2024-10-04
呢一晚嚟咗呢間喺中環嘅韓國🇰🇷餐廳🍴食晚餐🤣$138「蔘雞湯 삼계탕 Samgye-tang」:有半隻雞,都相當大隻,夠多肉,「蔘雞湯」嘅雞肉當然係煮得好腍啦👍,咁必然仲有人蔘同糯米,又有蒜頭同紅棗,最特別係加咗蝦仁🍤😋;雞肉同雞湯都好雞味🤣$118「大醬湯 된장찌개 Doenjang-jjigae」:有豬肉同埋牛肉可以揀,揀咗豬肉😋;其他材料包括有 洋蔥、翠玉瓜、薯仔、南瓜、蘑菇、豆腐,咁當然仲有韓國麵豉醬,湯底橙紅色,以為好辣,不過只係少少辣,但係又味道濃郁喎,好飲好食🤣$288「烤五花腩 삼겹살 Samgyeopsal」:「五花肉」上邊加有 炸到脆脆哋嘅蒜片同埋磨到好細滑仲甜甜哋嘅蒜蓉,咁樣整「烤五花肉」都幾特別,對鍾意食蒜頭嘅我真係啱晒🤣,我仲叫店員姐姐攞啲生蒜頭🧄俾我,咁我可以用生菜包住豬肉同蒜片蒜蓉蒜頭一齊食🤣,又有甜辣醬、芥末、蒜蓉、淮鹽可以沾,好惹味🤣;另外仲有烤洋蔥🧅同南瓜🎃🤣