話說今日叫外賣 以前成日幫襯 點知嚟到一打開 唔同左,跟住食落去 唔好食 我以為食緊豬肉 完全無牛味, 點知打去鋪了解 原來改左menu了,點以前同一個泰船麵(牛肉) 由以前 好好食又入味既牛腩 改左 牛冧片 (confirm 已打去鋪頭確定了),改唔緊要 (做老闆控制成本都理解既) 不過牛片無牛肉味,又唔好食 價錢又 ..... , 真係傷心,不過味道只屬個人喜好,牛肉源材料大有改變,可能有人會覺得好食左 正左 好左 仲好😆😆無比較無分別,如果有fans or食過客 可以留意🥲🥲(其他分店應該都一樣), 新客肯比錢既咪ok lor, 其實本身我都係佢fans嚟,間唔使諗起都會去食 返頭客,其他野都ok , 又可以飲泰奶茶,但點知佢個 業務核心既招牌菜 竟然因為要將貨就價 改左源材料 用牛冧片,一野就折下招牌 最亮麗 吸引好食既 牛肉船麵 呢個特色,陰公,又少一間會選擇好食既鋪頭了🥹

又少一間會選擇好食既鋪頭了🥹
2023-09-07
Delivery
$100 (Lunch)
  • 牛肉船麵
2023-08-27 527 views
元朗西菁街的「阿叔泰麵」,店子不大,但裝修非常富泰國特色,尤其是天花吊著熱帶風情的雨傘和草帽,兩邊牆壁上又畫滿趣緻的壁畫。餐廳除了提供麵食外,還有多款泰國美食供客人選擇,例如咖喱、泰式小炒、泰式小食和泰式特飲等,真是舖子小小,選擇多多。午市套餐還相當實惠。「牛肉船粉」必食之選,材料很豐富,有牛骨湯、牛肉、牛丸、芽菜、通菜、花生碎、炸豬皮和金邊粉(自選)。牛肉份量多,而且新鮮細嫩,肉質上乘。牛骨湯底濃味,金邊粉幼滑可口,加入「調味四寶」(辣椒粉、魚露、白醋、砂糖),份量隨意,就更加美味絕倫。「黃咖喱雞飯」,雞塊也不少,而且是雞脾肉。黃咖喱香濃兼帶泰國香料的味道,香而不辣,送飯一流。「炸魚餅」,新鮮即炸,微辣香口。「芒果糯米飯」,我至喜愛的泰式甜品,新鮮芒果肉配椰香糯米飯,最佳拍檔。「凍泰式奶茶」,有泰國特色,茶味清香宜人。「凍蜂蜜菊花露」,不太甜,味道自然。一頓豐富午餐,人均消費不需100元,性價比奇高!

元朗西菁街的「阿叔泰麵」,店子不大,但裝修非常富泰國特色,
尤其是天花吊著熱帶風情的雨傘和草帽,

「炸魚餅」,新鮮即炸,微辣香口。

「凍泰式奶茶」,有泰國特色,茶味清香宜人。
「凍蜂蜜菊花露」,不太甜,味道自然。

一頓豐富午餐,人均消費不需100元,性價比奇高!
$98 (Lunch)
  • 牛肉船麵,黃咖哩雞飯,炸魚餅,芒果糯米飯,泰式奶茶
2023-08-18 71 views
阿叔泰麵 (西菁街) (元朗)元朗西菁街20號益輝大廈地下3號舖Sharing Platter香茅魚露雞翼、魚餅、蝦餅、雞棗、炸豬皮Lemonglass Chicken Wings, Fish Cakes, Thai Prawn Cake, Chicken Jujube, Fied Pig skin 香茅魚露雞翼味道鮮美。雞翼烹煮得剛剛好,肉質鮮嫩多汁,外皮炸得酥脆。香茅的香氣和魚露的鮮味相互融合。魚餅和蝦餅這口感細膩,入口即化,魚肉的鮮味充分展現。蝦餅則有彈牙的口感和濃郁的蝦味,非常美味。炸豬皮外層金黃酥脆,內部則是脆嫩的豬皮。吃起來帶有濃郁的豬肉香氣,讓人垂涎欲滴。Seafood Stir-Fried with Thai Chili Paste and Basil with Roti蛋炒咖喱蟹肉配烤餅蛋、咖喱和蟹肉,味道豐富而濃郁。蛋炒得鬆軟滑嫩,咖喱的香氣和味道為整道菜增添了一層特殊的風味。蟹肉的鮮甜和咖喱的辛香相互融合,帶來一種令人難以抗拒的美味。搭配烤餅一起享用,口感更加豐富。這道菜適合喜歡咖喱和蟹肉的美食愛好者。牛肉阿叔船麵(含花生、豬皮)Asote Boat Noodle
阿叔泰麵 (西菁街) (元朗)
元朗西菁街20號益輝大廈地下3號舖

