2017-04-24 1375 views
呢間餐廳的服務態度超差!老屈客人!我哋星期五晚喺奧海城搵嘢食,七點鐘去到餐廳諗住等7:45入,諗住早45分鐘等應該OK啦,最後服務員話七點半個booking唔來就俾我地入。到我哋等到7:35,佢竟然話我哋係book咗7:30 果台客,話咩要收每位$120既 minimum charge?? 真係R爆頭?!!無端端話咩我哋係book咗枱?我哋已經講咗冇卜位,但佢仍然堅持話我哋就係落左 booking ge人!呢間餐廳咁樣老屈客人!?我哋同佢澄清左佢都話我地係!痴線架?我地未入已經一肚氣!完全不知所謂!咩經營手法?

咩經營手法?
2017-03-11 1328 views
在奧海城開餐廳一定係做一家大細嘅生意啦,帶了個幾個月大的BB,竟然被waiter投訴,BB都未懂性。食到一肚氣,未試過咁嬲。不想做家庭生意唔好在奧海城開呀。食物又貴又唔抵。永不再幫襯!
2016-12-04 1918 views
同人去咗Bene Pizza + Pasta食晏,跟餐揀咗配南瓜湯,飲落微甜清淡.主菜就係意式香草麵包配炸魚柳火箭菜及他他汁,入面仲有炸薯角同雜菜沙律伴碟.意式香草麵包軟熟同埋香草味好香,中間嘅魚柳炸得香脆,冇額外嘅油份,配上微酸嘅他他汁同埋澀澀哋嘅火箭菜,都幾惹味.烤燒豬柳扒配香煎蘋果炸薯角及燒汁,豬柳扒燒得肉質鬆化,當中仲有唔少肉汁,蘋果就有焦香,底下仲有啲黃色綠色嘅意大利青瓜,夾埋一齊食都幾討好.個餐包埋餐飲,我哋叫咗熱檸水,食完嘢飲下檸檬類嘅飲品,既健康又消滯.食得飽飽,感覺唔錯.
南瓜湯
意式香草麵包配炸魚柳火箭菜及他他汁
烤燒豬柳扒配香煎蘋果炸薯角及燒汁
熱檸水
食得飽飽,感覺唔錯.
意式香草麵包配炸魚柳火箭菜及他他汁
烤燒豬柳扒配香煎蘋果炸薯角及燒汁
熱檸水
2016-11-06 1608 views
不知所謂嘅服務態度。其實食物唔係最差,我一家經常幫襯。今日如常光顧,卻落得俾經理寸爆加一句「咁我態度唔好我say sorry囉」嘅下場。已經列入永久超級黑名單。Anyway,佢一定係覺得:你咪唔好嚟囉,who cares.
2016-08-28 2167 views
只是服務態度,只能用三個字形容-無得頂,如果服務是它其中一個指標,那麼我相信要再培訓,門口服務員那種親切已接近零的態度,以無視及冷酷的表達手法,相信任何一間茶餐廳都比她好,令人就連想入坐多一會都不想。
2016-07-30 1987 views
之前有一排好掛住意大利嘅gnocchi,行過呢間見到menu,竟然有!仲要唔貴!試試先!佢地做嘅gnocchi係vegetarian,creamy嘅醬唔會有陣cream味,調配得幾好,好融合其califlower.配煙煙un un嘅gnocchi,軟硬度啱啱好,鐘意類似carbonara醬又鐘意食有咬口野嘅人必like!pizza row無諗過會咁好食!即整,上枱仲熱得滯要等一陣。個皮係類似煎酥皮咁,包住ham, cheese同菜!出奇地好嘅matching,不過ham同塊皮都幾咸,食完要狂飲水,可能塊皮係買返黎,ham一定比較咸嘅,兩樣加埋就咸好多。好食,會再返去。
好食,會再返去。
2016-07-02 2001 views
奶油包經過連返2星期冇放過假...冇休息後終於等到7月1日可以RELAX一下既然做野咁辛苦就梗係要搵D好野食下去到奧海城已經俾Bene Pizza + Pasta既感覺吸引左一場嚟到咁遠既地方無錯...好遠...奶油包住鰂魚涌既...所有港島東區以外既地方奶油包都覺得好遠好喇...講返正題Bene Pizza + Pasta 假日都有SET LUNCH岩晒奶油包呢種選擇困難症既人佢既SET可以3選1有湯同Salad揀奶油包就要左Caesar Salad因為奶油包唔係好鍾意佢個是日餐湯--蕃茄湯講返個Salad...奶油包覺得好清新份量真心唔少仲有大量既芝士岩晒奶油包呢個芝士怪菜個方面...真心好新鮮咬落覺得有菜汁既講完個前菜而家講講個主菜Bene Pizza + Pasta有5款野食揀第一個又係Salad但前菜食左Salad冇理由再食Salad架所以奶油包就揀左個Sirloin叫左Medium上碟切開塊SirloinUM...唔覺得佢係Medium好似熟左DD但係真係好好食好Juicy...而且肉味十足配菜有奶油包好鍾意既薯仔而且仲有D咸咸地既味好似係事先落左DD鹽去煮唔會太淡口好好食
奶油包經過連返2星期
冇放過假...冇休息後
終於等到7月1日可以RELAX一下
既然做野咁辛苦
就梗係要搵D好野食下
一場嚟到咁遠既地方
無錯...好遠...奶油包住鰂魚涌既...
所有港島東區以外既地方

