2022-12-28 66 views
抵食葡式午餐😙勁大塊豬扒要煎得香口軟熟真係唔係容易,呢度嘅豬扒熟到剛好,薯條香脆,午餐包埋任食沙律吧、餐湯同埋嘢飲,大食嘅同事都可以滿足到🤣另外煎雞扒都好唔錯,雞肉超級滑😍.Big portion pork chop at whampao, their fries were made to order, crispy and tasty. Set lunch comes with all you can eat salad bar, soup and drinks. Great lunch choice for colleague who can eat a lot😏
位於黃埔花園嘅餐廳城意係一間葡國菜餐館小編都係第一次試咋(^._.^)!!估唔到真係幾唔錯感受到餐廳滿滿嘅誠意啊( ˃ ᵕ ˂ )除咗可以任食嘅沙律吧之外🥗仲有擺放咗馬卡龍、栗子蒙布朗等精緻甜點嘅甜品櫃添⸜ ෆ ⸝‍想嚟試的話就繼續睇吓有咩好食啦~傳統葡國經典菜式套餐(2位 $498)任食自助沙律吧有多款沙律菜、粟米粒、車厘茄、青瓜、紅菜頭等配料仲可以自己加醋或者沙律醬夠哂健康又開胃.ᐟ‪‪.ᐟ頭盤❥葡國蜜汁黑椒燒風鱔食落同鰻魚好似入面有好多細骨所以食嘅時候要好小心⚠️醬汁入味 同風鱔本人都好夾🫶🏻❥香蒜橄欖油炒海蝦球海蝦肉質鮮嫩多汁青口鮮甜🦪配埋香蒜橄欖油係絕配ᕕ( ᐛ )ᕗ❥干邑龍蝦湯SHOOTER配帶子忌廉泡泡超有驚喜.ᐟ‪‪.ᐟ質地比較濃稠 口感幼滑龍蝦味超級香濃~主菜❥葡國烤乳豬一上菜就比佢嘅香味吸引到外皮烤得非常香脆 帶少少鹹香👍🏻肉質嫩滑得嚟肥瘦均勻外脆內嫩 我同友人都食唔停口啊( ⸝⸝⸝ʚ̴̶̷̆ωʚ̴̶̷̆⸝⸝)❥板煎元貝牛肝菌醬葡國燉飯同平時食嘅意大利飯有啲似但用牛肝菌製成嘅醬汁味道比較特別非常creamy 都唔會太膩加埋板煎元貝簡直係錦上添花ჱ̒⸝⸝•̀֊•́⸝⸝)‪水果紅茶同平時嘅果茶
位於黃埔花園嘅餐廳城意
係一間葡國菜餐館
小編都係第一次試咋(^._.^)!!
估唔到真係幾唔錯
感受到餐廳滿滿嘅誠意啊( ˃ ᵕ ˂ )
除咗可以任食嘅沙律吧之外🥗
想嚟試的話就繼續睇吓有咩好食啦~

傳統葡國經典菜式套餐(2位 $498)

