2017-08-19 357 views
呢排因為工作關係而入多咗上環,發現上環呢邊有唔少裝修雅緻既小餐店/咖啡室今日放工就同埋靚女同事黎左呢間門面係落地玻璃既小型Cafe店舖唔算大大,但佈置閑適簡潔,四處鉤掛住綠悠悠的盆栽擺設,更添當中清新之感餐牌上除咗set dinner之外,仲有唔少可以單點嘅食物選擇都幾多架見到佢哋飲品餐牌上面既拉花好靚好可愛呀,不過今日實在太口渴啦!所以我最後都係揀咗凍飲我哋最終order咗一份burger同一款pasta打算share黎食首先嚟到既係“ASK Burger”HKd$98漢堡配上嘅薯條係我最鍾意嘅即炸粗薯條~炸到脆卜卜又熱辣辣,點會唔好食呀而份量仲一啲都唔少漢堡扒大大塊之餘仲非常厚身,但食落唔會覺得“實的的”,味道都幾好!而漢堡扒上面仲有一塊半融嘅芝士, 加埋酸瓜、厚切嘅番茄同生菜, 真係個口細啲都唔可以一次過一啖咬落去呀我地仲點左“黑松露帶子意粉”HKd$138呢個pasta俾到我好大驚喜呀!!估唔到喺小小既咖啡室入面可以食到咁高質素,煮至 al dente既意粉飲品方面,我加咗HKd$20要“藍橘子菠蘿梳打”;而同事就要咗一杯“熱檸水”當日有5款蛋糕,我地最終都受唔住引誘,各自跟餐

今日放工就同埋靚女同事黎左呢間門面係落地玻璃既小型Cafe

餐牌上除咗set dinner之外,仲有唔少可以單點嘅食物
選擇都幾多架

我哋最終order咗一份burger同一款pasta
打算share黎食

首先嚟到既係“ASK Burger”HKd$98

漢堡配上嘅薯條係我最鍾意嘅即炸粗薯條~
炸到脆卜卜又熱辣辣,點會唔好食呀
而份量仲一啲都唔少

我地仲點左“黑松露帶子意粉”HKd$138
呢個pasta俾到我好大驚喜呀!!

當日有5款蛋糕,我地最終都受唔住引誘,各自跟餐加HKd$22要左件cake做飯後甜品:“ 伯爵茶慕絲蛋糕”同“ 百利甜酒芝士蛋糕”

兩件蛋糕都好有質素 ,前者茶味清香,慕絲幼滑而蛋糕軟綿;後者芝味濃郁得黎仲帶住baileys嘅香甜,令人食得滿足又滿意

呢度食物嘅質素的確唔錯
定價合理仲唔需要加一添!
全部店員都好有笑容,服務細心

依家已經決定左下次3點3要“Ask” again~ 到時就可以點返杯有靚靚拉花既latte/choco,然後加件蛋糕,休休閒閒咁嘆返個tea
$150 (Dinner)
2017-08-18 61 views
車媽媽在職時經常會喝咖啡!不過對它的認知真的很皮毛亦沒有太大要求,大家也明白睡眠不足確實很需要它的慰藉!近年做慣量地官的我已久沒在喝咖啡了!就算想飲胃部亦即時投訴! 不過這天一班好友相約到Ask除了嘆咖啡外原來仲有好嘢玩,貪玩的我就算我唔飲咖啡都即時應承要來湊熱鬧呢! 位於上環的Ask地方不算大但內裏樓底極高坐得份外舒適,而且充滿綠油油的裝飾在這兒Hea一個下午都認真不錯呢! 看這天陽光充沛暖暖的陽光射 咖啡店內溫暖無比感覺好幸福呢! 還有更幸福的是這兒的咖啡師成個盲俠咁款!唔好話畀我知你哋唔識邊個係盲俠呀!看他沖咖啡是那份聚精會神真係好吸引呢! 用三兩下手勢便畫出兩杯精緻可愛的咖啡來,看上去似是容易當我親手去做的時候才知咖啡師為何受人推崇! 我選了心型拉花作底用上車媽媽抽象派的手法繪畫出大作!相信有朝一日當我跟車車重聚時這抽象派㗎啡必定會很值錢的哈哈哈....... 玩完咖啡之後這個時候到製作自創蛋糕的,首先點選蛋糕我就揀咗熱情果蛋糕作主。 餐廳還供應很多吃得的裝飾物及朱古力筆給客人自己創作一客獨一無二的蛋糕。 大家睇下我呢個蛋糕做得靚唔靚仔,確實我真係好掛住車車呢!

