2017-11-01 102 views
喺上環同中環中間皇后大道中去咗呢一間cafe,除咗有精美嘅咖啡之外都有啤酒生啤賣,鋪頭唔大得五六張枱,但樓底超高10分舒適先點左個近期好興嘅碟豆花飲品,今次試嘅係蝶豆花配柚子芒果梳打,用上新鮮嘅柚子同芒果分外鮮甜,同清清地嘅碟豆花很配合。至於我呢就點左藍橘子菠蘿梳打,冇別豆花咁甜,好清爽。顏色同樣美麗叫咗個白汁煙肉青口意粉,$108嘅價錢10分抵食,青口十分之爽口有質感,唔會好似雪左好耐咁,配上豐富嘅煙肉以及白酒汁,最欣賞係意粉做到口感大少少銀度而且唔會太淋。叫咗呢度嘅招牌特級漢堡,用上美味嘅漢堡牛肉扒配合鵝肝芝士番茄生菜等等,即叫即做,漢堡仍然保留鮮嫩質感,鵝肝份量不少。$128嘅價錢比起銅鑼灣某神店便宜得多,值得一試。留意番餐廳係開到八點鐘左右要食晚市記得要早啲嚟。食到好飽晚市一人都係$150左右,下次泥要再叫更加多食物

2017-09-23 3825 views
總覺得星期一至五很難捱, 好漫長, 一天又過一天, 但總是未到星期六, 即是等到星期六, 但好似轉頭又是星期一, 感覺得辛苦。或許我星期六日也是沒有讓自己停下腳步, 還是用急速的步伐做每一件事, 開始覺得頂不住了, 我要停下來……今個星期六選擇慢步中上環, 邊行邊細看這區的環境, 讓我發現不少特色的地方, 有古式的小店、街上牆身的塗鴉、小販的擺賣、特色的階梯、懷舊的店舖等等……都是我一直遺忘了的景象。走了很久, 已着不多三時, 但連午餐也未吃, 是時候讓自己停一會, 正巧遇上它。大型的落地玻璃窗門讓我清楚看到內裏環境, 是一間掛滿綠色植物的咖啡室, 綠油油的環境令人感到很舒適。咖啡室以綠色為主調, 四處懸掛着一盆盆的植物, 充滿大自然的氣息, 生氣勃勃。牆上亦掛上畫和鏡子作裝飾, 裝潢簡樸舒適。內裏地方不多, 靠牆兩邊均設有一排長沙發座配四人枱, 另外還有一兩張四人枱。較入處是沖調食品區, 前方有一個放滿糕餅的凍櫃, 件件都很精美吸引, 揀什麼好呢? 還是快快看menu吧!15:00正是下午茶時段, 看看menu, 共有六款下午茶餐, 四鹹二甜, 均配咖啡或茶, 另+3可轉凍飲, 其他
15:00正是下午茶時段, 看看menu, 共有六款下午茶餐, 四鹹二甜, 均配咖啡或茶, 另+3可轉凍飲, 其他飲品+$5、其他凍飲品+$8及特飲+$20。除下午茶餐外, 還有幾款全日餐單飲品選擇。
******************
和風沙律配柚子汁
一向無菜不歡的我, 對六款下午茶中的先揀了一客和風沙律配柚子汁 Japanese Style Salad with Pomelo Dressing ($48), 滿滿的沙律菜中心放了一隻溫泉蛋,上枱時還搖晃着,很吸引。先把其刺穿,鮮黃色的蛋黃馬上湧出,更加誘人,還漸漸滲入沙律菜 中。
沙律菜 的款式不算多,只有生菜、粟米 車厘茄,簡簡單單,但勝在相當新鮮清爽,再加上一絲絲柔軟的蟹柳絲、滑嘟嘟的蛋白,配埋鮮香的蛋汁 和酸咪咪的柚子汁,清新怡人,令人越吃越開胃,簡單而美味的配搭,喜歡!
熱榛子醬摩卡咖啡
跟餐配一杯基本咖啡或茶, 而其他飲品只需+$5, 相當優惠。飲品選擇有特式咖啡、茶、特飲和其他飲品, 而我當然是揀特式咖啡啦! 點了一杯熱榛子醬摩卡咖啡 Hot Nutella Mocha(跟餐+$5), 以一隻厚身的瓦粉綠色咖啡杯盛載,賣相很優雅。嘩!是一隻肥嘟嘟的熊仔,很可愛呀!咖啡面層毫無粗泡,圖案清晰挺身,還剛好佔了整個咖啡面,而且喝到尾聲,熊仔的樣子還很清楚,可見咖啡師的手藝了得!