任食自助沙律吧
有多款沙律菜、粟米粒、車厘茄、青瓜、紅菜頭等配料
仲可以自己加醋或者沙律醬

青口鮮甜🦪配埋香蒜橄欖油係絕配ᕕ( ᐛ )ᕗ
❥干邑龍蝦湯SHOOTER配帶子忌廉泡泡
超有驚喜.ᐟ‪‪.ᐟ
質地比較濃稠 口感幼滑
龍蝦味超級香濃~

主菜
非常creamy 都唔會太膩
加埋板煎元貝簡直係錦上添花ჱ̒⸝⸝•̀֊•́⸝⸝)‪

水果紅茶
同平時嘅果茶唔同
比較甜但都好清新~

推薦大家同家人朋友聚餐慶祝嚟試吓啊🥳
味道:8/10
性價比:7/10
環境:7.5/10
2022-12-23 43 views
臨近聖誕🎄又點少得岀去食翻餐好既~我哋最近去呢間去食葡國菜既價錢同平時西餐差唔多 質素都幾好!我哋嗌左兩個一人set😚有前菜,果茶同自助仼食沙律吧-🥢蒜辣茄葡腸青口 肥美既青口同切片香腸配埋微微辣醬汁同黃椒,車厘茄,洋蔥等配料,口感都幾清甜。另外仲送左蒜蓉包🥖比我地 !包邊好脆,可以點d汁食都好正😚🥢芝士煙燻豬腩焗生蠔生蠔面頭有大量芝士,入面仲有啲豬腩好香😆蠔味都幾濃 唔會比芝士嘅味道冚過🧀 上面仲有少少魚子醬做點綴,即刻有種高級左嘅感覺✨🥢黑松露火腿大邦尼意粉黑松露既味道好濃🤤 意粉係扁意粉黎,唔會太硬啱啱好!火腿似係巴馬火腿,咸咸地同意粉意外地夾🫣免頭仲有隻溫泉蛋,界開啲蛋汁撈埋啲意粉都好惹味!🥢肉眼扒牛扒我哋嗌咗5成,雖然嚟到好似有少少熟得滯,不過牛扒仍然keep到好淋,入口即化既感覺😍一啲都唔韌又唔柴,牛味濃郁完全唔使點汁🐮 仲配有少少薯菜,吸收晒肉汁超入味😆-見到佢個甜品櫃咗好吸引,不過實在太飽🤣就未有機會試住,自助沙律吧都幾5錯!
臨近聖誕🎄又點少得岀去食翻餐好既~
我哋最近去呢間去食葡國菜既
價錢同平時西餐差唔多 質素都幾好!
我哋嗌左兩個一人set😚
有前菜,果茶同自助仼食沙律吧
🥢蒜辣茄葡腸青口

🥢芝士煙燻豬腩焗生蠔

🥢黑松露火腿大邦尼意粉

🥢肉眼扒
2022-12-23 40 views
平時好鍾意食松露餐點,比我發現最近有個黃埔松露節係12月17-18日、24-27日一共6日喺黃埔天地舉辦,依幾日會有餐廳5間餐廳限定推出滋味松露菜單。食完仲可以去行冬日松露市集,有8個特色品牌進駐,shopping time啊!而我今次就去咗Amor試佢地嘅黑松露聖誕2人餐,頭盤已經有6款,再有自選主菜同飲品,內容物超豐富啊!仲包埋任食自助沙律吧呢~香草蒜蓉包|干邑龍蝦湯shooter一入座就奉上包同餐湯,龍蝦湯超特別以shooter大細嘅杯作容器,面頭帶子忌廉泡泡係帶鮮味嘅奶泡質感。呷一啖湯係龍蝦味好濃郁,同泡泡好夾亦係雙重海鮮配搭。黑松露焦糖洋葱配M5和牛SoSo Waffles焦糖洋蔥帶松露香,仲保留咗脆度同口感,下面有一片片嘅M5和牛,牛香幾濃。窩夫幾酥脆再融入埋和牛嘅脂香好邪惡啊!小岩蠔配黑魚籽,松露海葡萄通常食生蠔都配檸檬汁或cocktail汁比較乏味,今次配搭埋咸鮮嘅黑魚籽同埋松露海葡萄同生蠔嘅海水味幾夾。葡式黑椒蜜汁燒風鱔好厚肉嘅鱔肉,蜜汁燒但皮都帶微脆,食到有魚油香同肉質有彈性。芥末烤鴨棗鴨棗一口size方便食,肉質好腍,帶微微芥末味,唔會嗆。主菜可4款選擇,我地就揀

香草蒜蓉包|干邑龍蝦湯shooter

黑松露焦糖洋葱配M5和牛SoSo Waffles

小岩蠔配黑魚籽,松露海葡萄

葡式黑椒蜜汁燒風鱔

芥末烤鴨棗

鴨棗一口size方便食,肉質好腍,帶微微芥末味,唔會嗆。

主菜可4款選擇,我地就揀咗黑松露非洲無骨雞,雞肉面頭有啲香料同脆脆,松露醬配滑嫩雞肉都好夾,不過松露味再重啲就更正啦!

