2020-11-24 520 views
一直見到好多人去試青花亭💁🏻‍♀️我地2個人7點幾去walk-in 都有位👍呢到有兩層 風格同個名一樣好多青花瓷既pattern🤤.🎈水清沙幼使乜坐飛機 ($68)簡單啲黎講就係一個水果加色素既yogurt🤭不過真係好靚😍😍叫一個黎打卡都抵佢有好多既谷麥類同生果 有新鮮生果亦有freeze fruits 同 dry fruit🤭莓類雪凍完食真係幾爽🤤夏天食一定更正😋評分: 8/10.🎈帶子麻香老鼠耳 ($86)第一啖食落其實幾奇怪🤣食食下又覺得ok仲光盤添架🤭佢個醬主要係由辣椒同蕃茄打成 酸酸甜甜辣辣地🧐主間再有青瓜同梨 做番個refreshing 既感覺🤤頂上再加埋木耳 口感都可以但係帶子就一般啦 有係咁二燒過但個感覺有少少hea🤣🤣評分: 7/10.🎈海蜆羅勒牛油汁鮮蛋意大利麵 ($128)呢個一食落就好香嘅酒味同牛油味🤤醬汁唔錯👍同埋佢係用全蛋嘅意大利麵🤭個質感有別於一般嘅意粉 呢一隻會比較鬆冇咁實😂😂至於個蜆就可圈可點啦🤭有一部份係幾好食嘅 但係有一部份就有啲腥🌚但值得一讚嘅係佢嘅蜆冇沙🤣🤣評分: 7/10.🎈芒果都夠薑 (跟餐加$8)呢度跟餐加$25有嘢飲有湯 而嘢飲我哋呢一款
呢到有兩層 風格同個名一樣好多青花瓷既pattern🤤
水清沙幼使乜坐飛機

🎈水清沙幼使乜坐飛機 ($68)
簡單啲黎講就係一個水果加色素既yogurt🤭
不過真係好靚😍😍叫一個黎打卡都抵
莓類雪凍完食真係幾爽🤤夏天食一定更正😋
評分: 8/10
帶子麻香老鼠耳

🎈帶子麻香老鼠耳 ($86)
第一啖食落其實幾奇怪🤣食食下又覺得ok仲光盤添架🤭
佢個醬主要係由辣椒同蕃茄打成 酸酸甜甜辣辣地🧐
但係帶子就一般啦 有係咁二燒過但個感覺有少少hea🤣🤣
海蜆羅勒牛油汁先彈意大利麵

🎈海蜆羅勒牛油汁鮮蛋意大利麵 ($128)
呢個一食落就好香嘅酒味同牛油味🤤醬汁唔錯👍
但值得一讚嘅係佢嘅蜆冇沙🤣🤣
芒果都夠姜

🎈芒果都夠薑 (跟餐加$8)
呢度跟餐加$25有嘢飲有湯 而嘢飲我哋呢一款就要加$8

叫咗幾次先會搵到人serve🤦‍♀️
帶子麻香老鼠耳
海蜆羅勒牛油汁先彈意大利麵
2020-11-15 224 views
💛💛💛 -🏖 Beach Yoghurt Bowl $68This yoghurt bowl is way too instagrammable! Yoghurt was served with granola and dried & frozen fruits😋 The yoghurt was quite smooth while the toppings are so plentiful and brings extra texture to the bowl!😛-🍴7/10
💛💛💛
🏖 Beach Yoghurt Bowl $68
🍴7/10
2020-11-15 283 views
呢間我聽過好耐,但一直未試,我哋喺太子即興揀呢間食個lunch。印象中嘅餐廳環境幾啱打卡,初初諗住佢應該都好爆,未必有位,但等都唔駛等就入得,佢有兩層,我哋坐下面果層,都仲有位,餐廳個名、裝修同餐具都係用白底藍花嘅青花瓷,呢個亦都係餐廳嘅主題,環境確實幾特別,古典味得嚟係一啲都唔俗。果時我哋揀嘅咁啱都係西餐,所以以為呢度係中式裝修,食西式嘢。返到去上網睇先知係主打港式fusion菜。我初時都係當係打卡餐廳,價錢係偏貴,但食完覺得比我預期中好得多,真係要親自嚟食先知係幾好食。另外店員服務好好。📍嫩滑雞胸意大利醬汁意大利飯 $128雞胸煎得啱啱好,醬汁應該係新鮮蕃茄,唔好睇少上面嘅香草,直接食都唔錯,仲令到成碟嘢嘅味道更出。📍蒜片海蜆羅勒牛油汁鮮蛋意大利麵 $148 蜆肉係足㗎,唔會煮太耐而令到蜆肉縮咗水,牛油汁拿捏得好好,同蜆肉好夾,麵質軟😋📍吳三桂桔圓圓 $46俾個名吸引咗,點嚟試吓,好大陣桂花味,味道好清香📍冰搖 $48一啲都唔苦,偏甜,好啱唔鍾意太苦嘅朋友