放埋咀邊,聞到陣陣咖啡香令人醒神;呷一口,溫度剛好,入口順滑,咖啡味香濃,滲出朱古力的甘苦,帶少許榛子醬的甜美,三者味道取得平均,沒有搶出風頭,而且絕沒有甜膩感,不論賣相和味道也很討我歡喜。
鮮果忌廉糖漿班戟
除了蔬菜不能少之外, 甜品對我來說也是不能少。在下午茶餐中再揀了一客鮮果忌廉糖漿班戟 Homemade Pancake with Fresh Fruit($68), 而不吃忌廉的我,指定走忌廉,免得浪費。嘩!足足有三大件班戟,周邊伴着酸咪咪的鮮草莓、藍莓 和香甜的香蕉片,再以朱古力醬 畫紋和寫上店名"ASK", 擺設用心,賣相挺吸引。
即點即製,熱烘烘上枱,班戟 只帶點金黃,口感不夠鬆軟綿綿,略為黏口,蛋奶香亦一般,試蘸上多些甜美的朱古力醬,味道會較佳。最喜歡還是周邊的水果,相當新鮮,再伴了些朱古力醬,加添甜美。
阿法奇朵
原來這杯美味的阿法奇朵 Affogato (+$8)為凍飲,跟餐只需加$8,簡單超值!以一隻雞尾酒杯盛載,杯邊沾上糖粒,而雪糕 頂亦放了兩粒咖啡豆,賣相很高貴精美。上枱時已注入特濃咖啡,對我來說更好,因為每次吃Affogato也弄致周枱咖啡,非常"論盡"。
甜美冰凍的雲尼拿雪糕 半浸在香濃的熱咖啡 中,兩者慢慢融合,冷熱交替,苦中帶甜,一向是最佳的組合,再配一粒咖啡豆,更加美味!最欣賞是杯邊沾上糖粒,當喝餘下的咖啡時,呷着杯邊,咀上沾了糖粒,為特濃咖啡 添一點甜,很好的配搭。
今日在這間滿有朝氣的咖啡室裏, 讓自己慢慢享受了一頓豐富美味的下午茶, 慢活了一個週六的下午, 終於回氣, 緊張的感覺減退了……靜下來問問自己: 我真的喜歡每一天的生活嗎? 又問問自己: 有享受每天的生活嗎? 再問問自己: 我應該怎樣生活? ……不知道為何今日會提出了一大堆問題給自己, 是否因為我來到這間“ASK Café” 呢?
2017-09-23
$129 (Tea)
和風沙律配柚子汁
熱榛子醬摩卡咖啡
阿法奇朵
2017-09-17 158 views
※本文以用餐當日的環境、服務和食物質素為準,口味亦因人而異,文章只作參考之用。-這間Ask Cake就係上環新紀元廣場附近,位置不難搵。店鋪環境不大,但樓底高,營造出空間感,完全不覺迫狹!最前方係蛋糕櫃,擺放數款蛋糕、鬆餅和牛角酥。牆壁上掛了不少有趣的插畫,還有不少綠色植物,綠悠悠一片身心頓時放鬆,係咖啡店應有的放鬆感!晚上有套餐供應,意粉、漢堡、鰻魚飯、全日早餐等,仲有部分單點小食和選擇頗多的飲品,部分咖啡類更有可愛的拉花,好吸引,當然要來一杯!蝶豆花柚子芒果梳打 跟餐+$20 (原價 $35)叫左杯有靚靚漸層顏色既蝶豆花特飲,都知道係用糖漿溝出,味道唔會話好好飲,不過都幾解渴。Mocha 跟餐+$5 (原價 $38)跟餐既咖啡仲有埋拉花,係粗眉古惑樣既Ted熊,好開心!平時小妹好少叫Mocha飲,有咖啡味外仲有朱古力的味道,味道唔會好苦,都幾岩我飲。ASK全日早餐 $98煙肉、香草雞肉腸、薯餅、蕃茄、翠玉瓜、茄汁焗豆、煎蛋/炒蛋、牛角包/牛油多士。全日早餐既食材配搭其實好平,但去親Cafe又會忍唔住叫。Ask Cafe既全日早餐好豐富!每款食材都煎得幾靚唔會好油,而且竟然有幾片燒翠

最前方係蛋糕櫃,擺放數款蛋糕、鬆餅和牛角酥。

蝶豆花柚子芒果梳打 跟餐+$20

蝶豆花柚子芒果梳打 跟餐+$20 (原價 $35)
Mocha 跟餐+$5

Mocha 跟餐+$5 (原價 $38)

ASK全日早餐 $98

全日早餐既食材配搭其實好平,但去親Cafe又會忍唔住叫。Ask Cafe既全日早餐好豐富!每款食材都煎得幾靚唔會好油,而且竟然有幾片燒翠肉瓜,咬落好多汁。仲有我至愛既炸薯餅,跟餐加$5仲有埋杯拉花咖啡,好滿足。
ASK漢堡

