台灣淡水刨冰店「朝日夫婦」聯乘香港本地cafe「屋子」, 喺 K11 Musea開咗間咖啡店「朝日夫婦 ×屋子」!主打日式沖繩風刨冰🍧, 仲有提供巴斯克芝士蛋糕🍰、和風意粉🍝、特飲🍹🍧ESPUMA 宇治金時刨冰上唧上宇治抹茶泡沫, 裏面加入特製煉乳、白玉同香甜紅豆🫘。宇治抹茶泡沫帶有香濃嘅抹茶味🍵, 口感輕盈, 刨冰綿密細緻, 不過啲冰溶得幾快, 所以想打卡就要快手啲啦💨!🍰抹茶巴斯克芝士蛋糕表面淋上芝士奶蓋, 增添一份鹹香~ 抹茶味濃厚🍵, 後韻有回甘, 跟濃郁芝士味完美融合, 口感綿密軟滑, 整體唔會太甜膩, 而中間係半熟狀態, 軟心效果出色~🍝蕃茄奶油意大利麵 每條麵條都拌勻蕃茄奶油, 搭配煙肉🥓, 唔錯~🍹百香泡泡以百香果、檸檬、氣泡水、茉莉綠茶調製, 味道清爽!

🍧ESPUMA 宇治金時

🍰抹茶巴斯克芝士蛋糕

🍝蕃茄奶油意大利麵
每條麵條都拌勻蕃茄奶油, 搭配煙肉🥓, 唔錯~

🍹百香泡泡
以百香果、檸檬、氣泡水、茉莉綠茶調製, 味道清爽!
2024-10-09
Dinner
依排都比朝日夫婦×屋子嘅刨冰洗版,皆因佢地嘅巴斯克覆盆莓牛乳冰會用火槍炙燒一下面頭相當打卡ᴀʙʟᴇ😳所以終於忍唔住去試! 朝日夫婦嚟至台灣淡水,主打沖繩風刨冰招牌沖繩風刨冰口感綿密因而打響名堂,所以台灣本店都長期超多人ʕ •ᴥ•ʔ朝日夫婦曾經係將軍澳嘅屋子合作限定供應後今次再度合作開店❗️香港ᴋ11 ᴍᴜꜱᴇᴀ ʙ2層依間係佢地首間海外店店鋪走木系簡約風🪵牆身有介紹朝日夫婦嘅一啲背景刨冰料理空間為開放式,可直接睇到刨冰製作過程店面細細,大概能容納二十人當日去到7點多唔洗排隊,但食完後人龍依然係度店內提供6款熱門刨冰及3款王牌甜點, 除左甜品外, 亦有少量洋輕食選擇(不得不提佢地餐牌嘅插圖都好靚)( ´▽`)➺ 巴斯克覆盆莓牛乳冰 (香港ᴋ11限定口味) 💰130基本上係每檯客人必點嘅甜點✨刨冰即叫即製,最特別嘅係店員將面層嘅鮮奶油即場用火槍燒,真係好震撼!醬有好似焦糖燉蛋嘅效果刨冰口感綿密( ´▽`)覆盆莓醬酸甜酸甜 配上面頭嘅醬汁都唔會太過膩刨冰入面仲有穀麥脆脆增加口感滿足感極高 但都幾快融➺ 紫蘇明太子意大利麵 💰98本身意粉已經拌勻左鮮奶油明太子嘅醬汁,面頭再放上左明太子令每一口
所以終於忍唔住去試!

朝日夫婦嚟至台灣淡水,主打沖繩風刨冰
朝日夫婦曾經係將軍澳嘅屋子合作限定供應後

店鋪走木系簡約風🪵牆身有介紹朝日夫婦嘅一啲背景
刨冰料理空間為開放式,可直接睇到刨冰製作過程
店面細細,大概能容納二十人
當日去到7點多唔洗排隊,但食完後人龍依然係度

(不得不提佢地餐牌嘅插圖都好靚)( ´▽`)

➺ 巴斯克覆盆莓牛乳冰 (香港ᴋ11限定口味) 💰130
基本上係每檯客人必點嘅甜點✨
醬有好似焦糖燉蛋嘅效果
刨冰口感綿密( ´▽`)
覆盆莓醬酸甜酸甜 配上面頭嘅醬汁都唔會太過膩
刨冰入面仲有穀麥脆脆增加口感
滿足感極高 但都幾快融

