2021-06-22 582 views
嚟到大街小館,點左個必食嘅黑糖芋圓仙草凍。成兜甜品入邊有好多唔同顏色嘅芋圓(老闆話今日少左一款唔係嘅話應該更加色彩繽紛)。食啲甘colourful嘅芋圓, 心情都特別雀躍芋圓嘅軟硬度煮得啱啱好,容易咀嚼除左芋圓,仲有仙草凍、紅豆、啫喱、一個雪糕球(其實我覺得似雲呢拿味,唔似黑糖味)哈哈!不過整體嚟講,成個甜品都好好味俾個雪糕球一路慢慢溶,一路撈住啲仙草凍、芋圓...食最後我覺得依個甜品好大兜下,好抵食超正。
(老闆話今日少左一款
芋圓嘅軟硬度煮得啱啱好,容易咀嚼

)哈哈!不過整體嚟講,成個甜品都好好味
俾個雪糕球一路慢慢溶,一路撈住啲仙草凍、芋圓...食

最後我覺得依個甜品好大兜下
,好抵食
超正。

2021-06-19
$38 (Tea)
2021-06-20 401 views
建議:如果想食湯丸類既糖水,要留意番淨係得熱食。大街小館有兩間分店,今次去左銀鳳街個間,仲要襯住晚市前去食,少人啲又可以坐得鬆動啲。睇完餐牌發現都幾多選擇,心大心細好想食拿破崙 同 椰皇燉蛋白😌 仲有腸粉系列同天使面系列 (甜品黎架,價錢仲要唔貴👍)今次試左:▫️椰皇蛋白燉桃膠 (凍 HK$52)夏天食凍糖水真係好滋潤,清清甜甜解下暑。椰皇甜品有幾款,本來打算配湯丸,店員仲好好甘提醒:所有配湯丸既甜品都淨係得熱👍 最後揀左桃膠,🥥座住冰底上枱,食落都好驚喜😌 真係估唔到滿到瀉。除左燉蛋白,仲充滿左白玉小丸子❤️、西米 同 椰汁啫喱 (透明粒粒) 原本想食埋入面既椰肉,不過比較硬身,差啲倒左落個身度😜 所以食到最後先好嘗試起椰肉,同埋真係要扶實個椰殼先好用力🥥
建議:如果想食湯丸類既糖水,要留意番淨係得熱食。

今次試左:
▫️椰皇蛋白燉桃膠 (凍 HK$52)

2021-06-15 223 views
最近既天氣真係熱得不得了,唔食翻個糖水降下溫點得🥵今次去左離黃大仙地鐵站10分鐘路程既「大街小館」,雖然係下午茶既時段,但一入鋪頭發現坐滿人,睇嚟英雄所見略同😏😎 那我只好外賣翻屋企慢慢歎我既糖水:黑糖芋圓仙草凍(堂食$38,外賣加$1)🥰可能因為搭左20分鐘車翻屋企,碗糖水入面個球雪糕已經融左一半😟 不過,轉個角度諗,咁樣我又可以試個新食法🤪 啲芋圓甜度剛剛好,又好煙韌,口感超正🤤 另外都好鐘意佢地碗糖水鋪底既仙草💛💛 一定會再翻黎encoreeee!!!
最近既天氣真係熱得不得了,唔食翻個糖水降下溫點得🥵

2021-06-14
Waiting Time
10 Minutes (TakeAway)
$39 (Tea)
  • 黑糖芋圓仙草凍
2021-06-04 251 views
才五月份夏天的感覺就已經熱得我快瘋了,在街走不到幾步就出汗了,什麼時候才能完呀?所以走吃飽飯以後,走著走著就去到一間糖水店打算吃個冰涼一下身體!看過餐牌以後,這間店還真的挺實惠的,所以就進來吃一下!榴槤綿綿冰(46元)想不到這裡竟然有榴槤綿綿冰可以選,作為榴槤的忠實粉絲就肯定要點一份來試試,而且價錢也不貴!這個還可以多選兩款配料,而我就選了小丸子和芒果魔珠。店員送到來的時候,綿綿冰的份量還真的是挺大的一份,聞著有股淡淡的榴槤香,吃起來榴槤味也挺濃的,綿綿求入口即化,非常好吃!小丸子吃起來軟滑彈牙,有糯米的香味!芒果魔珠吃起來會爆開,然後內裡是芒果果汁,酸甜可口!