ASK漢堡 $98
牛肉、芝士、酸青瓜、蕃茄及生菜。

男人叫左個漢堡,雖然賣相無驚艷但食落味道都唔錯,件牛肉漢堡夠厚,咬落充滿肉汁富牛味,加埋酸青瓜好開胃,所配既粗薯條熱辣辣好香口,小妹食唔停口。
Earl Grey Mousse Cake 跟餐+$22
Oreo Cream Cake 跟餐+$22

Earl Grey Mousse Cake同Oreo Cream Cake 各跟餐+$22 (單點$40)
兩款蛋糕上枱時都有靚靚的乾花點綴,前者食落有陣陣的伯爵茶香,mousse頗幼滑。Oreo味都唔錯,好鍾意食佢既Oreo Cream夠晒香,不過蛋糕層再鬆軟少少仲好食。
$150 (Dinner)
Mocha 跟餐+$5
Oreo Cream Cake 跟餐+$22
  • ASK全日早餐
  • Mocha
  • Oreo Cream Cake
  • ASK漢堡
2017-09-15 185 views
朋友在中環上班,說上班附近有間cafe很想試而且想我陪。貪吃的我實在難以抗拒試新餐廳的慾望,所以不爭氣地走了去中環。原來20:00便要關門大吉,19:00去到的我們,難得來到決定試一下怱怱吃完再走。Ask漢堡 $98整體不錯,蔬菜量都多,而且牛肉漢堡都厚身,質感亦不錯,有肉汁而且不會韌。相反是由於沒有醬料的關係,以致整體感覺偏乾。薯條粗身設計是我的最愛呢!日式照燒鰻魚飯 $98沒想到在西餐廳會有鰻魚飯吃,而心血來潮想吃飯的我們又真的點了!鰻魚份量一點都不小啊!又厚又大塊,兩個人分享來吃的份量也很多!完全沒有後悔點了這個飯,是的確好吃呢。榛子醬摩卡咖啡 +$5朋友試了這款,她被那個榛子醬所吸引而點的。我試了一口感覺味道也不錯啊! 有點像吃著金莎的感覺,哈哈!而且重點是不會很甜過多糖漿的口感,所以不太愛甜的朋友也會喜歡啊。法式焦糖燉蛋泡沫咖啡 +$5而我點的這個是被她的焦糖燉蛋所吸引。這倒是我第一次試這款口味的咖啡!十分期待,看到泡沫上有一層微焦的糖,用匙輕敲一下那片焦糖是咔咔聲的!很治癒的感覺!如果平日可以下午時間來吃感覺也廷舒服,但相反如果是晚上來就相對上趕了點。
朋友在中環上班,說上班附近有間cafe很想試而且想我陪。

Ask漢堡 $98
相反是由於沒有醬料的關係,以致整體感覺偏乾。
薯條粗身設計是我的最愛呢!

日式照燒鰻魚飯 $98
完全沒有後悔點了這個飯,是的確好吃呢。

榛子醬摩卡咖啡 +$5
朋友試了這款,她被那個榛子醬所吸引而點的。
我試了一口感覺味道也不錯啊! 有點像吃著金莎的感覺,哈哈!

法式焦糖燉蛋泡沫咖啡 +$5
而我點的這個是被她的焦糖燉蛋所吸引。
這倒是我第一次試這款口味的咖啡!

2017-09-13 133 views
早放工可以去食下午茶,我經過見到這間感覺很寧靜的餐廳,便入內嚐嚐,看到蛋糕櫃的蛋糕,便決定一定要點一款蛋糕了。環境很適服,特別是因為我早放工去,人少,坐得非常舒服。甜品櫃有數款蛋糕選擇,每款都好靚,精挑細選之後,揀左熱情果蛋糕。好美的蛋糕,味道不會太甜!淡淡的熱情果味,吃下去非常舒服。又是伯爵紅茶,味道當然是正常的。我最喜歡安靜地一個人,一邊喝茶,一邊放空(哈,有時會看書,就是要享受一個人的時光)!
環境很適服,特別是因為我早放工去,人少,坐得非常舒服。
好美的蛋糕,味道不會太甜!淡淡的熱情果味,吃下去非常舒服。
又是伯爵紅茶,味道當然是正常的。
2017-09-12 1936 views
友人是個咖啡痴,每逢周末或放假,都會找間 Café  坐下來,呷一口咖啡,享受一個懶洋洋的下午。筆者雖然並非咖啡迷,但亦十分喜愛泡咖啡室,尤其是那些以植物或大自然為主題的 Coffee Shop,讓人有猶如走進秘密花園一樣。早排去元創方參觀展覽,順道來上環逛逛,喺皇后大道中 The Putman 地下發現這間取名「ASK」嘅 Café,從門外的落地玻璃窗往內望,環境優美,綠意盎然,感覺清新脫俗,一於找個晚上,過來歇息吓,順便吃點輕食。拉開玻璃門內進,裝潢以湖水藍和白色為主調,配以木地板及木餐桌,設計充滿歐陸情調。再細看四周,地方雖然不算很大,但樓底極高,光猛開揚,每個角落的佈置都很用心,加上天花吊著不少植物盤景,像小花園一樣,悠閒自在,令人感到愜意。拿起店員送上嘅餐牌,有沙律、薯條、青口、意粉、三文治、漢堡包、全日早餐,另外亦有 Dinner Set、特飲、茶及咖啡等,選擇都唔少,就先點客沙律,再加個小食和晚餐。沙律只有這款,Sliced Whole Abalone Salad 鮑魚沙律 ($60),成品用料好簡單,只有生菜、車厘茄、粟米粒和切成厚片的鮑魚。沙律菜新鮮爽甜,用咗黑醋汁調

