2023-03-13 53 views
Poly人介紹嘅靚Can, 今日終於食到。首先講下野飲都幾有驚喜:☕Latte-咖啡夠香,奶味亦濃,兩者配合唔錯,唔苦唔甜剛剛好。🍫朱古力-夠香濃香滑,朱古力味都好夠,唔會死甜。主菜之介紹:😚低溫慢煮雞扒忌廉扁意粉-愛意粉之人必選。偏硬嘅意粉配忌廉汁啱啱好,個汁味道亦唔錯,質感亦唔太稀太杰。雞扒皮略脆幾香口。😚自家製白咖喱吉列猪扒飯-日式咖哩之佳品。唔食得辣但又想食咖哩,日式咖哩幫到你。沙律菜同飯都夠多,而猪扒兩大舊已經切好。猪扒真係整得幾好,裡面仲熱辣辣,外脆內軟。白咖啡一碗另上,可自己調較分量。當個汁撈埋入啲飯度,簡直very good 。回頭率:8/10推介率:7.5/10
Poly人介紹嘅靚Can, 今日終於食到。

首先講下野飲都幾有驚喜:
🍫朱古力-夠香濃香滑,朱古力味都好夠,唔會死甜。

主菜之介紹:
😚低溫慢煮雞扒忌廉扁意粉-愛意粉之人必選。
😚自家製白咖喱吉列猪扒飯-日式咖哩之佳品。

回頭率:8/10
推介率:7.5/10
2023-03-10 85 views
最近在我們大學校園開了一家新的餐廳,他們的明太子雞翼定食非常受歡迎,我也來嚐嚐看。 🤝明太子雞翼定食 配 是日餐湯嗰餐除了雞翼外,還有新鮮爽脆嘅沙律蔬菜、蘑菇和西紅柿,還有一碗是日餐湯熱辣辣的。雞翼酥脆可口,一咬落去,內面滲著明太子醬汁,更是美味,連埋雞翅表面的醬汁簡直完美。 🤝低溫慢煮雞扒忌廉扁意粉扁意粉略帶香甜味,又有蔬菜,好健康。整碟聞到有香草的香氣,口感細細綿密,搭配起雞扒和掛滿忌廉汁,更是美味無比! 雞肉嫩滑, 剛剛好熟, 雞皮又薄,肥脂又少。
🤝明太子雞翼定食 配 是日餐湯
🤝低溫慢煮雞扒忌廉扁意粉
2023-03-10 56 views
剛剛開始要進行幾年既課程🟡上堂上咗幾日,平時經過呢間都未試過,今日同一位新朋友有時間可以試到啦 呢度價位都好經濟🟡店員笑容同服務都好親切,望一望已經決定好食邊啲壽喜燒和牛溫泉蛋丼💭平時真係好鐘意食牛🟡基本上真係無牛不歡,裡面既牛肉份量都幾多下,其實係呢度食仲好食過出面既大公司牛飯,同埋佢啲飯真係粒粒都好軟棉棉🟡日餐來講都算係有質素 Latte💭都夠飲又大杯,🟡慢慢飲又可以思考一下人生,幾好阿 慢煮封門牛柳定食 配 是日餐湯💭見到佢有牛柳所以試下先🟡佢係用慢煮做出來既牛柳,特別香同特別好食,因為可以保留到佢原有既味道同營養,無咁容易流失,牛柳既份量可以話同飯一樣多🟡飯同牛柳都有醬汁,入口濕濕地唔會靜係飯咁乾,另外佢個餐湯都好新鮮,好好飲沒有過重既鹹味