榴槤綿綿冰(46元)
2021-05-29 220 views
炎炎夏日,在街道上輕行數分鐘已經汗流浹背了,忍不住要到附近的甜品店吃點凍東西。店內座位頗多,收費可算是划算,沒有加一。牛奶綿綿冰 - $42綿綿冰和刨冰是兩種不同的東西。比起刨冰,口感顯得溫柔繾綣多了。保持著冰凍的溫度,入口涼透心。一層又一層的冰沙如同疊上了層層棉絮般,絲縷分明。濃郁的牛奶奶香味一層又一層滲入到結構疏鬆的冰內,散發著誘人的甜香。可免費自選兩款配料,白色的小珠爆出微酸的乳酸汁,黃色則爆出酸甜的芒果香,非常特別。

牛奶綿綿冰 - $42
2021-05-29
$42 (Dinner)
2021-05-26 160 views
<<雜果水晶芋圓黑糖天使麵>>($38)椰奶底香甜唔會好腬~雜果份量都好多! 落檯嗰吓都驚一驚 (夜晚仲要食飯🤭)下面仲有好多大西米、蘆薈同小丸子! 飽到呢~~特別要介紹嘅就係啲芋圓同天使麵!!兩樣都係口感煙韌又彈牙!原來「黑糖天使麵」係黑糖味嘅蒟蒻!黑糖味好濃👍🏻有創意又做得好好💯平時食開嘅紫色芋圓同橙色芋圓都各食得出原材料嘅味道~啡色嗰粒我好奇咗好耐🤔肯定係茶味!!!! 又有少少薑味~唔鍾意食薑嘅我都覺得唔錯😊一粒都冇食淨😋(後記: 睇番openrice見到有人話係玫瑰花味!Ummmmm...唔係好覺似玫瑰花~ 總之係好濃嘅茶味啦🤪)
<<雜果水晶芋圓黑糖天使麵>>($38)
雜果水晶芋圓黑糖天使麵

椰奶底香甜唔會好腬~
雜果份量都好多! 落檯嗰吓都驚一驚 (夜晚仲要食飯🤭)
下面仲有好多大西米、蘆薈同小丸子! 飽到呢~~
雜果水晶芋圓黑糖天使麵

特別要介紹嘅就係啲芋圓同天使麵!!
兩樣都係口感煙韌又彈牙!
原來「黑糖天使麵」係黑糖味嘅蒟蒻!黑糖味好濃👍🏻
有創意又做得好好💯
平時食開嘅紫色芋圓同橙色芋圓都各食得出原材料嘅味道~
啡色嗰粒我好奇咗好耐🤔
肯定係茶味!!!! 又有少少薑味~
唔鍾意食薑嘅我都覺得唔錯😊
一粒都冇食淨😋
(後記: 睇番openrice見到有人話係玫瑰花味!
2021-04-19 470 views
大大話話都食左5/6次, 終於 肯寫下食評好食既舖頭通常都係唔會係大商場.  樣樣都好足料,  如果當天知道要食佢, 通常都要食少d留肚. 芒果拿破崙汁分開上, 都仲係脆, 聽人講榴槤都好正, 不過我唔食芋頭椰皇蛋白  食過兩次都正.❤❤黑糖芋圓仙草凍, 食完你會好飽芒果 小丸子就普通左d其實住附近D 人好幸福
大大話話都食左5/6次, 終於 肯寫下食評

