2022-09-12 143 views
餐廳提供嘅二人法國菜性價比超高(2 starters + 2 mains + 2 drinks),以藍色為主調,店內更設有小窖酒🍷,彷彿回到歐洲旅行🧳整個晚餐令人感覺輕鬆舒服。首先有兩個前菜分別有洋蔥湯同埋Octopus Carpaccio。洋蔥味非常濃厚,再加上湯入面有芝士同麵包,令成個湯感覺更鮮甜同creamy,個人非常喜愛這個洋蔥湯🧅八爪魚薄片配上洋蔥絲和青瓜,酸酸嘅醬汁可以帶出八爪魚嘅鮮味,刺激更多胃口享受之後嘅菜式。主菜方面,當然要點Galette La Chèvre Saumon同埋French sea-bass Meunière。海鱸魚真係意外地出色,外皮煎到非常金黃香脆,鱸魚嘅肉質細嫩,配上廚師秘製嘅黃油醬汁,連配菜嘅薯仔充滿奶油香非常出色好吃。呢間餐廳係crepe出名,入面用咗大量goat cheese、菠菜同埋三文魚,煙靭嘅餅皮拌上嘅蛋黃,食完便明白為什麼咁出名了。最後甜品都係重頭戲,法式火焰薄餅,加入橙酒製造火焰效果🔥,將醬汁係由橙皮、橙肉、橙汁製成,充滿橙嘅鮮甜咪外,帶點橙酒嘅醇香,薄餅皮相當煙韌,整個甜品完全不膩,感覺非常refreshing

2022-09-09 217 views
見到新開,網上評價唔錯就黎試下😃閒日夜晚唔太多人,又唔會趕你走,食物質素唔錯,好岩想靜靜地傾下計嘅朋友我同朋友叫左set dinner for 2, $588 兩位唔算貴有兩個starter 兩個main 同一個甜品Starter : French onion soup 洋蔥湯 ⬇️超濃味仲要有芝士同法包喺入面食完好滿足🥰Whitebait Tempura 炸銀魚 ⬇️手指size 一條條,無骨炸得幾脆無唔會油淋淋,份量ok 唔會得幾條Main:Galette la Chèvre Saumon 煙三文魚可麗餅⬇️個餡有:煙三文魚+蛋+菠菜Beef Bourguignon 法式紅酒燉牛肉⬇️個薯蓉好滑又好香奶味😆 加埋個牛肉一齊食好滿足Dessert:Crepe La Liegeoise 朱古力雪糕可麗餅⬇️食完再加甜品就完滿個朱古力蛋糕唔係好甜個種,都幾香朱古力味,夾埋d cream 就岩岩好,但就唔係話好滑好滑
見到新開,網上評價唔錯就黎試下😃

有兩個starter 兩個main 同一個甜品

Starter :
French onion soup 洋蔥湯 ⬇️
超濃味仲要有芝士同法包喺入面
食完好滿足🥰

Whitebait Tempura 炸銀魚 ⬇️
手指size 一條條,無骨
炸得幾脆無唔會油淋淋,份量ok 唔會得幾條
Whitebait Tempura

Dinner
Whitebait Tempura
Galette la Chèvre Saumon
Beef Bourguignon
❝Set Dinner for 2❞ — $568➤ Brittany Fish Soup來自布列塔尼的家鄉魚湯,用上多款海魚熬煮而成,入口魚味鮮甜,質感香滑濃稠,於湯內加入適量芝士碎一同品嚐更為鹹香惹味。➤ Classic Beef Tartare (+$38)不得不試的經典法國名菜。將新鮮牛柳剁碎再混入芥末、酸子、茄汁、蛋黃醬等調味,肉味香而有咬口,伴酸種多士享用。店家採用紐西蘭牛柳部位,脂肪少而且無筋,吃起來口感鬆軟又富肉味。進食前把蛋黃和牛肉混合,肉質細嫩幼滑,牛肉與醬汁相輔相成,既能辟腥又不會遮蓋牛味,伴以香脆sourdough同吃,口感更為豐富。➤ Tiger Prawn Pasta意粉以自家浸製蒜頭橄欖油及蕃茄炒過,醬汁不算很多,恰好足夠掛在每條意粉上,吃起來不會很heavy。Pasta烹煮時間控制得剛好,口感挺Al dente。配料有三大隻爽甜彈牙的新鮮虎蝦,以及以橄欖油油封過的車厘茄仔,整體茄味濃郁,而且充滿蝦油香氣,鮮味十足。➤ French Seabass Meunière (+$48)以焦化牛油將法國鱸魚柳輕煎,表面魚皮香脆,肉質則仍然香軟嫩滑,並加入法式香草牛

