2021-11-22 604 views
因緣際會要去黑盒劇場看表演,來到石硤尾搵食。見到這家在open rice 有不少好評,於是前往一試!果然有驚喜!朱古力加忌廉加冰很好味!隔離枱的小朋友見到我們飲得咁開心,投以羡慕的眼光! 啫啫煲芥蘭夠熱又大份!當芥蘭放入熱煱時,發出喳喳喳聲和香氣時,再次引來小朋友的好奇心! 另外叫了半隻雞!不油膩,溫度也很合適!上菜速度快!服務態度好!餐牌上很多選擇,我們直接請職員為我們介紹了他們的招牌菜!果然好介紹!我們坐的是卡位,兩個人坐四人坐位很寬躺舒適! 總括來說,雖然門口有些暗,但裡面夠光!很懷舊的地方!
風沙雞(半隻)
2021-11-21
Type of Meal
Dinner
風沙雞(半隻)
2021-11-14 552 views
今日因為女人話想食品香樓,所以拉埋大隊訂台食,我地叫左個薯仔牛柳,黃金花枝,炸大腸,南乳豬手,加朱古力,同埋炒糯米飯。南乳豬手仲keep到水準,脆口又嫩,食落口d筋好似食年糕咁煙韌,薯仔牛柳好甜蜜糖味,不過都係唔係好熱個頂,個底因為有火,就熱親條利。黃金花枝就唔🉐️啦,又唔脆,花枝好似紙皮咁,最後個糯米飯,好似普通炒飯咁,差

2021-11-07 479 views
品香樓位於舊式公共屋邨「南山邨」內,這裡沒有都市的繁囂,有的是傳統大排檔、賣懷舊玩具的報攤和賣水果的老婆婆,充滿屋邨人情味。我地一行人慕名而來,試左個午餐。店內光線充足,可惜座位距離比較狹窄,吃飯時要一眼關七,不時要讓路或小心侍應來回上菜及收碗碟。沙拉骨外脆內軟,配搭蜜桃沙拉汁、甜甜一流,份量亦算多,食肉獸必點。當然少不了一杯「凍朱」!以前光顧時總愛一人一杯,像小朋友喝可樂般開心。朱古力上有很多忌廉,茶餐廳出品來說賣相一流。
我地一行人慕名而來,試左個午餐。
2021-10-13 894 views
同朋友一齊去品香樓食午餐,叫咗個梅菜扣肉飯,大大碟碟頭飯,梅菜汁好惹味,扣肉好香,鍾意食嘅朋友一定要叫。另外仲叫咗個椒鹽豬扒上海菜飯,椒鹽豬扒炸得好香,唔會整得好乾,依然保留肉汁,應該算係品香樓嘅招牌菜,菜飯都好好味,成碗食晒。另外朋友叫咗個常餐,沙嗲牛肉米粉、煎蛋、再加埋多士。沙嗲牛肉米粉非常好味,牛肉唔會韌,加埋個沙嗲醬,非常之夾。煎蛋同多士就冇乜特別啦,都係正常水準,午餐以外,另類之選。下次都會再嚟。
2021-09-14 823 views
品香樓 係一個讀city既朋友好耐之前介紹既 不過一直都無咩機會行去果邊食今次終於搵到時間去試下啦!lunch time坐滿左人 所以都要等一陣先入到去今次叫左個咖喱牛腩飯 本身無預過佢咁大碟 同埋份量咁多佢唔單只D汁 D牛呀 薯仔既份量都好多  加埋成碟飯 真係飽列上心口咖喱唔太辣 應該都係為左迎合大眾既口味都幾香 不過如果落多少少椰漿 個咖喱味會再昇華!下次會試下去食晚餐 聽講D小炒都好好味!
今次終於搵到時間去試下啦!

lunch time坐滿左人 所以都要等一陣先入到去
今次叫左個咖喱牛腩飯 本身無預過佢咁大碟 同埋份量咁多

咖喱唔太辣 應該都係為左迎合大眾既口味
都幾香 不過如果落多少少椰漿 個咖喱味會再昇華!

下次會試下去食晚餐 聽講D小炒都好好味!
2021-07-30
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
2021-08-22 866 views
我們每次來到這裏都一定會叫啲在家中整不到的食物,試問在家點整啫啫呢?我哋平時叫蔬菜的時候就會叫這個雜菜煲。至於風沙雞,試問在家點整風沙雞呢?所以一定在這裏叫,但是我們試過食淨的攞返屋企明天帶飯食,只不過原來隔咗一天就會唔好食。沙拉骨在家點樣整呢?

