2022-01-10 315 views
天水圍站📍東海堂雜苺乳酪流心Cake little($158)做開活動搞手嘅我成日都要買蛋糕慶祝同事生日,今次就揀返個半磅嘅細細地蛋糕,因為食完飯都食唔到幾多。呢個蛋糕睇落細細個,原來實質係比想像中更細個,因為佢出面有好多cream,女仔就梗係唔鍾意食cream 㗎啦,切開嚟睇入面就有啲雜莓流心醬,我個人來講呢就覺得幾酸甜,不過有啲人可能會覺得太酸。普通蛋糕嘅質素,唔需要期望太高。因為app都係得東海堂簡。外面層cream唔夠滑。面頭有士多啤梨同埋藍莓,整體來講影相打卡係唔錯嘅。不過如果半磅都要$158亦都唔算太平。
天水圍站📍東海堂

雜苺乳酪流心Cake little($158)

雜苺乳酪流心Cake little
2020-06-26 309 views
好耐無食芝士撻,經過東海堂,又有餅咭就換面包,芝士撻,同芒果拿破侖試試。佢寫係流心芝士撻,但係唔知係咪因為唔夠熱,個心唔流(如圖),芝士味唔夠,但芝士質地同餅底就勁厚,而且無幼滑感,好漏,好滯,可以用嚟代替正餐。芒果拿破侖,賣相靚仔,芒果夠香少少酸,但餅底已經林哂,根本切唔到,成張腐皮咁好un, 一叉落去d芒果跌哂落嚟,成枱都係,想洗少隻碟都唔得。佢哋店做緊各樣優惠,但你要預咗質素下降唔少,要唔要用有限quota去食就自己諗。

芝士撻
2019-03-25 500 views
每逢有親戚朋友生日,第一時間都會諗到『東海堂』因為款式經常推陳出新,而且『東海堂』品質一向好,蛋糕好睇又好食!以前食開「北海道牛乳芝士蛋糕」不過近呢半年開始受到新嘅誘惑😂就係巨峰提子呢款蛋糕(唔記得佢全名🙈)望落個樣一粒粒好得意,加上佢係紫色,第一次見巳經好想食左佢!上面啲粒粒係提子味啫喱,而最中間個七粒就係啫喱包住原粒提子肉😍😍😍就咁食啫喱巳經好好食,提子味好濃!食埋有提子肉個粒更加不得了成個口都充滿提子嘅香甜🤤仲有另一個好正嘅元素,就係餅底個層蛋白脆脆😍呢個蛋糕一食上癮,一定要試啊!
每逢有親戚朋友生日,
第一時間都會諗到『東海堂』
因為款式經常推陳出新,
而且『東海堂』品質一向好,
蛋糕好睇又好食!

以前食開「北海道牛乳芝士蛋糕」
不過近呢半年開始受到新嘅誘惑😂
就係巨峰提子呢款蛋糕(唔記得佢全名🙈)

望落個樣一粒粒好得意,
加上佢係紫色,第一次見巳經好想食左佢!

上面啲粒粒係提子味啫喱,
而最中間個七粒就係啫喱包住原粒提子肉
😍😍😍
就咁食啫喱巳經好好食,
提子味好濃!
食埋有提子肉個粒更加不得了
成個口都充滿提子嘅香甜🤤

仲有另一個好正嘅元素,
就係餅底個層蛋白脆脆😍
呢個蛋糕一食上癮,
一定要試啊!

2019-03-23
Type of Meal
Dinner
2018-09-29 323 views
最近媽媽生日,決定左係東海堂買個蛋糕慶祝平時成日食黑森林同鮮果蛋糕,今冷想試下d新既,就買左個睇落好fresh既蜜瓜白朱古力慕絲蛋糕果然冇令我地失望,面頭係蜜瓜白朱古力慕絲,中間夾住海綿蛋糕,再落一層係蜜瓜啫喱同蜜瓜,d蜜瓜好水好多汁!最後又係一層海綿蛋糕,中間有白朱古力脆層,係我最鐘意既脆脆餅底😍今次既生日蛋糕,媽媽都好滿意
最近媽媽生日,決定左係東海堂買個蛋糕慶祝

