Restaurant: Bai Fung Bento (Tai Ho Road)
Info:

2022-05-15 168 views
今晚落雨濕濕,廢事入街市。返到荃灣去aeon買完超三,就係百芳池上便當買兩個飯回家食。今晚買左台灣鹽酥雞便當+台灣香腸+碳焙烏龍,慢滷豬手便當+台灣香腸+茉香綠茶。台灣鹽酥雞便當:便當有粉絲,菜脯,肉粒,雞蛋半隻,粟米粒,菜同埋鹽酥雞。鹽酥雞香口好味道,雞夠味道肉質唔錯。慢滷豬手便當:便當有粉絲,菜脯,肉粒,雞蛋半隻,粟米粒,菜仲有滷水豬手。滷豬手夠入味又唔會太淋,味道同肉質都唔錯。台灣香腸:口感味道都良好,肉味夠,又香口。碳焙烏龍同茉香綠茶都ok,茶味都夠,唔會太甜。

台灣香腸:口感味道都良好,肉味夠,又香口。

碳焙烏龍同茉香綠茶都ok,茶味都夠,唔會太甜。

2022-05-11
Waiting Time
5 Minutes (TakeAway)
$82 (Dinner)
2022-05-09 125 views
雞𩨨台式便當 連茶 $65🔺雞🔺雞皮薄脆 熱辣辣 雞肉唔dry 而且有味得黎唔會好似出面啲鋪頭咁齋食啲調味粉味。🔺茶🔺唔洗加錢嘅有綠茶、烏龍 、紅茶3隻揀。 偏甜的茶📣唔鐘意甜的話,落單時要主動嗌無糖。🔺便當🔺整體不錯。菜甫好味有粟米、菜甫、半隻滷蛋、菜、粉絲&飯 、極少量肉碎粟米甜而且有啲肉汁喺面唔會dry 。之前食過荃灣果間分店同呢間兩個世界。本身對香港嘅台灣餐廳都冇期望,係肚餓又廢事行出去食先抱住醫肚心態去食。點知好驚喜。 對窮L黎講 65$ 係算貴 但真係幾好食 所以比完錢0 後悔。

雞𩨨台式便當 連茶 $65

🔺便當🔺整體不錯。菜甫好味

有粟米、菜甫、半隻滷蛋、菜、粉絲&飯 、極少量肉碎

粟米甜而且有啲肉汁喺面唔會dry 。

之前食過荃灣果間分店同呢間兩個世界。

2022-05-08
2022-01-31 586 views
便當最好係乜都有,除左配料,仲有粟米肉粒、粉絲、娃娃菜、菜脯,半邊滷水蛋。每樣餸都唔係白烚,都好有誠意。鹽酥雞熱辣辣,皮炸得酥脆,如果再辣少少就更香口。滷水雞扒普通左啲,有啲餸補救,都唔錯🤓

2021-12-20 495 views
咁岩去開荃灣,見到呢間台式便當餐廳好似幾唔錯價錢又唔貴,就決定入去試下叫左個慢滷豬手便當,個便當有好多配料,有粉絲、娃娃菜、粟米、半隻滷蛋等等,送飯一流!至於滷豬手都有幾多件,食落幾有彈性兼入味,口感唔錯!另外加左$12飲蜂蜜奶茶少甜,蜂蜜味十足,飲落幾順喉,幾好飲,不過略嫌茶味有d唔夠,不過總合黎講都唔錯!

至於滷豬手都有幾多件,食落幾有彈性兼入味,口感唔錯!

2021-12-19 355 views
我本身好鍾意台灣文化,一直對台灣便當嘅印象就係又好食又便宜,雖然話呢樣嘢黎到香港就一定冇可能做到咁平架啦,但係依舊做到菜色豐富、好食呢兩點,都算係咁,係個好好既午餐選擇
2021-12-08 444 views
今日Aeon 星期三大減價,買完野就順便系隔離買個外賣返去食😌㨂左個炸雞翼飯,再另加三隻滷水雞翼😆 我真係超中意食。佢啲雞翼比起其他餐廳都幾大隻👍🏼 不過因為即炸原故,都需要耐心等一等。
㨂左個炸雞翼飯,再另加三隻滷水雞翼😆 我真係超中意食。
2021-12-08
Waiting Time
15 Minutes (TakeAway)
$76 (Lunch)
2021-12-05 353 views
呢間百芳池上便當位於荃灣大河道88號。喺灣景廣場購物中心AEON荃灣店地下。食完可以出去行埋Aeon👯‍♀️咁耐冇得去旅行,呢間好正宗嘅台式便當真係可以一解我對台灣嘅思念。🥺餐廳內光猛寬躺。今次叫咗兩個套餐:台灣鹽酥雞便當 $61套餐包一杯飲品,叫左碳焙烏龍鹽酥雞炸得啱啱好,粉又唔多。啖啖都係雞🐤🐓最欣賞都係佢個配菜啲粉絲好正,完全係之前去台灣池上食便當嘅味🥰另一個套餐叫左百芳豬扒便當,飲品:茉莉綠茶豬扒同樣炸得好好,粉薄,外層酥脆。配菜加埋個味道係好足夠嘅。不過略嫌個飯太乾,無汁。飲品飲落同嗅落都有茉莉花香味,好清新。
食完可以出去行埋Aeon👯‍♀️

