2024-04-09 55 views
味道係可以的. 但係份量偏少. 特別係個 通菜 薄薄嘅一層 叫咗一個炒菜,叫咗一份蒜蓉包 一份雞上髀 一個串燒, 一個 綠茶梳打水 如果冇記錯 差唔多350蚊, 呢個價錢 cp值比較低. 我好早去到. 六點鐘到走嘅時候成間舖頭得我哋一枱。不過值得一讚嘅待應服務態度良好。
味道係可以的. 但係份量偏少. 特別係個 通菜 薄薄嘅一層

不過值得一讚嘅待應服務態度良好。

2024-04-07 43 views
旺角🚇呢間人氣泰菜館個晚市二人餐只係💰$338十分之抵食,而且佢哋不設訂座🪑,好彩我哋今日早啲去到先唔使排隊😎。入邊採用🪵木系嘅裝修風格,有一種古樸嘅🇹🇭泰式風情。餐飲亦都可以加錢💰轉特價,特別係佢哋嘅泰式綠奶茶🍹有陣陣嘅茉莉香,十分之好飲☺️。涼拌酸辣🌶️札肉份量都唔少,酸酸辣辣🤤好開胃。🇹🇭泰式手打蝦餅外邊🔥炸得好香脆,入邊蝦肉🍤打得好彈牙鮮味,同泰式甜辣🌶️醬係絕配。傳統汁燒🐷豬頸肉份量十足,🔥燒得香口肥美,仲配咗個特製嘅🥰醬汁,食起上嚟好有層次感😋。泰式乾炒闊河🥢可以揀配豬肉或者🐓雞肉,河粉咬落Q彈而且好😊入味。

入邊採用🪵木系嘅裝修風格,有一種古樸嘅🇹🇭泰式風情。

涼拌酸辣🌶️札肉份量都唔少,酸酸辣辣🤤好開胃。

Type of Meal
Dinner
2024-04-05 45 views
餐廳裝修以水泥牆同木系為主要元素,沒有花巧嘅怖置,反而帶有簡樸同原始嘅感覺。晚市二人餐價錢抵食,$338包主食、小食和飲品。🌟涼拌酸辣扎肉扎肉用涼拌的食法比較少食過,當作沙律前菜都係幾唔錯嘅選擇,加上酸酸辣辣嘅味道令人相當開胃🤩🌟泰式手打蝦餅蝦餅炸得酥脆,入口爽口彈牙,蘸上泰式辣醬就最夾🌟 招牌燒牛肩胛肉(+$30)牛肩胛燒到7成熟,肉質呈粉紅色,入口軟腍適中,配搭燒汁一齊食幾好味!🌟 ANN MAMA蟹肉炒飯(+$20)炒飯有鑊氣,兩個人食都夠食,有洋蔥、蛋、蟹肉,旁邊有魚露同青檸,加幾滴落個飯到再好食D.🌟龍眼冰/椰汁冰飲品甜度適中

晚市二人餐價錢抵食,$338包主食、小食和飲品。

🌟涼拌酸辣扎肉

🌟泰式手打蝦餅
蝦餅炸得酥脆,入口爽口彈牙,蘸上泰式辣醬就最夾

🌟 招牌燒牛肩胛肉(+$30)

🌟 ANN MAMA蟹肉炒飯(+$20)

🌟龍眼冰/椰汁冰
飲品甜度適中
2024-03-30 51 views
經過旺角新開泰國菜見到未夠六點就排晒長龍今日就約咗班姊妹 試吓有幾好食店內嘅環境好似去咗泰國小店絕對好值得打卡 我哋點咗一個二人餐 價錢非常之相宜🔹青木瓜沙律青木瓜偏辣 但係非常之惹味酸度亦都十分適中 越食越想食🔹泰式手打蝦餅新鮮蝦滑 外面包嗰層薄脆有別於坊間特別香脆但係唔油膩🔹招牌燒牛肩胛肉通常食泰國嘢我都會好睇佢哋嘅燒牛呢個燒得好香 油脂出晒嚟 而且好滑嫩🔹 泰式海蝦炒金邊粉金邊粉炒得好適中 唔會過濕過乾海蝦大大隻 好爽口🔹泰式綠奶茶茉莉香好重 第一次飲綠色嘅奶茶冇平時嘅泰式奶茶咁甜
經過旺角新開泰國菜