壽喜燒和牛溫泉蛋丼💭
Latte💭
都夠飲又大杯,🟡慢慢飲又可以思考一下人生,幾好阿
慢煮封門牛柳定食 配 是日餐湯💭
2023-03-09 1166 views
我今日落堂太攰啦,終於試佐呢間理大入面既café,普通人都入得,環境好舒服。我簡單叫佐果cake同咖啡,舒舒服服坐佐一個下午。蛋糕係柚子芝士蛋糕,細細件就岩岩好,做下午茶岩晒呀🤭蛋糕柚子味好重,好清新,亦都好重芝士味,仲有粒粒柚子粒,好有口感,啲蛋糕又夠綿,好滑身,好好食😋另外咖啡latte都好出色,好香濃嘅咖啡味,啲咖啡豆好靚,沖出嚟嘅咖啡好香醇,有淡淡果香😗用既奶係有機奶,健康啲但都好重奶味,令到成杯咖啡更好飲,同咖啡係好好既配搭🤓
2023-03-07 69 views
⏺️自家製白咖喱吉列猪扒飯➡️呢度主要都係做日式Cafe為主,呢度環境都幾大,食物選擇都幾多,平時成日都食牛,見到佢個吉列豬扒幾吸引,等左一陣間就有得食啦,瑋出來啲豬扒真係好熱,佢啲肉好嫩滑,外面炸得好香脆,而且油既控制剛剛好,邊食邊送飯,加埋白咖哩,辣度也適中⏺️低溫慢煮雞扒自家製竹炭漢堡包 伴 薯條➡️見到有人叫呢個竹炭漢堡,平時我見就見得多,但食就真係可以話係第一次,用低溫烹調法做出來既雞扒原來咁好食,裡面既配料都好豐富,我地一邊食都係度勁講好食,下次要再係度食Lunch 先得 ⏺️Lemonade➡️呢一杯好大杯,個賣相都好吸引,放著幾片檸檬係入面,要幾酸都得,我平時都可以飲得好酸,可以幫助抗氧化,皮膚都靚啲阿 ➡️呢度整體同感覺上都幾好,有時食完野想傾下計,呢度係一個唔錯既餐廳🎶
⏺️自家製白咖喱吉列猪扒飯
⏺️低溫慢煮雞扒自家製竹炭漢堡包 伴 薯條
⏺️Lemonade
2023-03-07 47 views
今次想分享POLY入面嘅餐廳,唔喺呢到嘅學生都可以入去食嘢🥰呢間餐廳真係好好味,畢左業嘅我都要決定要再嚟食多幾次😚💞Latte:好香咖啡味,飲嘅時候非常細滑,仲要有個好靚嘅拉花,飲得出係好高質素嘅咖啡豆。💞低溫慢煮雞扒忌廉扁意粉:慢煮雞扒非常之滑嫩,醬汁撈埋扁意粉非常Creamy,仲加左啲芝士粉喺頭,真係好好味呀😆💞自家製白咖喱吉列猪扒飯:自家製白咖喱醬汁超級香濃,仲要唔會太稀,豬扒厚切炸完之後非常香脆,食落好滿足,仲要有好多伴菜😋

