2020-10-04 729 views
最近又偷懶,係屋企附近搵食,見到呢間泰菜餐廳評價一般般,於是就做一次白老鼠!金邊粉份量好大盒,絕對足夠兩個人食!金邊粉有嘅基本材料都有齊晒!唯獨鮮蝦太少,只得二隻!但食落味道唔差,都算夠味,亦炒得夠乾身!而個香芒蟹肉炒飯還可以!芒果有少少酸,但食落都幾開胃,味道主要都係來自芒果,本身個飯冇乜味,但同樣份量真係超多,一個女仔一定食唔晒!一般般,不過不失!唔知點解每次食泰菜我都必食蒜蓉包,有種情意結!我仲會專登叫個黃咖喱....就係為咗要嚟點蒜蓉包!好痴線!講返蒜蓉包,蒜蓉味啱啱好!外脆內軟,呢個好正!.而配角黃咖喱雞,我無特別去影,入面都係雞件、洋蔥、薯仔咁,不過佢嘅咖喱香而不辣,都幾啱唔太食得辣嘅朋友!但鍾意食辣嘅就會有小小失望!

泰式炒金邊粉

一般般,不過不失!
香芒蟹肉炒飯
香芒蟹肉炒飯

蒜蓉包

2020-10-03
Waiting Time
8 Minutes (TakeAway)
Type of Meal
Dinner
蒜蓉包
2020-09-24 510 views
呢間野開左n年,見上菜快又平先幫趁。但呢幾年煮嘢越嚟越鹹,侍應塊面越嚟越黑。疫情中期老闆諗住擺隻青蛙諗住谷生意。唔怪得有D偽黃店咁難食,呢間食完博腎虧。之前食香葉肉碎炒飯、蠔仔湯飯、大蝦粉絲煲、生菜肉碎包都鹹到喊炸蝦餅唔夠金黃,軟殼蟹包太油,芒果糯米飯芒果有渣,杯青檸梳打酸到喊。完全係港式泰國菜不夠正宗。唯一一係上菜真係夠快,價錢抵食。無骨南雞飯算唔錯黃咖喱雞飯成盒食剩2/3,雪雞十港式淡味咖喱。
呢間野開左n年,見上菜快又平先幫趁。
但呢幾年煮嘢越嚟越鹹,侍應塊面越嚟越黑。

疫情中期老闆諗住擺隻青蛙諗住谷生意。
唔怪得有D偽黃店咁難食,呢間食完博腎虧。

唯一一
係上菜真係夠快,價錢抵食。
無骨南雞飯算唔錯

黃咖喱雞飯成盒食剩2/3,雪雞十港式淡味咖喱。
TakeAway
2020-09-08 516 views
偶然經過見到有泰國人姐姐喺度斬緊海南雞,心想應該唔錯再入去試吓,叫咗一碟金不換香辣肉碎炒可同一碟香辣肉碎煎蛋飯,炒河滿滿的一碟上枱香氣迫人,河粉Q彈爽滑,加入入了不少的肉碎、金不換、洋蔥同炒很野味,最後再加上紅椒絲做點綴,令碟河粉小辣得來味道又更加有層次感
2020-09-08
$50 (Lunch)
2020-06-16 1128 views
在門外看到午餐價錢親民,$45便可以吃到一刻午餐,我又喜歡吃泰國菜,所以一試。泰式冬陰功湯海南雞米粉:湯頭不太辣,若能多加一點奶味道會更好,雞和米粉不少,雞的味道不突出,另外湯內的其他食材如菇類不算多。青咖喱雞飯:咖哩也是不太辣,雞不太多,味道也是一般,白米飯很多,多得吃不完。另加點了炸蝦餅,兩件切成四塊, $25來說真的是性價比很高,蝦餅炸得外脆內軟,算是不錯。午餐還附飲品。點知環境一般,服務算是不錯。
午餐還附飲品。
點知環境一般,服務算是不錯。
2020-06-14 544 views
星期五晚未夠7:00pm入座,唔洗等位2人仲有4人檯tim~坐得闊落第1次幫襯,見係街坊小店都驚驚地伏㗎,叫啲大路嘢先落完order, 唔洗幾分鐘就嚟超級快泰式炒金邊粉雖然忘記價錢但好大兜,超級大兜有2-3隻大蝦好爽口另外好有鑊氣,熱辣辣配料有螄 “hum”,雞蛋,豆干,芽菜,花生碎等調味夠,好足料另外,必點生菜包調味好夠,少少辣,幾惹味生菜份量都夠即炒嘅,夠熱點了小食豬頸肉(上),又係勁大件豬頸肉片得薄薄的好易咬,肉質爽口而且幾香口雖然唔記得每碟幾錢但total埋單$200,2個人食到超飽都剩少少確實抵食

