2013-01-25
多謝老友食家嘅「引荐」,我也被邀請出席 arome 東海堂情人節矜貴呈獻—「恋の盛宴」,試食二人組再次出動!真係又開心又期待,因為今次有被視為日本最矜貴嘅「白い草莓」,啱晒我呢個愛莓之人。今次嘅發佈會係 arome Bakery Room,店舖位於金鐘廊嘅 LAB CONCEPT 內,對於第一次來嘅我有點陌生,估唔到轉變咗咁多。與老友食家準時到達,「恋の盛宴」就在眼前,真係好靚呀!當店方代表簡介一番後,今日嘅「恋の盛宴」正式開始。白い草莓 (雲呢拿慕絲蛋糕) $438限量発売的「白い草莓」,以木紋黑朱古力做成禮物盒,盒上巧妙地用上白朱古力做成蝴蝶結,而盒內就以香濃雲呢拿慕絲和軟綿細密的海綿蛋糕放在底,再放上白朱古力碎,最後就將4 粒由日本靜岡縣直送的矜貴白い草莓放在中間。咁點解叫白い草莓?因為白い草莓同平時嘅草莓唔同,就算係熟咗,外表都不會轉紅,而當外皮的果籽轉紅,即代表草莓熟。暫時日本全國就只有大概10個果園可以成功栽種,所以就算在當地市場也只係可以限量發售,而且仲要每粒要840日元,真係一個好矜貴嘅草莓。由於情人節限定,店方特意安排情人節限定瑰麗包裝,附送精美嘅禮盒和紙袋。由於是限
今次嘅發佈會係 arome Bakery Room,店舖位於金鐘廊嘅 LAB CONCEPT 內,對於第一次來嘅我有點陌生,估唔到轉變咗咁多。與老友食家準時到達,「恋の盛宴」就在眼前,真係好靚呀!當店方代表簡介一番後,今日嘅「恋の盛宴」正式開始。 白い草莓 (雲呢拿慕絲蛋糕) $438
限量発売的「白い草莓」,以木紋黑朱古力做成禮物盒,盒上巧妙地用上白朱古力做成蝴蝶結,而盒內就以香濃雲呢拿慕絲和軟綿細密的海綿蛋糕放在底,再放上白朱古力碎,最後就將4 粒由日本靜岡縣直送的矜貴白い草莓放在中間。 咁點解叫白い草莓?因為白い草莓同平時嘅草莓唔同,就算係熟咗,外表都不會轉紅,而當外皮的果籽轉紅,即代表草莓熟。暫時日本全國就只有大概10個果園可以成功栽種,所以就算在當地市場也只係可以限量發售,而且仲要每粒要840日元,真係一個好矜貴嘅草莓。
由於情人節限定,店方特意安排情人節限定瑰麗包裝,附送精美嘅禮盒和紙袋。由於是限量発売,門市店舖係唔會擺放白い草莓,有心為另一伴製造驚喜嘅你,真係要密切留意。 赤い草莓 (雜莓慕絲蛋糕) $198
跟住就到「赤い草莓」,同白い草莓一樣,以木紋黑朱古力做成禮物盒,不過改了用紅色的蝴蝶結,很搶眼。而內裡就用雜莓慕絲和海綿蛋糕為底部,再鋪上白朱古力碎,而中間就放了 4 粒產自九州佐賀縣的「穗の香」草莓,草莓又紅又飽滿,好吸引呀! 心の恋人 (雜莓慕絲蛋糕) $138
嘩嘩嘩!真係不得了!估不到心の恋人可以做到咁似一個絨盒,就像一個高貴嘅手飾盒,最重要係心形立體嘅設計,真係令人愛不釋手。格仔網紋面,再一次看到蛋糕師傅嘅心思和技巧。而內裡就以柔滑細膩雜莓慕絲為主,中間配以粒粒清甜草莓及香濃草莓夾心,聽到都覺得好正呀!最意想不到嘅係店方送上心の恋人嘅換領信給大家,個個都拍手歡呼,可想而知心の恋人確是魅力十足。我都好期待換餅之日,嘻嘻! 恋莓絮語 (草莓忌廉蛋糕) $98
蛋糕面上有 8 大粒鮮甜紅色草莓已經好吸引,配上粉紅草莓忌廉及鬆軟海綿蛋糕,可以享受三種不同層次配搭。紅色草莓和雪白柔滑忌廉嘅強烈對比,加上紫色絲帶圍邊,簡約又不失高貴。 北海道芝士 cake little ($98)
北海道芝士係東海堂皇牌人気の選之一,因為採用純天然芝士及新鮮北海道優質3.6牛乳製作,廣受大家嘅歡迎,亦不是配合節日製作出限定版嘅北海道芝士。白色軟綿綿的表面,就好似係北海道的雪上。 五重の朱古力 cake little ($98)
另一個皇牌人気の選就是五重の朱古力,上次食過聖誕限定版已經令人難忘。蛋糕包含五層不同口感的朱古力,有軟有脆、由淡到濃,由香軟慕士開始,黑森林蛋糕,特濃朱古力,法式牛油蛋糕,最後是朱古力脆米層。
簡介完之後,就係試食環節,店方特意為大家製作「非賣品」試食版,好讓我哋同白い草莓來個親密的約會。
白い草莓「非賣品」試食版
店方用上小杯盛著白い草莓,內裡嘅層次一樣係用上香濃雲呢拿慕絲和軟綿細密的海綿蛋糕,而中間就放咗 1粒白い草莓,配上彎彎嘅朱古力裝飾,很別緻的一個甜品杯。 先品嚐白い草莓,嘩!果然係果肉細緻,甜美多汁,白い草莓嘅甜度係高達14度,真係好佩服日本嘅農民付出嘅努力。白裡透紅,真係好似初嘗戀愛滋味嘅少女,所以又取名為「初恋の香り」。之後再試一口,香濃雲呢拿慕絲又香又滑,加上朱古力海綿蛋糕,兩種不同嘅質感,確是不錯。 赤い草莓「非賣品」試食版
之後就到赤い草莓甜品杯,內裡是雜莓慕絲和海綿蛋糕,而表面就放上 1 粒九州佐賀縣的「穗の香」草莓,再加上一個高難度製作嘅藍莓糖漿片裝飾,令人印象深刻。飽滿大粒嘅草莓,十分香甜,而雜莓慕絲酸酸甜甜,草莓味較濃,配上簡單嘅海綿蛋糕,感覺甜咗少少。 白い草莓「紀念品」
用透明包裝盒上綁上蝴蝶結,內裡再以蛋殼形狀裝著透明啫喱,而中間更有一粒白い草莓,真係好別緻的包裝。白い草莓配上啫喱的食法又別有一番風味。 再次多謝店方嘅邀請,今晚真係好開心,可以品嚐白い草莓,又收到店方嘅禮物,期待日後其他新產品嘅推出。
Other Info. :
如果大家對「恋の盛宴」蛋糕系列有興趣,請係2月1日開始到全線嘅東海堂預訂,不過要留意取餅日期,因為「白い草莓」只限於2月12日至17日期間取餅,而「赤い草莓」、「心の恋人」及「恋莓絮語」只限於2月6日至17日期間取餅。