2019-05-07 1053 views
毓華街大大少少既餐廳食過哂咁滯喺附近行行下發現樓梯下面有間日式小店環境好好 日式裝修 牆上面都掛滿左壽司刺身既名牌 都可以叫黎食前菜揚出豆腐(炸豆腐)超鍾意好開胃海膽軍艦🍣 唔算好新鮮不過會再試日式炒烏冬 菜比例多過烏冬 有待改進鯖魚又係燒得好香吉列豬扒 加左熱烏冬 都炸得岩岩好老闆仲介紹我地食午餐 抵食好多 下次會試下
毓華街大大少少既餐廳食過哂咁滯

揚出豆腐
吉列豬扒  配  烏冬
燒鯖魚
2018-04-23 1733 views
已經有幾個月無來嵐屋食日本料理了,趁太太再到嵐屋為她慶祝生日, 為隆重其事已經預早兩星期已經訂好位及托師傅响日本 order 新鮮活毛蟹及時令新鮮刺身,新鮮北海道毛蟹🦀, 肉質細嫩鮮甜😋, 一蟹兩食,蒸及燒蟹蓋,非常多蟹膏,仲有東京築地即日直送🛬新鮮象拔蚌,北寄貝,帆立貝🐚, 螢光魷魚及各款時令🍣等都非常爽口彈牙 大滿足值得推薦各位食家試下嵐屋的 OMAKASE當晚菜單有:燒雞泡魚乾冷豆腐螢光魷魚鹽燒雞皮日式炸雞活日本象拔蚌活日本北寄貝新鮮日本毛蟹2食「蒸+甲羅燒」池魚刺身加拿大海膽壽司活帆立貝壽司赤蝦壽司葱呑拿魚臉(面豬登)壽司油甘魚腩壽司自攜生日蛋糕
,帆立貝🐚, 螢光魷魚及各款時令🍣等都非常爽口彈牙
大滿足

鹽燒雞皮
日式炸雞
活日本象拔蚌
活日本北寄貝
新鮮日本毛蟹2食「蒸+甲羅燒」
池魚刺身
油甘魚腩壽司
自攜生日蛋糕

2018-04-14
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
$900 (Dinner)
Celebration
Birthday
  • 蔥吞拿臉壽司
  • 北海道毛蟹
2018-04-06 1193 views
隱世小店?座位窄 味道不好 價錢不便宜生活已夠苦沒有必要這樣對待自己豚肉飯乍看 這不是中餐館裡的豬肉飯嗎味道也與餐館吃的無異肉質好「o鞋」 很難咬飯濕濕的黏黏的 不好吃鰻魚飯鰻魚的份量少了 是因為單點嗎?飯很濕 很破壞整體感覺鰻魚味道尚可極度失望的炸物😩完全沒有味道放題的炸南瓜還有一點甜味這一點味道都沒有的五件炸物盛惠$68 🤬雞皮串 完全沒有味道 超失望😞唯一可取之處是服務態度不錯但這裡的食物質素 一定不會再來。
隱世小店?

味道也與餐館吃的無異
肉質好「o鞋」 很難咬
飯濕濕的黏黏的 不好吃

鰻魚飯
鰻魚的份量少了 是因為單點嗎?
飯很濕 很破壞整體感覺

這一點味道都沒有的五件炸物
盛惠$68 🤬

雞皮串 完全沒有味道 超失望😞

唯一可取之處是服務態度不錯
但這裡的食物質素 一定不會再來。
2018-04-05
$110 (Dinner)
2018-01-04 1070 views
慈雲山蒲蕙里原來藏有這滄海遺珠的日式居酒屋,別看外表平凡,餐廳內裡貼滿了日本的海報,給人親切如家的感覺,整體的食物質素也不錯,服務態度友善,確實是驚喜的一餐~鰻魚的味道很不錯,加了不少蒲燒鰻魚汁,只是飯比較多,鰻魚相比之下就不夠份量了。本身是定食套餐但當天沒有,否則也會想嚐嚐它的茶碗蒸蛋~刺身很新鮮,冷冷的但又不算那種因長期雪藏著而有的雪味,三文魚肥瘦比例好。兩款炸物夠熱,炸粉/外皮不厚,蟹肉忌廉餅的餡料超多超 creamy~整體的食物味道都不錯,只是份量較少,要吃得夠飽就可能會吃得比較昂貴了~

