2022-06-20 762 views
呢一間大排檔 相信係唔少學生嘅回憶之地 ocamp組聚都必食👩‍🎓👨‍🎓佢地嘅名物凍忌廉朱古力係必飲個朱古力味真係濃到癲 應該落左勁多可可粉去沖🍫再加埋面頭勁大pat忌廉 好有飲緊朱奶嘅感覺🤓
2022-06-15 734 views
成日堂食都覺得d野食唔差,但一叫外賣就大鑊。今日叫左3個外賣,肉絲炒麵,星洲炒米加蠔仔肉碎粥。3個麵咸到hihi聲,打過去問,仲話咁咸係正常,下次叫既時候記得叫小鹽,WTH….咁即係咸到食鹽係正常🤮🤮就連肉絲炒麵變左伊麵底麵話係正常,聽電話個位女士仲話係我地問題。依家品香樓變成咁,真係無下次🤬🤬
Delivery
2022-06-08 699 views
朋友gathering 想食中菜小炒,但只有3人,平時都食日式和西式多,中式一下子都冇咩頭緒。係OpenRice search 下見到品香樓,記得多年前和朋友食過,一於再黎懷舊下。由於假期前夕,所以都係訂咗位安全d 啦。門面和多年前一樣都係唔起眼的街坊小店三個人叫咗四個菜:1.啫啫通菜煲2.XO醬炒象拔蚌3.椒鹽白飯魚4.蒜蓉生蝦蒸糯米飯通菜喺煮完即場拎過嚟放落熱鑊,所以好夠鑊氣,見好多人都有點呢個菜,不過$88有啲貴, 上年才$66。真係食菜貴過食肉。椒鹽白飯魚炸粉太厚而且唔夠脆,凍咗之後變咗好靭,好考牙力。XO醬象拔蚌味道正常但冇咩驚喜。糯米飯份量幾多,蒸的糯米飯幾煙韌,唔係生炒糯米飯嗰種粒粒分明。見到差唔多每一枱都有叫呢杯朱古力,有滿滿的cream係上面,夠晒邪惡,但飲落朱古力味不是很濃,就係一般凍朱。埋單總共483, 價錢還可。咁多年後再來品香,感覺上係食回憶多於味道。

門面和多年前一樣都係唔起眼的街坊小店

三個人叫咗四個菜:
1.啫啫通菜煲
2.XO醬炒象拔蚌
3.椒鹽白飯魚
4.蒜蓉生蝦蒸糯米飯

椒鹽白飯魚炸粉太厚而且唔夠脆,凍咗之後變咗好靭,好考牙力。

埋單總共483, 價錢還可。

咁多年後再來品香,感覺上係食回憶多於味道。
Dinner
#品香樓好耐冇黎食啦~都係咁最出名凍忌廉朱古力🍫但其他野都覺得咸咗D,可能大排檔野餸飯食就偏重口味(?)😖😖薯仔炒牛柳粒🥔薯仔唔太夠香同外皮脆,有D失望🙍啫啫炒通菜/芥蘭煲真係隔離飯香,人地食就好香,我地食落就都係咸 🤨🤨🤨📍 品香樓中西風味餐廳 (石硤尾)石硤尾南山村南山商場平台204-205及210-213號舖

#品香樓

薯仔炒牛柳粒🥔
薯仔唔太夠香同外皮脆,有D失望🙍

啫啫炒通菜/芥蘭煲
真係隔離飯香,人地食就好香,我地食落就都係咸 🤨🤨🤨

📍 品香樓中西風味餐廳 (石硤尾)
石硤尾南山村南山商場平台204-205及210-213號舖
呢間已經好耐冇去過喇!!!今日經過,其實唔係好餓,呢度最出名係凍朱古力,突然好懷念所以就忍唔住入咗去隔咗甘耐呢間都係咁多人,但係好在我地兩個人唔駛等太耐。而且仲係比左卡位我地,坐好舒服。晚上六點後如果落單就可以㩒側邊鐘仔,好快就會有姐姐過嚟幫手今日試下泰式肥牛脆豆腐,同埋枝竹黑椒牛仔骨。(佢d牛仔骨一向都唔錯)而且份量好多。泰式肥牛脆豆腐,就麻麻地,泰式酸酸甜甜,個人就覺得偏甜唔係咁適合我口味。凍朱古力都係舊陣時味道,都係忌廉係上面😍打卡一流!因為唔太肚餓,食淨既用外賣盒拎走都竟然可以裝滿晒就證明佢真係份量唔少拉!兩個人埋單total$240有找好抵!

晚上六點後如果落單就可以㩒側邊鐘仔,好快就會有姐姐過嚟幫手

凍朱古力都係舊陣時味道,都係忌廉係上面😍打卡一流!