餐廳內光猛寬躺。

今次叫咗兩個套餐:

台灣鹽酥雞便當 $61
套餐包一杯飲品,叫左碳焙烏龍

鹽酥雞炸得啱啱好,粉又唔多。
啖啖都係雞🐤🐓

最欣賞都係佢個配菜啲粉絲好正,
完全係之前去台灣池上食便當嘅味🥰

另一個套餐叫左百芳豬扒便當,
飲品:茉莉綠茶
豬扒同樣炸得好好,
粉薄,外層酥脆。

配菜加埋個味道係好足夠嘅。
不過略嫌個飯太乾,無汁。

飲品
飲落同嗅落都有茉莉花香味,好清新。

2021-12-05
$61 (Lunch)
  • 台灣鹽酥雞便當
2021-10-25 402 views
去荃灣廣場行街,就去附近食lunch, 呢間餐廳係Aeon 入面 ,咁岩星期日較少人,平日時間應該會較多人 位置唔算好多 但咁岩有位 都坐得舒服 冇得去台灣旅行,唯有係香港食台式菜,叫左豬扒便當同埋台式小食拼盤,便當包野飲,叫左個無糖綠茶個便當有好多配菜,有菜脯、粟米、粉絲、碎肉、菜,所以好有口感,豬扒都炸得剛剛好個小食拼盤有花枝丸、台灣腸同鹽酥雞最鍾意食花枝丸、個鹽酥雞都好食,但台腸腸就太咸杯綠茶好香 個人喜歡無糖整體都值得一試

個小食拼盤有花枝丸、台灣腸同鹽酥雞
最鍾意食花枝丸、個鹽酥雞都好食,但台腸腸就太咸

杯綠茶好香 個人喜歡無糖

整體都值得一試
  • 百芳豬扒便當
2021-10-01 308 views
lunch 一個人去食。。突然掛住穌炸雞翼😋😋平時娃娃菜。。今日轉左西蘭花🥦🥦不過西蘭花的味道有點怪怪的。。所以最後都無再食🥦🥦🤣🙈其他的,依然好味😋👍🏻由其粉絲。。好鍾意食佢ge 粉絲😁😋.好鍾意它的雞翼,炸得好好,而且味道都好夠,好juicy😀👍🏻好味道:⭐️⭐️⭐️⭐️.通常都鍾意叫 茉香綠茶😀.掛住食。。最後唔記得影佢果邊下午茶餐牌😂🙈見都有好多米漢堡選擇。。
lunch 一個人去食。。突然掛住穌炸雞翼😋😋
平時娃娃菜。。今日轉左西蘭花🥦🥦
不過西蘭花的味道有點怪怪的。。
所以最後都無再食🥦🥦🤣🙈
其他的,依然好味😋👍🏻由其粉絲。。好鍾意食佢ge 粉絲😁😋

好味道:⭐️⭐️⭐️⭐️

通常都鍾意叫 茉香綠茶😀

掛住食。。最後唔記得影佢果邊下午茶餐牌😂🙈
見都有好多米漢堡選擇。。
2021-09-29
2021-09-29 215 views
味道还不错价格也nice,点了很多次啦!卤肉饭和猪排饭都很赞,饭盒里面的配菜粉丝也好吃。如果胃口大一点的话可能会觉得饭量不够吃,碳烤乌龙也好喝茶香很足,乌龙茶对我很提神。
,碳烤乌龙也好喝茶香很足,乌龙茶对我很提神。
TakeAway
2021-08-23 305 views
太耐無得去台灣,所以久唔久都會黎食呢間台式便當。因為好高質,又好有台灣🇹🇼味道,坐得舒服,價錢亦唔貴,cp值高。台灣鹽酥雞便當($59)佢啲野都係新鮮炸起,好香好脆,食落都唔會覺得好油膩🤤。鐘意呢間係佢既配菜都夠多🤣,有粉絲、蛋、粟米等等。最重要係菜唔會無味😎!好多便當既配菜都係白烚所以無味,但呢間啲配菜都唔錯。普通人食可能覺得偏鹹,但我食開重口味所以撈埋成個飯食就啱啱好🖖🏻。加配既紅茶同烏龍茶都飲過,幾香茶味👍🏻。但南投桂花烏龍(樽裝茶包)就普通,無乜桂花味所以個人覺得唔洗特登加錢去飲😂。成間便當都好高質,全部都即刻整。食過幾次質素都保持到,值得一讚!中途都好多外賣單,唔想等位都可以叫網上外賣平台食。
台灣鹽酥雞便當
台灣鹽酥雞便當($59)