Sharing Platter
香茅魚露雞翼、魚餅、蝦餅、雞棗、炸豬皮

蛋炒咖喱蟹肉配烤餅

牛肉阿叔船麵(含花生、豬皮)
Asote Boat Noodle (include Peanuts and Pig Skin)

河粉麵條彈牙有嚼勁,搭配花生和豬皮的組合,增添了香脆和豐富的口感。花生的香氣和豬皮的酥脆質感為這道料理帶來了豐富的層次。牛肉鮮嫩,分量充足夠你飽。

2023-08-16 45 views
今日叫咗青咖喱同船麵。個咖喱係水到一個點,完全係水咁,沒有味道。 諗住個麵會好d 啦!。湯底係ok 嘅, 但個麵又淋哂,d 牛又淡又好韌,唔知食緊咩咁,好失望😞 唔會再去⋯
2023-08-16
2023-08-13 46 views
之前嚟食過,今次再到訪!味道差過以前好多,仲要冇服務!話說order完等咗好耐連杯奶茶都未到,心知不妙!就問另一位員工奶茶同食物都好耐,果位員工check完之後竟然話冇落過任何嘢!餐廳已經得3枱客,有一枱仲要食完,唔明點解會哩頭落完單咁就冇咗件事!眼見3位員工一啲都唔忙,仲有時間玩手機,都唔會望下點解枱客乜都冇落齋坐!食物唔知係因為漏咗單所以趕住煮所以碟肉碎飯啲飯係淋到俾bb仔食,啲肉碎係勁油!碗船麵,湯底淡,牛肉係落咗鬆肉粉既質地同冇味!燒春雞俾比較正常味道!
2023-08-13
2023-08-03 76 views
今日同夫君入元朗送貨,想食船麵所去去咗呀叔!去到門口係一個好有特色嘅黃色木門,一行入去天花板有好多泰國風情嘅吊飾,全店牆身都佈滿泰式卡通, 木枱木凳,滿滿嘅泰國特色。先黎咗杯泰式奶茶🥤用印有logo膠杯上,香濃滑,係好飲嘅泰式奶茶(cha Yan) 。再黎係夫君嘅豬船湯米粉 ,um…….. , 豬肉丸同豬肉片不錯,米粉都係泰國米粉,湯底😫我就叫左個泰北咖喱金麵,上面有一大隻雞髀,有生嘅乾蔥頭粒,有少少少炸麵,芫荽,酸菜,粗蛋麵。麵質一pat pat ,咖喱濃杰味道尚可,酸菜乾蔥好食,雞脾·鞋 ·唔入味😩😫😫😫😫😫
今日同夫君入元朗送貨,想食船麵所去去咗呀叔!

😫😫😫😫😫
2023-07-27 38 views
之前BOOK MARK咗呢間船麵好耐, 今日終於經過呢區; 而且又好好彩地唔使等位; 咁肯定要試啦!點咗"牛肉船麵",  個牛肉唔會好韌咬唔斷; 而且炆得好入味.  粒丸正常唔會好粉, 粉麵亦都夠爽身.   個湯底香濃但係飲完都唔會口渴, 應該真係零味精 之前試過食第二間嘅船麵, 個湯底係好濃郁; 但係飲完超口渴囉.   每張檯面上面都有貼住店家教食船麵嘅小TIPS, 可以按個人口味自己再為個湯底加分.除咗船麵, 仲有其他泰式食物; 下次再嚟試吓先.