有湯同Salad揀
奶油包就要左Caesar Salad
Caesar Salad
因為奶油包唔係好鍾意佢個是日餐湯--蕃茄湯
講返個Salad...
奶油包覺得好清新

之後個餐飲就係一杯凍檸茶
杯凍檸茶同出面既好唔同
檸檬好似係用mixer同茶一齊打過
唔使客人自己督
唯獨有樣野唔好...
就係事先落好晒糖
=_=||
杯凍檸茶好甜...

總體嚟講...Bene Pizza + Pasta 既LUNCH SET 值80分
假若奶油包下次再嚟奧海城
一定會再幫襯
2016-07-01
$150 (Lunch)
Caesar Salad
Sirloin
2016-06-30 1184 views
站在餐廳門口就覺得"嘩!這家餐廳很"紅" 喔!"問口掛著大大紅紅的招牌,非常鮮艷奪目餐廳內的裝潢也以紅色和禾黃色為主調所以今天的菜也要點紅黃色的!(完全不相干)晚餐有SET DINNER, 沙拉,湯,主菜加飲料但本人就覺得沒有很划算...所以4個人就點了A LA CART 點了2道主菜,2 SET DINNER,2 小食小食方面,點了酥炸魷魚及鮮蝦配檸檬香辣蛋黃醬和炸意大利薯條配松露蛋黃醬這兩個小食中,那個醬真的無敵!!!超好食特別是松露蛋黃醬,很香不過酥炸魷魚就有點遜色,店家用了小卷,那個炸粉比魷魚還要大!吃下去只有脆脆油油的感覺, 不停問自己我有吃到魷魚嗎=-=還點了一道新菜: 薄餅卷配煙燻三文魚感覺就是如它的名字IZZA 皮包住材料剛焗好的薄餅皮酥酥脆脆,加上鹹鹹的鮭魚,非常香口,SIZE 不會很大塊很適合也酒會宴客,要把它學起來,有機會開PARTY 時就做給朋友吃自製意大利天使麵配鮮蝦香蒜辣蕃茄醬汁這道沒有味道=-=廚師要不忘記放SALT 調味,要不就沒有品味眾所周知蕃茄是要用SALT 也吊味再才可以好食現在這一道只有蕃茄汁的味道,連蒜香,辣味都消失得沒影沒蹤,好像沒有煮過一樣
站在餐廳門口就覺得"嘩!這家餐廳很"紅" 喔!"