📍嫩滑雞胸意大利醬汁意大利飯 $128

📍蒜片海蜆羅勒牛油汁鮮蛋意大利麵 $148

📍吳三桂桔圓圓 $46

俾個名吸引咗,點嚟試吓,好大陣桂花味,味道好清香

📍冰搖 $48

一啲都唔苦,偏甜,好啱唔鍾意太苦嘅朋友
2020-11-12 259 views
同兩個朋友喺太子附近,搵咗間近近地嘅食下野, book咗位,入到去嘅時候剩返留咗俾我哋嗰張枱,其他都坐滿人。見到其他人都好休閒咁慢慢坐慢慢食,我哋個位置係喺樓上,坐樓上唔係成日有侍應喺附近,呢個係唔係太方便嘅地方。但係其他嘢環境嗰啲都唔錯。打開餐牌,啲名都幾特別,有鹹濕亞伯,又有水清沙幼使乜坐飛機。不過我哋冇嗌到嗰啲,睇落去藍色嗰啲汁,好似好色素咁。我哋穩穩陣陣叫咗啲普通嘢食。叫咗三杯梳打嘅飲品,個杯好靚,嘢飲嘅顏色又黃又粉紅,影到出嚟都好靚。我哋三個人帶咗四樣嘢食,有薯條,有個意大利飯,一個意大利麵。食完真係好飽好滯,我哋三個人完全食唔晒。不過都幾好食,我鍾意食個意大利飯,幾正!食完野慢慢坐喺度傾吓計都係唔錯,同埋啲嘢食都算幾平,我哋份量嗌多咗,但係都係$500鬆啲買單,每人都係百幾蚊。有一點要提嘅係呢度啲嘢食每碟都好似幾靚,唔知點解放埋一齊影就唔係太靚不過值得一讚嘅係呢度啲燈光影到個人好靚,呢個都好重要。有好多食嘢嘅地方影到個人好黃,或者啲五官好奇怪,呢度冇呢個問題。

2020-11-11 256 views
今天提早下班跟朋友來了青花亭,這是一間以青花瓷為主題的餐廳,店內牆身掛滿青花瓷磚,而且廚具用上青花瓷器,是一間很有特色的餐廳💕。餐廳內環境很舒適,內部裝飾有自己獨特的風格,而且食物外觀及質素也不錯🍴,店員很有禮貌,很推薦大家來這間餐廳。🥰💛1️⃣水清沙幼使乜搭飛機$68✈️這甜品就像一個藝術品,令人聯想起水清沙幼的海灘,非常適合打卡。裏面有乳酪、麥片及雜果,這個配搭很健康。2️⃣ 馬拉蜆 $86 好像有點酒的味道,蜆肉很厚身而且沒有沙。3️⃣ 嫩滑雞胸意大利醬汁飯 $128意大利飯偏硬身但配上濃濃的蕃茄醬🍅也不錯4️⃣ 奶蓋鮮奶伯爵茶+ 餐湯 (combo +$25)朋友點的伯爵茶我試了一口,覺得奶蓋很滑,茶味也很濃郁。🥃