我哋平時叫蔬菜的時候就會叫這個雜菜煲。

沙拉骨在家點樣整呢?
2021-07-25 1494 views
咁啱去南山村影相📸️肚仔餓搵嘢食石硤尾呢個屋村好舊 係歲月嘅味道😳呢啲屋村真係買少見少~.見到有間裝修好得意嘅餐廳好似中西夾雜嘅味道 但有啲似茶餐廳人生路不熟 是但搵嘢試吓啦🥶🥶.估唔到餐廳裏面好大~分咗三個區星期六日都人山人海唔似做屋村生意 好多人都過嚟食😬蔥油出前一丁撈雞扒 $38蔥油都唔會太油膩 但味道唔算太濃郁但雞扒好趣 炸得唔會太乾身 仲充滿着水份👍🏼👍🏼不過配菜西蘭花就有啲硬🤣菜飯咕嚕肉 $44咕嚕肉嘅甜酸醬好開胃😋😋菜飯都好啱懶人食🤣一啖飯一啖菜晚市仲有好多選擇😚仲有好多特色飲品午市不設提供 下次夜晚都嚟捧吓場先😎
咁啱去南山村影相📸️肚仔餓搵嘢食
石硤尾呢個屋村好舊 係歲月嘅味道😳
呢啲屋村真係買少見少~
見到有間裝修好得意嘅餐廳

咕嚕肉菜飯

晚市仲有好多選擇😚仲有好多特色飲品
午市不設提供 下次夜晚都嚟捧吓場先😎

2021-07-17
$50 (Lunch)
咕嚕肉菜飯
2021-07-25 838 views
好出名嘅品香樓 呢幾年都食過好多次 就算疫情之下都冇失準 仲係好好食 但菜餚就偏油膩 但嗌餸食飯咁樣就好合適 今次第一次試炸豬手 都好好食 啲豬皮唔會過分油膩到難以入口 而薯仔牛柳就值得一讚 真係風味仍然 另外忌廉朱古力真係一定要嗌😋😋😋
下雨天走過去吃的小菜類型,據說已經有十幾年歷史,第一次吃在居民樓夾層的餐廳。第一口很香,鍋氣重,通菜煲會在面前倒進煲中不過總體比較鹹和油膩,最好點白飯或者啤酒配🍻內部空氣油煙較大,吃完會全身衣服黏著味道。
2021-07-08 753 views
𝒞𝒽𝒾𝓃𝑒𝓈𝑒 𝑅𝑒𝓈𝓉𝒶𝓊𝓇𝒶𝓃𝓉 𝒾𝓃 𝒮𝒽𝑒𝓀 𝒦𝒾𝓅 𝑀𝑒𝒾品香以前簡直係我既飯堂咁濟,最鐘意食佢既蜜桃沙拉骨菜飯。今日特登黎番黎食,點知原來過左下午2:30 就冇得叫🥲🥲🥲唯有嗌其他下午茶,下次早d黎食😞🌟 豬扒雲南酸辣米線($34)平時食開品香既小菜或者炒野,竟然連酸辣米線都有,米線可以配雞扒、豬扒、雞翼、牛扒、雪菜肉絲、五香肉丁等等好多選擇。上到黎又似模似樣喎😍佢既豬扒整到好淋好易咬,而且亦都煎過黎,好香呀。米線都幾滑,湯入面加左咸酸菜同豆辨醬,同米線舖食到既湯底好大分別,不過都叫做家常味道。🌟鮑魚汁章魚雞粒撈飯 ($41)呢個炒飯幾好味,上面既飯炒得脆脆地,個汁啱啱好,唔會過濕或乾,雞肉份量都好足!😍📍品香中西風味餐廳石硤尾南山村南山商場平台204-205及210-213號舖

🌟 豬扒雲南酸辣米線($34)

🌟鮑魚汁章魚雞粒撈飯 ($41)