$60 (Dinner)
台灣鹽酥雞便當
2021-08-09 261 views
百芳食過好多次。。食物水准都好味。。所以都推介去食👍🏻第一次post 呢間食評今日同事叫了 "台灣焢肉便當".而我叫了"香酥雞翼便當" 🐔🐔通常雞翼都係新鮮即刻炸,所以炸出來的皮好香脆,而入面的雞肉都好嫩滑同有味~ 所以都好鍾意叫呢個餐.跟餐送的 茉香綠茶🍃🍵(都可加錢轉其他飲品).餐牌上還有不同的便當可以選擇~豬扒便當和滷雞翼便當 都不錯👍🏻👍🏻👍🏻.多了不同的選擇。。有米漢堡 和 不同口味的奶茶

百芳食過好多次。。食物水准都好味。。所以都推介去食👍🏻
第一次post 呢間食評

今日同事叫了 "台灣焢肉便當"
台灣焢肉便當

而我叫了"香酥雞翼便當" 🐔🐔

香酥雞翼便當

跟餐送的 茉香綠茶🍃🍵(都可加錢轉其他飲品)

餐牌上還有不同的便當可以選擇~
豬扒便當和滷雞翼便當 都不錯👍🏻👍🏻👍🏻

多了不同的選擇。。有米漢堡 和 不同口味的奶茶

2021-08-09
$58 (Lunch)
台灣焢肉便當
2021-08-01 206 views
池上百坊既便當真係好高質!❤️滷雞扒便當 特大塊滷水雞扒+菜脯+粟米肉碎+炒粉絲,d 飯撈埋配菜一齊食,真係好好食!!🧡香酥雞翼便當 雞翼要等15分鐘即刻炸,新鮮炸起真係好酥脆!雞翼便當既飯d 配菜同滷雞扒便當一樣既,但因為雞翼分開上,個便當盒就會細小小。個餐配埋既野飲,炭培烏龍有陣炭培味好香,苿香綠茶既苿莉味都好香!基本上呢個餐有埋杯台式茶,真係好味又抵食!餐廳位於AEON 超市入面,環境都幾乾淨企理,間唔中就會去食!
池上百坊既便當真係好高質!
滷雞扒便當
滷雞扒便當
2021-07-25 176 views
百芳池上便當係我好喜歡既台灣菜之一❤️因為我食野最中意多選擇,而佢一個便當已經有好幾款配菜,岩晒我😎今晚自己一個人食順便想去Aeon掃平貨,就黎左荃灣呢間分店✌️叫左一個豬扒便當少飯飲熱阿薩姆紅茶走甜($59)點完餐畀完錢店員就會安排位置,跟住送埋餐👍大約等左五分鐘,熱辣辣既豬扒便當就黎到啦!😍豬扒雖然啱啱炸起但溫度適中唔會熱到辣口,肉質嫰滑,炸粉夠薄,有啲胡椒鹽味,調味剛好唔會太鹹,真係好有台灣風味😋 連鎖店黎講佢既水準真係keep得非常唔錯👏個飯有半隻鹵蛋,娃娃菜紅蘿蔔絲,菜譜,粟米肉碎同粉絲,樣樣都有調味過,送白飯真係好正😋😋 唔覺唔覺就食晒啲飯🙊send張便當相俾返緊工既男友佢話佢都好想食🤣下次再同佢黎食啦!😂
百芳池上便當係我好喜歡既台灣菜之一❤️

豬扒便當

叫左一個豬扒便當少飯飲熱阿薩姆紅茶走甜($59)
點完餐畀完錢店員就會安排位置,跟住送埋餐👍
豬扒便當

大約等左五分鐘,熱辣辣既豬扒便當就黎到啦!😍
連鎖店黎講佢既水準真係keep得非常唔錯👏

send張便當相俾返緊工既男友佢話佢都好想食🤣
下次再同佢黎食啦!😂
2021-07-21
$59 (Dinner)
  • 百芳豬扒便當
2021-07-13 126 views
🧸連鎖台式大大份便當📝今次食左:🍚台式滷雞扒便當 $59⭐⭐(5粒星為滿分)滷雞扒有啲過鹹,食一啖雞要即刻飲返兩啖嘢個種感覺🤡🍚台灣焢肉便當 $59⭐⭐(5粒星為滿分)🍚百芳豬扒便當 $59⭐⭐⭐(5粒星為滿分)豬扒正常水準,不過不失。🍚香酥炸雞腿便當 $59⭐⭐⭐⭐(5粒星為滿分)👉🏻炸雞腿實在太~出色!因為佢係即炸,個皮脆卜卜,咬落去都好有肉汁。(因即炸有機會要等約20分鐘)‼️以上食品為外賣自取,起碼20分鐘後先開始進食,因此食物品質或有影響,但係炸雞腿都仲係好脆!
🧸連鎖台式大大份便當

📝今次食左:

🍚台式滷雞扒便當 $59
⭐⭐(5粒星為滿分)
滷雞扒有啲過鹹,食一啖雞要即刻飲返兩啖嘢個種感覺🤡

🍚台灣焢肉便當 $59
⭐⭐(5粒星為滿分)

🍚百芳豬扒便當 $59
⭐⭐⭐(5粒星為滿分)
豬扒正常水準,不過不失。

🍚香酥炸雞腿便當 $59
⭐⭐⭐⭐(5粒星為滿分)