1️⃣水清沙幼使乜搭飛機$68✈️

2️⃣ 馬拉蜆 $86
好像有點酒的味道,蜆肉很厚身而且沒有沙。

3️⃣ 嫩滑雞胸意大利醬汁飯 $128
意大利飯偏硬身但配上濃濃的蕃茄醬🍅也不錯

4️⃣ 奶蓋鮮奶伯爵茶+ 餐湯 (combo +$25)
朋友點的伯爵茶我試了一口,覺得奶蓋很滑,茶味也很濃郁。🥃
2020-10-31 4335 views
這個年頭世界變了樣想不到壞與更壞還有最壞 還是其實意料之中但不想去承認過了整整幾天 心情才能稍稍平伏再出發願我們如傳世的青花瓷自顧自美麗抵過高溫的灼熱 守到雲開了結局大醋「情」 ($48)西柚荔枝梳打 ($44)吳三桂桔圓圓 ($46)飲品的名字太可愛,中西fusion的mocktakl也十分有特色是日餐湯是南瓜甘筍湯,足料而creamy九層塔花雕煮馬拉蜆 ($86)大蜆無沙,爽口鮮甜,而且前菜來說份量也不少。九層塔花雕味道很好台式黑椒一口和牛炒扁意粉 ($118)像是茶餐廳的黑椒牛肉炒意,勝在不會過油,香辣惹味。香煎加州鱸魚.珍珠麵.泰式香辣汁 ($188)這個主菜比想像中好,珍珠麵口感非常特別,在米字粉跟意大利飯之間,吸收醬汁的能力卻很好。 鱸魚煎到外皮脆而內裡肉嫩,不會腥。鹹濕阿伯大菠蘿 ($78)超好吃的配搭,是流沙鹹蛋黃再加菠蘿,鹹甜酸都有,再加口感煙韌的waffle,誠意推薦
這個年頭世界變了樣
想不到壞與更壞還有最壞 還是其實意料之中但不想去承認
過了整整幾天 心情才能稍稍平伏再出發
願我們如傳世的青花瓷自顧自美麗
抵過高溫的灼熱 守到雲開了結局

大醋「情」 ($48); 西柚荔枝梳打 ($44); 吳三桂桔圓圓 ($46)

大醋「情」 ($48)
西柚荔枝梳打 ($44)
吳三桂桔圓圓 ($46)

南瓜湯

是日餐湯是南瓜甘筍湯,足料而creamy

九層塔花雕煮馬拉蜆

九層塔花雕煮馬拉蜆 ($86)

台式黑椒一口和牛炒扁意粉

台式黑椒一口和牛炒扁意粉 ($118)
像是茶餐廳的黑椒牛肉炒意,勝在不會過油,香辣惹味。

香煎加州鱸魚.珍珠麵.泰式香辣汁

香煎加州鱸魚.珍珠麵.泰式香辣汁 ($188)
鱸魚煎到外皮脆而內裡肉嫩,不會腥。

鹹濕阿伯大菠蘿

鹹濕阿伯大菠蘿 ($78)
$220 (Dinner)
南瓜湯
  • 吳三桂桔圓圓
2020-10-30 326 views
$68水清沙幼使乜坐飛機真心係幾靚,用嚟打卡係一流!但其實藍色嗰啲係乳酪,原味乳酪冇咩特別,之於啲朝果都係正正常常。不過最令人估唔到嘅係啲新鮮生果,因為係雪過入冰格雪到硬硬地,好正!$128 雞胸意大利飯雞胸唔滑,我覺得如果換成雞脾會好啲,最少會滑啲。個蕃茄醬係唔錯,酸酸甜甜!但啲飯就麻麻地,有啲太淋唔似意大利飯應有嘅硬度。$128 露筍黑松露鮮蛋麵蛋麵好高質,軟硬適中而並好香蛋味。露荀煎得啱啱好,夠嫩但又唔過淋。好多黑松露同蘑菇,份量好足夠。$58 黑松露薯條比我想像嘅份量多好多。有芝士碎鋪面,份量唔少,值得一讚。黑松露都唔算少,但黑松露味唔重。薯條不過不失。唯一嘅缺點係個醬,因為個醬係最普通嘅沙律醬。酸酸地嗰款,成件事好唔夾,唔好味。不過價錢係幾平,因為好多餐廳嘅黑松露薯都講緊$90起 。環境方面都屬於中上。碗碟係有特色係幾靚嘅。服務態度我覺得正正常常,因為我有見到有人話過青花亭嘅服務態度好差,但今日去又冇呢個感覺。
$68水清沙幼使乜坐飛機

