2021-10-17 276 views
作為pancake愛好者,見到呢間嘢有唔少好評就去試下啦,嘩點知都幾難食,唔明點解有咁多人排。嗌咗四樣嘢: 檸檬愛玉,朱古力窩夫,朱古力芭菲同海鹽芝士custard pancake檸檬愛玉就唔講啦,始終嘢飲唔係佢哋主打,都係一般台式手搖店個啲味。個pancake其實煎得都還可以,都叫鬆軟嘅,不過又未去到好有空氣感。個醬真心唔掂,好鹹,得鹽味,一啲custard味都無,同個pancake完全唔夾。有啲評論話似奶蓋,實質佢仲鹹過平時啲奶蓋3,4倍。個糖漿杰到好似鼻涕,有啲難倒出嚟。個雪糕一睇就知道係一球球個啲袋裝雪糕,完全無味,寧願唔好加呢舊雪糕…個cream就似係屋邨麵包鋪用個啲cream,姐係得油味無奶味個啲,都係完全同個pancake唔夾,其實雪糕都算,但cream真係pancake嘅靈魂伴侶,唔好用啲咁cheap嘅cream啦⋯⋯唔記得咗影另外嘅甜品,但個芭菲全部都係用同pancake同一隻cream,應該都唔難想像係咩味。相對嚟講窩夫做得好少少,幾有黑朱古力味,不過出面脆返啲同成舊厚身啲會更好。希望會有進步啦,真心寧願唔加舊雪糕,將買雪糕嘅錢擺落買cream到仲好。

朋友之前食過講佢地啲甜品唔錯~今次就黎試下☺️下午黎到都要等一陣位~等緊位個時店員幫我地落單先~入到去坐一陣就食得~我地叫了兩個主食同兩個甜品😋素紅酒燉牛肉飯素牛肉好似真肉~個汁都做得好出色~芝士白汁黑松露意粉黑松露好香個醬做得唔錯👍🏻但覺得個素牛肉唔太夾~我覺得加多啲菇會仲好食~洛神花士多啤梨茶一放低好香士多啤梨味~對比下洛神花就淡啲~但我淡淡地我鐘意~飲落好舒服💗藍桔檸檬蘆薈梳打普通檸檬加梳打~夏天飲幾爽😆鮮雜果厚Pancake伴玫瑰花釀醬及雲呢拿雪糕我好欣賞佢地調個醬~芒果醬有一片片芒果肉~玫瑰花醬好香花味~Pancake一入即化都唔錯~士多啤梨忌廉芭菲伴芝士蛋糕伴士多啤梨雪糕一黎度真係嘩左一聲~芝士蛋糕真係一件🙈個雪糕就一般~食完真心飽😋P.S.今餐好滿足~晚餐都唔洗食😂個芭菲真係好大驚喜❣️下次食正餐都叫少一個甜品😝
朋友之前食過講佢地啲甜品唔錯~
今次就黎試下☺️
下午黎到都要等一陣位~
等緊位個時店員幫我地落單先~
入到去坐一陣就食得~
我地叫了兩個主食同兩個甜品😋

素紅酒燉牛肉飯
素牛肉好似真肉~
個汁都做得好出色~

芝士白汁黑松露意粉
黑松露好香個醬做得唔錯👍🏻
但覺得個素牛肉唔太夾~
我覺得加多啲菇會仲好食~

洛神花士多啤梨茶
一放低好香士多啤梨味~
對比下洛神花就淡啲~
但我淡淡地我鐘意~
飲落好舒服💗

藍桔檸檬蘆薈梳打
普通檸檬加梳打~
夏天飲幾爽😆

鮮雜果厚Pancake伴玫瑰花釀醬及雲呢拿雪糕
我好欣賞佢地調個醬~
芒果醬有一片片芒果肉~
玫瑰花醬好香花味~
Pancake一入即化都唔錯~

士多啤梨忌廉芭菲伴芝士蛋糕伴士多啤梨雪糕
一黎度真係嘩左一聲~
芝士蛋糕真係一件🙈
個雪糕就一般~
食完真心飽😋

P.S.
今餐好滿足~
晚餐都唔洗食😂
個芭菲真係好大驚喜❣️
下次食正餐都叫少一個甜品😝

夜晚嗰餐早食,又唔算食得好飽,所以好想食大大份甜品填補空虛😂呢間餐廳除咗有好多不同嘅甜品之外,仲有熟食,一入到去聞到好大陣黑松露味🤤我哋叫咗兩個甜品~第一個係厚pancake伴海鹽芝士卡士達醬及雲尼拿雪糕 ($80)🥞佢個pancake唔係啲好fluffy嘅梳乎厘pancake,密度高少少,但係非常香蛋味~佢個醬鹹鹹地,有淡淡芝士味,我大約淋左一半,都已經好足夠,我覺得都算幾好食~另一個就等得比較耐,係香蕉朱古力窩夫伴朱古力雪糕 ($60)🍌🍫賣相好靚,窩夫都有朱古力味架!我覺得窩夫質地好挺身,不過就略乾咗少少~加埋雪糕食就啱啱好喇🤤整體嚟講,呢間雖然唔算好平,不過出品擺盤靚,食物唔會太甜,推介🤗

