2024-04-24 63 views
Arcadia地址:銅鑼灣登龍街1-29號金朝陽中心二期 - Midtown 30樓酒吧是一個放鬆同朋友傾心食野的地方,香港酒吧裝修同主題好特別又講究。今次同妹妹來食dinner 感受一下情調,在室內個熱氣球位置影。這位於銅鑼灣的酒吧餐廳好chill,環境又靚$178 香煎日本刺身帶子伴三文魚籽,一人一件,港女就是要有昂貴食材,由爆鹹香味的魚籽同柔軟帶子,海洋的美味get main course $298 脆皮豬手配阿根廷奇米丘里醬,豬手脆脆,滿滿的骨膠原,膠質黏著牙,豬手肉鹹鹹香香具風味。$298 香煎歐洲鱸魚配白松露焗薯,鱸魚香煎,薯仔片在白汁同芝士加持下,美味mocktail 及cocktail 好打卡,每杯都美美的。我是外貌協會,要了flamingo 火烈鳥是菠蘿及橙做base ,熱帶水果很refresh banananana ,coconut 及香蕉,好夏威夷🌺氣息。#life #foodie #dining #cuisine #instafood #traveller #restaurant #吃貨 #手機食先 #foodpic #foodig #美食 #dinner #香
Arcadia

這位於銅鑼灣的酒吧餐廳好chill,環境又靚

#life #foodie #dining #cuisine #instafood #traveller #restaurant #吃貨 #手機食先 #foodpic #foodig #美食 #dinner #香港必食 #香港旅行 #foodinstagram #delicious #yummy #foodgasm #foodporn #必食推介 #keto#lchf #生酮 #好去處 #igable #假日好去處
2024-04-23 50 views
今日就同朋友去咗Arcadia餐廳佈置得好精美, 超多打卡位同多款特色調酒生牛肉他他伴黑松露配10年陳醋(配多士)生牛肉好嫩滑, 加入黑松露同陳醋, 再放上香脆既多士, 令味道昇華蘇格蘭蟶子伴虎蝦玫瑰醬意大利飯蟶子肉質鮮甜, 虎蝦蝦肉彈牙, 醬汁加左蕃茄酸酸地, 好開胃澳洲 M3和牛肉眼扒5成熟, 保留左粉嫩肉質, 油花融入左係牛肉內, 每啖都食到油脂化開的甘甜RAY'S ME UP以Vodka 做主調, 有陣煙燻香味,配撘肉桂同埋蘋果,味道清香Apple Tree 賣相精緻, 將蘋果同埋香蕉調製而成, 清新香甜
今日就同朋友去咗Arcadia
餐廳佈置得好精美, 超多打卡位同多款特色調酒

生牛肉他他伴黑松露配10年陳醋(配多士)

蘇格蘭蟶子伴虎蝦玫瑰醬意大利飯

澳洲 M3和牛肉眼扒

RAY'S ME UP

Apple Tree
賣相精緻, 將蘋果同埋香蕉調製而成, 清新香甜
2024-04-23 43 views
絕對不能錯過的打卡熱點, 最想到天台戶外位置,又有人包場慶祝生日, 可惜無緣參觀。充滿心思的佈置,女士們實在太喜歡, 優雅嘅格調, 非常舒服relax。香煎日本刺身帶子伴三文魚子擺盤就像藝術品, 顏色鮮豔的醬汁配搭雪白的 日本刺身帶子, 帶子質地彈牙味道鮮甜, 配鹹香的三文魚子, 更能提起鮮味。香煎澳洲和牛 伴烤雜菜牛扒肉質細嫩味道香濃, 配搭醬汁更加惹味。 五成熟的牛排 ,顏色粉嫩粉嫩的, 令人垂涎欲滴。 香煎歐洲鱸魚 配白松露焗薯鱸魚很有驚喜, 魚皮金黃香脆, 魚肉嫩滑多汁, 質感層次分明, 白松露焗薯味道芳香, 有點像薯仔批的質感,煙煙韌韌。這裏重點當然要order靚靚特飲,打卡影相十分不錯, Angel speaking and Melonade, 兩杯飲品的味道也不錯。

