2018-08-21 338 views
客人依然多,名氣依然高,但品質越做越退步。基本都沒什麼服務可言,員工都比較粗手笨腳,可能工作比較忙,動作都很急促。態度認真麻麻。普通茶餐廳,餐檯主要是卡位和大圓檯,餐牌有點黏手。都是以中菜為主,選擇算多,價錢定價一點也不便宜,重點是份量不多,比例上略貴。「火焰豆豉雞」賣相的確是吸引的,有火焰的效果,觀感度一流。可惜並不能提高此菜式味道,雞肉不太新鮮,有點雪藏的味道。顏色很深,但是味道不夠濃郁,真是很一般的菜式!用來伴碟的洋蔥是生的,沒有吸收到雞的精華,比較上是多餘的。「薑蔥魚雲煲」賣相極隨便,不討好!但味道不差,比較濃郁,基本上用來送飯是一流的。可惜魚雲十件有八件是帶生的,根本還沒有熟透,還吃到血腥的臭味,結果忍不住都吐了出來。最可笑的是,跟店員投訴魚雲還沒有熟透!但她卻說應該是熟的,什麼叫應該?熟便熟,不熟就是不熟,沒有應該的,難道當客人沒有吃過此菜式?後來,店員自動取消了這個菜,但味道還是留在嘴裏久久不能散去!魚血腥味...很噁心。「蒜蓉蒸勝瓜」其實也是很簡單的一道菜,但為什麼也做不好呢?擺盤極差,亂七八糟,勝瓜有陣草青味……「香蕉沙冰」唯一值得讚的是這杯沙冰,香蕉味極濃郁,好喝。
客人依然多,名氣依然高,但品質越做越退步。

[服務]基本都沒什麼服務可言,員工都比較粗手笨腳,可能工作比較忙,動作都很急促。態度認真麻麻。

[環境]普通茶餐廳,餐檯主要是卡位和大圓檯,餐牌有點黏手。

[菜式]都是以中菜為主,選擇算多,價錢定價一點也不便宜,重點是份量不多,比例上略貴。

火焰豆豉雞

薑蔥魚雲煲

蒜蓉蒸勝瓜

「香蕉沙冰」唯一值得讚的是這杯沙冰,香蕉味極濃郁,好喝。
香蕉沙冰

極不滿意的一餐晚飯,吃了等於沒有吃,心情很忐忑。為什麼這麼簡單的菜都可以做到那麼難吃?最不明白的是餐廳為什麼總是人流湧湧,真的值得嗎?
只覺得餐廳只追求快,賣相沒有、品質沒有、服務沒有、價錢昂貴!還有什麼?

最後最後!餐廳提供的杯裝水建議不要喝!親眼看見員工一手拿着兩個杯,但手指卻在水中,再放上檯面給客人,真的很噁心!可否顧及一下衛生?
香蕉沙冰
2018-08-19 403 views
< 無限回頭嘅品香樓💕 >第一次去品香樓係year 1嘅時候。當時讀City嘅friend大力推薦,叫我跟埋佢地莊聚去,點知試過就真係無限回頭!😍😍😍 當中火焰牛柳粒($113)同炸豬手($88)係次次都會叫! 真心好好食,成大班人去,次次都食到要搶咁😂 火焰牛柳粒除左賣相架勢外,每粒牛柳都真係煮得好腍又多肉汁。牛柳粒調味又夠好,連埋青椒、紅椒食好豐富架💕南乳豬手亦都好好好好食!豬手大大件,肉質同樣嫩滑,皮就炸得脆卜卜,惹味到不得了👍🏻P.S. 不過要坐得舒服或者好service就唔會黎喇,費事自己激氣啦哈哈
< 無限回頭嘅品香樓💕 >

火焰牛柳粒

南乳豬手

火焰牛柳粒
南乳豬手
2018-08-16 327 views
難得唔洗OT,收工就約埋女友去品香樓食飯。到既時候係七點左右,岩岩好唔洗等位,仲有卡位坐黎到就梗係要飲佢招牌既凍朱古力啦,但係我呢排肥左,所以我就冇叫喇。我最鍾意食呢到既風沙雞同椒鹽九肚魚,但係今次想試下其他菜式,最後就叫左黃金蝦,南乳雞翼 同埋 芝士肉碎西蘭花。大食既我倆都差d食唔哂黃金蝦有好香既咸蛋黃味,份量都幾多,推介!南乳雞翼炸得幾香唔會太咸,相信會係配啤酒既佳餚。唯一可能可以改進既係個芝士汁,由於女友喜歡食芝士既關系,佢就覺得個汁冇乜芝士味。但係對於麻麻地芝士既我黎講就覺得唔錯喇。整體黎講,我地都十分滿足,食物都係有水凖既つづく。