除咗船麵, 仲有其他泰式食物; 下次再嚟試吓先.
Type of Meal
Lunch
2023-07-26 32 views
夏天太熱暫時唔可以去泰國,但係又好掛住船麵🤣近近哋去阿叔泰麵都唔錯👍🏻湯頭好深色,煲得好入味,啱晒我呢啲重口味人士,另外小食其實都唔錯,午市套餐,都幾抵食。
2023-07-25 27 views
最近去左友人介紹嘅一間泰式餐廳,餐廳裝修都幾有泰式風味🇹🇭 我都好掛住泰國啊🥹每次食親泰菜,我都會必嗌呢幾款😂生蝦刺身 $78 有6隻都抵食,個汁同平時有D 吾同,吾系好重口味果隻酸辣味~另外燒豬頸肉幾出色,燒到好香口,仍然keep到肉汁👍🏻 而呢度仲有阿叔船麵tim 啊,湯底系有D甜甜地,有D藥材味,同平時食開有D吾同~枱面仲有個阿叔食船麵小Tips 教大家加D 調味料,魚露,白糖,白醋,辣椒粉~加到船麵湯底!最後仲嗌左份芒果糯米飯🥭糯米飯好煙靭😍芒果好大份,滿足滿足!

2023-07-21 45 views
又搵到一間正野😋食物質素高🤩呢間餐廳佈置得都幾靚✅✅✅❤️阿萊燒豬頸肉$68呢個豬頸肉燒得啱啱好,外脆內嫩,肉汁都好豐富。佢嘅醬汁好香,調得好好食,食落口覺得好滿足呀!❤️芒果糯米飯$60芒果好新鮮,好甜👍🏽糯米飯香甜有咬口,配埋椰汁,味道好夾又唔會太甜。一食就鍾意😍 糯米飯幾特別,一粒粒方塊咁😝❤️肉碎生菜包$62肉碎煮得好入味,生菜包住好清爽,生菜洗得好乾淨,肉碎加咗芝麻幾特別。❤️冬蔭功湯米粉$68呢個湯底好香濃,泰式米粉好好食🤤我好鍾意呀!湯入口微微辣,但唔會太辣,有唔少海鮮,例如有魷魚、蝦、青口、蟹柳等等,仲有好多豆卜添👍🏽❤️青檸梳打$26❤️菠蘿梳打$26呢兩杯梳打都好清新,唔會太甜,越飲越開胃。青檸梳打有少少酸酸地,好開胃。菠蘿梳打就有啲甜甜地,好好飲。飲到最後仲有兩粒菠蘿冰😆🤭
又搵到一間正野😋食物質素高🤩
呢間餐廳佈置得都幾靚✅✅✅
❤️阿萊燒豬頸肉$68
呢個豬頸肉燒得啱啱好,外脆內嫩,肉汁都好豐富。
佢嘅醬汁好香,調得好好食,食落口覺得好滿足呀!

❤️芒果糯米飯$60
芒果好新鮮,好甜👍🏽
糯米飯香甜有咬口,配埋椰汁,味道好夾又唔會太甜。
一食就鍾意😍 糯米飯幾特別,一粒粒方塊咁😝

❤️肉碎生菜包$62
肉碎煮得好入味,生菜包住好清爽,
生菜洗得好乾淨,肉碎加咗芝麻幾特別。

❤️冬蔭功湯米粉$68
呢個湯底好香濃,泰式米粉好好食🤤我好鍾意呀!
湯入口微微辣,但唔會太辣,有唔少海鮮,
例如有魷魚、蝦、青口、蟹柳等等,仲有好多豆卜添👍🏽
❤️青檸梳打$26

