2019-01-07 723 views
第一次光顧Ask Cafe,店舖面積雖小,但予人一種閒適的感覺,與舖外熙來攘往的人潮隔絶了。我們仨點了一個番茄蓉焗豬扒飯丶全日早餐及煙火雞蒜片意粉,尚算美味。豬扒霖香,意粉有點𡁻頭,全日早餐亦製作認真。再來一杯香滑咖啡,以及兩件蛋糕,就為是日午餐劃上句號。註:蛋糕精巧,但偏甜,芒果芝士較栗子蛋糕出色。
註:蛋糕精巧,但偏甜,芒果芝士較栗子蛋糕出色。
2019-01-07
$120 (Lunch)
2018-11-28 533 views
約咗喺上環返工的朋友喺呢度食lunch 估唔到都幾full ~ 好彩朋友有book定位我地都叫左照燒雞扒飯 個汁係有燒汁同我最愛的蛋黃醬 味道不錯 而漢堡扒同腸仔都不錯 仲有沙律伴碟 不錯 我朋友話呢個餐好似兒童餐 又真係幾似 哈哈 我同朋友都好中意呢間餐廳 推介大家黎試試
我同朋友都好中意呢間餐廳 推介大家黎試試
2018-11-24 526 views
🌟黑松露雜菌意粉🌟 $128每次出外聚餐,都抗拒不了黑松露的引誘,一看到餐牌上有關於黑松露的菜式出現,必叫無疑,哈哈果然沒有令我失望,一來到既時候,已經聞到好濃郁的黑松露味,很惹味還有,這道意粉岩曬素食者或者想輕食的朋友,可供他們選擇另外,因為太眼訓既關係,還order了一杯咖啡,提一提神味道很特別,是偏向果味重的咖啡,咖啡愛好者可以試試喔因要趕下場,時間太緊湊,沒有時間品嚐他們的精緻甜品,下次會再來的。
🌟黑松露雜菌意粉🌟 $128

還有,這道意粉岩曬素食者或者想輕食的朋友,可供他們選擇

黑松露雜菌意粉

另外,因為太眼訓既關係,還order了一杯咖啡,提一提神
味道很特別,是偏向果味重的咖啡,咖啡愛好者可以試試喔

黑松露雜菌意粉
小小一間cafe,面積不大,層高比較高,有二十來個座位,用餐空間在同類型cafe里算比較充足。裝潢走清新可愛路線,座位舒適。法式焦糖卡布奇諾新奇有趣,味道也不錯;芒果芝士蛋糕味水準高,夠味又清爽,酸甜度也適中。店員服務態度很好,雖然食物售價不貴也不收加一服務費,店員卻很有心,對咖啡口味的特殊要求都很耐心滿足;點蛋糕時有告訴店員是慶祝生日,店員送上蛋糕時還特意加了很漂亮的裝飾。
2018-11-14
$120 (Lunch)
Celebration
Birthday
  • 芒果芝士蛋糕,法式焦糖卡布奇諾
2018-10-21 406 views
中上環一帶出名多Cafe今次係instagram見到有人推介再Openrice睇睇comment 信心滿滿決定要“出城”覓食 🙂店舖既位置特別 係平凡中脫穎而出裝修環境清新舒適 牆上既畫框 懸吊嘅草令人想望多兩望🌿☘店舖既清淨環境適合與友人小聚$198兩人份量Tea Set 可算是抵食?但千萬不應抱太大期望吞拿魚法包值得一賺 Muffin卻是平平無奇 咬落去簡直“原粒原味” 像是麵粉質感 蛋糕不錯 但係咖啡有待改善Americano 與外面的有點不同味道較酸 而且奇怪地咖啡上有幾滴似油既物體 不知道製作過程出錯還是沒有定時沖洗咖啡機Rose LATTE 有種死甜的感覺 個人認為rose味可以再突出啲至於店員普遍友善 但對招待客人既Responsiveness 可以增強一點 或者這裡只適合熟客吧一入到去就有種錯覺係員工休息時間 員工與客人成勁融為一體 😂離開時 有種失敗感😞本是要開心慶祝生日卻一出店鋪看到附近街既其他cafe 有種後悔與挫敗既感覺。。只能說餐牌上既其他食物可能更好吧?Rose LATTE.死甜中帶點Rose?Tea Set $198
中上環一帶出名多Cafe
今次係instagram見到有人推介
再Openrice睇睇comment
信心滿滿決定要“出城”覓食 🙂
店舖既位置特別 係平凡中脫穎而出
裝修環境清新舒適 牆上既畫框 懸吊嘅草令人想望多兩望🌿☘
店舖既清淨環境適合與友人小聚
$198兩人份量Tea Set 可算是抵食?
但千萬不應抱太大期望
吞拿魚法包值得一賺
蛋糕不錯
但係咖啡有待改善
Americano 與外面的有點不同
至於店員
離開時 有種失敗感😞
本是要開心慶祝生日
只能說餐牌上既其他食物可能更好吧?

