2021-10-10 23 views
今日經過中環見到一間好靚既cafe見仲有時間 決定去嘆個lunch呢度有唔同既主食有toast/pasta我就叫左個everthijg toast有煙三文魚 牛油果 cream cheese等牛油果砌到花既形狀 打卡一流仲鋪上左d食用花超級吸睛成個Toast既味道好豐富 烘得好脆牛油果同cream cheese好夾飲品選左rose latteRose既味道夠重 有玫瑰既花香成杯latte唔會覺得苦呢度最出名既gelato當然都要試下我選左椰子同開心果味花形既gelato真係好靚Gelato好錦滑開心果味好重推介👍
今日經過中環

Gelato好錦滑
開心果味好重
推介👍
2021-10-09 20 views
🫖Tea time係中環搵左呢間咖啡店除左比店鋪外牆既壁畫吸引之外亦都好想下試店內主打既gelato🍦🥑Avocado Toast W/ Dukkah $95除左賣相掂之外味道都非常唔錯✨牛油果砌成花既形狀放係紅菜頭鷹嘴豆泥上面紅同綠既顏色好鮮艷,賣相💯非常吸引食慾牛油果新鮮軟綿,紅菜頭鷹嘴豆泥香甜幼滑😋原本都有啲擔心兩個味道會唔夾,不過食落又唔會牛油果同紅菜頭鷹嘴豆泥都好軟淋淋,幾清新多士係烘左既酸種麵包,唔好唔個名呃到(其實個包唔酸的🙊)面頭又有少少開心果碎、芝麻、香草同鹽提味 🧂少少既調味料令呢個多士清新得黎唔會咁單調❕🌹☕️Rose Latte 有拉花好靚,普通一杯咖啡既擺盤都非常精緻👅🍦Gelato點左白桃味,玫瑰造型堆得好立體🌷口感紮實有冰感,影完相都唔會溶晒👍無論係主食、飲品同gelato都係用玫瑰做主題🌹每個菜式都靚到好似一件藝術品🌺好睇又好食❗️
🫖Tea time係中環搵左呢間咖啡店
除左比店鋪外牆既壁畫吸引之外
亦都好想下試店內主打既gelato🍦

🥑Avocado Toast W/ Dukkah $95
除左賣相掂之外味道都非常唔錯✨
牛油果砌成花既形狀放係紅菜頭鷹嘴豆泥上面
紅同綠既顏色好鮮艷,賣相💯非常吸引食慾
牛油果新鮮軟綿,紅菜頭鷹嘴豆泥香甜幼滑😋
原本都有啲擔心兩個味道會唔夾,不過食落又唔會
牛油果同紅菜頭鷹嘴豆泥都好軟淋淋,幾清新
多士係烘左既酸種麵包,唔好唔個名呃到
(其實個包唔酸的🙊)
面頭又有少少開心果碎、芝麻、香草同鹽提味 🧂
少少既調味料令呢個多士清新得黎唔會咁單調❕

