2021-03-25
以前周不時都會去台灣走一轉因為食得好,而且又平又多選擇,現在只好在香港尋找,幸好本地亦有好的店,早前發現了八芳池上便當,單聽名已經很台灣,主要賣小食、便當之類的方便餐,食晏晚飯皆合適。因為要保持社交距離,美食廣場少咗位,四座位皆以膠板分隔,有消毒手型及量體溫,有專人清潔,措施做到足,但繁忙時間會難搵位,避開人潮較為聰明。閑話不講,講食物,便當五六十、小吃廿幾、飲品廿幾,買便當小食飲品有優惠價,食齊三款,每人平均消費一百有找,價錢親民。我們兩個餐。紅燒牛丸牛筋麵 $64芝士奶蓋金萱青茶二重奏 $29 (優惠價)湯底些少辣,牛肉湯味,麵好,台灣麵,粗身有力,最好是牛筋,夠林,入味,幾滑,咬落感到骨膠原,牛丸爽,整體來說真唔錯。芝士奶蓋金萱青茶二重奏味道清甜,不過應該唔好用飲筒飲,我冇攪勻,飲到尾才有非常好味的芝士味,浪費了!台式滷雞扒便當 $63黑糖冬瓜檸檬 +$10 (優惠價)便當好多餸,首先滷水雞扒極大件,肉厚有份量,皮滑,滷水味清香,有半隻滷水蛋,仲有粉絲、青菜、粟米粒、冬菜,汁夠,所以很足餸。飲品冇過甜。花枝丸 $20因為飲品享受了套餐優惠,花枝丸原價食都唔貴,有五粒,唔油,香、惹
我們兩個餐。
紅燒牛丸牛筋麵 $64
芝士奶蓋金萱青茶二重奏 $29 (優惠價)
台式滷雞扒便當 $63
黑糖冬瓜檸檬 +$10 (優惠價)
飲品冇過甜。
花枝丸 $20
因為飲品享受了套餐優惠,花枝丸原價食都唔貴,有五粒,唔油,香、惹味、爽。
花費唔多,食得唔錯,美食廣場都都舒服,沒有被趕的感覺,逗留長些時間都得。