問口掛著大大紅紅的招牌,非常鮮艷奪目

餐廳內的裝潢也以紅色和禾黃色為主調
所以今天的菜也要點紅黃色的!(完全不相干)

晚餐有SET DINNER, 沙拉,湯,主菜加飲料

但本人就覺得沒有很划算...

小食方面,點了

酥炸魷魚及鮮蝦配檸檬香辣蛋黃醬和炸意大利薯條配松露蛋黃醬
這兩個小食中,那個醬真的無敵!!!超好食

特別是松露蛋黃醬,很香

吃下去只有脆脆油油的感覺, 不停問自己我有吃到魷魚嗎=-=

還點了一道新菜: 薄餅卷配煙燻三文魚
感覺就是如它的名字
IZZA 皮包住材料

剛焗好的薄餅皮酥酥脆脆,

加上鹹鹹的鮭魚,非常香口,SIZE 不會很大塊

自製意大利天使麵配鮮蝦香蒜辣蕃茄醬汁
這道沒有味道=-=

廚師要不忘記放SALT 調味,要不就沒有品味

眾所周知蕃茄是要用SALT 也吊味再才可以好食

現在這一道只有蕃茄汁的味道,連蒜香,辣味都消失得沒影沒蹤,

好像沒有煮過一樣,好失望

烤肉眼扒
這牛扒煎得很好,點了RARE 熟度

很嫩,剛剛好~果然牛扒還是不要吃太熟的

PIZZA可以點2種材料, 點了辣肉腸和水牛芝士
這裡的PIZZA 是薄薄的PIZZA

真的太棒!

薄PIZZA的好處是整個吃起來就脆脆的

而且不會塞滿了胃,讓人不能吃別的東西

這個PIZZA 的味道是夠的,不會像之前的天使麵淡而無味

辣肉腸是蠻辣的
2016-06-17
2016-04-25 1020 views
Had decided to dine here as the menu gave the impression that fresh pasta was served here. I had ordered a basil-pesto pasta. It was definitely not fresh made pasta. Not only that, it was overcooked and tasteless. The farfalle pasta were soggy and some pieces would just break apart upon touching. I had never eaten such a bad pasta dish in my entire life. In fact, it was so bad that I decided to register here on openrice to write this review.To be fair, I had ordered a pizza as well. It was ok an

To be fair, I had ordered a pizza as well. It was ok and that's about it.
2016-04-24
已是第三次來到這間意大利菜店吃了,但這次和太太及小友來卻是首度 ---- 之前來時都是和其他朋友聚會時來的....兩大一小不知是否好像剛從獄中走失出來般(只是說笑而已),叫至滿檯都是食物....初時還有點擔心吃不完的,但最後經過一輪狂風掃落葉後,眼前的東西就盡掃一空了....香酥蟹肉意大利飯餅飯的外層的而且確明符其實帶微微脆酥;墊底的risotto cake滿有芝香不過鹹,飯粒顆顆分明有咬勁煙齦;舖面的拆蟹肉份量相當夠拆得頗徹底潔淨沒碎殼存在,進口亦無很重雪藏味自然亦沒有半分腥氣。乃屬一道相當有水平有創意意式風味小食....烤大蘑菇配黑松露芝士,有機雞蛋及煙火腿最令我驚奇的不是那軟淰多汁的大蘑菇,又或是超滑溜的生有機雞蛋收及預先炸得脆香的煙火腿,能奪人心魄的很明顯是那多得舖天蓋地,香氣迫人的黑松露芝士。太太試用匙羹去掏,之後一大pat軟綿的半溶芝士便被拉扯起來,那拉絲營造出來的效果實在厲害....鮮蕃茄,意大利肉腸及蘑菇薄餅餅即席焗起拿上手是熱燙到極,邊皮色似焦黑但入口一點都不帶焦苦味質地仍是卜卜脆的;塗在餅底上的芝士及蕃茄醬份量非常多,再一次輕易地做出拉絲欲斷難斷的視覺效果....唯
兩大一小不知是否好像剛從獄中走失出來般(只是說笑而已

香酥蟹肉意大利飯餅

烤大蘑菇配黑松露芝士,有機雞蛋及煙火腿
鮮蕃茄,意大利肉腸及蘑菇薄餅
餅即席焗起拿上手是熱燙到極,邊皮色似焦黑但入口一點都不帶焦苦味質地仍是卜卜脆的;塗在餅底上的芝士及蕃茄醬份量非常多,再一次輕易地做出拉絲欲斷難斷的視覺效果....唯一要彈的是toppings的量較為少,無論是蕃茄、肉腸及蘑菇亦是....

