2022-06-13 982 views
我已經來過這裏三次,每次我想食canele,我都一定會來這裏,因為這裏的canele不會做到十分硬,我食過咁多間最好食是這間。除了canele,它的open toast 有很多toppings。全部都10分配合,一定要試吓。

2022-05-17 601 views
難得平日偷閒想去 coffee shop坐下,竟然可以在銅鑼灣找到一個寧靜的地方抖抖😃此店位於 Tower 535,低層是食肆,樓上是office,所以lunch time過後會比較少人今次試了 Bailey's Coffee 及 Matcha Basque Cheesecake,咖啡Ok 但蛋糕我個人覺得普通,不過地方坐得舒服又寧靜,下次可以再來試 pasta 😋

#灰到銅鑼灣 #灰到食cafe #灰到食甜品週末嘅銅鑼灣好多餐廳都要排隊等位,呢間cafe位置比較隱蔽(?),而且有提供Wifi,所以都見到唔少人喺度做嘢~最近堂食全單有八折🤣下面嘅價錢係原價~-🔻Lemon Cream Clam Pasta $138喺menu見到呢款好似幾特別🤣🙈意粉帶檸檬酸同香,配搭幾特別🤣不過略嫌太多油🤧·🔻Houjicha Latte $58雖然顏色望落好似好濃,但實際上奶香更明顯,蓋過左焙茶香同味道·🔻Original Canele +$25可麗露外皮有啲過硬,如果切開一半會更方便食🤔可麗露中間太濕🤧-👅食後感:食物質素一般,八折後嘅價錢合理,原價就有啲overpriced🤧-👀個人喜愛度:6.5/10🔜回訪可能:❓(可能會因為其他餐廳要排隊而回訪😂)-🚩 Apostrophe Coffee (銅鑼灣)銅鑼灣謝斐道535號Tower 535 3樓-#美食 #香港美食 #homekong #hongkong #hk #hkfood #foodie #hkfoodie #香港 #홍콩 #맛집 #홍콩맛잡 #cafe #canele #可麗露 #pasta #파스
#灰到銅鑼灣 #灰到食cafe #灰到食甜品
🔻Lemon Cream Clam Pasta $138

🔻Houjicha Latte $58

🔻Original Canele +$25

👀個人喜愛度:6.5/10
🔜回訪可能:❓(可能會因為其他餐廳要排隊而回訪😂)
🚩 Apostrophe Coffee (銅鑼灣)
銅鑼灣謝斐道535號Tower 535 3樓
#美食 #香港美食 #homekong #hongkong #hk #hkfood #foodie #hkfoodie #香港 #홍콩 #맛집 #홍콩맛잡 #cafe #canele #可麗露 #pasta #파스타 #houjichalatte #houjicha

去年在netflix 開戲前 因為要做test 經常去的一座大廈銅鑼灣中心位置整棟大廈卻很冷清這間咖啡在大堂lobby位置半自助形式 counter bill 完之後自己去拿水拿咖啡和甜點甜點部分有可麗露 咖啡也是market常見的選擇水會有薄荷葉跟檸檬的味道座位是冷冰冰的木頭椅 如果你尋求舒服的座椅 sofa 那就還是不建議咖啡shot 濃郁 口感貼近於澳式咖啡店的配比但我喜歡這裡 一切都恰到好處的疏離有時 不經意拍下的瞬間比費盡心思來的要更美
銅鑼灣中心位置整棟大廈卻很冷清
咖啡shot 濃郁 口感貼近於澳式咖啡店的配比

但我喜歡這裡 一切都恰到好處的疏離
有時 不經意拍下的瞬間
比費盡心思來的要更美

充滿日光嘅位置,真係可以坐成日🤍..▪️Egg Benedict w/ Parma Ham $108 • 10/10超級鍾意食Egg Benedict 🍳除咗Parma Ham之外,仲有其他選擇,例如Smoked Salmon / Veggies, etc.流心蛋做得非常好,一切出嚟就啲蛋汁湧出嚟,加埋parma ham同脆卜卜嘅toast,我比滿分!💯..▪️Lemonade Soda $55 • 10/10食完流心蛋有啲黏口,一飲呢杯lemonade就有超級refreshing嘅感覺😻酸度適中,冇得彈~
充滿日光嘅位置,真係可以坐成日🤍

超級鍾意食Egg Benedict 🍳
除咗Parma Ham之外,仲有其他選擇,
流心蛋做得非常好,一切出嚟就啲蛋汁湧出嚟,
加埋parma ham同脆卜卜嘅toast,我比滿分!💯