餐飲仲可選配葡萄牙果酒或水果紅茶,清新啲可以揀水果紅茶,而我就鍾意葡萄牙果酒,加入咗水果去製作令紅酒甜甜地好易入口!
2022-12-23 38 views
同朋友提起好耐冇去澳門,有啲掛住當地葡國菜,於是佢就揾咗間葡國餐廳帶我去解下癮😳餐廳好寬闊,環境舒服,入面仲有自助沙律吧同甜品櫃,甜品櫃有多款精緻蛋糕,七彩繽紛,勁吸引✨一人餐包咗沙律、蒜蓉包、前菜、主菜同餐飲,沙律係自助形式,可以自己選擇食材搭配,材料都好新鮮,選擇亦多,我鐘意食嘅都應有盡有😍紅菜頭、粟米、薯仔蘋果沙律、蕃茄仔等~🔸葡國初榨橄欖油黑醋涼拌深海元貝🔸前菜都有好幾款選擇,揀咗黑醋元貝,造型好精緻,粉紅色泡泡蓋住下面大大粒元貝,元貝好彈牙,配上酸酸地嘅黑醋非常開胃👍🔸葡汁時蔬農夫包🔸話明食葡國菜又點可以少得葡汁!主菜農夫包入面係滿滿嘅葡汁燉菜,有蘑菇、蘿蔔、青瓜、小蕃茄、芝士、腸仔同椰菜等。葡汁好香濃,焗到脆卜卜嘅農夫包夾埋啲葡汁同燉菜一齊食~正🤤🔸葡國烤乳豬🔸無理由得菜冇肉肉🙈聽聞呢度烤乳豬係招牌菜,一於叫嚟試下~乳豬外皮超薄超脆,肉質非常嫩滑🤤皮同肉之間有少少脂肪,食落油香四溢😍搭配嘅醬汁同青木瓜都帶有少少酸味,食完都唔會太油膩👍餐點份量好豐富,本來仲打算餐後叫件蛋糕,可惜太飽,唯有下次再黎試😆
🔸葡國初榨橄欖油黑醋涼拌深海元貝🔸
🔸葡汁時蔬農夫包🔸
🔸葡國烤乳豬🔸
2022-12-19 58 views
🥂黑松露聖誕2人餐🎄 - HKD628 ▫️頭盤·香草蒜蓉包~餐前開開胃。·黑松露焦糖洋葱配MS和牛SoSo Waffles 2件~香濃黑松露配試上最近大熱嘅牛角包窩夫香軟酥脆,和牛味道濃郁好讚!·小岩蠔配黑魚籽,松露海葡萄 2隻~鮮味小岩蠔同黑魚籽同松露海葡萄好Match,好鮮甜!·葡式黑椒蜜汁燒風鱔 2件~係我最愛彈牙肥美燒風鱔,超推!·千邑龍蝦湯shooter配帶子忌廉泡泡 2杯芥末烤鴨棗~一小啖一小啖咁飲,感受吓龍蝦帶子嘅海洋風味!▫️主菜黑松露非洲無骨雞配薯菜~無骨雞配香濃醬汁,啖啖肉食得好暢快😋▫️飲品及沙律·葡萄牙果酒-酸酸甜甜嘅果酒配聖誕大餐最perfect!·水果紅茶·任食自助沙律吧 2位
🥂黑松露聖誕2人餐🎄 - HKD628
▫️頭盤
·香草蒜蓉包~餐前開開胃。
·葡式黑椒蜜汁燒風鱔 2件~係我最愛彈牙肥美燒風鱔,超推!
·千邑龍蝦湯shooter配帶子忌廉泡泡 2杯
芥末烤鴨棗~一小啖一小啖咁飲,感受吓龍蝦帶子嘅海洋風味!

