2012-04-24
朋友T最近發奮圖強,想創一番事業開間小舖,自己只好精神上及少少身體行動支持,這晚幫忙完,朋友T及其男友請我同另一友人食飯,友人S提議去九龍城街市食泰國菜,我們都沒有異議.不過這裡的環境就麻麻,好狹窄又唔企理,但就好旺場,好在去到剛好有一張枱,員工正在收拾中,不用等位.我們好快點好菜,之後上菜都好快,見到個併盤都令人食指大動特式小食併盤$138~~好豐富的小食併盤,份量唔少,有炸蝦丸,炸蟹餅,炸春卷,炸粽葉雞,每款有4件及炸蝦片,這些炸物平均都好味,而且即炸熱辣辣,特別個粽葉雞,雞肉嫩滑又多汁,唔會乾巴巴燒烏頭魚$90~~魚肉比較乾身,鹽可能落得唔夠多,好淡口馬拉盞通菜~~通菜幼嫩,唔太咸幾好味焗芋頭飯~~好香的一個飯,芋頭夠粉,配料豐盛,好食什菜粉絲煲~~蔬菜新鮮,其中冬菇大隻又好爽口,粉絲吸收了汁料,極之美味串燒(6串)$48~~牛肉,雞肉,豬肉各兩串,欠缺野味,肉質乾身,除了雞肉好少少,食到中途有位員工拿來一串串燒給我們,我們不明所以,於是她說因為少給了我們一串,現在補上,其實我們都不以為意,所以都想讚賞他們夠細心又誠懇泰式奶茶/涼粉檬果冰~~友人們叫的,兩款飲品普通,他們說泰式奶
S提議去九龍城街市食泰國菜,我們都沒有異議.
快,見到個併盤都令人食指大動
炸熱辣辣,特別個粽葉雞,雞肉嫩滑又多汁,唔會乾巴巴
燒烏頭魚$90~~魚肉比較乾身,鹽可能落得唔夠多,好淡口
馬拉盞通菜~~通菜幼嫩,唔太咸幾好味
焗芋頭飯~~好香的一個飯,芋頭夠粉,配料豐盛,好食
美味
賞他們夠細心又誠懇
泰式奶茶/涼粉檬果冰~~友人們叫的,兩款飲品普通,他們說泰式奶茶同
港式沒有太大的分別
這餐結帳$484,我們都覺得唔貴,而且食物大致上都唔錯,除了謝謝友人
請食飯,都祝福她生意蒸蒸日上,個個都說經濟今年會差,她也要攪事業,
真的要讚她勇氣可嘉,不求可以即時財源滾滾,只希望守得雲開見月明,
加油呀老朋友