2022-04-24 3559 views
香港的2022年從一月頭開始收緊社交措施至4月21日終於放寬,放寬後的第一個weekend 來一個Dinner buffet 舒緩一下悶氣。由於長期糧尾,唔想食太貴嘅自助餐,搵下KOL 有咩介紹,咁啱見到呢間嘉里酒店嘅自助餐,環境同食物都好似幾好,而且買佢嘅coupon折左每位都係500幾,一於試試。俾酒店幫我泊好架前七之後就入去囉,原來酒店好大又有個food court 同出面有個花園對住個海,環境真係唔錯⋯⋯食物方面,自助餐要有嘅佢基本上都有,但我哋嗰晚就無波龍,凍海鮮得蟹腳,翡翠螺,藍青口,凍蝦,其實除咗青口無味之外,其餘3樣都食得過,尤其係蟹腳好有鮮味,我本身因為個人懶每次都係攞3幾條食過就算,但今次我攞咗3次,正。另一樣就係剌身,有油甘魚,八爪魚,三文魚同赤身,三文魚正常水準,但油甘魚真係正到不得了,好有油份,彈性,仲要腩位無筋,完全係驚喜嚟,真係呢個級數攞滿分👍🏻其餘嘅熟食比較推介有黃金蝦,鎮江骨,燒豬肋骨,清酒煮蜆,燉湯,南瓜忌廉湯,燒魚較。而甜品方面佢都好多選擇我覺得最好食嘅係焦糖布甸,其他甜品都唔錯,但佢個雪糕唔知係咩牌子,d味道有d奇怪。另外我想講有樣嘢幾奇怪,就係
另外我想講有樣嘢幾奇怪,就係佢有3個面檔,一個係喇沙嘅,一個係石鍋即食麵,一個係炒意粉,我眼見3個面檔都好少人幫襯,其實唔使咁多個囉⋯⋯
總結,我哋兩個人$1100有找,又有免費泊車,環境咁好,仲有海景,地方闊落,食物唔差,已經滿足,希望可以多番d客人幫襯佢哋啦。
超班嘅赤身同油甘魚
燒西冷麻麻,幾un
超班嘅赤身同油甘魚
// 𝘿𝙧𝙤𝙤𝙡-𝙬𝙤𝙧𝙩𝙝𝙮 𝘽𝙪𝙛𝙛𝙚𝙩 𝙏𝙖𝙠𝙚𝙤𝙪𝙩 - 𝙆𝙚𝙧𝙧𝙮 𝙃𝙤𝙩𝙚𝙡 🍽 //-Located at Whampoa and famed for their harbor view rooms for staycations and exquisite eats, 𝐊𝐞𝐫𝐫𝐲 𝐇𝐨𝐭𝐞𝐥 has just launched a Buffet Takeout Menu at 𝐁𝐢𝐠 𝐁𝐚𝐲 𝐂𝐚𝐟𝐞́ that features wide-ranging options of international dishes to satisfy all diner’s buffet cravings!-☞ 𝐃𝐞𝐥𝐮𝐱𝐞 𝐁𝐮𝐟𝐟𝐞𝐭 𝐁𝐨𝐱 - 𝐇𝐊$𝟒𝟏𝟖 𝐅𝐨𝐫 𝐓𝐰𝐨Presenting 2 starters, 2 Western delicacies,2 Asian main courses and their signature desserts, it was quite a bargain to feast on!-☞ 𝐄𝐮𝐫𝐨𝐩𝐞𝐚𝐧 𝐂𝐡𝐞𝐞𝐬𝐞 𝐒𝐞𝐥𝐞𝐜
☞ 𝐄𝐮𝐫𝐨𝐩𝐞𝐚𝐧 𝐂𝐡𝐞𝐞𝐬𝐞 𝐒𝐞𝐥𝐞𝐜𝐭𝐢𝐨𝐧 𝐰𝐢𝐭𝐡 𝐆𝐫𝐚𝐩𝐞𝐬 𝐚𝐧𝐝 𝐂𝐫𝐚𝐜𝐤𝐞𝐫𝐬 + 𝐒𝐦𝐨𝐤𝐞𝐝 𝐒𝐚𝐥𝐦𝐨𝐧 𝐰𝐢𝐭𝐡 𝐂𝐫𝐞̀𝐦𝐞 𝐅𝐫𝐚𝐢𝐜𝐡𝐞, 𝐂𝐨𝐜𝐤𝐭𝐚𝐢𝐥 𝐎𝐧𝐢𝐨𝐧, 𝐚𝐧𝐝 𝐂𝐚𝐩𝐞𝐫 𝐁𝐞𝐫𝐫𝐢𝐞𝐬
Served with house-baked soft rolls and French butter, both dishes were the perfect light savories to pair with Chardonnay or Rosé.💯
