2024-10-04 1460 views
比較少食法國菜,友人帶我去呢間法式小館,可以食到法式菜式之餘但氣氛又唔會咁拘緊。餐枱數目唔係好多,最好預先訂位。昏暗登光,配上Bossa Nova 歌曲,令人仿似走進第二個國家咁。侍應送上Set Dinner Menu,每位$378唔係幾”好”鴨胸,另加$38要烤本灣八爪魚沙律侍應溫提可以用菜包住八爪魚一齊食會好味D。單食一舊,腍中又帶點兒嚼口,個沙律汁酸度適中幾開胃。食完沙律就到餐湯,有呢客粟米忌廉大蝦湯。入口香滑,粟米味係食到,再加埋大蝦豐富咗成個湯嘅口感。若然有埋餐包配食就”Perfect 池”。五款主菜任選一,有豬/鷄/素/牛/海鮮選擇Sapporo啤酒三黃鷄,半隻份量,未食已聞到香味,以炒香薯仔粒及甘荀粒作配菜。鷄皮帶點焦香,皮下無多餘脂肪,淋上秘製醬汁,個人覺得有點咸。鷄肉仍然嫩滑,每一啖都熱度十足,唔錯。是日甜品係芝士蛋糕,主體係芝士蛋糕,再係上面加上菠蘿乾(?),最特別係側邊有D煙肉碎,食起黎甜中帶少少咸,幾有趣。包埋咖啡或茶,茶唔係普通紅茶,可選擇伯爵茶/朱古力紅茶。我就當然黎杯”餐後啡”,配埋件芝士蛋糕,寫上一個完美句號。呢度無用餐時間限製,配合法國菜用餐時間,美食

侍應送上Set Dinner Menu,每位$378

唔係幾”好”鴨胸,另加$38要烤本灣八爪魚沙律

五款主菜任選一,有豬/鷄/素/牛/海鮮

呢度無用餐時間限製,配合法國菜用餐時間,美食係要等嘅,中間可以同朋友吹下水等食,慢慢享受呢一餐。
Dinner
今日黎到位於佐敦既哩間法國菜餐廳。餐廳環境雅致舒適,水泥風牆身配合啡白色設計,相當有格調。餐牌~🔸鴨胸羽衣甘藍沙律配蜜糖芥末汁手撕嘅羽衣甘藍質感爽脆,煙燻鴨胸香口惹味,配合餐廳自家調配既蜜糖芥末汁,味道清新,新穎開胃。🔸烤本灣八爪魚沙律用上本地既八爪魚,經過慢煮後再烤製,質感軟腍富彈性,再配上不同嘅蕃茄及新鮮羅馬生菜,亦係酸甜開胃。🥣是日餐湯-忌廉粟米鮮蝦湯粟米先用牛油炒香,再係烹調時加上牛奶,所以入口質感濃厚幼滑,而湯𥚃面亦加入切粒嘅鮮蝦,增加口感。🔹吉列加拿大豬鞍扒配蛋沙律及 bon bon辣醬加拿大豬鞍好有驚喜❗️ 入口外脆內嫩,肉質鬆化,炸皮唔厚,再配合用Sapporo啤酒醃過嘅青瓜,清新解膩~🔹澳洲和牛臀肉上蓋哩道主菜亦係相當出色❗️店員建議Medium rare熟度,果然冇揀錯,臀肉顏色粉嫩,入口充滿肉汁,再加上餐廳自家製嘅鯷魚醬汁及烤香嘅蒜頭,咸香好味👍🏻🍰是日甜品-芝士蛋糕配菠蘿肉桂醬芝士蛋糕質感細滑,配合餐廳特別調製嘅菠蘿肉桂醬,加上少許煙肉粒,味道鹹鹹甜甜,相當特別。☕️Earl Grey、朱古力紅茶最後飲返杯茶作結,真係相當滿足~

