Restaurant: BAI FUNG BENTO (Mikiki)
Info:

2024-09-15 336 views
百芳台灣牛肉麵🍜 $71牛肉麵的湯底濃厚,入面有不同的藥材味道,牛肉香滑,麵質富有彈性,不硬不軟,剛剛好的口感。滷雞扒肉滷乾拌麵🍗 $65一整塊的雞扒香軟,每一口的雞扒都有滷水味道,應該滷了一段時間,而當中最好食是伴菜帛粉絲,粉絲吸收所有汁醬及雞扒的精華所在,一吃停不了。碳培烏龍茶🥰看似小小的一杯,但份量也不少,淡淡的烏龍香味,令人吃飽了但減去油膩感覺。這餐很滿足。#小數怕長計 #慳家 #優惠 #著數 #小師奶 #美食
百芳台灣牛肉麵🍜 $71

滷雞扒肉滷乾拌麵🍗 $65

碳培烏龍茶🥰

這餐很滿足。

#小數怕長計 #慳家 #優惠 #著數 #小師奶 #美食

第一次食呢間,試咗啲台灣嘅嘢食,包括手作布丁豆乳、香酥雞翼便當、臺式三杯雞便當以及黑糖珍珠鮮奶。便當真係好正🥰,有菜有肉,營養均衡。首先係手作布丁豆乳,豆乳入面加咗手工製作的布丁,獨特的口感和香甜的味道都好正。布丁的柔軟結合豆乳的滑順,每一口都讓人感到幸福和滿足。跟住係香酥雞翼便當。雞翼炸至金黃酥脆,外層酥脆內裡多汁,啖啖都係滿滿的香味。臺式三杯雞便當係新品,第一次試。以三杯醬汁為特色,將雞肉燉煮至入味,口感鮮嫩多汁。醬汁的甜、鹹、香完美融合,加上雞肉的鮮,好夾🤤。搭配上白飯和一些蔬菜,這道臺式三杯雞便當給人帶來了濃郁的臺灣風味和滿足感。最後是黑糖珍珠鮮奶。黑糖的濃郁香甜與鮮奶的滑順口感完美結合,珍珠偏軟但有嚼勁,每一口都充滿了濃濃的奶茶風味。

2024-03-28
Type of Meal
Dinner
2024-02-13 780 views
今次Mikiki一田附近嘅餐廳-百芳池上便當餐廳裝修燈光光猛,位子不少。座位空間也不算大但是也可以坐得舒服。百芳台灣牛肉面 $69味道不錯,給的牛肉份量算多。但係有d牛肉偏厚比較有點咬勁。~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~香腸滷肉飯便當 $60 (附送飲料)台式飯新選擇簡簡單單一個餐 味道都尚可以仲要跟餐有埋野飲 便當有菜有粟米,蛋,粉絲同菜圃。跟餐有熱/凍飲🥤,加錢可叫特飲,叫咗杯熱紅茶 大大一杯好滿足 無糖但味道都幾好。
今次Mikiki一田附近嘅餐廳-百芳池上便當

百芳台灣牛肉面 $69
味道不錯
,給的牛肉份量算多。但係有d牛肉偏厚比較有點咬勁。
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

香腸滷肉飯便當 $60 (附送飲料)

2023-08-27 1159 views
百芳涵雞扒便當好好食!除左幾款配菜仲有半隻滷水蛋~滷水蛋同雞扒都好入味,雞扒仲好多汁!好好食!豐盛三品牛肉麵都唔錯 牛肉好嫩 牛丸好彈牙 紅燒牛肉湯底微辣 飲完唔會好頸渴 粗麵更加香👍🏻好食!
2023-08-01 962 views
今次嚟到Mikiki食飯, 我哋就揀咗百芳池上便當.我哋叫咗 8.台灣鹽酥雞便當 跟碳焙烏龍烏龍茶 同埋 C3.炸雞翼肉燥乾拌麵 (3隻雞翼) 跟阿薩姆紅茶.每個餐嘅份量都好大, 跟餐飲品都好大杯, 差啲食唔晒.味道都好好, 整體嚟講性價比真係好高!!
今次嚟到Mikiki食飯, 我哋就揀咗百芳池上便當.

每個餐嘅份量都好大, 跟餐飲品都好大杯, 差啲食唔晒.
味道都好好, 整體嚟講性價比真係好高!!
2023-04-04 1475 views
本身無諗住寫食評,食之前無好好影相😅系新蒲崗呢頭想搵間平平地,又坐得舒服嘅餐廳,不妨試吓呢間百芳池上便當。叫咗個香酥雞翼便當🍱,雞翼炸得好香好脆,雞皮都忍唔住食哂!雖然只得三隻雞翼,但便當有菜有粟米有蛋有粉絲有菜圃,全部正常發揮,夠哂送飯。跟餐有熱/凍飲🥤,加錢可叫特飲,一個人就求其叫咗杯碳焙烏龍,唔記得走甜甜咗少少,但味道都幾好。總結:$58免加一,有菜有肉有野飲,算係好高質👍🏻一個人嘅晚餐,嚟呢間啱啱好😌
本身無諗住寫食評,食之前無好好影相😅

