青花亭係一間好有中國青瓷風嘅餐廳🏮裝修頗有特色😍唔知點解成日會令我諗起周杰倫嗰首青花瓷歌😂重點佢係一間黃到金嘅店🎗大家真係要support下 #黃色經濟園 ‼️‼️食物質素一般😅但賣相吸引🤩 都見到幾多人排晒隊等😯所以最好嚟之前要book定位🤙🏻1️⃣蟹肉南瓜意大利飯 $158 (包餐湯同$40以下飲品)見好多人都介紹呢個意大利飯😮話好好食,令我不禁都好期待🤩但最後發現蟹肉南瓜同意大利飯唔係好夾😫都唔入味😖味道十分普通🙃未至於去到必叫項目🧐至於洋蔥餐湯係幾好飲👍🏻唔會話太鹹🧂幾有鮮味!2️⃣海灘yogurt bowl 鮮果乳酪 $68當初就係因為比呢個海灘bowl嘅賣相吸引着,所以先黎呢間餐廳😍😍因為真係好靚呀!!!乳酪有着藍色嘅漸變效果💙周圍仲要有啲冰凍生果🍊🍅🍒幾開胃🤩但係份量真係好少😕應該五啖就食晒😫3️⃣黑松露薯條 $52薯條係我今餐食得最滿意嘅餐點🍟黑松露味好重好濃👍🏻👍🏻配醬汁好好食🥇薯條炸得剛剛好🤩🤩同朋友一下子便吃完😋😋4️⃣奶蓋鮮奶玫瑰抹茶(凍) $50呢杯嘢飲鮮奶味較濃🥛反觀抹茶同玫瑰味都冇乜味😫反而好多冰融晒落杯嘢飲度,就會覺得淡味左好多😔要價$50真係唔值得🥴5️⃣Matcha lat

2️⃣海灘yogurt bowl 鮮果乳酪 $68

3️⃣黑松露薯條 $52

4️⃣奶蓋鮮奶玫瑰抹茶(凍) $50

5️⃣Matcha latte (hot) +4 跟餐
呢杯latte反而重抹茶味🍵可能因為無俾啲冰溝淡左😂拉花亦都幾靚🌸跟餐加$4值得一叫🤓

全頓飯嘅性價比真係唔高😟食物質素很普通,有好大嘅進步空間🤨勝在是黃店和環境裝修好有特色,店員態度亦都不錯🤠
2020-03-05 249 views
上堂之前喺附近搵左間黃店叫咗兩個套餐同一個甜品包餐湯同埋一杯嘢飲~薯仔湯~三文魚籽明太子貓耳朵最有驚喜嘅一道菜食落唔膩會想再食多次~日本刺身級帶子忌廉香草醬意大利飯對比起貓耳朵比較膩~西柚荔枝梳打荔枝味重過西柚都幾清新~水清沙幼使乜坐飛機 即係Yogurt 染色yogurt配冰鮮雜莓同cereal影相唔錯味道不過不失店舖環境裝修有特色唔少青花圖案坐落都幾舒服落單同上菜速度都快侍應服務態度都好可一也可再嘅餐廳
上堂之前
落單同上菜速度都快
侍應服務態度都好
可一也可再嘅餐廳
2020-02-22
$250 (Lunch)
2020-03-03 263 views
WOW~放假食好D, 終於的起心肝去留意左好耐既青花亭食個晏喇!想唔到佢地既LUNCH SET又幾抵架喎!甘荀湯 - 講真我冇乜飲過甘荀湯呢樣野, 呢度既清清地又幾好味架喎~MOCHA - 正常發揮黑松露薯條 - 跟餐+$18, 大大碟, 好食加抵食!!十個讚經典卡邦尼意大利麵 - 呢個卡邦尼我真心鍾意! 由sauce既濕度、味道 , 意大利麵既軟硬度我都覺得一流! 推介食晒~要影底隻碟記錄一下環境舒適, 傾計一流LUNCH黎講價錢同選擇都算係不錯喇!無錯!! 最重要既係黃店!總括黎講 : 食物質素良好, 價錢適中, 環境舒適, 服務都OK~值得支持的一間店!
想唔到佢地既LUNCH SET又幾抵架喎!
甘荀湯

MOCHA

MOCHA - 正常發揮
黑松露薯條

經典卡邦尼意大利麵

食晒~要影底隻碟記錄一下

環境舒適, 傾計一流

LUNCH黎講價錢同選擇都算係不錯喇!

