2019-08-26 255 views
去開太子附近做野,到放lunch 就是但入左間cafe食。外觀睇間野都好小清新,風格特別,係用青花瓷做主題,但食既野就唔係中菜,係多國菜😬我同朋友叫左一個櫻花蝦意粉同芝士紅菜頭半熟蛋意大利飯🍳🍳好快手就上左個餐湯,今次個餐湯好特別,係洋蔥湯!通常都係紅湯白湯,但聽到洋蔥湯都好驚喜!塊包就幾脆,沾湯食唔錯,但我個人就覺得洋蔥湯就有點咸🙈到主菜黎了,櫻花蝦意粉一上黎,我地.........呆左!好細碟😱😱😱點夠飽?在場有不少男士放lunch 去食,都呆一呆!我同朋友笑左,諗緊佢地飽唔飽😂😂算係有櫻花味,但老實說有點乾,又無咩配料,真係乾啃咁😅😅到芝士紅菜頭半熟蛋意大利飯,都係細到無奈。又係係咩配料,紅菜頭汁太水,但飯粒就大細合適,半熟蛋都夠水準,不過不失!不過芝士味就食唔出😂😂數到最好食就係水牛城雞翼,炸到幾脆,包住好開胃既酸甜辣醬,好在有叫到小食,唔係碟飯同意粉都好dry😅😅😅😂😂最後跟餐叫左熱檸水同抺茶鮮奶。用左比較低級既小山圓粉沖,唔會話好假的味道,8蚊跟餐算係咁😆總之,食環境係幾好,但食物方面有待改善。

2019-08-25 223 views
這裡的Bagel、沙灘🏖️優格、各式貓耳朵和三文魚扒都好好吃!拿鐵不論凍或熱都散發著咖啡濃郁與奶香!是我喜歡的咖啡類型青花亭是太子新開的fusion餐廳,在著名歷史文物雷生春旁,天青色等煙雨,而我在等你⋯,聽著店內古風音樂,坐在青花磚牆與木櫺下吃飯,別有一番風味!是一家適合家庭聚會、朋友談天、閨蜜影靚相打卡的餐廳呢,照片中bb喝babyccino(熱牛奶),婆婆飲Cappuccino,老少咸宜,看起來特別溫馨可愛,很是滿意!!! 下次要來試試大蒸籠早餐~☺️☺️

下次要來試試大蒸籠早餐~☺️☺️
熱拿鐵咖啡
海灘優格
三文魚籽明太子貓耳朵粉
熱拿鐵咖啡
海灘優格
三文魚籽明太子貓耳朵粉
2019-08-10 356 views
朋友太耐無見,話補返同我食生日飯~我緊係即刻搵食咩啦~上網見到有人介紹呢間以青花瓷做主題嘅餐廳~食物都整得幾靚~所以我就揀咗呢間喇~天氣好熱~由地鐵站行過去都幾係嘢~好彩入到去冷氣都足夠~門口都幾細,不過一眼就認到~地方不大,一眼望晒~環境中式得嚟又帶點西式,感覺都幾舒服~其實我一早上網睇咗食咩架喇~大蒸籠早餐~其實即係All Day Breakfast貪佢幾大份~同埋用個大蒸籠裝住~可以影相打卡嘛~不過我哋係Share食嘅~我第一時間就食咗個炸魚柳先~熱辣辣又脆脆哋,厚肉得嚟又夠晒滑~煙肉煎得好好味,不過就油咗啲~跟住就食個大啡菇....呢個大啡菇唔知咩事...無菇味、梅晒、仲要苦嘅(似煎燶咗嘅苦)....唔知係菇嘅問題定係廚師嘅問題喇...成碟原本好好味,就係衰喺呢舊大啡菇度朋友就揀咗三文魚籽明太子貓耳粉~不過我哋唔想食貓耳粉,轉咗做意粉~睇落好細碟~但其實碟身都有高度嘅~份量都ok~三文魚籽同明太子都好難會難食嘅~所以呢碟意粉緊係好好味啦~而呢個意粉可以加錢要埋餐湯&包同嘢飲~呢杯好似酒嘅嘢飲其實係咖啡嚟嘅~我就無飲喇,朋友亦都無特別讚~我諗應該都係普通嘢蘑菇忌廉湯當然無得輸啦~
朋友太耐無見,話補返同我食生日飯~
我緊係即刻搵食咩啦~
上網見到有人介紹呢間以青花瓷做主題嘅餐廳~
食物都整得幾靚~所以我就揀咗呢間喇~

