1K
🚇交通:銅鑼灣站F2出口,直落下一層地庫。🏠環境:食堂面積大,有許多不同的食店,有Omakasa、蠔吧牛扒,顯得很高級。室內有吧枱和灰色石枱,坐得舒適而又簡單。🤵🏻服務:人手下單,不收取加一。🍽️晚市:提供多款泰式食品,沒套餐。🥢青木瓜沙律🥗 $62配料有蝦乾、蕃茄仔、花生🥜和辣椒🌶️,愈吃愈辣,非常開胃。🥢和牛🐮船麵🍜 $108份量不多,但湯底非常濃味,質地很稠密,猶如吃沾麵,而和牛大塊,入口非常軟嫩又有濃郁牛味,暫時是我心中No.1船麵!🥢大蝦🍤炒金邊粉🍝 $88份量正常,有兩隻開邊除殼大蝦🍤,配料有蛋絲、蔥花、芽菜和粒粒豆卜,整體飽肚而料足,不錯!🥢泰式香辣脆雞翼🍗 $39外脆內嫩,配搭泰式辣醬,有種吃麥記脆香雞翼的味道!🥢泰式炸脆魚蛋配當地酸辣醬 $39粒粒外脆內軟,配搭的醬汁似甜醬油,挺特別!🧃蝶豆花青檸汁 $25重青檸味,清新解滯。🧃香茅斑蘭茶 $25重香茅味,不會過甜。
🚇交通:銅鑼灣站F2出口,直落下一層地庫。
🏠環境:食堂面積大,
有許多不同的食店,有Omakasa、蠔吧牛扒,顯得很高級。
室內有吧枱和
灰色石枱,坐得舒適而又簡單。

🤵🏻服務:人手下單,不收取加一。
🍽️晚市:
提供多款泰式食品,
沒套餐。
🥢青木瓜沙律🥗 $62
配料有蝦乾、蕃茄仔、花生🥜和辣椒🌶️,愈吃愈辣,非常開胃。
🥢和牛🐮船麵🍜 $108
和牛🐮船麵
份量不多,但湯底非常濃味,
和牛🐮船麵
質地很稠密,猶如吃沾麵,
和牛🐮船麵
而和牛大塊,入口非常軟嫩又有濃郁牛味,
和牛🐮船麵
暫時是我心中No.1船麵!
🥢大蝦🍤炒金邊粉🍝 $88
大蝦🍤炒金邊粉
份量正常,有兩隻開邊除殼大蝦🍤,
大蝦🍤炒金邊粉
配料有蛋絲、蔥花、芽菜和粒粒豆卜,整體飽肚而料足,不錯!
泰式香辣脆雞翼
🥢泰式香辣脆雞翼🍗 $39
外脆內嫩,配搭泰式辣醬,有種吃麥記脆香雞翼的味道!
🥢泰式炸脆魚蛋配當地酸辣醬 $39
粒粒外脆內軟,
泰式炸脆魚蛋配當地酸辣醬
配搭的醬汁似甜醬油,挺特別!
🧃蝶豆花青檸汁 $25
重青檸味,清新解滯。