無錯!! 最重要既係黃店!

2020-02-28
$70 (Lunch)
甘荀湯
MOCHA
黑松露薯條
經典卡邦尼意大利麵
2020-03-02 161 views
Prince Edward 太子 • 青花亭 📍太子荔枝角道113號五華樓地舖店名「青花亭」的由來,源於小店的裝修以青花瓷為主題,碗碟、裝飾、擺盤、牆身、掛畫,皆是白底藍花的青花瓷圖案,予人感覺清新潔淨!而呢間cafe好有質素,食物賣相靚之餘味道仲好好😚明太子貓耳朵粉 $188 (Dinner Set, 配洋蔥湯和$40以下飲品)小編最鐘意食呢個,必點!貓耳朵粉煙韌,明太子忌廉汁滿滿的鋪在面,口感滿足👅鮮帶子蜜糖芥未雜菌意大利飯 $168帶子煎得金黃色,厚肉鮮甜,香草醬好creamy, 也不錯👍🏼南瓜蟹肉意大利飯 $158 (Dinner Set)蟹肉份量好多,意大利飯不糊口,但南瓜汁的味道偏淡。熱情肉醬烤薯粒配溫泉蛋 $58頗失望,可以skip呢個🙈海灘Yoghurt $68賣相好吸引,打卡🤩苺果不酸,乳酪是開胃或消濟的不二之選!➰👅 味道:🌟🌟🌟🌟👀 環境:🌟🌟🌟🌟👩🏼‍🍳 服務:🌟🌟🌟💫💰 抵食:🌟🌟🌟💫
Prince Edward 太子 • 青花亭
📍太子荔枝角道113號五華樓地舖

鮮帶子蜜糖芥未雜菌意大利飯 $168

南瓜蟹肉意大利飯 $158 (Dinner Set)
蟹肉份量好多,意大利飯不糊口,但南瓜汁的味道偏淡。

熱情肉醬烤薯粒配溫泉蛋 $58
頗失望,可以skip呢個🙈

海灘Yoghurt $68
賣相好吸引,打卡🤩苺果不酸,乳酪是開胃或消濟的不二之選!

👅 味道:🌟🌟🌟🌟
👀 環境:🌟🌟🌟🌟
👩🏼‍🍳 服務:🌟🌟🌟💫
💰 抵食:🌟🌟🌟💫
2020-03-01 81 views
今日黎太子食一間好靚好文青feel既西餐🤤 叫得青花亭,有好多青花瓷既裝飾,餐具都用上咗青花瓷嘅圖案。順帶一提,餐廳位置有啲啲難搵,因為行到去鋪頭面前,都發現呢間係一間餐廳🤣 真係要跟住google map慢慢行💡入到去已經有好多抗爭文宣,好有feel☺️我地一行四人,叫左個「斧頭扒」,個醬汁甜甜地幾特別,個扒亦好入味,食落去好軟腍。😝鮮帶子蜜糖芥末意大利飯,第一次食呢隻醬汁既意大利飯,好開胃,一啲都唔膩,個飯粒粒分明仲好好咬,鮮帶子大大粒😋明太子三文魚籽貓耳朵,好耐冇食過貓耳朵,係細粒既意粉仔,個汁好濃烈好creamy☺️ 價錢方面都係百幾蚊一個set,個主菜份量算適中,仲包埋餐湯同飲品,都算合理👍🏻 最緊要係黃到爆🙌 dinner時段都幾多人,要book定位呀!