▫️主菜
▫️飲品及沙律
·葡萄牙果酒-酸酸甜甜嘅果酒配聖誕大餐最perfect!
·水果紅茶
·任食自助沙律吧 2位
2022-12-14
$350 (Dinner)
2022-12-19 37 views
「Amor 城意」餐廳門口Tiffany Blue 門口非常搶眼,餐廳裝潢有格調,座位寬敞,坐得非常舒適。餐廳主打葡國菜,葡國菜係香港非常少見。餐牌有單點和套餐選擇。我地每人點了葡國廚師精選一人套餐套餐已包含頭盤、主菜、任食自助吧沙律、水果茶,我地亦加了$38加購Amor 蛋糕,而且另外亦有多款小食可以追加。任食自助吧沙律有生菜、椰菜絲、紅菜頭、粟米、青瓜、蕃茄仔、雜果沙律,健康又美味。芝士煙燻豬腩焗生蠔生蠔夠大隻,生蠔上鋪滿了芝士和煙燻豬腩,生蠔鮮甜美味,芝味濃郁蟹皇砵酒忌廉燉蛋燉蛋是凍食的,會食到淡淡的砵酒味,啖啖蟹皇,而燉蛋不是熱食那樣滑溜,但口感味道充滿層次,有驚喜。傳統葡國燴雞配飯葡汁有淡淡的椰香味,入面有大大舊的雞肉,雞肉嫩滑入味,除了雞肉,配菜亦有薯仔、香腸、洋蔥,送飯一流。蒜辣炒蝦球扁意粉配香煎鱸魚柳蝦球煎得香口,爽口彈牙。香煎鱸魚柳肉質鮮甜,啖啖肉,扁意粉火喉剛剛好,軟硬適中,份量足夠。開心果朱古力蛋糕&低糖朱古力慕絲蛋糕賣相吸引,竟然有我地至愛的開心果朱古力蛋糕,食完蛋糕超飽肚。葡撻撻皮做得非常酥軟,吃來也夠酥脆,蛋香突出,甜度適中。水果茶(熱/凍)微微果香,茶味香

我地每人點了葡國廚師精選一人套餐

任食自助吧沙律

芝士煙燻豬腩焗生蠔

蟹皇砵酒忌廉燉蛋

傳統葡國燴雞配飯

蒜辣炒蝦球扁意粉配香煎鱸魚柳

開心果朱古力蛋糕&低糖朱古力慕絲蛋糕

葡撻
撻皮做得非常酥軟,吃來也夠酥脆,蛋香突出,甜度適中。

水果茶(熱/凍)
微微果香,茶味香濃

2022-12-13 60 views
城意 (紅磡).黃埔一路都好多野食,今次呢間葡國菜食到令人難以忘懷💜.▪️傳統葡國經典二人餐▪️.嗰到有個任拎小沙律吧,係未食野前可以食啲菜先。佢呢個二人set包好幾個頭盤,千邑龍蝦湯SHOOTER配帶子忌廉泡泡,將帶子打融做泡再飲忌廉湯🦞香蒜橄欖油炒海蝦球,青口都幾肥,蝦有四隻全部爽實葡國蜜汁黑椒燒風鱔,呢個非常好食! 以為中菜先烹調得咁好,個皮微焦,雖然係膩但非常好食😋.▪️葡國烤乳豬 ▪️.絕對係因為呢個叫嘅二人set💜 見到個個都試呢個烤乳豬好好食,果然皮脆肉嫩又juicy仲要配自家製梅子汁,點左解膩,另外仲有個酸甜木瓜沙律.▪️ 黑松露海鱸魚卡邦尼扁意粉 🍝▪️.卡邦尼又係偏膩😂 叫嘅時候無諗咁多,不過係好食嘅.好彩飲品係配水果冰茶,會開胃fresh D😂.📌 城意 (紅磡)紅磡必嘉街120號黃埔花園第3期百寶坊地下 2A及2B號舖
城意 (紅磡)

