前幾天我和朋友捐窿捐罅,去尖東的巷仔尋找美食——「泰沾麵」。餐廳位於摩地道半島中心地上,內部裝修以綠植為主,氣氛輕鬆自在,有不少外國人在此用餐。<泰北鹽燒黃油烏頭> $268久違想點烏頭,於是選擇了鹽燒烏頭,大概等候15分鐘就上桌。一大條烏頭上枱,揭開魚皮,魚肉飽滿結實,魚肚位置放入切段的香茅去腥,將魚肉加入一旁由蒜頭、蒜蓉、辣椒碎等製成的醬汁,用生菜包裹。泰式獨有的酸辣味令人胃口大開,更能提升魚肉鮮味!<雞肉鑊氣炒河> $98必點菜式之一!炒得有鑊氣之餘亦不會油膩,河粉質感煙韌易入口,醬汁均勻散佈於河粉,再加上炒蛋、芥蘭、玉米筍等配料,口感豐富。<燒帶子> $68帶子一共有三粒,口感嫩滑,配搭酸酸甜甜的醬汁即充滿泰式風味。<可麗露斑蘭/椰子> $48/pc難得看到泰式餐廳也有提供可麗露,口味還這麼特別當然要點來試試~雖然是法式甜品,但班蘭和椰子都是泰式甜品的經典口味,外表香脆不黏牙,內裏餡料香甜軟糯,味道還原度高。<粉紅奶昔> $48朋友看到名字特別便好奇點了一杯。入口的味道像草莓牛奶,顏色夢幻又打卡。&

<泰北鹽燒黃油烏頭> $268

<雞肉鑊氣炒河> $98

<燒帶子> $68

<可麗露斑蘭/椰子> $48/pc

<粉紅奶昔> $48

<芒果熱情果沙冰> $55
又一款具熱帶色彩的飲品,將芒果打成蓉做基底,加上充滿口感熱情果粒,超級消暑解渴~
  • 雞肉鑊氣炒河
  • 泰式香煎帶子
  • 可麗露
2023-09-01 58 views
昨晚沒訂位,幸好還可以坐側邊的兩人座位餐廳裝修幾別緻,感覺比較適合年青人餐牌選擇不是太多,如果四個人食都可以今晚叫了幾個菜式:傳統木瓜沙律:要求少辣,依然辣,味道正常飛天炒通菜:已經強調咗少辣,依然好辣,通菜口感可以,沒有泰國那種6/7成熟的爽嫩泰式燒雞:半隻燒雞燒得啱啱好,冇乜雪味,都好味雞肉鑊氣炒河:河粉應該係泰國入口,特別薄,特別滑,份量少了一點,好在好好味,炒得啱啱好,不黏不爛飲品方面,沒有太多意見,都算正常值得再去👍🏻👍🏻
昨晚沒訂位,幸好還可以坐側邊的兩人座位

餐廳裝修幾別緻,感覺比較適合年青人

餐牌選擇不是太多,如果四個人食都可以

今晚叫了幾個菜式:

傳統木瓜沙律:要求少辣,依然辣,味道正常

泰式燒雞:半隻燒雞燒得啱啱好,冇乜雪味,都好味

飲品方面,沒有太多意見,都算正常

值得再去👍🏻👍🏻
2023-08-31
$250 (Dinner)
  • 雞肉鑊氣炒河
📍泰沾麵 Asura 🧭尖沙咀麼地道67號半島中心地下G37-38號舖人均消費: HKD410早前看到尖沙咀有家泰國菜 #泰沾麵 ,被咖哩炒蟹深深吸引🤩 位於半島中心,地方不大但舒適,氣氛不錯!💯泰Duck生菜包 $118第一次食鴨肉生菜包,必須承認味道比豬肉突出好多!而且帶有陣咸香幾惹味,🆗即燒豬頸肉 $88本來想食炸魚露漬豬頸肉但無了,唯有轉即燒,味道加醬汁不錯,略嫌不夠爽口🆗泰式香煎帶子 $138賣相好靚啊!口感幾好,但食得出是急凍帶子,不算好amazing ,不試亦可⭐️香脆豬腩肉炒芥蘭 $98豬腩肉好肥好肥但又好爽口🤤 炒得幾惹味💯一滴不留招牌船麵 $118超濃郁好好味!有兩片肉片同豬肉丸,個麵都好有咬嚼煙煙韌韌!湯都清光,正!💯Asura’s咖哩炒蟹 $518⭐️薄餅 $38幾驚喜!因為真的是大肉蟹,還有滿滿的蛋咖哩汁!蟹都多肉鮮甜,但最欣賞個咖哩夠香,連薄餅食好正!雖然好壞都有,但好味的好不錯人人評價不同,我個人覺得可以再食🤟🏻#MFJ尖沙咀 #MFJ泰國菜#mfoodjournal #foodie #hkfoodie #foodblog #hkfoodblog #thaif