整體黎講,我地都十分滿足,食物都係有水凖既
つづく。
黃金蝦
芝士肉碎西蘭花
2018-08-09
$180 (Dinner)
黃金蝦
芝士肉碎西蘭花
  • 南乳雞翼
  • 芝士西蘭花
2018-08-15 135 views
賽螃蟹令人有d失望d急凍海鮮完全無味,真係唔加好過加,然後調味料又唔夠,結果成碟賽螃蟹就得返蛋白味,蛋白仲要有d老,唔夠軟滑唯一好處係佢無好油淋淋少鹽少糖少油,唯有當呢碟係健康炒蛋白啦椒鹽鮮魷香脆可口 鹽香味夠 值得一讚呀!(不過講真椒鹽鮮魷都好難難食嘅)份量唔算多,同朋友你一舊我一舊唔洗五分鐘就清咗火焰蜜味牛仔骨一上枱就哇哇聲啦個火好快就熄,要影相真係要快手哇完之後食,睇圖都睇到其實肉就得少少,洋蔥青椒嗰d配料就勁多,但味道唔差嘅,相影張相賺下like都可以一試

賽螃蟹
令人有d失望

唯一好處係佢無好油淋淋
少鹽少糖少油,唯有當呢碟係健康炒蛋白啦

椒鹽鮮魷
香脆可口 鹽香味夠 值得一讚呀!

(不過講真椒鹽鮮魷都好難難食嘅)
份量唔算多,同朋友你一舊我一舊唔洗五分鐘就清咗

火焰蜜味牛仔骨
一上枱就哇哇聲啦

個火好快就熄,要影相真係要快手
2018-08-13 114 views
我拎左2人飛 同我講卡位等陣先 咁我就等佢叫位入去 等緊時 我發現一直有好多人都唔需要拎飛就入得去 咁我去問佢 問佢前 仲比我發現 有2位無訂位 就直接入坐在卡位 位置 而我都好很定佢地都無訂位的 我問佢 唔喺應該我地可以入去先喺?佢話 小姐 都喺岩岩有位咋嘛 等多一分鐘姐。仲同我講 咁我岩岩喺味有叫你等呀? 其實咁樣我拎唔拎飛有咩分別呢?當時我喺覺得喺佢態度超差 所以我決定去第間食。
2018-08-13
2018-08-11 244 views
今日夜晚同朋友去左石硤尾打波,打完波,朋友建議去南山邨食宵夜,一直聽品香樓好出名,終於可以去試下,10點鐘去到都幾旺場,可能咁岩附近大學完左event,見佢地好多著住一樣既衫,我地叫左南乳豬手,沙拉骨,炸子雞,炸大腸同呢到最出名既凍朱,呢到既凍朱,出名在於會有cream係上面,諗都無諗過屋村茶餐廳會有杯cafe既朱古力係到哈哈,其實大部份野食都好好食,炸子雞,炸大腸都係即叫即炸,但呢到既服務態度認真麻麻!十問九唔應之餘仲好似催你走咁,冷氣開到勁大,想同朋友坐多陣都唔得,好食係好食,但唔會有下次
凍朱
凍朱
  • 凍朱古力
  • 蜜桃沙拉骨
2018-08-09 459 views
食住香港地道風味❤️❤️❤️南乳炸豬手:必食! 塊皮煙韌香脆!真係外脆內軟!一試難忘😘 😍 強勁鑊氣! 個炒芥蘭係脆ga👍🏻 氣氛熱鬧,比較迫,但卡座都坐得舒服 👍🏻 d待應 姐姐都有禮貌,抵讚 ❤️🙆‍♀️ 上菜頗快、仲要大份量南山邨品香樓一直都廣受好評,所以一直都好想試! 嚟到試,嘩,真係超水準👍🏻 個炸豬手真係必食,唔十分喜愛食豬手既我,連食3隻! 仲要一邊食一邊打算買一盒做宵夜😆 每個小菜都好精彩,仲要好抵食! 3個人8碟嘢,每人只係二百蚊 😆😆😆 小提示: 係吖book咗位都要等十幾分鐘,耐心d 啦 ~ 😆
食住香港地道風味
😍 強勁鑊氣! 個炒芥蘭係脆ga
👍🏻 氣氛熱鬧,比較迫,但卡座都坐得舒服
👍🏻 d待應 姐姐都有禮貌,抵讚 ❤️
🙆‍♀️ 上菜頗快、仲要大份量
南乳炸豬手
2018-08-09
Waiting Time
15 Minutes (Dine In)
$200 (Dinner)
南乳炸豬手
  • 南乳豬手
  • 咕嚕肉
  • 火焰牛柳粒
  • 菠蘿咕嚕肉
2018-07-16 389 views
位於石硤尾既品香樓相信係一眾城大學生同埋石硤尾打波既人既必食飯堂。品香樓到底有乜吸引之處?首先係佢有好多張大圓檯,岩哂學生re-u或者成隊波黎食飯!唔駛驚要分檯座!呢樣真係好重要。至於野食,佢大部份野食都幾好食!個人就鍾意食佢既鮑魚汁章魚雞粒撈飯同南乳炸雞翼!每次都必定會叫!雞翼大隻又juice,而且炸得香口!不過因為經常都叫所以今日就無影相。野飲方面,好多人都會叫佢既凍朱古力,因為夠濃之餘仲有cream 喺面,的確好吸引,不過我自己就鍾意飲佢既蘋果沙冰,清新又消暑!
品香樓到底有乜吸引之處?