蒲燒饅魚飯
三文魚刺身
蟹肉忌廉餅

炸軟殼蟹

2017-12-09
$100 (Dinner)
之前係偉大既FACEBOOK 見到友人去左嵐屋食 活刺身 (本人見識小,再3確認下,真係識旭家,不過要早D訂貨,係日本空運過黎家,見到報價計一計每樣要2份,都係1000左右,有活北寄貝,活海膽,活帆立貝,活象拔蚌 既刺身~佢真係識旭家,再加上我肯定定佢係日本空運黎,因為前日日本打風,所以班機延誤, 我地係遲左一日食的XD好啦,因為比原定時間730,早到,而師傅係等我地到步,比我地睇下海鮮們係識旭既,先開始清洗XD 識旭既感覺真係好好~店舖雖小,但我呢D 29+1,一黎到就有個位想流淚, 就係個冷氣有蓋,唔會直接吹到我~好感動XD但因為海鮮們係等我地黎到望完先清洗,我地都叫住其他野食先~沙律好食既係有紫色既菜,但係唔苦家(平時食個D有苦苦地家~成碟食曬XD燉蛋超滑,我呢D普通人平時只係食元氣多,呢個唔洗落 豉油都好好味XD (係用日本蛋)XD豆腐都幾好味,黎到先知係熱食,個皮脆脆地,之後同D汁融合埋個皮就滑滑地, 幾好食,同埋都幾大舊~鹽燒雞翼平時食呢D竹籤雞翼 係放題多,亦唔覺得有咩特別,但呢到真係皮脆,唔喊,但又有味.第一次落左LEMON 汁係好味,平時個D會酸到PK,呢到真係岩岩好

有活北寄貝,活海膽,活帆立貝,活象拔蚌 既刺身~

但因為海鮮們係等我地黎到望完先清洗,我地都叫住其他野食先~
沙律

鹽燒雞翼
平時食呢D竹籤雞翼 係放題多,亦唔覺得有咩特別,但呢到真係皮脆,唔喊,但又有味.第一次落左LEMON 汁係好味,平時個D會酸到PK,呢到真係岩岩好-

之後食完熱食,就開始上刺身,我當然地要求一次過上啦,港女要拍寫真XD

因為第一次食,除左龍蝦冇訂之外,其他X2
由最好食既講起,
帆立貝<--呢樣我平時唔食家,但活既真係好好食,係甜家,甜得黎,由食落口個下到食完,都係甜家XD 超正

海膽<---我的最愛,超正XD 呢樣我老公唔食既,但佢一試都話好好味~鮮甜回甘,完全唔苦唔臭XD 但一隻得5片我訂得2粒太小LA=(

象拔蚌<---甜甜的,好有口感 正第3名 (但呢樣普通鋪頭都有,食過既機會太多)日本同其他地方既象拔 係細隻D,味道係有D唔同家,有分別的.
赤貝<---滑滑的,入口甜,但後尾都係有小小腥所以只係做到第4
北寄貝<---點解你要係第5?因為你返黎既時候太大隻,係平時既1倍,師傅都有問我地要1隻先好冇,但我想一次過上台,訂左要2隻家MA XD
就係因為你地太大隻LA,(亦係最平既)你做第尾啦,

味道入口係甜既,但係尾尾都腥腥地XD

勁飽呀大佬~~~~到尾尾叫左芝士CAKE

師傅知道我地今日係7年大日子,所以一早已經準備緊比我地,
你唔好諗住芝士CAKE 都要準備? SURE LA,人地要烘返熱烘返脆個皮比我地家MAXD (好想帶個女黎食XD)
MA醬沙律
鹽燒牛舌
亦貝
芝士CAKE
Other Info. : 最後,呢一間雖然係小店,但我真心覺得上至冷氣,下至甜品,都做到甘一絲不苟,更何況係食物既質素呢? 所以我好滿意今次7年難得食好D既時間遇到呢間鋪.嵐屋
2017-07-06
$750 (Dinner)
Celebration
Anniversary
MA醬沙律
鹽燒牛舌
亦貝
芝士CAKE
  • 活刺身
2017-06-11 1089 views
經過一天辛勞工作,決定同朋友搵一間特色餐廳慰勞自己。腦海突然閃起依間餐廳,決定去試一試。小店位於樓梯底,如果唔細心留意,絕對唔會發現。入到店內,環境有點狹窄,燈光昏暗,檯亦只有幾張,四處都堆滿貨物。一坐低,店員立即送上餐牌,又細心介紹菜式,服務態度良好👍🏻聽佢地講菜式每日都可能略有不同,根據當日食材而決定。最後點左兩款壽司(海膽,芥辣魷魚,每款好似$30),鰻魚定食(大約$80),炸芝士雞球(大約$30,五色刺身(大約$300)。優點:服務態度佳缺點:1。以慈雲山黎講,依間小店食物價格絕對不平宜,同鬧市餐廳價錢差不多。食物味道一般,絕對唔符合依個價錢。2。環境狹窄,燈光昏暗,坐得唔舒服3。壽司,刺身唔算新鮮4。店員介紹炸魷魚,我話要,但佢自己竟然忘記落單,實在唔可以接受5。食物等候時間頗長總結:性價比低,食物唔出色,即使有良好服務態度亦補救唔到。 如非必要,唔會再黎食。
聽佢地講菜式每日都可能略有不同,根據當日食材而決定。

