2024-03-06 38 views
花園街內有一間別樹一格泰式餐廳,水泥牆配上木系裝飾,配合輕鬆外語歌,感覺與外界截然不同,令整體休閒感升溫不少,猶如Cafe.餐廳在不設訂座下,務必提早霸位!因為當日午餐時段一到,即刻人頭湧湧~🔸泰式干炒雞闊河($78) 河粉闊身配搭蛋花,菇類,雞柳及芥蘭,大碟飽肚.自己加上辣椒粉更添香氣🔸泰式香葉肉碎煎蛋飯($78)肉碎煎蛋飯更為出色,香香辣辣,香葉味突出,非常惹味!配合半熟流心荷包蛋,快速清碟~🔸黑椒粟米餅(+$18)🔸路邊炸雞翼(+$22)兩種小食都水準不錯,同樣煎炸亦毫不油膩.特別喜愛黑椒粟米餅,非常厚身,啖啖肉!粟米香甜,並唔會整個炸粉🔹椰汁𣲙🔹泰式綠奶茶泰式飲品有傳統泰式應有甜度,建議兩杯都可多一點冰塊.前者椰香味濃郁,入口香滑.而泰式綠奶茶用上綠茶去沖製,飲落有淡淡綠茶清香,比傳統泰式奶茶顯得獨特

🔸泰式干炒雞闊河($78)

🔸泰式香葉肉碎煎蛋飯($78)

🔸黑椒粟米餅(+$18)🔸路邊炸雞翼(+$22)

🔹椰汁𣲙🔹泰式綠奶茶

2024-03-04 89 views
位於旺角通菜街AnnMaMa泰國餐廳裝修好有心思打卡一流Dinner Set for 2 ($338)⭕️ 青木瓜沙律份量幾多 同好 夠 辣🔥食到出哂汗😅 好刺激仲有花生🥜係裡面 增加脆口感覺overall好fresh 岩哂嗜辣既朋友⭕️ 泰式手打蝦餅三件蝦餅切半 size適中 方便分開幾次食外層炸到好香脆蝦肉足料 都算彈牙⭕️ 招牌燒牛肩胛肉 (+$30)每片薄薄嘅牛肩胛肉估唔到都幾重牛味中間帶粉紅色 幾嫩口配埋秘製醬汁 唔會dry⭕️ 泰式海蝦炒金邊粉份量約一人份 鮮蝦有🍤🍤🍤偏濕潤 我個人幾鍾意依款調味都教得唔錯👍🏻⭕️ 龍眼冰 / 泰式綠奶茶 (+$15)跟餐可選龍眼冰/椰汁冰前者清甜 甜度教得岩岩好 仲有3粒龍眼肉😙另外我地加配左特飲 綠奶茶味道好新鮮 甜甜地 又可解辣🥵
位於旺角通菜街
AnnMaMa泰國餐廳裝修好有心思
打卡一流

Dinner Set for 2 ($338)