📍泰沾麵 Asura

💯Asura’s咖哩炒蟹 $518
⭐️薄餅 $38
Asura’s咖哩炒蟹
薄餅

雖然好壞都有,但好味的好不錯
人人評價不同,我個人覺得可以再食🤟🏻

#MFJ尖沙咀 #MFJ泰國菜

#mfoodjournal #foodie #hkfoodie #foodblog #hkfoodblog #thaifood #thaicuisine #tsimshatsuifood
#相機食先 #尖沙咀美食 #泰國菜
2023-08-21
$410 (Dinner)
泰Duck生菜包
一滴不留招牌船麵
Asura’s咖哩炒蟹
薄餅
♡◌ ◍ ◯ ⊙ ◌✐ 𝙍𝙚𝙫𝙞𝙚𝙬.📍Asura 泰沾麵𝕃𝕠𝕔𝕒𝕥𝕚𝕠𝕟: #breadaholic_tsimshatsui𝕋𝕪𝕡𝕖: #breadaholic_restaurant .❅ 𝐆𝐫𝐞𝐞𝐧 𝐌𝐚𝐧𝐠𝐨 𝐒𝐚𝐥𝐚𝐝 𝐰𝐢𝐭𝐡 𝐓𝐢𝐠𝐞𝐫 𝐏𝐫𝐚𝐰𝐧𝐬 青芒果大蝦沙律($118)❅ 𝐓𝐡𝐚𝐢-𝐬𝐭𝐲𝐥𝐞 𝐏𝐚𝐧 𝐒𝐞𝐚𝐫𝐞𝐝 𝐒𝐜𝐚𝐥𝐥𝐨𝐩 泰式香煎帶子($138)❅ 𝐏𝐚𝐝 𝐓𝐡𝐚𝐢 𝐰𝐢𝐭𝐡 𝐓𝐢𝐠𝐞𝐫 𝐏𝐫𝐚𝐰𝐧𝐬 大蝦炒金邊粉($118)❅ 𝐆𝐫𝐢𝐥𝐥𝐞𝐝 𝐏𝐨𝐫𝐤 𝐍𝐞𝐜𝐤 𝐰𝐢𝐭𝐡 𝐉𝐚𝐞𝐰 𝐒𝐚𝐮𝐜𝐞 即燒豬頸肉($88)❅ 𝐓𝐡𝐚𝐢 𝐆𝐫𝐞𝐞𝐧 𝐂𝐮𝐫𝐫𝐲 𝐰𝐢𝐭𝐡 𝐂𝐡𝐢𝐜𝐤𝐞𝐧 青咖哩雞($158)❅ 𝐑𝐨𝐭𝐢 薄餅($38).//From the refreshing 𝐆𝐫𝐞𝐞𝐧 𝐌𝐚𝐧𝐠𝐨 𝐒𝐚𝐥𝐚𝐝 to the tender and juicy 𝐆𝐫𝐢𝐥𝐥𝐞𝐝 𝐏𝐨𝐫𝐤 𝐍𝐞𝐜𝐤, ending with some classic Thai favorites, the dishes are expertly prepared and bursti