今次既生日蛋糕,媽媽都好滿意
2017-08-05 508 views
前幾日放工同老婆番到天水圍時,老婆話想食東海堂蛋糕,於是我地去左買蛋糕番屋企食。芒果千層酥@老婆經常食呢款,但我覺個千層酥吾脆身蜜瓜蛋糕@味道幾清新,又吾會好甜,幾好檸檬芝士撻@餅底如果再脆d更好,中間d料如果少甜d仲好

芒果千層酥@老婆經常食呢款,但我覺個千層酥吾脆身

蜜瓜蛋糕@味道幾清新,又吾會好甜,幾好

檸檬芝士撻@餅底如果再脆d更好,中間d料如果少甜d仲好
2016-02-25 796 views
媽媽今年買左東海堂蛋糕幫我慶生!適逢呢排有新系列 "恋上沖繩100%紫薯" ,知道我熱愛紫色便買了個 沖繩紫薯之戀okinawa purple potato cake little做生日!呢個蛋糕層次感豐富,有:沖繩宮古島紫薯茸沖繩宮古島紫薯慕絲紅豆茸特濃朱古力蛋糕柑橘醬吹完爉燭切完後,就開始嘆蛋糕!蛋糕賣相好吸引,自然對佢嘅期望都會提高果然無失望,紫薯茸既味道夠濃,帶埋淡淡嘅mousse,加點調味嘅甜甜紅豆茸,紫薯食落有點似香芋!而特濃chocolate就夠稠,要咁夠味個蛋糕先5會被茸搶了!而家3種味道喺口中分得好清楚,甜、粉、滑!加埋好少許帶香用嘅柑橘!味道再直線上升
沖繩紫薯之戀
媽媽今年買左東海堂蛋糕幫我慶生!
適逢呢排有新系列 "恋上沖繩100%紫薯" ,
做生日!
呢個蛋糕層次感豐富,有:
沖繩宮古島紫薯茸
沖繩宮古島紫薯慕絲
紅豆茸
特濃朱古力蛋糕
柑橘醬

吹完爉燭切完後,就開始嘆蛋糕!
蛋糕賣相好吸引,自然對佢嘅期望都會提高

味道再直線上升
2014-03-10
Waiting Time
20 Minutes (TakeAway)
$30 (Other)
沖繩紫薯之戀
2016-02-10 430 views
行經餅店,見有芝士餅便買來食下。此北海道芝士餅比平日食的細件,但味道不錯。 頂層的白朱古力香甜帶奶滑,中層芝士餅酸酸甜甜很結實,加埋底層朱古力曲奇脆餅,增加口感的層次和不一様的甜味,強烈推介!木糠芝士餅一樣比較細件, 此芝士餅比較硬,而消化餅比例過多和比較散,食得嚟很狼狽同比較乾,感覺麻麻地,似食消化餅多D。
行經餅店,見有芝士餅便買來食下。