優點:服務態度佳
2。環境狹窄,燈光昏暗,坐得唔舒服
3。壽司刺身唔算新鮮
5。食物等候時間頗長

Waiting Time
20 Minutes (Dine In)
2017-06-02 683 views
話說琴晚去同啊哥食呢間野,叫左個海膽炒飯、鰻魚炒飯、天婦羅同個炸雞軟骨。海膽炒飯 ($68/78)呢個真係極品,首先完全唔係海膽炒飯只係魚籽同三文魚炒飯,所以係無海膽味嘅,飯完全係無味,份量又唔多。等候時間:15分鐘味道:2/10鰻魚炒飯 ($68/78)呢個鰻魚炒飯等左幾耐,鰻魚幾入味但勁少,你要食到入口先知有鰻魚。同樣嘅係,飯完全係無味嘅,飯量同海膽炒飯一樣。等候時間:25分鐘味道:4/10天婦羅 $68等勁耐,2件炸蝦,1件菇,2片番薯,味道都係唔夠,唔算抵食。等候時間:35分鐘味道:4/10炸雞軟骨 $38呢個係唯一一件好食嘅,份量唔多但足夠而且價錢合理,但最好加七味粉。等候時間:15分鐘味道:7.5/10服務態度:6/10態度都幾好嘅,不過多數都係先理熟客先,最有問題係我地叫左3次埋單佢都可以唔記得嘅要我地直接行出門口俾錢呢個扣分。環境:6.5/10雖然細但都幾有日本格調,冷氣機滴水扣分。

海膽炒飯 ($68/78)
等候時間:15分鐘
味道:2/10

鰻魚炒飯 ($68/78)
等候時間:25分鐘

等候時間:15分鐘
味道:7.5/10

服務態度:6/10

環境:6.5/10
雖然細但都幾有日本格調,冷氣機滴水扣分。

2017-06-01
$125 (Dinner)
2017-01-10 2012 views
最愛找一些一個人也能舒服吃東西的地方,這次係慈雲山搵到間好抵食的日本小店「嵐屋」。店子走居酒屋格局,昨日晚市先叫個七十五元的生薑燒定食,豬肉用五花肉,個汁炒得好有日本家庭風味,甚下飯,附送的茶碗蒸蛋勁滑溜。跟著叫杯500ml的生啤,再叫芝麻手羽及蟹肉忌廉餅下酒,個忌廉餅勁creamy,是我近期在香港吃過最好吃的可樂餅之一。最後,全部埋單居然只要$184(因為全店冇加一),真係名符其實的抵到爛,呢D小店真值得力撐!

2017-01-05
  • 蟹肉忌廉餅
2016-12-18 1638 views
朋友說這新開小店很好食,特意來試,可能我期望太大,感覺好失望。二人點了三文魚,赤貝,油甘魚刺身,有鮮甜味,但價錢不算便宜。48蚊4件三文魚。小店模式,所以存貨不多,夠新鮮,但款式也不多。我們還點了鰻魚炒飯,只能說有很大改善空間,鰻魚飯無味道,咸味都無,飯太黏,冇炒飯味道,似拎啲飯就咁撈啲鰻魚粒。食到呢啲,雖然唔夠飽,但已經唔想再點其他野食了。新開小店,仍須努力!可能其他炸物很好吃吧…
新開小店,仍須努力!可能其他炸物很好吃吧…