◌ ◍ ◯ ⊙ ◌
✐ 𝙍𝙚𝙫𝙞𝙚𝙬
📍Asura 泰沾麵
𝕋𝕪𝕡𝕖: #breadaholic_restaurant
❅ 𝐑𝐨𝐭𝐢 薄餅($38)
From the refreshing 𝐆𝐫𝐞𝐞𝐧 𝐌𝐚𝐧𝐠𝐨 𝐒𝐚𝐥𝐚𝐝 to the tender and juicy 𝐆𝐫𝐢𝐥𝐥𝐞𝐝 𝐏𝐨𝐫𝐤 𝐍𝐞𝐜𝐤, ending with some classic Thai favorites, the dishes are expertly prepared and bursting with authentic flavors ( ´▽`) We ordered a portion of 𝐑𝐨𝐭𝐢 as side, it was warm and flaky, ideal for sopping up the creamy 𝐓𝐡𝐚𝐢 𝐆𝐫𝐞𝐞𝐧 𝐂𝐮𝐫𝐫𝐲 ⸜( ´ ꒳ ` )⸝♡︎ Asura no doubt offers a delightful thai culinary journey which is a perfect meal choice under this hot summer!
夏日炎炎吃酸酸辣辣的泰國菜就最適合不過了!! 從清爽的青芒果沙律, 到嫩滑多汁的即烤豬頸肉, 還有吃泰菜必點的泰式青咖哩和Pad Thai, 每一道菜式都調味豐富有層次, 兩個人吃一大桌子的菜都不覺得膩( ´▽`) 有青咖哩就一定要點份薄餅來沾來吃吧!! 即叫即做的烤薄餅上枱時熱辣辣, 外層酥脆, 撕開裏面非常鬆軟, 充滿牛油香真的超好吃 ⸜( ´ ꒳ ` )⸝♡︎
◌ ◍ ◯ ⊙ ◌
薄餅 Roti
芒果大蝦沙律
青咖哩雞
薄餅 Roti
芒果大蝦沙律
青咖哩雞
2023-08-24 73 views
🥢尖沙咀工業風嘆泰菜 即燒豬頸肉泰Duck生菜包 惹味椰香黃咖哩雞#食好西尖沙咀美食 #食好西泰國菜系列 🥢平時比較少會諗去尖東嗰邊食,今次發現有間幾正嘅泰國餐廳,裝修成水泥工業風,門口仲有大落地玻璃咁感覺幾chill ,睇落嘢食都唔錯,約咗朋友去試吓🥢泰duck 生菜包 $78生菜包用上肉碎及泰式香料一齊炒,味道非常可口惹味帶微微辣度,上面仲有炸豬皮增加口感🥢即燒豬頸肉$88豬頸肉一片一片的切得厚薄適中,配上地道的泰式辣汁味道辣辣的好惹味,豬頸肉烤的火喉剛剛好,不會太油膩好夠香🥢黃咖哩雞 $158黃咖哩個汁好香滑,口感飲飲奶嘅滑溜順喉感,帶點點清新椰奶香,內有雞肉及薯片,點薄餅超正,如果有隻係會想撈曬所有汁食嗰隻feel🥢薄餅 $38雖然等待時間有點長,但絕對值得,即烤的薄餅非常鬆脆,撕開一絲絲的好軟熟,帶牛油香,點咖哩一流📍🥢泰式芝麻雞翼$88非常香脆帶香料味道,滿滿泰式風味的雞翼🥢芒果熱情果沙冰 $55必點的一杯飲品,芒果味特濃又香甜,加上熱情果香,消暑又解口渴🥢蝶豆花香茅梳打$42浪漫紫色特飲,香茅加上蝶豆花的飲品,夠清新🥢芒果糯米飯$78 芒果糯米飯熱辣辣,飯粒好鬆軟,椰奶味