☞ 𝐒𝐥𝐨𝐰 𝐁𝐫𝐚𝐢𝐬𝐞𝐝 𝐁𝐞𝐞𝐟 𝐂𝐡𝐞𝐞𝐤 𝐰𝐢𝐭𝐡 𝐏𝐚𝐫𝐢𝐬 𝐌𝐚𝐬𝐡 + 𝐑𝐨𝐚𝐬𝐭𝐞𝐝 𝐍𝐨𝐫𝐰𝐞𝐠𝐢𝐚𝐧 𝐒𝐚𝐥𝐦𝐨𝐧 𝐅𝐢𝐥𝐥𝐞𝐭 𝐰𝐢𝐭𝐡 𝐅𝐞𝐧𝐧𝐞𝐥, 𝐋𝐞𝐦𝐨𝐧 𝐁𝐮𝐭𝐭𝐞𝐫 𝐒𝐚𝐮𝐜𝐞
The beef cheeks were tender and succulent while the salmon fillet was flaky, refreshing, and subtle in taste.
☞ 𝐇𝐚𝐢𝐧𝐚𝐧𝐞𝐬𝐞 𝐂𝐡𝐢𝐜𝐤𝐞𝐧 𝐰𝐢𝐭𝐡 𝐂𝐨𝐧𝐝𝐢𝐦𝐞𝐧𝐭𝐬 + 𝐑𝐨𝐚𝐬𝐭𝐞𝐝 𝐃𝐮𝐜𝐤 𝐑𝐢𝐜𝐞 𝐰𝐢𝐭𝐡 𝐀𝐛𝐚𝐥𝐨𝐧𝐞 𝐒𝐚𝐮𝐜𝐞 𝐖𝐫𝐚𝐩𝐩𝐞𝐝 𝐢𝐧 𝐋𝐨𝐭𝐮𝐬 𝐋𝐞𝐚𝐟
The Hainanese chicken was perfectly moist and silky in texture, which goes impeccably well with the flavorful roasted duck rice as well.
☞ 𝟔 𝐒𝐢𝐠𝐧𝐚𝐭𝐮𝐫𝐞 𝐃𝐞𝐬𝐬𝐞𝐫𝐭𝐬
Tempting sweet treats to top off the meal, including Green Apple and Cinnamon Roll, Mango Banana Cake, Milk Chocolate and Yuzu Cake, Green Tea and Cherry Choux, Hokkaido Cheesecake, and Chocolate Délice.
☞ 𝐒𝐮𝐬𝐭𝐚𝐢𝐧𝐚𝐛𝐥𝐞 𝐒𝐞𝐚𝐟𝐨𝐨𝐝 𝐏𝐥𝐚𝐭𝐭𝐞𝐫 - 𝐇𝐊$𝟒𝟗𝟖
Featuring a whole fresh Boston lobster, 80g of snow crab legs, and 4 pcs of meaty prawns served with cocktail sauce and lemon, it was a fresh and sumptuous add-on to indulge in.🔝
// 𝐍𝐎 𝐒𝐞𝐫𝐯𝐢𝐜𝐞 𝐂𝐡𝐚𝐫𝐠𝐞 🔝 //
ʙs-ᴛᴀᴅ-ʀᴘ-ᴡᴛs
TakeAway
自從夜晚6點後停了堂食,相信大多數香港人都習慣了買外賣。有時搭公交,買外賣好似做苦力,揸車的話,在名店附近又難搵位,揾到位但又擔心會抄牌,但 Big Bay Cafe 就絕無那些問題;放低車匙給 valet parking,舒舒服服放心慢慢去取外賣,又不用搭電梯,方便無比。當然,若食品差的話,再方便也無用,但這個龍蝦 Platter 食材好鮮味,肉質纖維亦非常細緻,蘑菇湯忌廉味道很香,真材實料,連牛油也是法國paysan breton,軟滑程度與總統無異,但可惜麵包已變得太韌,頭盆整體令人印象深刻。熱葷的羊架和三文魚肉都很嫩滑,炒蝦味道一般,但尚可接受,而乾燒伊麵真係無得頂,一般飯店好易炒得過乾或過濕,結果就可能唔香又太硬或太咸,但這做得極佳,似乎香格里拉酒店集團旗下的幾個廚房都拿手做出一流的乾燒伊麵。最後的甜品,製作認真有誠意,是畫龍點睛之作,原來情人節當日更加送一個心形甜品,食完真係想感動到落淚😂。
自從夜晚6點後停了堂食,相信大多數香港人都習慣了買外賣。