沙律只有這款,Sliced Whole Abalone Salad 鮑魚沙律 ($60),成品用料好簡單,只有生菜、車厘茄、粟米粒和切成厚片的鮑魚。沙律菜新鮮爽甜,用咗黑醋汁調味,有助提鮮;而鮑魚就具質感又 Juicy,愈食愈有鮑魚鮮味!

接著是一客 Chicken Wings with Herbs 香草雞翼 ($40),雞翼沒有厚厚的粉醬,入口外脆內軟,咬下脆而不硬,肉汁四溢,加上表面有一層薄薄的香料,而香氣中更夾雜著微微的香草味,層次豐富,既沒搶去雞肉的味道,吃後亦不口乾。

晚餐揀咗 Meat Lovers ($108),Dinner Set 包一杯咖啡或茶,以中上環區定價嚟講,都算相宜,而且 +$3 可以轉凍飲、+$20 可以轉特飲、+$22 仲可以配是日精選蛋糕添!沒想到這客 Meat Lovers 碟頭咁大,而且用料亦相當豐富,有牛肉漢堡扒、煙肉、香草雞肉腸、芝士、粗薯條及牛角包。牛角包唔算熱辣軟熟,不過入口幾酥脆;漢堡扒有濃厚肉味及芝士味,令人吃得滿足;香草雞肉腸咬落啖啖肉,而表層黑色一粒粒嘅,其實是磨碎了的香草。

飲品點了 Butterfly Pea Flower Pomelo Mango Soda 蝶豆花柚子芒果梳打 (跟晚餐+$20) 及 Blue Mandarin Pineapple Soda 藍橘子菠蘿梳打 ($35)。蝶豆花賣相好吸引,含豐富營養,對人體有益,而且加了柚子和芒果,入口酸甜適中,有令人精神為之一振嘅感覺。藍橘子具熱帶氣息、甜度適中,入口冰涼清新,消暑怡神。

Cake of the Day 有 Oreo Cream Cake、Blueberry Cheese Cake、Bailey’s Chocolate Cheese Cake 及我點嘅朱古力蛋糕 (+$22),蛋糕中間夾層有朱古力醬,質感細滑,味道濃厚,入口徐徐融化,每一口都甜入心。整體來說,這咖啡店的格局夠別緻,配合室內的天然光線和四周的植物,令人有種說不出的自在。
2017-09-11
$142.5 (Dinner)
2017-09-12 127 views
朋友約咗喺上環食晚餐,去咗佢公司附近間Cafe ,悠悠閒閒傾下計食晚餐。Cafe環境好靚,非常舒適,而食物款式都幾多。我同朋友叫咗卡邦尼意粉、全日早餐,兩杯特飲,一邊傾計一邊享受悠閑的晚餐。卡邦尼意粉份量很足,非常creamy朋友點咗佢最鐘意食嘅全日早餐,非常豐富,有翠玉瓜、蕃茄、煙肉、雞肉腸、茄汁焗豆、牛油方包,薯餅。我點咗碗豆花柚子芒果梳打,漸變色效果,非常靚,味道不錯。朋友點咗藍橘子菠蘿梳打,色彩繽紛味道酸酸甜甜,好啱夏天飲。
Cafe環境好靚,非常舒適,而食物款式都幾多。