🌹☕️Rose Latte
有拉花好靚,普通一杯咖啡既擺盤都非常精緻👅

🍦Gelato點左白桃味,玫瑰造型堆得好立體🌷
口感紮實有冰感,影完相都唔會溶晒👍

無論係主食、飲品同gelato都係用玫瑰做主題🌹
每個菜式都靚到好似一件藝術品🌺好睇又好食❗️
全部都係玫瑰花🌹花花餐、花花雪糕、花花咖啡每日返工都經過呢一間好特別嘅小店 但係因為好忙成日出去見客滿時間少今日終於畀我有機會可以品嘗到呢一間小店有好多款餐架,全部都有牛油果㗎喎😍啲牛油果個嗰都整到成朵花🌹咁添💖Everything Eggs Benny 138係乜嘢嚟㗎呢😍裏面有兩塊法式脆卜卜嘅多士,而多士上面有兩塊義大利熏火腿,再酏上兩隻半熟雞蛋,而半熟雞蛋下面有d辣辣地好嘢味嘅波菜,最重要係有兩個砌成牛油果花嘅牛油果,睇下係咪好靚呢 🌹旁邊再配上荷蘭酸辣醬(類似美乃滋的醬料)望落去有一種唔知由邊到食起嘅感覺💖因為賽在太靚啦🌹切開小小隻蛋巳勁有好多蛋王汁流出泥😍😍流心蛋再加上義大利熏火腿及多士一齊食🤩好豐富嘅味道呀👏👏👏熏火腿有少少似parma ham嘅感覺,仲董煙味加埋蛋王汁好好味♥️而d波菜有小小辣夾埋多士及熏火腿又有另外一種辣辣地嘅味道yummy👍😋💯兩朵花形嘅牛油果d果肉軟綿绵Creamy好正呀fresh 👏👏再來一杯熱玫瑰鮮奶咖啡, 就咁飲杯咖啡呢就好滑同好濃郁嘅咖啡味☕如果你喺另外一邊飲呢😍就有另外一番風味,喺有玫瑰花瓣嗰邊飲呢🌹就真係飲到玫瑰花味呀,係玫瑰花味咖啡💯第一
全部都係玫瑰花🌹花花餐、花花雪糕、花花咖啡

Everything Eggs Benny 138

再來一杯熱玫瑰鮮奶咖啡, 就咁飲杯咖啡呢就好滑同好濃郁嘅咖啡味☕如果你喺另外一邊飲呢😍就有另外一番風味,喺有玫瑰花瓣嗰邊飲呢🌹就真係飲到玫瑰花味呀,係玫瑰花味咖啡💯第一次飲真係好好飲 👍👍

再嚟多個甜品包保你哋見到都興奮呀🌹🌹 就係玫瑰花雪糕🌹一块块玫瑰花瓣嘅雪糕呀🌹🌹睇唔睇到呀😍係咪好靚呢🤩食落去仲係真係有玫瑰花味㗎😋♥️🌹真係值得一試👏👏試咗你返唔到轉頭🤭🤭真係超級香嘅玫瑰留喺口裏面😘😘真係大滿足💯💯今日可以食到咁多花型同花味嘅美食🌹🌹

#katkatfoodies
2021-10-02 210 views
出開中環做嘢,見有2小時空檔,自己周圍行下😌慢活一下吧!途經士丹頓街見到呢間Cafe外面牆身璧畫吸引住,幾特別😍决定入去悠閒一吓。餐廳以白色木色裝潢為主,環境感覺好清新舒適☘🍀餐牌大多以玫瑰花🌹為主題Everything toast $138(All day Brunch)Smoked Salmon Cream Cheese & ChivesAvocado, Beet Hummus & Pistachio Dukkah一上枱已經忍唔住講😍好靚🌹份量都不少,用牛油果🥑一層層砌出朵玫瑰花,靚到咁點捨得食呀😆Toast烘得非常香脆,我要慢慢欣賞牛油果🌹續塊花瓣食😆煙三文魚面曬上杜卡香料和紫乾花😍顏色配搭好靚。另外好喜歡用紅菜頭製成嘅甜菜根鷹咀豆泥,撈埋一齊食感覺另一種風味😋🌹Rose Latte☕ $45平時好少飲Latte, 呢杯Rose Latte飲落感覺沒有苦澀,但又唔因為玫瑰花甜味蓋過咖啡味,咖啡好香滑☕質素唔錯。🌹🍦Handcrafted Gelato Rose $50士多啤梨味夠香濃,味道酸酸甜甜,裡面仲有土多啤梨果肉添😍造型又靚啱哂喜歡打卡女仕們📸
出開中環做嘢,見有2小時空檔,自己周圍行下😌慢活一下吧!