Rose LATTE.
死甜中帶點Rose?
Tea set

Tea Set $198

2018-10-18 379 views
呢間cafe環境都幾靚,有塊落地大玻璃, 樓底夠高,亦都有啲草(假嘅🤣)吊係到做裝飾🌿#ASK全日早餐 ($98)😋好味指數:(7/10)all day breakfast通常都係果幾樣咖喇😎(成日都有我最唔中意嘅茄汁豆😭)呢到竟然有烤過嘅翠肉瓜同蕃茄😳✌🏻炒蛋幾滑,而且夠蛋香😍#ASK英式下午茶 ($198)😋好味指數:(7.5/10)我會叫呢個做港女tea😂包2杯咖啡或茶(鮑魚、當日精選蛋糕、慕絲、英式鬆餅、脆香雞中翼、呑拿魚法包、煙燻三文魚)竟然有醬汁浸過嘅凍鮑魚😳蛋糕係酒店餅房出品咖😍吞拿魚法包好正,勁多吞拿魚係到超滿足🤤#有營窩夫 SUMMER伴玫瑰糖漿 (優惠價$68 原價$88)😋好味指數:(7.5/10) 點解話佢係有營窩夫呢🤔?因為係全橄欖油製作,用咗頂級意大利00麵粉同德國35.1% 淡忌廉再加上加拿大原粒亞麻籽😎記得襯熱食😆側邊脆中間軟😬蛋香味都ok😗個人就中意配雪糕多過落玫瑰糖漿🤔仲可以同側邊嘅開心果碎一齊食☺✌🏻#藍橘子菠蘿梳打 ($40)😋好味指數:(6/10)菠蘿味比較欠奉😢#雜莓水果茶 ($45)😋好味指數:(7/10)有好多莓係到😳基本上冇乜甜味,而茶

#ASK全日早餐 ($98)
😋好味指數:(7/10)
呢到竟然有烤過嘅翠肉瓜同蕃茄😳✌🏻
炒蛋幾滑,而且夠蛋香😍

#ASK英式下午茶 ($198)
😋好味指數:(7.5/10)
我會叫呢個做港女tea😂
包2杯咖啡或茶
竟然有醬汁浸過嘅凍鮑魚😳
蛋糕係酒店餅房出品咖😍
吞拿魚法包好正,勁多吞拿魚係到超滿足🤤

😋好味指數:(7.5/10)
記得襯熱食😆側邊脆中間軟😬蛋香味都ok😗

#藍橘子菠蘿梳打 ($40)
😋好味指數:(6/10)
菠蘿味比較欠奉😢

#雜莓水果茶 ($45)
😋好味指數:(7/10)
有好多莓係到😳
基本上冇乜甜味,而茶味比較香😚
2018-09-06 524 views
晚上的上環是寧靜的......這一夜,兩個人包場了。不是食物不好吃,而是可能附近放工的人都在趕回家。特地來上環晚餐,都是因為之後會到文娛中心看魔術比賽。這樣的樓底很高,所以感覺比較開揚,加上粉藍色的梳化,令人有更放鬆😌的感覺,愛拍照📸的女生在這裡可以取景。黑松露雜箘意粉😋✔味道不錯,能做到 ✔"Al Dente" 有咬口之餘又不會太硬,非常好!只是份量比較少,男士會不夠飽。ASK Burger🍔 ✔Juicy,✔薯條外脆內軟Iced Mocha😋 ✔朱古力味好濃整體上不錯,可以一試,但注意人多時可能會坐得比較近。
晚上的上環是寧靜的......