黃埔一路都好多野食,今次呢間葡國菜食到令人難以忘懷💜
▪️傳統葡國經典二人餐▪️

香蒜橄欖油炒海蝦球,青口都幾肥,蝦有四隻全部爽實

▪️葡國烤乳豬 ▪️
仲要配自家製梅子汁,點左解膩,另外仲有個酸甜木瓜沙律

▪️ 黑松露海鱸魚卡邦尼扁意粉 🍝▪️
卡邦尼又係偏膩😂 叫嘅時候無諗咁多,不過係好食嘅

好彩飲品係配水果冰茶,會開胃fresh D😂
📌 城意 (紅磡)
紅磡必嘉街120號黃埔花園第3期百寶坊地下 2A及2B號舖
2022-12-10 73 views
-繼走左去紅磡食人氣米線之後 晚餐都搵到落腳點走來紅磡食呢間西餐⋯原來都有葡國菜食座位都幾闊落 同隔離枱都唔會好近 食物質素都唔差牛腩超腍 有驚喜 選用既薯仔亦都好綿密 配碗白飯會更佳🍚😜豬鞍扒厚切而不鞋口 😋仍然保持到肉汁.葡國廚師精選一人套餐 (頭盤+主菜+自助沙律吧+飲品)▫️頭盤▫️🔹葡國初榨橄欖油黑醋涼拌深海元貝🔹蟹皇砵酒忌廉燉蛋▫️主菜▫️🔸傳統葡國咖喱牛爽腩配農夫包🔸焗濕式熟成豬鞍扒▫️自助沙律吧▫️🥗沙律菜、蕃茄、薯仔沙律、紅菜頭、青瓜、粟米最後再系甜品櫃揀左3款甜品作結🤭🔺紅莓雲呢拿馬卡龍🔺檸檬馬卡龍🔺開心果朱古力蛋糕

繼走左去紅磡食人氣米線之後 晚餐都搵到落腳點
走來紅磡食呢間西餐⋯原來都有葡國菜食
座位都幾闊落 同隔離枱都唔會好近 食物質素都唔差
牛腩超腍 有驚喜 選用既薯仔亦都好綿密 配碗白飯會更佳🍚😜
豬鞍扒厚切而不鞋口 😋仍然保持到肉汁
葡國廚師精選一人套餐 (頭盤+主菜+自助沙律吧+飲品)
▫️頭盤▫️
🔹葡國初榨橄欖油黑醋涼拌深海元貝
🔹蟹皇砵酒忌廉燉蛋

▫️主菜▫️
🔸傳統葡國咖喱牛爽腩配農夫包
🔸焗濕式熟成豬鞍扒

▫️自助沙律吧▫️
🥗沙律菜、蕃茄、薯仔沙律、紅菜頭、青瓜、粟米

最後再系甜品櫃揀左3款甜品作結🤭
🔺紅莓雲呢拿馬卡龍
🔺檸檬馬卡龍
🔺開心果朱古力蛋糕
$260 (Dinner)
2022-12-05 62 views
本身想食二人餐,因為可以試到餐廳幾款最有特色嘅小菜,入到去睇下menu,發現其他食物仲正,所以就轉軚點Menu上嘅食物。釀蟹盒2隻即焗需時!入面有薯蓉,又有蟹絲,而且裝得滿滿的,係我最愛嘅頭盤小食之一!葡國白酒煮蜆湯底很好喝,好香牛油、芫荽的香,好多餐廳煮呢道菜時酒味太濃烈,會好苦,呢間餐廳飲埋個湯都得!大量蜆肉,每個殼都有肉,不會煮到甩曬啲肉出嚟😋一枝獨秀果茶/奶茶杯入面係玫瑰花形狀的冰!果茶係火龍果配橙,估唔到咁好味,而且冇糖,只有水果嘅甜,非常健康的飲料。奶茶不會好濃茶味,飲完唔使驚夜晚瞓唔着。葡式火焰雪山萬眾期待的甜品🤤由cream 整成雪的效果,店員即時倒入酒,變成火焰雪山,令人著迷!蛋糕入面係朱古力雪糕、海綿蛋糕🍰吃落很有層次~如果大家有叫主食,仲可以到沙律bar仼食沙律🥗!另外,甜品櫃都有好多款甜品,好多迷你蛋糕都好精緻,下次我會試下!