天氣好熱~由地鐵站行過去都幾係嘢~
好彩入到去冷氣都足夠~
門口都幾細,不過一眼就認到~

地方不大,一眼望晒~

環境中式得嚟又帶點西式,感覺都幾舒服~

其實我一早上網睇咗食咩架喇~
大蒸籠早餐~其實即係All Day Breakfast

貪佢幾大份~同埋用個大蒸籠裝住~可以影相打卡嘛~

不過我哋係Share食嘅~
我第一時間就食咗個炸魚柳先~
熱辣辣又脆脆哋,厚肉得嚟又夠晒滑~
煙肉煎得好好味,不過就油咗啲~
跟住就食個大啡菇....呢個大啡菇唔知咩事...
無菇味、梅晒、仲要苦嘅(似煎燶咗嘅苦)....
唔知係菇嘅問題定係廚師嘅問題喇...
成碟原本好好味,就係衰喺呢舊大啡菇度

朋友就揀咗三文魚籽明太子貓耳粉~

不過我哋唔想食貓耳粉,轉咗做意粉~
睇落好細碟~但其實碟身都有高度嘅~
份量都ok~三文魚籽同明太子都好難會難食嘅~
所以呢碟意粉緊係好好味啦~

而呢個意粉可以加錢要埋餐湯&包同嘢飲~

呢杯好似酒嘅嘢飲其實係咖啡嚟嘅~

我就無飲喇,朋友亦都無特別讚~
我諗應該都係普通嘢

蘑菇忌廉湯當然無得輸啦~

整體嚟講都ok嘅,係個大啡菇差咗啲囉....

2019-08-08 283 views
朋友最近發現咗太子新開左一間以藍白青花瓷作為主題嘅餐廳我哋就主要係食甜食為主 發現佢嘅嘢飲同埋甜品都係非常之靚 打卡一流自家製玫瑰草莓窩夫配雪糕🍦呢個窩夫做到外邊脆口入邊鬆軟 係近期食過窩夫數一數二做得出色嘅另外一個乳酪杯名非常特別叫做海灘其實只係原味乳酪加上雜苺打卡一流但係份量真係偏細 所以感覺CP值唔太高飲品方面叫咗蜂蜜柚子梳打同瑪奇朵espresso 味道唔錯 作為一間可以同朋友慢慢坐吹水嘅餐廳來講 整體都OK嘅
朋友最近發現咗太子新開左一間以藍白青花瓷作為主題嘅餐廳
自家製玫瑰草莓窩夫配雪糕🍦

另外一個乳酪杯名非常特別叫做海灘
其實只係原味乳酪加上雜苺
打卡一流但係份量真係偏細 所以感覺CP值唔太高

飲品方面叫咗蜂蜜柚子梳打同瑪奇朵espresso
2019-08-02 252 views
This place is the worst! My friend and I were the first people to enter the shop, we ordered, sat for 45 mins to ZERO SERVICE. only to be told something was wrong with the computer and they completely missed our meal, only after i questioned them about waiting. worst place ever is an understatement. lack of competency and horrible attitude from staff.
2019-08-02
Waiting Time
45 Minutes (Dine In)
Type of Meal
Lunch
  • none
2019-08-01 315 views
住太子既朋友仔早幾日WHATSAPP我,話見到有間新既餐廳開左o係佢屋企附近,因為成條行街都係舊既建築物比較多,加上呢間餐廳既門口都以白色為主,所以顯得呢間餐廳更為突出。我哋都好想去試下,所以就即刻打電話BOOK位吧。今晚我哋去到都見到幾多人,如果唔BOOK位可能今晚都未必食琴呢餐。餐廳分左上下兩層,牆身都以青花瓷既磚和木拼砌而成,很有中國特色之餘亦很有現正代文青的感覺。我哋叫左3款食物,分別係1個 前菜,2個主菜:前菜「熱情肉醬烤薯粒配溫泉蛋」:肉醬咀嚼起來很有彈性,肉汁豐富,特製肉醬配上溫泉蛋既蛋汁,非常JUICY。主菜「鮮帶子蜜糖芥末雜菌意大利飯」、「川式宮保慢煮加拿大豬仔斧頭排」:「鮮帶子蜜糖芥末雜菌意大利飯」最矚目既一定要提到盛載著呢道餸果個黑色通花雀籠,由店員送餐黎既果一刻,大家既目光遠處已經被佢深深地吸引著,份外吸精。鮮帶子新鮮厚肉大大粒,配上蜜糖芥末煮理既雜菌意大利飯味道好夾,意大利飯軟硬適中,粒粒分明,入口每一啖都灕漫著蜜糖芥末的兩融合。「川式宮保慢煮加拿大豬仔斧頭排」:很特別的一道美食,既有傳統川式宮保既味道特色,但又唔會太辣,佢果種辣係由內至外地滲出黎的,你會感覺