這一夜,兩個人包場了。
不是食物不好吃,而是可能附近放工的人都在趕回家。

特地來上環晚餐,都是因為之後會到文娛中心看魔術比賽。

ASK Burger🍔 ✔Juicy,✔薯條外脆內軟

Iced Mocha😋 ✔朱古力味好濃

整體上不錯,可以一試,但注意人多時可能會坐得比較近。
黑松露雜箘意粉

Iced Mocha

黑松露雜箘意粉
Iced Mocha
  • IcedMocha
  • ASKBurger
2018-08-05 3202 views
上環,無論是山上或是山下,都是一個咖啡店的世界。這一天,又是一個要到中環做野的日子。想起食的我心裡是想找家有文青味道的咖啡店的。出門前,用心上網去找一下,給我找到一間名字帶點特別的 Coffee Shop,簡單的三個英文字母《Ask》,就是該咖啡店的店名。我辦好了事情,就來找這一家位於皇后大道中的小小咖啡店。 透明的 shop front,令到此店的光線充足。在密室小店品味咖啡,同在光猛小店品味咖啡是兩種不同的感覺。在密室小店,書卷得黎多了一種 professional 氣氛;光猛小店,給人的感覺就是陽光型的 relaxation。所以,此店給我的感覺就是放輕鬆的舒適。 店子其中一邊的牆,充滿一些幾有意思的卡通圖畫。是否出自於某漫畫或動畫的呢? 我不太清楚了,只知道,牆上的這一些畫,增添了咖啡室的悠閒感。 來到時候仍是午餐時段,我點上了一個日式烏東,是日式鮑魚烏東。原因就是咖啡店有鮑魚食?! 令我驚訝之餘又感覺有點點的過癮。烏東,一看就知道是乾麵條的那一種即食烏東,但他們做的醬油湯底,甜甜地,咸咸地,味道幾清新下。 鮑魚呀....是罐頭鮑魚,仲要一來來兩隻。鮑魚爽口,味道當然也是不錯,

鮑魚呀....是罐頭鮑魚,仲要一來來兩隻。鮑魚爽口,味道當然也是不錯,加入烏東麵的醬油湯底內一併食,更顯出鮮味。這鮑魚,其實是冷吃的,我可以說是冰鎮鮑魚,味道濃香,質素高。

咖啡方面,我捨棄了飲慣的意式咖啡,要一杯黑啡更適合自己。咖啡很濃,味道有回甘。香味亦早在沖調時已經散發出來。是一杯可以令人慢慢嘆,慢慢去品味的咖啡。

好的咖啡店,不要問長問短了,見到《Ask》這三個英文字母,就入來品嚐啦。
$80 (Lunch)
2018-07-28 363 views
今次係第二次黎Ask,下午4點幾來到店入面無咩人,佢係好多商業大廈中間都幾突出,為冷冰冰的高樓大廈帶來一種清新的感覺。餐廳地方唔大,但係好有格調,湖水綠色的椅子加埋好多綠色植物做點綴,令人覺得好舒服。本身諗住叫杯飲品,但係望到個玻璃甜品櫃好吸引,每個甜品造型一d都唔馬虎。聽講蛋糕款式經常都唔同,我點左紅桑子慕絲蛋糕,味道甜中帶點微酸,慕絲口感實在,蛋糕最底係brownie,所以中和左蛋糕嘅甜味,就算食完曬成個都唔會覺得膩☺️
2018-07-22 346 views
Ask cafe 新推岀 期間限定套餐 ($168) 逢周末先有! 牛油果fans 唔好錯過喇!牛油果大蝦意粉,食落健康又清新✨先黎杯飲品,有雜莓水果茶,酸酸地,天氣太熱冇咩胃口,飲水果茶就最適合不過~套餐都幾豐富,頭盤有煙三文魚沙律配日式麻醬,十分refreshing, 份量又多,不過如果變翻就大塊三文魚就更加好~主菜牛油果鮮茄大蝦意粉,牛油果份量好多,大蝦有幾隻,大大隻又爽口彈牙!不過略嫌意粉有點兒過乾。甜品揀咗new York cheese cake 🍰 高質蛋糕,食落好滑好重芝士味但又唔會過甜。

不是第一次光顧Ask,喜歡餐廳那小清新的感覺。今次再次到訪是因為貪方便,上環在晚上較幽靜,餐廳門口可以暫時泊車,快快吃完再回家。這次重臨,餐廳還新推出了晚飯套餐,絕對是快靚正之選。 這天黃昏來到,剛趕得及同時點下午茶和晚餐,這裡的蛋糕很有名,每天從私人屋苑的會所新鮮運到,單點的話約$40/件,套餐則可包含其中。 茶餐:小食拼盤 ($68) 先來個下午茶小食拼盤吧,因為好吸引呢!有香草雞翼、司華力腸、粗薯條,我尤其喜歡雞翼,外層脆卜卜,裡面雞肉嫰滑,而且juicy,我喜歡的雞翼元素都齊全了;粗薯條也是我的「飛佛」,即炸,吃時還是「辣嘴」的,夠新鮮。 我們再點了一個晚餐「夏日小清新套餐」 ($168),只在周末供應,有前菜、主菜、甜品和飲品,相當齊全。 凍雜莓水果茶 + 煙三文魚沙律配日式麻醬 飲品是凍雜莓水果茶,裡面有新鮮藍莓和草莓,加了檸檬,味道不會過甜,好健康呢!煙三文魚沙律配上了日式麻醬,三文魚新鮮,醬料清新,都不錯。 牛油果鮮茄大蝦意粉 晚餐有我最喜歡的牛油果,牛油果已經完熟,又腍又香,正!反而爽口彈牙的大蝦變成了配角,哈哈。 蛋糕一件 走到蛋糕櫃看看,選擇

茶餐:小食拼盤 ($68)