🔹泰式綠奶茶
茉莉香好重 第一次飲綠色嘅奶茶
冇平時嘅泰式奶茶咁甜

2024-03-29 61 views
當日點咗個二人餐,內容如下:1. 涼拌酸辣扎肉2. 泰式手打蝦餅3. 傳統汁燒豬頸肉4. ANN MAMA蟹肉炒飯(+$20)飲品:龍眼冰 椰汁冰1. 首先個扎肉非常一般,肉質偏軟唔夠爽,同出邊食麵個啲扎肉基本上係一樣。唯一carry得起碟餸嘅就係個汁,酸得嚟清新,加上少少香草嘅味道,十分開胃。辣個方面就覺得辣咗些少(個人唔係好食得辣),但相信食得辣嘅朋友並唔會覺得辣。2. 蝦餅炸得唔錯,外面幾脆。蝦膠本身十分彈牙,亦都有啲蝦嘅鮮味。配上甜辣醬汁,基本上無得輸。3. 再嚟呢個豬頸肉份量夠曬多,不過我唔記得影相show唔到出嚟。豬頸肉嘅油脂尚可,但口感偏軟個人認為唔夠爽脆略嫌失色。4. 蟹肉炒飯,有蟹肉無蟹味仲要加20蚊,份量唔算多。不推薦。飲品就不予置評,正正常常。總括而言,個人認為食物質素平均嚟講都正正常常,唔差嘅但亦唔會話好好,但因為價錢比較高(呢個價錢可以食到更加satisfying嘅一餐)所以有啲sorry。TL;DR:不太推薦
當日點咗個二人餐,內容如下:

1. 涼拌酸辣扎肉
2. 泰式手打蝦餅
3. 傳統汁燒豬頸肉
4. ANN MAMA蟹肉炒飯(+$20)
飲品:龍眼冰 椰汁冰

飲品就不予置評,正正常常。

TL;DR:不太推薦
2024-03-19
Waiting Time
15 Minutes (Dine In)
$179 (Dinner)
自己本身都幾鍾意食泰國嘢,因為佢呢調味好惹味,就算日日食都唔會覺得悶,旺角啱啱幾個月前就開咗一間都幾好食嘅泰式餐廳,超級推介👍 嚟到嘅時候都差唔多滿座,相信因為呢度啲嘢食非常吸引🤗 今次試咗佢嘅午市套餐,價錢都非常合理,包括主食同飲品,仲可以以優惠價加配小食添🤭路邊雞翼 🐥 小食就試咗佢嘅雞翼,新鮮炸出嚟好香口,仲有甜酸醬俾你點添🤤 黑椒粟米餅 🌽 呢個幾特別,炸粟米餅真係咬落好好脆,仲見到粒粒粟米添🤣 不過唔使太擔心,黑椒味唔係太重嘅😌黃咖哩牛腩飯 🍛 食泰國嘢當然一定要食咖喱啦,呢個黃咖喱有少少辣,不過超級好食,咖喱牛腩飯冇得頂😆海蝦炒金邊粉 🍝而當然泰國金邊粉就一定要試,因為呢個係每次食泰國嘢嘅必點之一,好鍾意配埋花生粒同埋青檸一齊食😍青檸梳打 🍹泰式飲品比較特別嘅都一定係青檸梳打,甜甜地酸酸地更加開胃😉泰式凍檸茶 🍋 呢個就真係平時喺餐廳比較少見到有,呢個我都會推介,因為泰式嘅凍奶茶同平時港式凍奶茶係有少少唔同嘅,未試過一定要試😛

