2020-09-05 6242 views
這間是屬於香格里拉集團旗下的酒店,個人一向喜歡香格里拉這個品牌,亦對呢個品牌有信心,可惜在九龍,不是太就腳,所以開咗幾年,現在才光顧😅.今次亦無失望,以折實五百元一個人的自助晚餐,算交到貨,當然我覺得整體還是金鐘香格里拉較好,不過金鐘香格里拉價錢比這家紅磡嘉里酒店貴🤑.自助餐內容豐富,熱盤有燒雞、泰式豬扒、泰式牛肉、炒龍蝦、炒飯、炒麵、咖哩、印度薄餅、蒸點心、粉麵檔等等🥩🍗🌮冷盤有凍龍蝦(非常大隻、新鮮)、麵包蟹(供應不多,要等)、螺、大蝦,日式食品有壽司(好味)🍣刺生(新鮮)如三文魚、呑拿魚、八爪魚、甜蝦等🦐🦞🦀另外有個韓國counter有迷你部隊鍋、雪糕有八款、甜品無得輸,因為香格里拉的甜品一向都係信心嘅標誌😍相對下,沙律就比較失色,選擇少而且賣相也不討好,所以我冇食沙律。.不過如果大家有興趣,就先打電話問下價錢,因為優惠可能每個月唔同,而且食物也會轉款,我朋友遲我一個月去,已經轉左榴連主題。所以大家訂枱前check 清楚先🧐
2020-07-19 5307 views
#staycationhk Kerry Hotel Hong Kong 🅳🅰︎🆈 𝟮今次我哋另購breakfast buffet (大人$298,小公主半價 + 10%serivce charge)!今日9點到可以進住維港食早餐正,種類唔算多但可另叫早餐,都👌🏼呢篇係食完JW cafe後作比較而寫的,如果呢個價錢的確係比JW優勝,而且小朋友方面都比較多種類揀,例如:yoghurt 、pancake 、chia seed mixed鮮奶等...但麵包甜點方面則JW 較好❤️

但麵包甜點方面則JW 較好❤️
係香港食自助餐主打榴槤不出奇,時有出現,但多數都只會加入在菜色中,但原片榴槤送上就的確少見,真係諗起都興奮。若然閣下是榴槤迷,就一定不能錯過紅磡嘉里酒店Big Bay Cafe最新推出既自助餐,今次雖然主打東南亞美食,但每逢星期五六日,都會送上「榴槤精選拼盤」,而且每晚都會選擇當天最靚貨色奉上,每次四款,仲要大大件,胃口細少少既,真係食完都飽一半,除了榴槤迷熱愛的「Musang King貓山皇」外,基本提供仲有「D101 紅肉」、「D88 小甜甜」、「XO」、「Old Tree 老樹」、「D13 金包」、「D24 蘇丹王」與及「Red Prawn 紅蝦」,餐廳仲話會因應貨源而提供其他口味,老實講,好多品種真係聽都未聽過,更何況可以一次過享用?是晚提供了貓山王、XO、紅肉及紅蝦四種,現場更有大廚為客人講解,以後大家買榴槤就知點揀靚貨。既然係榴槤迷,今次就抽起所有榴槤菜色講先。「榴槤精選拼盤」是主角,熟成程度啱啱好,未上檯已經陣陣榴槤獨有的香氣,(當然,接受不了又是另一種感受),若果閣下另一半並非榴槤迷,最好就食完榴槤再同佢來個深情一吻,就知對方是否愛妳!哈哈!而小朋友因為無榴槤platt

既然係榴槤迷,今次就抽起所有榴槤菜色講先。

而小朋友因為無榴槤platter,就會改送榴槤班戟,真係照顧周到。

甜品中仲可以搵到榴槤泡芙、熱辣辣既榴槤芝士撻同埋甜美馥郁既榴槤gelato

講完主題又到吸睛位。

海鮮

作為自助餐長期台柱,波士頓龍蝦當然少不了,隻隻有膏加任食,肉質爽甜好啱我 。

另一款爆膏海鮮麵包蟹,都有不少捧場客,加埋藍貝同海蝦,都好新鮮,尤其是蝦肉好爽口。

刺身

即叫即切,有三文魚、八爪魚同油甘魚,質素仲要夠新鮮,肉質爽甜。

海南雞飯

雞肉細嫩,而且有三色醬供蘸點,好難得,油飯是出奇的香口,如果油份能再強一點就更好。

冬陰功湯

配料足,但個人偏好再辣些少。

印度菜

食過云云buffet,當然有咖喱提供,但多數只得三兩款,邊有家陣既陣容吖!除了即製薄餅,又有印度黃咖哩豆、印度香米、馬來西亞咖哩雞、青咖哩豬肉、印度芝士咖哩與及野香草咖哩牛,雞、豬、牛及素都有,食落毫不嗆口,香料味突出,愛咖喱的朋友必試。