餐牌~
1912 views

🔸鴨胸羽衣甘藍沙律配蜜糖芥末汁

🔸烤本灣八爪魚沙律

🥣是日餐湯-忌廉粟米鮮蝦湯

🔹吉列加拿大豬鞍扒配蛋沙律及 bon bon辣醬

🔹澳洲和牛臀肉上蓋

🍰是日甜品-芝士蛋糕配菠蘿肉桂醬

☕️Earl Grey、朱古力紅茶
最後飲返杯茶作結,真係相當滿足~

2024-08-09 3340 views
同朋友無意中發現咗一間隱世法國小酒館,裝飾充滿住藝術氣息,其中2個掛飾係香港藝術家既作品,為餐廳增添魅力。餐廳名亦好有意思,Bon Bon分別代表Bon Voyage、Bon Appétit,意思係希望客人有一段好嘅旅程同埋享受食物既極致美味,而且餐廳免切餅費/開瓶費,好適合同朋友慶祝生日/紀念日/farewell。✨Dinner Set $368 per head✨STARTER草莓菠菜苗沙律配羊奶芝士琥珀合桃有創意既組合,甜美既草莓、清脆既菠菜苗、濃郁既羊奶芝士、自家醃製既青瓜和香脆既琥珀合桃完美結合,每一口都充滿豐富既口感和層次。烤格魯耶爾芝士吐司配蕃茄濃湯瑞士Gruyere Cheese 香氣濃郁,吐司烘至微脆,蕃茄濃湯稠身,蕃茄味濃郁。MAIN澳洲羊架配公和腐乳檸檬葉醬(+$98)醬汁用咗公和腐乳,融入亞洲元素,腐乳既鹹香味和檸檬葉既清香相互融合,澳洲羊架要左medium rare,肉質粉嫩。紅酒燉澳洲M6和牛面頰肉(+$98)用左3小時燉煮,肉質軟腍,入口即化,牛筋入口有彈性,配搭芝士蒜蓉包。DESSERT芝士蛋糕配煙肉脆脆及海鹽焦糖醬芝士蛋糕口感順滑,配搭鹹鹹地嘅煙肉脆脆

✨Dinner Set $368 per head✨

STARTER

MAIN
澳洲羊架配公和腐乳檸檬葉醬(+$98)
澳洲羊架配公和腐乳檸檬葉醬

紅酒燉澳洲M6和牛面頰肉(+$98)

DESSERT
芝士蛋糕配煙肉脆脆及海鹽焦糖醬
芝士蛋糕口感順滑,配搭鹹鹹地嘅煙肉脆脆,口感獨特,充滿創意。

COFFEE/TEA
我同朋友分別點咗Earl grey 同埋breakfast tea,一路食住芝士蛋糕,一路飲茶好夾。
2024-07-24 3398 views
最近我搵到個慶祝生日或紀念日嘅好地方!位於佐敦嘅《Bistro Bon Bon》,係一間法國小酒館,門面已帶點貴氣,室內設計時尚優雅,充滿格調又不失浪漫氣氛✨Dinner Set $368 per head✨STARTER🍴草莓菠菜苗沙律配羊奶芝士琥珀合桃以草莓、菠菜苗和沙律菜製成嘅一款沙律,味道清新,再搭配么鳳的琥珀合桃,增加了口感MID🍴烤格魯耶爾芝士吐司配蕃茄濃湯多士煎至金黃香脆,中間夾著瑞士Gruyère Cheese,真正外脆內軟,沾上蕃茄濃湯,又是另一種口感和味道MAIN🍴吉列加拿大豬鞍扒配蛋沙律及bon bob辣醬厚切豬鞍扒,外層香脆,內裡肉嫩無比,配上蛋沙律可平衡一下油膩感🍴澳洲羊架配公和腐乳檸檬葉醬 (+$118)外層烤到有點焦香,肉質粉嫩,沒有羶味,配上公和腐乳和檸檬葉製成嘅醬汁,陣陣鹹香味,味道出奇地夾SWEET🍴芝士蛋糕配煙肉脆脆海鹽焦糖醬餐廳自家製芝士蛋糕,口感幼滑,芝士味香濃,巧妙地鋪上煙肉脆脆和海鹽焦糖醬,鹹鹹甜甜,味道好特別
最近我搵到個慶祝生日或紀念日嘅好地方!