路邊雞翼 🐥
小食就試咗佢嘅雞翼,新鮮炸出嚟好香口,仲有甜酸醬俾你點添🤤

黑椒粟米餅 🌽
黑椒粟米餅

黃咖哩牛腩飯 🍛
黃咖哩牛腩飯

海蝦炒金邊粉 🍝
海蝦炒金邊粉

青檸梳打 🍹
泰式飲品比較特別嘅都一定係青檸梳打,甜甜地酸酸地更加開胃😉

泰式凍檸茶 🍋
黑椒粟米餅
黃咖哩牛腩飯
海蝦炒金邊粉
今次我地去完旺角玩,知道通菜街係勁多餐廳,我地見到呢間門口有條小人龍排隊,有人排諗住實好食就跟機排埋一份🤣呢間餐廳燈光偏暗,裝修得幾靚,我地門口已經見到大大個餐牌晚市2人餐$338,咁就直接揀呢個餐啦😗晚市2人晚餐($338)前菜沙律:涼拌酸辣札肉沙律可以2選1,我地揀左涼拌酸辣札肉,睇名未必知佢係沙律,可能以為係前菜,呢個沙律落左泰式既酸辣汁去整,寧舍開胃,味道偏辣,有沙律菜中和番個辣度,菜都新鮮爽脆,仲有幾件札肉,好好食🥬🥒小食:泰式魚餅小食亦都係可以2選1,我地揀左泰式魚餅,魚餅有陣香茅味,同埋辣味,煎得幾香,點小小泰式辣醬更好味🐟泰式燒肉:招牌燒牛肩肉(+$30)呢個有3個選擇,燒牛肉要加$30,泰式燒牛肉我本身鐘意食,就係鐘意佢燒得半生熟咁,呢度既燒牛肉都唔會韌,唔洗點醬都好食,點埋有小小辣味就仲惹味,要加$30都值得🥩主食:泰式乾炒闊河(豬)通常食既都係普通闊到既河粉,呢個闊河粉,口感更加實在,肉同粉都大大啖咁,岩我呢個男士食😆跟餐飲品2杯龍眼冰龍眼冰清甜解喝,仲有幾粒龍眼肉食,唔錯👍🏻泰式奶茶(+$12)泰式奶茶係當凍飲加$12,飲落好有泰奶feel,有陣椰香味,個茶又夠

晚市2人晚餐($338)

前菜沙律:涼拌酸辣札肉

小食:泰式魚餅

泰式燒肉:招牌燒牛肩肉(+$30)

主食:泰式乾炒闊河(豬)

跟餐飲品2杯
龍眼冰
龍眼冰清甜解喝,仲有幾粒龍眼肉食,唔錯👍🏻

泰式奶茶(+$12)
泰式奶茶係當凍飲加$12,飲落好有泰奶feel,有陣椰香味,個茶又夠滑,正呀🧋

呢個2人晚餐都算抵食,有成4樣食物,岩曬鐘意食多款式既人,我問左店員有冇得打黎訂位,諗住再黎食唔洗排,可惜係冇得訂‼️ 唯有下次早d食可以排少陣😗
2024-03-17
Type of Meal
Dinner
2024-03-25 52 views
餐廳無得訂座,所以今日早收工6:30前黎到係唔使等位😸位置都好方便,餐廳望出去係女人街。二人套餐有齊前菜小食主菜飲品,食得好飽~👉🏻青木瓜沙律大大碟沙律~青木瓜同紅蘿蔔都好入味,爽脆開胃。👉🏻泰式手打蝦餅即叫即炸,口感幾彈牙。👉🏻招牌燒牛肩胛肉牛肉燒得好靚,大概五成熟帶粉紅色,有咬口但唔會太韌,同時都好有牛味好香。👉🏻招牌蟹肉炒飯最鍾意呢碟炒飯,蟹肉一瓣瓣,係真蟹肉~洋蔥增加爽口感覺,整體乾身唔油,幾香口。椰汁冰幾濃郁,飲到最底都有味😋

二人套餐有齊前菜小食主菜飲品,食得好飽~

👉🏻青木瓜沙律
大大碟沙律~青木瓜同紅蘿蔔都好入味,爽脆開胃。
👉🏻泰式手打蝦餅
即叫即炸,口感幾彈牙。

👉🏻招牌燒牛肩胛肉

👉🏻招牌蟹肉炒飯

椰汁冰幾濃郁,飲到最底都有味😋
💫Ann Mama 船麵 (豬)整體上味道偏咸🥹 不過可能係因為我口味比較清淡啦💧但不得不說啲麵索晒啲湯真係超正!豬肉肥瘦適中~ 蘿蔔超級入味😚 鍾意食重口味嘅朋友就啱晒-💫招牌燒牛肩胛肉啲牛超好食😍 肥瘦啱啱好而且都幾多下🫶🏻 煮得一啲都唔硬~ 有啲咬口🤤 配埋個汁更加野味👍🏻 下次嚟食一定會再叫😽-環境上嚟講幾正~ 好多泰國風嘅畫或者係相!啱晒大家打卡📸 不過大家留意係冇得book㗎要walk in🙈 -整體評價:🌟🌟🌟🌟
💫Ann Mama 船麵 (豬)
💫招牌燒牛肩胛肉
整體評價:🌟🌟🌟🌟

