還記得當時進到這間泰式簡餐廳時人潮很多、裝潢很美、東西看起來很好吃一開始因為人潮多所以坐在一個會有陽光照耀進來的靠窗座位但實在是太陽太熱情了,只好等待有人吃完後移位到比較裡面的座位區我自己個人蠻推這間泰式餐廳的 👍🏻也很感謝朋友帶我去吃這間餐廳,很讚耶 ✌🏻炎炎夏日很適合來一道辣辣下飯的綠咖喱一條節瓜一盒玉米筍一盒雞柳配色很簡單基本上全聯都可以買到我選綠咖喱湯這款挺辣的靈魂是耶奶再加粒煎蛋🍳營養滿分💯⏰小提醒⏰若覺得過辣加點糖跟耶奶做調整
還記得當時進到這間泰式簡餐廳時
人潮很多、裝潢很美、東西看起來很好吃
一開始因為人潮多所以坐在一個會有陽光照耀進來的靠窗座位
我自己個人蠻推這間泰式餐廳的 👍🏻
也很感謝朋友帶我去吃這間餐廳,很讚耶 ✌🏻

炎炎夏日

若覺得過辣
加點糖
跟耶奶做調整
2022-10-11 429 views
在九龍城的餐廳內大嗑泰式火鍋⁡開到凌晨1點,夜貓族下班想吃也不怕撲空⁡跟我一起搭飛機抵達泰!國!⁡⁡⁡──────────────⁡⁡⁡⁡⁡⁡⁡⁡⁡⁡▪︎#雙人奢華套餐這家走單點式而非吃到飽⁡想不到吃什麼就點套餐最快啦😂⁡那天跟妹妹下班後一起到泰滾吃奢華套餐⁡位置在小包廂位氣氛很好,可以大肆聊天⁡店員很親切的介紹湯底內容跟口味⁡我們選了冬蔭功+椰奶雞⁡湯底內有很多泰式香料、南薑、香茅等⁡店員會先舀一碗海鮮蝦湯(冬蔭功)讓你試喝⁡有需要調整都可以馬上反應👍這點很讚⁡⁡雙人套餐內容物最吸睛的就是超大海陸盤⁡裡面有巨大的根島生態蝦,下鍋煮10分鐘⁡能吃到很彈又紮實的蝦肉,滿足的口感很棒!⁡其他海鮮也都蠻新鮮的,曼波魚皮很特別⁡干貝大概是我最愛的,下鍋煮1分半就能吃到鮮味⁡肉品部分是伊比利豬跟A5和牛⁡油花漂亮,口感卻都比較偏脆口⁡⁡套餐內的泰拳蝦餅很好吃!很想單點一盤⁡綜合蔬菜個人覺得造型可愛,但份量太少⁡兩個人平分不太夠,希望能增加蔬菜量⁡綜合火鍋餃必須起立鼓掌,每一種都優秀⁡牛肉丸油香噴汁、蛋餃內餡包筍子、福袋超驚喜⁡我真的很愛😍⁡⁡打了這麼多手都痠了🤣但真的很多想講的⁡個人覺得吃下來飽足
在九龍城的餐廳內大嗑泰式火鍋

開到凌晨1點,夜貓族下班想吃也不怕撲空⁡
跟我一起搭飛機抵達泰!國!⁡
⁡⁡──────────────⁡⁡⁡
⁡⁡⁡⁡⁡⁡⁡▪︎#雙人奢華套餐
這家走單點式而非吃到飽⁡
想不到吃什麼就點套餐最快啦😂⁡
那天跟妹妹下班後一起到泰滾吃奢華套餐⁡
位置在小包廂位氣氛很好,可以大肆聊天⁡
店員很親切的介紹湯底內容跟口味⁡
我們選了冬蔭功+椰奶雞⁡
湯底內有很多泰式香料、南薑、香茅等⁡
店員會先舀一碗海鮮蝦湯(冬蔭功)讓你試喝⁡
有需要調整都可以馬上反應👍這點很讚⁡

雙人套餐內容物最吸睛的就是超大海陸盤⁡
裡面有巨大的根島生態蝦,下鍋煮10分鐘⁡
能吃到很彈又紮實的蝦肉,滿足的口感很棒!⁡
其他海鮮也都蠻新鮮的,曼波魚皮很特別⁡
干貝大概是我最愛的,下鍋煮1分半就能吃到鮮味⁡
肉品部分是伊比利豬跟A5和牛⁡
油花漂亮,口感卻都比較偏脆口⁡