入到去已經有好多抗爭文宣,好有feel☺️

斧頭扒

鮮帶子蜜糖芥茉意大利飯

明太子三文魚籽貓耳朵

Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
$200 (Dinner)
斧頭扒
鮮帶子蜜糖芥茉意大利飯
明太子三文魚籽貓耳朵
  • 鮮帶子蜜糖芥末雜菌意大利飯
見到呢度食物同裝修都好似幾靚咁,所以bookmark左呢一間餐廳都一段時間,地點位置喺太子,如果想遠離一下鬧市嘅話,都係一個唔錯嘅選擇黎嘅~餐廳勝在有兩層,都算坐得幾舒服嘅。雖然呢度冇time limit又有wifi,不過比較多人,如果想正整地坐低睇下書做下野嘅話,呢度未必係一個好選擇。整體來講,食物質素真係一般~都係個句,黃店真係唔係間間都好食🤧!不過亦都可能係我哋今次唔好彩,叫唔中好食嘅野🤣網上見到好多人都讚佢個貓耳朵意粉,好似幾正咁~.saw that the food and the decor was really nice so had to check it out 👍 it’s located in prince edward, not super busy so if you want a place away from the hustle and bustle, this is not a bad choice 😆 there are 2 levels & the seats is quite comfortable! even though there is n
saw that the food and the decor was really nice so had to check it out 👍 it’s located in prince edward, not super busy so if you want a place away from the hustle and bustle, this is not a bad choice 😆 there are 2 levels & the seats is quite comfortable! even though there is no time limit & theres wifi but there quite a lot of people coming in and out so not the best for reading or doing work ☹️ overall, i think the food is not too good but maybe it was just us 😆 i saw a lot of people trying the cat ear shaped pasta 🍝 maybe i should have tried that!
《卡邦尼意粉》😋
呢個係一個好普通嘅carbonara,洋蔥味比較重,而火腿都係平時超級市場買一塊塊嗰啲,無咩特別。又唔可以話佢難食嘅,但真係麻麻地。見到隔離枱食咗呢個意粉兩啖之後就完全冇食到😅
《肉眼扒》☹️
呢個牛扒其實賣相唔差,店員無特別問我地要幾成熟,但煮出來嘅生熟度都唔錯,medium rare咁。但口感好韌,有一種咬唔開嘅感覺。個人覺得唔係處事嘅問題,係磈扒本身真係麻麻地,無咩肉味☹️
配菜嘅黑松露薯條都好一般,完全無黑松露味,食落口都有種唔係好新鮮嘅感覺。
𝐀𝐨𝐛𝐚𝐧𝐚 青花亭
肉眼扒
肉眼扒
卡邦尼意粉
卡邦尼意粉
2020-02-28 124 views
裝修風格走中國風,以富有中國特色的青花瓷為主題。是日餐湯蕃茄湯茄味不算濃郁,但味道酸酸的,夠開胃。台式黑椒一口和牛炒扁意大利麵 ($118)香氣撲鼻,使人垂涎三尺。意粉爽滑彈牙,軟硬適中,帶點煙韌且富嚼勁,吃起來有口感。一口牛軟腍,黑椒味道濃郁,香口惹味,可是整體過於油膩。香煎紐西蘭孜然羊架佐青瓜乳酪 ($208)羊架點了5成熟,但上桌時差不多完全熟透,有點失望。雖然過了火侯,但入口略有羊味,肉質不乾柴。

裝修風格走中國風,以富有中國特色的青花瓷為主題。

是日餐湯

蕃茄湯茄味不算濃郁,但味道酸酸的,夠開胃。
是日餐湯

台式黑椒一口和牛炒扁意大利麵 ($118)
台式黑椒一口和牛炒扁意大利麵

台式黑椒一口和牛炒扁意大利麵

香煎紐西蘭孜然羊架佐青瓜乳酪 ($208)
香煎紐西蘭孜然羊架佐青瓜乳酪
同朋友慶祝生日,點都一定要揀返間坐得舒服,野食相對高質既黃店enjoy birthday dinner 🎂佢既主食做得幾出色🌺而小食方面就真係仍需努力💪🏻三文魚籽明太子貓耳朵🐈:貓耳朵非常有咬口,做到煙韌嘅。明太子食到落重醬,而三文魚籽都毫不留手,值得讚👅鮮帶子香草醬意大利飯🎍:個飯最突出既地方係佢個青醬唔會只有草青味一支獨秀,係融和到個飯入面冇太搶fo!同帶子一齊食感覺都平衡🤟🏻香蒜海蝦墨汁意粉🦑:首先佢做到個墨汁冇好稀,掛到係麵,而且都食到用蒜爆香意粉味道🥰蝦都新鮮既滿意~黑松露薯條🍟+ 沙薑雞翼🍗:薯條偏炸過左火,個黑松露醬味道可再濃d。雞翼佢係好熱辣辣,都好有肉地嘅,但就食唔出有沙薑味,個醬都唔太有沙薑味。鹹檸8🧉:佢係同鹹檸七個味道差唔多,但嗰種鹹酸來回既感覺更重。冰搖🍷:佢係將杯咖啡加碎冰搖勻,最尾杯咖啡嘅頂係會有一層泡沫。飲落去嘅時候充滿碎冰,個感覺係好爽嘅💓但飲到最後就會比較甜。