🧃香茅斑蘭茶 $25
重香茅味,不會過甜。
2024-06-05
泰式香辣脆雞翼
2024-06-05 1904 views
我真係好鍾意希慎廣場地庫嘅URBANHOOD😂😂 今日又嚟呢度食好嘢啦😌我知道正正泰國餐廳泰沾麵喺度插咗旗,梗係要嚟試吓啦😎 呢度係food court嘅形式,揀咗嘢食之後可以自己揀位座👍 泰籍店員姐姐好nice🥰 佢話呢間分店有幾樣嘢食其他店係食唔到嘅,推薦俾我哋試吓🫶🏻 🌟街頭冬陰功撈麵 $88呢個真係好特別🤩 佢嘅面係綠色嘅😬 配料相當豐,有肉碎啦、蝦、炸豬皮、泰式豬肉肉丸仲有好多香料,花生🤩 全部配料撈埋一齊食,再擠上清新嘅青檸汁👏 集齊咗香、酸、辣幾種唔同嘅口味😎 最欣賞佢嘅炸豬皮,脆卜卜,超好食🥰 🌟一滴不留船面(和牛)$108可以揀和牛或者係豬肉👍 首先佢個湯底,超級濃郁又好溫和,我哋真係飲到一滴不留😂😂 和牛兩大片,生熟度剛剛好,估唔到同船麵係咁襯🫶🏻 同樣都係有豐富嘅配料,豬肉丸,炸豬皮等等,食完好滿足🫶🏻🌟泰式脆炸魚蛋配當地酸辣醬 $39呢個都係店員推介嘅,果然冇介紹錯🫶🏻 魚蛋勁大粒脹卜卜,好香魚肉味,而且爽口彈牙👍 酸辣醬偏甜,小朋友都啱食👏🌟青芒果大蝦沙律 $72呢個好有驚喜🤩唔食得辣嘅朋友要慎點囉🫢 越食越辣,勁惹味👏 青芒果帶少少酸,大蝦新鮮彈牙,真係越食

🌟街頭冬陰功撈麵 $88

🌟一滴不留船面(和牛)$108

🌟泰式脆炸魚蛋配當地酸辣醬 $39

🌟青芒果大蝦沙律 $72
呢個好有驚喜🤩唔食得辣嘅朋友要慎點囉🫢 越食越辣,勁惹味👏 青芒果帶少少酸,大蝦新鮮彈牙,真係越食越開胃😆

除咗食物,呢度都有好多泰式飲品🫶🏻我哋叫咗香茅斑斕茶同埋洛神花茶,味道都非常唔錯👍 呢度嘅食物真係好好食,好正宗,份量都夠大,價錢非常合理,下次一定會再嚟🫶🏻
2024-06-03
  • 一滴不留船面
  • 青芒果大蝦沙律
2024-09-26 228 views
今日happy Friday 諗住食泰國嘢開心下,點知收錢個短髮女員工口音問題聽唔到佢話講乜,點知個麵嚟錯左好態度叫佢換返,俾佢鬧左兩次,先同我換。唔會再幫襯呢間泰國嘢!

Waiting Time
15 Minutes (Dine In)
《啖啖蟹肉炒飯》係真係名副其實啖啖蟹肉🦀而且蟹肉唔係碎濕濕 係好大梳好多舊成個飯都係鮮味 而且仲炒得粒粒分明 金黃均勻推介👍🏻👍🏻👍🏻.《一滴不留和牛船麵》湯底味道非常濃郁 帶少少酸船麵索哂d湯 好夠味和牛保持粉嫩 濃厚牛味最重要係個d脆卜卜既炸豬皮 畫龍點睛.《泰式香脆辣雞翼》隻隻都好大隻 炸得好酥脆 面頭有d辣粉 辣得過癮.《泰式炸脆魚蛋配當地酸辣醬》炸魚蛋外皮金黃 內裏爽彈點埋深黑色酸辣醬 好滋味.《泰式奶茶》《香茅斑蘭茶》飲品都好抵 每款都係$25食辣必點 解辣

《啖啖蟹肉炒飯》

《香茅斑蘭茶》
飲品都好抵 每款都係$25
食辣必點 解辣
2024-08-29 571 views
街頭冬陰功麵,湯頭酸辣適中、鮮美無比。每一根面条都完美吸收了湯汁的精华,讓人一試難忘!而那香葉肉碎煎蛋飯,簡直是創意與傳統的完美結合。煎蛋邊緣微微焦脆,中間卻是滑嫩可口,搭配上香氣四溢的肉碎和香葉。不得不提的還有泰式炸脆魚蛋配當地酸辣醬,外皮金黃酥脆,內裡彈牙,蘸上特製的酸辣醬,那種味道,只可意會不可言傳!最後是清新解膩的青芒果大蝦沙律,酸甜爽口的青芒果加上新鮮的大蝦,再搭配清爽的沙律醬。不要錯過