❝Set Dinner for 2❞ — $568

➤ Brittany Fish Soup

➤ Classic Beef Tartare (+$38)

➤ Tiger Prawn Pasta

以焦化牛油將法國鱸魚柳輕煎,表面魚皮香脆,肉質則仍然香軟嫩滑,並加入法式香草牛油檸檬汁同煮,再配以酸豆、菠菜以及幼滑薯蓉。看似油膩,但魚肉入口味道輕盈帶微酸,配以香滑的smashed potato及惹味菠菜同食,口感味道豐富具層次。

➤ Crepe La Liégeoise
法式可麗餅入口香脆帶煙韌,伴以巧克力雪糕、忌廉、焦糖醬以及杏仁片,這個邪惡的配搭很難令人不愛吧?讓這份幸福的味道為這頓法式美食盛宴畫上完美句號吧。

2022-09-05 117 views
位於西環嘅法國菜餐廳Bistro Breton,🇫🇷主打法國西北部沿海地區Brittany菜式,Brittany擁有綿長海岸線,盛產海鮮🪝所以餐廳好有心思,用返海岸做主題⚓️營造布列塔尼海岸風情🛟 餐廳環境好靚,好多靚靚影相位📸食物亦賣相精緻😍🧄French Onion Soup法式洋蔥湯係典型嘅法國風味湯🥣以牛肉湯及炒至柔軟滲出甜味嘅洋蔥煮成,散發濃濃香氣🤩有大量洋蔥喺入面🧅湯上鋪滿焗烤咗嘅芝士🧀成個湯味道清甜濃郁😛🐮Classic Beef Tartare 80g生牛肉他他係經典法式前菜🐮好多人鍾意食😋以新鮮牛肉剁成碎塊,再加入胡椒、洋蔥、橄欖油、香料等拌勻,上面放上生雞蛋🥚牛肉他他食落去層次分明,口感豐富🤩側邊仲有烤吐司🍞連埋吐司一齊食又有另一種風味😛🐟French Seabass Meuniere法國菜好出名嘅海鱸魚🐟海鱸魚經過香煎皮脆肉香😚肉質鮮味,魚肉嫩滑😙 用黃油整成醬汁,令醬汁更香滑濃稠,魚肉點埋一齊食味道更突出😛魚上面仲會有酸豆,而且仲有薯蓉同菠菜🤩薯蓉creamy美味🥔🐚Mussel Pot去法國一定會食嘅青口鍋🤩細細粒青口好似食緊硯肉咁😛青口新鮮肥美,以香草及白酒烹

🧄French Onion Soup

🐮Classic Beef Tartare 80g

🐟French Seabass Meuniere

🐚Mussel Pot
去法國一定會食嘅青口鍋🤩細細粒青口好似食緊硯肉咁😛青口新鮮肥美,以香草及白酒烹調,非常鮮甜😚令人一口接一口,另外有埋炸粗薯條,香脆可口,係最佳配搭😍

🫓Crêpe La Liégeoise
法式可麗餅,可以當甜品或者鹹味食都得😝今次我就以可麗餅做飯後甜品🥳餅皮薄身,皮邊脆口,充滿蛋香🥚有whipped cream、朱古力雪糕同杏仁碎做配料🤩再淋上海鹽焦糖醬🍯好好味,食埋呢個甜品就大滿足😚

飲品方面叫咗Kir Breton同Brittany Mojito🍹 Kir Breton係布列塔尼人創造屬於佢哋獨特嘅雞尾酒🤩將黑加侖酒同蘋果氣泡酒混合,味道甜甜地容易入口😛酒味唔會好濃👍🏻Brittany Mojito味道清新,滿滿檸檬同薄荷味🍋🌿