第1次幫襯,見係街坊小店
都驚驚地伏㗎,叫啲大路嘢先
落完order, 唔洗幾分鐘就嚟
超級快

雖然忘記價錢
但好大兜,超級大兜

有2-3隻大蝦
好爽口
另外好有鑊氣,熱辣辣
配料有螄 “hum”,雞蛋,豆干,芽菜,花生碎等
調味夠,好足料

另外,必點生菜包
生菜包

調味好夠,少少辣,幾惹味
生菜份量都夠
即炒嘅,夠熱

點了小食豬頸肉(上),又係勁大件

豬頸肉片得薄薄的
好易咬,肉質爽口
而且幾香口

雖然唔記得每碟幾錢
但total埋單$200,2個人食到超飽都剩少少
確實抵食
2020-06-05
$100 (Dinner)
生菜包
2020-06-11 504 views
本身諗住食一間叫「鄰居」嘅漢堡店,可惜12:15未開,12:45滿座,1:15排隊,我點等呀。。。唯有轉陣去食呢間泰國野精選午餐選擇9款,唔多唔少,全部$45我ok喎,另外仲有兩款唔知係咪指定唔轉嘅,印象中有海南雞飯$52左右一份叫左香茅豬扒,切開左,都幾大塊,個底墊左少量蒜蓉炒雜菜,超重蒜味,個汁係甜酸微辣超開胃我嘅係冬陰公蠔仔泡飯,講真一望就已經流晒口水,超夠飽,酸度適中,不過唔夠香料味,少少過鹹,微辣,份量好食左一半都仲有起碼10隻蠔仔,而且佢地都唔hea,算大隻脹卜卜,肉碎又多又帶點豬肉香食唔到漢堡食泰菜,其實比到驚喜我地,不過隔左一陣就開始要再考慮,因為「重度味精」,唔怪得咗好味啦個口乾到爆,買兩支茶飲完都仲乾到夜晚,真係搞唔掂!!睇過下面嘅menu覺得唔錯合理價錢想再食,不過靠味精攞味我接受唔到,岩岩睇到早前嘅食評話服務態度差,我已經放棄左呢間「黃店」

個口乾到爆,買兩支茶飲完都仲乾到夜晚,真係搞唔掂!!

2020-06-09
$45 (Lunch)
2020-05-11 694 views
其實之前都食過幾次,因為附近真係冇乜泰國餐廳,所以冇得揀之下先去。而且體驗真係一次比一次差,差到我決定食埋今次就算。問題1:明明出面門口有套餐嘅,但入到去永遠要問先會俾個套餐餐牌你好似今次咁,佢又冇俾套餐餐牌我地,咁我地咪照叫返泰式豬脾飯餐同湯河餐,點知侍應話依家湯河暫停,落單又幫我落錯左個泰式豬脾例牌喎,所以冇餐牌的話叫錯嘅機會會好高。問題2:性價比低生蝦刺身$98 先得6隻,我去九龍城食有8隻囉。而且上次叫咖哩牛肉,入面牛肉係比正常五香肉丁大少少嘅size ,得5~6舊, 勁多青椒同洋蔥囉。問題3:態度一般可能母親節前夕同多外賣單,所以侍應好忙,忙到有點兇神惡殺,落單又冇尾音。問題4:漏單而且食物質素麻麻叫左粉河,等左35分先到,中途已催左一次,催左兩次先到,估到都係漏左單。河粉到左,但河粉溶溶爛爛咁,唔可以叫一條河粉,係叫一塊河粉囉。下次想食泰國野都係去返九龍城,真正泰菜口味,唔係所謂嘅港式泰菜。

問題2:性價比低

問題3:態度一般

問題4:漏單而且食物質素麻麻

2020-05-09
$100 (Dinner)
2020-05-10 374 views
今日母親節,3點鐘上網落咗外賣速遞,預計6:30送到,點知等到成7點都未送到,餐廳電話同速遞公司電話又唔通,咁咪諗住落舖頭睇吓囉。落到舖頭仲嬲,舖頭嘅人只係話俾咗速遞公司其他咩都唔知,將啲責任推晒落間速遞公司度,就當我透明人無到,黑晒面咁趕我走。最後,我同屋企人等左成個半鐘先至收到外賣,跟住見到張外賣單嘅領取時間係6:27,真係唔知係餐廳嘅責任定係速遞公司嘅責任啦。建議大家大事大節都係唔好幫襯,費事影響做節嘅心情!ps啲嘢食都好一般般,又油又咸

建議大家大事大節都係唔好幫襯,費事影響做節嘅心情!

ps啲嘢食都好一般般,又油又咸
2020-05-10
Waiting Time
90 Minutes (Delivery)
Celebration
Mother's Day
2020-05-03 404 views
突然好想食泰菜…無無聊上網搵到哩間阿來泰式咁地道嘅泰國餐廳,即時登入試一試!泰菜基本測評,馬拉盞飛天通菜、青咖喱雞、串燒雞牛、泰式濕炒河等,最基本最重要。性價比全部優勝,以本地泰菜來説,一定會回頭!尤其泰式滷豬脾飯,滷水味香豬脾肉嫩!推介!