不要錯過

2024-08-22 1016 views
第一次嚟到希慎呢個新food court,見到泰沾麵排晒長龍,望落又好夠鑊氣咁,忍唔住都排左呢間🤭✨一滴不留船麵 - 揀左豚肉船麵,豚肉片夠薄切,而且唔會太肥👍🏻個湯超thick超濃郁,令個麵勁掛汁🍜 ✨招牌泰式沾麵 - 揀左紅咖喱汁,個麵卷成4個圈圈,好特別,口感有d似素麵,沾埋個咖哩汁食好惹味,汁底有兩大隻蝦增添鮮味🍲 ✨香葉肉碎煎蛋飯 - 整體幾香口又唔會辣,調味剛好送飯一流💯✨雞肉鑊氣炒河 - 我最愛都係泰式闊河粉,口感夠煙韌,食落真係幾夠鑊氣🤤✨泰式香脆辣雞翼 - 雞翼大大隻,香脆十足,裡面好juicy~✨泰式炸脆魚蛋配當地酸辣醬 - 魚蛋幾彈牙,配埋酸辣醬夠晒夾😎✨青芒果大蝦沙律 - 青芒果夠酸甜,又帶點微辣,幾開胃🥗 ✨泰式奶茶 - 唔會太甜,口感幾滑🤩✨洛神花茶 - 味道酸甜,解膩之選🧡✨香茅斑蘭茶 - 清清地飲到斑蘭甘香,幾有風味~✨蝶豆花青檸汁 - 好refreshing,食完油膩野飲返啖會好舒服😊

✨青芒果大蝦沙律 - 青芒果夠酸甜,又帶點微辣,幾開胃🥗

✨泰式奶茶 - 唔會太甜,口感幾滑🤩

✨洛神花茶 - 味道酸甜,解膩之選🧡

✨香茅斑蘭茶 - 清清地飲到斑蘭甘香,幾有風味~

2024-08-22 519 views
一滴不留船麵 和牛 $108船麵湯勁濃郁,和牛夠腍身,仲配有泰式炸豬皮,好香口招牌泰式沾麵 $88泰式沾麵好特別,剛好同幾個朋友一人一球麵!沾上濃濃帶花生和的濃湯,好滋味,還有兩大隻蝦球!香葉肉碎煎蛋飯 $88蛋煎到脆邊,蛋王沾肉碎飯吃,肉碎內還伴有豆角粒,好有口感!雞肉鑊氣炒河 $88炒河夠煙韌,又夠鑊氣!泰式辣雞翼$39雞翼少少酸辣,外皮香脆,有三大隻泰式炸脆魚蛋配當地酸辣醬 $39魚蛋彈牙好好食😋配酸辣醬酸酸甜甜的青芒果大蝦沙律$72大蝦好爽口🍤 青芒果爽甜,經典泰式風味飲品各$25泰式奶茶-奶茶幾香,泰式都唔太甜洛神花茶-有洛神花清香香茅班蘭茶-班蘭茶中有少少香茅,幾醒神蝶豆青檸汁 -蝶豆幾特別,青檸味清新🍱泰沾麵 (希慎廣場) (銅鑼灣)📌📍銅鑼灣軒尼詩道500號希慎廣場URBANHOOD B2樓
一滴不留船麵 和牛 $108
船麵湯勁濃郁,和牛夠腍身,仲配有泰式炸豬皮,好香口

招牌泰式沾麵 $88

香葉肉碎煎蛋飯 $88
蛋煎到脆邊,蛋王沾肉碎飯吃,肉碎內還伴有豆角粒,好有口感!

雞肉鑊氣炒河 $88
炒河夠煙韌,又夠鑊氣!