釀蟹盒2隻

葡國白酒煮蜆

一枝獨秀果茶/奶茶

葡式火焰雪山

2022-11-27 52 views
睇演唱會前醫醫肚去左門面好IGable既葡國餐廳湖水綠既門面 · 岩哂未醫肚前打下卡Amor傳統葡國經典菜式二人套餐ద任食自助沙律吧選擇應有盡有最緊要有我最喜歡的紅菜頭⍥⃝ 頭盤ద 葡國蜜汁黑椒燒風鱔2大件燒鱔 ~魚肉超厚魚皮燒到香脆~魚肉juicy 又爽嫩魚肉帶有少量骨刺~要小心食用ద 澳洲M5和牛沙律和牛有輕輕燒過~肉味濃而軟腍配上香醋汁~可以降低油膩感ద 蟹黄温泉蛋shooter溫泉蛋要先攪拌好才食用口感滑溜溜~還添加了蝦肉令口感更豐富⍥⃝ 主菜ద 葡國烤乳豬好耐無食葡式烤乳豬乳豬外皮燒到咯咯聲但肉質仍保持嫩滑而豬肉加入葡國香料調味風味更為明顯ద 板煎元貝龍蝦汁葡國燉飯兩大隻元貝龍蝦汁幾濃蝦香味但醬汁不會太濃稠入口是很舒服而不膩ద 水果紅茶¨̮ ᴴᴬᵛᴱ ᴬ ᴳᴼᴼᴰ ᵀᴵᴹᴱ દ ᵕ̈ ૩店員服務很欣勤~非常細心結賬時見到餐廳甜點櫃都非常吸引可惜已經太飽~完全吃不下
睇演唱會前醫醫肚

店員服務很欣勤~非常細心
結賬時見到餐廳甜點櫃都非常吸引
可惜已經太飽~完全吃不下
2022-11-22 74 views
勁耐冇去澳門都冇食葡菜,今日喺openrice 見到有間優惠價就食到乳豬套餐仲要有任食沙律咁抵梗去試葡國烤乳豬風味二人晚市套餐$568未加一頭盤有3個+主菜2個+飲品+任食沙律吧澳洲M5和牛沙律,牛煎得剛好幾軟身,牛味都有,再配底部微酸沙律幾開胃葡國蜜汁黑椒燒風鱔,鱔片夠厚身多汁又脆口,大大件勁滿足蟹黄黑魚籽溫泉蛋沒想到混一起食又不錯,蟹和蛋味混合幾特別最想食嘅葡國烤乳豬,皮炸脆脆入面豬肉軟熟多汁,每件都幾大,旁邊有自家沙律和梅醬,沾少少最正板煎元貝龍蝦汁葡國燉飯,龍蝦汁剛好燉晒入飯粒內,份量不少,元貝大粒煎得幾香飲品水果紅茶甜度剛好茶味都濃岩晒食乳豬後飲沙律吧質素不錯好新鮮而且選擇都不少。最後我哋滿滿都拿了2輪,如食完想食甜品都有約$3X,不過我哋太飽就冇再叫了城意位於埔站勁方便,選用藍色為主調,感覺舒服而空間感十足,我都同朋友食足2小時

葡國烤乳豬風味二人晚市套餐$568未加一
頭盤有3個+主菜2個+飲品+任食沙律吧

葡國蜜汁黑椒燒風鱔,鱔片夠厚身多汁又脆口,大大件勁滿足

蟹黄黑魚籽溫泉蛋沒想到混一起食又不錯,蟹和蛋味混合幾特別

飲品水果紅茶甜度剛好茶味都濃岩晒食乳豬後飲

🇵🇹葡國菜香港吾係禁易食到,今日黎到位於黃埔地鐵站附近既城意,上網搵到呢間,見餐廳裝修都唔錯。今晚嗌咗個二人dinner set ,內容勁豐富,淨係前菜都有3款😋呢度仲有一個任食自助沙律吧🥗🌽🥒🍅沙律菜都新鮮,有幾款唔同嘅菜揀🥙我咁多款都試晒,特別推介有個雜錦沙律🥗🍐沙律已經撈好咗,有啲水果(我食到有梨同埋蘋果,仲有🥔薯仔)食得出係新鮮嘅整嘅,勁好食😋強烈推介一定要食佢個沙律吧🤩💯✨🔹前菜葡國蜜汁黑椒燒風鱔🔥🐟♨️呢個用蜜汁燒制既菜式必食。 魚皮燒得香,鱔既肉質又保持到嫩口❣️勁好味🤤不過一定要趁熱食, 如果啲汁凍咗就冇咁juice🤫香蒜橄欖油炒海蝦球🍤車厘茄+黃椒+洋蔥+海蝦+青口既配搭再配以橄欖油🍲令你完全唔覺得呢度係一度頭盤😂蝦就爽滑彈牙,隻隻蝦都大隻, 青口同洋蔥夾埋一齊食真係好味道❣️干邑龍蝦湯🦞🥣呢個湯有分layer, 賣相好特別,湯味既濃郁程度令你意想不到,上層既泡泡係帶子打出黎既忌廉泡沫 🥄😋先用匙羹品嚐上層嘅泡泡,勁香🌟然後先至撈勻個龍蝦湯一齊飲,你唔好睇佢細細杯🥣但係熱辣辣而且龍蝦味勁濃,正正推介🦞✨🔅2款主菜🔅葡國烤乳豬🔥♨️🐷對於第一次食葡國乳豬嘅我, 感覺同 中式乳豬

