2024-10-19 59 views
椰青沙冰,原個椰青水打成,變成沙冰,賣相相當美觀,凍飲一流👍🏻👍🏻👍🏻當中燒烤味道比較好,燒牛肉過火,其他燒烤也可,生菜肉碎包也是好食,炒粉麵就一般,無骨鳳爪味道偏淡,龍眼水相當大杯🥤🥤抵飲,馬拉盞炒通菜,味道不太濃。冬陰功湯人認為較酸不夠辣,整體而言,不過不失,路經可以一試,特登去食就不用了。最重要嘅環節,出菜時間非常長,趕時間真係唔好去🥹🥹🥹🥹炒金邊粉味道較淡,菠蘿炒飯不夠熱,炒油面只有辣味。
2024-10-15
$205 (Dinner)
  • 椰子沙冰
2023-10-17 205 views
原本只有味道仍然光顧這食店的理由,平時不想走太遠也會在家附近搵野食,大水坑村呢幾家小店食物質素也可以的,所以唔想坐車就是旦去一間。但今次去味道已不及從前,大家亦不要對這店期望合理服務,更加要留意有胡亂收費的可能呀,服務員也經不起壓力測試,尤其是有位亞姨收錢員,她不喜歡顧客直言反映劣質服務,胡亂收費。若各位喜歡洗錢受氣不防一試!否則,絕不推介大家來!我以後也不會再來這店的!附近有比它好吃和有服務的餐廳!為何要使錢受氣?!
2023-09-24 184 views
呢間餐廳係舊店即對面那間餐廳係上年已經幫襯過一次,呆等成個鐘,店員全部口黑面黑冇招呼,廚房極度混亂!見佢宜家開分店,上網又咁多好評打算試吓係咪轉左人有改善啦,點知中曬伏!又係同一個班底,都係泰國人主理泰國菜,不過食物好垃圾!炸野又亁爭爭!炒金邊粉黐住曬一Pat野咁!一D都唔好食!仲要等左成個鐘先有得食!仲有牆邊地下也見到有混蟲,感覺很不衞生!唔明網上點解有咁多好評!最奇怪仲坐滿人仲有人係門口等位!完全中晒伏!冇下次!係附近求其搵間都好食過佢!要食正宗泰國菜都係建議去返九龍城!呢間垃圾絕不推介!!!
呢間垃圾絕不推介!!!
2023-09-23
2023-09-20 153 views
位於馬鞍山呢間泰式小店係我同屋企人成日幫襯既食肆😆 性價比高 而且仲係泰國人開既😙 食得返正宗既泰菜🙌🏻 一齊睇下我呢幾次食咗咩啦🫶🏻咸魚炒椰菜苗($68)呢度既幾款炒菜都係有得自己揀菜既,視乎返當日有咩種類,多數有椰菜苗、通菜 、芥蘭、雜菜等等,通常我同屋企人都係揀椰菜苗,因為出面比較少機會有得食😆 咸魚味道好香 送飯一流 份量都唔細😆燒鰂魚($138)燒鰂魚價錢都抵食😆百幾蚊好大條😆魚入面用咗香茅、南薑等等既材料配搭嚟燒,充滿泰國既味道🇹🇭條魚火喉啱啱好,超級滑🫶🏻魚骨好易挑出嚟,怕骨既人都好易食😙魚肉都好多,絕對啱晒鍾意食魚既人芒果蟹肉炒飯($80)/蝦醬炒飯($78)蝦醬炒飯係我同屋企人幾乎每次嚟食都會叫既炒飯,份量都唔細,米飯炒到粒粒分明,絕對唔會太油膩。蝦醬炒飯有腰果同肉碎做伴碟,而配料就有蝦米、豆角等等,色香味俱全🥰芒果蟹肉炒飯呢個配搭就比較特別,用香甜既芒果配埋鹹香既飯。芒果粒都好大粒,而且啲飯都係炒到粒粒分明。而呢個炒飯嘅配料主要就有蟹柳、洋蔥、香蔥,伴碟既都有肉鬆同腰果。芒果沙冰($38)芒果沙冰絕對係消暑既良伴🤣 沙冰好大杯,芒果好甜,用嚟送又香又惹味既泰國嘢就啱

咸魚炒椰菜苗($68)

燒鰂魚($138)

芒果蟹肉炒飯($80)/蝦醬炒飯($78)

芒果沙冰($38)
芒果沙冰絕對係消暑既良伴🤣 沙冰好大杯,芒果好甜,用嚟送又香又惹味既泰國嘢就啱晒😙

海南雞飯
海南雞飯份量一樣唔少,海南雞都幾滑,而且下面有菜做伴碟,唔怕食得太多雞會膩🤫飯就係雞油飯,比起普通白飯多咗一份雞油嘅香味😋

泰式乾炒河/炒金邊粉
呢兩款炒粉麵都係食到泰國既味道,唔會太油😋金邊粉同埋芽菜、蛋、蝦等等嘅配料一齊炒,炒到乾爽。而泰式乾炒牛河就可以揀豬、牛、雞一齊炒。配料一樣有芽菜,面頭仲有啲芝麻😙