灼檔

單係菜已經有生菜、娃娃菜、小棠菜及菜心,而麵底有檬粉油麵米粉及生面。

至於配料有雞蛋、牛丸、豆卜、芽菜、金菇、粟米芯、雞髀菇及木耳,真係好豐富,除了清湯,仲有自己好鍾意既喇沙湯底,配上油麵加米粉混合體,吸晒辣湯,正。

其實灼檔仲有又辣又嫩川味蒸魚、甜美可口蟹肉蒸蛋、打冷名物韭菜豬紅酒樓點心冬菇豬肉釀節瓜,同埋骨膠豐盈既當歸豬手,尤其是豬手軟腍又滿有當歸香味,有驚喜。

其他東南亞菜色有馬來炒貴刁、上湯浸莧菜、瑤柱蛋白炒飯、參巴醬炒牛肉同巴東炒蜆

炸肉卷外脆內軟,但幾熱氣下。

新加坡麥皮蝦食得多,今次變成麥皮龍蝦鉗,就矜貴得多。

Carving Station

薄切兩片西冷,有嚼口而且肉味濃,又可以加配香草炒薯仔、烤蔬菜或者燒粟米

旁邊有峇裡烤乳豬,豬皮燒得香脆,咬落脆卜卜;泰式烤春雞好香口,但雞肉有點老;印度烤羊髀啖啖肉,又不會太羶;參巴醬魔鬼魚辣辣地好惹味;泰式香草焗青口肉質嫩滑;烤鯖魚配照燒汁好香口。

前菜及小食

蕎麥麵及蛋沙律,而青木瓜沙律仲要係即製。

加上每碟都小巧的醃三文魚、泰式粉絲蝦、泰式牛肉沙律及番茄凍湯,減少客人翻動食物,自然衛生得多。

又有好少見既越式三文治,有扎肉及蝦兩種口味,細細件,不怕佔胃納。

本身有蕃茄忌廉湯與肉骨茶,但每晚7點半,就會推出更滋味既燉湯。

Cold Cut及芝士

大堂一角,放滿了西班牙白毛豬、莎樂美腸及西班牙辣肉腸

芝士更有Camembert Cheese、Boursin Cheese、Goat Cheese 及 Emmental Cheese。

甜品

當然由IScream雪糕打頭陣,榴槤gelato之前講左,其他口味有草莓雪葩、椰子雪葩、泰式奶茶 gelato、芝麻gelato、香草gelato、朱古力gelato 與及食極都想食既Mandarin Earl Grey gelato,好多口味都好難係外邊食到。

恆溫甜品櫃有朱古力椰子、杏仁蛋糕脆胡桃牛奶朱古力慕絲、椰子士多啤梨蛋糕、開心果仁醬蛋糕、黃梅芝士杯、 拖肥蛋糕焦糖熱帶水果醬黑朱古力慕絲、焦糖蛋糕檸檬醬配花生慕絲、鮮果撻、柑芝士蛋糕、 朱古力慕絲脆蛋白、麵包布甸

其他東南亞甜品豐富到一個點,椰汁西米糕、泰式奶茶吉士、班蘭cupcake、班蘭蛋糕及芒果糯米飯,每款都是迷你版,食多幾款都可以。

鮮果杯

為了保持衛生,水果都變成小碗上,都幾好吖!

