2014-03-22 425 views
每次到訪銀座都會被附近的東海堂所吸引,多年前在東海堂買的北海道牛乳蛋糕一直在我腦海中揮之不去,那股甜絲絲的味道正是肥妹所鐘愛的,所以每次經過東海堂的店舖都會不自覺往店舖方望。紅豆綠茶包(7片入)$14.5不得不說當天店舖的那女收銀員服務態度相當不錯。顧客買麵包時會詢問道需不需要膠袋,我前面的一位客人說了不需要時收銀姐姐便馬上連忙道謝:「多謝」「多謝支持環保」,看來收銀姐姐是個十分支持環保的人呢。其實鋪內亦有相當多麵包選擇,肥妹都猶豫不決了一回,最後還是買了這款,打算一嚐紅豆綠茶這經典配搭的麵包,而且其實肥妹我不好綠茶,所以想藉此機會試試看會否對綠茶有所改觀。綠油油的包身,包表更灑了些白芝麻增添香氣,奈何作為主角之一的紅豆真的太少。打開包裝聞到的是一股茶香,但拿出單一片聞的話茶香又消失不見,吃下去亦感覺不到有茶味,有點像在吃白麵包的感覺,也許肥妹只是吃一片的關係才感受不出,唯有待回多吃幾片再試,不過麵包每片都是厚切,口感亦不算太實尚算鬆軟。
紅豆綠茶包(7片入)$14.5

2014-03-22
TakeAway
$14.5 (Breakfast)
2013-11-21 100 views
父親大人生日,同大嫂、媽咪一齊去買蛋糕,因為本身去左銀座,所以想順便買埋...見到東海堂,就諗起佢個芒果流心蛋糕,睇相就好吸引好想試,所以就買左呢個...一切開...嘩...流心係邊呀?芒果汁都無滴流出黎,失望 表面既芒果好甜,不過份量唔多,好薄...而包係蛋糕入面既芒果果肉粒就好酸,真係一個天堂一個地獄...cream既份量都好小,好聽d就叫健康,難聽d即係叫我淨食蛋糕姐... 真係相片與實物既差異...但呢個差異會唔會大左d呢...?
一切開...嘩...流心係邊呀?芒果汁都無滴流出黎,失望

表面既芒果好甜,不過份量唔多,好薄...

真係相片與實物既差異...但呢個差異會唔會大左d呢...?
2011-12-22
Waiting Time
5 Minutes (TakeAway)
2013-10-07 134 views
一眾章鎖餅店之中, 無疑對東海堂有份厚愛、偏心, 一直覺得其出品是高出一線, 不時會融入日式的元素, 用上時令當造的生果和食材, 口味繽陳, 吃到的除了美味, 還是背後的一份誠意。 近日得知店方又有新搞作, 跟日本花畑牧場合作, 後者一向以優質的奶類製品見稱, 而是次主題更要是我心愛的芝士蛋糕, 作為徹底的芝迷/甜魔, 沒理由要錯過吧?整個系列共3款選擇, 日式疏乎厘芝士蛋糕和海綿芝士蛋糕予人輕怡的感覺, 貼近日式芝士蛋糕, 而愛濃味的我當然鍾情於芝士含量高達16%的濃烤芝士蛋糕($138)。沒件裝的關係, 只能一整個的買, 約有5吋大, 還好家中不乏愛嚐新口味的甜客, 跟他們分享就最好了。 成品以木製的小圓盒盛著, 多添幾分和風, 始終未細味前, 賣相都是教人加分的一環, 不其然想起了另一家cheesecake專賣店呢!掀開蓋子後, 蛋糕被白色的臘紙封著, 面層呈一片的焦黃, 來得均勻, 繼而飄來陣陣的奶香, 芝士碎散佈其中, 烘後結成脆皮狀, 咸香十足, 還有點似曾相熟。輕輕地叉下去, 感覺到有股實在、扎實, 是我心愛的焗製版本, 然而不會硬綁綁般無力, 軟綿且多份鬆化之感, 擁細