✨Dinner Set $368 per head✨

STARTER
🍴草莓菠菜苗沙律配羊奶芝士琥珀合桃

MID
🍴烤格魯耶爾芝士吐司配蕃茄濃湯

MAIN
🍴吉列加拿大豬鞍扒配蛋沙律及bon bob辣醬

🍴澳洲羊架配公和腐乳檸檬葉醬 (+$118)

SWEET
🍴芝士蛋糕配煙肉脆脆海鹽焦糖醬

2024-11-20 291 views
12點前咖啡買一送一☕🌟真係一個美好Good Morning~唔知買一送一個優惠做到幾時,但污嘴狗WO妹就覺得正價都值得飲!裝修都好靚好Chill~下次再試埋Cafe入面啲嘢食-𝑫𝑹𝑰𝑵𝑲熱焙茶拿鐵 $38(推薦🌟)飲落好重綠茶味,但綠茶味唔苦澀,整體唔會好甜,咖啡味都好出,好濃郁!熱泡沫咖啡 $32咖啡泡沫綿密,飲落去口感滑順,配合濃郁嘅咖啡味,唔錯㗎~環境.8/10服務.9/10人均.$32~52污嘴狗覓食指數.9.5/10
𝑫𝑹𝑰𝑵𝑲
熱焙茶拿鐵 $38(推薦🌟)
熱焙茶拿鐵

熱泡沫咖啡 $32
咖啡泡沫綿密,飲落去口感滑順,配合濃郁嘅咖啡味,唔錯㗎~

環境.8/10
服務.9/10
人均.$32~52
污嘴狗覓食指數.9.5/10
2024-11-20
Waiting Time
5 Minutes (TakeAway)
$38 (Breakfast)
熱焙茶拿鐵
2024-10-29 399 views
今日試咗他們的午餐,很有驚喜,價錢合理,食物有質素,跟午餐的拉花cappuccino 也絕不馬虎,兩位年青人很有禮貌,亦有笑容,給了我正能量!我相信是年青人開的小小的法式餐廳,風格很接近法國南部的小餐廳,值得支持!
2024-10-29
Lunch
2024-09-19 765 views
呀媽生日帶佢食下好野先,呢間餐廳位置唔多但環境舒服,好啱去聚下~😚Dinner set ($378/ p.p)Starter煙鴨胸羽衣甘藍沙律配蜜糖芥末汁好清新嘅沙律🥗,煙鴨胸好嫩唔會好咸,羽衣甘藍亦好新鮮,仲配左蜜糖芥末醬酸酸甜甜好開胃😌。烤本灣八爪魚沙律 (+$38)八爪魚都幾足料🐙,幾有咬口架,有蕃茄、橄欖配橄欖油食落好香,仲有兩塊菜比我好似生菜包咁包住食都幾得意🤣😆!Soup海蝦粟米濃湯好足料嘅湯呀,粟米濃湯非常香濃🌽,仲加左唔辣嘅紅椒油同爆谷好特別🍿! 入面仲真係有粒粒海蝦好爽口~🦐🦐Main吉列加拿大豬鞍扒配蛋沙律及bon bon辣醬呢個豬鞍好厚身! 外面嘅吉列皮就做到好薄好脆,咬落非常鬆化👍🏼,豬鞍厚得尼火喉控制得好好,入面鎖到水肉質好滑😋,配埋個辣醬真係好香,食落都唔太覺辣。旁邊仲有餐廳自己做嘅醃青瓜,又有蛋沙律好豐富😍😍!澳洲和牛臀肉上蓋 (+$248)呢份和牛真係好大份仲排得好靚🥰! 臀肉嘅脂肪會比較少,食落好嫩口但又唔會太油🤤,調味都冇落好重食到和牛嘅原汁原味。仲有好多香脆薯條啱哂我呀😝!Dessert芝士蛋糕配煙肉脆脆及肉桂菠蘿醬點都要有個甜品先完滿😙~ 芝士蛋

Dinner set ($378/ p.p)
Starter
煙鴨胸羽衣甘藍沙律配蜜糖芥末汁

烤本灣八爪魚沙律 (+$38)

Soup
海蝦粟米濃湯

Main
吉列加拿大豬鞍扒配蛋沙律及bon bon辣醬

澳洲和牛臀肉上蓋 (+$248)

