去日本旅遊嘅時候最鍾意去日式居酒屋同燒鳥店宜家冇得去 唯有喺香港搵下邊度有好食嘅日式串燒上次喺附近食完法國菜 見到呢間bar n restaurant好似幾特別於是今日有機會又過黎試下因為係酒吧嘅關係 餐廳環境比較暗 西式裝修以黑色為主 檯凳都係黑色 兩邊牆身都係暗鏡 雖然地方細細 但空間感十足 感覺舒服雖然西式裝潢但係主打日本菜呢個配搭其實幾好 因為串燒送酒一流我地分別嗌左三round第一round叫左最鍾意嘅野食:雞肝 雞翼 雞心 雞皮 雞腿肉 雞泡魚乾 牛舌 帆立貝第二round就試呢度餐廳推介嘅野食:燒牛扒 蟹膏大虎蝦 燒鱈魚乾 免治雞肉棒 飯糰最後一round其實都飽飽地 主要係飲酒所以就叫左炸物黎做佐酒小食:唐揚炸雞 炸雞軟骨基本上全部雞嘅食物都非常推薦 尤其係雞肝 要知道雞肝真係好難燒得好食 有時喺日本食都偶有失望 但呢度嘅雞肝真係燒得好好 仲有雞腿肉同雞肉棒我都覺得有驚喜 值得一試除左雞之外 呢度嘅燒牛扒都好好食 一啲都唔韌 仲好juicy 牛舌一樣唔乾唔韌好好食唔知係咪飲左酒嘅關係 宜家睇返啲相先知當時影到濛晒 真失禮😂雖然相影得唔好 但都無減食物嘅美味有機會都會再黎
去日本旅遊嘅時候最鍾意去日式居酒屋同燒鳥店

唔知係咪飲左酒嘅關係
宜家睇返啲相先知當時影到濛晒 真失禮😂
雖然相影得唔好 但都無減食物嘅美味
有機會都會再黎

黨99就喺西環有浪打上黎路面嗰個位,嘆完高質嘅串燒同埋Cocktail,再出去睇下無敵海景,心情都靚返晒!輝夜 $98黨99的Signature Cocktail之一,以乾花作伴,份外優雅!輝夜以清酒作主調,配以葡萄Liqueur、桃和檸檬,清爽中帶一點香甜,十分好喝!Purple Rain $68賣相漂亮,以藍莓、桃、檸檬和伯爵茶調配的Mocktail,清新淡雅!雞泡魚乾 $56極其香口鮮味,而且能嘗到油脂甘香,送酒一流的小食!雞翼 $38雞皮燒至微焦,格外香脆可口,而肉質仍保持幼嫩,唔錯!雞皮 $32加鹽花燒至焦香的雞皮,卜卜脆!免治雞肉棒 $48以雞肉和軟骨製成的雞肉棒,爽脆的口感相當特別,配埋黎自日本嘅生雞蛋同埋香甜嘅醬汁一齊食,Yummy!黑豚肉 $36肥美的黑豚肉,脂肪位置燒到出晒油,入口甘香誘人!牛舌 $48烤得香口惹味,而且牛舌味道突出!一口和牛 $52和牛香超突出,輕輕一咬就滿口油香,勁Juicy!帆立貝 $36七味粉都掩蓋唔到帆立貝嘅鮮味!牛肉稻庭烏冬 $98烏冬又滑又煙靭,牛肉份量都幾多,堆得滿滿的,而且肉質軟腍可口!

輝夜 $98

Purple Rain $68

雞泡魚乾 $56

極其香口鮮味,而且能嘗到油脂甘香,送酒一流的小食!

雞翼 $38

雞皮燒至微焦,格外香脆可口,而肉質仍保持幼嫩,唔錯!

雞皮 $32

加鹽花燒至焦香的雞皮,卜卜脆!

免治雞肉棒 $48

黑豚肉 $36

肥美的黑豚肉,脂肪位置燒到出晒油,入口甘香誘人!

牛舌 $48

烤得香口惹味,而且牛舌味道突出!

一口和牛 $52

和牛香超突出,輕輕一咬就滿口油香,勁Juicy!

帆立貝 $36

七味粉都掩蓋唔到帆立貝嘅鮮味!