厚pancake伴海鹽芝士卡士達醬及雲尼拿雪糕

香蕉朱古力窩夫伴朱古力雪糕

2021-10-03
$70 (Dinner)
厚pancake伴海鹽芝士卡士達醬及雲尼拿雪糕
香蕉朱古力窩夫伴朱古力雪糕
2021-09-28 231 views
上次食哩間鋪已經係幾年前個時食過芭菲都ok既朋友話想試 就黎回味下————————————-香蕉朱古力窩夫伴朱古力雪糕($55)正所謂有圖有真相個窩夫真係薄如紙周邊啲裂口位切到散散修修中間又穿哂窿咬落去好似食緊薄脆餅咁完全無口感可言另外嗌左個梳乎厘pancake唔記得影外形都係扁扁塌塌食落空氣感不足味道只屬一般————————————價錢唔貴但食物質素真係唔ok就算係黃店都挽救唔到個分數有啲失望應該唔會回頭
上次食哩間鋪已經係幾年前
個時食過芭菲都ok既
朋友話想試
就黎回味下
————————————-
香蕉朱古力窩夫伴朱古力雪糕($55)
正所謂有圖有真相
就算係黃店都挽救唔到個分數
有啲失望
應該唔會回頭
2021-09-20 175 views
甜品小店,輕食cafe每款都係$58超大份好食 朱古力忌廉新地 超大隻雪糕杯,底下放左朱古力脆脆粒,上面係一層朱古力同忌廉再放雪糕同埋蛋糕,香蕉片 賣相又靚! 食法係一匙到底有忌廉有脆脆仲有雪糕口感香甜滋味,味道濃厚豐富!抹茶焦糖窩夫配雪糕紅豆新鮮即焗窩夫,一份4件 淋上一層焦糖醬同埋糖粉 加上紅豆蓉同埋抹茶雪糕脆口香甜,帶點點焦糖香獨有風味,加埋半溶既雪糕,味道又濃香又好食Iau Keung Building, 38-46 Hau Tel SquareShop 42消費$140
甜品小店,輕食cafe
每款都係$58超大份好食
朱古力忌廉新地
超大隻雪糕杯,底下放左朱古力脆脆粒,上面係一層朱古力同忌廉
口感香甜滋味,味道濃厚豐富!
抹茶焦糖窩夫配雪糕紅豆

Shop 42
消費$140
2021-09-16 149 views
周末一點甜 今日朋友約食飯之前過左黎食甜品 下午茶時間!呢度係荃灣一間好出名食甜品既小店 每人底消一份甜品 其他無限制一人一款 濃情朱古力窩夫配朱古力雪糕伴香蕉片另一款係 朱古力蛋糕配焦糖脆忌廉雪糕墊底放了焗好既濃朱古力蛋糕 上面一層忌廉再加雲拿尼雪糕球同焦糖脆片濃郁既朱古力味遇上香甜既雪糕和忌廉 撞出更加蜜甜既味覺刺激!新鮮即焗朱古力窩夫加上香蕉片同朱古力雪糕 雙重朱古力享受 唔夠仲可以加埋朱古力漿每一口都係比利時濃郁既甜蜜朱古力味道!平均消費$80評分8/10荃灣鱟地坊38-46號祐強樓地下42號舖
周末一點甜 今日朋友約食飯之前過左黎食甜品 下午茶時間!
一人一款 濃情朱古力窩夫配朱古力雪糕伴香蕉片
另一款係 朱古力蛋糕配焦糖脆忌廉雪糕
每一口都係比利時濃郁既甜蜜朱古力味道!
平均消費$80
評分8/10
荃灣鱟地坊38-46號祐強樓地下42號舖
2021-09-11 144 views
一間以日式洋食甜品為主題的dessert cafe🍹抵吃推薦👏🏻推介💛特濃朱古力Brownie伴朱古力雪糕$55好好味呀!蛋糕口感剛剛好!食到停不了!💕💕推介💛厚pancake伴海鹽卡士達醬及雲呢拿雪糕 $75好好味呀!梳乎厘很鬆軟!食到停不了!💞💞打於必到餐廳!由於人流也不少,所以要排隊,不過很快便輪到。👍🏻👍🏻由於餐廳空間細,座位較逼,所以要小心翼翼地走動,避免撞到其他客人。🤭🤭