泰式辣雞翼$39
雞翼少少酸辣,外皮香脆,有三大隻

泰式炸脆魚蛋配當地酸辣醬 $39
魚蛋彈牙好好食😋配酸辣醬酸酸甜甜的

青芒果大蝦沙律$72
大蝦好爽口🍤 青芒果爽甜,經典泰式風味

飲品各$25
泰式奶茶-奶茶幾香,泰式都唔太甜
洛神花茶-有洛神花清香
香茅班蘭茶-班蘭茶中有少少香茅,幾醒神
蝶豆青檸汁 -蝶豆幾特別,青檸味清新

🍱泰沾麵 (希慎廣場) (銅鑼灣)
2024-08-21 442 views
The attitude of cashier guy terribly bad, he acted like he don’t care if you want to order food and waiting , acted like he is not fluency in cantonese, even he don’t talk fluent Cantonese he keep telling you to wait?! Hopefully he is not the manager or the owner of this restaurant, awful attitude, and he is the cashier guy he is suppposed to help your customer!!!Beside, the Thai noodle is just the local Thai food, I can find it easily at other Thai restaurants, I don’t see any point to come h

Beside, the Thai noodle is just the local Thai food, I can find it easily at other Thai restaurants, I don’t see any point to come here to eat!
沾麵
2024-08-18 406 views
銅鑼灣的希慎廣場地庫重新裝修後,打造兩層全新Food Court,場內有多張餐桌供人使用。其中這間泰式餐廳,主打地道正宗的泰國菜,由泰國人親自主理,充滿風味~一滴不留船麵(和牛) - $108多片和牛有著豐富且平均的油脂分佈,有濃郁的牛脂香甜,嫩滑又多汁;湯底色澤醇厚,使用許多香料熬製,味道濃郁,散發出令人陶醉的香氣;半透明的粿條煙韌彈牙,還有紮實彈牙的牛丸及香脆的豬油渣。啖啖蟹肉炒飯 - $108粒粒分明的炒飯充滿鑊氣,色澤金黃染上蛋黃,還有絲絲香甜的蟹肉。泰式炸脆魚蛋配當地酸辣醬 - $39外脆內軟的炸魚蛋,內裡雪白魚肉嫩滑彈牙好鮮味,酸辣醬香氣四溢。泰式香脆辣雞翼 - $39三大隻金黃酥脆的炸雞翼毫不油膩,撒上香濃惹味的炸蒜粒,咬開雪白的雞肉嫩滑多汁。泰式奶茶 - $25橘紅色的手標泰式茶葉有著獨特的香氣,有著甜而不膩的煉乳味。洛神花茶 - $25天然酸甜的花香,容易入口且解膩。
一滴不留船麵(和牛)
一滴不留船麵(和牛)
一滴不留船麵(和牛) - $108
泰式香脆辣雞翼 - $39
泰式奶茶 & 洛神花茶
泰式奶茶 & 洛神花茶
泰式奶茶 - $25
橘紅色的手標泰式茶葉有著獨特的香氣,有著甜而不膩的煉乳味。
洛神花茶 - $25
天然酸甜的花香,容易入口且解膩。
2024-08-15
Type of Meal
Lunch
近來覺得最好坐Food court必定是銅鑼灣希慎地庫.Food court姨姨收拾神速,環境闊落,冷氣足又乾淨.而且地庫食物亦有一定質素,今次試一試泰國菜式.價格合理外,亦即叫即炒!大碟又惹味!今次未能盡試,相信依間會係不斷回訪嘅一間~🔸一滴不留和牛船麵($108)湯底巨濃郁!順喉不口乾!金邊粉彈牙,非常掛汁.配料亦十分豐富,有炸豬皮、豬肉丸、通菜等.而且和牛軟熟而有濃郁牛肉味,份量亦比想像中多!🔸香葉肉碎煎蛋飯($88)🔸啖啖蟹肉炒飯($88)炒飯即叫即炒,香氣陣陣撲鼻.肉碎煎蛋色澤吸引,惹味多汁,瞬間清碟.蟹肉炒飯真心啖啖蟹肉, 而且有鑊氣!🔹蝶豆花青檸汁($25)🔹泰式奶茶($25)飲品調配恰當非常,完全適合港人口味,甜度不會過強.前者清爽開胃,而後者茶味純香濃厚,完全充滿口腔,同時不會覺得甜膩!頗高質泰式奶茶!