我哋都好想去試下,所以就即刻打電話BOOK位吧。

我哋叫左3款食物,分別係1個 前菜,2個主菜:

「川式宮保慢煮加拿大豬仔斧頭排」:很特別的一道美食,既有傳統川式宮保既味道特色,但又唔會太辣,佢果種辣係由內至外地滲出黎的,你會感覺到脷尖有少少麻辣既刺激感。,但唔會政鼻或者喉嚨,所以即使唔食得辣既朋友仔都可以食到,經過慢煮既加拿大豬仔斧頭排,異常入味,每一口都很爽彈,啖啖肉既感覺真係好滿足呢。

我哋分別叫左「蜂蜜柚子梳打」、「蝶豆花白桃乳酸梳打」:

「蜂蜜柚子梳打」:既有蜂蜜滋潤次餘,帶帶少少柚子既柑味,味道清新解渴。

「蝶豆花白桃乳酸梳打」:蝶豆花顏色夢幻,加上白桃配合而成既梳打很帶乳酸忌廉既童年回憶呢。

我和朋友總括整體都很滿意今晚既美食,加上店員們都很熱情款待,細心照著顧客們既須要,我哋決定下次再黎食下黎緊未推出既美食及茶類,十分期待呢。
2019-07-24
$280 (Dinner)
  • 熱情肉醬烤薯粒配溫泉蛋
  • 鮮帶子蜜糖芥末雜菌意大利飯
  • 川式宮保慢煮加拿大豬仔斧頭排
  • 蜂蜜柚子梳打
  • 蝶豆花白桃乳酸梳打
2019-07-28 338 views
係見到呢間特色既cafe,好想試下。環境其實唔錯,裝修都有特色。服務員都好nice,係唔夠人手。原本想試下個全日早餐,但店員話因為係lunch hour ,呢個製作時間比較耐,所轉左叫lunch set。兩個人叫左3個sets,好似誇張左少少,不過諗住同朋友慢慢傾計,都ok la.個set 有湯有野飲,先呢個湯,忌廉磨菇湯,係有驚喜既,因為菇味都幾重,唔似有d餐廳淨係得忌廉同水味,明顯放左d心機。Main 我order 既係意大利飯,呢到我係呆一呆既,因為真係出乎意料的...細,感覺真係我得兩啖。相對地個意粉既份量睇落會多返少少。講返個飯,個人覺得似燴飯多d。無risotto 個種滑同膩。而且飯粒都好分明。至於個意粉,好濃既茄味,但香料都多左d。無左扁意粉既滑。另一個驚喜位會起個bagel 度,一般都會配cream cheese。當發現沒有跟配個時,係會唔知點食。點知原來裡面係會有個咸蛋黃?!真係唔知那裡來的想法。不過本身個bagel口感都較硬,如果可以焗返熱,感覺會好少少。Salad 都好新鮮,唔錯。所以2個人食3個sets 都係岩岩好。咖啡方面,混合豆,沒有太多的comment.至
係見到呢間特色既cafe,好想試下。
至於個意粉,好濃既茄味,但香料都多左d。無左扁意粉既滑。
Salad 都好新鮮,唔錯。
所以2個人食3個sets 都係岩岩好。
咖啡方面,混合豆,沒有太多的comment.
至於會唔會再想試下個 all day,看緣份吧。