💞Latte:
💞低溫慢煮雞扒忌廉扁意粉:
💞自家製白咖喱吉列猪扒飯:
💭Latte是一杯有拉花嘅咖啡, 圖案結構完美,而且價錢實惠,簡直有啲喜出望外,即刻同佢打卡,上載面書,同朋友分享! 介紹朋友過嚟! 💭低溫慢煮雞扒自家製竹炭漢堡包 伴 薯條雞扒煮得好入味,剛剛好熟, 整體唔錯!💭自家製白咖喱吉列猪扒飯整體來說,這道菜簡單又精緻,讓人一口接一口,不自覺地想要多吃咗。米粒包滿,又香甜軟糯,米香撲鼻。而吉列猪扒,更是一道極具出色,粉醬炸到外皮脆脆的,內裡的肉滑嫩多汁,而且搭配著自家製的白咖喱汁,更能獨特口感。
💭Latte
💭低溫慢煮雞扒自家製竹炭漢堡包 伴 薯條
雞扒煮得好入味,剛剛好熟, 整體唔錯!
💭自家製白咖喱吉列猪扒飯
2023-03-06 45 views
我地好快就決定好食咩,我就叫佐呢個低溫慢煮雞扒自家製竹炭漢堡包伴薯條,依個漢堡包都幾大個,原來竹炭漢堡包都幾好食,味道都比較特別,而雞扒亦都好香,好嫩,煎得好有肉汁,雞皮有少少脆,做漢堡包嘅餡料真係啱晒,再加埋啲蕃茄同埋生菜,一啖咬落去口感豐富,好有層次,而炸薯條就炸得好好,好脆,點茄汁食就啱晒V(^_^)V朋友就叫佐明太子雞翼定食配是日餐湯,估唔到呢個雞翼係炸雞全翼,雞翼好大隻炸得好好,炸到金黃香脆,雞翼尖已經好好食,而雞翼嘅重點係去咗骨釀咗明太子落去嘅雞翼,好香明太子味,啲雞肉又滑又嫩,成隻雞翼都好好食,配埋有飯素嘅珍珠米,係一個唔錯嘅配搭,仲有啲好新鮮嘅沙律菜同埋薯仔沙律,再飲埋個餐湯就啱啱好)^o^(仲有依度嘅凍飲都好好飲,檸水檸茶都好正,啲檸檬好新鮮,好Freeh:-D
2023-03-03 129 views
慢煮封門牛柳定食配是日餐湯🐮🍱呢個定食好靚,有沙律有牛柳有飯,仲有湯,認真豐富🙊牛柳係封門牛柳,好靚既牛既部位,肉質好好,嫩口好食,啲汁又香,白飯係日本珍珠米,夠晒軟綿,沙律都好新鮮,薯仔沙律好好食添,餐湯都好好飲!明太子雞翼定食配是日餐湯🐤🍱呢個都係同樣咁豐富既定食,雞翼炸到好脆,有兩大隻,炸到金黃色香噴噴,超熱氣但超好食🙈一咬開雞翼入面就食到滿滿嘅明太子,明太子好香好濃味,成個餡料都好好食,同珍珠米係好夾,一個食完會好滿足嘅定食。Latte☕️杯咖啡都好好飲,啲咖啡豆好靚🙉沖出嚟嘅咖啡好香,加既奶岩岩好,正!
慢煮封門牛柳定食配是日餐湯🐮🍱
明太子雞翼定食配是日餐湯🐤🍱
Latte☕️
2023-01-16 361 views
海鮮味噌牛奶鍋,滿滿一鍋海鮮牛奶鍋,好豐富呀! 💛👅入面有青口,魚肉,魷魚,粟米,豆腐,冬菇,咸咸地的味噌同海鮮好夾,加左牛奶鍋令個湯更加濃滑,有得食又有得飲,雙重享受呀!😍😍🤤🤤英式炸魚薯條配沙律醬,炸魚香脆多肉👅🤤🔥💛薯條無鹽,健康,香脆可口,配沙拉醬好好食!perfect match👅👅抹茶拿鐵,抹茶味香濃,即使喝到最後,依然相當濃👍🏻咖啡味都好香濃,比例剛好👅 熱拿鐵☕️拿鐵香濃幼滑好易入口,仲有拉花,勁靚!👍🏻👍🏻😌極焙抹茶,是朝花夕拾的抹茶,抹茶粉沈係底,飮之前可以搖勻先飲,唔搖都得的,咁就可以飲到唔同層次的口味,睇自己個人喜好啦!抹茶係樽裝的,如果飲唔曬可以拎走。以我的感覺極焙抹茶的茶味較清淡。一去到餐廳,發現餐廳位置唔多,但有啲小請新的感覺。餐廳食物都幾多元化,有日式便當、義大利粉、德國鹹豬手、美式漢堡等等,而飲品亦好多選擇。服務都唔錯,好殷勤、上菜爽手。👍🏻👍🏻😎 唔需要係poly學生都可以食到!

2023-01-13 254 views
呢間Azito喺poly被稱為靚can,淨係聽到個名都吸引啦,即刻想去睇下好幾靚🤣🤣仲要唔洗學生證都入得,大眾都可以入架!👍意大利辣肉腸薄餅個薄餅嘅芝士味好濃郁,而且有拉絲效果。辣肉腸唔會烤得太乾,成個薄餅嘅味道都好出,好濃味,啱曬我哩啲重口味人士👍英式炸魚薯條配沙律醬魚柳沾上傳統英式啤酒醬,炸起外脆內嫩,炸魚嘅脆醬薄身,食落更香口,薯條亦好香脆👍西班牙海鮮燉飯燉飯的飯粒軟硬剛好,而且吸收了上湯的精華,味道不錯。裏面亦有好多種不同的海鮮,例如有青口、蝦同魷魚,呢個飯好快比我地清哂👍和風玉子燒拼盤賣相漂亮,每件上面都有沙律醬、蟹子或者黑魚子醬,非常大方,蛋身滑溜,甜甜地,幾好食👍挪威三文魚凱撒沙律個凱撒沙律就幾好食,沙律菜夠凍又爽甜,沙律汁亦很有層次,唔係得個酸字,加埋煙三文魚都好搭好好食
👍意大利辣肉腸薄餅
👍英式炸魚薯條配沙律醬
👍西班牙海鮮燉飯