餐廳以白色木色裝潢為主,環境感覺好清新舒適☘🍀
餐牌大多以玫瑰花🌹為主題

Everything toast $138
(All day Brunch)
Smoked Salmon
Cream Cheese & Chives

🌹Rose Latte☕ $45

🌹🍦Handcrafted Gelato Rose $50

2021-09-28
  • Rose  Latte
  • Everything  Toast
2021-09-30 31 views
好耐無去過Barista by Givrés啦,🌹🌹好掛住cafe嘅玫瑰花雪糕同玫瑰花多士。🌞今朝送完囡囡返學,一個人嚟嘆早餐,非常豐富。來一杯玫瑰冰滴咖啡,❄️冰涼嘅口感好醒神。隻杯靚到好似藝術品,仲有塊玫瑰花瓣,飲品散發淡淡玫瑰香。main course 選擇了 everything egg benny,材料豐富,有砌成玫瑰花嘅牛油果,菠菜,2隻蛋,ham,靚到好似藝術品 💞仲好健康。😋最尾嘆過玫瑰gelato做甜品,真係靚到唔捨得食😍

🌞今朝送完囡囡返學,一個人嚟嘆早餐,非常豐富。

😋最尾嘆過玫瑰gelato做甜品,真係靚到唔捨得食😍

2021-09-30
  • Handcrafted Gelato Rose
今日係中秋節翌日🌕 喺參見活化後嘅中環街市之前,當然要搵間特色Cafe打下卡🎯🥑Everything Toast $138先講賣相,淨係朵牛油果玫瑰我都過去啦花花已經夠吸引🙈塗上一層牛油嘅多士非常香脆!牛油果花上邊加左一啲堅果粒作為點綴,令到味覺嘅層次更加昇華👍🏽 ☕️Rose Latte $45咖啡上邊除咗有拉花之外仲有玫瑰嘅碎碎,而且咖啡嘅酸度啱啱好😌 💚Smoothies (Super Green) $50千祈唔好俾佢嘅綠色外表嚇親,入口係非常清新嘅感覺,絕對係一個小驚喜😊最大亮點係佢哋亦都有手工意大利雪糕,玫瑰花瓣造型嘅雪糕簡直係浪漫至極,有10隻口味啊🤩🤩 而我今次食嘅玫瑰味道,味道微甜,絕對係夏天嘅小確幸🌹推薦指數:🌕🌕🌕🌕🌗(5🌕滿分)食物精緻,適合打卡,環境夠chill

🥑Everything Toast $138
Everything Toast

☕️Rose Latte $45
Rose Latte

💚Smoothies (Super Green) $50
Smoothies (Super Green)

手工意大利雪糕

2021-09-22
Everything Toast
Rose Latte
Smoothies (Super Green)
手工意大利雪糕
2021-09-26 24 views
本身喜歡有花花主題嘅cafe,呢間嘅食物及甜品都有花花嘅造型,用牛油果造成花形,好多地方都搵到,但雪糕🍦整到花形,其實係香港唔多地方有,但同時2者都可以一齊食到嘅,非呢間肯花心思嘅cafe莫屬,港女嘅我一定要黎試吓啦!食物及雪糕選擇唔太多,所以有選擇困難症嘅人應該冇煩惱😆。由於而家嘅天氣都熱,點咗雪糕想影多啲打卡相就有啲困難啦!因為雪糕好快溶化,建議諗清楚想點影先好買雪糕,唔好買咗返嚟先諗點樣影,或者冬天先嚟食。😆😂會再光顧嘅cafe😊
食物及雪糕選擇唔太多,所以有選擇困難症嘅人應該冇煩惱😆。
會再光顧嘅cafe😊
2021-09-25
Lunch
  • Everything Eggs Benny
  • Brownie & rose
2021-09-26 23 views
Barista by Givrés 位於中環Soho區,餐廳嘅Brunch 及Gelato 都擁有美麗嘅玫瑰花造型,真係靚到唔捨得食,再加上一杯靚咖啡,造就成一個完美嘅brunch! Rose Latte $ 45精美嘅天鵝拉花加上少少玫瑰花花瓣,好吸引!咖啡味與鮮奶味平衡,正呀!Everything Egg Benny $138身為牛油果控,有牛油果玫瑰花嘅多士,係必點之選!軟綿幼滑嘅牛油果,流心蛋加上荷蘭醬汁,仲有咸香嘅ham,整體味道層次豐富!Handcraft Gelato Rose - Pistachio $50玫瑰花賣相真係令人心花怒放,加上甜度適中嘅Gelato,絕對係打卡必備!