味道 🤩🤩🤩🤩
性價比 🤩🤩🤩🤩.5
2023-08-14 129 views
親戚新屋入伙,一行九人,大水坑附近好似冇乜嘢食,除咗大家樂同麥當勞😅 見到Google Maps附近有啲村屋餐廳,就諗住去試吓呢間餐廳環境氣氛都幾好,又可以坐得落一班人。估唔到嘢食都唔差,性價比係OK,係可以再食嘅餐廳👍🏻先講嘢飲,啲小朋友叫咗芒果沙冰,同埋西瓜沙冰🍧 雖然冇影相,不過幾真材實料,大家不妨試吓🌟 另外,大人叫咗黑啤,都好大杯,佢哋都幾鍾意嘢食方便,基本上都唔錯,唔同菜式都有唔同嘅醬汁配呢個係幾欣賞👍🏻雜錦小食拼盤 (幾啱一家大細)生菜包 (正路)馬拉盞炒通菜 (一啲都唔得呀,小朋友可以食)菠蘿炒飯 (小朋友好鍾意食,不過佢就唔係乾身嘅炒飯)串燒豬肉同雞肉 (燒到都幾Juice)海南雞 (正路)椰汁雞湯 (呢個要講講,好多餐廳都偏酸,我覺得佢拿捏得幾好喎)燒雞翼 (呢個燒雞翼喺小食拼盤都有,不過小朋友好鍾意食,所以就另外單點)炸魷魚 (個人認為一般)蒜蓉包 (幾脆口,不過蒜蓉味可以再重啲)炒金邊粉 (啲親戚幾鍾意食,不過我就覺得一般,可能食開啲金邊粉會再粗少少)

雜錦小食拼盤 (幾啱一家大細)

生菜包 (正路)

馬拉盞炒通菜 (一啲都唔得呀,小朋友可以食)

菠蘿炒飯 (小朋友好鍾意食,不過佢就唔係乾身嘅炒飯)

串燒豬肉同雞肉 (燒到都幾Juice)

海南雞 (正路)

炸魷魚 (個人認為一般)

蒜蓉包 (幾脆口,不過蒜蓉味可以再重啲)

一向食開既泰菜館(舊鋪無咩裝修,所以通常外賣,但外賣係平靚正既😋)最近見到佢頂埋對面間鋪,裝修得幾靚又幾有氣氛(唔知算唔算開分店呢?🤣🤣)即刻call朋友去試一試先,當晚3大2細,有個靚女侍應勁好傾,介紹左幾個之前未試過既餸,個個都食到舔舔脷😋靚女侍應介紹,炸皮蛋蝦餅,勁驚喜,食皮蛋既一定會鐘意,現場食好好食 👍🏻👍🏻👍🏻靚女侍應介紹,檸檬燒牛肉,又係勁好食👍🏻👍🏻👍🏻上面碟芒果蟹肉炒飯👍🏻👍🏻👍🏻好食到差唔多食曬至記得影相鳳爪,辣既🔥,但過癮👍🏻👍🏻生蝦,我無食(本身唔食生曬,朋友話好味)重點,有draft (絕對係大亮點,媽媽們很需要酒精😂)咖哩炒花甲,呢間既咖哩又係必食既,無論炒蟹,炒雞,炒豬,炒花甲 我都想食過野,都係一樣咁好味🤤 👍🏻👍🏻👍🏻 因為甜品唔算多選擇,叫左杯芒果沙冰俾阿囡飲,佢係咁話好好味,我自己試左一啖,芒果好甜好足料,沙冰打到好滑,然後忍唔住飲多幾啖(又係外賣食唔到既野)結論係,又多間新飯堂😂😂

靚女侍應介紹,檸檬燒牛肉,又係勁好食👍🏻👍🏻👍🏻
上面碟芒果蟹肉炒飯👍🏻👍🏻👍🏻好食到差唔多食曬至記得影相
鳳爪,辣既🔥,但過癮👍🏻👍🏻
生蝦,我無食(本身唔食生曬,朋友話好味)
重點,有draft
(絕對係大亮點,媽媽們很需要酒精😂)

(又係外賣食唔到既野)

結論係,又多間新飯堂😂😂
Type of Meal
Dinner
2023-07-01 114 views
呢間位於馬鞍山大水坑村聽講係新開就去試下 自己本身好鍾意飲啤酒大啤一杯叫左個檸檬燒牛肉 燒得岩岩好老闆娘推介 柚子燒魚沙律等得有d耐 不過值得泰式冬陰功 有小小鹹仲有芒果蟹肉炒飯 好好味芒果唔太酸 炒出黎d飯係乾身最後甜品 芒果糯米飯 味道不錯 糯米飯可以再冧d
呢間位於馬鞍山大水坑村