套餐內的泰拳蝦餅很好吃!很想單點一盤⁡
綜合蔬菜個人覺得造型可愛,但份量太少⁡
兩個人平分不太夠,希望能增加蔬菜量⁡
綜合火鍋餃必須起立鼓掌,每一種都優秀⁡
牛肉丸油香噴汁、蛋餃內餡包筍子、福袋超驚喜⁡
我真的很愛😍⁡

打了這麼多手都痠了🤣但真的很多想講的⁡
個人覺得吃下來飽足感其實普通⁡
如果覺得價錢太高他們也有便宜一點的套餐⁡
附近上班族想聚餐也可以來點商業四人套餐⁡
整體cp值應該會更高,但口味上沒話說,好吃⁡
──────────────⁡⁡⁡
🥁推薦度:🌸🌸🌸🌸⁡
❤喜歡我的文章記得按愛心、分享收藏起來⁡⁡⁡⁡⁡⁡⁡⁡⁡⁡

感謝泰滾邀約,本文為真實感受⁡
2022-10-05 478 views
╹泰苑小食 - 九龍城 Kowloon City ╹ #tori九龍城ʅ🤩又嚟介紹九龍城嘅泰菜呢間絕對係我嘅top3🏆抵食又好味😙晚市去通常要排隊~唯獨是因為佢坐落喺熟食中心 冇得訂坐 同埋坐得冇咁舒服🙏🏽ʅ🦪🥘蠔仔煎蛋 ($65) (9/10分)蠔仔蛋餅係用熱辣辣嘅鐵板上~對比起上次喺BTS食嘅蠔餅 唔係嗰種酥炸空氣感 而係紮實蠔仔炒蛋嘅口感我就比較鍾意呢款多啲😋😋蠔餅底下仲有芽菜 連埋一齊食口感更加豐富~🥓燒豬頸肉 ($60) (10/10分)燒豬頸肉梗係要嗌啦🤤豬頸肉爽口彈牙 肥瘦適中~配埋泰式辣汁更加惹味🤩🍤 泰式炸蝦餅($60) (9/10分)啖啖肉又彈牙嘅小食😛中間仲會食到少少蝦肉😍點埋甜辣醬就冇咁滯!🥬酸辣生菜包 (雞/牛/*豬) ($55) (8/10分)炒肉碎好香但偏辣🥵見到有好多香料 例如紅蔥頭香蔥芫荽辣椒🌶️呢度嘅份量都幾大 完全可以取代澱粉質😆🍛泰式炒飯(*雞/牛/豬) ($55) (7/10分)可能因為其他小菜嘅份量都夠飽肚🤰🏻我哋嘅戰鬥力已經好低😂所以食唔晒啲飯呢度我哋揀咗雞肉飯炒得幾有鑊氣 不過味道唔算特別惹味 可能因為其他小菜濃味啲不過佢勝在夠多配菜!飯鋪
╹泰苑小食 - 九龍城 Kowloon City ╹
#tori九龍城
🤩又嚟介紹九龍城嘅泰菜
呢間絕對係我嘅top3🏆抵食又好味😙
晚市去通常要排隊~
唯獨是因為佢坐落喺熟食中心 冇得訂坐 同埋坐得冇咁舒服🙏🏽
ʅ
🦪🥘蠔仔煎蛋 ($65) (9/10分)
蠔仔蛋餅係用熱辣辣嘅鐵板上~
我就比較鍾意呢款多啲😋😋
蠔餅底下仲有芽菜 連埋一齊食口感更加豐富~

🥓燒豬頸肉 ($60) (10/10分)
燒豬頸肉梗係要嗌啦🤤
豬頸肉爽口彈牙 肥瘦適中~
配埋泰式辣汁更加惹味🤩

🍤 泰式炸蝦餅($60) (9/10分)
啖啖肉又彈牙嘅小食😛
中間仲會食到少少蝦肉😍
點埋甜辣醬就冇咁滯!