兩個人埋單total$240有找好抵!
2022-04-27 561 views
今晚點了個風沙雞,啫啫通菜煲食,風沙雞上面放上蒜香,肉質整到岩岩好好嫩滑,外表層皮好香好脆,啫啫通菜煲好夠火鑊味,菜嫩鮮甜,仲有我最愛的朱古力上面加cream..沖到好濃,連埋cream入口簡直無得彈❤️❤️❤️
2022-04-26
2022-04-17 517 views
作為正宗港女 除咗鍾意食打卡下午茶其實仲勁鍾意食大排檔飯因為屋企真係食唔到咁有鑊氣嘅菜呢間屋邨餐廳咁出名都唔使多介紹黑椒薯仔牛柳粒係必叫嘅相信大家都知道哈哈牛肉唔會好un,超正同埋佢係連住個鑊咁樣上熱辣辣!!今次仲叫咗一個梅菜肉餅豆腐其實有少少重口味不過送飯就好好食!!唔敢相信我食咗兩碗飯金銀蛋時菜正正常常蛋嘅份量都好多~因為得兩個人食所以叫唔到好多餸大排檔梗係要叫到成枱都係先過癮希望快啲完結限聚令又可以一大班人食嘢
作為正宗港女
除咗鍾意食打卡下午茶
其實仲勁鍾意食大排檔飯
因為屋企真係食唔到咁有鑊氣嘅菜
呢間屋邨餐廳咁出名都唔使多介紹

黑椒薯仔牛柳粒係必叫嘅
相信大家都知道哈哈
牛肉唔會好un,超正
同埋佢係連住個鑊咁樣上
熱辣辣!!

今次仲叫咗一個梅菜肉餅豆腐
其實有少少重口味
不過送飯就好好食!!
唔敢相信我食咗兩碗飯

金銀蛋時菜正正常常
蛋嘅份量都好多~

因為得兩個人食所以叫唔到好多餸
大排檔梗係要叫到成枱都係先過癮
希望快啲完結限聚令又可以一大班人食嘢
品香樓出名就係一大班人Reu嘅好地方,同埋佢遠近馳名嘅凍朱古力,今日就嚟朝聖喇~佢呢度成哥風格都幾懷舊,全部都係木頭🪵,但係有莫名地有種溫馨嘅感覺兵仔我去到邊都好鍾意食福建炒飯,所以就叫咗一個。佢個汁都幾好味,同埋料都比得好足,有啲地方真係得蟹柳同雞肉,仲要成浸雪藏味,呢度算幾高質小菜來講椒鹽九肚魚同埋沙拉骨都非常有鑊氣!好惹味!沙拉骨酸酸甜甜,好開胃九肚魚炸得好香脆,唔會好厚粉杯朱古力大大杯,啲cream係上面好似雪山一樣,非常打卡able~而且甜度適中,朱古力味香濃,下次可以再encore!

九肚魚炸得好香脆,唔會好厚粉
福建炒飯
福建炒飯
2022-02-02 2389 views
聽聞石硤尾有間品香樓小菜好食,價錢又抵,所以才相約朋友前來飯聚兼試菜。價錢雖然是大眾化,小菜份量不算多,味道都沒有傳聞中如此好食,確實有點名過於實。******************************聞名已久的品香樓,位於石硤尾南山邨之商場內,前來都是想試下係咪真係咁好食。餐廳有營業時間。餐廳地方都不是很大,都是以圓枱為主,有大有細枱,坐得都有點逼。餐牌菜式都不少,看過餐牌,我們都點了些較特別的小菜試試。下單不久,很快便把小菜送上。南乳雞中翼例牌,都算大隻的雞翼,炸得非常香脆,又有南乳味道。芝士琵琶豆腐配伊麵,豆腐都大粒,吃上口啖啖肉的口感,芝士汁配伊麵底,都不錯。龍鳯球,炸得都好脆口,配上沙律醬汁夠開胃。XO醬炒蘿蔔糕例牌,XO醬又不會很辣,味道都幾惹味。火焰蜜味牛柳粒,送上枱時是會點火,待火燒一陣,影相之下,就只見到左邊有少少光。但吃上口又沒太大特別味道,牛柳粒都夠腍口。芥蘭炒牛肉,都是一個普過的小菜,芥蘭都炒得爽口。凍朱古力,送來時賣相都幾吸引,都是一杯普通的朱古力飲品。

龍鳯球,炸得都好脆口,配上沙律醬汁夠開胃。

XO醬炒蘿蔔糕例牌,XO醬又不會很辣,味道都幾惹味。

芥蘭炒牛肉,都是一個普過的小菜,芥蘭都炒得爽口。

凍朱古力,送來時賣相都幾吸引,都是一杯普通的朱古力飲品。

2022-01-25 501 views
南山村中菜館推介👍🏻👍🏻😍中菜最緊要夠鑊氣價錢親民 最實際😆火焰蜜椒牛柳粒呢碟餸好啱打卡👀好吸睛真係有個火一路加熱個賣相滿分💯牛柳方面肉質淋軟冇筋位juicy配搭黃紅椒一齊食味道豐富去膩加埋黑椒汁嘅配搭非常惹味略嫌油嘅份量重咗少少🤏韭菜豬紅呢個韭菜豬紅唔講得笑份量好多大大粒 完全冇腥味醃製得非常入味 而且湯底濃郁重口味好好味😋 食到底有少少鹹絕對會令人停唔到口兩個人都食唔晒 我仲要打包返去添豉油王大蝦如果要講到大蝦嘅煮法我最鍾意嘅就係豉油王估唔到隻蝦都幾大隻配合豉油王嘅鹹香炒得好香口 真係想連個殼都食埋😆
南山村中菜館推介👍🏻👍🏻😍