2022-09-04 434 views
到達 Bistro Breton 第一眼望到的是一大幅蔚藍海浪🌊的牆壁,另一邊深藍色的卡座配上八爪魚🐙和小魚兒🐠的掛畫,頂上吊燈尤如水中泡泡頓時令我哋有瞬間去到南法海岸的輕鬆渡假感覺🇫🇷今晚點了一份二人晚餐($558 including 2 Starters, 2 Mains, 1 Dessert),加上一杯蘋果青檸soda 🍹同一杯啤酒🍺享受人生✨Starters✨🔸Octopus Carpaccio 新鮮薄切八爪魚🐙伴入清新青檸汁,同埋爽脆青瓜粒🥒清新美味,作為前菜頓時令胃口大開。🔸French Onion Soup 這個以時間、耐性和心機成就出的經典美食,主角當然是洋蔥🧅洋蔥經過長時間細火慢炒使焦糖化,絕對是心機之作,再注入美味高湯,最後在湯面加入一片蒜蓉法包,再在上層蓋上大量 Emmental Cheese🧀烤焗之後,半融化嘅芝士超級拉絲,吸滿湯汁的 Garlic Bread,與及焦糖化咗嘅洋蔥,做就了一碗令人會心微笑嘅美味湯品✨Mains✨🔸Tiger Prawns Pasta三隻特大虎蝦🦐神氣活現地疊放在意大利粉上🍝上桌時令我哋我心裏面嘩 一聲。虎蝦新鮮彈牙,意大利粉當然毫
頓時令我哋有瞬間去到南法海岸的輕鬆渡假感覺🇫🇷

✨Mains✨
🔸Tiger Prawns Pasta
三隻特大虎蝦🦐神氣活現地疊放在意大利粉上🍝上
Tiger Prawns Pasta
桌時令我哋我心裏面嘩 一聲。虎蝦新鮮彈牙,意大利粉當然毫無懸念以 Al dente 口感呈上,無論是煮意粉時間、份量都掌握到恰到好處,蕃茄🍅及酒煮成的sauce 濃度剛剛好掛上每一條意大利粉。最後伴上低温封乾,再以橄欖油油封嘅車厘蕃茄仔,濃郁嘅蕃茄味又有別於新鮮蕃茄,令這一道菜味道更加提升

🔸Beef Bourguignon
法國釀製嘅紅酒🍷世界知名,用法國紅酒燉牛面頰肉🐮更是法國著名的經典菜式。
Beef Bourguignon
簡單以 Pinot Noir 紅酒、洋蔥、紅蘿蔔🥕磨菇🍄杏飽菇、椎茸、香草🌿牛面頰肉燉煮,一鍋上桌香醇濃郁已是美味佳餚,牛面頰肉燉煮得軟淋,但又保持到牛肉纖維,入口鬆化,伴上幼滑綿密的薯蓉🥔真係食到Lam Lam 脷

✨Desert✨
🔸Crêpe Les Volles de Saint Tropez
大名鼎鼎法國甜品 Crêpe係極薄嘅煎餅,餅身濕潤,吃起來QQ軟軟,帶著雞蛋🥚及奶油香味。今日我哋order 嘅甜品,以法國蔚藍海岸地區 Saint Tropez 帆船比賽命名⛵️焦糖煮過的蘋果片🍎就如迎風的帆,中間蓋上一球vanilla 雪糕🍨就如一艘一艘帆船在海上航行一般。蘋果、雪糕、Q彈薄餅,口感層次非常豐富。

法國蔚藍海岸嘅小旅行已經到咗尾聲,如果意𨠄未盡,建議點一杯wine 與好友輕談淺 酌,延續快樂嘅時光。By the way 餐廳自設酒窖,提供多款餐酒🍾也可以請工作人員為你推介配主菜的紅酒、白酒或餐酒🥂定有一款啱你心水。
蘋果青檸梳打
Octopus Carpaccio
French Onion Soup
Beef Bourguignon
高質系列 – Bistro Breton 💚柬埔寨事件可以話令不少人為之心寒🥶2022年竟然仲存在住集團式人口販賣☹️仲要係國家🫠軍隊同警方一同默許事情最可怕既係🤬蛇頭仲要係偉大國既同胞到底係受左咩教育先可以做到咁冷血------------------------------環境: 餐廳樓底超高😍極度廣闊,空間感滿分以船為裝修主題🛳️顏色都以藍白為主,感覺舒服枱凳夠大坐得舒適😉亦有吧枱位For飲返野輕鬆下衛生好好,整體都好乾淨企理🥰連廁所都好乾淨------------------------------食物: Dinner For Two ($558) 😝French Onion Soup 🫕傳統法式洋蔥湯🇫🇷上枱前會先焗熱,香氣真係擋唔住鋪滿厚厚芝士既法包係面🥖吸盡哂湯既鮮甜,極為邪惡Classic Beef Tartare (+$38) 🐮小編私心推薦🙈牛肉他他調味超好,先係輕輕既鹽同黑椒之後加左點醋,🤤提鮮效果好顯著,超級開胃,食極唔停口牛肉本身新鮮又無筋😍加埋生食級雞蛋,口感會更加棉滑Duck Confit 🦆油封鴨腿係法國菜中既地位絕對係數一數二🥳但好食既唔多呢隻算係小編
高質系列 – Bistro Breton 💚
柬埔寨事件可以話令不少人為之心寒🥶
2022年竟然仲存在住集團式人口販賣☹️
仲要係國家🫠軍隊同警方一同默許事情
最可怕既係🤬蛇頭仲要係偉大國既同胞
到底係受左咩教育先可以做到咁冷血