香煎日本刺身帶子伴三文魚子

香煎澳洲和牛 伴烤雜菜
香煎歐洲鱸魚 配白松露焗薯

2024-04-22 84 views
帶你進入一千零一夜世界。一間性價比高,有驚喜,味道唔錯,又打卡able嘅餐廳🍴✨脆皮豬手配阿根廷奇米丘里青醬(豬手份量好足,皮脆肉嫩)✨脆炸魷魚鬚(炸粉非常少,魷魚口感彈牙)✨Burial Rites(可以添飲)✨Melonade(似蜜瓜奶)服務員Alice非常service-minded,一千零一夜上台後,等我地ready相機先開始,其次將生日蠟燭轉左做仙女棒,後來隔離台來左一群客人,佢驚我地太有壓迫感同侷促,建議我地調台,之後仲因為調台原因免費提供左兩杯嘢比我地,服務態度好專業👍推介呢間餐廳🍴
帶你進入一千零一夜世界。

一間性價比高,有驚喜,味道唔錯,又打卡able嘅餐廳🍴

✨脆皮豬手配阿根廷奇米丘里青醬(豬手份量好足,皮脆肉嫩)

✨脆炸魷魚鬚(炸粉非常少,魷魚口感彈牙)

✨Burial Rites(可以添飲)

✨Melonade(似蜜瓜奶)

推介呢間餐廳🍴
2024-04-06
$258 (Dinner)
Celebration
Birthday
  • 脆炸魷魚鬚
  • 脆皮豬手配阿根廷奇米丘里青醬
全間餐廳佈置都十分精緻🌺🌸恍如置身花花世界,梳化亦好舒服,好適合跟朋友或者情侶來𝓒𝓱𝓲𝓵𝓵 𝓒𝓱𝓲𝓵𝓵🥰職員親切有禮~過了一個愉快的晚上👭🏻🌺吞拿魚他他配陳皮黃桃醬吞拿魚他他加入了蘋果粒,吞拿魚軟熟口感配上爽脆蘋果,加上酸甜酸甜嘅陳皮黃桃醬,味道十分有層次😍令人十分開胃🌺香煎澳洲和牛伴鵝肝醬(5成熟)一放上枱已經飄來好香嘅和牛味🤤和牛是厚身而且粉嫩,好香牛味之餘,亦超級juicy~ 再配上鵝肝醬,簡直是雙重享受😍😍🌺龍蝦汁蟹肉扁意粉伴新鮮海膽除了有滿滿的蟹肉🦀還有新鮮海膽,扁意粉亦都非常掛汁,味道香濃,硬度適中💯💯🌺𝒜𝓅𝓅𝓁𝑒 𝒯𝓇𝑒𝑒 (𝑀𝑜𝒸𝓀𝓉𝒶𝒾𝓁)好香🍎味,很清甜,造型亦十分可愛🦉🌺𝐹𝓁𝒶𝓂𝒾𝓃𝑔𝑜 (𝑀𝑜𝒸𝓀𝓉𝒶𝒾𝓁)味道偏酸,有好香西柚味,造型也是好可愛🦩📍𝒞𝒶𝓊𝓈𝑒𝓌𝒶𝓎 𝐵𝒶𝓎

🌺吞拿魚他他配陳皮黃桃醬

🌺香煎澳洲和牛伴鵝肝醬(5成熟)