忌廉磨菇湯

貝果配沙拉

雜菌意大利飯
$240 (Lunch)
忌廉磨菇湯
2019-07-22 5477 views
「雨過天青雲破處,這般顏色做將來」。在黑白難分和黑白混戰的七月,渴望能雲破看到青天。故約會乖女文青、我的學生、我的徒弟在此月開業的新亭一聚。新亭在「雷生春」旁,雷後有青天,有青花,適合擅長中文和鍾愛中國文化的妳。青花瓷是中國元明時代文化瑰寶,用料、紋飾、燒制時間等工藝上都極為考究,寓意此店食品是精緻的,新派的,創意的,年青的。亭者,小店也。樓下可容納約20人,並有閣樓,前身可能是歷史悠久的茶餐廳。裝飾成雅淡清麗食店,佳麗「打卡」的佳地。青花令人聯想到中國文化,蒸籠上的西式早餐,能反映這個特點。中午12時才開門營業,早餐應是全日供應的茶餐。天青等烟雨,薔薇等吐豔。 煙燻早餐的效果是奪目、可觀,燻烟袅袅,維持十秒。蘋果木煙燻味不突出,是眼覺多於味覺。早餐食物不算全熱,豬肉腸最香脆,炸薯餅質素一般。煙肉顏色很深,不討好,入口是合格的。炒蛋賣相絹黃,依偎在煙三文魚捲成的薔薇花旁,宛如染成鮮黃色,映襯著綠油油的沙律菜。「薔薇花」是煙燻,是主角,味道濃郁咸鮮,是沙律菜的好拍檔。是兩個人的份量,148元稍貴了。真正的中國味隱藏在餐牌,有川菜宮保醬煮豬扒,香港本土味更濃,如避風塘式羊架。西餐以青花碟盛
「雨過天青雲破處,這般顏色做將來」。
在黑白難分和黑白混戰的七月,渴望能雲破看到青天。
故約會乖女文青、我的學生、我的徒弟在此月開業的新亭一聚。

青花令人聯想到中國文化,蒸籠上的西式早餐,能反映這個特點。
中午12時才開門營業,早餐應是全日供應的茶餐。

天青等烟雨,薔薇等吐豔。

煙燻早餐的效果是奪目、可觀,燻烟袅袅,維持十秒。

蘋果木煙燻味不突出,是眼覺多於味覺。

「薔薇花」是煙燻,是主角,味道濃郁咸鮮,是沙律菜的好拍檔。

是兩個人的份量,148元稍貴了。

西餐以青花碟盛放,在中式木窗花下進食,甚有情趣。今午的貝果沙律午餐,份量不多。
貝果麵包拼沙律菜,清淡一如妳的初妝。

貝果麵包底部香脆,內裏滿是咸香肉鬆,十分可口。

貝果是東歐猶太人食物,令我聯想到一帶一路。阿拉伯技藝影響青花瓷,青花瓷行銷歐洲,青花瓷是中西交融象徵。

沙律的醬汁甚少。
我們要求添加了一小碟,但多蘸會略酸。

香蒜忌廉雜菌意大利飯

此店是fusion 意大利餐廳, 我為伊人挑選了意大利飯午市套餐。

意大利飯比意大利粉難煮得多,是價高的佳餚。少有在午市套餐供應,份量一定不會多。
青花瓷碗盛了兩碗意大利飯,令我再次聯想到絲綢之路,意大利根本便多中國菜影子,如肉丸、燒餅、雲吞。
香蒜、忌廉汁和菇菌拼湊美味,在味蕾爆發,如青花瓷墜地,每粒米都滲入濃湯。

紅粉說隱約有芝士香味,美不可言。飯粒融合湯羹,既仍呈粒狀,卻已深陷在內。

「香蒜忌廉雜菌意大利飯」令紅顏嫣然一笑!

下次定來試嚐煎帶子蜜糖芥末菇菌意大利飯。

餐湯只有一款,但應是齋菜湯,十分清淡。

除了意大利菜,飲品才是重點。套餐加8元可享受拉花茶。
女文青飲鮮奶朱古力,質素不俗。
我則認為鮮奶抹茶徒具其形,入口多粉末。

有青花為伴,有煙燻薔薇花食物點題,有拉花飲品,今餐是滿意的。不竟未嚐晚餐主食,連真正點題的「鮮果乳酪沙灘」,營造一片藍海,都無「腹」消受。

我愛藍海,藍海象徵夢想、和平。此店定位清雅脫俗,相機先生一定笑顏,文青女士如我的食伴,心思极细腻犹如聽到绣花针落地,會覺得青花點題食品不足,食品性價比未高。

素胚勾勒出青花, 笔锋浓转淡,如我教徒兒,教少於導,怕弄污一張宣纸。
青花隱喻「青出於藍而勝於藍」,走上仕途後「青雲直上」,並做一個人民愛戴的「青天」,甚至在卸甲歸田之後,還希望能夠「名垂青史」和「留取丹心照汗青」。
願我的徒弟成為「青花」、傑出的女文青,青出於藍。更願多些文青化、中國化的意大利餐廳,供文人雅敍。
2019-07-22
$165 (Lunch)
香蒜忌廉雜菌意大利飯
2019-07-21 232 views
個海灘乳酪好酸,個賣相係幾好幾靚。不過淨係食一隻色的食物色素要68就唔係幾抵,建議可以番屋企自己整。其他食物質素都ok的,環境舒服,同朋友打卡傾八婆 野唔錯。。。