⭕️ 青木瓜沙律

⭕️ 泰式手打蝦餅
三件蝦餅切半 size適中 方便分開幾次食
外層炸到好香脆
蝦肉足料 都算彈牙

⭕️ 招牌燒牛肩胛肉 (+$30)
每片薄薄嘅牛肩胛肉估唔到都幾重牛味
中間帶粉紅色 幾嫩口
配埋秘製醬汁 唔會dry

⭕️ 泰式海蝦炒金邊粉
份量約一人份 鮮蝦有🍤🍤🍤
偏濕潤 我個人幾鍾意依款
調味都教得唔錯👍🏻

⭕️ 龍眼冰 / 泰式綠奶茶 (+$15)
跟餐可選龍眼冰/椰汁冰
前者清甜 甜度教得岩岩好 仲有3粒龍眼肉😙
另外我地加配左特飲 綠奶茶
味道好新鮮 甜甜地 又可解辣🥵
2024-02-27 62 views
呢間泰式餐廳成個廚房都由泰國人主理,令大家係香港都可以食到正宗泰國口味。餐廳不設訂座喔,要食就早啲去排隊啦!黃咖哩牛腩飯食落惹味而帶有甜味餘韻,少少辣而又帶有濃厚香氣,一食就知道香料落得十分足,牛腩亦煮得夠腍,撈埋個白飯一齊食真係夠晒開胃。招牌船麵(豬)湯頭一眼望落夠黑夠濃郁,口味同樣充滿獨特嘅濃郁美味,由肉丸、豬肉到麵條都吸引晒湯汁嘅香味,成碗麵風味十足👍🏻。黑椒粟米餅將粟米加入黑椒做調味然後一齊炸成餅,一口咬落先係粟米嘅香甜,繼而係陣陣黑椒香味,配搭埋泰式酸辣醬更加惹味。路邊雞翼賣相平平無奇但口味十分獨特嘅雞翼,食落有好香嘅香矛香氣,而佢哋嘅香矛味又比平時食嘅更香同帶有甜味,好特別好好味😋。椰汁冰椰汁香味非常濃郁,甜度適中口感香滑,係好正宗嘅泰式椰汁冰味道。泰式綠奶茶傳統泰式奶茶換上綠茶去沖製,飲落有濃嘅綠茶清香味,口感順滑,奶香味亦好足夠,好飲👍🏻。

黃咖哩牛腩飯

招牌船麵(豬)

黑椒粟米餅

路邊雞翼

椰汁冰

泰式綠奶茶

2024-02-26 108 views
今天和朋友在旺角吃晚飯,在通菜街發現這家新開的Ann MaMa Thai Restaurant好像不錯,就來試試水準。餐廳裝潢十分有泰式風格,好像置身於泰國小屋之中,平日晚上亦早早全院滿座,記得要先訂位。餐廳晚市有提供二人套餐,已經包括前菜、小食、主菜、主食及飲品,懶得單點就選擇了套餐。青木瓜沙津前菜點了泰國國民美食青木瓜沙律Som tum試試水準,青木瓜甜中帶酸,口感清脆爽口,配上泰式魚露沙律汁,酸甜鹹鮮香辣俱全,是正宗泰國的辣度,令人胃口大開。泰式手打蝦餅小食點了手打蝦餅,同樣是十分正宗的甜甜圈形泰式蝦餅,外層香脆,油而不膩,內裡味道蝦味鮮甜,口感彈牙,配以泰式甜辣醬,滋味雋美。招牌燒牛肩胛肉主菜點了燒牛肩胛肉,肉質如牛柳軟嫩,但同時牛肉味卻濃郁可口,生熟拿捏精準,外層焦香,入口肉汁豐腴,上枱時已經across grain切好方便食用,配以特別調製的泰式沾醬,口味適度帶有香茅的清香,十分滋味。泰式乾炒闊河粉(雞)主食選了香港少見的炒闊河粉,熱烘烘即點即炒有鑊氣,河粉比一般的闊得多,入口煙韌有嚼勁,雞肉份量多,口感軟嫩。龍眼冰/椰汁冰龍眼冰純粹天然果香,甘香味美,十分解渴。椰汁冰香濃
龍眼冰/椰汁冰
龍眼冰純粹天然果香,甘香味美,十分解渴。椰汁冰香濃鮮甜,口感爽滑,椰香味十足。
2024-02-06
2024-02-26 44 views
同家人周末到旺角通菜街搵美食😋因為知道有間新開業的泰國菜Ann MaMa,餐廳門外裝修走簡約風,而內裡的裝潢以水泥風加木系裝潢為主,營造出一種獨特而具有泰國風味的氛圍。餐廳不設訂座,上次見到長長人龍,需要等候的時間比較長。不過今次我中午到來,不需要等待太長時間就可以入座。餐廳周末也有「MAMA午市套餐」餐點,我同家人一人叫一個套餐。✪ 黃咖哩牛腩飯 午市套餐 ⌫ 💲78「黃咖哩牛腩飯」的牛腩肉燉得非常軟嫩,搭配著濃郁的黃咖哩醬汁,好滋味。加配小食「路邊雞翼」,雞翼炸得香脆可口,外皮酥脆,內裡多汁,配上泰式甜辣醬,非常開胃。升級特飲「泰式綠奶茶」,茶香濃郁,口感香滑。✪ 海蝦炒金邊粉 午市套餐⌫ 💲78「海蝦炒金邊粉」炒得剛好,調味適中,金黃的粉條搭配彈牙的海蝦,好惹味,很快就食完。食吃主菜就食甜品「斑蘭千層糕」,口感綿密細膩,甜而不膩。升級的「泰式奶茶」口感濃郁香醇,很好喝.【Ann MaMa Thai Restaurant 】📌旺角通菜街1號威達商業大廈地下N號舖