📍品香中西風味餐廳
石硤尾南山村南山商場平台204-205及210-213號舖
2021-06-27 966 views
星期五晚約左兩個舊同學出黎聚聚,咁岩自己想試呢間,於是乎我就提議一試,宜家好左唔使排隊可以打電話訂定位,唔使喺外面排咁耐。朋友一坐低就話要叫杯朱古力飲,keep緊fit既我焗住跟,朱古力就正常水準,夠濃夠味,cream 都好多下。我地叫左四味餸:南乳炸豬手,XO醬火焰牛柳,椒鹽九肚魚、西蘭花扒帶子吊片,總括黎講,四樣野都普通水準,你話佢好好食又唔算,話佢唔好食又唔係,而且全部都好多油,連個西蘭花都係油浸咁,師傅比較重手既類型。南乳炸豬手:炸得夠乾夠脆,但就唔係好大舊同多肉,味道ok既。XO醬火焰牛柳:就真係純粹有個火焰🔥,味道普通,同埋太多油,我地都冇食晒。椒鹽九肚魚:睇落就幾靚,外皮都算夠乾,但咬落口就有d林同埋入口唔夠熱,以前細個食過果d通常外皮夠脆入口熱辣辣最好食。西蘭花扒帶子吊片:正常味道,但就落得太多油,影響左個食慾!可能個人口味偏淡,不喜勿插,呢間我覺得質素普通,但可以一試既!
西蘭花扒帶子吊片:正常味道,但就落得太多油,影響左個食慾!
南乳炸豬手、火焰XO 醬牛柳粒、椒鹽九肚魚
  • 南乳炸豬手
  • 凍朱古力
2021-06-27 503 views
如果唔係食佢,都唔會特登黎呢度我哋大約1點嚟到,比較多人食碟頭飯感覺上似係大排檔/茶記,但午市都有得叫小炒一路食緊嘅時候,都見到好多人慕名而來因為臨近父親節,有啲食物嘅價錢都貴咗少少明太子炒飯 $57幾香口,飯粒粒分明,不過啲蟹柳太大粒有啲搶味啫啫通菜煲 $78本身就咁一個煲,上菜嘅時候係你面前炒,望住佢「炸」一聲,其他枱啲人都望晒過嚟🤣🤣 幾eye catching 椒鹽九肚魚 $98 (原本$88)太大份,如果可以叫半份就好,同其他嘢食相比,就比較冇乜特別,出面都食到嘅質素火焰蜜椒牛柳粒 $118(原本$113)都係其中一點打卡菜,碟上面有啲類似蠟嘅燃料,黎到嘅時候係你面前點火,所以夾嘅時候都要小心啲。 呢個餸用嚟送飯好好,因為佢比較多汁,連其他嘅配菜都好甜南乳炸豬手 $98 (原本$88)大約有5-6舊,記得要趁熱食,啱啱嚟到脆卜卜好好食👍🏻見人人都叫呢個朱古力加忌廉,其實咩都就冇乜特別,不過係一間茶記/大排檔嘅餐廳黎講,就比較少見有得賣總結:食物有鑊氣,有啲餸都幾特別,整體食物比較濃味,鍾意濃味嘅朋友可以黎試吓,不過食完之後會有啲口乾
如果唔係食佢,都唔會特登黎呢度
我哋大約1點嚟到,比較多人食碟頭飯
感覺上似係大排檔/茶記,但午市都有得叫小炒
一路食緊嘅時候,都見到好多人慕名而來
因為臨近父親節,有啲食物嘅價錢都貴咗少少

明太子炒飯 $57
幾香口,飯粒粒分明,不過啲蟹柳太大粒有啲搶味

啫啫通菜煲 $78

椒鹽九肚魚 $98 (原本$88)

火焰蜜椒牛柳粒 $118(原本$113)
呢個餸用嚟送飯好好,因為佢比較多汁,連其他嘅配菜都好甜

南乳炸豬手 $98 (原本$88)
大約有5-6舊,記得要趁熱食,啱啱嚟到脆卜卜好好食👍🏻

2021-06-19
Type of Meal
Lunch
Celebration
Father's Day
  • 火焰牛柳粒
  • 南乳炸豬手
#lunch第一次去石硤尾ʕ •ᴥ•ʔ感覺好懷舊好似去咗電影入面嘅香港咁,仲見到好多中學生,已經好耐冇見到咁多著校服嘅學生啦( ;´Д`).蜜桃沙拉骨菜飯🍑🍖🥬本menu好多版好多字・'(*゚▽゚*)'・選擇困難+讀寫障礙的我閱讀咗好耐,一見到「菜飯」兩隻字就好似見到Mr right咁:係你啦٩(˃̶͈̀௰˂̶͈́)و沙拉骨同預想中一樣好食,但估唔到菜飯不止是菜飯,仲有啲雞油味(・ω・)ノ所以應該係雞菜飯/菜雞飯先啱四川回鍋雞球飯🍚唔係我食,只記得好香(=´∀`)人(´∀`=)聞到就肚餓了凍朱古力🍫🍹見到呢到的凍朱古力係必試,個日又好熱,所以就叫咗。點知嚟到,冇忌廉係上面嘅?!(*゚▽゚*)點解openrice上面個個都有忌廉我冇嘅??內向的我再次翻查好多字的menu,係得一個朱古力咋喎冇第二款忌廉朱古力㗎喎!原來,係要講加忌廉先會有忌廉嘅(´・_・`)點解冇人講㗎,好彩阿姐幫我加返ʕ •ᴥ•ʔ不過我覺得其實又唔係真係好特別,應該係紫色罐個隻吉百利粉,苦苦地嘅朱古力,只係上面有忌廉好靚,未至於必試啦。
#lunch