🔸一滴不留和牛船麵($108)

🔸香葉肉碎煎蛋飯($88)
🔸啖啖蟹肉炒飯($88)

🔹蝶豆花青檸汁($25)
🔹泰式奶茶($25)

之前食過啟德店覺得幾高質 男朋友附近番工更係常客希慎地庫B2開左新food court 佢都進駐左 餐牌簡化左 價位比餐廳平一截 水準不變.ᐟ‪‪‪.ᐟ‪‪‪一行近就感受到嗰陣鑊氣 仲完全由泰國人主理◦ 招牌泰式沾麵(紅咖喱蝦)連間鋪都叫泰沾麵當然呢個係招牌啦(˙𐃷˙) 之前試過青咖喱 今次試埋紅咖喱紅咖喱比較甜同埋重花生味 有少少似印尼加多加多沙律呢種沾麵其實係泰國當地食法 麵條係幼版米線咁 夏天食好合適 十分清爽⸜( •⌄• )⸝◦ 醉鬼雞肉炒河我最愛既炒闊闊河粉 係用左極煙韌嗰種 香港唔太多間有而且閒閒地都過百蚊位於foodcourt只需要88蚊 鑊氣一樣咁強 雞肉用雞胸但炒完好似雞髀咁嫩滑◦ 泰式青口煎餅好似無見過呢道菜 我諗係類似炸蠔餅既變奏版?欣賞佢青口唔會太老 煎餅其實似炸多啲 脆卜卜好香口 ◦ 泰式炸脆魚蛋配當地酸辣醬見都唔少人話好食 又真係好食過一般魚蛋 更彈牙同重魚味最緊要蘸一蘸個酸辣醬~◦ 泰式奶茶相信迎合左香港人 甜度較泰國低唔洗等啲冰融下先都飲到ჱ̒ ー̀֊ー́ )✿
之前食過啟德店覺得幾高質 男朋友附近番工更係常客
一行近就感受到嗰陣鑊氣 仲完全由泰國人主理

◦ 招牌泰式沾麵(紅咖喱蝦)
紅咖喱比較甜同埋重花生味 有少少似印尼加多加多沙律

◦ 醉鬼雞肉炒河

◦ 泰式青口煎餅
好似無見過呢道菜 我諗係類似炸蠔餅既變奏版?
欣賞佢青口唔會太老 煎餅其實似炸多啲 脆卜卜好香口

◦ 泰式炸脆魚蛋配當地酸辣醬
見都唔少人話好食 又真係好食過一般魚蛋 更彈牙同重魚味
最緊要蘸一蘸個酸辣醬~

◦ 泰式奶茶

2024-08-14 419 views
唔講唔知希慎basement變得好文青,除咗有日本同台灣進駐嘅商店之外,美食都有唔少呀!有間泰國菜以鑊氣為名🇹🇭 香港已經開咗三間分店啦!餐牌主食嘅選擇算好多,大約十樣左右,而小食有四款,但遠處已經聞到佢地嘅鑊氣,好香!船麵貴為泰國嘅始創者,呢度做得算出色,同泰國當地食到嘅冇乜分別😜湯底濃郁仲可以走辣,而且佢哋用咗傳統船麵,夠幼又有Q彈感,配埋和牛片同肉丸一齊食,真係可以連湯一滴不留😋招牌泰式沾麵湯底可以選擇青咖喱或者紅咖喱,我選擇後者,甜甜地帶微辣,仲有兩隻大蝦👍🏻配搭酸菜同米線,完美食到紅咖喱嘅香滑濃厚感覺。小食推介大家配炸魚蛋,炸到金黃色而且仲好彈牙,Jacey同弟弟一粒都無留俾我🥹唯一缺點係Lunch Time好多人,大家要預早少少時間搵位呀😆