芋頭椰皇蛋白  食過兩次都正.❤❤

黑糖芋圓仙草凍, 食完你會好飽

芒果 小丸子就普通左d

其實住附近D 人好幸福
TakeAway
  • 芒果拿破崙
  • 芋頭椰皇蛋白
2021-04-14 284 views
﹊﹊﹊﹊﹊﹊﹊﹊﹊﹊﹊﹊☞ 法式焦糖燉蛋 33$望到個燉蛋Fat9眼突左一突先 佢個份量都大架喎 平時出去食好細碗架嘛 呢到勁大碟 Fat9見到呢個份量表示好高興😹面頭仲有幾舊大大粒既生果擺係面 生果新鮮又甜唔會因為係襯托個質素就低😻燉蛋夠滑 但如果燉蛋個底有加埋雲呢拿籽就完美入口會更加香🥰﹊﹊﹊﹊﹊﹊﹊﹊﹊﹊﹊﹊✎黑糖芋圓仙草 38$Fat9要推介呢個誠意之作比大家😋首先佢啲芋圓啊 兩個字 出色!佢唔係就咁搓完整到舊圓出黎就算 你咬個時係會食到入面有啲芋粒係到 真材實料啊 所以入口都好重味 同埋個口感都夠煙韌q彈 無論味道同口感都好豐富🤩小店有呢個質素令到Fat9好驚喜😚但碗仙草就略嫌唔係好夠凍 就算舊雪糕溶左碗野都仲係唔夠凍 如果凍番啲咁就真係100分🥰﹊﹊﹊﹊﹊﹊﹊﹊﹊﹊﹊﹊☞熱豆腐花 19$豆腐花夠滑有豆香 本身佢碗豆腐花都有加到糖水 食落去都甜架喇 所以大家可以衡量下會唔會再加黃糖🥸﹊﹊﹊﹊﹊﹊﹊﹊﹊﹊﹊﹊↬味道: ☻ ☻ ☻ ☻/5↬服務: ☻ ☻ ☻/5↬環境: ☻ ☻ ☻/5
☞ 法式焦糖燉蛋 33$

✎黑糖芋圓仙草 38$

☞熱豆腐花 19$

↬味道: ☻ ☻ ☻ ☻/5
↬服務: ☻ ☻ ☻/5
↬環境: ☻ ☻ ☻/5
因為冇晚市堂食,所以食完飯心思思又想出去買糖水氹吓自己,上網search發覺呢間糖水舖好多好評,所以決定揸架車出去買外賣返屋企食。見到佢個必食推介- 椰皇蛋白燉桃膠, 雖然$52有少少貴,但係天氣咁凍決定試個熱嘅去暖吓個胃。 另外在買咗個夠薑蕃薯糖水配芋圓湯圓。佢個椰皇真係原個用保鮮紙包住咁拎返屋企,打開超有驚喜,個蛋白超滑!!!桃膠發得夠林,入邊仲有西米同小丸子,真係好好食。番薯糖水真係好薑,怕辣嘅唔建議叫呢個。
番薯糖水真係好薑,怕辣嘅唔建議叫呢個。
2021-01-22
TakeAway
2021-03-02 476 views
大街小館環境普通,但服務親切👍🏻🥰位置唔多,係常見既港式糖水小店格局,閒日9點幾都爆場😆款式選擇多,其中天使麵比較特別😳✅雜果水晶芋圓黑糖天使麵 ($38) 🌟4/5分椰奶底香甜👍🏻雜果份量多,有西瓜、蜜瓜同哈蜜瓜,鮮甜🤤西米、芋圓、小丸子亦煙銀! 好奇問下店員,原來天使麵係啫喱做既麵條,彈牙、微微黑糖既甜😚成個組合好豐富亦好平衡~✅朱古力心太軟配雪糕 ($45) 🌟4/5分即叫即製,賣相用心,唔係hea你😳心太軟流心,朱古力味濃🤤雪糕就正常~ 整體味道唔錯,價錢合理,又係黃店😉係一間值得大家支持既小店啊💕