看這天陽光充沛暖暖的陽光射 咖啡店內溫暖無比感覺好幸福呢!

大家睇下我呢個蛋糕做得靚唔靚仔,確實我真係好掛住車車呢!這一幅憑糕寄意希望車車收到啦!

除了Workshop外這兒的Tea Set都只不過有$38起,已包括一件是日精選蛋糕及Regular Coffee or Tea真係超級抵吃,如果大家想悠閒的過一個下午就必定要來試一試啦!
2017-08-12
Type of Meal
Tea
2017-08-17 253 views
這是我們仨的作品!炎熱的夏日周末,想不到三五知己躲在鬧市裡的咖啡室,可以如重回校園美術課 (現稱視藝課嗎?)的時光!「ASK」位於上環,地點蠻方便,從上環港鐵走五至七分鐘便抵達!小小的 Cafe裡, 提供小食、主食、蛋糕和咖啡等選擇。雖然地方不大,不過高高的樓底就是優點!天花吊著養眼的植物,加上充沛的自然光,感覺就是充滿活力!星期六下午,正是跟友人們喝喝咖啡、聊聊天的最佳時段,那我們的工作坊又如何開始?「ASK」知道我們的需要,工作坊體貼地圍繞在下午茶,我們可以開始了!先由咖啡師示範拉花和畫花!三兩卡手勢在咖啡上幻變出圖案來,Hello Ted !第二杯由心形拉花開始。不久後,心形裡變出緊閉眼睛的美女!經過觀察咖啡師的示範後,當然仍未能掌握拉花的技巧,不過在咖啡上畫花還是可以的,於是便成了自畫自飲的工作坊一部份。而餘下的一部份,屬於下午茶的蛋糕!運用各式各樣的配料,與及朱古力彩筆配合黑板來發揮創意!一頓咖啡與蛋糕的下午茶,透過自己的創作可傳情達意,又或是表達心情。製成品既可以自用,亦可趁機送予朋友。看我向大家宣佈 Happy Saturday 的喜悅,雖然並非大作,但工作坊的咖啡與熱情

這是我們仨的作品!

先由咖啡師示範拉花和畫花!

三兩卡手勢在咖啡上幻變出圖案來,Hello Ted !

第二杯由心形拉花開始。

不久後,心形裡變出緊閉眼睛的美女!

