美美,酥皮的質地非常鬆化有層次感,咬落去好有小驚喜🤩三款不同的口味,每一種都有其獨特的風味。個人偏好原味牛奶葡撻,奶香濃郁,同酥皮非常夾,係好正嘅下午茶🥰。鹹蛋黃奶香葡撻的味道是多層次的享受,鹹鹹的蛋黃和香濃的牛奶巧妙地結合在一起,獨特的口味對比,好有驚喜。開心果葡撻則為口感帶來了不同的層次,開心果醬配合開心果,搭配香濃的奶香,好味。整體三款他味道不錯,欣賞酥皮鬆化,用心小店,下午茶的好選擇。

2024-10-27
TakeAway
$100 (Tea)
2024-11-04 208 views
平時好鍾意食蛋糕同撻嘅我有日喺社交平台碌到呢間小店,見佢新出咗葡撻仔幾吸引就order咗一份。工廠區唔難搵,但上到去原來冇現貨蛋糕睇,所有蛋糕都要提早兩日網上落單,每日新鮮製造。葡撻有三種口味:原味、開心果、鹹蛋,後面兩款都比較特別!😍店主建議140度焗4分鐘左右再食~焗緊嘅時候已經聞到酥皮嘅香味!花花酥皮好靚,切開時酥脆鬆化,一層層嘅口感相當有層次。原味蛋香味濃郁,入口順滑,口感濕潤,帶有少許焦香味,重點係唔會好甜!開心果迷對開心果撻表示相當興奮,食落開心果味濃郁,再配上粒粒嘅口感非常夾。最後係鹹蛋口味,平時食鹹蛋嘢最怕油膩,但係呢個蛋撻一啲都冇。唔油膩之餘鹹蛋味亦唔會過鹹,調校得啱啱好,鹹香加蛋香,真心唔錯!三個撻嘅甜度都唔太甜,非常適合鍾意健康嘅人士!見佢啲蛋糕都係主打低糖、無防腐劑、無麩質,見店主好細心又有心思,下次都可以試吓!😍

全人手製作,多款自家制手工蛋糕甜點,有戚風蛋糕、純素蛋糕、生酮蛋糕、巴斯克蛋糕、純素朱古力、無麩質蛋糕。適合生日、婚宴、派對、回禮禮物 、散水餅、甜品批發。天然成分!無添加!低糖 !冇防腐劑 !🌟最新推出三款酥皮撻,方便外賣返屋企,放入焗爐,焗熱效果更佳!🥧鹹蛋黃酥皮葡撻滿滿鹹蛋內餡,真係好香鹹香味,個酥皮好鬆脆。🧁開心果酥皮葡撻開心果控必試,賣相吸睛,面頭有開心果碎、開心菓醬,入面餡料充滿奶香,返焗一下更加酥脆。🥧原味酥皮葡撻原味葡撻,香濃蛋香味,口感軟滑。

🥧鹹蛋黃酥皮葡撻
滿滿鹹蛋內餡,真係好香鹹香味,個酥皮好鬆脆。
🧁開心果酥皮葡撻
🥧原味酥皮葡撻
原味葡撻,香濃蛋香味,口感軟滑。
2024-10-29
Type of Meal
Tea
2024-10-28 107 views
依家好hit 好似蛋撻咁,但係用千層撻皮,最種要係外脆內軟!買左3個撻,有開心果味 原味 同埋 咸蛋黃味每個都有佢既獨突,蛋漿香濃細滑,達致小許軟心效果,每件都外皮鬆化香脆。開心果味唔知點解會食到有啲芝士味,懷疑綠色一條條個d係芝士條,食落更好味🤤。鹹蛋黃味係食落口滿滿鹹蛋黃味,爆曬出黎,睇圖都睇到,老闆落足料🤣 原味就食到蛋黃奶香十足,十分支持小店,真係好好食呀!本身落單只可以預先電話訂,問老闆娘佢話之後可以外賣平台有得買,方便好多

有開心果味 原味 同埋 咸蛋黃味

原味就食到蛋黃奶香十足,十分支持小店,真係好好食呀!