P.S : 無限量添飲套餐

額外每人附加港幣六十八元可享無限量添飲汽水及鮮果汁

每人附加港幣228員可享無限量添飲汽水仙果汁啤酒餐酒及sparking wine

額外每人附加港幣328員可享無限量添飲汽水鮮果汁啤酒餐酒及 Veuve Clicquot NV

2020-07-09 3584 views
海鮮只有龍蝦、蝦、麵包蟹、藍青口,沒有生蠔,龍蝦不太新鮮和沒有味道,刺身選擇也很少,沙律吧選擇也不多,看之前的食評說有很多熱門食物只有幾種選擇不多,牛扒也不好吃,連清蒸魚也沒有,只有幾款㗎喱,看食評有分子雪糕,去到當天也沒有,最好吃的是蛋糕和雪糕蛋糕,選擇也很多味道也不錯還有榴槤雪糕椰子雪糕也很好味,詢問侍應為什麼沒有生蠔?他說因為特價所以沒有生𧐢,但五百幾蚊只係食蛋糕和雪糕就好貴啦!這樣的五星級酒店我只會幫襯一次。
2020-07-02
$550 (Dinner)
Credit Card Offers
2020-07-03 2839 views
抱著期望的心情 去吃 嘉里酒店自助餐, 名過於實, 品種種類極少 ,冷盤得四款 冇 翡翠螺,連最普遍長腳蟹 都沒有,刺身 壽司 得三四款沒有貴價種類,話做東南亞美食,主題吃 榴槤,但對不吃的人士選擇還要少,普遍食品不是高級食品,如果以正價7佰多元,就不值得,今次買了優惠券都要$515,沒有下次
2020-07-03
2020-07-01 2931 views
完全感覺唔到係五星級酒店嘅dinner buffet, 我5:58去到,門口有位男仕,我行埋去問佢可以入坐未,佢就答我6:00先開始,語氣態度,唔係好友善。這是五星級酒店的服務嗎?至於食物質素真係好一般,刺身只有三樣嘢,亦都唔新鮮,如果是三星酒店,我絕對接受,如果是五星級,就一定不會再去。
2020-06-23
$500 (Dinner)
今日難得平日放假, 餐廳有做緊特惠 。兩個大人送兩個細路。 於是我哋三大一小 就諗住去食餐飽。 準時入席, 安排咗我哋個窗邊位,個景觀係無敵嘅。 所以呢嘢食唔係咁好, 心情都靚靚嘅 。。重點講返嘢食。。先去睇下個海鮮站, 有蝦 有蜆同埋有 麵包蟹。。 有啲失望嘅。本身諗住食蟹腳㗎嘛 。講下麵包蟹先啦, 係十級唔掂! 啲肉乾曬,梅曬,有冇味 。。個殼的膏都唔飽滿囉。。 食咗一轉有冇添食啦。 蝦係可以嘅 ,不過我本身唔鍾意食蝦,要自己挑條腸出嚟好麻煩。 都係一轉就算啦。唯有去食熟食啦, 行一圈,熟食係好多煎炸嘢。 仲有咖哩, 仲有個千層肉醬 蔬菜 囉 煎炸嘢好難唔好食, 但都唔係特別出色,一般啦。 咖哩都係一般貨色啦。 千層菜係有驚喜嘅, 做得幾好cheese好正。 總括嚟講所有熟食都係 全部試咗一啖,就冇再返轉頭啦 。冇嘢食,唯有去下睇下粉麵檔啦。。 唔係好吸引lor..佢呢度都有個石鍋, 算係呢度嘅特色。。 石鍋當係煮韓式公仔麵嘅, 叫過嚟食囉 味道都係一般啦。 算係特色嘢。。 食自助餐第一次覺得冇乜好食,唯有去食甜品la. 甜品喺呢度唯一可取嘅地方, 種類算好多 .樣樣味道都可以.整
個殼的膏都唔飽滿囉。。 食咗一轉有冇添食啦。 蝦係可以嘅 ,不過我本身唔鍾意食蝦,要自己挑條腸出嚟好麻煩。 都係一轉就算啦。唯有去食熟食啦, 行一圈,熟食係好多煎炸嘢。 仲有咖哩, 仲有個千層肉醬 蔬菜 囉 煎炸嘢好難唔好食, 但都唔係特別出色,一般啦。 咖哩都係一般貨色啦。 千層菜係有驚喜嘅, 做得幾好cheese好正。 總括嚟講所有熟食都係 全部試咗一啖,就冇再返轉頭啦 。冇嘢食,唯有去下睇下粉麵檔啦。。 唔係好吸引lor..佢呢度都有個石鍋, 算係呢度嘅特色。。 石鍋當係煮韓式公仔麵嘅, 叫過嚟食囉 味道都係一般啦。 算係特色嘢。。 食自助餐第一次覺得冇乜好食,唯有去食甜品la. 甜品喺呢度唯一可取嘅地方, 種類算好多 .樣樣味道都可以.整得幾靚 ..差唔多每款我都試咗一嚿.. 最後埋單三大一小...九百幾蚊囉
2020-06-27 2737 views
星期五晚去了嘉里酒店 (Kerry Hotel) 吃自助餐晚餐,人也很多,但未至於要排隊取食物,冷盤海鮮選擇不太多,只有蝦,青口,龍蝦,三款刺身,一款手握壽司和沙律,但沒有我很期待的生蠔,有一點可惜。熱葷選擇也正常,有牛扒,炸雞,炒麵炒飯,中式湯麵,一些印度咖喱食物,即場煮的 卡幫尼,但是最後竟然給我看到有韭菜豬紅,味道真的很不錯🙏。酒店的安排也很不錯,冷盤食物就放在你的面前,但是你要什麼食物,會有廚師幫手安排放在你的碟上面,熱葷和甜品就是自己在食物吧枱上面自己取。可能是因為武漢肺炎的關係,所以酒店在衛生我食物上面的安排,我覺得也很好,所以值得一試 。
1K
2020-06-23 12597 views
最近因為疫情而不能夠出國旅行,很多香港酒店都推廣本地staycations 套票,包食住。我和妹妹於今個星期六日在Kerry Hotel 度過一日一夜,送$1000餐飯劵,我們決定在big bay cafe享用午餐自助餐,因為有美食之餘,亦有維港美景。身為一間五星酒店內的餐廳,其實我是有期望和要求,加上價錢不平,我以為有特色食物提供,當然不是要求龍蝦、鮑參翅肚,我明白這些食物是晚市才有,但午市提供的食物實在過分普通,跟一些間三、四酒店的自助餐毫無分別,結果難以引起我和妹妹的食慾,感到失望,不值得此價,性價比低。環境:一流,環境寬敞明亮,加上有露台一覽無敵海景,在室外享受食物和涼風送,非常舒適寫意,所以環境是滿分💯!服務:高,服務員上菜、收碟速度算快,但refilling food service 就慢些,經常去ham的位置都沒有食物,有點不開心。食物質素:熟食種類繁多,但只是普通麵、飯、不同特式小炒(有避風塘炒蟹鉗、墨魚油炸鬼),沒有任飲提供,要另外加錢。至於海鮮只是蝦、長腳蟹(不新鮮,吃到肉質分散,跟前一晚所吃的蟹鍋相差大)、三文魚、吞拿魚等。甜品是只有外表,內涵是過分甜。總之,一句