凍雜莓水果茶 + 煙三文魚沙律配日式麻醬

牛油果鮮茄大蝦意粉

蛋糕一件

走到蛋糕櫃看看,選擇好多呢,琳琅滿目,我們每人都點了一件。

紅桑子慕絲蛋糕

夏威夷果仁布朗尼

兩款蛋糕各具特色,紅桑子慕絲蛋糕造型靚絕,味道甜中帶微酸;不過我更喜歡的是brownie,裡面有好多合桃,更添香氣,布朗尼的質感亦夠rich,是很好的飯後甜品!吃得飽飽,又是時候回家啦。
2018-07-20
2018-05-22 248 views
經過呢間ASK就覺得好舒服,入到去樓底好高,空間感充足,不過枱同座位不多,建議可預先book枱有位店員高高大大,而且服務態度很好,值得一讚會播放柔和音樂,邊食邊聽,享受住漫活假期,安坐在薄荷綠既梳化上面,真係好舒適!我地二人點了吞拿魚小多士,有三件,即點即做,襯熱食好好味,多士邊脆內軟,多士上有啖啖既吞拿魚肉醬跟住點了百香果凍茶,十分消暑又香甜,而乳酸梳打夠哂甜~影相打卡夠哂色彩鮮豔!最後點了朱古力班cake好靚靚,都唔錯,但如果有更多既朱古力醬就會更好味,不過整體已經好好🤤值得推介!
有位店員高高大大,而且服務態度很好,值得一讚
2018-05-06 233 views
見到很多Ask的相片都係好靚,尢其係杯咖啡,隻可愛熊仔好可愛的,一直都想去飲下,今天終於有點空可以遊走上環一帶,出左地鐵站後行左幾分鍾就遠遠的看到Ask, 一坐下,問問店員有沒有呢一杯熊仔拉花咖啡,點知負責拉花咖啡的師傅不在,佢話拉唔到唉,咁算啦,再看看menu. 我又𢱑爆頭諗唔到食乜,因為冇乜吸引到我食,最後唯有叫左杯hazelnut chocolate同一個香辣雞腿肉意粉,杯朱古力上枱後,有一個唔知乜既拉花,好唔實,易散開的,相都唔影試一啖,係極死甜!我個人接受唔到,甜到我冇辦法飲落去,投降至於意粉亦不覺有何特別,係有D油,我都冇影相就食,有辣味,有唔嫩的雞肉,意粉方面好一點,不淋,但是試過就算了
2018-05-03 228 views
夜晚同朋友約咗去上環文娛中心睇concert,朋友係綠色系嘅狂熱份子,所以就相約喺呢間用咗薄荷綠做主色嘅餐廳食晚餐唔知係咪閒日嘅關係,成晚坐咗餐廳閂門都淨係得我哋一枱客所以我哋可以為所欲為(誤),係可以講野大聲啲都唔驚嘈到其他人餐廳除咗用優雅嘅薄荷綠之外,用嘅櫈雖然係塑膠造,但透明櫈帶出晶瑩剔透嘅水晶效果,有公主風天花仲吊咗好多綠色植物,令環境更加輕鬆雅致而餐廳呢晚只係得一個店員,全部野一腳踼,等餐同野飲嘅時候都相對耐啲我叫咗個All Day Breakfast同一杯叫Rainbow嘅神秘飲品話佢神秘係因為menu度都無寫係咩來,得個名All Day Breakfast嘅炒蛋出色,滑捋捋牛角包皮脆香酥,其他不過不失飲品Rainbow飲完我都唔會講到佢嘅神秘配方,有興趣自己試下甜度適中,賣相十分吸引(呃like嘅不二之選)總括來講,食物質素可以,環境為佢加分唔少係傾偈嘅好地方
天花仲吊咗好多綠色植物,令環境更加輕鬆雅致
話佢神秘係因為menu度都無寫係咩來,得個名
ASK All Day Breakfast
All Day Breakfast嘅炒蛋出色,滑捋捋
牛角包皮脆香酥,其他不過不失
Rainbow

飲品Rainbow
飲完我都唔會講到佢嘅神秘配方,有興趣自己試下
甜度適中,賣相十分吸引(呃like嘅不二之選)
總括來講,食物質素可以,環境為佢加分唔少
係傾偈嘅好地方
2018-03-12
Waiting Time
20 Minutes (Dine In)
$130 (Dinner)
2018-04-15 156 views
在這個節奏急速的社會,平日很難抽出時間跟摯愛好好吃一頓飯。趁著週未,我決定要遊走香港,找一間餐廳,跟摯愛享受二人的時光。剛巧看到ASK,這間餐廳主打西餐,卡邦尼意粉可口美味,忌廉香而不膩。值得一讚是火腿流心蛋多士,流心蛋不會太生也不會太老,吃下去有滑溜的感受,深得我倆的歡心。
2018-03-17