2024-08-13 353 views
銅鑼灣性價比高既泰菜🇹🇭位置希慎廣場urbanhood 既泰沾麵絕對係有驚喜🙌🏻🌟青芒果大蝦沙律酸甜爽脆既青芒果🥭搭配大蝦同泰式沙律汁調味食落夠哂開胃👍🏻🌟大蝦炒金邊粉炒得夠乾身又有咬口大蝦新鮮彈牙 擠啲青檸汁再撈埋花生碎酸酸甜甜 食落層次感十足!🌟醉鬼雞肉炒河炒得夠鑊氣同香口雞肉嫩滑而河粉口感煙韌軟糯🌟泰式炸脆魚蛋彈牙既脆魚蛋蘸上當地酸辣醬 好味👍🏻🌟泰式香脆辣雞翼雞翼炸到好酥脆加上辣粉 食落好惹味
銅鑼灣性價比高既泰菜🇹🇭

食落夠哂開胃👍🏻

🌟大蝦炒金邊粉
炒得夠乾身又有咬口
大蝦新鮮彈牙 擠啲青檸汁再撈埋花生碎
酸酸甜甜 食落層次感十足!

🌟醉鬼雞肉炒河

🌟泰式香脆辣雞翼
雞翼炸到好酥脆
加上辣粉 食落好惹味

2024-08-12 417 views
估唔到foodcourt都可以食到感覺好當地的泰國菜!由一班泰國人主理的泰菜,位於銅鑼灣希慎廣場的foodcourt!一點也不馬虎,完全把泰國的味道都帶來香港!主要有主食和幾款小食選擇街頭冬蔭功麵跟一般在香港吃到的不同,暑我在香港第一次吃的味道!不是那種橙色的湯頭!但味道絕對不欺場,那種清爽的酸辣就好似泰國小店的湯麵咁,加入炸豬皮、肉碎、青檸汁,有夠解暑的!然後碎貓炒河又夠獲氣!小食必食炸魚蛋,彈牙而且加上靈魂醬汁暑好一個化學組合!青芒果大蝦沙律 ($72)泰式炸脆魚蛋配當地酸辣醬 ($39)街頭冬蔭功麵 ($88)碎貓雞肉炒河($88)飲品點了香茅斑蘭茶和泰式奶茶兩款,兩款都唔係太甜!好解渴!原來小店在尖沙咀和啟德都有實體店,當好掛住泰國時候不妨一試!

主要有主食和幾款小食選擇

青芒果大蝦沙律 ($72)
泰式炸脆魚蛋配當地酸辣醬 ($39)
街頭冬蔭功麵 ($88)
碎貓雞肉炒河($88)

飲品點了香茅斑蘭茶和泰式奶茶兩款,兩款都唔係太甜!好解渴!

• 街頭冬陰功麵
  • 醉貓雞肉炒河
2024-08-12 222 views
餐廳有幾間分店,希慎廣場地庫分店主打幾款人氣麵食同飯類,味道有水準而且價錢合理,仲可以飲到正宗泰式奶茶🥤🎈一滴不留船麵湯底濃郁,口感濃稠夠足料👐🏼我地揀咗豚肉,配料仲有炸豬皮、豬肉丸、芽菜等,配搭九層塔同香葉🌿好有泰國風味船麵麵質煙韌彈牙,十分掛湯,真係食到一滴不留🍜🎈香葉肉碎煎蛋飯 惹味嘅香葉肉碎炒得濕潤,味道微辣帶少少肥肉,啖啖肉汁好香口,充滿泰式香料風味加分位係白飯煮得粒粒分明,口感煙韌,加上燶邊煎蛋撈埋一齊食超正🎈青芒果大蝦沙律 沙律充滿泰國風情,越食越開胃🥢青芒果味道微酸好惹味,好鍾意裡面加咗蝦乾仔,好入味而且增加口感🎈 泰式奶茶 甜度剛好,帶有獨特泰式茶香,大大杯啱晒夏天☀️

🎈一滴不留船麵
湯底濃郁,口感濃稠夠足料👐🏼

船麵麵質煙韌彈牙,十分掛湯,真係食到一滴不留🍜

🎈香葉肉碎煎蛋飯

🎈青芒果大蝦沙律

🎈 泰式奶茶
甜度剛好,帶有獨特泰式茶香,大大杯啱晒夏天☀️