🥬酸辣生菜包 (雞/牛/*豬) ($55) (8/10分)
炒肉碎好香但偏辣🥵
見到有好多香料 例如紅蔥頭香蔥芫荽辣椒🌶️
呢度嘅份量都幾大 完全可以取代澱粉質😆

🍛泰式炒飯(*雞/牛/豬) ($55) (7/10分)
可能因為其他小菜嘅份量都夠飽肚🤰🏻
我哋嘅戰鬥力已經好低😂所以食唔晒啲飯
呢度我哋揀咗雞肉
不過佢勝在夠多配菜!
飯鋪上煎蛋、臘腸片 見到又即刻流口水😂
側邊仲有啲腰果、肉鬆 、提子乾、青瓜片可以拌飯
📍 泰苑小食
ʅ
#hkig #hkiger #hkigshop #hkigfood #hkfoodie #hkfood #hkfoodblogger #hkgirl #hkcafe #hkiger #hkcafe #foodie #kowloonfood #kowlooncity #kowlooncityfood #thaifood #thai #打卡 #假日好去處 #香港美食 #香港美食地圖 #九龍城餐廳 #九龍城美食 #九龍美食 #九龍城泰菜 #泰式 #泰式餐廳 #泰苑小食
2022-09-23 672 views
朋友係九龍城地膽,話呢間泰苑小食佢食左好多年,係九龍城入面佢至愛既泰國菜。我試完之後都非常認同!👍🏻係環境同衞生無咁好,但食物真係一流!😋冬陰功湯 (S $55)應該係我飲過咁多間既Top3, 超好飲,好岩我口味。😋燒豬頸肉 ($60)我會形容係世一豬頸肉,好有口感,而且剪到細細塊食得好舒服,份量又多,正呀!🤩辣椒香草肉碎炒河粉 ($55)呢個我好香,但都好辣,我食左小小就頂唔住。蟹肉炒飯 ($65)我覺得唔太夠味,蟹肉得好小,呢個一般般,下次要試其他😂珍多冰 ($25)好好飲,奶味夠👍🏻芒果沙冰 ($25)芒果味唔夠,但唔會太甜,中等水平。整體都好高分!👍🏻👍🏻

冬陰功湯 (S $55)
應該係我飲過咁多間既Top3, 超好飲,好岩我口味。😋

燒豬頸肉 ($60)

辣椒香草肉碎炒河粉 ($55)
呢個我好香,但都好辣,我食左小小就頂唔住。

蟹肉炒飯 ($65)
我覺得唔太夠味,蟹肉得好小,呢個一般般,下次要試其他😂

珍多冰 ($25)
好好飲,奶味夠👍🏻

芒果沙冰 ($25)
芒果味唔夠,但唔會太甜,中等水平。

整體都好高分!👍🏻👍🏻
2022-07-22 803 views
【#海南雞皇🐔 】 #泰苑小食今日又再到九龍城,繼續尋找🇨🇷海南雞。之前有網友介紹過幾間,但我今次想係依度試試先🤣 一來位處熟食中心,二來聞說出品幾好,所以就試吓。其實我都知道,唔係間間既🇨🇷海南雞都咁好食,一般我會先去開飯網參考吓食物相,同埋睇吓餐牌上海南雞飯既排位去判斷。以前金泰館係圖文並茂,而且排係第一位,可見其相當有信心♥而依間,我係一張相都搵唔到,而且餐牌排位都較後,所以都冇乜期望🤔果然,落單時已話我知冇油飯💔 其實已經想起身走,但山長水遠來到又熱到嘔,同埋之後重建食得一餐得一餐,所以照食。賣相一般,雞既份量亦少,不過都唔係太差,算係不過不失🤔 辣醬點雞撈飯都可以。係杯 #椰汁冰 比較吸引,椰香味都夠,算幾好😄$50 比起上次果間還要貴,但味道,份量都只係一般,怪唔知一張參考相都冇,因為應該好少人叫😒 同埋今日點幾去到,佢地竟然大把位😦可能依度唔係出名雞,又或者晚市會比中午好🤣不打分。泰苑小食九龍城侯王道48號九龍城市政大廈3樓@foodiehck2022 #港飲港食平靚正 #九龍城 #熟食中心 #午餐 #泰國菜
【#海南雞皇🐔 】 #泰苑小食