2024-03-20 40 views
1. 泰式乾炒闊河 (豬/雞)一上枱嘅時候已經聞到好大浸鑊氣,感覺好鮮甜;呢隻河粉比平時嘅中式河粉再闊身啲,而且食落去比較彈牙同埋滑身,炒得好夠鑊氣,仲有蛋絲同炸蒜增加口感同味道。🌟 評分: 8/10.2. 招牌燒牛肉肩胛肉招牌燒牛肉係即叫即燒,燒得非常之嫩滑,又多汁,牛肉燒到大約5成熟到,每一件都好厚切,好香牛味。🌟 評分: 8/10.3. 泰式手打蝦餅蝦餅有6件,即叫即燒,炸皮非常之薄,炸皮炸到好香脆,入面係充滿結實嘅蝦膠,每一啖都食到好香濃既蝦鮮甜味,口感好彈牙好滿足。🌟 評分: 8/10.4. 青木瓜沙律在泰式沙律中一定會見到泰式青木瓜沙律的身影!木瓜絲完美地跟酸辣的醬汁拌勻,口感清爽又香辣,非常開胃。🌟 評分: 8/10.5. 泰式奶茶茶味好香濃,非常之解渴,甜度適中。🌟 評分: 8/10.🎖️整體評分🎖️❤️ 味道: 8/10🧡 環境: 8/10💛 服務: 8/10💙 性價比: 8/10 .📍 Ann MaMa Thai Restaurant (旺角)旺角通菜街1號威達商業大廈地下N號舖

1. 泰式乾炒闊河 (豬/雞)
2. 招牌燒牛肉肩胛肉
3. 泰式手打蝦餅
4. 青木瓜沙律
5. 泰式奶茶
茶味好香濃,非常之解渴,甜度適中。
🎖️整體評分🎖️
❤️ 味道: 8/10
🧡 環境: 8/10
💛 服務: 8/10
💙 性價比: 8/10
旺角通菜街1號威達商業大廈地下N號舖
2024-03-17 55 views
平日夜晚黎到都好多人排隊,依間性價比真係好高!裝修簡單但又幾靚幾舒服叫左個晚市二人餐,都係$338,有兩款小食、一個肉類、一個主食同埋飲品!首先揀左青木瓜沙律,味道酸辣鮮甜又醒胃,青木瓜仲好爽口,不過都真係幾辣,唔食開辣應該未必食到另外試左泰式魚餅,肉質扎實有彈性,味道係混合濃郁嘅咖喱醬料再加上檸檬葉,好香好特別肉就揀左招牌燒牛肩胛肉(+$30),燒到五成熟啱啱好加上牛肩胛係經常運動的部位,肉質較結實得黎油花均勻,肉味都好香濃,配埋個泰式燒汁好好食主菜叫左泰式海蝦炒金邊粉,味道偏甜好易入口,炒得好乾身唔會太油,金邊粉夠晒煙靭好食最後嘢飲有得揀龍眼冰,濃郁得黎又唔會太甜,仲有龍眼肉喺入面,好好飲依家整體質素真係幾好,難怪要排隊