▪️Lemonade Soda $55 • 10/10
食完流心蛋有啲黏口,
酸度適中,冇得彈~
2021-08-11
Type of Meal
Tea
  • Egg  Benedict  (Parma ham )
3K
2021-12-17 534 views
上堂前找間咖啡店hea一下,順便食少少輕食,免得太飽,飯氣攻心。銅鑼灣呢間經常來,地點方便。Grainole Bowl果然輕巧,連乳酪都係兩茶匙左右,完全不夠整碗穀物。穀物都不是太多,有少許新鮮水果,如士多啤梨,藍莓,六十八元感覺有點貴。牛角包即時焗熱,鬆脆有牛油香。不過半手掌大,認真可愛😢Cappuccino 經常飲,水準保持。整體食物水準份量有待檢討。不過環境卻另人放鬆,人流不多,比較寧靜,可慢慢享受。

Grainole Bowl

牛角包
即時焗熱,鬆脆有牛油香。
不過半手掌大,認真可愛😢

Cappuccino
經常飲,水準保持。
2021-12-16
$130 (Lunch)
位置喺世貿中心隔離嘅一座新商廈,非常方便,裝潢雅致,空間大,樓底高,多人都唔會好嘈👌🏻 叫咗杯手沖咖啡(咖啡豆:Ethiopia Guji Guduva),Taste note是花香、檸檬、薑糖;風味清晰分明,入口順滑,味道啱飲同好飲☕️👍🏻朋友話杯抹茶latte都唔錯🍵👍🏻半自助式服務,坐低用手機scan QR code落單,定價以銅鑼灣鬧市地段計唔算進取,兼且不設加一呢方面唔錯😆下次去試吓食埋野😁

Hand  Drip  Coffee
Kyoto   UJI  Matcha  Latte
Hand  Drip  Coffee
Kyoto   UJI  Matcha  Latte
2021-10-09 404 views
🌟Kyoto UJI Matcha Latte $58抹茶口味偏青同澀 甘味較弱 飲落不太順口 唔係我杯茶呢🙈 友人話味道有啲似龍膽 不過甜度係幾好🌟100% Chocolate $55見到100%本身好期待 但其實飲落就係正正常常一杯朱古力嘅味道 可可味不算濃郁😖🌟Green Tea Basque Cheesecake $62本身係因為見到店家嘅一張流心嘅basque cheesecake相而被吸引嚟 但當日嗌嘅呢件就未見流心 定其實流心嗰個係另一個產品嚟🥺👉🏻👈🏻 cheesecake食落質感有少少粗糙 另外茶味唔太突出呢
🌟Kyoto UJI Matcha Latte $58

🌟100% Chocolate $55

3K
2021-10-02 158 views
呢間咖啡店是我最近發現的,銅鑼灣區內,靜中帶旺。上次跟友人到來午餐,水準不錯,印象非常好。今次因有少少時間,坐下飲杯咖啡兼食個甜品。點了一杯 Piccolo Latte,份量適合我,不會太大杯。味道偏苦,苦中帶甘,奶與咖啡比例恰到好處,飲後餘韻持久。另點了一個Crunchy canele ,是法國有名的糕點,伯爵茶味道。賣相ok,當切開兩邊,感覺外層好硬。入口感覺內裡太濕,近乎末熟透,而外層過於燒烤,底部己焦,帶有苦味。即時反應給店員,店員禮貌地講解,不過始終我要求退回也沒有不快,應對相當好。最後飲品還免費給我作為補償,服務態度好好!
呢間咖啡店是我最近發現的,銅鑼灣區內,靜中帶旺。
上次跟友人到來午餐,水準不錯,印象非常好。
今次因有少少時間,坐下飲杯咖啡兼食個甜品
味道偏苦,苦中帶甘,奶與咖啡比例恰到好處,飲後餘韻持久。

2021-10-02
Type of Meal
Tea
𝑨𝒑𝒐𝒔𝒕𝒓𝒐𝒑𝒉𝒆 𝑪𝒐𝒇𝒇𝒆𝒆-☕️ Iced Flat White w/ Nutty Blend🍽 Carbonara Linguine 🍽 Poached Egg on Avocado Sourdough Toast w/ Salmon不過不失,適合me-time, 位於銅鑼灣鬧市既一間cafè🙂木系cafè, 唔會好多人,細細既空間適合靜靜地做野睇書,享受人生,如果work from home太悶,呢到都係唔錯既選擇~呢到有toast, pasta, cake, coffee,基本上早餐午餐同tea都有得選擇(但價錢有少少遍貴~FYI)食物咖啡中規中矩~Carbonara份量多,linguine有咬口 (對於中於食硬飯硬意粉既我好中意( ^ω^ ) Toast it係用sourdough, 麵包比較鬆軟,poached egg正常水準,至於比較impressive 係佢既source, 佢既lemon sauce 控制得岩岩好,調到味!如果經過想抖下,搵個地方做下野,傾下計,chill下,可以考慮Apostrophe Coffee ϵ( 'Θ' )϶📍 Unit 301 tow
𝑨𝒑𝒐𝒔𝒕𝒓𝒐𝒑𝒉𝒆 𝑪𝒐𝒇𝒇𝒆𝒆
🍽 Carbonara Linguine

