2023-09-20
位於馬鞍山呢間泰式小店係我同屋企人成日幫襯既食肆😆 性價比高 而且仲係泰國人開既😙 食得返正宗既泰菜🙌🏻 一齊睇下我呢幾次食咗咩啦🫶🏻咸魚炒椰菜苗($68)呢度既幾款炒菜都係有得自己揀菜既,視乎返當日有咩種類,多數有椰菜苗、通菜 、芥蘭、雜菜等等,通常我同屋企人都係揀椰菜苗,因為出面比較少機會有得食😆 咸魚味道好香 送飯一流 份量都唔細😆燒鰂魚($138)燒鰂魚價錢都抵食😆百幾蚊好大條😆魚入面用咗香茅、南薑等等既材料配搭嚟燒,充滿泰國既味道🇹🇭條魚火喉啱啱好,超級滑🫶🏻魚骨好易挑出嚟,怕骨既人都好易食😙魚肉都好多,絕對啱晒鍾意食魚既人芒果蟹肉炒飯($80)/蝦醬炒飯($78)蝦醬炒飯係我同屋企人幾乎每次嚟食都會叫既炒飯,份量都唔細,米飯炒到粒粒分明,絕對唔會太油膩。蝦醬炒飯有腰果同肉碎做伴碟,而配料就有蝦米、豆角等等,色香味俱全🥰芒果蟹肉炒飯呢個配搭就比較特別,用香甜既芒果配埋鹹香既飯。芒果粒都好大粒,而且啲飯都係炒到粒粒分明。而呢個炒飯嘅配料主要就有蟹柳、洋蔥、香蔥,伴碟既都有肉鬆同腰果。芒果沙冰($38)芒果沙冰絕對係消暑既良伴🤣 沙冰好大杯,芒果好甜,用嚟送又香又惹味既泰國嘢就啱
咸魚炒椰菜苗($68)
燒鰂魚($138)
芒果蟹肉炒飯($80)/蝦醬炒飯($78)
芒果沙冰($38)
芒果沙冰絕對係消暑既良伴🤣 沙冰好大杯,芒果好甜,用嚟送又香又惹味既泰國嘢就啱晒😙
海南雞飯
海南雞飯份量一樣唔少,海南雞都幾滑,而且下面有菜做伴碟,唔怕食得太多雞會膩🤫飯就係雞油飯,比起普通白飯多咗一份雞油嘅香味😋
泰式乾炒河/炒金邊粉
呢兩款炒粉麵都係食到泰國既味道,唔會太油😋金邊粉同埋芽菜、蛋、蝦等等嘅配料一齊炒,炒到乾爽。而泰式乾炒牛河就可以揀豬、牛、雞一齊炒。配料一樣有芽菜,面頭仲有啲芝麻😙
味道 🤩🤩🤩🤩
性價比 🤩🤩🤩🤩.5