推介💛特濃朱古力Brownie伴朱古力雪糕$55
好好味呀!蛋糕口感剛剛好!食到停不了!💕💕

推介💛厚pancake伴海鹽卡士達醬及雲呢拿雪糕 $75
好好味呀!梳乎厘很鬆軟!食到停不了!💞💞

• 厚pancake伴海鹽芝士卡士達醬
  • 特濃朱古力Brownie 配朱古力雪糕
2021-09-08 275 views
主打甜品的小店 店員趕到門前介紹“也有晚餐供應”一入門口就被澱粉質香甜的氣味包圍。但甜美的香氣 卻因為我今個月冇budget食甜品 變成了誘惑的折磨。素牛肉跟素豬肉 有什麼分別呢?素牛肉令我想起 齋燒鵝。
主打甜品的小店 店員趕到門前介紹“也有晚餐供應”
一入門口就被澱粉質香甜的氣味包圍。

素牛肉跟素豬肉 有什麼分別呢?
素牛肉令我想起 齋燒鵝。
2021-08-28 239 views
post 反4月份,第一次去食正餐~😁晚餐好抵食。。又好味👍🏻👍🏻👍🏻佢其實主打甜品。。見都有正餐,正餐主要係素食~我嗌左個意粉。。朋友嗌飯。。兩個味道都好好😋👍🏻.左:蘋果蘆薈梳打🍏🍹右:芒果味梳打🥭🍹.最後嗌左個培茶心太軟。。跟果個雪糕好好食😲👍🏻👍🏻 口感同平時的好唔同~好滑~真的好推介甜品!! 🤩👍🏻👍🏻👍🏻.好好味真係!!😋👍🏻👍🏻👍🏻
post 反4月份,第一次去食正餐~😁
晚餐好抵食。。又好味👍🏻👍🏻👍🏻

左:蘋果蘆薈梳打🍏🍹

Type of Meal
Dinner
焙茶心太軟
2021-08-22 186 views
🐝Aroma dessert cafe🐝…琴日去咗呢間餐廳度食下午茶食甜品, 已經唔係第一次嚟,但今次星期六剩係排咗十五分鐘就入到去,好開心。🤩🤩…今次嗌咗個香蕉朱古力窩夫伴朱古力雪糕同埋一杯凍焦糖瑪奇朵嘅。😍…首先講咗個waffle 🧇先,個人覺得啲窩夫非常實淨,完全冇嗰種空心感,但係都好有𡁻口,同平時食開嘅waffle 好唔同。朱古力味🍫都勁重,個味同平時食開嗰啲朱古力brownie一樣。…至於杯嘢飲個人覺得唔會太甜但係就冇咩焦糖味。。。🤫…所以大家都係嗌返啲甜品啦,不過呢間嘢一定要每人至少嗌一客嘅餐點,但一份甜品都幾飽㗎,所以大家要留肚過嚟食啦。🥰…整體評分食物:🤍🤍🤍🤍🤍服務:🤍🤍🤍🤍環境:🤍🤍🤍🤍價錢:🤍🤍🤍🤍
🐝Aroma dessert cafe🐝

至於杯嘢飲個人覺得唔會太甜但係就冇咩焦糖味。。。🤫

整體評分
食物:🤍🤍🤍🤍🤍
服務:🤍🤍🤍🤍
環境:🤍🤍🤍🤍
價錢:🤍🤍🤍🤍
🔸️ 今次介紹一間荃灣高質甜品黄店 🔸️ 朋友都對呢間甜品店讚不絕口 👍⭐ 特濃朱古力Brownie $55🔸️大大嚿brownie 🍫朱古力味濃郁 好邪惡呀😋推薦指數:⭐⭐⭐⭐⭐ 厚PANCAKE伴海鹽芝士卡士達醬$80🔸️PANCAKE 好鬆軟 蛋味好香濃👍海鹽芝士口味夠特別平時甜嘅PANCAKE就試得多😛鹹鹹哋嘅PANCAKE你又試過未呢⁉️推薦指數:⭐⭐⭐⭐⭐ 鮮雜果楓糖吐司盒 $65🔸️ 麵包有驚喜🤩面頭搽咗啲楓糖漿 甜甜地又香脆 💓同啲雪糕一齊食 真係好夾呀👅推薦指數:⭐⭐⭐⭐⭐📍總括而言,黄店梗係要支持啦,仲要呢間甜品店咁出色,經過荃灣嘅朋友仔一定要試下啦❗Aroma Dessert Cafe荃灣鱟地坊38-46號祐強樓地下42號舖
🔸️ 今次介紹一間荃灣高質甜品黄店