香酥雞翼便當
2023-04-04
$58 (Dinner)
香酥雞翼便當
2023-02-11 1218 views
台式飯新選擇👍其實要揀間可以岩埋小朋友食既餐廳,係Mikki來講,呢間都好適合❤️簡簡單單一個餐,有蛋有肉有菜有粉絲,仲要好多款小食揀,真係幾岩一家大細食今日中午買左兩個餐外賣番屋企食,鹽酥雞雖然凍左無咁脆,但味道都尚可以仲要跟餐有埋野飲,大大杯 好抵食

仲要跟餐有埋野飲,大大杯 好抵食

2023-02-11
Waiting Time
10 Minutes (TakeAway)
$80 (Lunch)
2022-12-18 1086 views
🤑價錢約每人 $50-100🪑呢間係唔同地方都有分店 但唔係所有分店都可以堂食 Mikiki 呢間就幾大 坐得幾舒服 星期六下晝去都唔洗等位🤪Ⓙ 滷肉飯便當 $55幾抵食 仲包杯野飲 滷肉肥瘦適中 仲有蛋 粉絲 粟米🌽 椰菜等伴碟 幾豐富👍🏻免費餐飲有紅茶/綠茶/烏龍 都幾大杯 而且唔甜Ⓙ 炸雞腿肉燥乾拌麵 $66麵底可轉米粉等 雞脾大大隻 幾滿足😋想自己加d辣椒油 但佢係中式果隻🤣呢個加錢配飲布丁奶茶🥤有個聖誕feel幾期間限定紙杯 幾cute🤪 好足料 啖啖都飲到布丁🍮 跟餐配特飲仲可以正價減$8

🤑價錢約每人 $50-100

Ⓙ 滷肉飯便當 $55
免費餐飲有紅茶/綠茶/烏龍 都幾大杯 而且唔甜

炸雞腿肉燥乾拌麵 $66
麵底可轉米粉等 雞脾大大隻 幾滿足😋
想自己加d辣椒油 但佢係中式果隻🤣
2022-08-29 1149 views
今日難得同朋友一齊去食飯,我地食咗鹽酥雞、魯肉飯便當,鹽酥雞唔太厚粉,好少見🤭魯肉飯夠肥美、汁香,加埋粟米,一口氣食曬,仲有雞蛋、粉絲,成個便當都好多澱粉,杯仙草豆乳都幾好飲,食完好開心地打羽毛球,有氣有力表現令朋友喜出望外
表現令朋友喜出望外
2022-08-07 861 views
最近特別想食台灣菜,經朋友介紹便嘗試左依間店,店鋪面積不大,但食物味道不錯,鹽酥雞炸得好酥脆,雞肉入味,豬趴肉燥乾拌麵既豬趴好大塊,味道亦都好好,但若果拌面有多少少汁會更好,因為有機會可能係外賣關係,麵底已將汁吸乾,已無汁可以比我再拌麵,建議可以額外分開少少汁讓客人可以因應個人需要加入D麵。
Waiting Time
5 Minutes (TakeAway)
$80 (Lunch)
2022-07-29 666 views
Mikiki 地底一層嘅一餐台式便當餐廳,環境都唔錯,不過有啲位就有啲逼,同隔離枱都痴得埋,如果想傾密偈就未必適合。食咗佢嘅雞髀便當,佢本身跟一杯普通台式飲品(紅茶烏龍茶嗰啲),想飲其他就再加錢。我就飲咗佢嘅珍珠奶茶,正正常常咁,啲珍珠都有咬口,唔錯。而佢嘅炸雞髀好好味,炸得好酥脆,肉質都嫩滑。便當仲有其他配菜,幾豐富,同埋好夠飽。除咗飯,仲有麵揀,同埋好多小食款,都幾多選擇。之後可以再試佢其他便當。