✪ 黃咖哩牛腩飯 午市套餐 ⌫ 💲78

✪ 海蝦炒金邊粉 午市套餐⌫ 💲78
【Ann MaMa Thai Restaurant 】
📌旺角通菜街1號威達商業大廈地下N號舖
位於旺角既地道泰菜❤️,環境幾靚坐得都舒服,Dinner晚市 2人套餐都係$338起,有齊前菜,小食同主菜加飲品,整體味道都幾出色涼拌酸辣札肉札肉好惹味,切得偏薄身,成塊札肉都勁酸酸辣辣咁,好開胃好食泰式手打蝦餅(3件)蝦餅口感夠哂彈牙,味道都幾鮮香招牌燒牛肩胛肉牛肉燒得好香口,口感偏有咬口咁,愈咀嚼牛香愈出,仲有個類似黑椒醬汁可以配埋一齊食咁泰式海蝦炒金邊粉海蝦好爽彈,好新鮮,金邊粉口感煙韌彈牙,味道酸酸甜甜咁泰式綠奶茶好有泰式既感覺,味道茶香濃郁,口感奶滑青檸梳打口感夠酸爽

涼拌酸辣札肉
札肉好惹味,切得偏薄身,成塊札肉都勁酸酸辣辣咁,好開胃好食

泰式手打蝦餅(3件)
蝦餅口感夠哂彈牙,味道都幾鮮香

泰式海蝦炒金邊粉
海蝦好爽彈,好新鮮,金邊粉口感煙韌彈牙,味道酸酸甜甜咁

泰式綠奶茶
好有泰式既感覺,味道茶香濃郁,口感奶滑

青檸梳打
口感夠酸爽
2024-02-23 16 views
呢間餐廳都幾有人氣,星期二晚嚟都要等咗一陣位!1. 木瓜沙拉:木瓜撈埋檸檬汁非常開胃!2. 泰式手打蝦餅(3件):蝦餅是用新鮮的蝦肉和香料混合而成,這道菜的外層酥脆,內部鮮嫩多汁。3. 傅統汁燒豬頸肉:豬頸肉經過燒烤後,再淋上甜甜地嘅汁唔會燒得太乾!真係抵讚!4. AnnMaina蟹肉炒飯:蟹肉份量非常多同埋食落唔似罐頭蟹肉。這道炒飯的飯粒鬆散,唔會黐埋一嚿嚿食到炒飯嘅精髓!5. 椰汁冰:807椰汁冰是一種清涼的飲品,由新鮮的椰子汁和椰子奶混合而成。6. 暖戀熱情果蜜(Passion fruit Honey):這種飲品是由熱情果和蜂蜜混合調製而成的。它擁有熱情果的酸甜風味!大大杯夠抵飲!
呢間餐廳都幾有人氣,星期二晚嚟都要等咗一陣位!

1. 木瓜沙拉:
木瓜撈埋檸檬汁非常開胃!

2. 泰式手打蝦餅(3件):

3. 傅統汁燒豬頸肉:
豬頸肉經過燒烤後,再淋上甜甜地嘅汁唔會燒得太乾!
真係抵讚!