➺ 紫蘇明太子意大利麵 💰98
本身意粉已經拌勻左鮮奶油明太子嘅醬汁,面頭再放上左明太子令每一口帶來一股鮮味😳
醬汁ᴄʀᴇᴀᴍʏ掛到係每一條意粉,辛香微辣
意粉煮得剛好

➺原味巴斯克蛋糕 💰62
原本打算食焦糖巴斯克蛋糕(都係香港ᴋ11限定口味)但賣曬 ,所以叫原味嘅代替
巴斯克蛋糕質地潮濕鬆軟
上面有忌廉口感輕型,整體味道唔錯

總結:
整體嘢食都唔錯😳對得住價錢
會想二刷試埋其他冰

✨消費:~ 💰150/ʜᴇᴀᴅ

■ 名稱:朝日夫婦×屋子
📍尖沙咀梳士巴利道18號維港文化匯K11 Musea B2樓201號舖
2024-09-27 637 views
もう少しだけ 再多一點點もう少しだけ もう少しだけ再走一小步 再走一小步不知是否人走茶涼的關係,主席剛辭職而去。整個商場的地庫人去樓空。這裡的優惠推廣曾帶給我很多便利,半價吃一頓飯,半價買了最新電子功能表。一切都是因為加倍獎賞而來。有恩有還,在這裡吃一餐形式上的Farewell飯,作為答謝飯亦不為過。踏み出せたのなら只要再踏出一小步來到店門口,想吃輕食。經理很熱心詳細介紹菜單,問我有沒興趣一試。一眼望去,店不大,裝修簡潔,洋食屋一間。光猛線條分明,又富現代感的小店,不錯。最終躍躍欲試,日文店名Asahi Uchi,中文取名朝日夫婦,按直譯應譯作朝日家才對。可能台灣店方想表達在屋簷下,朝日姓氏跟夫婦並聯,有一種家的感覺,故以此譯法亦不理由。もう少しだけ あと少しだけ多加一點點 再多加一點點Less is More. 餐牌上意粉簡單4款,電字下單會附送店內精緻飲品。這是朝日夫婦走出台灣的第一店,與香港屋子連乘合作。我選上海老羅勒青醬意大利粉,配上院子裡的桂花茶。以輕食標準而言,意粉份量還好,意粉幼細羅勒香足夠,算惹味,蝦方面,用料算新鮮,煮方面都在高水平,算彈牙爽口,不錯。 至於茶方面,桂
もう少しだけ 再多一點點

もう少しだけ もう少しだけ
再走一小步 再走一小步

踏み出せたのなら
只要再踏出一小步

もう少しだけ あと少しだけ
多加一點點 再多加一點點

Less is More. 餐牌上意粉簡單4款,電字下單會附送店內精緻飲品。這是朝日夫婦走出台灣的第一店,與香港屋子連乘合作。我選上海老羅勒青醬意大利粉,配上院子裡的桂花茶。以輕食標準而言,意粉份量還好,意粉幼細羅勒香足夠,算惹味,蝦方面,用料算新鮮,煮方面都在高水平,算彈牙爽口,不錯。 至於茶方面,桂花味不夠,茶葉方面選材不到佳,水溫可再熱一點,茶香滲不到出來,
稍作改善,必然更配那羅勒香的味道,有點可惜。

優しくなれたのなら
如能感到愜意的話

這裡坐在這裡,真的感到十分愜意。簡單的線條美,很有溫馨的感覺,在這裡坐下喝一口茶,慢慢吃,慢慢嘗,真的不錯。一個閒適的時光,柔入有感。

ありふれた一日も
這平凡無奇的一天

這看似平凡的一天,確實不平凡。看著隔壁的OL, 吃著一碗大刨冰,四個人份。冰從日本接入口,碎得甚美,加上果汁芝士火灼散落,看見都非常吸引。

素敵な日になっていくような
そんな気がしたんだ
漸漸成為美好的一天,至少我有這樣的感覺

經理欣勤招待我,又十分熱切招呼隔壁的OL們,十分有禮,值得一讚。遇著小問題處理又快。跟客人溝通又到位,對新店而言,幫助很大。

今喜びはめぐる
幸福縈繞

我不知店主當初開這店的原因是甚麼?但我有感是有一種很甜很幸福的感覺。在環境菜式編排人際方面安排都很貼心,簡單而到位。難為可惜的是那杯茶嘗未勾出一道餘韻,令這韻味未能好好延續,一閃即散。