米蘭式炸豬扒配櫻桃蕃茄,紅洋蔥及芝蔴菜沙律
萬料不到這一味由小友發版點的,自己壓根兒相久卻從沒意思叫的油膩主食倒是全夜個人覺得最好的 ---- 以麵包糠、蛋汁及芝士粉溝成的炸粉漿裹著一大塊連一條骨的像面盤般大的豬扒上再用先猛後溫的火炸成,外皮並無一夾即甩的跡象,肉看來好像偏瘦帶嚡柴但吃下去卻驚覺仍保持多汁的狀態。近骨的部位更是有帶少許呈半透明的爽嫩脂肪,肉中帶鹹鹹的味道自不然是來自芝士粉。店方看來亦一早知悉這塊龐然巨物所弄出來的膩滯感,一早便將大量的洋蔥、cherry tomato及芝蔴醬沾上黑醋後舖在底用以消去肉的肥膩,這實屬明智之舉....
Carbonara配豬臉頰肉,芝士蛋黃汁
一路吃來,對這裡的印象還不俗的....但最後給我遇到這carbonara,便注定食神要離我們而去了....

說實在,這碟可算是小弟近年食過最差的carbonara ---- 色澤白如灰的睇落已覺不對勁;再見到碟底呈現稀如水的狀態就更開始搖頭了;接著嗶起一撮意粉擺入口,首先是嚐不出al dente的質感,接下去是感受不出芝香及蛋香,感覺就只像在吃極普通的白汁燴意粉一般;至於那所謂的pork cheek就更是笑話,食落像極咬了一塊乾塔塔的豬肉乾,真是差點連粗口也爆了出來....

好好的一頓飯,竟給這碟混漲東西全破壞掉了....

$180 (Dinner)
在奧海城其實都幾多野食! 今次試試二期商場入口,上半層既Bene Pizza + Pasta~蝴蝶粉配意式香腸及磨菇燉肉蝴蝶粉炒得很乾身爽口,賣相唔錯~ 味道唔太鹹,適合小朋友吃~Pizza即製即烘,很香噴噴啊! 餅底是薄身,Pizza邊位是脆卜卜的,芝士夠多很滿足,其餘饀料和肉類都很豐富。今個冬天去親餐廳都會點一杯熱朱古力~最開心在旁有一串3粒的棉花糖! 見到都開心!熱朱古力好大杯,奶味較重,很Creamy,飲完飽哂!鮮芒果汁都好好飲! 很是鮮甜~最後點甜品,忘了名字了...抱歉我沒有留單打文章 看餐牌名字想到是香蕉船,但來到原來是一杯香蕉朱古力雪糕。略厭太多Moose,同埋用杯盛放很難分享呀!奇怪餐廳沒有長柄匙巾,比左支短柄我,好難「不」囉.... 味道正常,沒大驚喜。這個甜品有些失望,下次都係點有圖那些好點。

蝴蝶粉配意式香腸及磨菇燉肉

Pizza即製即烘,很香噴噴啊!

今個冬天去親餐廳都會點一杯熱朱古力~

最開心在旁有一串3粒的棉花糖! 見到都開心!

熱朱古力好大杯,奶味較重,很Creamy,飲完飽哂!
鮮芒果汁都好好飲! 很是鮮甜~
最後點甜品,忘了名字了...抱歉我沒有留單打文章

看餐牌名字想到是香蕉船,但來到原來是一杯香蕉朱古力雪糕。

略厭太多Moose,同埋用杯盛放很難分享呀!