4. AnnMaina蟹肉炒飯:

5. 椰汁冰:

2024-02-23 29 views
上次晚餐時段經過見到呢間泰國菜大排長龍今次lunch時間見仲有位即刻入去試下😚😚午餐黎講選擇算好多😋同同事一人叫佐一個餐分別係火車炒飯同船麵🥰🥰兩樣都係我好喜歡既泰國菜🤣食過咁多間泰菜呢間既船麵湯底算係好濃郁🫰火車炒飯都炒得好香🤟🏻男士唔夠食既話可以加配小食我哋今次加佐粟米餅同千層糕😆粟米餅超香甜 勁推介🤪千層糕就煙煙韌韌 幾好食🧏🏻‍♀️抵讚既係呢到午市套裝會送一杯龍眼冰🤟🏻特飲控既我就加佐杯綠茶青檸梳打 同 泰式奶茶兩杯都好好飲 特別係綠奶茶😆直頭係驚艷既感覺❤️🫰
上次晚餐時段經過見到呢間泰國菜大排長龍

特飲控既我就加佐杯綠茶青檸梳打 同 泰式奶茶
兩杯都好好飲 特別係綠奶茶😆
直頭係驚艷既感覺❤️🫰
2024-02-20 33 views
🔸晚市2 人套餐($338)▫️傳統汁燒豬頸肉🐷👉🏻 豬頸肉外皮燒到焦脆,肉質鮮嫩,唔會太過肥,食落軟滑爽彈仲帶點Juicy⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️.▫️泰式手打蝦餅🦐👉🏻蝦餅外皮炸到酥脆但又唔會太厚粉,咬落蝦味濃郁口感彈牙,點埋甜辣醬汁口感更加豐富⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️.▫️泰式海蝦炒金邊粉👉🏻金邊粉鑊氣十足,食落好彈牙唔會太油🙆🏻‍♀️甜、酸同鹹味Balance 得啱啱好,大蝦有三隻,肉質結實彈牙😁⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️.▫️青木瓜沙律👉🏻木瓜絲紅蘿蔔絲口感爽脆,醬汁酸酸辣辣好開胃,做前菜真係一流☺️⭐️⭐️⭐️⭐️.▫️熱情果蜜▫️青檸蜜——————評分:8/10.平圴消費:~$180
🔸晚市2 人套餐($338)

▫️傳統汁燒豬頸肉🐷

——————
評分:8/10
平圴消費:~$180

2024-02-20 22 views
⭐️港鐵旺角站E2出口 5分鐘路程⭐️#泰菜 #文青打卡 #水泥牆 #文青泰菜旺角通菜街不嬲都開左大大小小ge食店 好似cafe 咁而今日同朋友又去左覓食 Ann Mama 好易揾 又易認 有一道好型格ge綠色門 配水泥牆 而店入面兩邊都係用左水泥牆 到加左好多大小不一ge畫框 👏🏻👏🏻兩個人去食 叫個二人餐最方便😆😆🧡#青木瓜沙律- 比相像中辣 但辣得過癮😂😂🧡#泰式手打蝦餅 - 爽口好彈牙 - 上碟熱辣辣 但咬落去唔會覺得好油膩!👍🏻👍🏻🧡#招牌燒牛肩胛肉- 燒到牛肩胛肉 有小燶邊 - 一定要點埋個汁 好味!好稔!🧡#泰式海蝦炒金邊粉- 3大隻彈牙海蝦- 最鐘意就係落埋個青檸汁 - 初初個金邊粉會好濕 但食落就覺得岩岩好! 好好味呀😋😋🧡#泰式奶茶🧡#泰式凍檸茶- 係果種令人又愛又痕ge 手標泰奶味 好甜 但又好想飲😂😂
⭐️港鐵旺角站E2出口 5分鐘路程

- 爽口好彈牙
- 上碟熱辣辣 但咬落去唔會覺得好油膩!👍🏻👍🏻
🧡#招牌燒牛肩胛肉
- 燒到牛肩胛肉 有小燶邊
- 一定要點埋個汁 好味!好稔!
🧡#泰式海蝦炒金邊粉
- 3大隻彈牙海蝦
- 最鐘意就係落埋個青檸汁
- 初初個金邊粉會好濕 但食落就覺得岩岩好! 好好味呀😋😋
🧡#泰式奶茶
🧡#泰式凍檸茶