✅雜果水晶芋圓黑糖天使麵 ($38) 🌟4/5分

✅朱古力心太軟配雪糕 ($45) 🌟4/5分
朱古力心太軟配雪糕 ($45)
即叫即製,賣相用心,唔係hea你😳
朱古力心太軟配雪糕 ($45)
心太軟流心,朱古力味濃🤤雪糕就正常~

1K
2021-03-01 248 views
“黑糖芋圓仙草凍”($38)“椰汁湯丸”($22)有返晚市堂食終於可以食完晚飯直落食糖水😆嚟咗呢間喺黃大仙嘅甜品小店甜品種類選擇都好多☺心太軟,窩夫,拿破崙,芋圓,千層蛋糕,中式甜品都有最後揀咗網上都幾多人推介嘅黑糖芋圓仙草凍☺男朋友就叫咗碗椰汁湯丸仙草凍配料都幾多!有3色芋圓,小丸子,紅豆,椰果,雲尼拿雪糕🍦最特別嘅係3色芋圓除咗常見嘅紫薯同芋頭圓仲有一隻係玫瑰花味🌹食落散出淡淡嘅花香幾特別🥰仙草都十分之嫩滑😋另外個椰汁湯丸就比較普通椰汁有啲太稀稍為淡咗啲湯丸係芝麻湯丸,好在食落芝麻都算香☺
“黑糖芋圓仙草凍”($38)
“椰汁湯丸”($22)

有返晚市堂食終於可以食完晚飯直落食糖水😆
嚟咗呢間喺黃大仙嘅甜品小店
甜品種類選擇都好多☺
心太軟,窩夫,拿破崙,芋圓,千層蛋糕,中式甜品都有
最後揀咗網上都幾多人推介嘅黑糖芋圓仙草凍☺
男朋友就叫咗碗椰汁湯丸
仙草凍配料都幾多!
有3色芋圓,小丸子,紅豆,椰果,雲尼拿雪糕🍦
最特別嘅係3色芋圓除咗常見嘅紫薯同芋頭圓
仲有一隻係玫瑰花味🌹
食落散出淡淡嘅花香幾特別🥰
仙草都十分之嫩滑😋
另外個椰汁湯丸就比較普通
椰汁有啲太稀稍為淡咗啲
湯丸係芝麻湯丸,好在食落芝麻都算香☺
2021-02-24 193 views
甜品控注意📣!心目中最愛嘅糖水店一定有大街小館,難得提早放工可以堂食,即刻拉埋媽咪食糖水先🧑🏻。最怕外賣份量會縮水?之前外賣兩碗都超大碗,細食啲三四個人share都ok👌🏻!仙友周不時都做屋苑糖水團,睇下佢地幾多外賣單就知啦!個人推薦椰皇同芒果系列🥭!————————————————👅 黑糖芋圓仙草凍 ($38)👍🏻水嫩仙草咕溜一下就滑入口,配料超豐盛,除左有紅豆、小丸子、芋圓、地瓜圓,仲有椰青水啫喱同獨有嘅玫瑰花圓🌹,再加一球雲呢拿雪糕點綴,一碗滿足你八個願望!👅 芋頭小丸子紫米露 ($28)👍🏻一碗滿滿嘅紫米露,用營養嘅紫米熬煮而成,裝滿粉糯芋頭粒同軟綿小丸子,最後點少得加濃郁嘅椰漿呀😝!天氣凍凍地,嚟一碗温熱糖水做下午茶都幾好~————————————————🚩總結:每碗份量都超足料,要準備好你嘅大胃王嘅靈魂!————————————————🌟注意:依家做緊外賣自取買五送一,詳情請向餐廳查詢
————————————————
👅 黑糖芋圓仙草凍 ($38)

👅 芋頭小丸子紫米露 ($28)