黑松露乾燒伊麵
黑松露乾燒伊麵
2022-02-03 2374 views
好耐無食Buffet,疫情關係又驚出街食人太多,就諗起不如試下Kerry Hotel大灣咖啡廳嘅自助餐美食外賣啦!我地叫咗一個2人餐有任選6款菜式加6件甜品,而且食物新鮮製作,都係$418,如自取食物60分鐘前落單就可,仲有85折優惠添! 價錢都算實惠,見有咁多款式選擇,d菜式又吸引,試一試先!頭盤:意式田園沙律配蕃茄、青瓜及洋蔥食材新鮮,菜味較濃,清甜爽脆,混合多種沙律菜加上醋汁,口感豐富🥗精選歐洲芝士配葡萄及餅乾共有3款芝士,仲有埋葡餅乾配搭,真係好有buffet感覺🧀西式佳餚:香草烤羊扒伴肉汁及蜜糖烤根莖類蔬菜岩岩好7成熟,多汁柔嫰,香草味唔會太濃概過羊味,脂肪唔多,啖啖都係肉,必食之選😋烤挪威三文魚柳伴茴香、檸檬牛油汁可能外賣關係焗住喺盒太耐,本身酥脆嘅魚皮開始淋身,但仲有濃濃嘅魚香味,加入檸檬牛油汁味道馬上提升😀亞洲美食:海南雞配薑蔥蓉、辣椒醬及甜豉油雞肉肥美嫩滑,賣相靚仔,味道剛剛好👍🏻XO醬叉燒炒烏冬烏冬口感Q彈美味,好有驚喜!叉燒份量唔少,XO醬亦唔會太辣,唔食得辣嘅朋友都可以不防一試😃招牌甜品:青蘋果玉桂卷 - 質地柔軟,唔會太甜芒果香蕉熱情果蛋糕 - 酸酸甜甜好清爽