#食好西尖沙咀美食 #食好西泰國菜系列

🥢泰duck 生菜包 $78

🥢即燒豬頸肉$88

🥢黃咖哩雞 $158

🥢薄餅 $38
📍
🥢泰式芝麻雞翼$88
非常香脆帶香料味道,滿滿泰式風味的雞翼

🥢芒果熱情果沙冰 $55

🥢蝶豆花香茅梳打$42
浪漫紫色特飲,香茅加上蝶豆花的飲品,夠清新

🥢芒果糯米飯$78
芒果糯米飯熱辣辣,飯粒好鬆軟,椰奶味香甜軟糯我感覺,芒果係超甜芒果的味道,同泰國食到的差唔多咁正

📍泰沾麵 (尖沙咀)
尖沙咀麼地道67號半島中心地下G37-38號舖

2023-08-23 66 views
平時經過尖東都無發現到原來係半島中心一條巷仔內隱藏左呢開泰國菜!裏面裝修充滿異國風,地方雖然唔大但都坐得舒服.老媽手打蝦餅自家手打蝦餅大大件冬甩size入口彈牙又足料蝦餅餡充滿粒粒蝦肉泰式椒鹽鮑魚港式椒鹽就食得多但泰式椒鹽咁特別真係要試試泰式椒鹽比起港式多左陣九層塔香鮑魚肉質好嫩,彈牙又唔會過韌輕輕一咬已經可以咬開味道仲好鮮甜,夠新鮮!泰式船麵船麵湯底好濃郁又唔會過鹹牛丸彈牙又香船麵上加上少少炸蒜帶出蒜香仲有好脆口嘅炸豬皮!麵底索晒船麵湯精華,入口煙煙韌韌斑蘭可麗露可麗露外層香脆又唔黏牙帶住陣陣焦糖香裏內斑蘭餡清香濕潤細細件作為甜甜啱好西瓜沙冰夏天咁熱一定要飲返d冰凍飲品降下溫西瓜再配沙冰呢個充滿夏日感嘅配搭絕對係必點之選西瓜清甜又解渴沙冰涼浸浸飲完成個人爽晒泰式奶茶泰式茶底濃郁充滿茶香入口香滑又唔會好甜
老媽手打蝦餅
自家手打蝦餅大大件冬甩size
入口彈牙又足料
蝦餅餡充滿粒粒蝦肉

泰式椒鹽鮑魚
港式椒鹽就食得多
但泰式椒鹽咁特別真係要試試
泰式椒鹽比起港式多左陣九層塔香
鮑魚肉質好嫩,彈牙又唔會過韌
輕輕一咬已經可以咬開
味道仲好鮮甜,夠新鮮!

泰式船麵
船麵湯底好濃郁又唔會過鹹
牛丸彈牙又香
船麵上加上少少炸蒜帶出蒜香
仲有好脆口嘅炸豬皮!
麵底索晒船麵湯精華,入口煙煙韌韌

斑蘭可麗露

• 泰式椒鹽鮑魚
  • 老媽手打蝦餅
  • 泰式船麵
2023-08-15 105 views
今晚去尖東搵野食,平時食粵式,今晚試下泰國菜。搵左間係半島中心小巷既泰沾麯,係文青打卡既熱點。入到餐廳,幾乎全部年青人,配上現場環境及強勁音樂,好有活力!由於唔係好肚餓,我地兩個人,只係叫左出名既泰Duck生菜包同鷄肉鑊氣炒河,同兩杯飲野。泰Duck 生菜包先上枱Duck 肉味道好濃,少少辣,比較鹹,幾惹味,好在同生菜一齊食,中和番,適合一d追求重味道既顧客。鷄肉鑊氣炒河,河粉好特別,有別於我們平時食既粉,煙靱得來又唔會痴埋一舊,有咬口,成碟粉都好有鑊氣,配埋個酸酸甜甜既醬,very good,但份量偏細,大胃王肯定唔夠食。最後係飲野。我飲泰式奶茶,茶滑得黎又有茶味,唔錯。朋友叫左泰式檸茶,用青檸,對於平時飲開茶記凍檸茶既人,會覺得比較酸,但都可以接受。整體來說,環境好,食物有特色,值得推薦。
今晚去尖東搵野食,平時食粵式,今晚試下泰國菜。

泰Duck 生菜包先上枱

整體來說,環境好,食物有特色,值得推薦。

2023-08-15
2023-08-15 101 views
🐽 炸手打蝦餅蝦餅嘅質地煙韌,蝦肉嘅味道鮮美而且非常豐富。每一口都能夠咬到實實在在嘅蝦肉,配上特製辣醬,真係非常開胃🐽 飛天炒通菜通菜口感鮮嫩,配上輕輕嘅辣椒醬,令人食指大動🐽 泰式燒雞雞肉燒得外皮酥脆,入口卻又肉質嫩滑,雞味十足。佢哋用嘅泰式香料烹調得恰到好處,令到雞肉充滿泰國特色嘅風味🐽 芝麻雞翼雞翼燒得恰到好處,外皮微焦而內裡仍保持嫩滑。芝麻嘅香味與雞肉好夾,食落香口🐽 雞肉鑊氣炒河河粉炒得恰到好處,不黏不爛,好有口感。而雞肉嘅份量十足,加上特製嘅醬汁,令到整道菜的味道更加提升
🐽 炸手打蝦餅