2020-02-22 167 views
前兩天與朋友到cafe食午餐,一進去便發現店內裝潢頗有特色,有中西合壁的感覺,而且餐廳音樂的選曲我也很喜歡,是餐廳環境的一大加分位☺️我們點了set lunch,在套餐裡附送的南瓜湯很好喝,喝得出是用很多南瓜蓉整的,也有甜甜的南瓜味。之後我點的凍朱古力也很濃郁。但在熱食方面稍遜。我們點了黑松露薯條,沒有剛炸出來的感覺也沒什麼黑松露味。不過我喜歡吃這種粗粗的薯條,所以可以接受。而墨魚汁海鮮意粉也一般,有點凍了的感覺,而且墨魚較難咬開。總結來說,這間餐廳值得與朋友來聊天飲嘢,但在熱食方面有待加強。

2020-02-20 358 views
好多人都介紹過依間餐廳無論環境食物都賣相好吸睛嚟到太子順便去試吓依間餐廳💛♡ ♡ ♡鮮帶子蜜糖芥末雜菌意大利飯一直我都好鍾意食意大利飯,芥末味意大利飯真係第一次食帶子特別香濃肉質厚厚實,份量都好多意大利飯加咗蜜糖甜甜地,芥末味道唔算太濃雜菌提升咗意大利飯口感,真係好食值得推介 ♡ ♡ ♡蟹肉南瓜🎃意大利飯蟹肉絲份量比較多南瓜味比較特別,個人口味就唔太鍾意依種口感,意大利飯好似糊仔感覺好像南瓜嘅味道唔係好夾,有啲失望♡ ♡ ♡奶蓋鮮奶抹茶抹茶嘅味道特別甘香濃郁加上鮮奶嘅味道令到成個層次分明鮮奶配襯返抹茶特別香滑,值得一讚♡ ♡ ♡奶蓋鮮奶培茶同抹茶嘅分別係特別香濃多10倍,個人比較一般唔多起唔太鍾意太濃茶味飲到一點苦澀味,但整體加上奶味一樣都係咁香滑♡ ♡ ♡個人覺得店舖食品一般服務員態度希望做得更好希望有待改善

好多人都介紹過依間餐廳
無論環境食物都賣相好吸睛
嚟到太子順便去試吓依間餐廳💛

鮮帶子蜜糖芥末雜菌意大利飯
一直我都好鍾意食意大利飯,
芥末味意大利飯真係第一次食
帶子特別香濃肉質厚厚實,
份量都好多意大利飯加咗蜜糖甜甜地,
芥末味道唔算太濃雜菌提升咗意大利飯口感,真係好食值得推介