❤️菠蘿梳打$26

呢兩杯梳打都好清新,唔會太甜,越飲越開胃。
青檸梳打有少少酸酸地,好開胃。
菠蘿梳打就有啲甜甜地,好好飲。
飲到最後仲有兩粒菠蘿冰😆🤭

2023-07-20 87 views
睇到雜誌介紹,同男朋友專程入來,點知原來只係一家俾雜誌植入式做左廣告的餐廳一。好普通,味道真係好普通,普通到無影相嘅想法。枱面貼紙提示叫我地掃QRcode落單,掃描後好似去左殯儀館甘,所有圖片都係黑白色。後來待應妹妹話那個時段係人手落單,原本餐牌話售罄的都可以落到。我地叫左一個麵,一個飯。個飯嚟都真係嚇死人,一個男人坐係個飯面前真係好尷尬,如果中午去食,一定食唔飽,好似餵貓飯,飯量少,泰叔應該淨係想整比女仔食。成餐得一樣出色少少:豬頸肉。
2023-07-20
$85 (Tea)
  • 燒豬頸肉飯
2023-07-19 31 views
·元朗|阿叔泰麵今日收工經過依間食船麵為主既餐廳見有d肚餓就早小小食晚飯小店估唔到有驚喜😍今次叫左2 個主食1 個甜品豬肉船麵🐷這道菜以豬肉為主 搭配炸豬皮的船麵。豬肉唔會話好老 肥瘦分明炸豬皮爽脆 仲要不停叫員工加湯先夠過癮😗馳名楊叔叔豬手飯阿叔泰麵餐廳中的 一道具有名氣的菜品。豬手通常會慢慢烹煮,讓肉質變得軟嫩多汁。撈飯一流青檸梳打水以青檸為基礎製作的梳打水。青檸的酸味和清新口感菠蘿梳打水菠蘿肉唔會係罐頭晚既菠蘿 食得出係新鮮既菠蘿😍芒果糯米飯泰國餐廳必點既甜品芒果鮮甜 配上餐廳特製既正方形糯米飯 層次分明😍
元朗|阿叔泰麵

豬肉船麵🐷
炸豬皮爽脆 仲要不停叫員工加湯先夠過癮😗

馳名楊叔叔豬手飯

青檸梳打水
以青檸為基礎製作的梳打水。青檸的酸味和清新口感

菠蘿梳打水
菠蘿肉唔會係罐頭晚既菠蘿 食得出係新鮮既菠蘿😍

芒果糯米飯
泰國餐廳必點既甜品
芒果鮮甜 配上餐廳特製既正方形糯米飯 層次分明😍
2023-07-15
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
$130 (Dinner)
2023-07-05 747 views
今晚約咗朋友係元朗西青街網球場練習。完場後係時候要補充體力,選擇了附近「阿叔泰麵」食泰國菜😍。來到店舖,門外的設計好似住家式的食店感覺很休閒😍。進入店內,環境好舒服,播放泰國流行曲,好像置身於泰國🎉😍。餐牌印在餐桌紙上,很方便客人查看菜單👍。餐廳點單運作,用手機掃描二維碼,方便又環保♻️。<荔枝梳打>🍹荔枝肉爽口,口感清新,甜度適中,夏天當作消暑飲品一流😋。<青檸梳打>🍸飲落口感非常清新,酸甜味道啱我口味,很解渴😋。<炸蝦餅> 熱騰騰的,香脆可口,份量十足😋。<芒果蟹肉炒飯>🍋芒果肉切片加上雞蛋、豆角、蟹肉炒飯,食落不油膩,越食越開胃😋。<牛肉船麵>🍜風味獨特,食材豐富有炸豬皮、通菜、芽菜、金不換、豬肉丸、鮮牛肉等….. 建議再可以加入四大調味有魚露、白糖白醋、辣椒粉,調教自己喜歡的口味,我比較喜歡辣,加上辣椒粉湯底酸酸辣辣味道更加鮮美可口😋。很滿足享受一餐豐富泰國菜晚餐🎉🎉