卡邦尼意粉份量很足,非常creamy

我點咗碗豆花柚子芒果梳打,漸變色效果,非常靚,味道不錯。

朋友點咗藍橘子菠蘿梳打,色彩繽紛味道酸酸甜甜,好啱夏天飲。

鍾意食鰻魚嘅朋友我介紹你嚟呢一間價廉物美的餐廳一個日式照燒鰻魚飯$98,鰻魚份量勁多,鰻魚又肥大肉厚,咁強壯嘅鰻魚,你想下啲肉汁幾豐富,大條鰻魚煎香後再配上特製嘅鰻魚汁,啖啖肉又多汁,仲有廚師精選嘅意粉$108,佢係用新鮮嘅雞肉加上翠肉瓜嚟煮制,雞肉嫩滑肉汁又唔會流失,加上清甜嘅翠玉瓜,意粉又爽滑,制作一啲都唔馬虎,仲有佢嘅咖啡只係加$5,就可以嚐到佢嘅法式焦糖燉蛋泡沫咖啡,你淨係聽啲材料名已經超值,好考功夫先做到,仲有一個藍橘子菠蘿梳打$20,餐廳很貼心,每天都有不同嘅款式蛋糕提供,只收$22,我哋今日就食咗一個朱古力慕絲蛋糕同綠茶蛋糕,呢兩種甜品真係好好食㗎,真係有五星級酒店嘅水準,奶油又香滑,甜味又適中,價錢又實惠,食完你會覺得係用粉絲嘅價錢,得到 魚翅嘅享受。
鍾意食鰻魚嘅朋友我介紹你嚟呢一間價廉物美的餐廳
仲有一個藍橘子菠蘿梳打$20,
2017-08-31 247 views
今日和太太往上環Ask食晚餐, 我們點了黑松露什菌意粉, 日式照燒鰻魚飯和法式焦糖燉蛋泡沫咖啡。黑松露什菌意粉黑松露味道香濃, 上桌時意粉有很香濃的黑松露味, 什菌食落爽口, 車厘茄甜度適中,配上適量胡椒, 芝士粉食落去更加惹味, 意粉食落爽滑, 整客黑松露什菌意粉份量十足, 味道可口, 高質素的素菜;日式照燒鰻魚飯賣相吸引, 鰻魚飯一開, 飯熱辣辣, 香氣四溢, 珍珠米好軟綿, 食落美味,鰻魚肉質鮮甜美味, 啖啖肉,鰻魚汁甜度適中, 配牛旁和蘿蔔食落爽口, 酸酸甜甜食落醒胃, 而配上香脆紫菜更能帶出鰻魚飯的豐富口感, 日式照燒鰻魚飯材料豐富, 味道十足;最後法式焦糖燉蛋泡沫咖啡賣相一流, 很有特色, 第一次品嚐焦糖燉蛋泡沫咖啡,咖啡味道香濃, 面頭上的焦糖燉蛋甜度十足, 食落去好香脆, 配上咖啡豆一起味道豐富, 咖配上焦糖燉蛋之餘除保持味道香濃外, 又能夠保持焦糖燉蛋的甜度, 很欣賞咖啡師的技術, 好好飲。餐廳座位坐得舒適, 食物美味有特色。個人推介日式照燒鰻魚飯和法式焦糖燉蛋泡沫咖啡, 前者鰻魚肉質鮮甜啖啖肉, 後者味道香濃又能保持焦糖燉蛋的甜度和口感而且晚餐配, 而且晚餐點法式焦糖燉蛋泡沫咖啡只加$5, 十分超值,值得再來的餐廳
黑松露什菌意粉
法式焦糖燉蛋泡沫咖啡
2017-08-31
$116 (Dinner)
今天花了7小時畫圖,對著繁重的工作好不鬱悶,幸好朋友為我下班後帶來一點小幸福,讓我好好放鬆,讓我不問煩惱,只問快樂。不過問題天天都多,朋友問我想吃甚麼🤣這個問題我絕對樂意回答她,哈哈。我很簡單,只想吃日式照燒鰻魚飯,有它便能讓我滿足疲憊不堪的身驅。日式照燒鰻魚飯來了,打開飯盒的時候只有「哇」,鰻魚烤的過程中一次又一次不停蘸著燒汁翻烤,讓燒汁與魚肉的脂肪滲透浸魚肉裡,鰻魚就是唯一的主角。我也愛鰻魚下的飯,風采都不比鰻魚少,鹹甜的燒汁,不會過於黏稠,完美的灑上每一粒飯,飽實有彈性的米飯,外層已被醬汁上色,內裡還是帶著原味的米飯甜香。Ask在醬汁方面絕對出色,卡邦尼意粉搭配濃郁的芝士,肥瘦相間,鹹香得宜的煙肉,口感層次豐富到位,醬汁之香在舌尖縈繞不絕,彈牙的意粉吸飽這美妙滋味,朋友愛透極了。香草雞翼上方的香草清楚可得見,緊緊依附在雞翼。雞翼的肉汁燙口,外皮酥脆卻不油,雞肉那致命力的軟嫩,我們吃得非常過癮,念念不忘它的可口。夢幻的棉花糖朱古力,非常誘人,都是女生所喜歡的,包括我與朋友。鋪在棉花糖的朱古力如盛放的花球,好不賞心悅目。熱的棉花糖朱古力棉花糖瞬間在口內融化,口感蠻特別,甜度剛好不甜膩