2024-02-20
2024-02-15 41 views
旺角人氣泰菜餐廳裝修充滿泰式文青風 環境又靚又舒服由泰國籍廚師主理 味道夠晒正宗 真材實料加上服務有禮貌好nice 確係值得人氣爆燈!.晚市二人餐 $338 起份量好豐富 性價比極高 十分之推薦泰式生蝦生蝦有 8隻 都好大隻 勁爽甜見到套餐可以加配咁抵食 必點!涼拌酸辣札肉夠辣又夠酸 鍾意佢個辣係帶有後勁㗎 !有好多扎肉片 份量好足 食得過癮泰式手打蝦餅蝦餅炸起熱辣酥脆好彈牙 沾埋泰式辣醬係絕配招牌燒牛肩胛肉肩胛肉燒得好軟腍 牛肉味濃郁 配埋醬汁食又係一流Ann MaMa 蟹肉炒飯炒飯香氣十足 飯粒夠乾身又惹味同埋真係有好多蟹肉 用料好足啊!餐飲就加錢試吓泰式綠奶茶同戀暖青檸蜜兩杯都香濃好喝 甜度亦剛好 係唔錯嘅選擇!
旺角人氣泰菜餐廳
裝修充滿泰式文青風 環境又靚又舒服
由泰國籍廚師主理 味道夠晒正宗 真材實料
加上服務有禮貌好nice 確係值得人氣爆燈!
晚市二人餐 $338 起
份量好豐富 性價比極高 十分之推薦

泰式生蝦
生蝦有 8隻 都好大隻 勁爽甜
見到套餐可以加配咁抵食 必點!

涼拌酸辣札肉
夠辣又夠酸 鍾意佢個辣係帶有後勁㗎 !
有好多扎肉片 份量好足 食得過癮

蝦餅炸起熱辣酥脆好彈牙 沾埋泰式辣醬係絕配

肩胛肉燒得好軟腍 牛肉味濃郁 配埋醬汁食又係一流

Ann MaMa 蟹肉炒飯
炒飯香氣十足 飯粒夠乾身又惹味
同埋真係有好多蟹肉 用料好足啊!

餐飲就加錢試吓泰式綠奶茶同戀暖青檸蜜
兩杯都香濃好喝 甜度亦剛好 係唔錯嘅選擇!
2024-02-13 71 views
我地叫咗晚市二人套餐,入面包括頭盤、小食,2份主菜,2杯飲品。頭盤青木瓜沙律🥗青木瓜沙律爽脆又酸酸辣辣、食唔停口,又夠哂開胃😋而且份量都好大份👍🏻泰式手打蝦餅🦐蝦餅煎到外面焦香、脆,𥚃面好juicy,同埋d蝦肉好彈牙😋配埋泰式甜辣醬正呀👍🏻招牌燒牛肩胛肉🐮牛肩胛肉燒到粉嫩肉質嫩,唔會乾柴👍🏻而且份量頗多泰式乾炒濶河🐔我哋揀咗雞肉,第一次食濶河,又幾好食,麵身唔會好厚同埋炒得唔會油膩,推薦😋😋椰汁冰、龍眼冰🍹龍眼冰夠哂清甜、解膩,而椰汁冰好香椰子味又唔會膩,又夠解辣👍🏻

涼拌酸辣扎肉,酸辣的調味讓人胃口大開,而且肉質鮮嫩多汁。泰式手打蝦餅以新鮮的蝦肉為主料,外層炸得酥脆金黃,內裡卻保持了蝦肉的鮮嫩口感。泰式蝦餅的香料調味獨特,加上蘸醬的搭配,味道更加豐富。招牌燒牛肩胛肉選用優質的牛肉,經過燒烤處理後,肉質鮮嫩多汁,且帶有燒烤的香氣。肉質的脂肪分布均勻,口感豐富,每一口都令人滿足。船麵(牛),牛肉經過煮熟後保持了嫩滑的口感,湯汁味道鮮美,麵條則有著彈牙的口感,整體味道很不錯。泰式奶茶的味道香濃,帶有茶葉的苦澀和奶香的甜美。青檸梳打則清爽解渴,帶有青檸的酸味和氣泡水的爽口感。
涼拌酸辣扎肉,酸辣的調味讓人胃口大開,而且肉質鮮嫩多汁。