頭盤:

共有3款芝士,仲有埋葡餅乾配搭,真係好有buffet感覺🧀

西式佳餚:

亞洲美食:

海南雞配薑蔥蓉、辣椒醬及甜豉油
雞肉肥美嫩滑,賣相靚仔,味道剛剛好👍🏻

招牌甜品

青蘋果玉桂卷 - 質地柔軟,唔會太甜
芒果香蕉熱情果蛋糕 - 酸酸甜甜好清爽
牛奶朱古力柚子蛋糕 - 柚子清香,入口唔會膩
綠茶車厘子泡芙 - 綠茶味濃,質感滑膩
北海道芝士餅 - 芝士香濃,餅底再硬身d會更好
焦糖朱古力果仁蛋糕 - 朱古力味濃郁,果仁大大粒,朱古力迷一定會鍾意
招牌甜品

整體對食物質素非常滿意,外賣餐黎講真係唔錯😊 而且份量多,兩個人食到好飽!疫情期間少咗出街食嘅朋友可以不防一試😉
2022-01-19
Waiting Time
60 Minutes (TakeAway)
$178 (Dinner)
2021-12-30 2106 views
CP值真係好低,未試過會係buffet 食兩碗粥同兩個包兩碗湯,以依個價錢每人$800左右,選擇少就算,但係冇樣嘢好食先係問題,每樣野試吓算,冇一樣嘢係會想再食反,食景又唔真係咁靚,兩年前都食過一次lunch buffet,當時甜品真係好驚喜,但係今時今日質素差咗好多啦唯一可取嘅係凍盤海鮮係唔錯嘅,又有生蠔食,但係凍盤海鮮間間酒店都差唔多架啦環境都OK服務OK,職員好勤力收碟添有依個預算,搵過第二間啦
環境都OK服務OK,職員好勤力收碟添
有依個預算,搵過第二間啦
大灣咖啡廳,嘉里酒店,屬於香格里拉集團,都應該係有保證既坐落紅磡黃埔,唔算係旅遊旺區,所以地方可以更闊落更大,間餐廳大到行極都未見盡頭,放野食地方好夠好有空間感,大加分加埋個望海景既view,未食先開胃雖然係lunch buffet,但選擇相當之多,先試凍海鮮,青口鮮甜幾好,凍蝦值得讚揚,非常新鮮,大隻肉質又彈仲有龍蝦鉗,一開就知好鮮,俾啲陰力自動離殼,鮮甜肉質加啲海水味,好正好爽凍粉麵都有三款,蕎麥面都好食日式刺身,三文魚新鮮肥美得驚人呑拿魚同油甘魚都非常鮮,而且品質高,一食就知,讚食海鮮都已經值回票價以為已經好正?未夠,佢嘅大部分熟食唔係係廚房煮完拎出黎,係係你面前有個廚房一路不斷煮不斷refill,俾埋個過程你睇絶對真材實料,清酒煮蜆,偏咸但都ok,炒雜菇,正正常常都好食,各款魚類都ok,驚喜係三杯炒牛肉,牛肉好重香料味但嫩滑點心等等都好味燒西冷,OMG,一食就知塊牛唔野少,牛味濃,肉質嫩滑,火喉可以講係近乎完美牛扒聖物芥末方面,居然有黑加侖子芥末,好味又有果香,好特別甜品方面無食太多,主力係一口甜品,幾高級咁既,影俾大家睇睇整體黎講係高檔又高質既自助餐,近乎無野係難食既,海鮮尤
大灣咖啡廳,嘉里酒店,屬於香格里拉集團,都應該係有保證既
加埋個望海景既view,未食先開胃

凍粉麵都有三款,蕎麥面都好食
日式刺身,三文魚新鮮肥美得驚人
呑拿魚同油甘魚都非常鮮,而且品質高,一食就知,讚
食海鮮都已經值回票價

凍蝦  x  凍龍蝦鉗

三文魚、呑拿魚、油甘魚

蕎麥麵

點心等等都好味
牛扒聖物芥末方面,居然有黑加侖子芥末,好味又有果香,好特別
甜品方面無食太多,主力係一口甜品,幾高級咁既,影俾大家睇睇

即煮熟食

清酒煮蜆、炒雜菇、蒸排骨、𩶘魚、九層塔炒牛肉

一千種甜品

整體黎講係高檔又高質既自助餐,近乎無野係難食既,海鮮尤其係正
埋單只係四百拎一個人,可能比平既lunch buffet貴幾十蚊,但性價比真心高
又舒服,絶對值得收藏

#自助餐熟食見心思
#酒店門口都幾難搵咪就係因為大

凍蝦  x  凍龍蝦鉗
三文魚、呑拿魚、油甘魚
蕎麥麵
即煮熟食
清酒煮蜆、炒雜菇、蒸排骨、𩶘魚、九層塔炒牛肉
燒西冷
第一次去這間酒店食自助午餐,雖則網上對它的評價都一般般,但亦抱着嘗鮮的心態去試試,但的確令人大失所望。環境地理本身優越,在紅磡碼頭,面對一大片海。雖則安排了窗邊位,但奈何外面放滿一排一盤盤大型盆栽植物,海景完成被遮蔽,坐下根本找條縫看看出面亦不容易。服務態度差。樓面工作的服務生還算正常。但食物部的廚師就只能評價為差。有的在玩電話,要多番請示才回應幫客人處理食物;有的面黑黑,目無表情。拿甜品時,女廚師在旁替另一客人弄pancake,我則在旁想挑選蛋糕,我明白她忙着弄pancake,未能替我從甜品櫃拿甜品,但她完全沒有說一句請我等等,中間她等待pancake熟時,只站着,亦任由我站着一旁,好像看到你但又當你不存在;魚生部更令人失望。拿魚生時,表達了一句麻煩可否厚切,但得到的回應是‘砧板夠吾夠厚。我切既不嬲都厚既,要薄先要講‘ 作為一個客人,得到這樣的服務態度,試問你會不會食的開心。食物方面,味道是水準之下。海鮮只有青口,螺和麵包蟹,味道還算正常新鮮。熟食選擇都ok,但味道質素參差,中湯偏甜,肉類太熟,中式點心試了鳳爪就過鹹。甜品味道正常,有多款細細件的蛋糕慕絲選擇,雪糕味道都特別,試了無花