尤其泰式滷豬脾飯,滷水味香豬脾肉嫩!推介!

Delivery
2020-03-12 800 views
又比我發靚一間超級抵食泰國餐廳,以前已聽聞依間阿來係旺角好出名。今次有幸黎長沙灣分店試下,果然一樣有水準!我和朋友選了晚市兩個2人套餐 $298,菜式好豐富,價錢唔貴之餘相對高質。生蝦刺身,蝦肉新鮮彈牙,配上蒜頭和醬汁,真係無得頂。馬拉盞炒通菜先送上,通菜炒得非常翠綠,很有鑊氣,入口不是太多油,有薑蔥辣椒的味道,不太鹹不太辣卻有夠味道,好味。泰式肉碎生菜包呢款肉碎加入咗泰式香料同辣椒去炒,食落香辣惹味我鍾意佢唔會太鹹最後黎個海南雞飯, 賣相真係好吸引!海南雞係去骨既,肉質十分嫩而入味。 醬汁唔太咸同辣,味道適中非常搭!再配上雞油飯簡直絕配。我地其中一個飯加$10轉左份蒜蓉包,香脆帶軟又惹味,正!飲埋餐包左個兩杯特飲-椰汁三色冰和同龍眼冰,真係好滿足。

生蝦刺身,蝦肉新鮮彈牙,配上蒜頭和醬汁,真係無得頂。

我地其中一個飯加$10轉左份蒜蓉包,
香脆帶軟又惹味,正!

飲埋餐包左個兩杯特飲-椰汁三色冰和同龍眼冰,真係好滿足。
  • 生蝦刺身
成日黎食🥰🥰🥰🥰🥰今次太懶所以叫外賣😂😂😂外賣多數都失水準,但呢間一流!海南雞飯呢間嘅海南雞,真係一流!雞又滑,又好食!堂食就有3個醬嘅,不過外賣只有一個。豬頸肉飯個豬頸肉好食到無得彈,只係份量有啲少。
成日黎食🥰🥰🥰🥰🥰
今次太懶所以叫外賣😂😂😂
外賣多數都失水準,但呢間一流!

海南雞飯

豬頸肉飯
個豬頸肉好食到無得彈,只係份量有啲少。
2019-11-17 579 views
今日夜晚去嗰度食飯,叫咗4-5人餐另加兩個餸,都算抵食,客人都幾多,其中一個唔戴眼鏡瘦的男店員態度十分之好,溫文有禮客氣,值得一讚,食品都不錯,醬汁都調得好好味,值得一試!!
食品都不錯,醬汁都調得好好味,值得一試!!
2019-11-16
Type of Meal
Dinner
  • 阿來海南雞飯
  • 泰式肉碎生菜包
宜家食野, 除左講求呢野好唔好食, 最緊要系食肆食物咖色水。  呢間阿來 就堅同openrice 咖招聘顏色一樣, 夠皇氣 夠獲氣。 最近D後生仔, 運動過多 收入過少, 佢地都好識做, 自動多飯。 好好招呼。
2019-08-31
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
$80 (Dinner)
Celebration
Birthday
  • 泰式豬手飯
2019-10-21 594 views
環境: 餐廳裡面有好多食物相,揀食咩果陣會好有選擇困難。因為樣樣望落都好好食。地方都乾淨。食物: 試過午餐,全部都好好食,食嘅時候可以落啲酸辣汁(佢每張枱都有提供),落左會令成個食物升級!

金邊粉
蠔仔炒蛋
豬頸肉
波蘿海鮮炒飯
豬腳飯
2019-10-11
$44 (Lunch)
金邊粉
蠔仔炒蛋
豬頸肉
波蘿海鮮炒飯
  • 泰式炒金邊粉
  • 燒豬頸肉
2019-09-18 461 views
我們可是阿來店的超級粉絲! 連它家的長沙灣店都去了跟旺角店對比一下,長沙灣店的價格普遍便宜幾塊,場地也比旺角店大。 味道來說不分高​​下,只是長沙灣店距離地鐵站遠些,像這幾天熱爆的天氣,就寧願選擇旺角店,少走兩分鍾路程UL很喜歡它家的海南雞飯的醬汁 ,好開胃,這裏性價比真心高,沒加ー! 不過青檸梳打的青檸少得只有兩小片@推薦:柚子沙律海南雞飯