環境: 餐廳樓底超高😍極度廣闊,空間感滿分

以船為裝修主題🛳️顏色都以藍白為主,感覺舒服
枱凳夠大坐得舒適😉亦有吧枱位For飲返野輕鬆下
衛生好好,整體都好乾淨企理🥰連廁所都好乾淨

食物: Dinner For Two ($558) 😝

French Onion Soup 🫕

傳統法式洋蔥湯🇫🇷上枱前會先焗熱,香氣真係擋唔住
鋪滿厚厚芝士既法包係面🥖吸盡哂湯既鮮甜,極為邪惡

Classic Beef Tartare (+$38) 🐮

小編私心推薦🙈牛肉他他調味超好,先係輕輕既鹽同黑椒
之後加左點醋,🤤提鮮效果好顯著,超級開胃,食極唔停口

牛肉本身新鮮又無筋😍加埋生食級雞蛋,口感會更加棉滑

Duck Confit 🦆

油封鴨腿係法國菜中既地位絕對係數一數二🥳但好食既唔多
呢隻算係小編食過既排行頭幾位😍因為肉質真係好香好軟嫰
嫰既程度係唔需要用刀😆用叉一堆就分離到,坊間食到多數好乾
味道好好,而另一亮點係薯蓉,同樣幼滑😋牛油香而不膩,十分高質

Moules Mariniere ($198)(期間限定) 🥘

店員推薦必試,每晚都賣到無哂貨😱小編當然要幫大家試下啦
果然真係要大賣😋白酒忌廉汁好香,香到刺激到味蕾不停流口水
餐廳選用既青口雖然細隻,但隻隻都又肥美又入味😍一啖一隻好過癮
仲有即炸薯條跟埋,成道菜份量好多🥳岩哂一班朋友Happy Share

Crepe La Suzette 🥧

法式班戟配橙酒醬🔥橙酒醬會上枱時點火再淋落班戟到
可觀性非常高,橙酒味濃烈😎飲開酒既朋友一定會好鐘意

Bistro Breton Lemonade (+$30) 🍹

甜度適中😆飲落係會偏酸少少,同牛油味既重既菜式幾夾
小編好欣賞佢地會用環保飲管🫡為減輕全球暖化出一分力

Britttany Mojito (+68) 🍸

酒味好出好香🥰薄荷香後勁唔錯,飲落好舒服,但要小心飲醉呀

服務: 店員人數充足💁🏻‍♀️禮貌態度都非常好

服務: 9 /10

地址: 西環德輔道西321號瑧璈地下3號舖
人均消費: $ 300 - $ 600
2022-08-22 573 views
西營盤新開不久嘅🌟Bistro Breton🌟,食物賣相精美,味道又唔錯,而且價錢親民,係拍拖食飯嘅好去處!🥰✨Set Dinner For 2 $558二人套餐包括 2 Starters、2 Mains、1 Dessert,仲可以以優惠價錢order飲品!🤩🐠Whitebait Tempura炸銀魚仔香脆可口,加少少青檸汁更能激法出鮮味,好正嘅餐前小食!😋🦑Octopus Carpaccio +$28將鮮甜彈牙嘅八爪魚,卷成日本叉燒咁再切薄片,同時嚐到橄欖油、檸檬、青瓜嘅清新,唔錯!👍🏻🦐Tiger Prawns Pasta🍝爽彈甜美嘅巨型虎蝦已開背去腸,可以用刀叉輕易起肉,食起上嚟份外優雅!🍝每一啖意粉都充滿蝦油嘅香氣同埋鮮味,仲有蕃茄汁嘅酸甜味,大滿足!🥰🦆Duck Confit法國經典菜之一嘅油封鴨腿,鴨肉好似絲一樣咁柔嫩!🍊帶橙花香氣嘅燒汁令鴨腿變得更惹味!🥔薯蓉極細滑,仲索咗鴨腿嘅油香,Yummy!😘🧇Crepe La Liegeoise集邪惡於一身嘅可麗餅,有朱古力雪糕🍨、焦糖醬、Cream、同埋杏仁片,極甜美可口!💗🍏Green Apple Sparkling Soda