牛肉稻庭烏冬 $98

2021-01-04 35 views
🖤🤍西環呢間黑白調嘅酒吧餐廳主打日式串燒及多款特色Cocktails同Mocktails~室內都有日光,日頭去邊嘆🍹邊食🍢都幾chill~~🍸呢杯Cocktails《Nippon Cigar 葉捲 $118》用上日本威士忌Nikka Whisky,味道比較蘇格蘭輕柔,再加上有花香的Lilac和柚子果茸,整體清新易入口。🍹呢杯Mocktails《Purple Rain $68》由藍梅、桃茸、檸檬汁混成,再加埋伯爵茶無咁酸甜又清香啲~🍠飲野加埋《番薯條 $58》無得輸~~邊飲邊食停不了!🐔《唐揚炸雞 $68》- 唔錯噃!《唐揚炸雞 $68》之餘,熱辣辣咬開又有肉汁,蘸埋沙律醬oishi~~ #串燒 有驚喜,水準比預期高:🍢《牛舌 $48》- 唔韌又有鹽香~🍢《白鱔 $48》- 皮脆肉嫩又彈牙~🍢《廣島蠔 $48》- 無點縮水仍然大隻又香甜~🍢《雞心 $26》- 爽口唔硬~🍢《帆立貝 $36》- 好彈牙再加埋7味粉仲惹味~🍢《雞腿肉 $26》- 嫩滑有肉味,加埋蔥同芝麻更香口~🍢《免治雞肉棒 $48》- 雞肉入面嘅軟骨同碎,好有口感,最愛加埋雞蛋同醬油調味~🍢《明太子飯糰 $42》- 外層加

🍠飲野加埋《番薯條 $58》無得輸~~邊飲邊食停不了!

#串燒 有驚喜,水準比預期高:

🍢《牛舌 $48》- 唔韌又有鹽香~
🍢《白鱔 $48》- 皮脆肉嫩又彈牙~

🍢《廣島蠔 $48》- 無點縮水仍然大隻又香甜~
🍢《雞心 $26》- 爽口唔硬~

🍢《帆立貝 $36》- 好彈牙再加埋7味粉仲惹味~
🍢《雞腿肉 $26》- 嫩滑有肉味,加埋蔥同芝麻更香口~

🍢《明太子飯糰 $42》- 外層加埋芝麻一齊燒幾香脆~中間夾有明太子提味~

佢地Sat & Sun 都有Weekend Brunch~$99仲有free flow添🥂
2020-12-25
$250 (Lunch)
2021-01-04 20 views
西環近碼頭呢邊嘅酒吧好開揚又chill勁高樓底勁舒服同埋有得食下串燒再加飲下嘢真心正有少少海風吹入嚟架好老實講咁嘅地段 串燒咁嘅價位真係超值串燒仲要即叫即燒嘅 份量都唔細我哋唔算好餓所以冇叫啲好飽肚嘅食物.✅串燒推介牛脷 一口和牛 廣島蠔 原隻大虎蝦牛肉全部都好juicy好香牛味少少調味料已經非常好食廣島蠔有兩隻 燒得好香仲有好重嘅海鮮味原隻大虎蝦有成隻手咁大啖啖肉又爽又甜✅因為我唔飲酒所以叫咗兩杯無酒精飲品purple rain同kelly green都好清新又大杯好icy.呢個咁chill嘅環境好舒服岩晒同朋友嚟傾計吹水成日都唔會悶.🎀BASH99 Sake & Skewer Bar🎀西環爹核士街1B號地舖
西環近碼頭呢邊嘅酒吧好開揚又chill
岩晒同朋友嚟傾計吹水成日都唔會悶
🎀BASH99 Sake & Skewer Bar
🎀西環爹核士街1B號地舖
2021-01-01 17 views
在堅尼地城的邊陲,有家新開幕的串燒店,除了位置特別,連名字也相當特別,叫黨99。從他們的英文名字BASH推斷,這個黨,應解作PARTY~他們主打日式串燒,定價合理,一串串燒數十元有交易裝潢定位屬於cafe類,令客人坐得很舒適食物:A La Carte 中選了雞翼 $38兩隻肥厚的雞翼以鹽燒製,脆口而僅熟,加上檸檬解一解膩,不錯的前菜!雞腿肉 $26加入了明太子再燒的腿肉十分細嫩,咸香由明太子而來,加上檸檬別有一番風味鱈魚乾$38每塊都爽脆得咯咯聲,跟薯片口感有像到,配creamy的美乃滋吃很不錯原隻大虎蝦 $68兩隻中等size開邊的蝦肉新鮮,彈牙,CP值滿高的安格斯牛扒 $138雖然只有160克的薄切牛扒,但相當肥美Juicy,入口完全無筋,醬汁調味適中,想不到薄燒那麼難控制也可有這種質素唐揚炸雞 $68六大件的炸雞外熱內嫰,配上含芝士跟檸檬的美乃滋醬,重味得來不會很膩秋葵 $26吃一些護胃秋葵 舒緩一下胃部的壓力原條茄子 $52不同外間的原條茄子,他們的茄子比較清,少油少鹽,附以豉油跟少量辣粉,蔥,味足而不膩BONSAI FOREST $68完全是熱帶風情畫的代表,菠蘿,薄荷,青檸