一頓咖啡與蛋糕的下午茶,透過自己的創作可傳情達意,又或是表達心情。製成品既可以自用,亦可趁機送予朋友。看我向大家宣佈 Happy Saturday 的喜悅,雖然並非大作,但工作坊的咖啡與熱情果慕絲蛋糕,便顯得特別美味、特別好玩、特別有意思了,成為我們仨的愉快記憶!
2017-08-11
$50 (Tea)
上環,曾經每星期出現5天的地方。不過,轉工作後,甚少來這區。走出地鐵站後,沿途看到不少新餐廳,尤其是位於橫巷的店舖。而今次來的Ask Café,據說是從蘇杭街搬過來的;我想它該是我轉工後才開業的。我無意中在網上看到介紹,被它的鰻魚飯和鮑魚吸引住,於是便相約朋友前來。晚上6時多來到,餐廳的人不多,大概是因為這區以上班人士為主,下班後人們都趕著離去,回家吃飯,所以晚飯時間的人流比較少。 甫進內,便被餐廳內的綠色裝潢吸引著。雖然天花的花草是假的,但周邊恬靜的環境配合著,感覺就像處身於綠洲之中。 另一邊牆掛著的圖畫又令我的目光轉移到其上。你看,這些畫既是肖像,又帶點卡通的感覺,很特別。 日式照燒鰻魚飯 ($98)沒想到,café 都有鰻魚飯吃,鰻魚迷的我就一於試下啦。這碗鰻魚飯的賣相真是很「日式」,單是那個紅黑有蓋碗,就已充滿著日式便當的感覺。 一打開,一大塊鰻魚舖在白飯上,令人垂涎;旁邊有醃蘿蔔和牛蒡作配菜(雖然我沒吃=P),十分豐富。 鰻魚燒得焦香,入口嫩滑,重點是無骨,照燒汁的份量也恰到好處,不多不少。 不過,我跟朋友都覺得,白飯似乎偏濕黏,建議可減少水的份量。 日式鮑魚稻庭烏冬 (

,感覺就像處身於綠洲之中。

,又帶點卡通的感覺,很特別。

日式照燒鰻魚飯 ($98)

日式照燒鰻魚飯

一打開,一大塊鰻魚舖在白飯上

日式照燒鰻魚飯

鰻魚燒得焦香,入口嫩滑,重點是無骨
,照燒汁的份量也恰到好處,不多不少。

日式照燒鰻魚飯

不過,我跟朋友都覺得,白飯似乎偏濕黏,建議可減少水的份量。

日式鮑魚稻庭烏冬 [熱] ($128)

我除了是個鰻魚迷,也是個鮑魚狂,尤其是新鮮鮑魚仔

日式鮑魚稻庭烏冬 [熱]

鮑魚是冷盤,早以醬汁醃製過
;吃起來,彈牙有嚼勁!

日式鮑魚稻庭烏冬 [熱]

稻庭烏冬採用的是扁身的烏冬,跟平時圓形的口感不同,這烏冬一吃就知道是高一個檔次的鳥冬,滑溜爽口

日式鮑魚稻庭烏冬 [熱]

蝶豆花柚子芒果梳打 [特飲] (跟餐加$20)
跟餐配了個「呃LIKE」
特飲。
蝶豆花柚子芒果梳打 [特飲] (跟餐)

這杯蝶豆花柚子芒果梳打的顏色十分奪目豐富
,喝起來十分清新,甜味剛好,夏日feel突出!

蝶豆花柚子芒果梳打 [特飲] (跟餐)

鮮果忌廉糖漿班戟 $68
除了鰻魚飯和鮑魚仔,我也為這個甜品
而來。惜查問之下,才得知這個甜品只在下午茶的餐牌上。不過,我心不死
;店員答應幫我問廚房可不可以做。我太幸運了!
你看,此班戟多美!
鮮果忌廉糖漿班戟