食物咖啡中規中矩~
Carbonara Linguine

📍 Unit 301 tower 535, 535 Jaffe Rd, Causeway Bay3.5 km

#jcfoodgasm
/ ᴡʜᴏsᴇ ᴄᴏғғᴇᴇ? /꧁ 𝗮𝗽𝗼𝘀𝘁𝗿𝗼𝗽𝗵𝗲 𝗰𝗼𝗳𝗳𝗲𝗲💛꧂前身為𝙖𝙥𝙥𝙚𝙣𝙙𝙞𝙭 𝙘𝙤𝙛𝙛𝙚𝙚 rebrand後變美了藏身於商廈的lobby 可謂cwb鬧巿中的綠州無限時人流亦少 所以非常適合工作卡位的間隔更令我聯想起自修室lol☘︎︎ 𝙾𝚛𝚎𝚊 𝚕𝚊𝚟𝚊 𝚋𝚊𝚜𝚚𝚞𝚎 𝚌𝚑𝚎𝚎𝚜𝚎𝚌𝚊𝚔𝚎 $𝟞𝟚不過食物方面有點令人失望𝙱𝚊𝚜𝚚𝚞𝚎 𝚌𝚑𝚎𝚎𝚜𝚎𝚌𝚊𝚔𝚎實在不合格 全熟且沒有cheese味 味道和texture都沒達average水準 ☘︎︎ 𝚂𝚖𝚘𝚔𝚎𝚍 𝚜𝚊𝚕𝚖𝚘𝚗 𝚊𝚟𝚘𝚌𝚊𝚍𝚘 𝚜𝚊𝚕𝚊𝚍 $𝟡𝟠𝚂𝚊𝚕𝚊𝚍入面的牛油果生得脆口 實在想哭🥲而且什麼dressing都沒有 只有olive oil...心想廚房是否忘了什麼?????不過煙三文魚分量都可以☘︎︎ 𝙱𝚒𝚐 𝚋𝚛𝚎𝚊𝚔𝚏𝚊𝚜𝚝 $𝟙𝟚𝟠反而𝙰𝙳𝙱最正路 平時我不愛吃腸 但這裡的香腸我可以!!!磨菇超juicy👌🏻 蛋亦頗滑的但🦦投訴croissant太小了😂☘︎︎ 𝙺𝚢𝚘𝚝𝚘 𝚄𝚓𝚒 𝚖𝚊𝚝𝚌𝚑𝚊 𝙻𝚊𝚝𝚝𝚎 $𝟝𝟠雖然main跟甜品都一般不過drink很ok 𝚖𝚊𝚝𝚌𝚑𝚊 𝚕𝚊𝚝𝚝𝚎超濃抹茶味甘而不苦 奶底不過甜重
/ ᴡʜᴏsᴇ ᴄᴏғғᴇᴇ? /

