21 hour(s) ago 0 views
出席生日聚會。想給好友一個驚喜,不想千篇一律的在連鎖餅店買蛋糕,於是網上找找,搵到呢間位於觀塘區工業大廈的蛋糕小店,我比佢哋的以天然食材、無防腐劑及無麩質嘅蛋糕所吸引,而且購買亦都非常方便,網上訂購後便可以按自己所選的日子去取餅,包裝亦都精美方便。🎂日式芝麻豆腐慕絲蛋糕:好香芝麻味嘅新鮮戚風蛋糕,質感軟綿綿,好香滑!內裏的豆腐布甸,與黑芝麻味道好夾!味道不算太甜,好啱注重健康的人仕,朋友知道咁健康都好滿意!

🎂日式芝麻豆腐慕絲蛋糕:
味道不算太甜,好啱注重健康的人仕,朋友知道咁健康都好滿意!
21 hour(s) ago 0 views
觀塘高質親民蛋糕店🍰 - Amona低糖無添加、無麩質純素蛋糕蛋糕每天人手新鮮製造小店近期推岀新品🖤🤍日本黑胡麻豆乳慕絲戚風蛋糕🤍🖤一打開已聞到陣陣黑芝麻香,黑芝麻忌廉相當濃郁,面層係幼滑雲呢拿忌廉加上粒粒玄米和果仁碎,中層夾着黑芝麻忌廉、日本九鬼黑芝麻醬、有機豆乳慕絲和黑芝麻戚風蛋糕,低糖配方完全不油不膩。豆乳慕絲豆味香濃,入口幼滑,整體口感層次豐富,令人一試難忘😋Amona📍觀塘成業街16號怡生工業中心H座1樓H10號舖
觀塘高質親民蛋糕店🍰 - Amona

低糖無添加、無麩質純素蛋糕
蛋糕每天人手新鮮製造
小店近期推岀新品
🖤🤍日本黑胡麻豆乳慕絲戚風蛋糕🤍🖤

Amona
📍觀塘成業街16號怡生工業中心H座1樓H10號舖
屋企人好鍾意食戚風蛋糕,想氹佢開心,喺社交平台搵下蛋糕店,發現呢間口碑唔錯,賣點材料天然,冇用香精冇防腐劑冇用人造色素,支持健康有幾款味都想食例如Earl Grey、Chocolate Heaven、Piña Colada、Coffee、Pistachio等等等,心大心細,最後揀咗”Pandan x Gula Melaka x Shredded Coconut Chiffon cake “ (斑蘭馬六甲椰子戚風蛋糕),造型係個巨版泰式椰汁西米糕,好過癮😂喺官網google form pre-order咗,我再上去自取👌🏻返到屋企一打開就聞到超香班蘭味!🥹 三層戚風蛋糕,頂層係椰子味忌廉🥥好香!輕盈唔膩中層係清香斑蘭醬,底層加咗椰子焦糖椰茸,味道有豐富層次感👍🏻戚風蛋糕口感濕潤,好有空氣感☁️蛋糕體非常有彈性,突顯店主功力深厚👏🏻用新鮮班蘭葉榨斑蘭汁,讚!屋企人食完好滿意

返到屋企一打開就聞到超香班蘭味!🥹
斑蘭馬六甲椰子戚風蛋糕
三層戚風蛋糕,頂層係椰子味忌廉🥥好香!輕盈唔膩
用新鮮班蘭葉榨斑蘭汁,讚!屋企人食完好滿意
斑蘭馬六甲椰子戚風蛋糕
以班蘭、馬六甲焦糖椰絲為主的戚風蛋糕,外觀特別、小巧。班蘭葉包裹著柔軟的戚風蛋糕,共有三層,口感輕盈而不厚重。內餡的馬六甲焦糖椰絲帶有微鹹的風味,讓甜度變得平衡,吃起來不會感到過於甜膩。班蘭夾心的香氣在嘴裡散開,與上面的椰子味忌廉相互融合,成為了一種清新的口感享受。味道層次分明,讓人可以細細品味每一種成分的獨特風味。蛋糕不僅在口感上令人滿意,還在健康上有所考量,生酮純素的設計讓它成為一個不錯的選擇。
以班蘭、馬六甲焦糖椰絲為主的戚風蛋糕,外觀特別、小巧。

1 day(s) ago 0 views
呢間手工蛋糕店位於觀塘的工廈區,每一款蛋糕都是由店主親手製作,選用新鮮的食材,保證品質與口感🥰今次我選擇左半磅的泰茶蛋糕,呢款蛋糕造型簡約精緻,好岩我😍蛋糕融合了濃郁的泰茶風味,讓人一口就愛上❤️蛋糕的底層是柔軟的海綿蛋糕,加入海鹽椰子cream,讓整個蛋糕更加順滑,帶來清新的熱帶風情😋 另外搭配上香甜的蜂蜜焦糖脆脆鋪面,增添了獨特的口感與風味。聽店主講蛋糕使用法國鮮牛油,可以提升蛋糕的層次感,讓每一口都充滿了濃郁的奶香🤤呢款蛋糕不僅外觀精緻,味道更加令人驚艷,又唔會好甜😋無論是作為下午茶還是慶祝特別時刻,都是一個好好嘅選擇👍📍AMONA (觀塘)觀塘成業街16號怡生工業中心H座1樓H10號鋪#無添加 #健康飲食 #工廈cake #用心製作 #生日蛋糕 #節約蛋糕 #下午茶 #cake #birthdaycake #觀塘