🐽 飛天炒通菜
通菜口感鮮嫩,配上輕輕嘅辣椒醬,令人食指大動

🐽 泰式燒雞

🐽 芝麻雞翼

🐽 雞肉鑊氣炒河
2023-08-12 109 views
今次再次encore呢間泰國菜,之前衝着佢個泰式沾麵去,今次衝住佢個咖喱炒蟹!呢間泰國菜菜式幾特別,有少少fusion嘅感覺,對味道嘅層次感,要求更加高!餐廳嘅裝修環境都幾有氣氛,有一幅大大嘅壁畫,裝修偏向工業風格,頗有質感,打卡唔錯,都幾適合嚟傾偈或者大時大節慶祝~🔖如果想試咖喱炒蟹嘅朋友仔,記得早一日打電話去同餐廳留定一隻蟹,唔係食檸檬就唔好啦~------------------------------🦀◖Asura’s 咖哩炒蟹◗ $518佢個咖喱炒蟹要早一日訂定,用上新鮮肉蟹,啖啖肉,肉質緊實鮮甜,加上咖喱兜炒過,更香口惹味!個咖喱底仲有好多滑蛋、三色椒同洋蔥,令咖喱底好有風味,炒到隻蟹都好有鑊氣,好食!🐂◖一滴不留招牌船麵◗ $118船麵個湯底好稠身,滿滿嘅骨湯味道,配料幾多下,有牛肉片、魚蛋、炸豬皮嗰啲,特別鍾意佢上面兩大片牛肉,有返一定厚度幾有咬口,而且肥瘦均勻,充滿牛香;個米粉底都幾細滑,爽脆有咬口,掛滿晒啲骨湯,味道都唔錯,食完啲面之後真係一滴湯都冇剩!🍜◖泰式沾麵◗ $18本身驚過咖喱蟹太少,叫多咗個沾麵去填飽個肚仔,點知原來都唔使~將個沾麵放咗落個咖喱蟹道

🦀◖Asura’s 咖哩炒蟹◗ $518

🐂◖一滴不留招牌船麵◗ $118

🍜◖泰式沾麵◗ $18
本身驚過咖喱蟹太少,叫多咗個沾麵去填飽個肚仔,點知原來都唔使~將個沾麵放咗落個咖喱蟹道撈勻,索晒啲咖喱汁,夠晒軟滑~

🍹◖粉紅梳打◗ $42
淡淡嘅粉紅色幾靚,帶有少少士多啤梨味,幾解渴,但個人都係鍾意檸檬梳打多啲~

🌟Encore指數:9/10
尖東夜晚比較靜,但經過半島中心,你會發現有間好靚嘅文青泰國菜🤩我地去到已經full曬house同出面好大反差🤣可能因為呢個價位嘅泰菜,好少有咁靚感覺又地道正宗👍🏻-老媽手打蝦餅 $88聽講真係阿媽用手打嘅,蝦餅大大嚿,中間食到啲蝦肉同蝦嘅香味,佢嗰隻彈牙唔係用啲粉去整出嚟嘅彈,所以食落唔會話好似機整咁結實!-炸魚露漬豬頸肉 $88豬頸肉炸到微脆,而且有浸魚露散發出嘅咸香,好有地道嘅泰式風味🇹🇭-泰式香煎帶子 $138擺盤好靚!帶子輕輕煎過,所以外面焦香之餘,裡面保留嫩滑口感😍一定要點埋側邊嘅醬汁,加入左羅望子同辣椒膏,仲食得出有香茅等嘅香料,勁酸甜惹味。-Asura's咖哩炒蟹 時價如果同朋友黎食好建議試下呢個,然後嗌飯黎撈,首先個汁勁香勁濃,用蛋黎打個芡,有蛋香,送飯一流!蟹肉好飽滿而且啖啖肉🦀️-泰duck生菜包🥬 $118食泰式生菜包,個泰式炒肉碎一定要夠鑊氣🔥個炒肉碎夠鑊氣之餘,而且酸辣醒胃,個生菜爽脆包住d肉碎食好正🤤-班蘭可麗露 $48估唔到泰國餐廳都有得食可麗露,外皮脆,裡面係綠色而且班蘭味濃郁係一粒好味嘅可麗露😎-西瓜沙冰 $48用西瓜打出嚟嘅沙冰,唔使多講,非常之消暑解
尖東夜晚比較靜,但經過半島中心,
你會發現有間好靚嘅文青泰國菜🤩
我地去到已經full曬house同出面好大反差🤣
可能因為呢個價位嘅泰菜,
好少有咁靚感覺又地道正宗👍🏻
老媽手打蝦餅 $88