2024-10-24 118 views
Banoffee Paradise女士們很喜歡的焦糖餅乾, 碰上軟綿綿又帶點煙韌的烤棉花糖。 已是幸福心醉的感覺。獨特的咸焦糖醬, 帶出香蕉的最佳獨有風味。 餡料是順滑香蕉忌廉, 香甜的香蕉片, 加上綿密濕潤的巧克力戚風蛋糕, 這就是無懈可擊配搭。💜在朋友的生日會,吃過這個蛋糕, 實在是念念不忘, 預早在whatsapp訂購, 這天來到觀塘, 地點也很方便。 蛋糕真的用心製作 ,而且店主也很友善, 需要嘅時候就可以提供埋凍袋添。
Banoffee Paradise

2024-10-24 117 views
Cake shop: AMONA (觀塘成業街16號怡生工業中心H座1樓H10號舖) @amona.hk 如果想食甜品,但又唔想有好多kcal同高糖份, 一定要試吓呢款健康又低糖既coffee x tofu pudding x espresso cream chiffon cake☕️😋 gluten free蛋糕~ $198 (4吋)一打開好香咖啡味☕️cream好滑,再加埋好鬆軟嘅戚風蛋糕,仲有一層tofu pudding , 識落口感好好😋👍🏻 而且一啲都唔甜,我平時都唔鍾意食好甜嘅蛋糕🍴食完佢覺得一啲都唔漏,同埋因為佢係低糖,所以食完完全冇罪疚感😋🍴不過,如果大家想買蛋糕,記得預先落單先⭐️⭐️⭐️⭐️

$198 (4吋)
一打開好香咖啡味☕️

不過,如果大家想買蛋糕,記得預先落單先⭐️⭐️⭐️⭐️
呢間手作蛋糕店AMONA,沿路行過嚟個鋪位都幾特別,全層都係一間間房甘間隔。行到H10號舖就見到啦!小店主打蛋糕同蛋卷都係店主每日新鮮製造,無添加防腐劑、無麩質、低鹽同低糖採用天然食材,適合關注健康飲食的朋友,食完都唔會有太大罪惡感。今日買咗佢哋最新推出🆕嘅酥皮撻。賣相都幾精緻,點咗三款唔同嘅口味🤩。🧡鹹蛋酥皮撻面頭裝滿大量鹹蛋,食落真係好香呀,個酥皮都幾脆,就算已經係室溫度擺咗幾個鐘,依然都保持到鬆脆感☺️。💚開心果酥皮撻最近真係好興食開心果,無論係開心果飲品抑或甜品,除咗賣相幾靚之外,入口充滿開心果香🤩💛原味酥皮撻原味一樣咁正,個蛋漿食到好濃郁嘅蛋香,口感十分之滑。

🧡鹹蛋酥皮撻

💚開心果酥皮撻

💛原味酥皮撻
原味一樣咁正,個蛋漿食到好濃郁嘅蛋香,口感十分之滑。

2024-10-23 95 views
Amona⭐️Coffee x tofu pudding x espresso cremeux充滿住濃濃咖啡味嘅無麩質蛋糕。如果有了解過無麩質蛋糕嘅朋友,應該知道呢種蛋糕嘅製作成本係比較高,而且呢間蛋糕店冇落任何添加劑,所以非常適合過敏體質嘅朋友食。 我呢個蛋糕雖然係咖啡主題,但係佢嘅味道口感都比較輕盈,食落一啲負擔都冇,完全唔會覺得膩。而且我後來睇返蛋糕店嘅介紹發現佢哋嘅蛋糕全部都比較低糖,注重健康嘅朋友仔可以試下。
Amona

充滿住濃濃咖啡味嘅無麩質蛋糕。

2024-10-22 56 views
🍰 **AMONA** 最近我發現了一家精緻優雅的蛋糕店 @amona.hk,這裡的蛋糕真是用心製作的藝術品。店主可愛迷人,當她雙手捧出這些精緻的蛋糕時,彷彿在將自己親生的孩子送出去一樣,充滿了愛與心血。😊我試了他們的**6吋Chiffon cake**,售價$480,蛋糕口感香滑,濃郁的味道令人驚喜。每一口都能感受到純天然用料的質感,完全不含添加劑,讓人吃得安心。🍰咖啡豆腐布丁和濃縮咖啡奶油,這種結合的味道相當特別,既有咖啡的香醇,又有豆腐的滑順,讓人陶醉其中。☕至於配送方面,AMONA提供多種選擇,包括在中環地鐵站A出口的取貨,以及觀塘工作坊的自取,還有送貨服務(貨到付款)。這樣方便的服務,讓我更加喜愛這家店。整體來說,AMONA的蛋糕不僅外觀精美,味道更是令人難以忘懷,絕對值得一試!👍**AMONA** Kwun Tong, H10, 1/f, Block H, East Sun Industrial Centre
🍰 **AMONA**