食物方面,味道是水準之下。海鮮只有青口,螺和麵包蟹,味道還算正常新鮮。熟食選擇都ok,但味道質素參差,中湯偏甜,肉類太熟,中式點心試了鳳爪就過鹹。甜品味道正常,有多款細細件的蛋糕慕絲選擇,雪糕味道都特別,試了無花果,柑桔伯爵茶和椰子,後者兩款味道都不錯,但雪糕本身都快溶解。飲品只包每人杯,要無限飲無酒精飲品需要另加$68。

總結,如果是這樣的體驗,應該也不會有第二次,或者根本第一次也不應該有。這樣的價位,還有更好的選擇。環境,服務及味道都沒有一項值得再花費。
2021-11-24
2021-09-04 7235 views
折扣後 價,可接受,好像。款式不少,但總 感覺 欠缺 些……如 中式,魚,雞……,糖水 等,小cake 很多,但 不太喜歡,所以 受惠不了……環境 尚可,但 空調不夠……寫食評,不是 強迫,為何要限80字……

環境 尚可,但 空調不夠……

寫食評,不是 強迫,為何要限80字……
慶祝家人生日,食自助午餐職員好好,安排坐係望海既卡位,而且人流唔多,好舒適,職員還準備驚喜送上生日蛋糕,非常細心。食物上多款式,味道唔錯,海鮮新鮮,但唯一不足係呢期無長腳蟹。最後埋單用openrice卷,1000元有找
慶祝家人生日,食自助午餐
職員好好,安排坐係望海既卡位

而且人流唔多,好舒適,
職員還準備驚喜送上生日蛋糕,非常細心。
最後埋單用openrice卷,1000元有找
Birthday
Dining Offer
Coupon
2021-08-05 6470 views
必須強調已經係食夜晚buffet,但係對於五星級酒店黎講食物無論款式定質素都係奇差。冷盤:一入門口成張台係一堆沙律菜。魚生款式少而且cheap,得平價既三文魚、吞拿魚、油甘魚、八爪魚,部位質素差唔新鮮之餘解凍功夫差,食落肉糜爛比二百幾$既大XX放題還要差。凍海鮮方面又係得幾款,一句講曬無蟹腳、生蠔、小龍蝦,得普普通通既蝦&波士頓龍蝦鉗、無味到唔知食緊乜既開邊龍蝦、同見到都唔想拎既麵包蟹殘肢。parma ham有既無試,但係無煙三文魚。熱食:同一般酒店buffet一樣熱食十局其九都係麻麻地。特別要講既係麵檔都成兩檔,餸菜竟然係菜、菇、玉子豆腐之類,想像唔到係五星級酒店會見到玉子豆腐。至於「回本項目」方面,無鴨肝、無靚豬牛肉、海鮮得青口,最基本蒸沙巴龍躉都無條,蒸魚竟然係蒸急凍魚柳。另外燒牛肉無肉味,唯一就係無乜筋。反而幾個湯都ok。甜品:唔明點解其他食評話款式多,蛋糕得一個雪櫃,款式10隻手指數得曬,全部細件果種唔係原個切餅,味道正常無一款想特別encore。再隔離已經係雪糕,係不知名牌子,亦都無打算食。總結:折左600幾dinner buffet黎講雖然唔算貴,但係真係唔收貨,好多基本
總結:折左600幾dinner buffet黎講雖然唔算貴,但係真係唔收貨,好多基本嘢都無,都幾失望。
2021-08-03 5952 views
屋企人生日最啱就係食自助餐今次揀左呢間比較新的酒店做緊優惠大人有最低6折小朋友半價,4歲以下免費十分優惠用餐範圍都幾闊落座位都幾多但枱與枱之間距離足夠坐得好舒服去自助餐我習慣行一次睇晒有咩食選擇好多有驚喜最吸引眼球係呢個甜品區先食頭盤凍嘢先唔少得啖啖肉的龍蝦壽司刺身都好新鮮食完凍野開始食熱盤呢度中日泰印度菜都有真係想試咩菜式都滿足到你最驚喜係冬蔭功湯,忍唔住添多碗食食下突然聽到敲鑼聲原來係燉湯出爐好足料又鮮甜最後食埋甜品呢排榴槤當造啱晒榴槤之友幾款榴槤甜品最好食係榴槤味的cream brûlée又係忍唔住encore雪糕係gelato特別味道有榴槤、椰子、越南咖啡味、野莓乳酪其他唔少得有雲呢拿、朱古力、芒果、士多啤梨見到椰子同越南咖啡就好掛住幾年前去越南食的雪糕呀仲有gimmick分子雪糕屋企人試左係大樹菠蘿味我唔好呢種味就無試喇今餐性價比好高選擇多,味道唔錯,服務都好好服務員會不停收碟見到小朋友食石鍋麵辣親咀又主動拎個碗仔俾佢裝開黎食一餐好推介的自助餐可以由6:00食到9:30食到捧住個肚走已經約埋一班好朋友再黎食過
屋企人生日最啱就係食自助餐