🌺龍蝦汁蟹肉扁意粉伴新鮮海膽

🌺𝒜𝓅𝓅𝓁𝑒 𝒯𝓇𝑒𝑒 (𝑀𝑜𝒸𝓀𝓉𝒶𝒾𝓁)
好香🍎味,很清甜,造型亦十分可愛🦉

🌺𝐹𝓁𝒶𝓂𝒾𝓃𝑔𝑜 (𝑀𝑜𝒸𝓀𝓉𝒶𝒾𝓁)
味道偏酸,有好香西柚味,造型也是好可愛🦩

📍𝒞𝒶𝓊𝓈𝑒𝓌𝒶𝓎 𝐵𝒶𝓎
2024-04-18 65 views
❁❁❁ Arcadia❁❁❁位於登龍街mid-town 2期30/F 竟然有間咁靚既bar & restaurant 。好有沉浸式既感覺,呢度真係配得上!但有一下猶豫係咪去錯餐廳,因為睇相係粉紅色系,但原來係天台果層先係。呢度充滿打卡位,岩哂一班朋友黎慶祝🍾同老公揀左-白酒青口(仲有其他味道可以揀的)青口數量都唔少嫁,配左兩塊小麵包Main方面就點左份 -澳洲和牛伴鵝肝醬 五成熟唔會太油脂感,入口都軟熟,有牛味。伴菜就比較失色。-龍蝦汁蟹肉意粉伴海膽原來有少少辣,似蕃茄味多於龍蝦汁,但好味既😁Cocktail 🍸 -after nightfall 清新之選,係我鐘意既味,但就唔多覺有酒🤣🤣-tipsy time 酒味較濃,仲有塊紅葉喺酒入面👍🏻
❁❁❁ Arcadia❁❁❁

呢度充滿打卡位,岩哂一班朋友黎慶祝🍾
同老公揀左-白酒青口(仲有其他味道可以揀的)
青口數量都唔少嫁,配左兩塊小麵包

Main方面就點左份 -澳洲和牛伴鵝肝醬 五成熟
唔會太油脂感,入口都軟熟,有牛味。伴菜就比較失色。

-龍蝦汁蟹肉意粉伴海膽
原來有少少辣,似蕃茄味多於龍蝦汁,但好味既😁

Cocktail 🍸

-tipsy time 酒味較濃,仲有塊紅葉喺酒入面👍🏻
2024-04-10
$600 (Dinner)
Celebration
Anniversary
  • 龍蝦汁蟹肉扁意粉伴新鮮海膽
2024-04-18 85 views
Arcadia位於銅鑼灣金朝陽中心二期頂樓,餐廳設計非常高貴,以藍白色為主題,配上好多花花裝飾/設計同吊燈,相當有格調。餐廳望出去仲可以望到到維港景色,好適合一班朋友傾下計,情侶約會或者同家人食飯。今日就簡簡單單叫左少少野食同2杯野飲傾下計。生牛肉他他伴黑松露配10年陳醋 (配多士) ($188)生牛肉他他上面有只生鵪鶉蛋,撈好之後生牛肉他他超級嫩滑,配合埋香脆多士同陳醋,口感好有層次。澳洲MB2嫩牛柳 240g ($398)牛柳我地叫左五成熟,五成熟牛柳保持嫩滑而且有碳燒味。切開好多肉汁流出黎,廚師烹調嘅技巧同掌握時間嘅能力好好。香烤加拿大*保濕技術*豬鞍配伯爵茶汁($328)呢個豬鞍絕對有驚喜,切開時熱辣辣,而且用左保濕技術去煮,超多肉汁流出黎,完全唔怕硬柴柴。咁大舊嘅豬鞍都可以整到咁出色,真系好睇廚師功力。Pattaya’s Rose ($158)呢杯cocktail打卡真系一流,一上台用火槍一燒,成杯閃閃發光。伏特加做底,再配上玫瑰同檸檬葉嘅香味。Angle Speaking ($148)外表系粉紅色,但飲落原來係伏特加配上巨峰提子調配出黎,好特別。
今日就簡簡單單叫左少少野食同2杯野飲傾下計。

生牛肉他他伴黑松露配10年陳醋 (配多士) ($188)

澳洲MB2嫩牛柳 240g ($398)

香烤加拿大*保濕技術*豬鞍配伯爵茶汁($328)

Pattaya’s Rose ($158)