醒了,看見商場內人潮疏落,人走茶涼,但願下次那桂花茶不涼,幸福縈繞就是了。
2024-09-26
$128 (Lunch)
2024-09-23 819 views
呢間係由台灣淡水過嚟嘅刨冰店「朝日夫婦」,Crossover香港本地cafe「屋子」開嘅餐廳雖然9月先開,miss左暑假食刨冰嘅黃金時間🥲但weekday去都唔少客人,希望之後生意會更好啦畢竟好多人都唔知,原來除左刨冰,仲有由屋子cafe主理嘅意粉主食😋 - ESPUMA宇治金時:$108面頭嘅綠色頭盔🪖🤣其實係綠茶味嘅mousse,再加左大量空氣入去,所以食落唔會好滯因為啲冰本身冇味,但溝埋綠茶mousse就會有綠茶味再加埋中間嘅紅豆同白玉,成件事好豐富👍🏻食到底仲可以加埋牛奶,然後就變成牛奶冰啦! - 紫蘇明太子意大利麵:$98個醬好creamy,勁多明太子,有少少辣辣地,意粉保留左少少咬口,唔錯🤤 - 海老羅勒青醬意大利麵:$118個青醬好特別,有別於其他餐廳食落似係自己用好多香草blend爛製成,所以食落草青味比較濃,但可以接受到大蝦燒過,好彈牙,但咸左少少🤏 味道:🤤🤤🤤🤤/5性價比:🤤🤤🤤🤤/5
呢間係由台灣淡水過嚟嘅刨冰店「朝日夫婦」,
Crossover香港本地cafe「屋子」開嘅餐廳
雖然9月先開,miss左暑假食刨冰嘅黃金時間🥲
但weekday去都唔少客人,希望之後生意會更好啦

- ESPUMA宇治金時:$108
面頭嘅綠色頭盔🪖🤣
因為啲冰本身冇味,但溝埋綠茶mousse就會有綠茶味
再加埋中間嘅紅豆同白玉,成件事好豐富👍🏻
食到底仲可以加埋牛奶,然後就變成牛奶冰啦!

- 紫蘇明太子意大利麵:$98
個醬好creamy,勁多明太子,有少少辣辣地,
意粉保留左少少咬口,唔錯🤤

- 海老羅勒青醬意大利麵:$118
個青醬好特別,有別於其他餐廳
食落似係自己用好多香草blend爛製成,
所以食落草青味比較濃,但可以接受到
大蝦燒過,好彈牙,但咸左少少🤏

味道:🤤🤤🤤🤤/5
性價比:🤤🤤🤤🤤/5

朝日夫婦跟屋子咖啡廳新開的冰店於尖沙咀K11 musea Siri的food court層旁邊!一直心心念念想吃終於等到來香港開店冰品有四至五款選擇最吸睛的是K11限定的巴斯克紅桑子刨冰🍧另外一款也想試的是杏仁油條刨冰不過今次就選了提拉米蘇刨冰!點餐後也很快就上桌了表面是滿滿的可可粉裝飾半圓的冰品外表很可愛一開就是提拉米蘇的馬斯卡邦芝士饀內裏有些脆脆及咖啡凍咖啡凍的份量頗多,而且口感QQ的!很符合提拉米蘇這主題不過略嫌可以多一些手指餅及酒味的元素就會更像!唯一是冰的口感比較粗 不過就不會太甜 吃一整個也不會太滯 相比另一間香港的著名冰品店 口感會稍遜一點不過還是會想再來試其他口味的~另外叫了的燒巴斯克 口感也頗為Creamy 另外他的飲品名稱也頗有創意,大家有機會也可以試試哦堂食還有三款意粉 如果想吃鹹食的朋友也可以試今次我就沒有點了~📍 朝日夫婦×屋子 (尖沙咀)尖沙咀梳士巴利道18號維港文化匯K11 Musea B2樓201號舖
朝日夫婦跟屋子咖啡廳新開的冰店
一直心心念念想吃
終於等到來香港開店
冰品有四至五款選擇
最吸睛的是K11限定的巴斯克紅桑子刨冰🍧
另外一款也想試的是杏仁油條刨冰
不過今次就選了提拉米蘇刨冰!
點餐後也很快就上桌了
表面是滿滿的可可粉裝飾
半圓的冰品外表很可愛
一開就是提拉米蘇的馬斯卡邦芝士饀
內裏有些脆脆及咖啡凍
咖啡凍的份量頗多,而且口感QQ的!
很符合提拉米蘇這主題
不過略嫌可以多一些手指餅及酒味的元素就會更像!
唯一是冰的口感比較粗
不過就不會太甜 吃一整個也不會太滯
相比另一間香港的著名冰品店 口感會稍遜一點
不過還是會想再來試其他口味的~