👍和風玉子燒拼盤
👍挪威三文魚凱撒沙律

2023-01-11 154 views
Azito,一間係理大入面既餐廳,唔係理大學生都入得,日系裝修,坐得舒服。呢度既沙律(照燒雞扒凱撒沙律)抵食健康,雞扒切好晒一塊塊,沙律菜好多,麵包粒夠脆,又有芝士粉,無醬都好香好好食V(^_^)V主食方面薄餅(意大利辣肉腸薄餅)好唔錯,薄批好脆,餡料既辣肉腸好多,仲鋪滿芝士,香濃好食,口感超好,仲有啲菜係中間,岩晒想健康既朋友(^o^)另一個主食意大利飯(蘆筍黑松露忌廉糙米飯)又係好健康,素食黎,食素既朋友就岩啦,蘆筍好爽脆,糙米飯比一般既意大利飯健康,又唔會太硬,用忌廉煮好幼滑,黑松露味又濃,好食呀( ^ω^ )飲品黎講兩杯咖啡(熱拿鐵/抹茶拿鐵)都好出色,兩杯都好幼,抹茶拿鐵好濃抹茶味,同時又保留到咖啡既香,好飲(^o^)/
2023-01-10 114 views
BBQ燒豬仔骨配雜菜沙律薯條,大大件的燒豬仔肉,見到都流口水🤤呀,惹味的BBQ醬和豬仔骨好夾,沙律🥗菜非常新鮮。美中不足係薯條放諗左😌,如果香脆就完美啦!👅🤣意大利辣肉腸薄餅,pizza上面佈滿惹味的辣肉腸,蕃茄醬,蘑菇和芝士,餅皮厚薄適中,材料十足,啖啖惹味,芝士仲可以拉絲!😝😍啱曬cheese迷!👅😛👍🏻挪威三文魚凱撒沙律,三文魚都好fresh好鮮甜,煎到好香,超級爆好食🤤🤤仲要大大塊咁👍🏻👍🏻salad好健康好fresh😍菜好鮮甜好好味🤤🤤😋👅美式勁厚車打芝士焗長通粉,配埋肉醬酸酸甜甜,好惹味!❤️‍🔥❤️‍🔥超級爆好食,一定要介紹比朋友食,包你食過返尋味🤤🤤厚車打芝士好正好吸引🤤😍😍濃郁芝士味!👍🏻👍🏻 唔需要入Poly拍卡都可以食到!
2023-01-10 106 views
原來理大入面有間唔駛拍理大卡都入到既餐廳,除左散叫既餐點外仲有2人餐或者4人餐,今日我地就試到佢地既二人餐,超級豐富,食到勁飽😹和風玉子燒拼盤😸玉子燒有6粒,3粒上面係蟹籽,3粒上面係魚籽,另外仲有沙律醬係每粒蛋上面,每粒都燒到金黃色,好嫩好滑,無論同蟹籽定係同魚籽一齊食都好好食。挪威三文魚凱撒沙律😺沙律絕對係開胃之選,三文魚夠咸夠香,同清新既菜一齊食好夾,仲有啲麵包粒同芝士粉,好fresh好正。炭燒封門牛柳黑炭漢堡配黑松露薯條😻漢堡入面既封門柳絕對唔少,又厚又濃牛味,肉質好好,成個漢堡一啖咬落去口感好豐富,薯條又脆又香黑松露味,正呀!地中海海鮮配蝦頭酒忌廉汁扁意粉😽意粉既海鮮好多,每啖麵都有海鮮既鮮味,白酒忌廉令意粉好香,超級好食。無冰奶茶/極焙抹茶😼兩樣都係枝裝飲品,無冰奶茶好香好清好醇,整焙抹茶就好濃好香,兩枝都好好飲,又方便。

和風玉子燒拼盤😸

挪威三文魚凱撒沙律😺

炭燒封門牛柳黑炭漢堡配黑松露薯條😻

地中海海鮮配蝦頭酒忌廉汁扁意粉😽

無冰奶茶/極焙抹茶😼
香港理工大學個邊,除左有for學生嘅canteen,仲有一間餐廳係開放比大眾去,就係呢間Azito啦,仲要出名又靚又好食架⭐️照燒雞扒凱撒沙律分量很大, 賣相幾吸引, 並非粗製濫造,沙律菜爽脆多汁仲好清甜, 一啲苦澀都冇, 再配合輕盈嘅沙律醬汁作調味, 主角烤雞肉也成為配角⭐️海鮮味噌牛奶鍋牛奶高湯既湯頭好濃郁,多料,有豆腐,青口,獅子狗,冬菇等等,好多唔同既野食,海鮮夠新鮮,好鮮甜,抵食⭐️英式炸魚薯條配沙律醬大大件魚柳用啤酒醬裹起,炸至金黃色仍然保持有肉汁,配埋香脆嘅炸薯條更加滋味,點埋沙律醬食仲豐富
⭐️照燒雞扒凱撒沙律
⭐️海鮮味噌牛奶鍋