Rose Latte $ 45

Everything Egg Benny $138

2021-09-25 22 views
下午茶真係食得好寫意呢~❣️難得中午同朋友經過中環💓當然要趁機一是試下Rose花瓣形狀嘅icecream啦!😍試咗2款野食+兩杯飲品,一個main course同埋雪糕,同friend都非常盡興~我哋要左佢嘅火腿班尼迪蛋三文治,Eggs Benedict夠出色。中間半熟,濃郁蛋漿配埋麵包食,好好味!而火腿亦有鹹香嘅口感,食落去同麵包好match。雪糕嘅花花打卡,真係令人心動❤望落靚,食落都好香,質感好滑。諗唔到咖啡上面都仲有雪糕可以食,真係好驚喜!

2021-09-23 26 views
自從工作太忙後,喜愛去咖啡店嘆下咖啡,調節一下心情,上星期便去了位於中環 Barista by Givrés食野。店舖外牆的畫已經吸引目光。咖啡選了Lavender Latte薰衣草咖啡。咖啡質感幾幼滑,加上薰衣草香味,令人感覺放鬆,雙重口感。主菜選了Everything Eggs Benny。材料豐富,有風乾火腿,水煮蛋,牛油果,菠菜,多士。賣相精緻,牛油果整成玫瑰花形。水煮蛋控制時間剛好,一切開,蛋黃流出,配合風乾火腿,菠菜一齊食,多重口感。牛油果熟度也啱啱好,所以特別好味。最後,點了Gelato,揀左玫瑰味。最特別之處,將Gelato整成一朵玫瑰花,好有心意,味道幾清新,甜度適中。

店舖外牆的畫已經吸引目光。

咖啡選了Lavender Latte薰衣草咖啡。

咖啡質感幾幼滑,加上薰衣草香味,令人感覺放鬆,雙重口感。

主菜選了Everything Eggs Benny。

材料豐富,有風乾火腿,水煮蛋,牛油果,菠菜,多士。

賣相精緻,牛油果整成玫瑰花形。

牛油果熟度也啱啱好,所以特別好味。

最後,點了Gelato,揀左玫瑰味。

• Everything Eggs Benny
今日係中秋節翌日🌕 喺參見活化後嘅中環街市之前,當然要搵間特色Cafe打下卡🎯🥑Everything Toast 先講賣相,淨係朵牛油果玫瑰我都過去啦花花已經夠吸引🙈塗上一層牛油嘅多士非常香脆!牛油果花上邊加左一啲堅果粒作為點綴,令到味覺嘅層次更加昇華👍🏽 ☕️Rose Latte 咖啡上邊除咗有拉花之外仲有玫瑰嘅碎碎,而且咖啡嘅酸度啱啱好😌 💚Smoothies (Super Green) 千祈唔好俾佢嘅綠色外表嚇親,入口係非常清新嘅感覺,絕對係一個小驚喜😊最大亮點係佢哋亦都有手工意大利雪糕,玫瑰花瓣造型嘅雪糕簡直係浪漫至極,有10隻口味啊🤩🤩 而我今次食嘅玫瑰味道,味道微甜,絕對係夏天嘅小確幸🌹最後大家仲可以喺旁邊嘅特色牆打卡😆😆店內嘅環境,都有唔少打卡位㗎❣️—————————— 食物質素:8/10 環境衛生:8/10 舒適度:6/10 服務:7/10 性價比:7.5/10 總評分:7.3/10 ——————————#foodblogger #foodlover #foodie #hkfoodie #相機食先 #中環

🥑Everything Toast

☕️Rose Latte

💚Smoothies (Super Green)