Dessert
芝士蛋糕配煙肉脆脆及肉桂菠蘿醬
點都要有個甜品先完滿😙~ 芝士蛋糕好香滑🍰,反而佢配搭煙肉脆脆又咸又甜都幾特別,但我個人最鍾意都係餐廳自製嘅肉桂菠蘿醬,粒粒菠蘿肉仲有肉桂香甜味🍍,好正爭啲想問下有冇得買!😍

Earl Grey
Rooibos Tea
食左咁多肉有2杯荼解下膩都幾舒服架! 😙
環境溫馨的小餐館內發現了很多本土藝術家的作品🖼️見到老闆每桌打招呼,寒暄可以他們對「情」的體現點了他們的晚餐套餐八爪魚沙律🐙醬汁吃到橄欖油,醋,香草的味道,帶點微辣海鮮粟米濃湯面頭是煙燻紅椒油,有豐富的蝦肉,帶子,蜆肉和煙肉,整體味道偏甜🦐🌽啤酒三黃雞使用了日本船運到港的SAPPORO赤星拉格啤酒,味道比平常見到的SAPPORO更清爽一點。半隻烤雞,另外半隻用來熬成湯汁,雞胸也非常嫩滑,雞腿更不用說了✨粟一燒珍珠粉口感煙韌,好特別~ 面頭的芝士咸香薄脆
環境溫馨的小餐館內
發現了很多本土藝術家的作品🖼️
見到老闆每桌打招呼,寒暄
可以他們對「情」的體現

點了他們的晚餐套餐

八爪魚沙律🐙
醬汁吃到橄欖油,醋,香草的味道,帶點微辣

海鮮粟米濃湯

啤酒三黃雞

粟一燒珍珠粉
口感煙韌,好特別~ 面頭的芝士咸香薄脆

餐廳主打法國菜 而店名Bon Bon都有特別意義兩個Bon字來自法文𝘉𝘰𝘯 𝘝𝘰𝘺𝘢𝘨𝘦同𝘉𝘰𝘯 𝘈𝘱𝘱𝘦𝘵𝘪𝘵🇫🇷分別係「一路順風」同「好好享用」嘅意思~餐廳菜式精緻 味道唔錯之餘 性價比都算幾高👅當日idiot係去食lunch 發現原來餐廳每個月都會轉一次menu 幾有心思~採用法國小酒館嘅佈局 環境清雅 適合慶祝生日或者紀念日💞-👩🏻‍🍳Idiots翻兜之選❤️‍🔥炸軟殼蟹配蟹肉蟹籽拌飯 $138碗裝嘅拌飯 一上菜見到隻軟殼蟹🦀面層鋪滿蟹肉蟹籽😻撈飯食 味道同口感都好夾~但食到最後可能有少少覺得撈唔晒全部飯😹同埋可能idiot擺耐咗先食隻蟹覺得炸皮有少少同肉分離咗 可能趁熱食好啲😹❤️‍🔥柚子胡椒雞肉意大利麵 $98餐廳選用1.4mm日本意大利麵會比起一般意粉幼身啲同掛汁啲~雞肉份量都多 仲有啲西蘭花👅食落唔油 胡椒味唔算好重~❤️‍🔥辣蒜油汁煮八爪魚意大利麵 $118同樣係1.4mm日本意大利麵~雖然menu寫係辣味 但食落唔覺得辣唔嗜辣嘅朋友都可以一試😋八爪魚大大粒 份量足 好爽口🤤❤️‍🔥Island呢杯係抹茶白桃通寧~上枱時見到明顯有分層 抹菜喺上層之後會慢慢同下層融合 都幾打卡
餐廳主打法國菜 而店名Bon Bon都有特別意義
分別係「一路順風」同「好好享用」嘅意思~
餐廳菜式精緻 味道唔錯之餘 性價比都算幾高👅
採用法國小酒館嘅佈局 環境清雅 適合慶祝生日或者紀念日💞

👩🏻‍🍳Idiots翻兜之選

❤️‍🔥炸軟殼蟹配蟹肉蟹籽拌飯 $138
碗裝嘅拌飯 一上菜見到隻軟殼蟹🦀
面層鋪滿蟹肉蟹籽😻
撈飯食 味道同口感都好夾~
但食到最後可能有少少覺得撈唔晒全部飯😹
同埋可能idiot擺耐咗先食隻蟹
覺得炸皮有少少同肉分離咗 可能趁熱食好啲😹