輕輕地叉下去, 感覺到有股實在、扎實, 是我心愛的焗製版本, 然而不會硬綁綁般無力, 軟綿且多份鬆化之感, 擁細密的氣孔, 每口都很順滑, 微微黏咀, 就是比吃慣的紐約芝士蛋糕更濃芝味, 咸味得宜, 跟酸香相襯, 吃罷留有點甘香, 在沒餅底的平衡下, 出奇地不會過膩, 教人很易為之著迷, 將一口一口的幸福吃進去。
其實早在芝士系列未登場之際, 已嚐過另一熱賣之作, 愛媛縣黑芝麻雲呢拿蛋糕($168)。 賣相甚富酷味, 是典型的黑白配, 三種質感各異的素材走在一起, 成規律的排開, 最外層的雲呢拿慕絲滑溜動人, 如絲般輕柔, 且有點挺身, 比奶凍稍軟, 奶味不會太霸道, 甜度稱心。
中間藏著小塊竹炭海綿蛋糕, 按下很快又回彈起來, 鬆軟不乾, 沒半點粗鞋, 因下了竹炭粉的關係, 咬時有些煙韌, 沙沙的質感, 個性獨特。 最內心深處的黑芝麻忌廉, 打至細滑, 間中咬到微細的粒子, 將芝麻的甘香發揮巧妙, 濃厚卻沒生苦澀, 襯上香酥的牛油餅底, 滿載油香, 令層次感提升不少。
甫進入店內, 隨即聞到一陣烘焗的香氣, 走近一點, 只見爐內排著一個個熱撻, 原是此店新推的北海道牛乳蛋白撻($7)。
看表面成焦燶的模樣, 蠻有葡撻的影子
, 撻皮摺紋細緻勻稱, 入口鬆脆, 帶著濃濃的牛油香, 沒沾到太多濕氣, 唯有點兒厚身, 幸內層的鮮奶蛋漿頗讚, 奶味豐盈, 黏挺且帶點漿口, 滑溜不感死實, 但個人還是喜愛批&撻那燉奶似的鮮奶撻。

其實除了一眾新配搭外, 既有的餅款一點也不失禮, 有其魅力所在呢! 個人的心水推介會是北海道芝士、朱古力五重奏, 還有牛乳卷系列, 簡單樸實一點, 得來的甜美同樣教人大滿足, 感受到一絲的快樂暖意在心間。
2013-10-01
2013-05-14 65 views
過時過節,餅店都會出唔同既應節食品吸引人買。今次,我地屋企就買左東海堂出既鮮雜果蛋糕。其實,除左面頭個個心形朱古力之外,我唔覺得呢個蛋糕有幾母親節。佢既外形又算唔上有D咩特別,所以可以當佢係一個普通既雜果蛋糕咁睇。首先,佢蛋糕面既雜果算新鮮,有生果甜,起碼唔會食到陣爛生果既味。切開之後,佢入面係一層蛋糕,一層忌廉加D雜果咁。蛋糕層雖然好香蛋味,但係我覺得有D偏甜。如果甜度低返少少就好啦。相反忌廉就冇過甜既情況出現,甜度岩岩好,而且滑溜溜,好好食!中間夾雜既雜果粒就冇咩特別,叫做配合返個蛋糕主題@@雖然係雜果蛋糕,但係佢呢個蛋糕比平時既多左好多忌廉,呢個亦係我地買呢個蛋糕既原因。因為我媽媽好傳統的,佢淨係鍾意食雜果蛋糕,其他個D咩朱古力、芝士、芒果等等都唔係佢既心頭好。再加上,佢係好鍾意食忌廉既。所以我同家姐一望到呢個蛋糕個面咁多忌廉,仲要係雜果蛋糕就覺得媽媽應該會喜歡。而且切開之後見到入面咁多忌廉確係驚喜。我地見媽媽食得好滋味!佢甚至淨係挑D忌廉黎食!撇除蛋糕層過甜同節日價較貴既因素外,呢個蛋糕係OK既!難得媽媽食得咁開心!雖然遲左,祝各位母親:母親節快樂!
過時過節,餅店都會出唔同既應節食品吸引人買。
今次,我地屋企就買左東海堂出既鮮雜果蛋糕。

切開之後,佢入面係一層蛋糕,一層忌廉加D雜果咁。

中間夾雜既雜果粒就冇咩特別,叫做配合返個蛋糕主題@@

再加上,佢係好鍾意食忌廉既。
而且切開之後見到入面咁多忌廉確係驚喜。
我地見媽媽食得好滋味!佢甚至淨係挑D忌廉黎食

撇除蛋糕層過甜同節日價較貴既因素外,呢個蛋糕係OK既!
難得媽媽食得咁開心!