2024-02-09 41 views
𝒯𝒽𝒶𝒾 𝑅𝑒𝓈𝓉𝒶𝓊𝓇𝒶𝓃𝓉 𝒾𝓃 𝑀𝑜𝓃𝑔 𝒦𝑜𝓀收工時份一去到見到門口條人龍嚇左一嚇好彩見佢上菜好快, 等一陣就有得入座門面同室內都好泰國𝘧𝘦𝘦𝘭雖然店面唔算大, 都坐得好舒服服務員好𝘯𝘪𝘤𝘦今次揀左抵食晚市2人餐有齊前菜、主食、小食、飲品唔係樣樣都𝘴𝘦𝘵死左,每樣野食都配左幾個𝘰𝘱𝘵𝘪𝘰𝘯可以揀˚✧₊涼拌酸辣札肉 𝗧𝗵𝗮𝗶 𝗦𝗮𝘂𝘀𝗮𝗴𝗲 𝗦𝗮𝗹𝗮𝗱爽口札肉配埋泰式香料配菜酸酸辣辣好開胃, 鍾意食辣嘅啱晒˚✧₊泰式魚餅 𝗗𝗲𝗲𝗽-𝗙𝗿𝗶𝗲𝗱 𝗙𝗶𝘀𝗵 𝗖𝗮𝗸𝗲大大塊魚餅啖啖肉配埋甜酸醬真係想食完一塊又一塊˚✧₊招牌燒牛肩胛肉 𝗥𝗼𝗮𝘀𝘁𝗲𝗱 𝗕𝗲𝗲𝗳 𝗖𝗵𝘂𝗰𝗸 𝗥𝗼𝗹𝗹 (+$𝟯𝟬)牛肩胛肉燒得靚靚粉紅色咬落夠淋又唔會有血水, 鍾意佢個酸酸地嘅醬汁食多幾件牛都唔會覺得膩˚✧₊泰式乾炒闊河(豬) 𝗙𝗿𝗶𝗲𝗱 𝗙𝗹𝗮𝘁 𝗡𝗼𝗼𝗱𝗹𝗲 (𝗖𝗵𝗶𝗰𝗸𝗲𝗻)炒河可以揀豬或者雞一上枱已經勁香勁有鑊氣,炒得夠乾身又唔油除左豬肉仲有唔少蔬菜幾健康, 係好有泰式風味的甜甜地好味呀˚✧₊龍眼冰 𝗜𝗰𝗲𝗱 𝗟𝗼𝗻𝗴𝗮𝗻 𝗪𝗮𝘁𝗲𝗿有幾粒龍眼肉, 夠清甜˚✧₊椰汁冰 𝗜𝗰𝗲𝗱 𝗖𝗼𝗰𝗼𝗻𝘂𝘁 𝗝𝘂
𝒯𝒽𝒶𝒾 𝑅𝑒𝓈𝓉𝒶𝓊𝓇𝒶𝓃𝓉 𝒾𝓃 𝑀𝑜𝓃𝑔 𝒦𝑜𝓀