經常去ham的位置都沒有食物,有點不開心。

食物質素:熟食種類繁多,
但只是普通麵、
飯、
不同特式小炒(有避風塘炒蟹鉗、
三文魚、吞拿魚等。

甜品是只有外表,內涵是過分甜。

總之,一句說話:「不要有期望,就不會失望」。
2020-06-21
$580 (Lunch)
Coupon
  • 避風塘炒蟹鉗
  • 墨魚油炸鬼
2020-06-20 2767 views
冇生蠔,魚生每次每樣得二片!食物款式小!連長腳蟹都冇!冇咖啡,茶任飲!連煮碗粉麵都完全冇味道!酒店網站先比曬錢訂位,折埋都要$500位!真係完全冇機會會再去食!唯一可取係餐廳出面個景好靚!
2020-06-18
$500 (Dinner)
2020-06-14 3922 views
大夥兒找個地方歡聚暢談,朋友提議到紅磡嘉里酒店的大灣咖啡廳,自助餐有75折優惠啊,我們訂了周六自助午餐。這兒交通非常方便,乘地鐵到黃埔站行五 六分鐘就可以到達。餐廳環境非常開陽,落地玻璃可以看到外面的風景、藍天白雲。服務員非常有禮,環境給人非常舒服的感覺。首先來一個蔬菜沙律,新鮮爽脆,因為疫情關係及保護食客,沙律菜由服務員替你盛於碟中,比較衞生而且食客必須帶上口罩才可在餐廳取食物。食物的選擇不太多,海鮮只有青口、蝦及蟹腳,都很鮮味。魚生就有三文魚、吞拿魚及油甘魚,但質素就差了點點。Coppa Ham 比較鹹 ,還有幾款芝士如Brie Cheese,Boursin Cheese等。同伴們都吃過燒牛肉,評價不好,顏色紅紅的冇肉味,我都想親自試一試,果然冇味,紅紅的還有好多筋,嚼不開。甜品的種類也頗多,有美麗的蛋糕🍰、pancake ⋯及雪糕,很可惜綠茶雪糕質地比較粗,內𥚃好像有點粉似的。

2020-06-01 8198 views
有時食自助餐可以是一個節目, 今次我選到紅磡嘉里酒店, 便是這原因, 第一, 我們未嚟過, 第二, 知佢有海景, 第三,  食完, 可以行下海濱區。我們 12:10入坐,  被安排在熱食區尾部,  由於餐廳是長形的, 都行得遠。冷盤區不能自取沙律, 感覺局促, 而且在壽司區旁邊, 很不方便。壽司區又在冷盤區旁, 冷盤區旁有些卷形小食, 再旁邊便是石鍋區, 冰火交熔。有石鍋吃的自助午餐, 我是第一次。熱食區比較普通, 沒有原條大魚。選擇不多, 味道一般, 湯也不吸引。甜品區則不錯, 款式多, 都沒法子每款都試環境無得輸,  坐seaview  位必然值回票價。而且現在有優惠, 香格里拉會員30% discount 之外,  成人可免費帶11歲以下小童入坐, 只是免費小童無餐飲而已。