係杯 #椰汁冰 比較吸引,椰香味都夠,算幾好😄

可能依度唔係出名雞,又或者晚市會比中午好🤣

不打分。

泰苑小食

2022-07-22
2022-07-21 543 views
上次帶了家人到旁邊那間歷史悠久的港式餐廳,即是咖啡紅豆奶茶那間,不過近期網台人士好像和店員吵架,不要理會,我這次到了旁邊的泰國食店。這個小食店的午餐都選擇不少,有個豬頸肉炒粉絲,豬頸肉份量都不少,不過質地比較乾身,應該都是燒過那些豬頸肉,炒粉絲份量不算太多,因此亦都唔會太飽,起初的來的時候鑊氣夠強勁,味道就夠好,其後放得耐左就冇咁熱,則沒有那麼出色。旁邊竟然見到有兩名女士點了幾支大啤酒然後再吃大碟凍蝦,感覺相當吸引消暑。飲品據稱有咖啡奶茶,我點了個汽水都不用加錢。
上次帶了家人到旁邊那間歷史悠久的
港式餐廳,即是
這個小食店的
午餐都選擇不少,有個
炒粉絲份量不算太多,因此亦都唔會太飽
,起初的來的時候鑊氣夠強勁,
味道就夠好,其後放得耐左就冇咁熱,則沒有那麼出色。

飲品據稱有咖啡奶茶,我點了個汽水都不用加錢。
Type of Meal
Lunch
2022-05-29 975 views
🥢九龍城 泰夜市地道風味抵食泰國大排檔🥢九龍城係一個食泰國菜的地方,食咗咁多間,最尾都係最鐘意食街市3樓的大排檔泰國,除咗價錢抵食之外,味道亦係最貼近泰國當地風味開業咁多年差唔多晚晚都爆場就知道幾受歡迎🥢生蝦 $108來到呢到必食招牌生蝦,佢地的蝦肉真係好爽彈新鮮,點佢地特製的酸辣汁非常惹味,但會比較辣,辣到好似泰國食到的咁勁,非常地道又惹味,另外佢地仲會特別炸埋蝦頭俾你,今次炸得幾脆感覺香口🥢生菜包 (豬)$55大大一碟的生菜包, 可以揀豬牛雞三款肉,上檯時仲好熱辣辣,入面有少少辣同小洋蔥,增加香氣,呢個價錢來講咁大碟真係好抵食🥢串燒6串(豬牛雞)$60串燒雖然唔係燒到熱辣辣好香脆嗰隻,但係佢的醃料味係好正,好重味尤其是佢嗰碟沙嗲醬,因為呢碟醬味道正好多🥢香葉海鮮炒河 $55鍾意食泰國炒河嘅人都一定鍾意呢隻泰國粗河粉,呢隻河粉比較薄身,炒起上嚟夠晒滑,辣辣地有少少香草味🥢芒果糯米飯$40每次歌你識都好想食,就算食到幾飽都好想食返個芒果糯米飯,糯米飯係熱辣辣蒸好感覺,灑上椰汁入口感覺非常之軟熟,芒果今日幾甜🥢珍多冰$25🥢芒果沙冰 $25非常推薦呢度嘅芒果沙冰,啖啖芒果味,用新鮮芒果打
🥢九龍城 泰夜市地道風味抵食泰國大排檔

🥢生蝦 $108

🥢生菜包 (豬)$55

🥢串燒6串(豬牛雞)$60

🥢香葉海鮮炒河 $55

🥢芒果糯米飯$40

🥢珍多冰$25
🥢芒果沙冰 $25
非常推薦呢度嘅芒果沙冰,啖啖芒果味,用新鮮芒果打成,珍多冰感覺就正正常常,所以次次嚟都會想飲呢個芒果沙冰

🥢都好多朋友仔都有問我邊度嚟嘅,呢間店開業咗多年,由細食到大一直都咁有水準,係我哋成日食的列表嘅心目中no.1 最好食嘅泰國菜,而且價錢好抵食

📍另外仲有食開呢間餐廳朋友仔叫我唔好出post ,怕出左名到時太多人就好難等位,計我話邊有咁多人鍾意坐大排檔呀,但其實最緊要唔怕污糟就得啦,始終環境都唔算係太好,而且都有啲嘢咬,同時環境比較嘈雜,感覺都幾似泰國嘅夜市大排檔。 另外鐘意飲啤酒呢到仲有提供兩款泰國大啤,鐘意泰國又想感受一下去泰國嘅風味可以過嚟一試