它跟平時的班戟不同,不但厚一點,而且上面還加上了忌廉和朱古力醬
,伴有香蕉、士多啤梨和藍莓等新鮮水果。

鮮果忌廉糖漿班戟

吃的時候,你可以把忌廉塗在班戟上吃
,或者切開班戟後沾上忌廉吃。班戟即使有朱古力醬,配上滑身的忌廉一起吃,也不會很甜。

這 café 絕對是個消閒的好去處
,樓底高,環境寧靜,坐得十分舒適,是煩囂裡的綠洲

2017-08-03
$157 (Dinner)
2017-08-14 120 views
這天,與咖啡達人,踏上吃喝趴走之旅。由蘇杭街,爬上這一條彩虹樓梯,就到了皇后大道。 這一間以盆栽植物和湖水藍為主調的悠閒「Ask」,吸引了我們游離的目光,以及疲憊不堪的雙腳。 食物選擇不算多,但勝在種類多,可以滿足不同客人的喜好。 這一杯藍橘子菠蘿梳打$35,徒見其淺變色的湖水藍色澤,清澈之餘,層次分明,清爽解渴之選也﹗ 咖啡達人的Latte$36,不知何解,姍姍來遲。年青女店員送上枱時,靦腆地解釋說,碰巧咖啡師是日放假,她傾盡全力,也只能拉出如斯拉花,希望我們喜歡。原來,友人無心一句「咖啡係咩有拉花」,害人家苦苦奮戰了差不多半小時有多﹗ 早前,實在吃了太多甜品了,咖啡達人說想來點鹹食。這一道香草薯條$28,炸至金黃色脆,好吃。 吃完香口炸物,再來一碟青綠鮮嫩、鮮味洋溢且盡見矜貴的鮑魚沙律$60。沙律,只要食材夠新鮮,味道就有保證了﹗簡簡單單地,把醬汁混入沙律菜、車厘茄和粟米中,再加上一隻碩大且煮得軟腍入味的鮑魚,頓時讓這客沙律升價百倍﹗ 因為午餐吃得太飽,early dinner只點來一客主食 - 黑松露雜菌意粉$128同享。意粉入口爽口彈牙,且沾滿了芝士粉和醬汁,香濃惹味且不油不膩
食物選擇不算多,但勝在種類多,可以滿足不同客人的喜好。
因為午餐吃得太飽,early dinner只點來一客主食 - 黑松露雜菌意粉$128同享。意粉入口爽口彈牙,且沾滿了芝士粉和醬汁,香濃惹味且不油不膩,水準之作。
2017-07-29
$150 (Dinner)
假日的上環,少了急促的步伐反而換來了輕鬆悠閒的氣氛與朋友去完PMQ,慢步走在上環的街巷在皇后大道中,無意中發現了這家清新的小Cafe炎炎夏日,外邊30幾度真活像個蒸爐一般而Cafe的空中則掛滿了綠油油植物,像一個小綠洲瞬間為炎熱的天氣降降溫,趕走悶氣翻開餐牌,由輕食到主餐也有鮑魚沙律,以柚子汁配搭沙律菜鮑魚煮得軟腍又會有少少嚼勁,少有的配搭香草雞翼及粗薯條,送到桌上那香草的香味就迎面飄來雞翼煎得外脆內滑,口腔滲出香草的香氣另外一個香草白酒汁青口,以紅色鐵鍋端上滿滿的青口,肉很大,香草混合白酒汁蝶豆花柚子香芒梳打的顏色好夢幻呀味道酸酸甜甜,很適合炎炎的夏天換上輕鬆的步調,享受眼前的美食和美景假日在此,就跟朋友在這裡好好愜意閒半日啦
假日的上環,少了急促的步伐
反而換來了輕鬆悠閒的氣氛
與朋友去完PMQ,慢步走在上環的街巷
在皇后大道中,無意中發現了這家清新的小Cafe

炎炎夏日,外邊30幾度真活像個蒸爐一般
而Cafe的空中則掛滿了綠油油植物,像一個小綠洲
瞬間為炎熱的天氣降降溫,趕走悶氣

翻開餐牌,由輕食到主餐也有
鮑魚沙律,以柚子汁配搭沙律菜
鮑魚煮得軟腍又會有少少嚼勁,少有的配搭
鮑魚沙律

香草雞翼及粗薯條,送到桌上那香草的香味就迎面飄來
雞翼煎得外脆內滑,口腔滲出香草的香氣
香草雞翼及粗薯條

另外一個香草白酒汁青口,以紅色鐵鍋端上
滿滿的青口,肉很大,香草混合白酒汁

蝶豆花柚子香芒梳打的顏色好夢幻呀
味道酸酸甜甜,很適合炎炎的夏天
蝶豆花柚子香芒梳打

換上輕鬆的步調,享受眼前的美食和美景
假日在此,就跟朋友在這裡好好愜意閒半日啦
2017-08-12
Waiting Time
3 Minutes (Dine In)
$120 (Tea)
鮑魚沙律
香草雞翼及粗薯條
蝶豆花柚子香芒梳打
Came here on a Saturday afternoon in a group of 6. We came by around 3pm so we ordered a few tummy-filling lunch sets (mostly pasta choices) and some tea set/ as refreshments. Overall, the pasta was average. The burger was also fair. The yoghurt drink was quite sweet for my liking! A nice place to go for eclectic, cosy environment, some quality chat with friends and fair quality food! Lunch Set:Spaghetti Carbonara $88Spaghetti with smoked bacon and mussels in white wine sauce $108Mixed mushroom