另外搭配上香甜的蜂蜜焦糖脆脆鋪面,增添了獨特的口感與風味。

📍AMONA (觀塘)
觀塘成業街16號怡生工業中心H座1樓H10號鋪

2024-10-04
Type of Meal
Tea
  • 泰茶戚風蛋糕
3 day(s) ago 0 views
同事係素食主義者,將近生日諗住買個蛋糕慶祝一吓,於是上網搜尋,搵到一間位於觀塘工業區嘅手製蛋糕店 AMONA,位於觀塘成業街16號怡生工業中心H座1樓H10號舖,地鐵站行過去5分鐘。餅店有很多款式唔同尺寸蛋糕可供預訂。蝶豆花純素蛋糕,無蛋奶素,無麩質嘅蛋糕,全天然食材,不加防腐劑,蛋糕製作精美,成個蛋糕粉紫色好靚,上面灑上食用花及乾果粒,切開裏面上下兩層蛋糕,中間有果醬,比一般蛋糕結實,味道好豐富,有粒粒開心果同堅果粒。整體係好好味道,最緊要適合唔同人需要,同事都非常滿意,食得好開心。
餅店有很多款式唔同尺寸蛋糕可供預訂。

TakeAway
呢間店的所有蛋糕都以健康為主,採用天然材料,冇落防腐劑,無麩質。素食主義、生酮飲食的人都可以食用Pandan x Gula Melaka x shredded coconut 蛋糕三層高,最高層係厚厚幼滑椰子味cream ,然後一層夾心係斑蘭jam,另一層係焦糖椰子碎,層次豐富,又有口感。每口蛋糕散發淡雅香氣,味道清甜,蛋糕軟綿綿又夠濕潤。低糖無負擔男女老少都能吃 ~$480 6”(4-6ppl)$680 8”(6-8 ppl)

$480 6”(4-6ppl)
$680 8”(6-8 ppl)
3 day(s) ago 0 views
最近發現一間IG小店,啲蛋糕都幾有趣,幾有創意,地址係觀塘好方便。呢日家人生日訂咗6寸蛋糕,試下呢個無添加斑蘭椰絲戚風蛋糕。Pandan x Gula Melaka x shredded coconut- Pandan layered chiffon cake- Coconut whipped cream- Lava coconut Pandan- Shredded coconut with Melaka caramel蛋糕用透明盒裝住,包裝精美,斑蘭椰絲蛋糕好似一個巨型泰式點心咁,非常有趣。戚風蛋糕質地非常軟滑,食落唔油膩唔會heavy,好清新。蛋糕有三層,底層層係甜甜地的粗粒椰絲,中間層係班蘭醬,軟滑creamy唔會好甜,最上面嗰層係light到空氣一樣的cream。呢間店主要推出無添加蛋糕同素蛋糕,所以食落不會有罪惡感,又好啱素食者人士。整體是讚賞的,好食。

- Pandan layered chiffon cake
- Coconut whipped cream
- Lava coconut Pandan

戚風蛋糕質地非常軟滑,食落唔油膩唔會heavy,好清新。

2024-10-02
Type of Meal
Other
4 day(s) ago 0 views
工廈中的蛋糕小店最近發現咗一間隱藏喺工廈中的蛋糕小店,佢哋主打天然食材,無防腐劑同無麩質嘅蛋糕,感覺健康~~佢哋喺工廈工作室製造蛋糕,訂完就可以去拎~~~~這間小店嘅蛋糕造型特別,揀咗個好似椰汁糕,簡約而不失精緻~~賣相好得意~~蛋糕層次分明,底層係椰絲,口感輕盈,帶有椰子香氣,唔會過甜。另一層係斑斕醬。打卡或慶祝都唔錯~~呢間小店嘅蛋糕充滿心思同創意,幾特別~~可以訂製特別嘅款。有多款口味可以選擇。
工廈中的蛋糕小店

4 day(s) ago 0 views
Caketime,觀塘買左個新出品既蛋糕,餐廳係外賣only,餅房無添加,即日制作自家制,無防腐劑,比較健康,呢個椰子蛋糕好泰國feel,個造型好似泰國既甜品巨型版韓樣,上面既椰子cream好滑溜creamy,入面既椰子蓉好香脆,食落咸咸甜甜甘,口感好過癮,訂生日蛋糕又一新選擇,唔知會唔會出芝士蛋糕or tiramisu口味呢~期待佢出更多新口味同造型既蛋糕。@amona.hk #觀塘 #椰子 #觀塘自家制蛋糕店