他們主打日式串燒,定價合理,一串串燒數十元有交易

裝潢定位屬於cafe類,令客人坐得很舒適

食物:
A La Carte 中選了

雞翼 $38

雞腿肉 $26

鱈魚乾$38

原隻大虎蝦 $68
兩隻中等size開邊的蝦肉新鮮,彈牙,CP值滿高的

安格斯牛扒 $138

唐揚炸雞 $68

秋葵 $26
吃一些護胃秋葵 舒緩一下胃部的壓力

原條茄子 $52

BONSAI FOREST $68
完全是熱帶風情畫的代表,菠蘿,薄荷,青檸都是開胃又透水涼之物,夏天點很不錯~

黨$108
Other Info. : 串燒不貴,食材質素不低,很值得一試
2020-12-31 28 views
堅尼地城越來越多餐廳近期就發現呢間日式串燒酒吧串燒同cocktails 兩煮都做得好出色點左安格斯牛扒應該係落左少少照燒汁,食落有少少甜味牛味好出好juicy仲點左燒牛舌,都夠厚食落唔會韌輕輕用鹽燒已經好好味牛肉烏冬,烏冬keep到好彈牙牛肉份量都好多烤明太子飯團🍙,外層脆卜卜,口感好好仲點左雞翼、雞肉、雞軟骨最值得讚既係調酒師好有心機調飲品見佢好一絲不苟咁試味我呢杯咁綠既係健康果汁青瓜、菠蘿、青檸、薄荷葉幾樣都係我最愛朋友就點了cosmopolitan 調得好正宗環境好,店員又好nice
堅尼地城越來越多餐廳

近期就發現呢間日式串燒酒吧

串燒同cocktails 兩煮都做得好出色

點左安格斯牛扒

應該係落左少少照燒汁,食落有少少甜味

牛味好出好juicy

仲點左燒牛舌,都夠厚

食落唔會韌

輕輕用鹽燒已經好好味

牛肉烏冬,烏冬keep到好彈牙

牛肉份量都好多

烤明太子飯團🍙,外層脆卜卜,口感好好

仲點左雞翼、雞肉、雞軟骨

最值得讚既係調酒師好有心機調飲品

見佢好一絲不苟咁試味

我呢杯咁綠既係健康果汁

青瓜、菠蘿、青檸、薄荷葉

幾樣都係我最愛

朋友就點了cosmopolitan

調得好正宗

環境好,店員又好nice

2020-12-31 17 views
BONSAI forest 包含咗 菠蘿汁, 再加薄荷, Lime soda, 再加抹茶 , 抹茶嘅顏色, 令MOCKTIAL 變成綠色, 賣相都幾吸引, 畀人一種置身森林既感覺, 一口飲落去, 抹茶嘅香, 再配搭住菠蘿汁, 出奇地夾, 薄荷嘅 香氣, 令到這杯mocktail生色不少安格斯牛扒, 用左日式嘅烹調方法, 日式嘅燒肉汁, 為這個牛扒添上一分鮮香嘅味道, 再加芝麻, 咬落去, 入口非常之多汁, 肉質細嫩滑, 口感不錯!蟹膏大虎蝦, 把大虎蝦斬開一半, 再用燒烤嘅方法, 之後再喺大虎蝦加上蟹膏, 蟹膏嘅脂香, 令到大虎蝦嘅味道更加提升 , 一上枱時, 個蟹膏嘅香味極之吸引, 入口 肉質非常之彈牙。點咗帆立貝, 再加廣島蠔串燒, 廣島蠔個size非常之大, 熟到啱啱好, 咬口非常識creamy, 另外就帆立貝加咗孜然粉一齊燒 , 令到味道更加出, 口感彈牙鮮嫩