Angle Speaking ($148)
2024-04-14
$627 (Dinner)
今日同朋友去咗銅鑼灣登龍街Midtown 30樓一間叫「Arcadia」餐廳食飯慶祝生日,餐廳環境好有氣氛,有多個好靚嘅打卡位,無論坐吧位定卡位都非常舒服。我哋嗌咗生牛肉他他伴黑松露配10年陳醋、香煎澳洲和牛伴鵝肝醬、香煎歐洲鱸魚配白松露焗薯同兩杯飲品。生牛肉他他配左粒鵪鶉蛋黃,伴埋點黑醋、橄欖油、黑椒、洋蔥粒、酸菜碎同紅椒粒,整體口感豐富,食落去清新開胃;香煎和牛五成熟後嘅肉質幼嫩,咬落去仍然保持滿滿嘅肉汁,一陣濃郁嘅牛味充滿着口腔,配埋特製嘅蒜蓉汁加煎香左嘅蒜頭,食肉獸嘅味蕾非常滿足;鱸魚煎得好嫩身,底下配埋酸辣番茄蓉可以減少油膩感,側邊有白松露焗薯蓉做伴碟,既有薯蓉身又有切片,表面既薯仔保留到煎嘅脆感,咬落有口感;其中一杯mocktail 叫Flamingo,杯嘅造型好精緻可愛,有西柚、檸檬同橙嘅味道,酸酸甜甜開胃清新,可以解油膩感;另一杯cocktail 叫Between Two Lovely Heart,菊花味嘅Gin酒,飲落唔會太甜,杯身用糖漿痴住一堆碎花喺玻璃杯邊,酒入邊有一朵菊花,望落去都覺得賞心悅目。📍銅鑼灣登龍街1-29號金朝陽中心二期 - Midtown 30樓位

位置就腳:🍊🍊🍊🍊🍊
生牛肉他他伴黑松露配10年陳醋
香煎歐洲盧魚配白松露焗薯
Flamingo
2024-04-17 56 views
開心星期日,假期最後一日梗係要食好啲慶祝🍾😍 喺金鐘上堂,所以就去咗銅鑼灣嘅呢一間樓上打卡餐廳度食個晚餐🤣🤣 喺呢度係最頂層睇到海景,風景一流👍😍😍一開始梗係叫咗兩杯Cocktail Pheromone 🏖️-$118呢杯酒主要係由Gin 酒做底,所以酒味都會比較濃烈少少, 自帶光燈同氣泡效果打卡一流👍😍 Pattaya’s Rose 🌹-$118 呢杯酒就啱晒女仔甜甜地,玫瑰味亦都比較重上面亦都有Creamy泡泡,酒味唔會太強烈,上枱嘅時候職員仲會幫我哋點着旁邊嘅裝飾👍👍😍 打卡真係非常之靚🤣🤣主食😎澳洲MB2嫩牛柳-$398 叫咗個五成熟嘅亂牛柳👍👍😎😎煮得剛剛好,而且鎖住啲肉汁非常可以😌龍蝦汁蟹肉扁意粉半新鮮海膽😍-$268 一直都好鍾意食呢一款嘅主食,今次嚟果然冇令到我失望龍蝦汁同埋蟹肉都非常之入味,而且亦都非常足料👍👍😎 欣賞最後店員亦都推介咗一千零一夜的果味重的酒俾我哋😍😍 真係冇推介錯佢嘅酒味唔太重甜甜地啱晒女仔飲佢入邊有百香果、蘋果、茉莉花等等配合而成果味非常之重😍😍👍Btw 佢哋星期六仲會有live Band🥹🥹🥹人均:$500地址:Arcadia (銅鑼灣)銅鑼灣登龍

一開始梗係叫咗兩杯Cocktail

Pheromone 🏖️-$118

Pattaya’s Rose 🌹-$118

主食😎
澳洲MB2嫩牛柳-$398

龍蝦汁蟹肉扁意粉半新鮮海膽😍-$268

佢入邊有百香果、蘋果、茉莉花等等配合而成果味非常之重😍😍👍

Btw 佢哋星期六仲會有live Band🥹🥹🥹

人均:$500
地址:Arcadia (銅鑼灣)
2024-04-15 62 views
Openrice成日見到呢間花花世界餐廳 想嚟呢度好耐啦 呢度嘅窗口位隱約見到一條海景 如果你慶祝生日仲有生日佈置叫咗兩杯Cocktail先 其中一杯上到枱 有乾冰飄d煙出嚟 非常之打卡able 吞拿魚他他 好大粒嘅吞拿魚刺身 上面仲有啲蘋果紅菜頭提子乾 夾埋塊生菜一齊食 好fresh 開胃香煎澳洲和牛 叫左五成熟 煎到剛剛好 咬落去仲有好多肉汁香煎歐洲鱸魚配白松露焗薯 魚皮煎到脆脆地 肉質好滑 用左墨西哥式嘅蕃茄醬墊底 少少辣配個魚嚟食一流呀 焗薯非常有驚喜 好香松露味 嚟呢d happy hour飲杯野傾下計都幾chill