Lunch Set:

Spaghetti Carbonara $88

Mixed mushroom spaghetti in black truffle sauce $128

ASK burger with cheese, beef, tomatoes, lettuce, pickles

Tea Set (15:00-17:00)
Homemade baked tuna Baguette $48

Chicken wings with herbs and fries $48

Special Drinks:
Butterfly Pea Flower Yoghurt Soda $35

2017-08-06 101 views
放假我最喜歡去上環,這天下午經過這間新開的cafe,咖啡香氣撲鼻,煞是吸引。走進內,只見樓底很高,充滿少女風的格調配合落地玻璃,予人舒適悠閒的感覺。看一看lunch menu,老實說,價錢確是有點進取。但點特飲,包括咖啡全部都只加$5,我叫rose latte 變相價錢就來得較合理。我點了明太子大蝦長通粉($128),成品份量十足,而且明太子下得毫不吝嗇,每條長通粉都沾有明太子嘅鹹鮮,大蝦亦新鮮彈牙。rose latte水準亦不錯,咖啡味尚算香濃,奶泡幼滑,帶着淡淡的玫塊花香,香精味道不會太甜或太假。留意到蛋糕櫃擺滿各類型糕點,每件都賣相吸引,lunch set +$22可以有件cake,可惜太飽沒有試到,下次有機會再試!

2017-08-05 120 views
Ask Cafe前身是一間我以前很喜歡的餐廳,今次再來已經轉了手。Ask Cafe的裝修簡約,牆上的陳設很有格調,餐廳樓底很高,掛着很多綠色植物,加上落地大玻璃透光度十足,所以很開掦,感覺比之前的餐廳更舒適。我們用餐時已經過了午飯時間,所以餐廳的侍應不是十分忙碌,招呼很好之餘還有空和我們攀談,令我們覺得很親切。和風沙律配柚子汁沙律菜、車厘茄和粟米都很新鮮,而且有很多蟹柳,加上酸酸甜甜的柚子汁,這前菜很清新和健康。黑松露雜菌意粉 意粉軟硬度適中,有很多雜菌和黑松露,很足料又很好味道。熱情果慕絲蛋糕 我們選了茶餐,包括蛋糕和咖啡或茶,只需加$5便可轉特色咖啡。蛋糕賣相很精美,除了熱情果慕絲,中間還有熱情果果蓉,味道帶著少少酸味,正正合我心意。Tiramisu 酒味不太濃,所以適合大眾口味。蛋糕很鬆軟加上忌廉和咖啡香味,吃起來很滿足。法式焦糖燉蛋泡沫咖啡 原價$40的咖啡只需加$5便可享用,真的很划算。咖啡表面加上黃糖,輕輕烤至啡色的焦糖層,咖啡濃郁和入口香滑,咖啡面的泡沫使咖啡喝起來很有口感。玫瑰拿鐵 只需加$5便可享用原價$38的玫瑰拿鐵。拉花很美麗,入口濃郁,咖啡味中又有玫瑰花香味,值
和風沙律配柚子汁
和風沙律配柚子汁
黑松露雜菌意粉
意粉軟硬度適中,有很多雜菌和黑松露,很足料又很好味道。
Tiramisu
Tiramisu
玫瑰拿鐵
只需加$5便可享用原價$38的玫瑰拿鐵。拉花很美麗,入口濃郁,咖啡味中又有玫瑰花香味,值得一試。
2017-07-31
2017-08-03 48 views
今晚同同事系附近收工,所以相約一齊食晚飯,同事話附近有間cafe環境幾好而且食物質素吾錯又抵食。咁梗系要去試下啦😁店內環境好優閒舒適,落地玻璃,而且樓底好高,無壓迫感,仲有好多垂釣住的綠色盆栽,綠化左同增添左生氣👍🏻如果放假系度嘆個優閒下午茶,簡直一大樂事😍餐廳有好多類型食物提供,除左有意粉,漢堡包等外,仲有全日早餐,飲品方面除左有吾同既咖啡外,仲有花茶等其他飲品,選擇算幾多👍🏻仲有精美的蛋糕,賣相都幾吸引全日早餐--牛角包好香,又多鬆脆👍🏻😋薯餅夠脆口同夠香口,煎蛋都好滑,面頭有一層似溫泉蛋的質感,滑!😋脆玉瓜輕輕煎過加適量調味配合原本瓜的甜味,好好味大大碟舖滿曬脆脆的薯條,煎過的煙肉一d都吾乾身,底下仲有一塊厚厚的漢堡扒,好多汁😋黑松露蘑菇意粉--黑松露系我的至愛😆 碟意粉一放上台就聞到果陣香味,食落好香黑松露味意粉軟硬度剛剛好。白汁煮青口--呢鍋好驚喜😍成鍋熱辣辣送上台時,聞到好香忌廉,而且好多隻青口,仲撈埋煙肉碎一齊煮,煙肉的咸香味配合白汁濃厚的味道,滲入青口內,味道好豐富,而且青口沒有半點沙👍🏻 底部有好多椰菜絲浸系d汁內,吸左d汁,好好味,我都食左好多菜😋榛子朱古力--好可