$128 雞胸意大利飯

$128 露筍黑松露鮮蛋麵

$58 黑松露薯條

門面睇落唔似餐廳,簡單白色外牆,冇大招牌。門口由白色拱形外框,店名細細個釘係左邊。店內裝修主要青花圖案,木坑紋桌面,別具一格。小編冇book位,去到啱啱開舖,好彩walkin仲有位。✨味道86分,環境78分,價格中上。.主食+$25配餐湯,飲品🔸蕃茄湯⭐️小編愛蕃茄,唔鍾意酸嘅朋友可能飲落覺得好酸,超濃蕃茄味,好足料,飲落好多茄茸。.🔸台式黑椒一口和牛炒扁意大利粉($118)炒出嚟好香,扁意粉韌度不錯,有咬口,一口牛食落幾香牛味,肉質咬落唔會好韌。.🔸露筍黑松露野菌忌廉汁鮮蛋意大利麵($128)⭐️鮮蛋意大利麵食落個感覺有啲似伊麵,露筍好鮮甜,又爽脆,野菌份量好多,好香黑松露味,汁嘅份量啱啱好,稠身,最怕搞到成個意粉都浸汁咁。.🔸蒜片海蜆羅勒牛油汁鮮蛋意大利麵($148)⭐️海蜆鮮甜,唔腥,一粒沙都冇,汁望落好稀,個食落好香羅勒香,又有蜆既鮮味。
門面睇落唔似餐廳,簡單白色外牆,冇大招牌。
門口由白色拱形外框,店名細細個釘係左邊。
店內裝修主要青花圖案,木坑紋桌面,別具一格。

小編冇book位,去到啱啱開舖,好彩walkin仲有位。
✨味道86分,環境78分,價格中上。
主食+$25配餐湯,飲品
🔸蕃茄湯⭐️
小編愛蕃茄,唔鍾意酸嘅朋友可能飲落覺得好酸,
超濃蕃茄味,好足料,飲落好多茄茸。
蕃茄湯

🔸台式黑椒一口和牛炒扁意大利粉($118)
炒出嚟好香,扁意粉韌度不錯,有咬口,
一口牛食落幾香牛味,肉質咬落唔會好韌。
台式黑椒一口和牛炒扁意大利粉

🔸露筍黑松露野菌忌廉汁鮮蛋意大利麵($128)⭐️
鮮蛋意大利麵食落個感覺有啲似伊麵,
露筍好鮮甜,又爽脆,野菌份量好多,好香黑松露味,
汁嘅份量啱啱好,稠身,最怕搞到成個意粉都浸汁咁。
露筍黑松露野菌忌廉汁鮮蛋意大利麵

🔸蒜片海蜆羅勒牛油汁鮮蛋意大利麵($148)⭐️
海蜆鮮甜,唔腥,一粒沙都冇,
汁望落好稀,個食落好香羅勒香,又有蜆既鮮味。
Latte
2020-10-17
$173 (Lunch)
蕃茄湯
台式黑椒一口和牛炒扁意大利粉
露筍黑松露野菌忌廉汁鮮蛋意大利麵
2020-10-29 230 views
之前聽朋友講話呢間好多人book位,即日book位應該冇咩機會去到,不過即管打電話試一試,竟然有位! !所以我哋四個就一齊去咗青花亭試吓,首先講佢嘅裝修,好文青風格,想打卡影相嘅你絕對可以一試。我哋叫咗薯條,一個pasta,羊柳同埋鹹濕亞伯大菠蘿。佢嘅羊柳真係好好食,不過略嫌有少少貴。薯條同pasta就不過不失啦。最後嗰個甜品真係成餐嘅點綴,嗰個菠蘿雪糕同埋菠蘿蓉都好出色,配埋個waffle就啱啱好
我哋叫咗薯條,一個pasta,羊柳同埋鹹濕亞伯大菠蘿。
鹹濕亞伯大菠蘿
鹹濕亞伯大菠蘿
  • 鹹濕阿伯大菠蘿
  • 避風塘風味羊柳
2020-10-26 459 views
有時候飲咖啡但求有一個空間,為身心提提神,這裡的Flat white很順滑,奶和咖啡完全融為一體,喝完一口會令你急不及待再喝下一口,它的絲滑質感令人喝得很舒服,不自覺地慢慢放鬆下來。一踏進店內聽到「忘川」,看著具有青花瓷特色的環境,便感受到店主定是個有品味的人。食物質素亦很高,「芝士黑松露薯條」的拌醬很美味,「泰式番茄帶子他他,脆多士」很有驚喜,多士上的爽口蝦肉調味得非常惹味,「蒜片海蜆羅勒牛油汁鮮蛋意大利麵」的蜆很新鮮,意大利麵亦真吃得出蛋味。店員服務態度很好,不時添水,讓我和好友可以自在地暢談。