壽司刺身都好新鮮

食完凍野開始食熱盤
呢度中日泰印度菜都有
真係想試咩菜式都滿足到你
最驚喜係冬蔭功湯,忍唔住添多碗

食食下突然聽到敲鑼聲
原來係燉湯出爐
好足料又鮮甜

最後食埋甜品
呢排榴槤當造啱晒榴槤之友
幾款榴槤甜品最好食係榴槤味的cream brûlée
又係忍唔住encore

雪糕係gelato
特別味道有榴槤、椰子、越南咖啡味、野莓乳酪
其他唔少得有雲呢拿、朱古力、芒果、士多啤梨
見到椰子同越南咖啡就好掛住幾年前去越南食的雪糕呀

仲有gimmick分子雪糕
屋企人試左係大樹菠蘿味
我唔好呢種味就無試喇

今餐性價比好高
選擇多,味道唔錯,服務都好好
服務員會不停收碟
見到小朋友食石鍋麵辣親咀
又主動拎個碗仔俾佢裝開黎食

一餐好推介的自助餐
可以由6:00食到9:30
食到捧住個肚走
已經約埋一班好朋友再黎食過
嘉里酒店現在是指定隔離酒店之一 親友剛從外地回港隔離時住過 酒店送了張3送1的buffet卷 所以隔離完成後請我地一起試試大家不用擔心 因為餐廳是隔離人士不能去的酒店應該劃分了部分設施給隔離人士專用電梯各樣都是其他客人不會用到的嘉里的自助餐都很多人book我地早了2天book平日食但都同我地講要坐比教後的檯 booking好full晚餐buffet $658一位 hsbc有7折時段18:00-21:30我地被安排坐比較遠拎食物的位置 唔緊要 靜靜地 有海景冷盤有沙律吧 麵包 parma ham 芝士海鮮選擇不多 龍蝦 蝦 長腳蟹 青口我試了長腳蟹 幾鮮甜 家人有試龍蝦 一般刺身有三文魚(不錯)吞拿魚(唔好食)油金魚(不錯)八爪魚(無試)熱盤不詳細說了 比教特別的有擔擔面 石鍋面即整印度薄餅(好鹹) 幾款牛扒但選擇不算太多 味道一般沒驚喜甜品係我最著重環節開頭望佢個雪櫃麵眼前一亮 好似好多選擇但原來3層都是一樣的甜品我試了幾款朱古力味都唔會差 濃濃朱古力味😌心太軟都唔錯😌佢有個份子雪糕 即場用部機整 好多煙我就試傳統雪糕 椰子 乳酪藍莓同朱古力都唔錯最奇怪係自助餐不包飲品 佢只包一杯如果
嘉里酒店現在是指定隔離酒店之一

最奇怪係自助餐不包飲品 佢只包一杯
如果要任飲果汁汽水 要另加$68

其實果汁汽水都不是甚麼太貴東西
要另加$68有點奇怪🤔
本身嘉里自助餐我價錢都不便宜呢~

總括來說 其實這個自助餐沒甚麼貴價食物。
沒生蠔 沒鵝肝~
沒下次嚕~~
2021-06-17
Type of Meal
Dinner
Dining Offer
Credit Card Offers, Coupon
2021-05-27 4509 views
週三晚月蝕夜訂了dinner buffet. 服務態度非常好,不時問有冇需要,環境也很好可以看到海景,枱與枱之間有適當隔離。食物款式唔多但整體味尚可,主角龍蝦份量十足,但可惜只有冷盤,如果可以有焗龍蝦,龍蝦湯就會好滿足刺身有三文魚,油甘魚,魷魚等,即叫即切,正常酒店質素熱盤不錯,但款式不多,燉湯限時出爐,味道偏咸生日,週年紀念等有蛋糕送,是日chocolate mouse ,好濃朱古力仲有好多款甜點,雪糕,心太軟等