柚子燒魚沙律
芒果糯米飯
泰式生蝦
2023-07-01
$300 (Dinner)
泰式生蝦
  • 冬陰功
  • 芒果蟹肉炒飯
  • 柚子燒魚沙律
  • 檸檬燒牛肉
2023-06-29 80 views
琴晚五個人去大水坑新開嘅餐廳菜,叫咗海南雞,燒羊假,生菜包,生🦐,炸蠔餅,炒菜同冬陰功湯🍽️羊架好惹味👍🏻炸蠔脆呀😋冬陰功湯足料 味道地道我唔食辣,生菜包嘅炒豬肉走辣粉,豬肉夠味(我個仔勁加辣粉)海南雞一般,但係竟然個汁舊驚喜,成碟雞清晒😅埋尾飲番杯大啤🍻,今晚超晒標🫣買單唔使$800 抵食👉🏻個仔話係回頭餐廳😆
🍽️羊架好惹味
👍🏻炸蠔脆呀
😋冬陰功湯足料 味道地道
我唔食辣,生菜包嘅炒豬肉走辣粉,豬肉夠味(我個仔勁加辣粉)
海南雞一般,但係竟然個汁舊驚喜,成碟雞清晒😅
埋尾飲番杯大啤🍻,今晚超晒標🫣
買單唔使$800 抵食

👉🏻個仔話係回頭餐廳😆
  • 冬陰功湯
  • 燒羊架
2023-06-29 59 views
今晚黎到大水坑AROYDEE THAI 試一試佢哋嘅泰國菜,真係有驚喜😍😍因為我哋都有返咁上下人數,所以book咗間房仔(留意有Min. charge)除咗泰菜,我哋仲為咗個生啤而黎,好好飲🍻講返菜菜質素,我地order左以下食物 5星星係滿分生蝦 (打咭位)⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️咖哩炒蟹(要預訂)⭐️⭐️⭐️⭐️燒檸檬牛 (必食推介)⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️生菜包 ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️紙米卷 ⭐️⭐️⭐️⭐️皮蛋蝦餅 ⭐️⭐️⭐️⭐️飛天通菜 ⭐️⭐️⭐️⭐️菠蘿炒飯 ⭐️⭐️⭐️芒果蟹肉炒飯 ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️海鮮冬陰公湯 ⭐️⭐️⭐️⭐️椰子雞湯 ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️飲品方面生啤 ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️芒果沙冰 ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️菠蘿沙冰 ⭐️⭐️⭐️⭐️龍眼冰 ⭐️⭐️⭐️⭐️椰青⭐️⭐️⭐️用心做係食得出架,我好鍾意啲食物好有泰國香料既味道👅 性價比高 掛住食有啲都唔記得影相抵食既一餐飯😍😍😍
除咗泰菜,我哋仲為咗個生啤而黎,好好飲🍻

講返菜菜質素,我地order左以下食物
5星星係滿分

飛天通菜
紙米卷
生啤
2023-06-29 32 views
中午時間搵到間好近巴士站嘅泰國餐廳,試咗佢地午餐冬陰功河粉,再散叫多份無骨鳳爪,份量足之餘味道都有水準,難得喺馬鞍山依個美食沙漠裡面搵到間出色嘅泰國餐廳,睇餐牌好多菜式都好吸引,下次想再去試吓食晚餐👍👍
2023-06-26
Type of Meal
Lunch
2023-06-23 61 views
舖面好有感,户外都有凳坐,成班朋友吹水等位好舒服。已經食過第二次,真心唔洗再出九龍城食🤭必叫芒果沙冰、菠蘿沙冰,唔係出面飲糖水嘅味,我覺得真係好好飲嘅情況下都飲咗2杯。食物多面,炸魚柚子沙律真心正,條魚起咗魚肉一片片,真係心機菜黎,停唔到咁食。另外仲試咗必食生蝦、青檸燒牛肉、皮蛋炸蝦餅、米紙卷、燒鱔🤤、椰子海鮮炒飯、泰式蟹肉炒飯、炒金邊粉、咖哩炒蟹加蒜蓉飽。真心好食。每碟都勁快清咗🤭正有啲食物相,真係掛住食都無影🤣
舖面好有感,户外都有凳坐,成班朋友吹水等位好舒服。
已經食過第二次,真心唔洗再出九龍城食🤭
每碟都勁快清咗🤭正
有啲食物相,真係掛住食都無影🤣
  • 炸魚柚子沙律
  • 檸檬燒牛肉
  • 椰子海鮮炒飯
  • 咖喱炒蟹
2023-06-18 43 views
同屋企人慶祝父親節,純粹諗住搵一間唔使特別等位嘅餐廳,冇諗過想第一道菜已經有驚喜,聽住Thai Song, 飲住芒果冰,食嘅根本唔止係泰國嘅環境同氣氛,仲有小店既人情味不過睇得出係小店同埋新開張,上菜都比較慢,真係要耐心等待, 但我食完佢個炸魚柚子沙律後,我好明點解要等lol….小店先有heart做d高質食物❤️我地一齊心入面嘩左出聲完全唔記得同芒果沙冰影返張相,飲得出係真材實料用新鮮芒果打,完全冇落糖,但等得最耐係杯芒果沙冰🤣見到係一個泰國姐姐係甘出出入入打沙冰,佢仲好搞笑咁同我哋講話冇晒冰啦,要等多陣🤣見到舖頭都唔算多位,6台客左右,但keep住有客等,晚飯最好先預約啊

檸檬汁燒牛肉
生蝦刺身