雖然遲左,祝各位母親:母親節快樂!
Other Info. : 不過如果俾我揀,我寧願揀東海堂既五重朱古力、清酒栗子或者芝士蛋糕!(純粹個人口味:P)
2009-11-01 103 views
嘉湖銀座的東海堂絕對是小妹的恩物, 每當甜癮起時很自然就會想起它。雖然對凍餅的款式已算是瞭如指掌, 但站在面前總是心大心細, 要擾攘一會才能下決定。千挑萬選之下選了之前未試過的芒果千層酥, 另有藍莓和咖啡味可選。這個分了五層: 酥皮--清蛋糕--酥皮--甜忌廉--芒果粒, 平常吃慣的多數是酥皮配上吉士, 很少會是蛋糕體。 先評酥皮, 像過了氣一樣, 看得出是一層層, 發得好的, 不太脆, 但又未至於韌。用叉會較難吃, 要用手拿著。 面頭的芒果有些甜有些不甜, 無加吉士, 夾層是清蛋糕, 夠鬆軟, 蛋味亦很香, 但由於有一定厚度, 只是在底和面有層十分薄的忌廉, 中間卻沒有, 難免較乾。 整體上味道較為單調平凡。 相信下次還是專注於西餅好了。
嘉湖銀座的東海堂絕對是小妹的恩物
。 整體上味道較為單調平凡。 相信下次還是專注於西餅好了。
2009-10-26 95 views
最近甜品界掀起了一股北海道牛乳的熱潮, 連連鎖麵店也加入戰團。就像東海堂推出一系列以北海道牛乳為題的的麵包西餅。 當中最感興趣的可算是北海道芝士蛋糕, 據說用上天然芝士和3.6牛乳製造而成。 基於屋企人對芝士蛋糕不太熱衷, 只好買件裝$20吧! 每件size大約是八分之一個, 計起來還是整個買較化算。 蛋糕面鋪上白朱古力薄片, 由上而下分別是芝士忌廉、芝士蛋糕和餅底。那層忌廉很輕很軟, 一點也不膩, 奶味極濃; 而蛋糕層就似new york cheesecake般實淨, 很幼滑, 不會吃到粒粒;想不到連餅底也不簡單, 並非普通用開的酥餅底或者消化餅底,而 是曲奇餅底, 十分鬆脆, 不會一拮便散收收。 另外凍餅方面也有驚喜品, 四款用上日本足料的初夏菓子登場。 極上咖啡$9: 由咖啡海綿蛋糕和咖啡mousse相間著, 頂層的mousse混合了咖啡果凍, 中間那層就沒有, 和宣傳稿相片中有所出入呢! mousse很滑, 食罷整件也沒有膩感。 香芒芝味$9: 這件面層是加入了芒果粒的果凍, 中間為芝士mousse, 以海綿蛋糕作底。mousse部份一樣咁輕軟, 芝士味突出, 只是蛋糕體乾了

另外凍餅方面也有驚喜品, 四款用上日本足料的初夏菓子登場。

香芒芝味$9: 這件面層是加入了芒果粒的果凍, 中間為芝士mousse, 以海綿蛋糕作底。mousse部份一樣咁輕軟, 芝士味突出, 只是蛋糕體乾了些, 好似放了很久。

小妹一直很欣賞東海堂的日式凍餅, 款式多而且味道佳, 也肯力求創新, 每次都能帶給我驚喜。現還欠黑芝麻武士和綠茶紅豆之丘, 很心急想試味呢!
極上咖啡
北海道芝士蛋糕
香芒芝味
2009-10-24 31 views
就係呢一日,買左呢個幾得意既蛋糕食。個熊仔好得意,我完全唔捨得食左佢呀。朱古力蛋糕個蛋糕外形好得意,味道都唔錯。好重朱古力味,但又唔算太甜。個蛋糕又唔算太多cream,食完都唔覺得太滯既。味道唔錯架。個蛋糕太得意,不過始終都係要食左佢。
就係呢一日,買左呢個幾得意既蛋糕食。個熊仔好得意,我完全
唔捨得食左佢呀。