❤️‍🔥柚子胡椒雞肉意大利麵 $98
餐廳選用1.4mm日本意大利麵
會比起一般意粉幼身啲同掛汁啲~
雞肉份量都多 仲有啲西蘭花👅
食落唔油 胡椒味唔算好重~

❤️‍🔥辣蒜油汁煮八爪魚意大利麵 $118
同樣係1.4mm日本意大利麵~
雖然menu寫係辣味 但食落唔覺得辣
唔嗜辣嘅朋友都可以一試😋
八爪魚大大粒 份量足 好爽口🤤

❤️‍🔥Island
呢杯係抹茶白桃通寧~
上枱時見到明顯有分層 抹菜喺上層
之後會慢慢同下層融合 都幾打卡able😝
飲落有好多氣 非常清爽解渴~
抹茶味都濃 但白桃味唔算好多
另外有啲碳酸嘅酸味 幾fresh😋

❤️‍🔥bon bon Latte
想飲茶但又怕夜晚瞓唔著 就可以揀呢款~
博士茶養生得嚟無咖啡因💤
餘香有少少似仙草味
不過略嫌有啲甜🤏

❤️‍🔥焙茶拿鐵
加$5可以轉燕麥奶
有好濃嘅燕麥味🫶味道偏甜~
不過都唔會蓋過咗焙茶味 只係無咗甘苦味

❤️‍🔥豆乳雞湯
今次嘅餐湯係豆乳雞湯 幾有特色!
奶白色嘅湯😻裡面有雞同菇同豆腐等配料~
入口有好濃厚嘅豆乳味 值得一讚🫶
2024-08-26
約咗舊同事出來吃晚飯,因為未試過這間所以光顧。 一坐下便說每人要叫 套餐 已經心知不妙,再看看餐牌 - 主菜不多選擇也很有限。點了個羊肉,女招待/侍應(不確定是否東主之一)竟提議我吃「三至四成熟」心裏其實都已經很擔心,因為畢竟未吃過那麼生的羊肉。那位女招說是 餐廳廚師一般推介的。最後免為其難點五成熟,誰不知來到奉上時候差不多三片羊都係生嘅(如圖)。我之前在法國有吃過tartar,但係對於香港做tartar的確有點戒心。還有他們說是用特別調配的「腐乳醬」那點已經覺得有點滑稽。最後盡快吃完,現在回到家便開始肚痾發燒了。仲要浪費了我$530 ! 真係冇下次!!!!
那位女招說是 餐廳廚師一般推介的。
還有他們說是用特別調配的「腐乳醬」那點已經覺得有點滑稽。
最後盡快吃完,現在回到家便開始肚痾發燒了。
仲要浪費了我$530 ! 真係冇下次!!!!
羊架
2024-09-04
$400 (Dinner)
2024-08-19 1125 views
佐敦法國小酒館🇫🇷超級抵食嘅法國Lunch Set!今日路過佐敦約咗朋友嚟食個lunch呢間餐廳嘅裝修感覺好華麗,所以就入去試吓Lunch價錢合理 而且食物十分精緻細心lunch set +$28有沙律或者餐湯 和飲品-菜式理念將本地特色食材味道融入傳統西餐菜式中味道獨特非常花心思!店內裝潢典雅充滿老闆珍藏藝術品,格調十足!-辣蒜油大蝦意大利麵🦐餐牌上有特別提及呢度嘅意大利麵係用1.4mm的日本意大利麵 所以意大利麵咁有質感 咬落口幾彈牙 味道惹味 面頭嘅大蝦肉質彈牙牛油果三文魚丼飯🥑牛油果份量多 配埋三文魚粒好滿足兩樣加埋出奇地夾 比想像中好食😍選用刺身級慢煮挪威三文魚 肉質相當嫩滑
佐敦法國小酒館🇫🇷
超級抵食嘅法國Lunch Set!
今日路過佐敦約咗朋友嚟食個lunch
呢間餐廳嘅裝修感覺好華麗,所以就入去試吓
Lunch價錢合理 而且食物十分精緻細心
lunch set +$28有沙律或者餐湯 和飲品
菜式理念將本地特色食材味道融入傳統西餐
菜式中味道獨特非常花心思!
店內裝潢典雅充滿老闆珍藏藝術品,格調十足!
辣蒜油大蝦意大利麵🦐