香煎澳洲和牛 叫左五成熟 煎到剛剛好 咬落去仲有好多肉汁

嚟呢d happy hour飲杯野傾下計都幾chill
2024-04-13 77 views
朋友想去一間有得打卡📸、有Live band🎙️、有酒飲🥂、出品又好味嘅餐廳😋, 即刻諗起 "Arcadia" , 今晚已經係第三次回訪, 質素高嘅餐廳值得一食再食😘🥔香煎日本刺身帶子伴三文魚籽🦪 $178煎得金黃嘅帶子🦪連同三文魚籽, 一啖食落去, 三文魚籽喺口內爆開💥, 帶子🦪就嫩滑爽口, 口感、味道滿分🥇🥔蘇格蘭聖子胖虎蝦玫瑰醬意大利飯🦐 $298蟶子鮮甜, 虎蝦🦐肉質結實大隻, 蕃茄意大利飯好開胃😋🥔香煎深海比目魚配檸檬刁草忌廉 $328比目魚面層煎得香脆, 魚肉軟嫩滑溜🤤, 而且魚嘅本身油脂比較多, 整個口充斥魚油香味🥰, 下層仲有我最愛嘅薯蓉😘溫馨提示 : Live band 時間是每星期五、六、日🌟Arcadia銅鑼灣登龍街1-29號金朝陽中心二期 - Midtown 30樓

🥔香煎日本刺身帶子伴三文魚籽🦪 $178

🥔蘇格蘭聖子胖虎蝦玫瑰醬意大利飯🦐 $298
蟶子鮮甜, 虎蝦🦐肉質結實大隻, 蕃茄意大利飯好開胃😋

🥔香煎深海比目魚配檸檬刁草忌廉 $328

溫馨提示 : Live band 時間是每星期五、六、日

🌟Arcadia
  • 香煎日本刺身帶子伴三文魚籽
2024-04-12 59 views
之前嚟過呢度食lunch,環境非常打卡able!晚市單點菜式嘅質素都好好🥰🥰🥰今次我哋點咗一個appetiser 、兩個main同兩杯mocktail❤️.✨半殼紐西蘭新鮮青口我哋揀咗忌廉汁,青口好新鮮,份量都唔少,蒜蓉包沾上忌廉汁好好食✨蘇格蘭蟶子伴虎蝦玫瑰醬意大利飯飯粒粒粒分明,玫瑰醬幾濃味,蟶子同虎蝦幾新鮮🫶🏻🫶🏻🫶🏻✨香煎澳洲和牛伴鵝肝醬我哋揀咗五成熟,和牛肉質鮮嫩多汁,調味唔錯😋😋😋✨Sun of The Peach呢杯mocktail 類似桃茶,感覺幾Fresh ✨H.L.S呢杯飲品有芒果奶蓋嘅感覺,芝士奶蓋好smooth,唔太甜幾好飲.📍 Arcadia (銅鑼灣)銅鑼灣登龍街1-29號金朝陽中心二期 - Midtown 30樓
✨半殼紐西蘭新鮮青口
✨蘇格蘭蟶子伴虎蝦玫瑰醬意大利飯
飯粒粒粒分明,玫瑰醬幾濃味,蟶子同虎蝦幾新鮮🫶🏻🫶🏻🫶🏻
✨香煎澳洲和牛伴鵝肝醬
我哋揀咗五成熟,和牛肉質鮮嫩多汁,調味唔錯😋😋😋
✨Sun of The Peach
呢杯mocktail 類似桃茶,感覺幾Fresh
✨H.L.S
📍 Arcadia (銅鑼灣)
放工想去happy hour 同食dinner~諗起Arcadia地點幾就腳,又有靚景,cocktail 又靚款又多辣番茄新鮮藍青口(配多士),個人鍾意藍青口,因為口感冇咁硬,辣番茄幾惹味,唔錯👍🏻澳洲MB2嫩牛柳,medium,牛柳差唔多成兩吋厚,一切開,超級粉嫩,但冇乜血水👍🏻超稔😋香煎澳洲和牛伴鵝肝醬,medium,熟度剛剛好,唔會太老,牛味好濃,整體來講呢度牛扒質素好高👍🏻👍🏻配菜都幾豐富最鍾意呢度嘅cocktail ,有啲好特別嘅cocktail ,而且每一款都好精緻,今日揀左MOON AND FLOWERS(SAKE, ROSE. ELDERFLOWER)同AFTER NIGHTFALL(VODKA BASE, PASSION FRUIT, GRAPEFRUIT),個人覺得呢度嘅cocktail 比較易入口,幾啱女仔飲Staff推介佢哋嘅新cocktail ,一千零一夜✨😱係我人生見過最靚嘅cocktail 接骨木花加Sake ,仲帶點百香果味,好順口,啱晒我哋😋