另外叫了的燒巴斯克 口感也頗為Creamy
另外他的飲品名稱也頗有創意,大家有機會也可以試試哦
堂食還有三款意粉 如果想吃鹹食的朋友也可以試
今次我就沒有點了~

📍 朝日夫婦×屋子 (尖沙咀)
終於等到正式香港開鋪啦👅主打沖繩風刨冰,入口即化,加上自家製淋醬,賣相夠靚又好食,店鋪亦有提供巴斯克、咸食等,最特別係有𝐎𝐦𝐚𝐤𝐚𝐬𝐞𝐞式吧台,望住製作過程超治癒,暫時榮登刨冰最愛的第一位🥇࿐🍓巴斯克覆盆莓牛乳 $𝟏𝟑𝟎💫 (𝐊𝟏𝟏店限定)面層放上忌廉芝士,店員仲會即場用火槍燒,食落好似焦糖燉蛋,脆卜卜焦糖面配上軟綿綿刨冰,口感好豐富,再淋上覆盆莓醬,酸酸甜甜好開胃,入面仲有穀麥脆脆等,食到中後都好有味,唔會變咗清水咁,非常好食😋🔥炙燒焦糖巴斯克 $𝟔𝟖💫 (𝐊𝟏𝟏店限定)超超超推介✨店員即場燒,焦糖外皮超脆,蛋糕質地非常流心,一軟一脆口感好幸福,蛋糕亦好重芝士、蛋香,絕對要留肚食埋!

🍓巴斯克覆盆莓牛乳 $𝟏𝟑𝟎💫 (𝐊𝟏𝟏店限定)

🔥炙燒焦糖巴斯克 $𝟔𝟖💫 (𝐊𝟏𝟏店限定)
2024-09-14
Waiting Time
30 Minutes (Dine In)
Tea
  • 巴斯克覆盆莓牛乳
  • 炙燒焦糖巴斯克
2024-09-16 983 views
星期日晏晝4點幾去到,條龍尾大概排左一個舖位到。但係我諗我地排左around 10分鐘到都已經可以入座,翻枱率算快。就到我地嘅時候已經比定menu我地睇,呢到仲有幾款意粉食。我地嚟到都係一心想試佢嘅刨冰,見到個款巴斯克覆盆莓牛乳係k11限定,我地就諗都唔洗諗就揀左呢款嚟試。入面仲有啲殼片,不過我就覺得啲冰未夠滑。我地仲嗌左款灸燒焦糖巴斯克(都係k11限定),食完出到嚟around 5點半都已經冇咩人排。
2024-09-15
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
Tea
2024-09-15 1037 views
The shaved ice is a delightful treat that perfectly balances the vibrant sweetness of raspberries with the rich creaminess of Basque cheese. The caramelized topping elevates the dish, adding a satisfying crunch. I absolutely love it!🩷