此北海道芝士餅比平日食的細件,但味道不錯。
北海道芝士餅

木糠芝士餅一樣比較細件,
木糠芝士餅
2016-01-31
$40 (Tea)
北海道芝士餅
2015-12-11 314 views
今晚唔想食晚飯,決定甜品當正餐。家陣件件旦糕都50,60蚊細細件。今曰行過見到25蚊有大大件綠茶旦糕,我毫不猶豫就買嚟試下。旦糕由7層造成,綠茶旦糕與啫喱忌廉相間。旦糕質地軟綿綿,忌廉是大路的普通忌廉並非富奶味的日本忌廉。中間有綠茶cream,配合旦糕同時比較滑身。餅底有少少脆脆增加口感。整體而言,旦糕味道ok,但欠濕潤和差D綠茶回甘味。同我上星期食patisserie yamakawa 的綠茶二重奏有太大分別。但以這大衆化的價錢,這樣的質數,算可一解綠茶迷之癮。
2015-12-11
TakeAway
$25 (Dinner)
2015-08-10 302 views
今次揀左個新出的宇治抺茶紅豆忌廉蛋糕,好香既抺茶味, 同紅豆好夾,上面有D金箔,賣相幾好,有人覺得太甜,但我還可以接受,218元原價,但有Enjoy卡可以打折,價錢算合理。
2015-05-21 392 views
今日520wor,當然要買個蛋糕慶祝下xd於是去左東海堂買左個木糠布甸蛋糕。識買一定係禮拜一至五12:00-14:00去買,因為有優惠價呀!好好食既木糠布甸蛋糕竟然得$35!唔單止平,而且非常高質!完全食得出鮮奶既香甜,而唔係奶粉既味!而且蛋糕份量同木糠布甸既份量既比例好好,啖啖食落去簡直係甜到心入面去!
2015-05-20
TakeAway
$35 (Other)
2015-04-07 725 views
每逢生日都會到東海堂買蛋糕慶祝慶祝!每次都會買芒果流心蛋糕,但係芒果蛋糕售罄!咁就食次選既藍莓蛋糕,不時都會食哩個藍莓cake,印象都唔錯既,個jelly都好吸引。藍莓芝士蛋糕 $178未食之前都比個大士多啤梨吸引住,都算幾大既蛋糕!三角尖尖既jelly,上面就佈置藍莓同三大粒士多啤梨。有jelly一層,藍莓cream ,海綿蛋糕。如此類推,個藍莓cream唔會太漏,海綿蛋糕好鬆軟,jelly好滑,入口即溶。士多啤梨唔酸,太未至甜,應該未熟成,藍莓好健康,粒粒都好juicy。評分:7.5/10

藍莓芝士蛋糕

未食之前都比個大士多啤梨吸引住,都算幾大既蛋糕!

藍莓蛋糕
藍莓芝士蛋糕$178
三角尖尖既jelly,上面就佈置藍莓同三大粒士多啤梨。

評分:7.5/10
藍莓芝士蛋糕$178
2015-01-19 476 views
每次經过东海堂都会好想食佢个牛乳挞 今日就过去买左黎食跟住见到西餅櫃到d蛋糕好似好正甘就买左个北海道牛乳切餅同个意大利芝士丘今次因为番屋企前行左阵所以番到屋企已经冻晒。虽不如热食甘好味 但依然好好味个挞皮食到好香牛油味 令人回味无窮食完牛乳挞食2件西餅 一开始好期待 但系食左几啖就已经放弃左好失望一开始系open rice睇食评已经好想食 但系食左先知原来甘难食。一开始食佢上層d白朱古力同cream仲觉得ok 吾太甜做得吾錯 但问题出在芝士蛋糕到 个蛋糕竟然系酸既 仲食到有少少叔味吾知系本事个味就系甘定系佢呢件野既问题 食左半旧到就放弃左。一开始见到个样几得意好似几好味甘 但系一食就觉奶野。跟本就一d芝士都无 成旧cream 只能说失望又系食吾到一半就放弃左。今次既2个新嘗试都令我大失所望 下次应该吾会再试东海堂既蛋糕西餅。
每次經过东海堂都会好想食佢个牛乳挞 今日就过去买左黎食
3.6牛乳挞

个挞皮食到好香牛油味 令人回味无窮

北海道牛乳切餅

好失望
意大利芝士丘

又系食吾到一半就放弃左。
3.6牛乳挞
2014-08-30 509 views
早前得知東海堂又有新搞作, 找來既可愛又cool的miffy當主角, 還帶同好朋友melanie齊齊化身成誘人的甜點,($188/個)。 如此好消息, 當然要馬上告知當它是寶的好同事啦! 沒想到她行動竟這麼有效率, 不消一會已跟我說訂好了, 會先試濃味代表朱古力兔, 配搭令人驚喜, 從慕絲、燉蛋布丁以至蛋糕, 全都是朱古力味, 甜魔快要瘋狂呢! 但她也答應我, 會找天跟我同味白白兔, 只是沒想到後來會改變主意, 因melanie過於甜膩, 甜得她接受不來, 徹底被打沉了…基於不死心的關係, 一直在找機會, 踏入八月, 正是家中兩位成員的大日子, 時機成熟了, 雖然已不再是小孩, 但看見這麼可愛的賣相, 該不會抗拒吧?心知蛋糕這麼具人氣, 還是致電預留較穩陣, 拿上手也挺足秤有份量的, 連外盒也印有小兔的標緻樣, 滿有心思。 成品充滿立體感, miffy造型栩栩如生, 白雪雪, 眼仔碌碌, 真不忍心要分切, 幸好這麼殘忍的動作不用勞煩我, 主角和峰B樂於代勞。狠狠地切下去, 偷看到內裡的層次相當豐富, 且又分明, 主要以雲呢拿慕絲、荔枝果凍、原味海綿蛋糕相間而成, 顯然是清新怡人的口味,