卡邦尼意粉

香草雞翼

凍棉花糖朱古力,熱棉花糖朱古力

熱的棉花糖朱古力棉花糖瞬間在口內融化,口感蠻特別,甜度剛好不甜膩,散發甜蜜香氣,朱古力溫熱順口,挺舒心的。
熱棉花糖朱古力

凍的棉花糖朱古力則更加香醇甜美,整個口腔都充滿朱古力的芬芳,不論凍熱,各有千秋。
凍棉花糖朱古力
卡邦尼意粉
香草雞翼
凍棉花糖朱古力,熱棉花糖朱古力
熱棉花糖朱古力
凍棉花糖朱古力
中環係我心目中,就係一個上班既地方,每個人的眼中也只有那個dollar sign,日做夜做也只是為了三餐,所以放假既日子,我都好少會過黎呢區,因為感覺這個地方,是沒有「休息」這兩個字的,而且,在放假日還要途經自己的公司,感覺也太不是那味意。但這天,我卻一反傳統,因為約了一個很久沒見的朋友,所以在放假的星期六也來到了中環區,為的就是一個下午茶。平時在中環生活,也很少會留意到這間餐廳,因為從猛烈的太陽光照下,你根本唔會睇到呢間餐廳既內部,今次唔係朋友介紹,我都真係唔識黎。打開餐廳的大門,餐廳裡面就像一個世外桃源,你可以看見這裡有花花草草,這個裝潢,和中環這個以商業掛帥的地方真的格格不入,也的確令我耳目一新。牆上的壁畫,令餐廳加添一份生氣,也令到訪的客人多了一份藝術感。打開餐牌,食物的選擇有不少,價錢大約$100連埋飲品,在中環區來說,價錢是中等,但連埋個舒適環境 (中環既餐廳普遍俾你很大既壓迫感), 呢度算係好抵!蜜桃紅茶 $40呢款飲品不在套餐加錢可配之列,所以一定要散叫,但係$40既價錢不到一壺花茶俾你,而且可以refill熱水飲足一個下午,價錢唔算係貴,餐廳用既茶葉亦都唔係普通貨式,

蜜桃紅茶 $40

呢款飲品不在套餐加錢可配之列,所以一定要散叫,但係$40既價錢不到一壺花茶俾你,而且可以refill熱水飲足一個下午,價錢唔算係貴,餐廳用既茶葉亦都唔係普通貨式,而係選用英國既名牌 Fortnum and Mason ,該品牌在英國有超過300年既歷史,絕對係信心既保證,飲落果味好濃,可說是色香味俱備,飲落好似食緊真既水蜜桃一樣,只是欠缺了那甜味,但沒有了甜味,更能讓人細味。

茶葉落既份量都幾多,絕對物超所值。

黑松露帶子意粉 $138

黑松露帶子意粉的賣相吸引,碟邊曬上香草作點綴,而帶子既份量亦夠多,加入芝士令味道更香更迷人。

黑松露大大的一 pat 放在意粉的面頭,客人可以因應自己口味加進意粉中攪拌進食,個人當然認為是越多越好啦。

意粉煮既熟度剛剛好,食落很有咬勁,唔會overcook 至太淋既意粉個人就最buy既。

碟豆花柚子芒果梳打 $20

呢款充滿迷幻感既飲品,外表看來好似有d伏味,因為呢個色彩好多時飲落都會有藥水味,但係呢杯我睇清楚個 ingredient,確保無事我先夠膽order,最後果然無揀錯。

藍色既色彩來自碟豆花,但係其實碟豆花係冇乜味既,而主要既味道則來自柚子和芒果,這個清新既配搭真係好岩夏天飲,而我特別鍾意佢既冰粒份量控制得宜,飲哂成杯都唔係變淡變水。