刺身有三文魚,油甘魚,魷魚等,即叫即切,正常酒店質素

熱盤不錯,但款式不多,燉湯限時出爐,味道偏咸

仲有好多款甜點,雪糕,心太軟等

1K
四月生日月,特別多慶祝飯局,早前發現香港嘉里酒店大灣咖啡廳自助晚餐有六折優惠,人均連加一服務費只是$427.7。餐廳佈局充滿度假色彩,內裡充滿空間感,開揚寬敞,店員態度友善,勤快收碟執拾。窗旁卡位坐擁維港景致,落地玻璃可以一邊望著無敵大海景,一邊品嘗佳餚,迷人景色盡入眼簾。以酒店buffet來說,凍海鮮款式不多,只有龍蝦、蟹腳、鮮蝦、翡翠螺及青口五款。龍蝦和蟹腳size偏細,不過來貨質素亦算新鮮。今個月主題為「美式燒烤盛會」,新增了多款美式煙燻烤肉菜式。煙燻火雞肉質不乾不柴,其他美式主題菜還有堪薩斯城焗豆、芝士焗通心粉、玉米豆沙律、涼拌卷心菜、忌廉玉米布甸等等。西式熱盤款式亦不少,有燒岩魚、白酒煮青口、照燒三文魚...還有烤哈里薩雞腿、泰式燒頸肉、燒羊脾等等。值得一讚的是熱盤放出來都是小份量供應,所以廚師全程忙於即燒以作添補,因此食物較易保持剛剛煮好的熱度。個人最為推介照燒三文魚,甘甜醬汁帶出食材的鮮味,即使熟透後依然不會變得鞋口。即切肉類也不算多款,西冷牛扒配上各款配菜及特製醬汁。現場即拌的意粉煮出Al dente輕微韌度的口感,芝士忌廉汁調較得相當濃稠。中式熱盤有金湯龍蝦鉗、川味蒸