炸魚露漬豬頸肉 $88
豬頸肉炸到微脆,
而且有浸魚露散發出嘅咸香,
好有地道嘅泰式風味🇹🇭

泰式香煎帶子 $138
擺盤好靚!帶子輕輕煎過,
所以外面焦香之餘,裡面保留嫩滑口感😍

Asura's咖哩炒蟹 時價

泰duck生菜包🥬 $118
食泰式生菜包,個泰式炒肉碎一定要夠鑊氣🔥

班蘭可麗露 $48
估唔到泰國餐廳都有得食可麗露,
外皮脆,裡面係綠色而且班蘭味濃郁
係一粒好味嘅可麗露😎

西瓜沙冰 $48
用西瓜打出嚟嘅沙冰,唔使多講,
非常之消暑解渴,夏天飲一流🍉!

芒果熱情果沙冰 $55
有好多熱情果籽,
飲落芒果味果香好濃郁,酸酸甜甜好開胃!
呢間裝修走工業風,仲有特色牆畫、磚牆,裝上幾個泰國迷你佛面具,特色得嚟唔可怕。 位置喺大巷仔,幾隱蔽,但估唔到平日夜晚去都咁熱鬧。 老闆親身招呼客人,衣着係泰國渡假風,講流利泰文,原來係泰國讀書嘅香港人,而廚師們係泰國人,咁就更加正宗。 大蝦炒金邊粉金邊粉炒得幾有鑊氣,配料豐富,有花生、芽菜、蝦米、豆乾等等,加上幾隻大蝦,傳統正常發揮嘅口味。 Asura’s咖喱炒蟹招牌菜之一,每日限量,可以先預留。 呢度嘅大肉蟹蟹蓋蟹膏都唔少,仲有幾件蟹肉件。雖然肉蟹份量唔多, 但係超多富有心機整嘅醬料,除咗咖哩,仲用咗幾隻大鴨蛋, 味道濃厚。 鮮椰青清爽解膩, 鮮甜多汁, 可以刮到唔少椰青肉。 可麗露 - 斑蘭/椰子斑蘭太受歡迎,8 點已售罄,咁就試下椰子。 外層帶微微香脆同焦糖香。 內層軟熟,椰子味突出。

Asura’s咖喱炒蟹

鮮椰青
清爽解膩, 鮮甜多汁, 可以刮到唔少椰青肉。

可麗露 - 斑蘭/椰子

餐廳裝潢走黑白灰風格,搭上木系餐桌。以二人位為主,室外亦設雅座。店員頗為有善,會聆聽客人對食物的見意。泰式香煎帶子 ($138)• 醬汁是餐廳自家研製的酸辣醬,辣度輕微,味道比較單一。• 帶子經過輕輕香煎,令口感飽滿、更彈牙一些。• 價錢略為貴了一點。香脆豬腩肉炒芥蘭 ($98)• 味道非常有層次亦十分惹味!• 豬腩肉本身的肉味已經非常香濃,皮層保留脆口,豬肉多汁入味,同時亦吸收了香料的味道。• 芥蘭口感爽脆、不帶苦澀,没有半點老纖維,同樣非常掛汁!泰式燒雞 ($128)• 份量頗大,足夠二手人食用。• 賣相吸引,燒出誘人的金黃色澤!• 雞肉和雞皮同樣充滿醬油的味道,點上旁邊的泰式辣汁,令惹味程度大幅提升。可麗露 (斑蘭, $48)• 極力推薦斑蘭口味!• 外殼微硬香脆;內𥚃的香滑、有空氣感,斑蘭味道清新而突出。

泰式香煎帶子

泰式香煎帶子 ($138)

• 醬汁是餐廳自家研製的酸辣醬,辣度輕微,味道比較單一。

• 帶子經過輕輕香煎,令口感飽滿、更彈牙一些。

• 價錢略為貴了一點。

香脆豬腩肉炒芥蘭

香脆豬腩肉炒芥蘭 ($98)

• 味道非常有層次亦十分惹味!