@amona.hk #觀塘 #椰子 #觀塘自家制蛋糕店
TakeAway
觀塘又有新開既蛋糕店~見有款好特別既蛋糕一於就趁紀念日買黎慶祝🫶🏻Caviar Cheese Tart 魚子芝士撻魚子係12小時冷泡混合茶純素魚子粒好特別,魚子唔係脆卜卜個隻~帶微微茶香仲有金箔點綴🤩一打開個盒就聞到曲奇撻皮勁香牛油味😍撻皮幾酥脆~芝士🧀好輕盈細滑,微甜唔會膩😋個撻5吋🙈一個人食到半個🙈🙈依間蛋糕店主打冇落防腐劑,無麩質,純素,生酮👍🏻👍🏻採用天然材料,岩哂注重健康既朋友啊😍食完都無咁有罪惡感😂如果有特別要求可以DM同店主溝通

Caviar Cheese Tart 魚子芝士撻
魚子係12小時冷泡混合茶純素魚子粒
好特別,魚子唔係脆卜卜個隻~帶微微茶香
仲有金箔點綴🤩
一打開個盒就聞到曲奇撻皮勁香牛油味😍
撻皮幾酥脆~芝士🧀好輕盈細滑,微甜唔會膩😋
個撻5吋🙈一個人食到半個🙈🙈
魚子芝士撻

如果有特別要求可以DM同店主溝通

4 day(s) ago 0 views
一家人圍埋食飯順便訂個蛋糕食吓感受一點甜蜜 每人食少少唔覺有罪惡感🤭 係社交平台 搵到間標籤採用天然成分、不添加防腐劑、素食主意者都食得嘅蛋糕店落單咁就啱曬大家嘅心水😍 Pina colada 今次揀咗呢個蛋糕主力係菠蘿同椰子口味係一個好清新嘅配搭 蛋糕表面灑滿椰子脆粒增加椰子香氣仲放了一片凍乾菠蘿乾做裝飾 賣相已經吸引到我 輕盈綿密的戚風蛋糕夾住椰絲、菠蘿肉 每啖入口都食到果肉係入面好滿足🍽Amona觀塘成業街16號怡生工業中心H座1樓H10
Pina colada
🍽Amona
觀塘成業街16號怡生工業中心H座1樓H10
5 day(s) ago 0 views
位於觀塘工廈區,可於網上訂購。主打天然同健康食材,不添加防腐劑,由店主親手製作既蛋糕。🧁Baileys & Coffee Roll Cake ...有驚喜既卷蛋!入口先係濃郁嘅Bailey香氣衝擊口腔,最後以醇厚嘅咖啡作結,兩者互相平衡,唔會蓋過彼此嘅味道,一次過滿足到咖啡同甜品兩個願望🤤 蛋糕鬆軟,Cream質地細緻幼滑,亦唔會太甜膩。無論係味道定係口感都好啱我口味,絕對會回購😍🤎

6 day(s) ago 0 views
👩🏻真心覺得工廈蛋糕鋪臥虎藏龍。配搭有心思,仲係新鮮製作無添加,比起連鎖店好食得多。仲要係好近我嘅觀塘攞貨,由地鐵站行過去好快就到。🌟日本芝麻豆腐慕絲👩🏻好鐘意新鮮戚風蛋糕嘅軟綿濕潤❤️。芝麻慕絲口感香滑,夾雜芝麻碎嘅顆粒感(好少好少,仲幼滑過即沖芝麻糊嘅感覺)。加埋豆腐布甸,整體味道清甜淡雅,甜度唔高。口味有新鮮感之餘,我覺得呢款算係男女老幼都容易接受嘅口味。尤其長輩應該更加鍾意食😍🤤。

🌟日本芝麻豆腐慕絲

香港好多店舖都主打戚風蛋糕,百花爭鳴之下,要有自家特色才可以吸引一班食客。今次,小編從朋友得知觀塘有一間customized戚風蛋糕,vegan同keto人都可以食得,而且低糖無添加,對於想食甜野又唔想增肥的人好適合AMONA今次小編yoga Miss係中環開咗瑜伽店 ,特意買咗呢間蛋糕,為咗符合這個天氣,選擇咗椰子及斑蘭風味的蛋糕。店主係一位可愛愛笑的小姐姐,當日去攞蛋糕見到佢好忙咁準備其他蛋糕,一人經營的確好有勇氣,要多多支持小店💪Pandan x Gula Melaka x shredded coconut打開蓋之後,椰子味撲鼻而嚟,狗狗latter一直聞,好想食,為咗等蛋糕同佢一起影相,真的好難😂(多謝主人叫佢stop,latte一邊望主人一邊望蛋糕,接受命令時候佢笑唔到🤣)言歸正傳,蛋糕移走斑蘭葉之後,可以見到幾層layers,表面係鹹香輕滑的椰子忌廉;然後是鬆軟戚風蛋糕,不算濕潤但幾有彈性;然後就是斑蘭果醬,斑蘭葉味帶來淡淡的清甜香;然後又一層戚風蛋糕;再者就是焦糖椰絲,經過烤煮的椰絲香十分突出,而且肉肉口感令層次提升;最後就是戚風蛋糕。Amona.hk觀塘成業街16號怡生

Amona.hk
觀塘成業街16號怡生工業中心H座1樓H10