📍 泰苑小食 (九龍城)
  • 炸蝦餅
  • 沙嗲串燒
  • 燒豬頸肉
  • 咖哩炒蟹
2021-12-21 978 views
經過嗰兩層行仲快過搭嘅扶手電梯,又再嘟多次安心作為入熟食中心憑證後,推門就去番我熟悉嘅《泰苑小食》。是日免費搭車,加上自從通咗宋皇臺站之後,整個九龍城又躍動起嚟,於是帶挈埋呢區食肆生意。由之前企舖門口熱情招呼你入去坐,到依家唔齊人唔俾入,或限時交枱,或不容加單……因此呢啲繁忙時間,寧願去番啲規矩冇咁多嘅舖。其實泰苑唔算小食,絕對係小館。冇嚟將近一年,品質keep到,炸蝦餅又彈牙又脆,食多舊都唔滯。串燒雞牛豬本嚟就係家人必叫。呢間串燒肯定全熟,配點嗰個沙嗲醬汁亦好惹味,但就要不停強迫症咁自行𦧲哂啲燶肉邊……食緊熱氣嘢特別想飲沙冰,尤其現場冷氣唔大,體感廿五六度,嗌咗青檸、菠蘿,超大杯飲極都有咁。近來去泰菜館都愛上泰式炒粉絲,少少酸甜。粉絲、剝殼鮮蝦留尾、花生碎…..有齊滑、爽、彈牙、少硬顆粒口感。特別想食軟殼蟹,冇配青芒沙律改用咖喱,大概6件,食到其中一件有濃稠蟹膏喺口腔綻放不知何故有啲中細獎嘅感覺。

炸蝦餅

串燒雞牛豬各二

菠蘿沙冰

咖哩軟殼蟹

泰國象啤
2021-12-19
Waiting Time
20 Minutes (Dine In)
Type of Meal
Dinner
炸蝦餅
串燒雞牛豬各二
菠蘿沙冰
咖哩軟殼蟹
泰國象啤
2021-11-24 607 views
都有一段時間無上來呢度坐低堂食, 好多時都係外賣返屋企食 ! 不過今次因為想食燒鰂魚, 所以就落來堂食 !差不多每一次都會先叫左個泰式生蝦, 因為呢度既生蝦都比較大隻厚肉, 而且配埋佢地自製既辣汁真係一流, 係越辣越要食, 仲有就係呢度既芒果沙冰,  每次必叫, 絕對係真材鮮料, 成個香甜既新鮮芒果做出來, 仲有必叫既係泰式通菜, 少少辣多惹味講到呢度既燒鰂魚, 記住打算來食既話, 一坐低就要先 order 左先, 因為佢地係即叫即燒, 所以燒完出來一定係熱辣辣, D 魚肉剛熟好香甜, 魚肚入面都係泰式配料, 所以燒好出來既魚肉都會好有泰國味道, 岩哂依家飛唔到又好想感受一下泰國風味既人

2021-11-23
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
$170 (Dinner)
2021-10-21 666 views
昨日中午(20/10/2021)去開九龍城,便到街市熟食檔搵食,好耐無食過這檔泰菜。這檔午市經常會人山人海,避開飯市時間,一點十到,唔駛等位,坐得舒服。餐牌價錢仍舊係街坊價,抵食。點了蝦醬炒河及蟹肉炒粉絲蝦醬炒河,味道仍係舊有味道,以前已經好喜歡,好耐無食,仍好好味,蝦醬味濃,配料多,雖說是炒河,絕無肥油感。蟹肉炒粉絲,相比蝦醬炒河,味道較淡口,每條粉絲都有醬油及爽口。兩杯飲品都點了椰汁,椰汁味濃,好味。

餐牌價錢仍舊係街坊價,抵食。

點了蝦醬炒河及蟹肉炒粉絲

蝦醬炒河

蟹肉炒粉絲

兩杯飲品都點了椰汁,椰汁味濃,好味。

椰汁

2021-10-20
蝦醬炒河
椰汁
2021-10-18 525 views
九龍城街市泰苑小食屯馬通車~真滴狠~㷫憤!而家黎九龍城咁方便,地舖餐廳排哂長龍,我建議大家可以上黎九龍城街市,識食嘅,一樣咁地道!泰苑小食!第二次食,質素都係有保證。叫左杯芒草沙冰,芒果夠靚,有芒香味,無落人工香料,絕對要飲炒碟蝦醬芥蘭,夠哂惹味夠哂蝦醬味,但食到尾會有少少咸(蝦醬嘛)黃咖喱豬肉,呢碟咖喱又愛又恨,愛嘅係佢咖喱好香,有椰味又有黃咖喱嘅creamy, 但係豬肉就處理得普通,唔係好入味,不過淨食咖喱都好正。配個蒜蓉包,一流!(但我覺得佢個蒜蓉包正到淨食唔撈咖喱都好正,因為每塊蒜蓉包都有牛油同埋炸蒜,好夠味!)泰式海鮮煲,ummmmm…我覺得幾似韓式海鮮鍋😂 幾得意嘅,可以一試(但呢道菜無得走辣)(㊙️ 芒果沙冰同蒜蓉包係必食!)
九龍城街市泰苑小食