來到店舖,門外的設計好似住家式的食店感覺很休閒😍。

進入店內,環境好舒服,播放泰國流行曲,好像置身於泰國🎉😍。

餐牌印在餐桌紙上,很方便客人查看菜單👍。

餐廳點單運作,用手機掃描二維碼,方便又環保♻️。

<炸蝦餅> 熱騰騰的,香脆可口,份量十足😋。

很滿足享受一餐豐富泰國菜晚餐🎉🎉

2023-06-28
Type of Meal
Dinner
2023-07-05 76 views
又喺元朗搵到好嘢食了😛今次我試咗位於西菁街嘅阿叔泰麵🇹🇭🍜餐廳主打泰式船麵,湯底係新鮮牛骨湯🐮除咗船麵外,亦有多款泰式美食,好似沙律、小食、麵、飯、主食、甜品、飲品等等🤩餐廳環境色彩繽紛,牆上有好多卡通壁畫🎨令人心情愉快🥰 🍜阿叔船麵船麵可以揀牛肉或者豬肉🐮🐔我就揀咗牛肉🐄湯底用新鮮嘅牛骨湯花費十二個鐘熬製而成🥣湯底充滿牛骨香味🐄非常濃郁又清甜☺️船麵仲會有牛丸,牛腩、芽菜、通菜、花生碎、炸豬皮🤩牛腩入味軟淋,入口鬆軟肥美🐮麵底可以揀金邊粉、米粉、粉絲、蛋麵、MAMA麵、河粉🍜我揀咗河粉,大大塊嘅河粉好滑溜😛而且吸盡湯底精華🤩另外每個餐桌上面都放有四款調味料:魚露、白糖、白醋及辣椒粉供客人使用,添加少少到船麵湯底,酸酸甜甜更惹味😝🐷馳名楊叔叔豬手飯泰國街邊車仔檔嘅豬手飯🐷絕對係泰國街邊攤美食之一😛嚟到阿叔泰麵都可以食到😚豬手啖啖肉,炆得好淋好入味,豬皮入口即溶😝醬味濃郁,送飯一流👍🏻🐷阿萊燒豬頸肉另外叫咗泰式小食豬頸肉,燒得香口惹味,外脆内juicy💦每一件都好大塊😛點埋醬汁一齊食更滋味😙飲品方面叫咗泰式奶茶同青檸梳打🍹泰式奶茶味道濃郁,香甜滑順,唔會太甜啱啱好👍🏻好有泰國風味🇹🇭青檸梳

🍜阿叔船麵

🐷馳名楊叔叔豬手飯

🐷阿萊燒豬頸肉

飲品方面叫咗泰式奶茶同青檸梳打🍹泰式奶茶味道濃郁,香甜滑順,唔會太甜啱啱好👍🏻好有泰國風味🇹🇭青檸梳打清新解渴🍋夠晒透心涼🧊

2023-07-04 101 views
✨ 豬肉船麵($70)有多種麵底選擇我哋揀咗金邊粉,湯底清淡帶微甜,另外仲有指引話要加埋四種調味落湯底一齊食(魚露、白糖、白醋、辣椒粉),四粒迷你豬肉丸爽口,肉片偏淋身,面層仲舖咗少少炸豬皮。✨ 阿萊燒豬頸肉($68)份量幾多 😙,面層燒到少少脆,配埋酸汁幾惹味~✨ 肉碎生菜包($62)肉碎用辣椒同香葉炒香,配埋生菜中和返肉嘅油膩感。✨ 糕點拼盤($58)一共三款 — 斑蘭椰汁糕、椰青大菜糕同埋椰汁西米糕,每款各兩件,斑蘭椰汁糕幾綿糯煙韌、椰青大菜糕清甜、椰汁西米糕椰汁味好突出 👍🏼。✨ 泰式玫瑰奶茶($30)最鍾意粉紅色 🤣,泰奶通常都會比較甜但呢一杯唔會,且玫瑰花味淡淡哋滲出,好飲 😙。✨ 柚子菊花蜜($18)正常發揮。·🧾 免加一服務費💰 $306
✨ 豬肉船麵($70)
豬肉船麵

✨ 阿萊燒豬頸肉($68)
份量幾多 😙,面層燒到少少脆,配埋酸汁幾惹味~
阿萊燒豬頸肉

✨ 肉碎生菜包($62)
肉碎用辣椒同香葉炒香,配埋生菜中和返肉嘅油膩感。
肉碎生菜包

✨ 糕點拼盤($58)
糕點拼盤

✨ 泰式玫瑰奶茶($30)

✨ 柚子菊花蜜($18)
正常發揮。

🧾 免加一服務費