牛油果三文魚丼飯🥑
牛油果份量多 配埋三文魚粒好滿足
兩樣加埋出奇地夾 比想像中好食😍
選用刺身級慢煮挪威三文魚 肉質相當嫩滑
見到佐敦最近開咗一間新嘅法式Bistro好吸引🌙於是就去試吓 估唔到入邊裝修好有質感🎨店主搜羅唔同嘅畫作同埋藝術品👨🏻‍🎨入到去有種法式嘅優雅感🩵仲要唔使收切餅費同開瓶費好適合一班朋友嚟Gathering🥂Menu季節定期更換味道有質素黎又有新意😛係非常唔錯嘅餐酒館🍷⭐️ 草莓菠菜苗沙律配羊奶芝士琥珀合桃 🥗菠菜苗材料用了非常新鮮入口清爽🥬用咗羊奶芝士同埋本地製嘅么鳳琥珀合桃🥜用料有質素之餘鹹香同埋甜味提升了沙律既層次🧀非常有Fine Dining既質素⭐️ 烤格魯耶爾芝士吐司配蕃茄濃湯 🍲蕃茄濃湯又滑得來又食得出新鮮嘅蕃茄🍅係法式經典嘅口味🇫🇷配上Gruyere Cheese香得黎唔會太膩💛酥脆配上濃湯平衡度岩岩好⭐️ 紅酒燉澳洲M6和牛面頰肉 🥩和牛肉質非常軟淋😊用上紅酒燉煮配上雜菜係好道地既做法🔥 蔬菜仲要好鮮甜有一種田園嘅風味🌾配上自家製嘅蒜蓉包好惹味🥖⭐️ 本灣馬賽海鮮魚湯 🐟呢道菜真係要重點介紹🥹味道好過係法國食到嘅唔誇張🤪 用咗本地嘅海鮮熬煮既湯頭濃郁又鮮甜🌊 蝦肉青口各樣都好新鮮🦐兩點係煎過嘅本地馬友🐠 迫出油香融入到湯底裡面🤩每一口都係精華⭐️ 芝士蛋糕配煙肉脆脆及海鹽焦糖醬
1994 views
⭐️ 草莓菠菜苗沙律配羊奶芝士琥珀合桃 🥗
⭐️ 烤格魯耶爾芝士吐司配蕃茄濃湯 🍲
⭐️ 紅酒燉澳洲M6和牛面頰肉 🥩
⭐️ 本灣馬賽海鮮魚湯 🐟
⭐️ 芝士蛋糕配煙肉脆脆及海鹽焦糖醬 🍰
Cheesecake既口味食落好幼滑🥳 加上煙肉嘅鹹香同埋海鹽焦糖嘅味道🥓有創意得來又好夾
芝士蛋糕配煙肉脆脆及海鹽焦糖醬
之前喺佐敦見到新開嘅法國小酒館🥂好有格調同藝術感✨ 趁機me time下, 同朋友悠閑咁食個Lunch🍵 Lunch set係西日fusion菜✨staff好熱情介紹食物同店名嘅由來~原來Bon Bon係Bon voyage (一路順風) 同Bon Appétit (enjoy the meal) 好有意思💛🥚慢煮日式叉燒溫泉蛋丼丼飯鋪滿左切粒嘅慢煮日式叉燒~一上枱就好香♨️ 叉燒一層肉一層脂肪,好香口, 煮得好入味牛油香烤玉米蘆筍意大利麵🌽餐廳嘅pasta係用1.4mm日本意大利麵🇮🇹比平時嘅意大利粉幼身d, 有少少似天使麵~黑糖Latte冰凍嘅黑糖Latte🧋黑糖同奶嘅比例剛好, 又唔會太過甜, 飲落有少少似黑糖奶茶🤤抹茶Latte熱嘅抹茶Latte🍵 抹茶醇厚嘅茶香同微微嘅苦, 加上香滑嘅鮮奶, 味道有層次~ 仲有好靚好特別嘅拉花🤍 呢間小酒館環境好舒服, 好適合慶祝🎂或者同三五知己聚會🥂下次約埋朋友試下Dinner飲返杯🥃