奇怪餐廳沒有長柄匙巾,比左支短柄我,好難「不」囉....

味道正常,沒大驚喜。

這個甜品有些失望,下次都係點有圖那些好點。

2015-06-25 2413 views
Fried calamari all over the place - fell apart before my fork could even reach it. Pasta undercooked and of very low quality. Portion smaller than a fist, tasteless. Waiter smelly.  Conclusion - Black listed. 炸魷魚炸到散散的。意粉煮得不夠熟及質素十分低劣。意粉分量少得可憐。服務員一身汗味。絕對不需猶豫 - 列入黑名單。

2015-04-01 3244 views
又是頌揚生日飯的日子, 是晚就選來Bene Pizza + Pasta這家意大利餐廳. 其實早前才跟家人來這裡晚餐, 感覺良好, 且看這次再來, 水準又會是如何? 看看餐牌, 原來加入了不少新菜式, 那正好以這些菜式為主打項目吧.香酥蟹肉意大利飯餅 $58: 8分, 先來客蟹餅作頭盤吧, 特別之處是加入了risotto, 層次感來得更加豐富, 而蟹肉味道亦幾鮮甜.田園沙律配黑醋汁 $68: 7.5分, 田園沙律有兩款, 這一款是簡單版本, 如果加吞拿魚的話再加$30. 沙律菜是幾爽脆的, 不過對我來講, 實在下得太多黑醋了, 味道是比較酸.牛肝菌香菇餛飩配意大利軟芝士和蘑菇忌廉汁 $88: 8分, 澱粉質方面, 先來客ravioli吧, 質感不俗, 餡料是牛肝菌加上香菇, 幾香口, 配上意大利軟芝士和蘑菇忌廉汁, 味道是相當香濃的.自製意大利天使麵配鮮蝦香蒜辣番茄汁 $108: 8分, 如果覺得ravioli來得太濃烈的話, 這客angel hair就是另外一個路線, 個香蒜辣番茄汁相當醒胃, 也下了不少鮮蝦. 至於angel hair質感對辦, 吸收了醬汁的味道, 令人滿意.意大利四
意大利四式芝士配菠菜及甜粟米薄餅 $118: 8.5分, 來到Bene, 當然要吃薄餅, 是晚揀選了兩款新口味, Formaggi吃得多, 但這一客意大利四式芝士就加入了菠菜以及甜粟米, 正好起了中和的作用. 而薄餅本身的質感也幾香脆, 中間部份就夠鬆軟.
意式牛角餡餅配火腿, 烤蔬菜, 意大利軟芝士和熱那亞醬薄餅 $118: 8分, 也來一客Calzone吧, 質感不俗, 配料相當豐富, 當中的意大利軟芝士味道香濃, 配上熱那亞醬同吃, 是惹味之選.
米蘭式炸美國豬扒配櫻桃番茄, 紅洋蔥和芝麻菜沙律 $168: 8分, 主菜方面, 就選來米蘭式炸美國豬扒, 肉質不會太實, 炸得幾乾身, 旁邊配上了櫻桃番茄, 紅洋蔥和芝麻菜沙律, 跟炸豬扒起了平衡的作用.
意式咖啡芝士餅 $48: 8分, 來到甜品的環節, Tiramisu是經典的選擇, 這裡做的, 層次感不錯, 咖啡酒香幾突出, 芝士味道濃郁, 濕潤度對辦, 有水準.
香酥三層芒果脆皮撻 $48: 8.5分, 而上次吃過的香酥三層芒果脆皮撻, 這次再吃, 脆皮依舊是熱辣辣的, 層次分明, 加上是晚的芒果味道香甜, 加上面頭的芒果雪糕同吃, 一冷一熱的效果令人滿意.