甜品區則不錯, 款式多, 都沒法子每款都試

石鍋
石鍋區
冷盤
火腿部
Other Info. : 盡早訂 seaview 位
2020-05-29
$300 (Lunch)
石鍋
石鍋區
2020-05-12 11267 views
見join會員有折,所以即刻登記左!登記免費嫁~呢度景靚,對住無敵大海景,黃昏夕陽落下之時,即刻打個卡拍個照,留住美好回憶💓一流!..海鮮有龍蝦🦞蟹🦀蝦🦐青口🐚,刺身有三文魚吞拿魚八爪魚同壽司🍣每枱會送一碟生蠔!沙律都有好多選擇~..熱盤方面有d驚喜,勁多款式,而且比起出邊酒店有更多選擇,例如烤乳豬、燒羊脾、燒春雞、照燒三文魚、焗帶子、仲有印度咖哩同薄餅、牛扒同羊架唔少得,又有泰式料理,再叫個自選迷你邊爐同麵,好滿足!食物質素真係唔錯,真心好味,每一道都回味無窮。其實我不嬲食自助餐都主打海鮮同甜品既,因為覺得通常熱盤都無咩好食同比較普通,但今次真係要留少少肚食熱盤😋..呢度既湯有南瓜忌廉湯🎃,好鮮甜好香滑,有中湯但我唔記得左係咩湯🤣但我添左兩碗🤣 終於到甜品啦!蛋糕款式超多🍰,不過擺哂係櫃,要問工作人員拎,鍾意食甜品既我都厚住臉皮問工作人員拎哂幾款🤪 朱古力迷既我🍫又拎鬼哂人地所有既朱古力款蛋糕😆😆😆 呢度有雪糕🍦,仲有分子雪糕🍧!我拍左片啦~好得意!不過食落既味又唔係太好味,而且好快溶🤔不過唔緊要啦!試過就知道點既味道都好~..總括泥講,呢餐自助餐真係好滿足😋😋😋 仲有咁靚既景,食到
總括泥講,呢餐自助餐真係好滿足😋😋😋 仲有咁靚既景,食到好飽之後又可以出去睇下夜景,行下海邊,好正呀🥰
2020-02-07
Dinner
Coupon
  • 燒龍蝦
2020-01-21 12043 views
又到咗食團年飯既時間,年年都食中菜真係好悶,今年有信用卡優惠,我地一家就去左嘉里酒店食自助餐!一去到,環境唔錯,有海景睇,我地一家坐Sofa 位,勁舒服!我地第一轉先試冷盤,有好多種沙律菜,又有魚生,三文魚,油甘魚推介,好肥美又新鮮跟住有龍蝦,青口,全部都好新鮮,唔錯!Parma Ham 又有四款,又有燒味食,又有扁皮鴨,大人細路都岩跟住湯款又有好多,有磨菇湯,中湯,我就試左冬陰公湯,好好飲,辣度岩岩好,我地又試埋燉湯,好足料,好清甜!仲有試左即切西冷牛扒,正!,仲有好多熱食,都唔錯!!最後到甜品啦,有好多用新年做主題的甜點,好得意,同埋又有杏霜分子雪糕,如果平時鐘意飲杏仁茶,就一定要試,唔食杏仁,又有其他Gelato的選擇,例如伯爵荼味,呢個係必食!整體嘉里酒店的自助餐值得一試,選擇有好多,大人細路都岩,推介!

跟住有龍蝦,青口,全部都好新鮮,唔錯!

仲有試左即切西冷牛扒,正!,仲有好多熱食,都唔錯!!

2020-01-20
Dinner
2020-01-01 8428 views
昨晚跟朋友在 Kerry Hotel 3樓內吃了早餐buffet!這裡食物種類多, 入門口位置就是salad, sushi, 頭盤等食物!而且有不同奶類🥛可選擇!還有即場新鮮鮮榨果汁🍹而我最喜愛的就是麵包及甜品部!全部麵包及蛋糕都很精美!看樣子已很吸引😛 而且全部都很好吃!如果不是懷孕中🤰🏻我想我全部款式都想吃掉😛再入去,就是腸類,火腿類,旦類食物!叫廚師幫忙炒蛋做了個all day breadfast🥰 再行入去就是印度食物類同湯麵類!今天早餐很豐盛很滿足💕除了午餐我們還在8樓的lounge吃了下午茶, 稍後再跟大家分享🥳

2019-12-31
Breakfast