Oreo  basque  cheesecake

不過食物方面有點令人失望
𝙱𝚊𝚜𝚚𝚞𝚎 𝚌𝚑𝚎𝚎𝚜𝚎𝚌𝚊𝚔𝚎實在不合格

𝚂𝚊𝚕𝚊𝚍入面的牛油果生得脆口 實在想哭🥲
心想廚房是否忘了什麼?????
不過煙三文魚分量都可以

☘︎︎ 𝙱𝚒𝚐 𝚋𝚛𝚎𝚊𝚔𝚏𝚊𝚜𝚝 $𝟙𝟚𝟠
Big  breakfast

反而𝙰𝙳𝙱最正路 平時我不愛吃腸 但這裡的香腸我可以!!!
磨菇超juicy👌🏻 蛋亦頗滑的
但🦦投訴croissant太小了😂

Uji  matcha  latte

雖然main跟甜品都一般
不過drink很ok 𝚖𝚊𝚝𝚌𝚑𝚊 𝚕𝚊𝚝𝚝𝚎超濃
抹茶味甘而不苦 奶底不過甜
重點是沒有粉感夠smooth 不錯喔

ⓄⓋⒺⓇⒶⓁⓁ: 🦦7/10 👱🏻‍♀️6.8/10

♒︎♒︎♒︎♒︎♒︎♒︎♒︎♒︎♒︎♒︎♒︎♒︎♒︎♒︎♒︎♒︎♒︎♒︎♒︎♒︎♒︎♒︎♒︎♒︎♒︎♒︎♒︎♒︎♒︎
📍 Apostrophe Coffee (銅鑼灣)
銅鑼灣謝斐道535號Tower 535 3樓
Big  breakfast
Uji  matcha  latte
假日黎呢間cafe食個brunch 喺唔錯嘅選擇👈環境非常清靜舒服🤗佢嘅落地大玻璃 光線好充足🖼加埋周圍嘅綠色植物 感覺好relax🌾餐廳喺半自助形式 水同餐具都係需要自己去攞🍽落單就係用QR code📱留意番呢間餐廳係冇做晚市🙅🏻‍♀️所以想嚟食嘢嘅朋友就記得要預早啲時間啦‼️🍳Egg benedict 嗰english muffin 煎得微微脆口🍞但流心蛋味水準未做得好理想🤭其中一隻蛋未有做到爆蛋漿嘅效果hollandaise sauce 有好香蛋黃味👃但醬汁就略為少咗啲🤏🥑Poached egg on avocado sourdough with sour cream 牛油果醬配上流心嘅水波蛋🍞加埋少少酸忌廉 食入口成個味道好rich🤩但不足之處係個麵包皮略為硬身🤭所以會有啲難切嚟食 食相有啲狼狽

🍳Egg benedict

Egg benedict
2021-07-11
$100 (Tea)
Egg benedict
2021-08-13 132 views
冇得彈嘅咖啡雪糕喺SOGO後街一個新開的商業大廈內的a’postrophe ,咖啡雪糕超好吃喎!這是我第一次到這個商業大廈,商業大廈第一層就是Cafe及輕食位置,今次去的餐廳,裝修清雅,地方整潔,格調不錯!咖啡雪糕$88咖啡味香濃,雪糕creamy,內裏有少少果仁粒粒,好吃。Big breakfast$128有炒蛋,腸仔,煙肉,車厘茄,燒烤大蘑菇,沙律菜。沙律菜新鮮,腸仔好吃,車厘茄幾甜。綠茶latte$65這是中杯裝的,份量不太多,綠茶味很香,味道剛好不會過甜。
冇得彈嘅咖啡雪糕

咖啡雪糕$88
咖啡味香濃,雪糕creamy,內裏有少少果仁粒粒,好吃。

Big breakfast$128

綠茶latte$65
這是中杯裝的,份量不太多,綠茶味很香,味道剛好不會過甜。
Apostrophe Coffee 佢係商廈3樓lift lobby 層,但環境非常安靜舒服,行半自助形式,自己用QR code落單,餐具同水都係自助,佢右手邊角落係一個好chill飲嘢打卡嘅位置,好高嘅樓底加落地大玻璃,陽光透過木製裝修再襯上綠色植物,望住都覺得好享受😎食物方面🍝🥗☕️🧉Poached egg on Avocado Sourdough Toast $88- 好厚嘅牛油果醬配上好流心嘅水波蛋,好普通嘅嘢,不過做得好食Carbonara pasta $118- 份量好足, 扁意粉做得有咬口,cream sauce 做得啱啱好唔會過分濃郁Crunchy Canele $38- 要咗Earl Grey 味道,外微脆內軟,有淡淡嘅伯爵茶味Espresso Tonic $55- 夏天真係要飲,非常消暑好味Black Coffee $45- 要咗Nutty豆,味濃,啱我嘅口味總括嚟講,佢係我會再去嘅coffee shop, 因為佢嘅價錢喺銅鑼灣嚟講唔算貴,味道好食,唔收服務費,而環境真係舒服安靜又唔多人👍🏻
Apostrophe Coffee

食物方面🍝🥗☕️🧉

Carbonara pasta $118

Crunchy Canele $38

Espresso Tonic $55
- 夏天真係要飲,非常消暑好味

Black Coffee $45
- 要咗Nutty豆,味濃,啱我嘅口味

Apostrophe Coffee位於Tower 535的三樓。看看Apostrophe Coffee的餐牌,食物的選擇不算少,有多款早午餐、酸種麵包和甜品,午膳時間亦有意粉提供。飲品除了咖啡,還有朱古力、檸檬梳打和茶等。窩夫在平日的下午茶時段光顧,點了一件原味的Basque Cheesecake ($62),巴斯克芝士蛋糕比預期中細件,價錢偏貴,幸好味道比窩夫之前吃過的同類芝士蛋糕好得多,芝士味濃,帶點焦香,甜度剛剛好,下次有機會要試綠茶味的。點了一杯fruity的flat white ($45),拉花和味道都很有水準。

飲品除了咖啡,還有朱古力、檸檬梳打和茶等。
Basque Cheesecake

flat white

2021-05-25
$100 (Tea)
Basque Cheesecake
flat white