🔹前菜

葡國蜜汁黑椒燒風鱔🔥🐟♨️

香蒜橄欖油炒海蝦球🍤
香蒜橄欖油炒海蝦球

干邑龍蝦湯🦞🥣
干邑龍蝦湯

🔅2款主菜🔅

葡國烤乳豬🔥♨️🐷
對於第一次食葡國乳豬嘅我, 感覺同 中式乳豬好吾同🤭🤭皮脆肉嫩好岩形容呢味菜,勁脆香,仲跟個梅汁同青木瓜沙律🈵
葡國烤乳豬
我推薦大家 一定要點個梅汁去食,再食少少青木瓜沙律中和番個油脂感🥰💯 強烈推介要試㊙️

黑松露海鱸魚卡邦尼意粉🐟🍝
呢個意粉嘅份量好足料, 海鱸魚同埋頭先嗰個鱔都好特別🥰分別只係佢今次加咗喺意粉上面,海鱸魚撈埋蛋漿加埋卡邦尼意粉食,又幾夾喎原來🧀✨
🔸飲品

水果茶🍹& 水果酒 Sangria🍷

weekend chill 一chill, 水果茶 糖分低飲落去完全冇太甜嘅感覺; 水果酒都適合 想有少少酒精感覺嘅朋友,最岩配襯以甜味為主嘅葡國菜。
水果茶

另外臨走嗰陣時仲見到佢有一個甜品柜✨我見啲甜品款式都多🍰🧁🎂🍧🍨🥧🍮而家都好精緻呀,賣相勁吸引🥰💯🍰但係由於食得太飽嘅關係,所以冇試到,下次再去試吓呢間甜品😆😆😆
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
$275 (Dinner)
葡國蜜汁黑椒燒風鱔
  • 自助沙律吧
  • 千邑龍蝦湯SHOOTER配帶子忌廉泡泡
  • 黑松露海鱸魚卡邦尼扁意粉
2022-11-17 57 views
葡國烤乳豬風味二人晚市套餐(openrice 預訂價$568)🐣蟹黃黑魚籽溫泉蛋連法式蒜蓉包賣相:🐧🐧🐧🐧味道:🐧🐧🐧🐧🐧溫泉蛋以小巧杯子呈上,圓潤的溫泉蛋頂端以黑魚籽作點綴,簡潔吸引。法式蒜蓉包外皮金黃香脆,表面佈滿蒜蓉牛油,十分足料。味道方面,溫泉蛋滑溜嫩潤,內裡半流心蛋黃蛋味十足,配搭外脆內軟、蒜香味濃的蒜蓉法包食用,滋味一流。🐟葡國蜜汁黑椒燒風鱔賣相:🐧🐧🐧🐧🐧味道:🐧🐧🐧🐧🐧風鱔以木托盤切件呈上,每件均大大件肥美厚肉,十分吸睛。味道方面,風鱔外皮香脆,內裡魚肉嫩滑,魚骨細骨不多,容易入口。配搭蜜汁和黑椒,甜中帶辣十分惹味,推介之選。🐮澳洲M5和牛沙律賣相:🐧🐧🐧🐧味道:🐧🐧🐧🐧🐧沙律以不同色彩的蔬果製成,色彩鮮豔,擺盤齊整用心,加上海量的和牛片,十分抵食奪目。味道方面,和牛片火喉剛好,肉質不會過老,軟熟不會過韌。各款蔬果都十分新鮮爽甜,整體十分不俗。🐷葡國烤乳豬賣相:🐧🐧🐧🐧🐧味道:🐧🐧🐧🐧🐧原份乳豬以木托盤呈上,乳豬大大份,焗烤的外皮乾身薄脆,陣陣烤香味令人食指大動。味道方面,乳豬外皮脆口薄身,中間一層脂肪經烤焗過油膩感大減,內裡厚身肉啖啖大滿足之選。配搭特製酸梅汁,酸甜解

