2025-01-01
講起BBQ,大家一定會諗起大美督!依排天氣凍咗,我約咗朋友嚟到大美督嘅巴希雅海灣重慶燒烤依度BBQ。任飲任食3小時,成人$228 ,開爐費每$50。生蠔、沙白、金菇、菠蘿同香蕉都係限量嘅。生蠔生蠔隻隻都好大隻好肥美,燒完之後好多汁,食落帶有海水鹹味,質地好飽滿,好Creamy。食之前記得清洗乾淨,咁就唔會有咁多蠔殼。沙白沙白好大隻,而且好新鮮。每粒都脹卜卜,好鮮甜。我哋加咗啲蒜蓉落去錫紙兜一齊焗熟,食落更加美味。金菇燒烤場非常好,提供咗蒜蓉牛油芝士醬。同樣都係用錫紙兜,放上金菇同醬料,個粥就可以食啦,醬料調味美味,金菇沾滿醬汁,好惹味。菠蘿菠蘿大大嚿,非常之甜,非常多汁。而其他肉類、丸類同蔬菜,例如豬肉、羊肉、牛肉都係任食的。牛肉串我鍾意佢哋有唔少嘅肉類已經用竹籤串住,燒起上嚟更加方便。牛肉醬非常軟腍,牛肉味濃,肥瘦分佈適中。豬腩肉豬腩肉可以燒耐少少,咁就可以做到外脆內軟嘅感覺,豬皮位好焦香,油脂感十足。雞軟骨雞軟骨非常爽口,燒過後外皮脆脆地。雞翼雞翼都有幾款口味可以選擇,有辣味、南乳味同蒜蓉味。雞翼非常滑,雞肉Juicy多汁。魷魚呢度連魷魚都可以任食。魷魚新鮮,燒嗰陣好香,好吸引,魷
生蠔、沙白、金菇、菠蘿同香蕉都係限量嘅。
生蠔
沙白
金菇
菠蘿
菠蘿大大嚿,非常之甜,非常多汁。
而其他肉類、丸類同蔬菜,例如豬肉、羊肉、牛肉都係任食的。
牛肉串
豬腩肉
雞軟骨
雞軟骨非常爽口,燒過後外皮脆脆地。
雞翼
魷魚
呢度連魷魚都可以任食。魷魚新鮮,燒嗰陣好香,好吸引,魷魚咬落爽口。
漢堡扒
漢堡扒油脂感滿滿,搽上蜜糖一起燒,非常美味。
牛油法包
麵包非常推介!法包上搽滿咗牛油,大家可以因應個人喜好睇吓加蒜蓉定係蜜糖。我鍾意加蜜糖,法包燒到外脆內軟,充滿牛油蜜糖味,非常美味。
飲品方面,都係3小時任飲,選擇眾多,有烏龍茶、汽水、啤酒。