沒想到她行動竟這麼有效率

狠狠地切下去, 偷看到內裡的層次相當豐富
, 且又分明, 主要以雲呢拿慕絲、荔枝果凍、原味海綿蛋糕相間而成, 顯然是清新怡人的口味, 暗地裡已想加分。
蛋糕和慕絲的比例相若, 一重接一重, 鬆軟細緻, 蛋香盡現, 甜香絲毫沒人工感, 夾上綿滑的雲呢拿慕絲, 質感討人歡喜, 很輕身, 水份沒重得稀淡, 奶香來得協調, 惜甜度輕得過份
, 愈吃感覺愈單薄, 帶不出應有的甜香, 即使多加一層荔枝果凍亦無補於事, 過於挺實和爽口, 還是喜歡軟滑之感, 會匹配一點, 看似清甜, 但各人吃上小件之後, 已沒多意欲要重來, 太意想不到了吧!

一直覺得東海堂的質素是眾多連鎖餅店之中最穩定, 最不常失手, 只希望是偶爾的落差。 美麗的外表背後有這樣的代價, 真不知該說什麼好。
2014-08-05
TakeAway
中秋節又到,月餅也是時候出動了,香港不知何時起,也興起了除了傳統月餅外的另一種月餅--冰皮月餅。是次走過東海堂,眼見月餅款式芸芸,便決定買幾個試試看,反正一年也只有一次,就算有點小貴也不打緊吧。冰皮月餅有一盒鐵盒裝發售,而散件(2個1包)價錢為:$38/1包、$80/3包、$105/5包。月餅有分牛奶樽和白兔造型,紫薯和黑糖是白兔,芝麻是牛奶樽。紫薯味這次的冰皮造型很討喜,而餅皮也沒有很黏黏的,綠豆蓉很香甜,但紫薯內餡無論在份量上或味道上都少了點點。黑芝麻味芝麻味是三者中最為濃郁和較甜的,內餡用上白豆蓉添芝麻粉,吃著很香口,中間是黑芝麻醬,味道突出也很香甜。黑糖味黑糖味和紫薯有點相像,內餡是綠豆蓉主,中間是黑糖醬,黑糖醬甜度不高,散發出輕微的甜,是款小清新的選擇。整體而言是個不錯吃的冰皮月餅,這也是我第一次光顧東海堂的月餅,感覺不錯,有機會的話也希望能再嚐其他口味的。