鰻魚炒飯
刺身
2016-12-18
刺身
2016-11-11 1464 views
上星期日一行七人去咗慈雲山毓華食街覓食,在樓梯轉角位發現一間應該剛開業不久的日式居酒屋,可能因為時間還早,不是太多人等位,好快就被店員安排入坐; 店内地方整潔亦很有日式居酒屋風格,得到店員熱情款待同推介,好快就點好菜了,先來的是生薑豚肉定食同鰻魚飯定食,兩個定食都好新鮮味道岩岩好,跟餐的日式蒸蛋亦係好香滑,激讚! 到主菜雜綿天富羅係即叫即做,而各類刺身就好新鮮爽口,值得推介! 有空一定會再來幫襯!
,值得推介! 有空一定會再來幫襯!
雜錦天富羅,壽司刺身,鰻魚定食
雜錦天富羅,壽司刺身,鰻魚定食
  • 雜錦天富羅,各式刺身
2016-11-09 1134 views
一入到小店就覺得好精緻,而且非常舒服。食物都好似非常新鮮,每樣炸物都熱辣辣炸起。叫左天婦羅大蝦,蟹肉忌廉餅,仲有海膽壽司,都好好味,好有係日本普通小店食到既味道。男朋友叫左個山姜燒定食,個蒸蛋真係100個好味,同好滑!應該服務我地都係老闆黎,好用心,又好有禮貌!讚!
應該服務我地都係老闆黎,好用心,又好有禮貌!讚!

2016-10-30 1134 views
由於在網上得知慈雲山新開了很多食店,襯著假期親身一試去前做足準備,嵐屋營業時間由中午12時開始。雖然我們大概12時30分到達,但店內已經差不多滿座了。店內座位不多,目測大概20個坐位。坐位之間的距離亦很小。中午定食有4款,包括牛肉飯定食,咖哩炸豬排定食,照燒雞扒定食以及燒鯖魚定食。order了一個牛肉定食以及咖哩炸豬排定食。加3蚊更加能夠轉飲汽水。餐具及擺位賣相漂亮。(around $45)不可不讚的麵豉湯!內裡十分足料,不是味精的死咸。內裡雖然有洋蔥絲,但味道已經滲入湯內,加上質地煲得像蘿白一樣軟,因此即使不吃洋蔥的朋友也可以一試牛肉飯比較淡味...有點失望的地方,但overall 可接受咖哩吉列豬排定食(around $47)炸豬排出乎預料炸粉薄薄一層,未拍照已吃了兩塊豬排咖哩汁不是溝稀,很水的那種,而是濃濃的,值得一讚雖然能夠加3蚊轉飲汽水,但店內的免費玄米茶也值得一嘗 濃濃的玄米味,並不是重複加水所泡的茶~小店感覺用心製作~10個like
由於在網上得知慈雲山新開了很多食店,襯著假期親身一試

店內座位不多,目測大概20個坐位。坐位之間的距離亦很小。

餐具及擺位賣相漂亮。(around $45)

咖哩吉列豬排定食(around $47)
炸豬排出乎預料

炸粉薄薄一層,未拍照已吃了兩塊豬排

咖哩汁不是溝稀,很水的那種,而是濃濃的,值得一讚

雖然能夠加3蚊轉飲汽水,但店內的免費玄米茶也值得一嘗
濃濃的玄米味,並不是重複加水所泡的茶~

小店感覺用心製作~10個like

• 咖啡吉列豬排定食
2016-10-22 615 views
晚巿定食$78,豚肉生姜燒和蒲燒鰻魚飯,二選一當然選擇後者。美味、飽肚。再試芝麻雞翼,外表普通,食落真的外脆內嫩,值得推介。再來什錦天婦羅,先試蝦,有趣,有蝦味,咬落彈牙,應該是新鮮蝦作材。冬菇較軟身,唔錯。

2016-10-22
Type of Meal
Dinner
  • 芝麻雞翼
2016-09-24 728 views
終於黎試左呢間小店既晚市🎉🎉🎉估唔到咁實惠😱又冇加一,食材新鮮👍🏻👍🏻食得出師傅非常用心製作💖對於無飯家庭既街坊們,我地有新落腳點啦🤗🤗🤗唔洗食黎食去荼記客飯同粉麵啦😭😭😭陰公豬,希望小店keep住力度💪🏻💪🏻支持支持👏🏻
2016-09-17 634 views
民間用心小店😍,食物品質好,湯清甜,店小二話沒有味精,所以味道會淡一點,我可安心比小朋友飮,小朋友勁愛👍🏻👍🏻👍🏻燒雞汁好正,魚又燒得香,期待晚市開幕🎉🎉🎉