店員服務態度很好,不時添水,讓我和好友可以自在地暢談。
Flat  white
泰式番茄帶子他他,脆多士
Flat  white
泰式番茄帶子他他,脆多士
芝士黑松露薯條
太子。藍白青花瓷主題cafe 依間cafe裝潢佈置都好有心思同特色,地下有青花瓷牆、2樓有青花瓷碟牆🤍中國風既裝潢配上西餐:🌊水清沙幼使乜坐飛機 $68個名好特別☺️送到上黎都真係好靚,成幅畫咁!係yogurt配鮮果,酸左d但打卡好靚呀🌊蒜片海蜆羅勒牛油汁鮮蛋意大利麵 $148這個我們覺得一般般🤔 可以改進下🌊鵝肝多士 主食套餐+$58都煎得幾香脆😋這間餐廳🍴打卡岩哂,但食物質素有待進步啊!我星期日7:10去到唔洗等位,但7:30就坐滿哂啦,如果想去都係book定位好d😉 同埋食食下聽到話水清沙幼賣哂了😲
太子。藍白青花瓷主題cafe

🌊水清沙幼使乜坐飛機 $68

🌊蒜片海蜆羅勒牛油汁鮮蛋意大利麵 $148
這個我們覺得一般般🤔 可以改進下

🌊鵝肝多士 主食套餐+$58
都煎得幾香脆😋

2020-10-16 373 views
本身經過附近又肚餓就同女朋友是但搵間餐廳食下,咁上網睇相就睇到d野食幾靚,就走入去試下,點知一試就中伏。1)餐廳裝修 5/10分 算係裝修得幾靚,但係唔係好實用。 I) 枱就木紋枱,有凹凸放唔平d野,放杯水都怕佢跌。 II) 放餐具既筒係陶瓷黎,放到好邊,唔小心撞跌一定整爛哂。 III) 燈罩超低,我個人唔高都撞親個頭。2)餐點質素 2/10分 我分別叫左前菜、意粉、肉類、南瓜湯 I) 前菜:芝士黑松露薯條 4/10分 薯條還算可以,夠脆夠分量,不過d醬就似沙律醬多過黑松露醬,薯條上便有黑松露粉加芝士碎,叫做有d味,叫咁多野最好食算係佢。 II) 意粉:蜆肉既蛋意大利麪 3/10分 分量少、個蛋意大利麪無味又煮到勁淋蜆肉算新鮮無特別,但成道菜就似伊麪多d,個汁完全無味。 III) 肉類:吉列豬斧頭扒配冰梅汁 0/10分