接骨木花加Sake ,仲帶點百香果味,好順口,啱晒我哋😋

2024-03-27
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
$600 (Dinner)
  • 香煎澳洲和牛伴鵝肝醬
  • 新鮮藍青口
Arcadia打卡原素的餐廳,室內是30樓,裝飾超美,豪華水晶燈、熱氫氣球位置,R層天台充滿夢幻的粉紅色,逢週六live band駐場。餐廳提供新款cocktail,仲有全新的 tea set,歡聚閒談享受美食的好地方。香煎日本刺身帶子伴三文魚籽帶子肉厚,香煎外層帶焦香,鮮嫩爽滑,仲有粒粒三文魚籽,鮮甜彈牙,質感夠細密,椰菜爽口,不能抗拒它的誘惑。香煎深海比目魚配檸檬刁草忌廉比目魚煎得香脆,魚肉鮮嫩,魚油好香,薯蓉香滑,不會有油膩感,正合我的口味。香煎澳洲和牛伴鵝肝醬擺盤好美,澳洲和牛叫了七成熟,肉質鮮嫩,軟腍肉汁,和牛同鵝肝醬相互融合,仍然保留了誘人的味道。Between Two Lovely Heart名字好浪漫,聞到醇酒香味,帶出清新的感覺。Angle Speaking三層顏色好夢幻,杯邊的mouse同士多啤梨,令人注視,飲落滋味。Arcadia(銅鑼灣)地址:銅鑼灣登龍街1-29號金朝陽中心二期30樓

香煎日本刺身帶子伴三文魚籽

香煎深海比目魚配檸檬刁草忌廉

Between Two Lovely Heart

名字好浪漫,聞到醇酒香味,帶出清新的感覺。

Angle Speaking

Arcadia(銅鑼灣)
地址:銅鑼灣登龍街1-29號金朝陽中心二期30樓
2024-03-12
Type of Meal
Dinner
2024-04-11 65 views
入到嚟餐廳門口位已經有特色嘅佈置, 侍應帶我入去餐廳時, 睇得出餐廳用心佈置, 亦都有好多打卡位, 連坐既位置亦都對住落地玻璃, 邊食邊望到周圍嘅環境, 其實好 賞心悅目飲品-兩杯各有特色嘅飲品好啱女士飲Melonade清甜帶有濃濃既蜜瓜味Burial Rites(Hot)玫瑰花茶紅飲, 絕對係養顏之選香煎日本刺身帶子伴三文魚籽帶子肉厚, 煎到金黃色好香口, 配埋三文魚籽更鮮甜。澳洲MB2嫩牛柳牛柳肉質嫩滑, 牛味濃郁, 入口即化, 旁邊既伴菜亦都唔馬虎, 挑選鮮嫩既蔬菜又鮮甜。香烤加拿大豬鞍豬鞍經過保濕技術處理, 保留肉質鮮嫩多汁, 唔會乾身鞋口, 黎到要必試。

飲品-兩杯各有特色嘅飲品好啱女士飲
Melonade
清甜帶有濃濃既蜜瓜味

Burial Rites(Hot)
玫瑰花茶紅飲, 絕對係養顏之選

香煎日本刺身帶子伴三文魚籽
帶子肉厚, 煎到金黃色好香口, 配埋三文魚籽更鮮甜。

澳洲MB2嫩牛柳

香烤加拿大豬鞍