同啲雪糕一齊食 真係好夾呀👅
推薦指數:⭐⭐⭐⭐⭐

Aroma Dessert Cafe
荃灣鱟地坊38-46號祐強樓地下42號舖
⭐💛wow wow wow終於食到呢間甜品店啦!(σ°∀°)σ..:*☆🤍每次search荃灣甜品店都一定有佢份,但因為個個都話要早啲去排隊,最好就要預平日一開門嘅時間去,所以就遲遲都未去到(๑•́ ₃ •̀๑)🤍今次平日3:15pm左右啱啱開門入去,真係唔洗排!但係冇幾耐已經坐滿曬lu,因為店內座位其實都唔多。( •̥́ ˍ •̀ू )🤍今次嗌左厚pancake伴海鹽芝士卡司達醬!一直都好中意食梳乎厘同厚pancake,但呢個真係一試難忘,佢冇梳乎厘咁空心同入口即融😍😍😍,但都唔會好似pancake咁實在同濟,好有空氣感。海鹽味都好夠咸,非常好食!!!!!∑(°Д°ノ)ノ🤍⭐😍有機會真係要再嚟,仲好想試佢地嘅窩夫🧇🧇啊!✧٩(ˊωˋ*)و✧🐝🐝

🐝🐝
1pm 開。。。好快已經好多人排隊入去食😱同事每逢初一,十五要食素。。所以帶佢來試~ 食完,佢好開心,話以後多個選擇😁😁平日番工就可以揀佢地的lunch 套餐。。放假的話,當然要試佢地的甜品~pancake 同心太軟都係必選!!而waffle 食過都整得好好味🤩👍🏻.好靚的顏色。。淡淡的荔枝香~好夏日的感覺😁😁.甜品類。。。星期二至五。。下午茶時段有9折~.食lunch 套餐的話。。+$5咖啡類+$10
1pm 開。。。好快已經好多人排隊入去食😱
同事每逢初一,十五要食素。。所以帶佢來試~
食完,佢好開心,話以後多個選擇😁😁
平日番工就可以揀佢地的lunch 套餐。。
放假的話,當然要試佢地的甜品
pancake 同心太軟都係必選!!

而waffle 食過都整得好好味🤩👍🏻

好靚的顏色。。淡淡的荔枝香~好夏日的感覺😁😁
藍桔荔枝梳打

甜品類。。。星期二至五。。下午茶時段有9折~

食lunch 套餐的話。。+$5
咖啡類+$10

2021-07-24
$50 (Lunch)
2021-07-21 245 views
平時都是放假/放工去食,第一次lunch 時間去食,入去的時間人不多,之後落完order 開始多人入黎。。。.今日試叫317 素XO醬素肉雜菜炒烏冬伴太陽蛋。。食落似用甜甜地的日式醬去炒,跟烏冬味道好夾~而且份量都好多。。如果兩個人去食更好,可以再叫個甜品lunch ....好像除了咖啡系列。。其他飲品只需+$5 ...叫了杯熱柚子蜜店舖雖小,但環境蠻舒服的還有其他不同選擇。。315 也不錯的,呢次揀317 試試。。good👍🏻lunch 如果時間不太趕。。都係一個不錯的選擇
今日試叫317 素XO醬素肉雜菜炒烏冬伴太陽蛋。。

如果兩個人去食更好,可以再叫個甜品

素XO醬素肉雜菜炒烏冬伴太陽蛋

熱柚子蜜

店舖雖小,但環境蠻舒服的

lunch 如果時間不太趕。。都係一個不錯的選擇

$50 (Lunch)
2021-07-08 328 views
荃灣不嬲都多好野食~甜品鋪亦林立~今日突然好想食souflee pancake同心太軟,所以就初嚐呢間甜品鋪喇鋪頭細細,得10個座位度,我地tea time去到岩岩好唔有一張枱剩,唔洗等位好好彩~我地叫左一個焙茶心太軟配綠茶雪糕,同埋厚pancake配海鹽芝士custard加雲尼拿雪糕焙茶心太軟配綠茶雪糕心太軟蛋糕外面脆且鬆軟,內餡十分流心,焙茶味濃郁,加埋綠茶雪糕,茶味double up!厚pancake配海鹽芝士custard加雲尼拿雪糕厚pancake係souflee pancake,蛋香味重但一d都唔heavy,海鹽芝士custard rich 得來帶少少鹹,一啖有多重味道同口感~十分滿意呢個甜品tea ~

焙茶心太軟配綠茶雪糕
厚pancake配海鹽芝士custard加雲尼拿雪糕
十分滿意呢個甜品tea ~