最後大家仲可以喺旁邊嘅特色牆打卡😆😆

店內嘅環境,都有唔少打卡位㗎❣️

——————————
總評分:7.3/10
——————————
2021-09-22
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
2021-09-22 13 views
Soho區嘅Barista by Givrés,有齊Brunch、Coffee、同埋Gelato,好多客人都係朝早跑完步,過嚟食個靚Brunch,嘆返杯咖啡,享受一下柔和嘅日光,成件事真係超級治癒!Lavender Latte $ 45有靚靚拉花,個人都醒神啲!杯Latte各方面都好Balance,微微嘅薰衣草令成杯咖啡變得更優雅!跟埋印花卡,10杯送1杯,15杯仲要送埋Gelato,抵玩!Everything Toast $138漂亮嘅牛油果玫瑰花軟綿可口,最特別嘅係加咗少少孜然籽做調味,成件事勁討好!伴碟嘅係紅菜頭鷹咀豆蓉,仲有開心果碎,同煙三文魚多士好夾,好睇又好食!Handcraft Gelato Rose - Mango $50全手工製作嘅Gelato,弄成誘人嘅玫瑰形狀,賣相深受女士們歡迎,芒果味甜美怡人,打卡必備!

Lavender Latte $ 45

Everything Toast $138

2021-09-20 16 views
某天早上突然想食個豐富既早餐,於是就一早去左呢間環境好靚白色為主感覺好舒適,坐响高吧台既位置望住外面既街景,真係好寫意,我叫左一份牛油果everything egg benny,上碟既時候真係wa左一聲好靚用牛油果堆砌成既花型,口感軟熟,而且造型好似一個笑哈哈既樣甘,加配用紅菜頭鷹咀豆加芝麻既醬汁酸甜開胃,又健康又護膚,個蛋仲要係流心岩岩好,加埋菠菜同麵包真係好夾仲有一杯好特別既薰衣草cold blew,好香濃薰衣草香味同埋好特別既pistachio 花花雪糕,令小編過左一個好治癒悠閒既早上。

仲有一杯好特別既薰衣草cold blew,好香濃薰衣草香味

3K
2021-09-19 18 views
坐在cafe內,享受著美食,聽著音樂,望著人來人往的中環行人天橋,是多麼的休閑自在啊!Avocado Toast w/Dukkah 潮興酸種飽,外層脆口,內裡軟綿。麵包面層塗了一紅菜頭混合鷹嘴豆造成的泥,不知是否加入了一些香料,有獨特的味道,有中東菜feel,哈哈…。滿滿的牛油果花,不單只好味還可打卡。灑上了開心果碎和薰衣草乾花,整個配合起來,綿潤,天然的味道,好配搭,簡單又好食。Lavender Latte一杯普普通通的latte, 不知為何加入了薰衣草原素就變得不一樣,散發出花香,誘人。Gelato Rose賣相美得不捨得吃掉。看見花朵盛開,好開心!意大利gelato 出名滑溜又不太甜,非常好味。花瓣是椰子味,花芯是開心果味。清淡的椰子香,配濃厚開心果味,好夾。

Avocado Toast w/Dukkah
潮興酸種飽,外層脆口,內裡軟綿。

Lavender Latte

Gelato Rose
賣相美得不捨得吃掉。看見花朵盛開,好開心!
意大利gelato 出名滑溜又不太甜,非常好味。
花瓣是椰子味,花芯是開心果味。
清淡的椰子香,配濃厚開心果味,好夾。
2021-08-16
2021-09-19 32 views
今日放假去左港島區行下,行完翻新左嘅中環街市,隨斜路上去繼續行,見到一間外牆好多壁畫嘅一間cafe, 壁畫好靚,靚到吸引左我入去。Cafe入面唔太大,裝修都簡簡單單,坐落好舒服。我叫左一個set:everything toast, iced rose latte, white peach gelato 食物賣相好靚,gelato會整成花形🌸 白桃味好出,好甜Everything toast食落好多層次,有牛油果🥑,cream cheese, smoke salmon,賣相都好靚,打卡一流👍🏻

Cafe入面唔太大,裝修都簡簡單單,坐落好舒服。

食物賣相好靚,gelato會整成花形🌸 白桃味好出,好甜

2021-09-16
$200 (Tea)