**AMONA**
🔹咖啡豆腐布丁濃縮咖啡奶油戚風蛋糕(4” $198 for 2 people)一打開已經好香咖啡味 ☕️ 面頭再鋪咗啲可可粉 側邊仲加咗啲咖啡味嘅cream~.第一啖有淡淡嘅咖啡味 當你以為完嘅時侯,去到中度啲咖啡味會湧出嚟,味道濃郁😍😍估唔到豆腐同蛋糕會咁夾,口感好似布丁 蛋糕嘅鬆軟+豆腐嘅軟嫩,再加咖啡嘅香味 不錯吃😋想order嘅話,記得預先去IG落單喔~
🔹咖啡豆腐布丁濃縮咖啡奶油戚風蛋糕
(4” $198 for 2 people)
一打開已經好香咖啡味 ☕️
面頭再鋪咗啲可可粉
側邊仲加咗啲咖啡味嘅cream~
第一啖有淡淡嘅咖啡味
當你以為完嘅時侯,去到中度啲咖啡味會湧出嚟,味道濃郁😍😍
估唔到豆腐同蛋糕會咁夾,口感好似布丁
蛋糕嘅鬆軟+豆腐嘅軟嫩,再加咖啡嘅香味
不錯吃😋

想order嘅話,記得預先去IG落單喔~
2024-10-20 96 views
#AMONA地址: 觀塘成業街16號怡生工業中心H座1樓H10號舖=====================少女心去吃蛋糕打卡,雪白面層的cream ,加上透明蛋糕盒,很適合打卡放上社交平台 .而蛋糕口味很特別,大家估下是什麼味?是大人向架蜂蜜whisky ,cream 加了蜜糖,翻甜黏黏的,蛋糕很濕潤鬆軟,而中間就是whisky 味的酒心啦,mix 埋蜜糖意外地夾!
#AMONA
地址: 觀塘成業街16號怡生工業中心H座1樓H10號舖
=====================
2024-10-19 78 views
手工烘焙的確比工廠大量生產嘅出色,所以屋企人生日都會上網睇吓有啲乜嘢新店可以試吓。呢間Amona 係朋友介紹,予事就訂咗呢個Banoffee Paradise Chiffon Cake嚟慶祝生日。Banoffee Pie是英國的一道傳統甜點,它的名字Banoffee,就是Banana + Toffee的意思。呢個戚風蛋糕就係用同樣嘅材料做出嚟。味道比想像中更好。拖妃唔會好甜,蛋糕鬆軟同拖妃有唔同口感,中間有香蕉襯托多咗一份香氣。6吋人少少食啱啱好,下次要叫8吋食多啲。

TakeAway
觀塘手作蛋糕店AMONA ,蛋糕同cake roll都係店主每日新鮮製造,所以要預早訂購。蛋糕店標榜無添加防腐劑同無麩質,採用天然食材,適合純素同生酮飲食朋友。小編就選擇咗一款大人先食得嘅cake roll 蜂蜜威士忌卷 😆🔅蜂蜜威士忌卷 $198圓碌碌嘅卷蛋,拎上手都有啲重量卷蛋蛋糕口感綿密軟熟中間係一卷卷滑滑嘅忌廉,甜度較低所以食多咗都唔覺膩切開後中心位嘅蛋糕,曾經深深地浸過威士忌一口咬落,一股強勁又濃郁嘅威士忌味道湧入口中溫柔清純嘅蛋糕同忌廉,撞埋酒味十足嘅威士忌層味覺衝擊有趣又特別🤩

🔅蜂蜜威士忌卷 $198
圓碌碌嘅卷蛋,拎上手都有啲重量
卷蛋蛋糕口感綿密軟熟
中間係一卷卷滑滑嘅忌廉,甜度較低
所以食多咗都唔覺膩
切開後中心位嘅蛋糕,曾經深深地浸過威士忌
一口咬落,一股強勁又濃郁嘅威士忌味道湧入口中
溫柔清純嘅蛋糕同忌廉,撞埋酒味十足嘅威士忌層
味覺衝擊有趣又特別🤩