✨Set Dinner For 2 $558

🐠Whitebait Tempura

🦑Octopus Carpaccio +$28

🦐Tiger Prawns Pasta🍝

🦆Duck Confit

🧇Crepe La Liegeoise

🍏Green Apple Sparkling Soda +$40
青蘋果梳打清爽之中帶果酸,梳打都可以整到咁靚,誠意十足!☺️

🍷Kir Breton +$40
黑加侖子口味嘅餐前酒,甜甜地都幾開胃!😇
2022-08-21 102 views
法國菜比大家既印象就係貴價,但呢間位於西環既法國餐廳就會顛覆大家對法國菜嘅印象,晚市套餐$558 for two. 可以以呢個價錢享受到咁高質既食物,真係要推介比大家!🔷Starters🌟French Onion Soup 🧅傳統法國餐湯——洋蔥湯,用芝士、洋蔥、法包烤焗而成既湯,飲落味道香濃,口感豐富☺️🌟Octopus Carpaccio(+$28) 🐙薄切八爪魚上面鋪左青瓜粒同洋蔥,口感幾特別,食落清新爽口,八爪魚唔會韌,唔錯既一道前菜!🤩🔷Mains 🌟Tiger Prawns Pasta 🦐意粉每一條都掛滿香濃既蝦汁,大蝦爽口彈牙,仲有酸甜車厘茄,非常開胃😝🌟Beef Bourguignon紅酒燉牛肉係一道非常出名既法國菜,餐廳以高級紅酒、洋蔥、蒜頭、香草去燉煮牛面頰,味道正宗,原汁原味!牛面頰仲好軟腍,仲有不同野菌作伴,薯蓉落左忌廉,軟滑又香濃,令人回味無窮🤤🔷Dessert 🌟Crepe La Liegeoise Crepe口感好煙韌,加上朱古力雪糕、Cream、焦糖,非常鐘意呢款甜絲絲既法式甜品😍🔷Drinks🌟Green Apple Sparkling Soda (+$

🔷Starters

🌟Beef Bourguignon

🔷Dessert

🌟Crepe La Liegeoise

🔷Drinks

🌟Green Apple Sparkling Soda (+$40)🍹
青蘋果味🍏好突出,飲落好清新,唔會太甜,好飲!

🌟Brittany Mojito (+$68)🍸
以Rum, cider, lime, mint調製而成既cocktail, 唔會太嗆口,飲落酸甜,幾正!

📍 Bistro Breton by La Creperie (西環)
西環德輔道西321號瑧璈地下3號舖
2022-08-16 117 views
今日夜晚想靜靜地食過casual嘅西餐 朋友知道西環有一間法國嘅餐廳 性價比幾高又坐得舒服 於是book位過嚟試吓餐廳安排咗一個比較靜啲嘅窗口枱俾我哋~幾貼心 食物方面我哋揀咗個法式洋蔥湯~同埋octopus carpaccio 洋蔥湯有好香濃嘅洋蔥味 上枱嘅時候夠晒熱Octopus Carpaccio 八爪魚薄片好鮮甜 配埋洋蔥絲青瓜粒 加清新嘅醬汁一齊食 好開胃~主菜我哋叫咗duck confit 油封鴨髀~一個好傳統嘅法國菜 做得好唔錯~ 鴨肉好滑 特製橙醬汁酸酸甜甜好惹味 mashed potato 做得非常香滑 另一個主菜我哋叫咗青口薯條~侍應話而家八月係青口當季嘅時候 每一粒青口都非常肥美 飽滿 好鮮甜 肉質好滑好creamy 果然冇介紹錯甜品我哋試咗個冇咁甜嘅~ Custard Flan Cake ~ 有驚喜~custard cake 喺呢度嘅師傅特製的 好軟滑 配埋rum prunes 味道豐富👍🏾飲品我哋叫左Brittany Mojito~ 味道清新!呢度嘅侍應服務好 環境舒服 價錢合理 會再encore!
今日夜晚想靜靜地食過casual嘅西餐

餐廳安排咗一個比較靜啲嘅窗口枱俾我哋~幾貼心

洋蔥湯有好香濃嘅洋蔥味 上枱嘅時候夠晒熱

飲品我哋叫左Brittany Mojito~ 味道清新!