1)餐廳裝修 5/10分

算係裝修得幾靚,但係唔係好實用。

I) 枱就木紋枱,有凹凸放唔平d野,放杯水都怕佢跌。

III) 燈罩超低,我個人唔高都撞親個頭。

2)餐點質素 2/10分

我分別叫左前菜、意粉、肉類、南瓜湯

I) 前菜:芝士黑松露薯條 4/10分

II) 意粉:蜆肉既蛋意大利麪 3/10分

III) 肉類:吉列豬斧頭扒配冰梅汁 0/10分

D吉列皮一切就散哂,個肉質勁差,好鬆散,咬落去梅既d肉,食左幾舊試真d就無再食,唔好叫依道菜,食過最難食既豬。

IV) 湯類:南瓜湯 ?/10分

由頭到尾都無到過。

V) 飲品:香檸梳打3/10分柚子梳打6/10分

香檸梳打就似咸檸水,完全同我期望唔同,就算當佢咸檸水咁飲都只係一杯咸既梳打水。
柚子梳打就正常發揮,應有既柚子味同甜味都夠。

3)服務態度 2/10分

店內都唔算多人、我入左門口企係路中心幾十秒先有人出黎講野,之後就有店員黑哂面咁同我講,麻煩出便等。我出到去先見到有張紙寫住唔好自己入去,咁依樣係我問題。
等左唔算耐,幾分鐘後入得,有個店員擦緊另一張枱,叫佢又扮聽唔到,叫多幾次先至過黎點餐。
我中途起身唔小心整跌左佢個餐筒,好彩我接得住,唔係一定碎哂,咁餐具跌哂係枱面,佢諗都無諗就插番哂入個筒到,無衛生既概念。
上菜個陣,我見到個意粉好似唔對樣咁,諗住睇睇個餐牌有冇黎錯(事實上只係外觀樣衰左d,並無黎錯),我同個店員講要睇睇個餐牌,睇下有冇黎錯,個店員第一反應就係講「下,Last order左喇wo」,我覺得如果真係上錯左,Last order你都要搵方法去解決,而唔係咁既回答,最後都係無比餐牌我。
到後尾,食到尾先發現佢個南瓜湯都上過,但因為前面既食物質數太差喇,所以都唔想試埋佢個南瓜湯就無要到。

4) 總結:

裝修華而不實,其實睇落去好睇,但坐落去唔舒服。食物質素十分差,豬直頭放唔到入口。服務態度都係好細微既事,但太多細節位都令人好反感,所以我先覺得好差。
最後埋單503蚊,晚餐黎講兩個人食
唔算貴,但咁既質素,300蚊我都唔會再試。

P.S. 因為本身都真係好肚所以無相機食先,係食到一半好嬲先影幾張相留底,所以無食物上菜既樣。

香檸梳打
蜆肉蛋意大利麪
吉列豬斧頭扒配冰梅汁
$250 (Dinner)
2020-10-11 1856 views
早排見到呢間餐廳告急就訂枱同朋友黎食個下午茶,食物質素其實唔錯,不過中途有啲小插曲影響當日嘅用餐體驗,不過講左食物先,有興趣嘅可以睇到最後。🍽嫩滑雞胸意大利醬汁意大利飯主食可加錢轉套餐,包湯同$40嘅飲品,轉其他飲品可補差價,是日餐湯係西蘭花湯,正正常常。意大利醬汁其實係甜啲啲嘅番茄醬,夠晒多汁,飯粒無煮到risotto應有嘅硬度,食落似燴飯多啲,但味道唔錯,雞胸都做到個名所講嘅嫩滑。🍽蒜片海蜆羅勒牛油汁鮮蛋意大利麵呢款用上鮮蛋麵,似係油麵味道嘅扁幼麵,醬汁幾濃牛油味,帶少少蒜香,雖然望落似湯咁但掛到汁,一碟有五六隻蜆,有朋友話佢食個隻有啲腥,但我食左嗰兩隻又無事,兩款主菜我同三位朋友各有所好。🍽黑松露芝士薯條呢碟係店員送嘅,薯條熱辣辣炸起,呢個粗幼度咬落會食到薯蓉,面頭撒上黑松露醬同芝士碎,蛋黃醬入面都有黑松露,份量夠大又好食。🍽黑芝麻… 嘩!呢款係黑芝麻心太軟配雲尼拿雪糕,我地一心以為成個心太軟都係黑芝麻,但原來只係個餡係芝麻,外層係朱古力,睇相會知切開流心效果唔明顯,芝麻味淪為配角,要淨係挖個餡先食得出,如果當佢係普通心太軟咁食其實ok嘅,朱古力味都幾香濃,但如果係一道芝麻甜品就

🍽嫩滑雞胸意大利醬汁意大利飯
嫩滑雞胸意大利醬汁意大利飯

🍽蒜片海蜆羅勒牛油汁鮮蛋意大利麵

🍽黑松露芝士薯條
黑松露芝士薯條

🍽黑芝麻… 嘩!
呢款係黑芝麻心太軟配雲尼拿雪糕,我地一心以為成個心太軟都係黑芝麻,但原來只係個餡係芝麻,外層係朱古力,睇相會知切開流心效果唔明顯,芝麻味淪為配角,要淨係挖個餡先食得出,如果當佢係普通心太軟咁食其實ok嘅,朱古力味都幾香濃,但如果係一道芝麻甜品就唔合格。
黑芝麻… 嘩!