• 芥蘭口感爽脆、不帶苦澀,没有半點老纖維,同樣非常掛汁!

泰式燒雞

泰式燒雞 ($128)

• 份量頗大,足夠二手人食用。

• 賣相吸引,燒出誘人的金黃色澤!

可麗露(斑蘭)

可麗露 (斑蘭, $48)

• 極力推薦斑蘭口味!

可麗露(斑蘭)
2023-08-02 71 views
呢間泰國餐廳嘅裝修甚具文青風環境舒適幾啱同朋友嚟食飯chill下喔!-🍲雞肉鑊氣炒河($98)河粉闊身炒得幾有鑊氣香咬落煙韌香口💕加埋甜辣椒醬一齊食更加惹味呢!不過份量唔算多建議追加小食呀!🥣香葉肉碎煎蛋飯($98)肉碎香辣富肉汁帶有辣香🌶️配上燶邊太陽蛋🍳蛋白金黃香脆蛋黃流沁認真好味呀👍🏻🧋泰式奶茶($38)入口泰式茶茶香味濃郁口感順滑唔會太甜膩呀👍🏻🍹泰式檸檬茶($38)茶底加咗新鮮青檸酸咪十足非常解渴呀💕-📌泰沾麵 尖沙咀麼地道67號半島中心地下G37-38號舖
呢間泰國餐廳嘅裝修甚具文青風
環境舒適
幾啱同朋友嚟食飯chill下喔!

🍲雞肉鑊氣炒河($98)
河粉闊身
炒得幾有鑊氣香
咬落煙韌香口💕
加埋甜辣椒醬一齊食
更加惹味呢!
不過份量唔算多
建議追加小食呀!

🥣香葉肉碎煎蛋飯($98)
肉碎香辣富肉汁
帶有辣香🌶️
配上燶邊太陽蛋🍳
蛋白金黃香脆
蛋黃流沁
認真好味呀👍🏻

🧋泰式奶茶($38)
入口泰式茶茶香味濃郁
口感順滑
唔會太甜膩呀👍🏻

🍹泰式檸檬茶($38)
茶底加咗新鮮青檸
酸咪十足
非常解渴呀💕
📌泰沾麵
尖沙咀麼地道67號半島中心地下G37-38號舖
-泰沾麵 🇹🇭榮升近期最愛泰菜之一❤️位於半島中心小巷既泰沾麵 係出面望入去好似間cafe 咁以文青風為設計主軸 有特色磚牆 壁畫 同民族風地磚 木傢俱等元素🦐燒大頭蝦 ($218)真 • 大頭蝦 差唔多有我手臂咁長 不得了!蝦頭有滿滿既蝦膏 肉質爽口彈牙又多汁 卷埋拎起黎食 都幾 滋味其實淨係食呢個已經有飽意😱 因為係燒烤燒成 所以食落帶有陣陣焦香味 好有風味🦪 泰式香煎帶子 ($128)想講呢個擺碟好令 同Fine dining 有得揮!帶子微微煎香2邊 咬開係半生熟咁 依然鮮嫰甜美配上自家製醬汁 以泰國香料同辣椒膏製成 味道酸辣開胃 不過小心唔好食到辣椒籽🙈🥢 雞肉鑊氣炒河 ($98)其實就係Pad See ew 完全係必點之一❤️❤️❤️❤️炒得有鑊氣 一啲都唔油膩 河粉係泰國直送既質感軟糯煙韌 而家每條河粉都係有平均既調味唔會痴埋一舊舊 證明真係炒得好好 香口惹味另外加埋蛋同芥蘭等一齊炒 再有酸薑辣醬作伴 開胃呢~同埋由我呢個岩岩去泰國番黎既可以證明好有泰味😍🥩魚露豬頸肉 ($88)豬頸肉炸得香口酥脆 配上魚露既鹹鮮味 正中我心🤌 真係好惹味 會不自覺地一條接住一條咁食!🥩泰Duck
泰沾麵 🇹🇭