蜜桃沙拉骨菜飯🍑🍖🥬

四川回鍋雞球飯🍚
唔係我食,只記得好香(=´∀`)人(´∀`=)聞到就肚餓了

凍朱古力🍫🍹
2021-05-06 794 views
here is the tradition cityu restaurant in shek kit mei. i hv tried thousand times with a high quality assurance. let cut the shiit talksthis time we ordered 3 dishes1. salad bone.u see fries ribs bone mixed with salad and can peaches. a easy make food maintain a high quality taste. i dont what its added the bone has a special flavour make u addicted.2. hollow veggie in jerjer-bowljerjer is sound adj. describing the food contacting a really hot metal bowl which use to keep the food warm and is a

this time we ordered 3 dishes
1. salad bone.

jerjer is sound adj. describing the food contacting a really hot metal bowl which use to keep the food warm and is a grestest invention in hk winter. thats stimulate your enjoyment in both vision and hearing. u can see the veggie dancing in bowl. but becareful it really hot. well, it tastes like fresh veggie.

3. rotten tofu saurce and fries pork limbs.
holy crispy deep fires pork limbs, very very hot air and u hv to drink plenty water to compensate it. i dont like the separated rotten tofu sauce as it mixed with rice wine. a bit tooo strong taste and its tooo salty.

4. iced chocolate
rich coco power, doesnt mix with liquid sugar. good for coco lover.

price is a bit expensive 400 for 2 person.
portion normal. good try!💗

#food #hkfood #delicious #yummy #igfood #foodig #hkfoodpoet #ot_toinfinity #閃電五連鞭 #品香樓
salad  bone
hollow  vege  in  jerjerbowl
rotten  tofu  fires  pork  limbs
2021-05-01
$200 (Tea)
salad  bone
hollow  vege  in  jerjerbowl
2021-05-01 2190 views
以前喺附近讀書嘅時候,經常嚟食飯,後來畢咗業之後都冇嚟過,今晚去完又一城買嘢,但又唔想喺又一城食晚飯, 於是乎就諗起附近南山村嘅品香樓。品香樓就好似入咗室內嘅大排檔,唔知係咪搬咗新舖,感覺上比以前乾淨同坐得舒服好多。我哋重點叫品香樓熱賣排行榜嘅食物凍朱古力差不多每一台都會order,佢哋杯朱古力嘅特色係上面加咗好多cream,我鍾意將啲cream同朱古力攪勻你飲,特別好味。紅豆冰比凍朱古力細杯,紅豆唔多,但好林,唔係太甜,可以接受。西蘭花花枝帶子帶子唔係好多粒,反而花枝就比較多,帶子嘅size適中,花枝就好大片,西蘭花炒到剛剛好,味道好。南乳炸豬手豬手嘅表皮好似炸到好香脆,其實唔係好脆,皮下黐住豬手嘅肥肉,即係我哋平時食豬手好鍾意食嘅骨膠原,所以唔會太乾,同南乳醬一齊食,好惹味,可惜骨太大肉太少。火焰密椒牛柳粒侍應會在我哋面前點火,火唔會太大,過咗一段時間先至會熄滅,所以呢個餸菜一直都保持住熱辣辣。我第一口咬落去已經覺得佢好惹味,再食埋佢啲薯仔同椒,簡直係絕配,望落去好似細細兜,其實有好多牛仔粒,同埋佢有好多汁,用嚟撈飯食一流。但畧甜和多油。蜜桃沙拉骨,炸香了的豬肋條加上沙律醬和蜜桃,

我哋重點叫品香樓熱賣排行榜嘅食物

凍朱古力

紅豆冰比凍朱古力細杯,紅豆唔多,但好林,
唔係太甜,可以接受。

凍朱古力,紅豆冰

西蘭花花枝帶子

西蘭花花枝帶子

南乳炸豬手

南乳炸豬手

火焰密椒牛柳粒

蜜桃沙拉骨,炸香了的豬肋條加上沙律醬和蜜桃,
酸酸甜甜好開胃。味道唔錯。

蜜桃沙拉骨

金銀蛋白菜仔,白菜仔好鮮甜,上湯底好夠味,
但皮蛋係碎粒,分量比較少。這個菜式看似好
簡單,但出奇地好食。

金銀蛋白菜仔

鍋貼芝麻蝦,夠晒特別,初時見到表面以為好少蝦,原來咬入口有好多蝦,配合甜酸醬,特別好食,最好趁熱食,凍咗會無咁好食。

鍋貼芝麻蝦

風沙雞半隻,炸到好脆,做得出色,就算凍咗都仍然好脆。好食。

風沙雞半隻

黃金花枝,外層係鹹蛋黃,裡面係墨魚,最初
以為外面是酥脆的,原來唔係,咬落是淋的,
非常香口惹味,但食咗幾件就覺得有啲膩。

黃金花枝

總結:食物有大排檔嘅鑊氣,但環境又比大排檔舒服和衛生,而且食物有特色,有水準,服務態度好,誠意推介。

蜜桃沙拉骨
金銀蛋白菜仔