月餅有分牛奶樽和白兔造型,紫薯和黑糖是白兔,芝麻是牛奶樽。
紫薯味

黑芝麻味

黑糖味

2014-07-07
TakeAway
$80 (Lunch)
2014-07-07 560 views
不嫌長氣再說一遍, 東海堂確是眾多連鎖餅店之中最得我歡心的一家, 久不久便會有新搞作, 愛將日本素材融入糕點裡頭, 如去年的北海道x花畑牧場芝士, 還有鹿兒島番薯系列, 皆令人留下深刻的印象。 直至早前再跟京都宇治.丸久小山園合作, 推出數款抹茶甜品, 實行要俘虜一眾愛茶香的甜魔之心呢!雖說偏愛硬身的焗製芝士餅, 但間中轉轉口味, 換上軟身的芝士蛋糕也不是壞事啊! 當得知抹茶梳乎厘芝士蛋糕($98)上場, 已滿心歡喜等待一嚐的機會。 這天見人齊了, 即興致勃勃拿著新出品回家。 四吋多的大小, 捧起來有點墜手, 賣相偏簡樸, 未見多重的層次感, 純是抹茶芝士跟蛋糕的組合, 差不多成八二的比例。提起梳乎厘, 很自然會跟棉花扯上關係, 輕飄飄很軟身。 沒想到當切開後, 發現很黏刀, 切出的一件略為破碎, 掉下不少碎屑。裡邊的小洞非常細密, 唯入口才發覺不太夠鬆化、柔滑, 反帶點挺實, 沒蛋白糖霜那水嫩的質感, 唯抹茶味挺清新, 香氣不單一, 苦味來得淡淡的, 與芝味相結合, 不太甜膩, 餘韻猶長, 簡單襯以黑漆漆的竹炭海綿蛋糕, 像是咬到微微粒子, 盡見新鮮感, 要是蛋糕做得厚身一點, 那口
, 沒蛋白糖霜那水嫩的質感, 唯抹茶味挺清新, 香氣不單一, 苦味來得淡淡的, 與芝味相結合, 不太甜膩, 餘韻猶長, 簡單襯以黑漆漆的竹炭海綿蛋糕, 像是咬到微微粒子, 盡見新鮮感, 要是蛋糕做得厚身一點, 那口感上的差別該會更明顯。
抹茶撻($22)那小山丘的造型相當趣緻, 一副綠油油的樣子。 一圈接一圈的原是以甜薯加抹茶粉所打造, 入口綿滑, 沒半點乾鞋。
茶香與甘薯竟這麼合拍
, 發放純樸的甜香, 茶味甘醇不澀, 沒搶去甜薯的風頭。 層次上來點新意思, 番薯之下還藏有栗茸、清蛋糕和忌廉, 配合牛油撻底, 口感多重, 只嫌撻皮厚薄未太均勻, 要是再鬆化一點分數便更高。
抹茶紅豆杯($22)擁精緻的賣相, 喜見配搭上亦多變, 飾面一點也不馬虎, 繽紛好看, 蠻期待杯內會藏著什麼東西? 心急要開動啦!
伏在小匙上的是抹茶奶凍和抹茶慕絲, 茶味真實, 帶點甘甜
, 不會空得一個苦字, 草青的氣味還接受得來, 跟奶味融和, 細滑動人, 多心(還是貪心?)的我愛伴些紅豆茸和抹茶忌廉同放口中, 甜與甘味相互平衡, 豐富細膩 完全捉正抹茶粉絲的心理。
只可惜敗筆於小丸子身上, 既不軟綿, 又說不上煙韌, 只能用硬實二字來形容, 大大破壞了應有的好感。
踏入初夏, 草莓正值當造的時節, 嬌艷欲滴, 粒粒飽滿, 釋出豐盈的果汁, 莓香四散, 會是多麼的美啊! 無意中跟媽媽提過草莓卷($15)這新出品, 沒想到她原來記於心中, 翌日收到她的訊息, 打開驚見是蛋糕的真身, 太驚喜, 太感動了吧?
賣相跟既有的牛乳卷相若, 同走平實的路線, 不過粉色的襯托下相對地可愛, 暗地裡加了少許分。 厚厚的蛋糕裹上甜忌廉和草莓, 直接了當, 入口是預期中的軟綿, 密度偏高卻不過濕, 用點力按下馬上又會復原, 彈彈的帶實在的蛋香, 莓味慢慢滲出,
被雪白的忌廉滋潤, 如絲般輕滑, 奶味恰到好處, 美中不足的是那顆草莓偏酸, 幸藏豐盈的汁水, 相互的補足下依然討好。

一直很渴望身邊的一家有日會變成bakery room, 每天都有新鮮出爐的麵包, 店內被烘焙的香氣所籠罩, 感覺很幸福。有時想吃些精巧的甜點, 也可入內逛個圈, 說不定有收穫, 可是到目前為止這仍是幻想而已, 沒真正實現的可能呢!

2014-06-30