朱古力蛋糕
個蛋糕外形好得意,味道都唔錯。好重朱古力
滯既。味道唔錯架。

個蛋糕太得意,不過始終都係要食左佢。
得意既蛋糕
2009-10-17
得意既蛋糕
2009-10-06 86 views
很同意素素的講法,也是今年才首次順利買到半島月餅的我,對奶皇月餅的評價雖不是差,但肯定不是美味絕頂,吃時絕對是朝聖/如願心態多於享受~~ 反而在過節時吃到一個很不錯的東東,那就是東海堂新出的北海道牛乳芝士蛋糕。雪白純淨的白朱古力碎片下,蛋糕一共分為三層,分別是輕柔細滑的牛乳忌廉、香濃美味的美式芝士餅,以及引死甜魔的oreo餅底。除了第一層質感與口味均較輕,牛乳味未達北海道香濃標準,其餘兩層都是足料又實淨,較高的甜度極適合甜魔一族;快甜膩了嗎,芝士餅味又成了解救,再次引得甜魔族一口接一口,一口接一口的吞下去...難怪,當初向我推介的小魔頭漏漏,一夜之間與滯滯幹掉3/4個! 其實,如非蛋糕拿來一家人分享,我也難保自己不會這樣~~~  而驚喜的除了味道與份量,還有價格----原價$148,恆生咭可享$108特惠價,真真真是超值啊!各位甜魔,還不快快出動??

反而在過節時吃到一個很不錯的東東,那就是東海堂新出的
其實,如非蛋糕拿來一家人分享,我也難保自己不會這樣~~~

全晚之最不是半島月餅...
而是北海道牛乳芝士蛋糕!!
三重滋味很不錯~~~
2009-10-03
而是北海道牛乳芝士蛋糕!!
三重滋味很不錯~~~
  • 北海道牛乳芝士蛋糕
2009-03-13 19 views
尋日唔知點解呢度買左個蛋糕,個蛋糕係芒果流沙蛋糕。芒果流沙蛋糕佢地所指既流沙只係芒果汁個蛋糕流出黎。呢樣都預左,但個蛋糕唔係太好食。因為芒果好酸,可能而家既芒果唔係太靚。咁就影響左個蛋糕既味道,經過呢次,食芒果蛋糕都係芒果當造果陣先食啦。其實蛋糕都係美心好食,特別係天使蛋糕。
尋日唔知點解呢度買左個蛋糕,個蛋糕係芒果流沙蛋糕。

芒果流沙蛋糕

其實蛋糕都係美心好食,特別係天使蛋糕。
芒果流沙蛋糕
2009-03-12
2007-03-19 20 views
生日飯局的蛋糕,就是圖中的東海堂黑森林蛋糕。 曾經一度幾喜歡東海堂的蛋糕,縱然外觀也許不及四周泛濫的美心出品精美,但味道卻是老老實實的高一班。 今日再試,外面的忌廉仍然軟而香,中間的jelly也沒有問題,但蛋糕,卻失去了昔日的香軟。同為黑森林,上星期吃的金蘋果Keroro明顯勝出喎!這個蛋糕,吃多了都幾漏幾滯,最後五個人只完成了七成;當然之前紅葉的茶餐吃飽了也是因素。 不過這次退步的感覺,是因為我吃得太多蛋糕,味蕾僵化,還是東海堂的製餅師傅/流程已僵化? 原因很難找了,不要緊,壽星開心就交到貨啦;至於生日蛋糕,過多一排再預我吧...
生日飯局的蛋糕,就是圖中的東海堂黑森林蛋糕。

2005-07-06 21 views
我係去元朗果間買的。朝早冇早餐食,所以入去買左個紅豆包。岩岩出爐,仲熱架!^_^個包好軟熟呀~d餡又多,幾乎啖啖都係紅豆餡~真係好正呀!個包好大個,因為餡多既原因,食到一半已經好飽啦!^^"..下次好肚餓果陣都會食下~
我係去元朗果間買的。

朝早冇早餐食,所以入去買左個紅豆包。

岩岩出爐,仲熱架!^_^

個包好軟熟呀~d餡又多,幾乎啖啖都係紅豆餡~真係好正呀!

個包好大個,因為餡多既原因,食到一半已經好飽啦!^^"..

下次好肚餓果陣都會食下~