蟹肉南瓜🎃意大利飯

蟹肉南瓜意大利飯
奶蓋鮮奶抹茶,奶蓋鮮奶培茶
奶蓋鮮奶抹茶,奶蓋鮮奶培茶
2020-02-14 113 views
見到呢間黃店當然要入去睇吓有咩嘢好食啦, 睇咗一陣間決定咗嗌👇🏻【鮮帶子蜜糖芥末雜菌意大利飯】我個人幾鐘意食帶子既, 基本上見到我就必食, 加上蜜糖、芥末味道真係加分, 大家如果行開黎呢間都可以試下, 大力推!♕✧✧✧✧✧✧♕【南瓜🎃蟹肉🦀意大利 】蟹肉份量好多, 但凍既, 應該係罐頭🥫, 不過整體ok既♕✧✧✧✧✧✧♕【奶蓋鮮奶抹茶】抹茶好香, 飲一杯真係唔夠, 大力推!♕✧✧✧✧✧✧♕【奶蓋鮮奶培茶】其實就係抹茶與培茶的分別。
【鮮帶子蜜糖芥末雜菌意大利飯】
【南瓜🎃蟹肉🦀意大利 】
蟹肉份量好多, 但凍既, 應該係罐頭🥫, 不過整體ok既
【奶蓋鮮奶抹茶】
抹茶好香, 飲一杯真係唔夠, 大力推!
【奶蓋鮮奶培茶】
其實就係抹茶與培茶的分別。
2020-02-14
Type of Meal
Dinner
2020-02-10 166 views
喺太子一間嘅小cafe - 青花亭❤️名字由來相信係因為裝修用咗大量青花瓷香港有質素嘅cafe實在係好少 呢間第一次去帶比我哋好大驚喜 除咗賣相靚 所有野都好好味🤤尤其是risotto簡直拍爛手掌👏🏻
喺太子一間嘅小cafe - 青花亭❤️
名字由來相信係因為裝修用咗大量青花瓷
尤其是risotto簡直拍爛手掌👏🏻
青花瓷從來畀人感覺傳統,有啲老土👴🏼,不過呢間餐廳偏偏以呢款圖案作為主題,出嚟效果原來又可以好清新,加上食物🍛賣相吸睛👀,自然就吸引咗好多網紅嚟打卡📸幫襯喇!.Cafe雖然位於太子,但正確嚟講地址近雷生春,所以遠離鬧市🏙,環境較幽靜。店內無論碗碟🥣、裝飾品、甚至牆身、掛畫🖼,都選用白底藍花嘅青花瓷圖案,非常有個性。食物方面,正常西式為主,沙律🥗、意粉🍝、意大利飯、牛扒等都有,值得一讚係廚師👨🏼‍🍳擺盤好有心機,啱晒好似阿叔要相機📷食先嘅麻煩友🤪!.#西班牙紅蝦意大利飯($65),紅蝦🍤有3大隻,隻隻肉質結實;紅蝦汁有少少似龍蝦汁,一樣咁濃味。大家食呢個主菜時要留意一點,呢度嘅意大利飯口感會有啲硬,初頭以為煮得唔夠熟,但經朋友☝🏽更正後,原來真正意大利飯嘅口感確係咁,意大利人覺得有嚼口,只不過阿叔孤陋寡聞🙈!.#紅酒慢煮牛小排($128),牛排採用時下最流行嘅慢煮方法,肉質份外嫩滑軟腍,肉汁尚算豐富,配埋蘑菇同薯蓉,味道唔錯!👍🏼
2020-01-26 277 views
📍 青花亭太子荔枝角道113號五華樓地舖黃色經濟圈 整體味道都好食 晚餐時段有set Menu價錢$128-$308都有跟餐已包餐湯餐包川式宮保慢煮豬仔斧頭排$228味道少少辣甜甜地 但豬排肉質真係好鞋👎🏻蟹肉南瓜意大利飯$158黑松露蘆筍野菌貓耳朵$138蜜糖芥末香草醬雜菌意粉$128👆🏻3款味道都可以 意粉同貓耳朵煮得偏硬 未完成熟透跟餐+$48忌廉汁青口 汁煮得好creamy 點餐包食👍🏻擺盤好靚 青茶瓷主題餐飲有驚喜 培茶latte好香 吾會好甜😋
📍 青花亭

跟餐+$48忌廉汁青口 汁煮得好creamy 點餐包食👍🏻
擺盤好靚 青茶瓷主題
餐飲有驚喜 培茶latte好香 吾會好甜😋
2020-01-23 236 views
平日時間嚟食個late lunch,餐牌上無咩選擇,已經有少少失望。叫咗個墨魚汁青口意粉,味道唔特别,唔算creamy又唔夠乾身,質感尷尬🥺 只有四粒青口做餸,感覺有啲齋。跟餐嘅蘑菇湯算係有誠意,食到一粒粒菇。另外加錢order嘅花椒雞翼夠香口,幾好食,好特別!至於杯Macha Latte都算順口,合格之作:)
跟餐嘅蘑菇湯算係有誠意,食到一粒粒菇。
另外加錢order嘅花椒雞翼夠香口,幾好食,好特別!
至於杯Macha Latte都算順口,合格之作:)