收工時份一去到見到門口條人龍嚇左一嚇
好彩見佢上菜好快, 等一陣就有得入座

門面同室內都好泰國𝘧𝘦𝘦𝘭
雖然店面唔算大, 都坐得好舒服
服務員好𝘯𝘪𝘤𝘦

今次揀左抵食晚市2人餐
有齊前菜、主食、小食、飲品
唔係樣樣都𝘴𝘦𝘵死左,每樣野食都配左幾個𝘰𝘱𝘵𝘪𝘰𝘯可以揀

˚✧₊涼拌酸辣札肉 𝗧𝗵𝗮𝗶 𝗦𝗮𝘂𝘀𝗮𝗴𝗲 𝗦𝗮𝗹𝗮𝗱
爽口札肉配埋泰式香料配菜
酸酸辣辣好開胃, 鍾意食辣嘅啱晒

˚✧₊泰式魚餅 𝗗𝗲𝗲𝗽-𝗙𝗿𝗶𝗲𝗱 𝗙𝗶𝘀𝗵 𝗖𝗮𝗸𝗲
大大塊魚餅啖啖肉
配埋甜酸醬真係想食完一塊又一塊

牛肩胛肉燒得靚靚粉紅色
咬落夠淋又唔會有血水, 鍾意佢個酸酸地嘅醬汁
食多幾件牛都唔會覺得膩

炒河可以揀豬或者雞
一上枱已經勁香勁有鑊氣,炒得夠乾身又唔油
除左豬肉仲有唔少蔬菜幾健康, 係好有泰式風味的甜甜地
好味呀

˚✧₊龍眼冰 𝗜𝗰𝗲𝗱 𝗟𝗼𝗻𝗴𝗮𝗻 𝗪𝗮𝘁𝗲𝗿
有幾粒龍眼肉, 夠清甜

˚✧₊椰汁冰 𝗜𝗰𝗲𝗱 𝗖𝗼𝗰𝗼𝗻𝘂𝘁 𝗝𝘂𝗶𝗰𝗲
濃濃椰味, 配埋辣辣地嘅泰菜啱晒

📍𝐀𝐧𝐧 𝐌𝐚𝐦𝐚 𝐓𝐡𝐚𝐢 𝐑𝐞𝐬𝐭𝐚𝐮𝐫𝐚𝐧𝐭
旺角通菜街1號威達商業大廈地下𝘕號舖
2024-02-08 63 views
𓋉 𓋉位於旺角的 Ann Mama Thai 開業不足半年,但每晚七點都現排隊人龍。藍綠色門框非常搶眼,內裏裝修走水泥風格,配上泰國掛畫和海報,有點泰國大排檔的地道風味。今次和朋友特意去探索人氣餐廳之秘密,點了晚市2人餐($338)。𓊒 木瓜沙律這個辣度有點東西!嗜辣的朋友應該會吃得很高興,因為青木瓜新鮮爽脆,配上刺激辣汁,讓人一口接一口的欲罷不能。𓊒 泰式手打蝦餅(3件)手打蝦餅極度鮮味彈牙,外面金黃酥脆,配上泰式甜辣醬,無敵!𓊒 泰式古法燒雞上髀(2件)已秘製醬汁醃製,外皮燒得甘香,內裏仍然肉汁豐富,鮮嫩可口,的確處理得很出色。𓊒 泰式乾炒豬肉闊河必點推介!非常惹味的泰式乾炒闊河!可配雞肉或豬肉,河粉爽滑不油膩,調味偏重胡椒味,香而不辣,的確十分好吃!𓊒 龍眼冰龍眼冰非常清甜,配上新鮮龍眼肉,非常解渴之餘亦非常解辣。𓊒 椰汁冰椰汁冰椰味香濃,不會死甜。吃泰國菜當然要點一杯椰汁冰才像樣。二人晚餐已包括兩個小食、肉類、主菜和兩杯飲品,好吃而且份量不少,這個價錢實在是非常實惠。難怪開業不足半年已成為旺角人氣店。加上裝修簇新舒適,推薦大家前來一試。𓋉 𓋉

𓋉 𓋉

𓊒 木瓜沙律

𓊒 泰式手打蝦餅(3件)
手打蝦餅極度鮮味彈牙,外面金黃酥脆,配上泰式甜辣醬,無敵!

𓊒 泰式古法燒雞上髀(2件)

𓊒 泰式乾炒豬肉闊河

𓊒 龍眼冰
龍眼冰非常清甜,配上新鮮龍眼肉,非常解渴之餘亦非常解辣。

𓊒 椰汁冰

𓋉 𓋉

2024-02-02
Waiting Time
15 Minutes (Dine In)
  • 泰式乾炒闊河
  • 泰式古法燒雞上髀