意大利茄蓉焗豬扒飯 $78

呢個焗豬扒絕對係重點推介,$78既價錢可算係非常非常抵食,同快餐店既價錢,都相差無幾,而佢俾到你既係舒適既進食環境,同埋吸睛既賣相。

豬扒飯用了colourful既中式食具去盛載,令人感覺治癒。

豬扒係厚切既,而餐廳都已經將豬扒切開一片片,方便食用,濃濃既新鮮蕃茄醬讓人十分滿足。

在這裡一邊享用美食,一邊望向外面繁忙的鬧市,別有一番感受。

2017-08-05
$120 (Lunch)
2017-08-24 1071 views
上網一搜位於中上環的咖啡店,大多都是連鎖咖啡店,難得有時間忙裡偷閒,當然不想糟蹋如此難得的機會,仔細考慮一下後決定於最近人氣甚高的ASK小歇片刻。柔和的陽光穿透落地玻璃並散落於餐廳每一個角落,餐廳樓底高令環境更加寬敞舒適。餐點方面大致與一般咖啡店大同小異,除了飲品外更提供全日早餐、蛋糕、漢堡、意粉等食品。蝶豆花柚子芒果梳打 ($35)相比咖啡,這裡的特飲反而更引人注目,漸變顏色夢幻迷人,呷一口盡是冰爽的芒果香甜。ASK特級漢堡 ($128)ASK特級漢堡比ASK漢堡多一件鵝肝,但價錢只是貴$30,相當划算,牛肉質感尚算鬆軟不死實,另外亦有芝士、番茄和生菜。ASK All Day Breakfast ($98)雖然個人對全日早餐毫不感興趣,但朋友想吃便點了一份一起分享,材料包括煙肉、香草雞肉腸、炸薯餅、茄汁焗豆、煎雙蛋或炒蛋、牛角包或牛油多士、番茄和翠玉瓜,份量充足而且並不馬虎,連番茄和翠玉瓜亦經過烤焗而成。熱情果慕絲蛋糕 ($38)是日精選蛋糕有數款,可於櫥窗裏參考,賣相精緻,連伴碟裝飾亦一絲不苟,熱情果香酸甜清新,中間更有一層海綿蛋糕令口感更加豐富。