屯馬通車~真滴狠~㷫憤!

芒果沙冰  🥭

蝦醬炒芥蘭

黃咖喱豬肉

蒜蓉包

泰式海鮮煲,ummmmm…

(㊙️ 芒果沙冰同蒜蓉包係必食!)

芒果沙冰  🥭
蝦醬炒芥蘭
黃咖喱豬肉
蒜蓉包
九龍城出名係泰國菜餐廳嘅集中地而且仲要係泰國人主理當中比較抵食同性價比之選會推介九龍城街市熟食市場嘅泰苑小食週日午市去食11點幾入座唔算多人不過埋單嗰陣12點幾已經座無虛席午餐食得簡單D一碗湯粉+小食+凍飲青木瓜絲沙律份量十足味道亦好正宗 同喺泰國食嘅真係差唔多味道略為偏辣🌶建議唔食得辣嘅落單時嗌少辣或走辣酸辣海鮮湯金邊粉🍜有我至愛嘅冬蔭公做湯底湯底唔會太辣 唔太食得辣嘅朋友應該可以食到海鮮配料包括蝦、青口、鮮魷、蟹柳餸菜同麵底份量都幾足料仲要只係$42 真心抵食泰式黑咖啡&泰式凍咖啡泰式特飲嘅特色係味道偏甜 咖啡帶有一種獨有嘅焦糖香味咖啡味唔重 奶則會選用煉奶 飲落別有風味總括而言呢度雖然環境欠奉但食物質素唔錯泰國人主理味道夠正宗 價格親和絕對值得一試再試
九龍城出名係泰國菜餐廳嘅集中地

酸辣海鮮湯粉

酸辣海鮮湯金邊粉🍜
有我至愛嘅冬蔭公做湯底
湯底唔會太辣 唔太食得辣嘅朋友應該可以食到
海鮮配料包括蝦、青口、鮮魷、蟹柳
餸菜同麵底份量都幾足料

酸辣海鮮湯粉
泰式咖啡
  • 青木瓜沙律
2021-04-04 1115 views
份量足,五十元就有套餐包飲品的泰菜可遇不可求。菠蘿雞肉炒飯 $50配料十分足夠,飯粒分明,有菠蘿的配搭,增添了它的濕潤度。雞肉炒金邊粉$50它會送上調味架,如夠得不夠味可自行添加,個人喜歡再加點辣粉和辣椒魚露,更為惹味。紅咖喱豬$50紅咖喱汁十分多,豬肉亦大細適中又軟淋,只有少許辣度,配上蒜茸包吃一流!蒜茸包(5件) $30烘得香脆又不會過乾,主要的蒜蓉味是來自上面的炸蒜,個人認為可以多點蒜味更佳。串燒沙嗲(6串) $606串中有齊豬牛雞,味道剛好,肉質軟淋,沙嗲是我比較有驚喜又喜歡的,它是改量過較適合香港人口味,不會過於重甜。鹹味和辣味平均。泰式春卷$45夠香脆,用料足夠,45元來說4條是蠻充足的。泰式蝦餅$60夠香脆,有蝦味,肉質爽口彈牙,真材實料。飲品不過不失,濃度適中,不會淡。紅豆奶茶比起用港式奶茶略嫌顯得味道不太配合。
份量足,五十元就有套餐包飲品的泰菜可遇不可求。