至於野食,佢大部份野食都幾好食!

蘋果沙冰
金銀蛋瓜絲
魚香茄子煲
黃金粒
2018-07-15
$80 (Last Night Supper)
蘋果沙冰
  • 南乳雞翼
2018-07-16 198 views
大學既時候,幾個朋友會專門走去南山邨品香樓食野,因為抵食、大碟又好美!不過,今次重到品香樓,味道就大不如前啦 被譽為必食嘅南乳豬手,香脆可口,不過就無咩南乳味!雖然唔太油,不過份量就少好多了,等大概6粒。炸魚仔,呢個就最好食,多脆內軟,又鮮爽!送飯一流既!干扁四季豆,配有最多肉碎,絕無草腥味,整得算唔錯吧,不過,就有啲咸,愈食愈口喝呀!整體來講,等位時間不算太長,價錢比起其他大排檔貴左少少,而且整體都偏咸。
不過,今次重到品香樓,味道就大不如前啦

炸魚仔,呢個就最好食,多脆內軟,又鮮爽!送飯一流既!

2018-07-14 185 views
今日放假,同男朋友去左又一城行街。行到五點幾就開始好肚餓,男朋友突然想起以前食過呢間品香樓好好食,差不多有5年冇黎過,就帶左我去試下!我地行到品香樓差不多夜晚6點。聽男朋友講呢度好多人等位,早啲食好,結果我地6點多啲就入左去食晚餐我地叫左三個餸,有火焰黑椒牛肉粒,椒鹽九肚魚,仲有個翡翠象拔蚌。我個人最鐘意個牛肉粒,真係有火焰係個底到燒緊架!超特別,有熱辣辣咁,超惹味!三個餸埋單都係200幾蚊。非常抵,食得好滿意!

三個餸埋單都係200幾蚊。非常抵,食得好滿意!

2018-07-13 159 views
石硤尾都算有很多懷舊嘅地方!好似我哋呢班年過50歲和60歲嘅土生土長香港人,開始講下懷舊事,裏面很多樂趣和回憶呢!今晚友人就帶我們去食一間很懷舊嘅地方食飯,經過嘅地方都好有歷史,再襯托埋又有小小雨水,黑黑地路口穿過客窄的地方,終於到了"品香樓"飯店,外面看很普通一間食肆,入到去原來很有驚喜, 很多懷舊相掛牆, 用粗嘅木紋做抬及牆做裝飾,當然影下相留念啦!好了!都係介紹今晚食嘅餸先炸豬手呢個最好食 豬手好少食炸炸到味道好香口 再加埋南乳醬 一流避風塘九肚魚九肚魚 香口無骨(火)蜜味牛仔骨有火㗎燒住嚟食熱辣辣明太子炒飯好多蔥粒和蟹子涼瓜炆魚塊入味西湖牛肉羹清清地好好味道牆壁有懷舊相襯托埋單要撳鐘通知職員好搞笑

