4 day(s) ago
「白鬚」一直都好想去試,但碼頭嗰邊間舊舖宣佈結業,結果都無去幫襯。依家知道係 WM Hotel 嗰邊重開新店,而且舖位仲大咗,當然要去食啦。餐廳最出名嘅「白鬚牛骨湯飯」,已經沽清,殘念。白鬚印尼牛丸粉($85)接近30分鐘先上枱。牛骨湯聞落好香,但飲落好清淡。牛丸有5粒,黑椒味重,牛味一般,彈牙。湯粉係幼米粉,質地夠彈性,唔會一夾就斷,而且唔糊口,口感不錯。要咗少辣,會係牛丸上吱啲酸酸辣辣嘅醬。另外仲有一粒炸得太乾嘅炸雲吞、一片鬆脆嘅雲吞皮、一粒豆卜、一堆芽菜。印尼雞湯飯($88)唔使5分鐘就上枱。湯底係微辣嘅黃薑雞湯,味道濃郁,但唔油膩,不錯。雞肉切粒,份量不少,可能係一直煮,所以肉質唔太嫩滑。另外仲有一大塊香脆印尼蝦片、半隻烚蛋、一粒豆卜、一堆芽菜及椰菜。沙嗲雞串($63)約15分鐘上枱。有三大串,烤得好靚,聞落已經好香。雞串本身已經好夠味,而且外層微微焦香,裡面肉質嫩滑,再點埋沙嗲,味道層次再提升,好食。老實講,食物質素唔錯,餐廳空間感夠,環境可以,但收費始終略嫌進取。個人覺得係值得一試,但會否再次幫襯就要睇情況了。PS:另收加一服務費。
餐廳最出名嘅「白鬚牛骨湯飯」,已經沽清,殘念。
白鬚印尼牛丸粉($85)
印尼雞湯飯($88)
沙嗲雞串($63)
PS:另收加一服務費。