菠蘿雞肉炒飯 $50

配料十分足夠,飯粒分明,有菠蘿的配搭,增添了它的濕潤度。

雞肉炒金邊粉$50

紅咖喱豬$50

蒜茸包(5件) $30

串燒沙嗲(6串) $60

泰式春卷$45

夠香脆,用料足夠,45元來說4條是蠻充足的。

泰式蝦餅$60

夠香脆,有蝦味,肉質爽口彈牙,真材實料。

2021-03-28
  • 泰式炒金邊粉
  • 泰式炸蝦餅
  • 沙嗲串燒
2021-03-09 947 views
係人都知九龍城最多既係泰式餐廳, 但要搵一間又平又好食, 服務唔差既就唔係咁易, 有好幾間街舖又或者連鎖店都會大排長龍, 但究竟又係咪真係咁好食咁好服務呢 ? 講真自己都有試過果 D , 價錢貴就一定, 個人覺得食物質素麻麻至普通, 服務有 D 更不值一提, 所以識搵就一定會搵間平靚正, 就係市政街市 3樓呢間, 泰國家庭式店舖, 係呢度都開左十幾廿年, 價錢平質素好, 服務好呢度既沙冰飲過咁多次, 都係濃淡度岩岩好, 而且唔會一舊冰咁, 同時一定係新解生果即時製造, 冬蔭公既酸辣岩岩好, 湯料用足鮮蝦, 草菇同泰式香料而做, 再來就係每次必食既泰式生蝦, 雖然只係得 6隻, 但每一隻都係大大隻又厚肉, 再配埋苦瓜蒜頭泰汁一齊食, 而蝦頭就係炸到好脆又有蝦膏, 簡直無得 flight,  今次好似同蝦有仇咁, 另外叫左個咖哩蝦, 泰式黃咖哩汁味濃而唔辣, 再配埋新鮮蝦, 個咖哩汁可以叫個蒜蓉包點來食, 一 D 都唔會浪費咖哩汁, 泰式通菜, 少少辣好醒胃, 菠蘿海解炒飯, 甜甜地帶有好重既新鮮菠蘿味, 再配埋新鮮既海鮮炒飯, 另加一個泰式炒粉絲, 原來又係用海鮮來炒, 呢餐同 D 海鮮
呢度既沙冰飲過咁多次, 都係濃淡度岩岩好, 而且唔會一舊冰咁, 同時一定係新解生果即時製造, 冬蔭公既酸辣岩岩好, 湯料用足鮮蝦, 草菇同泰式香料而做, 再來就係每次必食既泰式生蝦, 雖然只係得 6隻, 但每一隻都係大大隻又厚肉, 再配埋苦瓜蒜頭泰汁一齊食, 而蝦頭就係炸到好脆又有蝦膏, 簡直無得 flight,  今次好似同蝦有仇咁, 另外叫左個咖哩蝦, 泰式黃咖哩汁味濃而唔辣, 再配埋新鮮蝦, 個咖哩汁可以叫個蒜蓉包點來食, 一 D 都唔會浪費咖哩汁, 泰式通菜, 少少辣好醒胃, 菠蘿海解炒飯, 甜甜地帶有好重既新鮮菠蘿味, 再配埋新鮮既海鮮炒飯, 另加一個泰式炒粉絲, 原來又係用海鮮來炒, 呢餐同 D 海鮮真係有仇咁, 最後就係大大條燒鰂魚, 魚肚入面塞滿哂泰式香料來原條燒, 燒完出來熱辣辣咁食, 真係好味都難以筆墨來形容
咖哩蝦
泰式炒通菜
燒鰂魚
2021-03-06
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
$200 (Dinner)
泰式生蝦
冬蔭公
芒果沙冰
菠蘿海鮮炒飯
泰式炒通菜
燒鰂魚
2021-03-05 553 views
平日九龍城街市,一定去x園,今次因為過年,佢收左爐,就試吓旁邊嘅泰菜啦。真係覺得委屈左佢,喺x園個大招牌隔離,其實以佢既水準絕對可以獨當一面。特別係個青咖哩飯,即叫即做,50蚊連飲品,實在物超所值。午餐選擇多,一律50蚊。晚市小菜選擇亦多,而且比一般泰菜館平。今次3個人,點了 蝦醬炒金邊粉, 青咖哩牛肉飯 ,蝦餅魚餅雙拼,火車頭炒飯, 三拼沙嗲1/2打,埋單都係270蚊,簡直超值。蝦醬好香,青咖啡椰汁味好濃,虾餅魚餅夠鬆化,沙嗲串串厚肉,炒飯就不過不失。以呢個價錢,已經十分唔錯,絕對會再幫襯。

特別係個青咖哩飯,即叫即做,50蚊連飲品,實在物超所值。