配搭黃紅椒一齊食味道豐富去膩
加埋黑椒汁嘅配搭非常惹味
略嫌油嘅份量重咗少少🤏

韭菜豬紅
呢個韭菜豬紅唔講得笑
份量好多大大粒 完全冇腥味

估唔到隻蝦都幾大隻
配合豉油王嘅鹹香
炒得好香口 真係想連個殼都食埋😆

2021-12-24 1384 views
估唔到係屋村入面,都有間餐廳係要慕名而黎😌相信係城大讀書既朋友仔更加唔會陌生!(仲係飯堂tim😂)今次小仙子又帶小🐷出省😅食好西😙平日晚市7:30左右,等咗陣就有卡位🤓見到餐牌有熱賣排行榜,諗住參考吓有咩推介🧐最後點左幾樣招牌菜:招牌菜風沙雞半隻 ($13x):表皮炸得好香脆😍肉質好嫩好滑,可惜有D骨位仲係紅色,只係剛剛熟😅南乳炸豬手($8x):南乳醬分開上,唔會整淋炸豬手👍🏻 炸豬手表面香脆,入面仲係軟軟的,好多骨膠原😛啫啫通菜煲($6x):上菜時通菜先會放入熱辣辣既鐵鍋度炒幾下,香味即時衝哂出黎😗XO醬炒蘿蔔糕 ($8x):蘿蔔糕大大粒,好足料👍🏻飲品點左杯鹹柑桔蜜,唔係太夠味,偏淡,可以濃D😅好滿足既一餐,果然係招牌菜😋走既時候仲見到門口有炭燒雞蛋仔(推車仔架),可惜太飽同好多人排隊所以無試到🥲

XO醬炒蘿蔔糕 ($8x):蘿蔔糕大大粒,好足料👍🏻
飲品點左杯鹹柑桔蜜,唔係太夠味,偏淡,可以濃D😅
風沙雞
南乳炸豬手

Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
風沙雞
南乳炸豬手
2021-12-12 576 views
-石硤尾嘅南山邨除咗有出名嘅打卡位,入面仲有出名嘅凍朱古力要飲💕🍫-記得以前返學都成日飲😳 今日咁啱工作經過,立即忍唔住衝咗去食返個常餐,仲加咗三蚊加忌廉🥲 (邪惡度MAX…) -綜合嚟講,我覺得佢算係我心目中好飲嘅朱古力top 5之內,當然唔可以話佢用邊度國家嘅靚可可豆咁啦,不過個味道真心好好好味🍫🤭-朱古力味道香濃,就算飲到底都唔會覺得淡🥳 加埋忌廉更加香滑😋😋😋 哩三蚊我覺得都值得比🤪🤪🤪-常餐就不過不失,都係典型嘅快靚正😬 其實佢哋嘅蜜桃沙拉骨都唔錯嫁,值得大家一試🥳

2021-12-12
Waiting Time
3 Minutes (Dine In)
$50 (Tea)
2021-12-12 452 views
相信呢間大家都唔會陌生!City人嘅經典飯堂!依家出嚟做野間中都會約朋友嚟reu!有鑊氣,價錢收得合理!火焰蜜椒牛柳粒 $113好食又打卡一流,個個叫呢盤都會即刻影相😆👍🏻 火焰一路燒住牛柳粒,暖住佢!蜜糖黑椒汁甜甜辣辣!惹味!薯仔粒有焦香! 外脆內裏粉粉軟軟,同牛柳粒煎炒得夠鑊氣!呢款嘅薯仔粒出色過牛柳粒架,會食到停唔到口😋 係我最推介嘅菜式!___________________品香樓中西風味餐廳 (石硤尾)石硤尾南山村南山商場平台204-205及210-213號舖___________________

火焰蜜椒牛柳粒 $113

___________________
品香樓中西風味餐廳 (石硤尾)
石硤尾南山村南山商場平台204-205及210-213號舖
___________________
2021-11-28 708 views
而前見中學同學每次reu 都會尼品香樓,搞到自己都心思思🙈今次終於同朋友尼咗😋最impress我嘅係佢嘅火燒黑椒薯仔牛柳粒🥰一直食都暖笠笠🙈仲要燒到啲薯仔同牛柳粒輕微焦底😙😙

2021-11-25 663 views
打開餐牌幾百個餸,睇到眼花撩亂,驚朋友介紹,佢嘅炸嘢係最好食,但怕太熱氣嘅關係都叫咗少少其他餸,佢有個小食海蜇杯幾特別可以打下卡,五個人食咗六百幾蚊都算好抵,值得一讚嘅係佢有個麻辣雞,味道一流,又香又麻好入味,五個人捧住個肚走