🐣蟹黃黑魚籽溫泉蛋連法式蒜蓉包

味道:🐧🐧🐧🐧🐧

法式蒜蓉包外皮金黃香脆,表面佈滿蒜蓉牛油,十分足料。

🐟葡國蜜汁黑椒燒風鱔

味道:🐧🐧🐧🐧🐧

風鱔以木托盤切件呈上,每件均大大件肥美厚肉,十分吸睛。

🐮澳洲M5和牛沙律

🐷葡國烤乳豬

味道:🐧🐧🐧🐧🐧

配搭特製酸梅汁,酸甜解膩,效果奇佳。

🦆傳統鴨子焗飯

味道:🐧🐧🐧🐧

焗飯即點即焗,上盤時熱辣辣,可見醬汁仍然沸騰,非常吸引。

味道方面,焗飯用料十足,有滿滿的鴨肉絲、橄欖、辣肉腸、香菇等,整體口感味道十分豐富,大滿足之選。

☕️水果紅茶

味道:🐧🐧🐧🐧🐧

水果茶以透明玻璃杯呈上,附上精緻可愛的櫻花小匙羹作攪拌用,加分。

味道方面,能嘗出多種鮮甜果香,配搭甘醇的紅茶,平衡得宜不會過甜過膩。

🥗套餐奉送任食自助沙律吧,有多款蔬果沙律醬料提供,必試之選。

🧁🍰可另加$38加購AMOR 蛋糕1件或馬卡龍2件

候餐時間:🐧🐧🐧

由於即點即製,焗製食品製作時間較久,約需等候半小時左右。

其他食品則在15分鐘內全數呈上。

環境:🐧🐧🐧🐧🐧

餐廳以碧藍色調作主題,頗具葡國特色,內裡裝修華麗精美,採用巨型玻璃吊燈及雲石桌子等,感覺高尚。

服務:🐧🐧🐧🐧🐧

職員態度友善有禮,回應迅速,樂意主動提供協助。

🐧❤️結語:少見的正宗高質葡國菜,高度推薦。

P.S. 餐廳另設加一服務費。
2022-11-17
Type of Meal
Dinner
  • 葡國烤乳豬
  • 葡國蜜汁黑椒燒風鱔
香港既葡菜餐廳唔多,今日黎到間位於黃埔、主打葡菜既餐廳,座位都算寬敞,坐得幾舒服。我地叫左二人餐$498,套餐包左自助沙律吧😆、三份頭盤、兩個主菜同水果茶。首先講沙律吧先,有蕃茄仔、粟米🌽、生菜🥬、薯仔🥔等等,仲有我鍾意既黑醋汁,夠晒清新健康。*葡國蜜汁黑椒燒風鱔*甜甜地既蜜汁都幾配合風鱔,咬落大大啖肉,加埋少少皮下脂肪,入口香滑😋。*香蒜橄欖油炒海蝦球*海蝦🦐都唔少,仲有幾隻青口,不過味道偏淡左,未係好食到香蒜味。*千邑龍蝦湯SHOOTER配帶子忌廉泡泡*好得意既一款菜式,唔好睇少細細杯泡泡,下面龍蝦味好濃好香,配埋蒜蓉包,好好味😍。主菜*葡國烤乳豬*乳豬外皮烤得好脆口,好似豬肉紙咁脆🤪,而且唔係得脂肪,仲有好多肉食架。*板煎元貝牛肝菌醬葡國燉飯*元貝大大粒、煎得香口,不過略嫌燉飯整得太淋同洋蔥🧅粒多🫣。水果紅茶超靚咁上,連內裏既冰都整到係花花形狀🌸。

*葡國蜜汁黑椒燒風鱔*

*香蒜橄欖油炒海蝦球*

*千邑龍蝦湯SHOOTER配帶子忌廉泡泡*

主菜
*葡國烤乳豬*

*板煎元貝牛肝菌醬葡國燉飯*
元貝大大粒、煎得香口,不過略嫌燉飯整得太淋同洋蔥🧅粒多🫣。

水果紅茶超靚咁上,連內裏既冰都整到係花花形狀🌸。