如果放假系度嘆個優閒下午茶,簡直一大樂事😍

仲有精美的蛋糕,賣相都幾吸引

意粉軟硬度剛剛好。

榛子朱古力--好可愛的拉花

同事飲焦糖布甸泡沫咖啡--面頭一層真的脆脆的,同事都讚話幾好飲

2017-08-02 449 views
今晚約左三個舊同事收工係上環聚餐, 佢地揀左皇后大道中新開張不久的Cafe "Ask"。我地約左7點係餐廳等, 到Ask時客人已經不多, 原來餐廳20:00關門。😌 我地正猶疑轉唔轉其他地方食時, 店員好熱情招待我地, 同我地講唔需要趕, 雖然19:30Last order, 不過我地可以慢慢食。到餐廳時已差不多到Last order時間, 所以感覺似包場。😂餐廳唔大間, 樓底好高而且裝修設計好用心, 綠色擺設佈滿整間餐廳, 坐得好舒服。女同事一見到個餐牌就追問店員圖片的大象係咩飲品, 即刻點左杯, 其他兩個同事都跟住點左。😝晚市主要食Dinner set同All Day Menu, 我地4個人點左2款Dinner set同2款All Day Menu。3個女同事點左拉花的Mocha, 我就點左Cream Brulee Cappuccino, 杯Cappuccino真係有一層脆焦糖係面, 咖啡好香滑, 唔錯。同事點的Mocha同Nutella Mocha賣相超靚, 可見咖啡師的功夫, 佢地影左好耐先捨得飲。😍其中一款All Day Menu: Meat Lovers肉類真係比較多, 除

Cream Brulee Cappuccino

Mocha

Nutella Mocha

其中一款All Day Menu: Meat Lovers肉類真係比較多, 除左煙肉同香草煙肉腸外, 底層仲有一塊厚肉多汁的牛肉漢堡, 牛角飽好香脆而且牛油味好濃, 一個人食的話份量會多左d, 我地Share食就fit。😋
Meat Lovers

Ask All Day Breakfast好豐富, 我地揀左要炒蛋絕對冇揀錯, 好香滑, 唔會太咸, 4個人每人食四份一, 唔多夠喉。🙈
Ask All Day Breakfast