芒果芝士蛋糕: 8分, 是晚是慶祝生日, 店方就為壽星準備了一客芒果芝士蛋糕, 賣相是幾精緻的, 芒果甜味, 芝士味道香濃, 而蛋糕本身的質感也不錯.
是晚再次來到Bene Pizza + Pasta, 整體食物水準依舊不俗, 幾款新菜式也令人滿意. 始終這裡價位相宜, 環境簡潔, 也是朋友們相聚慶祝的好地方.
2015-03-22 2642 views
喜愛食Pizza,特别係餅底薄脆嘅,但連鎖店嘅pizza 多數餅底太厚。今晚行過奧運就試下哩間餐廳。 環境不錯,今晚去到餐廳都無咩人,所以服務不錯。前菜係生牛肉薄片配火箭菜及巴馬臣芝士($88)。 哩個appetizer比較少見。食材新鮮就最重要。生牛肉好薄好嫩,無血淋淋嘅味道,火箭菜味道好濃,淡淡嘅芝士味配埋黑醋,味蕾豐富,刺激口水分泌,作為前菜係不錯。薄餅係銀魚柳配香蒜、蕃茄及蒙沙里拉芝士($108)。 好鐘意個餅底,唔太厚,夠哂脆。個餅底又唔會太薄,由於個銀魚柳比較鹹,所以餅底太薄又唔太好,厚度恰到好處。個芝士勁香濃,拉出一絲絲,令成個pizza更吸引。一定要襯熱食,凍左個餅底有d硬。蝴蝶粉配意式香腸及蘑菇燉肉($98)。 因為前面嘅食物濃味d,食哩款意粉味道清清地就最啱。自家製蝴蝶粉幾有咬口,意粉係乾身無sauce,但就略嫌意粉油左d。食物款式幾多樣化,價錢又唔貴,質素中規中矩。
生牛肉薄片配火箭菜及巴馬臣芝士($88)
銀魚柳配香蒜、蕃茄及蒙沙里拉芝士($108)
蝴蝶粉配意式香腸及蘑菇燉肉($98)
$170 (Dinner)
真係孤陋寡聞呀﹗話說咁啱過黎奧海城睇戲,先知有間新派意大利餐廳。星期六晚竟然無咩人排隊,咁我同男友就決定入去會一會佢﹗其實裝潢、擺設各樣都幾好,都有唔少外國顧客添。見到格離枱食Parma ham pizza,好似幾吸引咁,我地就照跟,原來呢個係Prosciuttoham pizza﹗咁Prosciutto ham同Parma ham有咩分別呢?其實Parma Ham只係一個統稱,係意大利文,風乾火腿叫做Prosciutto,咁來自Parma產區既風乾火腿品質係最為出色,所以及後就有Parma ham呢個專稱形容該產地既風乾火腿嘞﹗不過先黎既係typical到不行既Carbonara意粉,諗住咁typical實唔會有咩意外喇﹗點知….一個Carbonara最基本既蛋黃醬汁都做唔到….係幾creamy,但完全無蛋味,同平時食開個D好唔同﹗我自己就鍾意蛋味濃D嘞~期待已久既pizza終於黎喇﹗整體係幾好食既﹗Pizza面頭既Prosciutto ham都好多D,多到有DD膩哈哈﹗不過睇真D下面係有火箭菜墊底既﹗由唔知幾時係邊度食過第一次之後,就好鍾意呢個配搭,實在太夾喇﹗Pizza既份量都唔

ham pizza﹗

Spaghetti Carbonara
期待已久既pizza終於黎喇﹗整體係幾好食既﹗Pizza面頭既Prosciutto ham都好多D,多到有DD膩哈哈﹗不過睇真D下面係有火箭菜墊底既﹗由唔知幾時係邊度食過第一次之後,就好鍾意呢個配搭,實在太夾喇﹗Pizza既份量都唔細,兩個人食絕對夠飽﹗如果個餅邊可以再薄身少少同埋脆少少就好嘞﹗因為就咁用刀叉砌都唔係好砌到,不過意大利人都係鍾意就咁拎起黎食,咁都okay既
Prosciutto ham pizza
2015-03-14