榮升近期最愛泰菜之一❤️

位於半島中心小巷既泰沾麵
係出面望入去好似間cafe 咁
以文青風為設計主軸 有特色磚牆
壁畫 同民族風地磚 木傢俱等元素

🦐燒大頭蝦 ($218)
真 • 大頭蝦 差唔多有我手臂咁長 不得了!
蝦頭有滿滿既蝦膏 肉質爽口彈牙又多汁
卷埋拎起黎食 都幾 滋味其實淨係食呢個已經有飽意😱
因為係燒烤燒成 所以食落帶有陣陣焦香味 好有風味

🦪 泰式香煎帶子 ($128)
想講呢個擺碟好令 同Fine dining 有得揮!
帶子微微煎香2邊 咬開係半生熟咁 依然鮮嫰甜美
配上自家製醬汁 以泰國香料同辣椒膏製成

味道酸辣開胃 不過小心唔好食到辣椒籽🙈

🥢 雞肉鑊氣炒河 ($98)
炒得有鑊氣 一啲都唔油膩 河粉係泰國直送既
質感軟糯煙韌 而家每條河粉都係有平均既調味
唔會痴埋一舊舊 證明真係炒得好好 香口惹味
另外加埋蛋同芥蘭等一齊炒 再有酸薑辣醬作伴 開胃呢~
同埋由我呢個岩岩去泰國番黎既可以證明好有泰味😍

🥩魚露豬頸肉 ($88)
豬頸肉炸得香口酥脆 配上魚露既鹹鮮味
正中我心🤌 真係好惹味 會不自覺地一條接住一條咁食!

🥩泰Duck 生菜包($118)
係用左鴨肉碎代替平時既豬肉碎 配新鮮生菜
食落惹味香辣 辣得好過癮 又有嚼口 非常入味
份量都幾多下 用完所有生菜都仲有好多肉碎

🍹泰式檸菜($38)
泰式茶葉獨特既香氣 加埋青檸 清新解膩~

🍹泰式奶茶 ($38)
獨特既泰式茶葉香氣比奶味更為突出
甜度剛好 同行朋友 (aka 泰奶忠實Fans 都話好飲)
2023-07-24
Type of Meal
Dinner
最近留意到尖東有間新泰菜進駐,裝潢甚有特色,採用牆畫、磚牆、民族風地磚等充滿打卡感設計,有別一般傳統泰式餐廳感覺。蝦餅、豬頸肉、通菜等泰菜必備基本上係每次必點,值得一提嘅係呢度個蝦餅冇平時炸得咁熱氣,食到啖啖蝦肉絕對係真材實料。另外豬頸肉份量都幾多,性價比不錯。-🔸老媽手打蝦餅 $88🔸即燒豬頸肉 $88🔸飛天炒通菜 $78而生菜包大膽又新穎地用上鴨肉取代傳統的豬肉碎,食落感覺無平時咁油膩但一樣好夠味。雞肉鑊氣炒河係招牌之一,河粉口感煙煙韌韌同平時食嘅好唔同,加上雞肉同炒蛋吸埋醬汁隱約食到胡椒味整體好惹味呢✨-🔸雞肉鑊氣炒河 $98🔸泰Duck生菜包 $118可麗露外層香脆帶焦糖香氣,內裡濕潤帶點嚼勁,透出淡淡椰子香。另外仲有斑蘭口味供應,兩者皆巧妙地把泰式元素融入到法式甜點中,甚有心思。-🔸可麗露(椰子)$48香蕉椰子OREO奶昔真材實料,蕉味重又食到啖啖椰絲,泰式奶茶用上正宗茶底但甜度有調節番迎合香港人口味感覺剛剛好。-🔹香蕉椰子OREO奶昔 $55🔹泰式奶茶 $38

🔸老媽手打蝦餅 $88

🔸即燒豬頸肉 $88