🍽鹹濕阿伯大菠蘿
淨係睇中文名真係唔知係乜,睇埋英文先知係鹹蛋黃菠蘿蓉窩夫,呢個配搭都幾新奇有趣,又鹹又甜但又唔會互相排斥,加埋原味窩夫都唔錯。

☕️凍奶蓋鮮奶焙茶/熱奶蓋鮮奶伯爵/熱奶蓋鮮奶芝麻
飲品三款都好出色,非常推薦奶蓋鮮奶焙茶,奶蓋厚身綿密,焙茶味道濃郁,攪勻後都唔會被奶蓋嘅味道蓋過,個人覺得佢奶蓋同茶嘅比例控制得幾好。而朋友對兩杯熱飲都感到滿意。
奶蓋鮮奶焙茶
奶蓋鮮奶伯爵/熱奶蓋鮮奶芝麻
Other Info. : 我地訂左枱,朋友早左到,店員話由坐低開始計時九十分鐘,咁我地就等到夠鐘先入去,但入去企左四個字都未有枱,店員嘅回覆係因為客人唔肯走所以唔好意思再三催促人地埋單,原本留左上層畀我地,但咁啱早少少有客walk in就畀左人坐,咁訂枱同定好90分鐘用餐時間有咩意義呢?🤨擾攘近半個鐘後來店員安排返我地坐樓上,亦送左個薯條比我地。本身以為件事完啦,我地一心黎試佢地嘅招牌yogurt bowl,落單嘅時候話賣晒,唔緊要,但當我地等緊甜品(其實我地叫同主菜一齊上但店員唔記得左)時見到遲過我地入座嘅隔離枱食緊yogurt bowl,就問店員係咪有返,店員話頭先賣哂,之後補左貨,咁我地就問如果師傅未開始整可否轉款,佢嘅答案係但係而家又賣晒啦。講真你呃我已經整緊份甜品我都無咁無奈。其實佢地全程對答都係有禮貌嘅,不過成餐飯都前言不對後語咁令人唔知點回應。我地知佢哋做左好多好事,主食同飲品都值得大家一試,寫出黎係希望店家可以改善下啲細節位,吸引客人回頭幫襯。
Waiting Time
30 Minutes (Dine In)
$160 (Tea)
嫩滑雞胸意大利醬汁意大利飯
黑松露芝士薯條
奶蓋鮮奶焙茶
奶蓋鮮奶伯爵/熱奶蓋鮮奶芝麻
2020-10-10 192 views
呢間位於太子既西餐—青花亭,近排人氣紅極一時,好多人都比佢哋一款以海洋沙灘🏖️為賣點既乳酪吸引,充滿夏日風情,不過今次下晝時間去竟然都賣哂.. 食物方面,味道中規中矩,意粉、飯同薯條都滿意,但就無咩特別同驚喜,而飲品類都屬正常普通~ 餐廳既餐牌亦會不定期作大改動。所以有時網上見到既熱門食物,現場餐牌都未必會有,比較難搵意見參考🤫 另外加上位置比較偏遠,要搵下路先去到,所以回頭率一般既一間西餐Cafe~
2020-10-04 125 views
最近因為疫情嘅關係,改變左好多人嘅人生,例如冇得去落街做運動,去餐廳食個晚飯,甚至乎影響咗人嘅生計,希望疫情有好轉嘅跡象,大家嘅生活都可以重回軌道啦!今次介紹呢間餐廳其實之前一路都想介紹,只不過因為我食嗰陣已經係上一期個餐牌所以我就冇考慮放入嚟,但係啱啱發現佢哋喺IG上面公布左佢哋淨係會開多兩日就暫時要告別,我就覺得應該要快啲出呢個post等大家去試吓!其實呢間小店環境裝修唔算太特別,不過食得出佢嘅食物品質好好,擺盤亦都好細心。上次因為同行有孕婦嘅關係,我哋都有細心挑選過食材令到大家都可以食到。我哋揀咗春卷,黑松露薯條,豬頸肉滑蛋蔥油飯,黑松露蘆筍意粉同埋一份炒蜆。食物嘅質素我覺得都唔錯,而且用嚟打卡真係一流!我見佢哋都有做緊特價,大家有時間嘅話就可以呢一兩日快啲去幫襯啦!