炸豬手

入味

西湖牛肉羹
清清地好好味道

牆壁有懷舊相襯托

埋單要撳鐘通知職員好搞笑

2018-07-07 162 views
在附近freelance job不想餐餐天價百多元又一城食lunch,另一邊的南山邨簡直是一個天堂。同事來一般很多人一起來,叫小菜,今日人丁比較單薄,於是決定散叫。一至日會有不同類型快餐,唯獨菜飯餐日日有,有五款選擇。蜜核沙拉骨菜飯,很適合小朋友口味的大朋友,甜甜的罐頭蜜桃,越食越甜。稀稀的沙律醬扮演醬汁的角色,濕濕的很好送飯。原本以為是一間在舊屋邨內的普通茶餐廳,回家後看openrice才知這間店那麼有名,那麼多正評。

沙拉骨菜飯

沙拉骨菜飯
2018-07-04 148 views
還記得以前在City university 讀書的時候,常常會和一班書友仔係趕完project 之後就黎呢度食晚餐,餐廳環境一般,侍應的服務態度也一般,但食物質素高,價錢合理,而且又大碟,係一個食晚餐嘅好地方。今次我哋一行四個人黎呢度食飯,我哋order左口水雞,明太子炒飯, 咕嚕肉,牛仔骨。口水雞又辣雞肉嫩滑,明太子炒飯炒得粒粒分明,好好食。咕嚕肉合理,不過不失。反而牛仔骨有點兒令人失望,牛仔骨煮得過火,咬唔到。
2017-11-04
$100 (Dinner)
2018-06-30 263 views
今日口㾗想食個中式晚餐,老公就提議久違嘅品香樓來回味一下,今日平日晚市,人流唔太多,所以都唔太嘈,位置都較寬敞,我地一行二人叫左乳鴿兩隻,避風塘牛仔骨,咸蛋黃炸蝦,同兩杯凍朱古力,乳鴿係有啲油,但係就好脆,唔會太咸,其實都唔錯,避風塘牛仔骨比我想像中好,因為個人其實唔太喜歡落過鬆肉粉嘅肉,覺得口感欠缺,但佢又味道搭夠,而且唔係真超軟個隻,有啲質感可以咬下,到個咸蛋黃蝦,其實我個人唔太喜歡食蝦,不過老公鍾意當然係就佢試下,佢就覺得香口夠脆,但我食落就覺得係平日在吃媽媽的住家菜一樣,鍾意食蝦嘅朋友都可以一試無償。凍朱其實都唔太多講,全世界基本上都係飲個杯野飲,我以前都覺得幾好飲,不過人大左,飲呢杯野,一飲就知係藍紫色個罐朱古力粉沖,好似無咩特別咁⋯⋯⋯

2018-06-19 166 views
在計劃今個爸爸節食乜好時,爸爸突然提出想試「品香樓」,因為我曾經講過好食同抵食。雖然我從心底都想食,但我還是再三強調是平民中式餐館,始終是慶祝爸爸節,平價餐始終不好意思嘛😜。先講環境,當晚我們準時6點到達(要預約),以為這些節日會有3好 - 好迫、好嘈 以及 好趕,但今次比我想像好, 可能是因為擴充了,所以Set檯都鬆動左。而上菜確實非常快,明白這些日子想趕住番檯,但當我地好配合快速掃晒10個餸時,服務員又無任何舉動示意我地交檯,而且伙記都是有禮同有耐性,呢個抵讚👍最後最後,當然講下餸菜既味道,其實大部份都保持一向水準(食過3次都無中伏過),所以唔多講,睇佢版面4星以上既照點都唔會差,但我想推介當晚跑出既竟然係「炸豬大腸」,這道爸爸年代的菜式令爸爸話呢間餐館要encore 😃

2018-06-17
$180 (Dinner)
Celebration
Father's Day