蝶豆花柚子芒果梳打 ($35)
蝶豆花柚子芒果梳打

ASK特級漢堡 ($128)
ASK特級漢堡

ASK All Day Breakfast ($98)
ASK All Day Breakfast

熱情果慕絲蛋糕 ($38)
熱情果慕絲蛋糕
ASK特級漢堡
熱情果慕絲蛋糕
2017-08-20 882 views
烈日當空之下,汗流浹背地沿著皇后大道中一直走。電話的GPS失靈,只好按街號找。由250幾號開始,邊行邊四周張望。終於,見到Ask。實在太熱,沒有多想,推門而進。男友已經到了,出奇地準時。這間餐廳有種難以言喻的氛圍,叫人內心平靜。或者是樓底極高,吊著綠色的植物,牆上有掛牆,室外猛烈的陽光被落地玻璃馴化,射進來變得柔和。播著好聽的普通話歌,間中有幾段熟悉的旋律。先不說食物,單是這環境,足以讓人坐上一個下午。益力多紅茶被有趣的配搭引起注意,好奇益力多加紅茶是甚麼效果。似乳酸多於益力多。益力多出名甜,糖份很高,茶稍為溝淡了益力多的甜。酸甜之中滲著淡淡的茶味,幾特別,比預期中好。泡沫咖啡見細細粒的美女店員如此友善,無聊的我多口問句,可不可以多泡泡。面對我奇怪的要求,她禮貌地說「問一下」,然後真的寫在order紙上。 凍飲來到,才想起忘記跟她說要熱的,但看著眼前這杯漂亮的飲品,有種「我們注定想遇」的感覺。泡泡果然很厚,上面撒了可可粉。從旁邊看,奶泡和咖啡徐徐混和,彷如一幅藝術品。厚厚的泡,是梳乎厘班戟的口感,入口即溶,但奇怪地沒有奶香,僅以可可粉的甜調味。喝慣了熱飲,覺得始終熱的較香。咖啡清香,只
益力多紅茶
益力多紅茶
泡沫咖啡
泡沫咖啡
泡泡果然很厚,上面撒了可可粉。
從旁邊看,奶泡和咖啡徐徐混和,彷如一幅藝術品。
厚厚的泡,是梳乎厘班戟的口感,入口即溶,但奇怪地沒有奶香,僅以可可粉的甜調味。喝慣了熱飲,覺得始終熱的較香。咖啡清香,只是奶味不濃。
明太子大蝦長通粉
未吃已聞到香噴噴的忌廉。長通粉煮得恰到好處,煙煙韌韌。忌廉味道的濃度和質地的厚稠度剛好,沾滿長通粉。蝦雖然是雪藏的,欠鮮味,但幾爽。美中不足,明太子不多,味道不太出。紫菜也偏少,沒有預期的和風。
明太子大蝦長通粉
除了蝦,還有煙肉和切成幼絲的洋蔥。以微鹹的煙肉做調味,更加惹味。
意大利茄蓉焗豬扒飯
甫上枱便被豬扒飯的精緻的容器吸引目光,白底藍邊,有花、蝴蝶和甲蟲的花紋,充滿夏日氣息,跟餐廳的氣氛很夾。深紅色的不是一般蕃茄醬,而是吃到啖啖茄蓉。跟茶餐廳的燒汁不同,不稠不厚,沒有加糖的過甜,又不會酸,味道自然,清新又開胃。上面放了適量的芝士,滿足了芝士癮,其實可有可無,鋒芒都給蕃茄蓋過。
意大利茄蓉焗豬扒飯
煎豬扒已切好一條條,肉嫩,不嚡不韌。飯不是炒飯,也不是一般的白飯。比起常吃的泰國米,形狀較肥較短,乾身,不腍不硬。而且,飯裡混了洋蔥、菠蘿、車厘茄,用料十足。只可惜份量不大,勉強夠飽,最大問題是吃完還想再次回味。
午餐加$22可配是日蛋糕,在雪櫃上層的五款中任選一款。
蛋糕以玫瑰花瓣和熱情果醬點綴,好看之餘,還吃出花香和酸甜的清新。
單憑外表亂點的蛋糕,第一啖已吃出是伯爵茶。面層的慕絲很薄,中間的蛋糕很濕,卻吃出明顯的伯爵茶味。茶味不濃,調得不甜,配柚子不算特別夾,互相搶味。喜歡它的味道,但口感有待改善,海綿蛋糕實在太濕,慕絲的感覺亦不太新鮮。
上面兩塊迷你Oreo出賣了蛋糕,又濕又腍,應該放了一段時間。朱古力蛋糕偏實,幸而不太乾。朱古力味很濃,而且不甜,值得一讚。兩層忌廉是名副其實的cookie and cream,曲奇和忌廉味都很出,有點似真oreo的夾心,但甜度大大降低。
店員臉帶親切真誠的笑容,閒話家常地問我們覺得食物如何。不是甚麼驚天美食,但簡單、常見的兩道主菜做得不錯。舒適的環境、貼心的服務,會影響人對食物的感覺,我絕對認同。
2017-08-19
$130 (Lunch)
  • 意大利茄蓉焗豬扒飯
2017-08-20 120 views
每杯拉花咖啡背後, 都是咖啡師的精心製作, 有沒有想過自己化身一刻的咖啡師, 發揮創意呢? 早前我與朋友去到上環ASK Cafe, 享受美食之餘, 更嘗試拉花及在器皿上 '隨筆', 不需介懷美與醜, 盡情展現自己藝術的一面. 喜歡親近和喣陽光的, 坐窗邊就最適合.  樓底高高, 絕無壓迫感, 天花吊著植物, 整體感覺相當舒適.說回重點, 今次是去參加Art Workshop, 看著咖啡師拉花, 不期然的治癒. 對於藝術感不高的我來說, 在咖啡上畫出可愛熊樣已經是高難度. 記得很久之前, 心血來潮去學拉花, 基於左右手的不協調, 拉了很多杯也不成形, 的確心灰意冷. 咖啡師的第二杯示範, 是常見的心形, 並在之上畫出含蓄而優雅的圖案. 看過示範後, 到我們自己動手的時候. 除了獲得一杯心形拉花cappuccino, 亦有自選蛋糕及一些裝飾材料. 這個小盆栽, 幾可亂真!!! 又有非常流行的emoji.我的製成品...朋友形容為 '很得戚' 的表情, 真的看著也笑了, 這跟我想表達的有一段距離, 不過正如文初所說, 不需介懷美與醜, 就算是抽象派也讓我們樂透半天. ASK 本身也有下午茶,

這個小盆栽, 幾可亂真!!!

又有非常流行的emoji.

ASK 本身也有下午茶, 價錢由$38起, 包一件是日精選蛋糕及咖啡, 十分划算啊! 不喝啡的話, 這兒還有各式果茶啊.
2017-08-12
Type of Meal
Tea
  • 咖啡
2017-08-20 172 views
夜晚, 在中環一帶正在計劃到哪裏吃晚飯時, 經過了這間小店。我們看見裏面的環境看似很舒服, 所以便決定進去試一試。餐牌上的食物款式也算多, 我點了我最愛的全日早餐來吃 。飲品方面, 我點了一樽果汁。這兒的環境雖然不大, 但裝修讓人感到很舒適。 這裏的店員的服務態度也很好! 全日早餐包括有煙肉、香草雞肉腸 、炒蛋、茄汁豆、牛油方包、翠玉瓜等。這個組合很豐富, 好像還是第一次點一個會有翠玉瓜吃的全日早餐。蕃茄、雞肉腸、翠玉瓜和炒蛋上也有很多黑椒。 炒蛋炒得非常嫩滑, 充滿牛油香。

全日早餐

果汁
黑松露雜菌意粉
2017-08-19
$150 (Dinner)
全日早餐
果汁