黑松露雜菌意粉的黑松露份量好多, 意粉唔太油, 松露味好香, 女同事好鍾意, 佢一個人食左大半碟。😂
黑松露雜菌意粉

香草白酒汁青口$98估唔到有咁大煲, 青口好大隻, 個白酒汁好creamy, 帶有微微香草味, 煙肉好惹味跟青口好配。原本我地仲打算點甜品, 不過食完呢份咁大煲的青口已經好飽, 埋單每人$140, 抵食。👍

2017-08-02
$140 (Dinner)
Cream Brulee Cappuccino
  • MeatLovers
  • AskAllDayBreakfast
  • NutellaMocha
2017-08-02 77 views
店舖向街係一大面落地玻璃,樓底高,吊咗幾盆盆栽落黎,空間感十足。本身以為係小食,點知原來係大大煲青口,廿隻都有一端上黎芝香四瀉,醬汁做得好惹味,加埋椰菜,好鮮甜。如果青口再新鮮啲就perfect,不過咁既價錢食到都好好鮑魚已經切好片再上,好細心,淋埋汁,好入味,不過略嫌有啲咸。估唔到麵條煙韌又掛汁份量剛剛好,大食既可能唔夠。漢堡肉扒有啲嚡,成個包感覺有啲乾身。如果鵝肝大塊啲就好,寧願收貴啲,宜家兩啖食哂就無。總括黎講,咁既價錢食到咁既質素其實都收貨,環境又唔錯,我係會推薦既!!

香草白酒汁青口

本身以為係小食,點知原來係大大煲青口,廿隻都有
一端上黎芝香四瀉

日式鮑魚稻庭烏冬

份量剛剛好,大食既可能唔夠。
ASK特級漢堡

ASK特級漢堡

2017-07-31
$170 (Dinner)
日式鮑魚稻庭烏冬
2017-08-02 52 views
係上環同個同事做野,收工之後就諗住一齊食DINNER。行行下見到呢間café個裝修幾靚,於是就入左去試。凍榛子醬摩卡咖啡:呢杯咖啡加左D榛子醬令到成杯咖啡多左個層次,而且個咖啡味同個榛子醬好夾。法式焦糖燉蛋泡沫咖啡:杯咖啡個賣相好靚,個表面鋪滿左一層脆脆既焦糖,仲有兩粒咖啡豆伴襯。當你飲一淡咖啡再咬一淡個焦糖脆脆令到你唔需要加糖都已經好夠甜,呢個飲法好有趣。個咖啡味唔錯,好夠香!!Meat Lovers:如果係食肉獸既你呢個就岩哂你!!首先佢塊煙肉同D薯條炸得好脆,啲薯條唔會太咸而且好有薯仔味。個牛角包好鬆化,牛油味好重。扒漢堡扒好鮮,而且配埋啲芝士好好食。ASK Burger:個薯條上配埋啲香草黎食令到個成個感覺fresh D,而且香好多。個包好鬆軟,塊漢堡扒好juicy,好重牛肉味。配埋啲生菜同蕃茄令到食落去果時唔會覺得太heavy同肥膩,值得一試。Chocolate Mousse Cake:個蛋糕賣相好靚,佢用塊石板上碟,重鋪左啲花上去,好吸引。有濃郁既朱古力味而且唔會太甜。另外層mousse 好滑同好Creamy 總結:間café裝修好靚,食物質素唔錯,性價比高,,鐘意去caf

凍榛子醬摩卡咖啡:

法式焦糖燉蛋泡沫咖啡:

Meat Lovers:

ASK Burger:

Chocolate Mousse Cake:

總結:
間café裝修好靚,食物質素唔錯,性價比高,,鐘意去café到坐下HEA下既你值得一試。
2017-08-01 47 views
上次放工打算過來吃,誰知晚上八點便關門,於是今次就提早來這間於上環的地鋪咖啡廳。採用落地大玻璃設計,又掛滿長春藤般的植物,折射了室外陽光在木枱凳 ,感覺自己仿似是溫室的小花。加上樓底高,四周掛了一幅幅美輪美奐的畫作,侷促感低,最好是休息閉目養神。餐牌有 全日餐單 和 三文治,適合輕食的女生;早午晚和下午茶時間有套餐選擇,跟咖啡和茶。特色梳打飲品最吸引莫過於使用食用色素製成的蝶豆花柚子芒果梳打 $35 (特飲+$20)顏色豐富,用作影相吸引,當中的柚子蓉好多,飲到底都有!另有乳酸和菠蘿乳梳打。友人就較喜歡茶品,於是點了一個益力多紅茶 (凍飲+$8 ),益生菌帶微酸,配上凍的紅茶,真是茶味十足,組合幾特別。All day breakfast 全日早餐  $108煙肉咸香有層次,而雞肉腸咬起來脆口多汁,香草味濃特!蔬果的蕃茄和翠玉瓜表層經煎香,甜而多汁。考功夫的滑炒蛋既香噴噴又滑嫩,真是做到滑不溜口;薯餅好脆,不是腍身!牛角包相比起酥脆的薯餅有點失色,可能是放久了,表層不夠脆。日式鰻魚飯 $98照燒汁很好食,滿有日本便當的親切感覺。伴碟爽脆的醃蘿蔔,珍珠米又圓又肥,微黏有口感。店方有五款蛋糕

All day breakfast 全日早餐  $108

日式鰻魚飯 $98

店方有五款蛋糕、鬆餅和牛角酥供應,蛋糕只有意大利芝士餅、藍莓芝士餅、綠茶慕絲蛋糕。配是日精選蛋糕+$22。早於點餐時下了甜品的單,店員見我們完成晚餐,便自動換上新餐具食甜品,十分細心!

Blueberry cheese cake$38

碟邊的玫瑰花瓣和糖漿拉花顯心思,單是頂層的藍莓水果已教人回味無窮,層與層之間的比例剛好,一口夾雜香滑的芝士忌廉和鬆軟海綿蛋糕,層次豐富美味香滑。
2017-07-30 53 views
今日約了久違了的小學同學聚聚,我去上環接她放工,跟著地頭蟲去食Tea聚舊。想不到在商業區與老店交集的社區會有一間簇新的地鋪,猶如“鬧市中的綠洲”一樣奪目吸引。店內樓底很高,吊滿了植物作裝飾,身在其中很放鬆,最岩三兩知己食飯聚聚。由於我們都沒吃午餐,所以點了一份Ask特級漢堡、一份tea set 鮮果忌廉糖漿班戟、榛子醬摩卡咖啡及蜜桃紅茶。蜜桃紅茶之所以點茶飲是因為同學友介紹,她說這店的茶是用英國傳統品牌 Fortnum and Mason的茶葉,聞到濃濃的果香,久久都不會變淡,呷一口紅茶味醇厚而不苦澀。榛子醬摩卡咖啡跟餐tea set加5蚊就可以轉飲其他款式咖啡,款式選擇多,價錢實惠。Ask 特級漢堡鵝肝牛肉漢堡的份量很大😍配上粗薯條,這個單點美食真的很吸引。切開後看到厚厚的牛肉漢堡還有肉汁滋潤著,鵝肝的油份滲出來,豐富的配料有蕃茄、生菜、芝士,咬下去牛肉漢堡肉質結實,牛肉味濃,多汁,鵝肝的油香在口中漫遊,好味👍鮮果忌廉糖漿班戟甜品時間😋和一般班戟不一樣,質感比較厚實,而且不會很甜,配忌廉吃快便吃光光了。我們邊吃邊說時間眨眼便到4時多,環境舒服得不願離開😂

榛子醬摩卡咖啡

榛子醬摩卡咖啡

我們邊吃邊說時間眨眼便到4時多,環境舒服得不願離開😂
$120 (Tea)
  • Ask特級漢堡