🥚慢煮日式叉燒溫泉蛋丼
丼飯鋪滿左切粒嘅慢煮日式叉燒~
一上枱就好香♨️ 叉燒一層肉一層脂肪,好香口, 煮得好入味

牛油香烤玉米蘆筍意大利麵🌽

黑糖Latte

抹茶Latte

Lunch
  • 慢煮日式叉燒溫泉蛋丼
ʙᴏɴᴊᴏᴜʀ ~ 今次跟友人吃個氛圍感滿滿的晚餐位於佐敦旺中帶靜的小巷裡這間有著小小面積的 ʙɪsᴛʀᴏ ʙᴏɴ ʙᴏɴ內裡只有四五張餐桌 容納約 𝟸𝟶-𝟸𝟻人但環境一點也不馬虎牆上掛了別具特色的藝術作品為優美典雅的裝潢錦上添花ʙɪsᴛʀᴏ ʙᴏɴ ʙᴏɴ 也是朝啡夕酒的概念午餐有各式意粉 丼飯套餐配高質咖啡晚餐則變成氣氛濃厚的小餐館提供質素超高的 ғᴜsɪᴏɴ 𝟺-ᴄᴏᴜʀsᴇs ᴅɪɴɴᴇʀ 𓋪 草莓菠菜苗沙律配羊奶芝士琥珀合桃沙律賣相相當驚艷 食材新鮮清爽羊奶芝士為爽口沙律添上一份鹹香軟綿配上老字號么鳳的琥珀合桃和啤酒醃製的青瓜整體開胃又很 ᴍᴀᴛᴄʜ 𓋪 烤格魯耶爾芝士吐司配蕃茄濃湯以港式三文治靈感研制出的小食採用瑞士古老芝士 ɢʀᴜʏᴇʀᴇ 烤製香脆吐司濃郁鹹香風味 建議一塊原味享用一塊配搭長時間熬煉的蕃茄濃湯濃稠酸甜風味 面頭的現刨 ʙᴀsɪʟ 注入少許辛辣𓋪 吉列加拿大豬鞍扒配蛋沙律及 ʙᴏɴ ʙᴏɴ 辣醬𓋪 蘆荀粟一燒珍珠粉主菜可從五個選項中挑選其中豬鞍扒以香脆吉列做法頗為新穎厚厚肉質熟度完美不柴身搭配金黃 ᴄʀᴇᴀᴍʏ 蛋沙律跟青瓜解膩另外點了濃郁牛油香的珍珠粉一顆
ʙᴏɴᴊᴏᴜʀ ~ 今次跟友人吃個氛圍感滿滿的晚餐

每道料理店員都用心講解 對食材的認識更豐富
雖然餐廳面積小小 但如果十數人想要包場/開ᴘᴀʀᴛʏ
其實是個很不錯的場地呢
2024-08-01
$400 (Dinner)
今日黎到佐敦食法國菜lunch set, 呢度D lunch 價錢不貴,而且仲有D法國菜feel, 食物質素十分精緻,有1.4MM的意粉和飲出果香的咖啡。我地叫左2個lunch set +$28有沙律或者餐湯 和飲品。⭐48°C慢煮挪威三文魚牛油果醬井三文魚呈現半熟狀態,加入牛油果用和魚子一齊食,口感層次豐富,魚肉新鮮嫩滑充滿油香。⭐墨魚汁魷魚意大利麵1.4MM手工意粉,口感清爽滑流,墨魚汁鮮味,值得一試。⭐Island - Matcha Peach Tonic抹茶味濃鬱,夏天飲最正⭐Mikan Blackccino咖啡入面有蜜柑的味道,好有果香味。

⭐48°C慢煮挪威三文魚牛油果醬井

⭐墨魚汁魷魚意大利麵

1.4MM手工意粉,口感清爽滑流,墨魚汁鮮味,值得一試。

⭐Island - Matcha Peach Tonic

抹茶味濃鬱,夏天飲最正

⭐Mikan Blackccino

咖啡入面有蜜柑的味道,好有果香味。