2020-12-29 14 views
晚上6點禁堂食都減少了外出,今日一早來到堅尼地城,發現有間日式串燒店,他們更有提供Mocktail / Cocktail,平時小飲開嘅我都忍不住入內,飲番兩杯。BASH 99 主打串燒:雞心、雞腎、大虎蝦等等...見到都想食。Bonsai Forest / Nippon Cigar跟友人各點了一款特色飲品,再配上串燒,真是一大享受。唐揚炸雞經過酥炸後,外層炸皮超薄,而炸雞內肉質還能保持嫩滑,有彈性,真是必點之選。一口甜薯 / 牛舌一口甜薯口感軟糯清甜,一口一粒相當方便。牛舌牛味香濃,肉質彈牙且多汁。雞泡魚乾雞泡魚乾表面燒至金黃,味道鮮甜,一點都不乾身,更吃到啖啖肉汁,真是送酒佳品!牛肉稻庭烏冬牛肉肉味濃郁不韌身,而稻庭烏冬爽滑煙韌。邊個話Lunch 唔可以食串燒、飲番兩杯嫁?食到好野食邊度夠喉?最後都追加了一些串燒:廣島蠔、帆立貝。廣島蠔肥美飽滿,還保持了嫩滑可口的味道;帆立貝味道鮮甜濃郁,彈牙爽口,添了點辣粉,更加惹味。

Bonsai Forest / Nippon Cigar
跟友人各點了一款特色飲品,再配上串燒,真是一大享受。

唐揚炸雞

一口甜薯 / 牛舌
一口甜薯口感軟糯清甜,一口一粒相當方便。
牛舌牛味香濃,肉質彈牙且多汁。

雞泡魚乾

牛肉稻庭烏冬
牛肉肉味濃郁不韌身,而稻庭烏冬爽滑煙韌。

邊個話Lunch 唔可以食串燒、飲番兩杯嫁?

食到好野食邊度夠喉?
最後都追加了一些串燒:廣島蠔、帆立貝。
去西環探朋友,之後一齊食個early dinner, 朋友帶咗我嚟呢間餐廳,佢成日經過但係未食過,想搵我陪佢一齊試吓😁原來係主打日式串燒,仲有清酒同埋清酒做嘅Cocktail, 不過裝修就比較西式,幾特別,成個環境都幾relaxing👍。我用去居酒屋嘅點菜方式分開幾round嚟叫食物😋- Round 1 全部都同雞有關:有$38雞翼、$26雞心、$38雞肝、$32雞皮:雞翼皮脆肉嫩😋;雞心好軟熟,燒得好香😋;雞肝非常creamy,又幾滑,好好味,有小驚喜😋;雞皮又脆又香😋;Round 1 嘅雞完勝👍- Round 2 係海鮮串燒:有$48廣島蠔、$36帆立貝、$48白鱔:廣島蠔圓轆轆大大隻,好肥美😋;帆立貝好軟熟😋;白鱔應該係鹽燒,皮脆肉多汁,超正😋;呢一Round同樣滿意😁- Round 3 係串燒蔬菜:$26秋葵、$26蘆筍、$22日本青椒、$22一口甜薯:全部都好味,蔬菜非常新鮮,燒完之後亦一啲都唔乾身,依然好多汁😋- Final Round 係$56雞泡魚乾、$42明太子飯團:雞泡魚乾軟熟又好食,送酒一流😋;明太子飯團外邊竟然燒到脆卜卜,裏面嘅飯熱辣辣,撈咗明太子非常美味,呢個

- Final Round 係$56雞泡魚乾、$42明太子飯團:雞泡魚乾軟熟又好食,送酒一流😋;明太子飯團外邊竟然燒到脆卜卜,裏面嘅飯熱辣辣,撈咗明太子非常美味,呢個飯團為我哋嘅dinner畫上完美句號😋

仲叫咗日式雞尾酒,我嘅係Nippon Cigar 葉捲 ($118), 裏邊有Nikka Whisky, Yuzu Purée, Lilac,有芬香威士忌同柚子味,好正😋;朋友叫咗Tsukuyomi輝夜($98),裏邊有Sake, Mistia, Peach Purée, Lemon Juice,朋友話好refreshing😋

呢度食物同飲品質素都算高,真係有小驚喜😋;兩位年青店員亦好禮貌,讚👍
$370 (Dinner)
2020-12-17 63 views
見凍凍地就揾地方食個late lunch,經過門口,個menu都幾吸引,於是入去食個飯。柯打咗個豚丼同一個銀鱈魚,前菜就決定要一客日式餃子同天婦羅蝦。平時有啲餐廳,前菜hea住做。但呢度啲前菜上枱時熱辣辣,有鮮味,已經叫醒咗我嘅味蕾。豚丼同銀鱈魚跟住就到。嘩!好味喎!豚肉夠juicy,銀鱈魚好嫩口,有鮮味。同店員傾計先知佢哋平日做晚市,但依家只好開早啲做埋午市啦。Well,都係嗰句,只要有質數,一定要支持!有緣一定會再嚟食過。
2020-12-17
$130 (Lunch)