凍海鮮

龍蝦和蟹腳size偏細,不過來貨質素亦算新鮮。
冰鎮海鮮

今個月主題為「美式燒烤盛會」,新增了多款美式煙燻烤肉菜式。
美式燒烤盛會自助餐

煙燻火雞

西式熱盤款式亦不少,有燒岩魚、白酒煮青口、照燒三文魚...
熱盤

還有烤哈里薩雞腿、泰式燒頸肉、燒羊脾等等。

照燒三文魚

即切肉類也不算多款,西冷牛扒配上各款配菜及特製醬汁。
西冷牛扒

即煮意粉
中式熱盤有金湯龍蝦鉗、川味蒸魚、小籠包、蒜茸蒸蜆。
熱盤

金湯龍蝦鉗啖啖肉,不用剝殼就最適合我這些懶人。
金湯龍蝦鉗

中式蟲草花燉湯真材實料,湯色清澈見底,喝得出沒加味精,每一口盡是精華,喝完如此滋補的燉湯,頓時感到暖身又暖心。
蟲草花燉湯

避風塘炒青口以蒜蓉、辣椒夾雜的香味滲透肉身,蒜香撲鼻。
避風塘炒青口

藥膳雞的藥材份量恰到好處,入味之餘亦不會過於苦澀。
藥膳雞

還有香口炸物如蜂巢炸墨魚及椒鹽白飯魚,炸得熱辣辣又脆卜卜。
蜂巢炸墨魚、椒鹽白飯魚

咖哩有超多款式,包括青咖喱雜菜、泰式辣雞、印度芝士咖喱、海鮮紅咖喱、印度黃咖喱豆、印度雞肉飯、咖喱雞及冬陰功湯,香氣濃郁,口味正宗。
咖哩

壽司擺盤頗吸引,不過質素就一般。
壽司

魚生刺身即點即切,款式就和大部分酒店自助餐大同小異。
魚生刺身

沙律吧有多款已經拌好的沙律,個人尤其推介大蝦沙律,蝦肉入口爽口彈牙,味道酸辣挑起誘人食欲。
沙律

冷盤位置放滿不同款式的芝士,以密封容器盛載,除了衛生整潔之餘,也可為芝士保質,避免風乾。
芝士

當然少不了用來配芝士的parma ham,火腿的誘人油脂與芝士的濃鬱香氣向來都是絕配。
冷盤

厚切煙三文魚色澤鮮豔,脂肪條紋清楚利落,魚肉鮮嫩而有彈性。
煙三文魚

甜品部的海量款式多得壯觀,甜點控一定要記著留肚!
甜品

因應美式主題,新增碧根果仁批、焦糖牛奶布甸、紅絲絨蛋糕等經典美式甜點。
甜品

作為朱古力迷,最愛的當然是朱古力慕絲蛋糕,質地軟滑,可可味夠濃醇。
朱古力慕絲蛋糕

自家製gelato有八款口味之多,味道較為罕見,包括威士忌牛油餅、花生醬、石板街、柑橘伯爵茶、曲奇、朱古力、雲呢拿及士多啤梨雪葩。
自家製gelato
Other Info. : 於網上預購自助餐並付全數,即可享低至6折優惠
2021-04-01
$430 (Dinner)
Celebration
蜂巢炸墨魚、椒鹽白飯魚
煙三文魚
朱古力慕絲蛋糕
自家製gelato
生日来到这家酒店庆祝,酒店位于红磡码头旁边,原来这裏现在发展不错,对海的环境周末有很多人在这裏紮营 享受周末。餐厅全落地玻璃可以看到维多利亚海景实在非常舒服。而且餐厅的设计 也不落俗套 很有 外国的酒店风味。不过食物摆放太分散 到时候拿食物不太方便。但这裏 个别的服务员 真的要被批评。吃自助餐很正常 自己去拿食物,帮我走到咖啡机附近拿杯子的时候,有一位说英文的外籍女员工 以英文问我 你在做什么?我真的感到很愕然,吃自助餐去拿杯子 不是很明显 是去取饮料吗?后来旁边有一个 男经理明显察觉有问题走过来 说这裏的自助餐 只提供一杯饮料,是由服务员拿出去给客人的。这时候我当场很生气 向男经理投诉 那位女员工应该 有礼貌地解释饮料是由员工 拿给客人就可以了,而不是没有礼貌地问 客人在做什么,不要搞到 好像客人在偷饮料一样!食物的种类繁多,海鲜有龙虾 松叶蟹脚 海螺冻虾青口等。基本上质素也还可以,特别松叶蟹 脚和青口 海螺都很新鲜。鱼生片提供三文鱼吞拿鱼八爪鱼和鲷鱼四种选择,新鲜程度虽不及太古城的feast, 但整体来说还是可以的。最特别这裏有韩式锅物,可配上自选的材料 加上泡菜汤或鱼汤,但说实话

最特别这裏有韩式锅物,可配上自选的材料 加上泡菜汤或鱼汤,但说实话这个锅物是最难吃的,我吃了一口怪怪的口味 立马放弃了。

特别一赞这裏有很多热吃的海鲜,包括南瓜汤龙虾钳,酸菜鱼,泰式青口,白酒煮蚬,冬阴功汤,蒜蓉蒸虾,豉汁炒螺 等选择。对于不吃冻海鲜的人来说绝对是一大喜讯。不过味道则中规中矩吧,唯一冬阴功汤和蒜蓉蒸虾 算是做得不错。

另外这裏也提供了多款印度咖哩食物,更有多款特别的熟食例如避风塘牛仔骨,炸洋葱圈,烧羊架等。不过我没有吃太多还是留肚吃海鲜和甜品

甜品这裏绝对要点讚,种类繁多之余 特别爱吃他们 的冰淇淋。特别喜爱吃他们的意大利gelato包括威士忌 冰淇淋和 伯爵茶冰淇淋,这两款口味在其他餐厅很难吃得到。他们的水果很也很花心思,附上梅子粉 可撒上水果上 增添香味。另外朱古力心太软 也做得很好吃。

整体来说 这裏环境好,服务个别员工需要培训,不过食物质素只属中等,虽然种类比较多,但整体质素不如太古城的feast, 只有甜品算是不错,而且没有生蚝或鹅肝提供,重点是完全没有任何饮料提供,只提供一杯咖啡或茶实在说不过去。但折后价格520 算是对得起这个价格。但个人认为如同类型价格会选择 太古城的feast。

2021-04-18
$520 (Dinner)