依家整體質素真係幾好,難怪要排隊
🎀ᴀɴɴ ᴍᴀᴍᴀ ᴛʜᴀɪ ʀᴇsᴛᴀᴜʀᴀɴᴛ 這天來到旺角女人街發現一家新開的泰國菜餐廳儘管是週末下午約兩點餐廳內幾乎滿座而且他們不接受預訂座位餐廳的裝潢風格偏向原始的木質感頗有特色下次經過必會再來光顧打打卡呢✩‧₊泰式乾炒闊河(豬)($78)ʀᴀᴛɪɴɢ: 𝟽.𝟻/𝟷𝟶這個炒河有雞肉或豬肉選擇最近吃太多雞點了一客豬肉炒河一上枱熱辣辣幾有鑊氣加入豬肉,蛋絲,菜心一起炒條條河粉好有胡椒味炒得入味但略油膩了一點✩‧₊泰式海蝦炒金邊粉($78)ʀᴀᴛɪɴɢ: 𝟽.𝟻/𝟷𝟶朋友點了這道菜一直大讚很好吃調味酸酸甜甜炒得不錯加上一些芽菜及彈牙大蝦一啖一啖好快就把整碟掃清光另外這次已套餐優惠價點了兩個小食✩‧₊青木瓜沙律($15)ʀᴀᴛɪɴɢ: 𝟽.𝟻/𝟷𝟶涼涼的木瓜是和紅蘿蔔絲爽脆醬汁酸酸辣辣作為前菜幾開胃✩‧₊黑椒粟米餅($18)ʀᴀᴛɪɴɢ: 𝟽.𝟻/𝟷𝟶幾喜愛吃這個粟米餅外皮炸得酥脆而且吃到有粒粒粟米沾上泰式甜酸醬非常可口✩‧₊熱情果蜜($12)ʀᴀᴛɪɴɢ: 𝟾/𝟷𝟶✩‧₊青檸蜜($12)ʀᴀᴛɪɴɢ: 𝟾/𝟷𝟶兩杯飲品都酸酸甜甜又暖暖地感覺滋潤冬天喝真是適合不過ᴏᴠᴇʀᴀʟʟ味道ᴛ
🎀ᴀɴɴ ᴍᴀᴍᴀ ᴛʜᴀɪ ʀᴇsᴛᴀᴜʀᴀɴᴛ

而且他們不接受預訂座位
餐廳的裝潢風格偏向原始的木質感
頗有特色
下次經過必會再來光顧打打卡呢

✩‧₊泰式乾炒闊河(豬)
($78)

這個炒河有雞肉或豬肉選擇
最近吃太多雞點了一客豬肉
炒河一上枱熱辣辣幾有鑊氣
加入豬肉,蛋絲,菜心一起炒
條條河粉好有胡椒味
炒得入味
但略油膩了一點

✩‧₊泰式海蝦炒金邊粉($78)