2022-06-29 689 views
八芳池上主打台式便當,有好多款式選擇,配飯或麵食,午飯時段經常大排長龍,無論堂食,定外賣都一樣咁多人。.🍚香酥炸雞腿便當手掌咁大嘅炸雞腿,即叫即炸,熱辣辣,金黃色嘅外皮,咬落奇趣無比,雞肉嫩滑多汁,炸得非常有水準。便當入面仲有粉絲,粟米,雞蛋,同埋蔬菜,配菜都非常豐富,呢個紙盒嘅便當非常有台灣嘅味道。如果唔想食飯,可以揀肉燥乾拌麵,一樣咁出色。.總括然而,香酥炸雞腿非常出色,雞皮外脆,雞肉軟熟多汁。
🍚香酥炸雞腿便當
總括然而,香酥炸雞腿非常出色,雞皮外脆,雞肉軟熟多汁。
2022-06-21 508 views
呢間係在mikiki 一田supermarket 果層,今次我就試左佢個滷水雞翅配肉燥撈面,但肉燥份量比較少,有部分面冇汁撈食落比較干,如果多d汁會更好佢lunch time 有set 可以選擇,而且配野飲加錢可轉奶茶or 其他野飲
佢lunch time 有set 可以選擇,而且配野飲
加錢可轉奶茶or 其他野飲
TakeAway
最近真係好為食,成日都想飲台式飲品!😆所以呢一日決定去食台灣野!😎今晚去左百芳池上便當📍在新蒲崗的Mikki📍剛好在附近這到這家,一直有唔同分店🔎所以都決定要試下先!!-我點了台灣監穌雞肉燥乾拌麵🍝最驚喜係監穌雞熱辣辣,香脆又香口!🍖而且食落肉質好嫩滑呀!✔️不過乾拌麵的確口感乾身d,都視爭個人口感🤭我本身好鍾意食麵就好鍾意!🥳-另一款選了台灣焢肉便當🍱原來焢肉係豬肉的意思,大大滿滿的肉🥩🥩肉香加少少的油香,好惹味!🍚仲有唔同配料,食落口感更加豐富!😙終對係滿滿的台灣風味!‼️-小食我點了最愛的地瓜丸,一共有5粒!🍠絕對係煙韌愛好者我選擇😍而且熱辣辣又香口,我鍾意呢個小食!🧡🧡-最後一定要講飲品呀!期待以久!🧋我點了芝士奶蓋碳焙鐵觀音,第一次試呢個組合!😍原來出奇地夾! 好有驚喜!😋芝士的咸香加埋奶蓋,又咸又甜加上鐵觀音🫖清新又濃郁的配合! 好飲!💯-另一杯點了凍黑糖冬瓜檸檬🍋絕對係開胃清新之選!🍐🍏岩晒喜歡酸味的朋友!而且杯身有一隻熊熊,好可愛呀!🧸-滿足的台式晚餐,滿有台灣風味而且價錢相宜,值得一試呢!🎊🎉
最近真係好為食,成日都想飲台式飲品!😆
所以呢一日決定去食台灣野!😎
今晚去左百芳池上便當📍在新蒲崗的Mikki📍
剛好在附近這到這家,一直有唔同分店🔎
所以都決定要試下先!!
我點了台灣監穌雞肉燥乾拌麵🍝
最驚喜係監穌雞熱辣辣,香脆又香口!🍖
而且食落肉質好嫩滑呀!✔️
不過乾拌麵的確口感乾身d,都視爭個人口感🤭
我本身好鍾意食麵就好鍾意!🥳
另一款選了台灣焢肉便當🍱
原來焢肉係豬肉的意思,大大滿滿的肉🥩🥩
肉香加少少的油香,好惹味!🍚
仲有唔同配料,食落口感更加豐富!😙
終對係滿滿的台灣風味!‼️
小食我點了最愛的地瓜丸,一共有5粒!🍠
絕對係煙韌愛好者我選擇😍
而且熱辣辣又香口,我鍾意呢個小食!🧡🧡
最後一定要講飲品呀!期待以久!🧋
我點了芝士奶蓋碳焙鐵觀音,第一次試呢個組合!😍
原來出奇地夾! 好有驚喜!😋
芝士的咸香加埋奶蓋,又咸又甜加上鐵觀音🫖
清新又濃郁的配合! 好飲!💯
另一杯點了凍黑糖冬瓜檸檬🍋
絕對係開胃清新之選!🍐🍏
岩晒喜歡酸味的朋友!
而且杯身有一隻熊熊,好可愛呀!🧸
滿足的台式晚餐,滿有台灣風味
而且價錢相宜,值得一試呢!🎊🎉
地瓜丸
芝士奶蓋碳焙鐵觀音
2022-05-24
$100 (Dinner)
地瓜丸
芝士奶蓋碳焙鐵觀音
2022-05-25 622 views
身在香港既台灣朋友同我講過,佢覺得百芳係最有台灣味既便當,今日經過foodcourt,買兩份外賣番家試下。百芳除左飯盒便當,仲有湯麵拌麵小食。點左一份鹽酥雞便當,鹽酥雞係分開上,佢比平時一般台灣食店嘅雞又唔同,少咗炸粉嘅外皮,不過鹽酥嘅味道就更出。便當有粉絲粟米滷蛋椰菜,好飽足夠大份。紅燒牛丸牛筋麵,麵底分開上,湯底係香濃既,不過可能外賣返到屋企時間過咗一陣,覺得啲面好似硬左,可能滾翻熱個湯先放落去會好啲,但牛丸就超彈牙,食完想繼續再食。叫多左份地瓜球,呢個我又擺返落焗爐仔度焗熱咗幾分鐘,就咁食好似喺台灣夜市買到咁,好煙靭好脆口。隨餐仲附送阿薩姆紅茶或者係抹香綠茶或者係炭焙烏龍,叫咗後邊嗰兩個,同阿姐講少冰,唔知係咪因為咁,說動起上嚟嘅時候,好甜好甜😌

百芳除左飯盒便當,仲有湯麵拌麵小食。

2022-05-19
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
Type of Meal
Dinner