————————————————
🚩總結:每碗份量都超足料,要準備好你嘅大胃王嘅靈魂!
————————————————
🌟注意:依家做緊外賣自取買五送一,詳情請向餐廳查詢
Type of Meal
Tea
  • 黑糖芋圓仙草凍
2021-02-13 601 views
節日共聚!晚上同家人做節食飯之後,朋友們大家一齊約出嚟食甜品,當然要去返間黃甜品店啦!呢間甜品店好出名,所以晚上九點幾十點都要大排長龍,食到好味甜品要等都係值得嘅!椰皇蛋白燉桃膠(熱)$52- 好足料嘅椰皇甜品!蛋白熱辣辣,好滑。桃膠足份量,最後我食晒啲椰子肉,好飽!推介!榴槤至尊(配榴槤雪糕)$50- 朋友話榴槤味濃同香,中意食榴槤嘅朋友可以試下,見到店內擺放唔少榴槤,應該幾新鮮!芋頭小丸子紫米露(熱)$28- 飽肚之選!好中意椰汁,每啖有好有咬口嘅紫米,煲到好綿嘅芋頭粒,仲有煙韌嘅小丸子,唔會太甜,正!黑糖芋圓仙草凍$38- 呢個仙草凍好大碗,性價比極高,仿彿去左台灣夜市食甜品咁。芋圓口感煙韌,仙草凍爽滑,整體口感非常豐富。
椰皇蛋白燉桃膠(熱)$52

榴槤至尊(配榴槤雪糕)$50
芋頭小丸子紫米露(熱)$28

黑糖芋圓仙草凍$38
榴連至尊
芋頭小丸子紫米露
2020-10-01
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
$52 (Last Night Supper)
榴連至尊
芋頭小丸子紫米露
2021-02-03 190 views
大街小館 童年回憶💛/Ordered:芒果腸粉($30)/大街小館係我中學回憶記得以前放學成班人一定會食埋先返屋企❤️除咗係筆者既童年回憶之外 仲要係一間良心糖水店 黃大仙區僅有既糖水店 真係唔多大街小館 真係必揀的😀今次食既係芒果腸粉有芒果 有腸粉 有cream 有芒果冰不過可以走cream 就好啦 真係少肥🥲食完好有罪惡感 仲要爆晒出嚟 (如圖)唔知要做幾多運動先補得返🥲🥲🥲~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~大街小館 (黃大仙)黃大仙銀鳳街16號地舖大街小館 (佐敦)佐敦吳松街93-103號德利樓地下C舖大街小巷美食館 (西環)西環安寧里1-15號地下C-E號舖
大街小館 童年回憶💛
Ordered:芒果腸粉($30)
大街小館係我中學回憶
大街小館 真係必揀的😀
今次食既係芒果腸粉
有芒果 有腸粉 有cream 有芒果冰
不過可以走cream 就好啦 真係少肥🥲
食完好有罪惡感 仲要爆晒出嚟 (如圖)
唔知要做幾多運動先補得返🥲🥲🥲
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

大街小館 (黃大仙)
黃大仙銀鳳街16號地舖

大街小館 (佐敦)
佐敦吳松街93-103號德利樓地下C舖

大街小巷美食館 (西環)
西環安寧里1-15號地下C-E號舖
2021-01-28
$40 (Tea)
2021-01-11 223 views
呢幾日天氣寒冷,撞啱屋苑做糖水團送上門,即刻order個熱嘅椰皇桃膠燉蛋白、薑汁蕃薯糖水、芒果布甸同一支新鮮椰皇水。因為外賣關係,店主pack得好安全,每個都獨立再包保鮮紙石確保唔會漏。椰皇桃膠燉蛋白勁多桃膠,蛋白仲好滑,入面仲有小丸子同西米,椰汁都就黎滿瀉,食完成個人都覺得好滋潤,薑汁蕃薯糖水好多舊蕃薯,個薑汁味好出,好辣口,食完暖笠笠!至於芒果布甸又係好正,除左布甸內有芒果粒外,仲放左勁多大大粒芒果肉喺外面,椰皇水就唔駛講,清甜👍🏻

2021-01-09
Delivery