朋友點了這道菜一直大讚很好吃
調味酸酸甜甜炒得不錯
加上一些芽菜及彈牙大蝦
一啖一啖好快就把整碟掃清光

另外這次已套餐優惠價點了兩個小食

✩‧₊青木瓜沙律($15)
涼涼的木瓜是和紅蘿蔔絲爽脆
醬汁酸酸辣辣
作為前菜幾開胃

✩‧₊黑椒粟米餅($18)
幾喜愛吃這個粟米餅
外皮炸得酥脆
而且吃到有粒粒粟米
沾上泰式甜酸醬非常可口

✩‧₊熱情果蜜($12)
ʀᴀᴛɪɴɢ: 𝟾/𝟷𝟶
✩‧₊青檸蜜($12)
ʀᴀᴛɪɴɢ: 𝟾/𝟷𝟶
兩杯飲品都酸酸甜甜又暖暖地
感覺滋潤
冬天喝真是適合不過

ᴏᴠᴇʀᴀʟʟ
味道ᴛᴀsᴛᴇ:💕💕💕 💕 𝟽.𝟻/ 𝟷𝟶
餐廳無收加一服務費
*☼*―――*☼*―――*☼*―――*☼*―――*☼*

🇹🇭晚市2人餐 ($338)🧸木瓜沙律味道酸酸甜甜😚質感脆爽多汁💦另配酸辣泰式魚露汁清新開胃✅.🧸泰式手打蝦餅3件正宗的甜甜圈形狀🍤外香脆 內裡軟腍 彈牙不會很油膩✌🏻另配泰式甜辣醬 不錯.🧸招牌燒牛局胛肉 (+$30)切成牛肉片狀 方便食用牛肉熟度剛剛好肉色粉嫩 肉質軟 富有肉汁🍖牛肉味濃外層烤過 微焦香🧨配有獨家調製帶有香茅的沾醬 好吃😋.🧸Ann Mama蟹肉炒飯 (+$20)份量適中 蟹肉份量適中🦀有洋蔥 雞蛋 蔥等配料🔥味道香 不會太乾.🧸泰式綠奶茶味道頗甜 香奶味🥤.🧸椰汁冰重椰香味🧊
🇹🇭晚市2人餐 ($338)
🧸木瓜沙律
正宗的甜甜圈形狀🍤
外香脆 內裡軟腍 彈牙
不會很油膩✌🏻
另配泰式甜辣醬 不錯
🧸招牌燒牛局胛肉 (+$30)
切成牛肉片狀 方便食用
牛肉熟度剛剛好
肉色粉嫩 肉質軟 富有肉汁🍖
牛肉味濃
外層烤過 微焦香🧨
配有獨家調製帶有香茅的沾醬 好吃😋
🧸Ann Mama蟹肉炒飯 (+$20)
份量適中 蟹肉份量適中🦀
有洋蔥 雞蛋 蔥等配料🔥
味道香 不會太乾
🧸泰式綠奶茶
味道頗甜 香奶味🥤
🧸椰汁冰
重椰香味🧊
晚上7時門外排隊的隊伍已經很長,我們約6時拜訪無須排隊。二人同行推薦點晚市二人餐$338,一共有4道菜式加2杯飲品,人均 $170涼拌酸辣扎肉作為前菜十分開胃,扎肉份量極多,口味較辣泰式手打蝦餅新鮮製作的蝦餅是今晚的mvp,爽口彈牙傳統汁燒豬頸肉豬頸肉的色澤油亮,帶細膩均勻的油脂,蘸上秘製酸甜口味的醬汁叫人欲罷不能Ann Mama船麵船麵的湯底加入了豬血提味,因此比起普通船麵湯底更加深色。採用了泰國入口的牛丸和牛肉,麵條比較碎身,吸滿了濃郁的湯汁泰式綠奶茶+椰汁冰推薦綠奶茶,帶綠茶獨特的清香味,香濃順滑;椰汁冰則奶味十足

涼拌酸辣扎肉
作為前菜十分開胃,扎肉份量極多,口味較辣

泰式手打蝦餅
新鮮製作的蝦餅是今晚的mvp,爽口彈牙

Ann Mama船麵
Ann  Mama  船麵

泰式綠奶茶+椰汁冰
推薦綠奶茶,帶綠茶獨特的清香味,香濃順滑;椰汁冰則奶味十足
泰式綠奶茶
2024-03-01
$170 (Dinner)
Ann  Mama  船麵
泰式綠奶茶
2024-03-06 81 views
呢間餐廳由泰籍大廚主理,確保食到原汁原味嘅地道泰國菜🇹🇭主打正宗泰國船河🍜💗招牌牛船麵 ($108)豬骨湯膽加入豬血同七至八種香料熬製6個鐘而成,湯頭濃郁香料味重🥘河粉順滑吸湯汁,配上牛肩胛肉、彈牙牛丸、蘿蔔🐮💗千層糕(+$12/ 件)千層糕煙韌Q軟,好香椰汁同斑蘭味🌿💗泰式奶茶 (+$8)泰國手標奶茶順滑香醇,茶底濃帶雲尼拿同煉奶香,甜度較高🧋💗泰式豬手飯 ($78)滷水豬手貼心地去咗骨,豬手肉炆到非常軟腍鬆化,豬皮部分充滿骨膠原🍖加埋滷水汁同酸菜送飯一流🍚💗路邊雞翼(+$22/ 3隻) 雞翼即叫即炸,皮脆肉嫩,蘸上泰式甜辣醬🐥💗龍眼冰龍眼冰清甜解渴,仲有龍眼肉🍹

💗招牌牛船麵 ($108)
招牌牛船麵

💗千層糕(+$12/ 件)
千層糕煙韌Q軟,好香椰汁同斑蘭味🌿
千層糕

💗泰式奶茶 (+$8)
泰國手標奶茶順滑香醇,茶底濃帶雲尼拿同煉奶香,甜度較高🧋
泰式奶茶

💗泰式豬手飯 ($78)
泰式豬手飯

💗路邊雞翼(+$22/ 3隻)
雞翼即叫即炸,皮脆肉嫩,蘸上泰式甜辣醬🐥

💗龍眼冰
龍眼冰清甜解渴,仲有龍眼肉🍹
招牌牛船麵
千層糕