2024-09-13 1281 views
朝日夫婦x屋子價錢💲: $110/ $60好味程度😋: 4.3/5服務🍴: 3.7/5環境🗾: 3.7/5性價比🥢: 3.7/5回頭率😚: 4/5-去過幾次淡水都無去到朝日夫婦,佢地呢排終於同屋子合作係K11 musea開左鋪頭啦。刨冰、蛋糕、飲品都係主打,另外仲有幾款意粉主食👏🏻店鋪座位唔多,有幾個係席前位,可以睇住師傅做甜品。繁忙時間都要等下位啦。-✅滬尾之戀。呢個名由淡水用到來香港。新鮮水果帶來的顔色好靚😍由金奇異果、紅火龍果做成的醬汁,加鳳梨提味,食落酸酸甜甜,好清新(黃色個邊偏甜,紅色就淡淡的,建議隔住隔住食)😗入面有火龍果肉+白玉做配料。面頭有好似雲層咁的cream奶蓋🤩味道係唔錯。但冰的質感唔算幼細,冰感重,好快就變水了。-✅✅海上波光。呢杯無論個名定樣都好日系又靚,抹茶控一定要叫💚分左幾個layers的飲品,首先係海鹽奶蓋,中間係抹茶,最後係椰青水同白玉珍珠。海燕奶蓋係符合我口味的,芝士味偏重,小小鹹香,好滑溜creamy☺️中間層的抹茶非常濃郁,係苦澀的抹茶,一定要加埋奶蓋一齊飲中和一下😳因爲面頭2層的味道已經好濃,所以最底的椰青水其實味道上唔會飲到。白玉珍珠有d入面係
朝日夫婦x屋子
價錢💲: $110/ $60
好味程度😋: 4.3/5
服務🍴: 3.7/5
環境🗾: 3.7/5
性價比🥢: 3.7/5
回頭率😚: 4/5

✅✅海上波光。呢杯無論個名定樣都好日系又靚,抹茶控一定要叫💚分左幾個layers的飲品,首先係海鹽奶蓋,中間係抹茶,最後係椰青水同白玉珍珠。海燕奶蓋係符合我口味的,芝士味偏重,小小鹹香,好滑溜creamy☺️中間層的抹茶非常濃郁,係苦澀的抹茶,一定要加埋奶蓋一齊飲中和一下😳因爲面頭2層的味道已經好濃,所以最底的椰青水其實味道上唔會飲到。白玉珍珠有d入面係有馬蒂的,幾得意。係一杯好飲的奶蓋抹茶,唔理椰青水的layer😂

今次覺得飲品有驚喜過刨冰!但因爲有其他蛋糕同口味的刨冰都未試,所以會再想去食的! 記得每人低消係一個item呀!

四月初嚐朝日夫婦限定刨冰後一直念念不忘,甚至已經準備好飛一趟台灣直奔淡水總店!最近發現,朝日夫婦×屋子已於K11 MUSEA開張,趁開業第四日光顧,星期一的晚上不算多人,寧靜的店內播着充滿日式風情的輕音樂,令人彷彿置身淡水海旁,吹着海風,吃一口沁人心肺的刨冰,將一切煩悶暑熱拋諸腦後!🍧 ─────── ୨ৎ ─────── ➵ 巴斯克覆盆莓牛乳 ($130)|♥︎♥︎♥︎♥︎♥︎➵ 巧克力提拉米蘇 ($110)|♥︎♥︎♥︎♥︎♡ 想必大家一定有被燒得滋滋冒煙的刨冰洗版吧 >ᴗ< 原來是焦糖巴斯克醬!敲碎脆脆的焦糖外殼後,用匙羹一下舀起淋滿覆盆梅醬的綿密刨冰、脆穀片及巴斯克醬,冰火兩重天令人眼前一亮,口感非常豐富,好讚! 提拉米蘇味刨冰亦非常好吃!巧克力碎碎+奧利奧+咖啡凍+鹹乳酪的組合有點新奇,但莫名地還原提拉米蘇的味道! 另外要表揚一下貼心的店員!店員看見我這裹拍拍、那裏拍拍,立即提醒弄刨冰的店員,讓我準備好手機後再開始燒焦糖,還會提醒我們小心燙,也太溫柔了吧 ♡>𖥦<)!! 𐙚 𝟢𝟤/𝟢𝟫/𝟤𝟢𝟤𝟦

─────── ୨ৎ ───────

➵ 巴斯克覆盆莓牛乳 ($130)|♥︎♥︎♥︎♥︎♥︎