呢度嘅侍應服務好 環境舒服 價錢合理 會再encore!
2022-08-12 573 views
📍Bistro Breton(SYP)🍽 Octopus Carpaccio + French Onion Soup + Tiger Prawn Pasta + Crepe La Suzette + Green APPLE Sparkling Soda + Kir Breton 😋 媽咪一直都中意食法國菜,今日就帶佢試下呢間餐廳。聼店員介紹佢地嘅厨師都係法國人,食落果然係正宗法國風味!餐廳成個環境好舒服,店員態度都好好!🐙 Octopus Carpaccio薄片八爪魚配上洋葱同青瓜,帶來多層次嘅豐富口感。八爪魚新鮮、青瓜爽口,再配上洋葱,食到停唔到!🦐Tiger Prawn Pasta首先要讚嘅係佢地用料絕對新鮮,蝦肉鮮甜無比。而佢地嘅pasta整得特別出色,酸酸地,又食到好濃蝦味,絕對係會再試嘅選擇!🍟 Moules Mariniere白酒煮青口係當晚其中一個最愛!青口係晏晝新鮮到,食左第一啖就停唔到。仲配埋薯條,又係新鮮即炸,好好味!🧅 French Onion Soup食法國野點可以少左洋葱湯!係湯到食到芝士拉絲,好正!🍮 Crepe La Suzette最後黎到法國甜品!橙味濃
📍Bistro Breton(SYP)

🐙 Octopus Carpaccio

🦐Tiger Prawn Pasta

🍟 Moules Mariniere

🧅 French Onion Soup
食法國野點可以少左洋葱湯!係湯到食到芝士拉絲,好正!

🍮 Crepe La Suzette
最後黎到法國甜品!橙味濃郁又甜甜地,再加上係同火焰一齊登場,打卡岩曬!

#foodie #food #foodpic #foodphoto #yum #yummy #delicious #tasty #相機食先 #手機食先 #cameraeatsfirst #camerasiksin #hkfood #香港美食 #美食 #hkig #ighk
#BistroBreton #西營盤 #法國菜
2022-08-10
Type of Meal
Dinner
吃過位於灣仔的la creperie後念念不忘法國美食,想不到他們在附近開了這家Bistro Breton,充滿法國小鎮風情🇫🇷-Set Dinner for 2 $558Starters(choose 2)Brittany Fish Soup法國其中一個小鎮Brittany的地道美食,面頭是極邪惡芝士,底下為濃郁洋蔥魚湯。-Classic Beef Tartare必叫之一,牛肉他他很嫩很滑,調味的醬汁酸酸甜甜很開胃,搽上脆脆的麵包上更加增添口感。-Mains(choose 2)Ribeye Steak(+$98)這個真的是吃過top3的牛扒了!肉質想不到那麼嫩滑多汁之餘也不失牛味,選用的肉眼應該不錯。-Tiger Prawns Pasta虎蝦爽口彈牙,意粉是乾身的那種。-Dessert(choose 1)Coffee Cream Brûlée 咖啡味道濃郁,cream brûlée超級細膩幼滑。-Brittany Mojito $68清新之餘又容易入口。

Set Dinner for 2 $558
Starters(choose 2)
Brittany Fish Soup

Classic Beef Tartare

Mains(choose 2)
Ribeye Steak(+$98)
這個真的是吃過top3的牛扒了!
肉質想不到那麼嫩滑多汁之餘也不失牛味,選用的肉眼應該不錯。

Tiger Prawns Pasta
虎蝦爽口彈牙,意粉是乾身的那種。

Dessert(choose 1)
Coffee Cream Brûlée
咖啡味道濃郁,cream brûlée超級細膩幼滑。

Brittany Mojito $68
清新之餘又容易入口。
2022-08-09 126 views
點樣食推介✨⭐️平價抵食法國菜⭐️⭐️西營盤法國菜⭐️Bistro Breton by La Creperie 地址:西環德輔道西321號瑧璈地下3號舖🍖Set Dinner for 2 $558 (7.3/10)依個set包左兩個starters、兩個main同埋一個dessert,每個dish份量都唔少,超抵玩🤤Starter🍖Octopus Carpaccio +$28 (7.8/10)依28蚊係抵加嘅,心機菜黎~面頭有青瓜同洋蔥可以夾住一齊食,整體調味酸酸地十分開胃🍖French Onion Soup (7.5/10)裏面有舊麵包浸住,面頭仲有好多芝士,個湯洋蔥味都濃,調味上加多d鹽會更好🤣Main🍖Galette La Chevre Saumon (7.5/10)男朋友超鍾意依碟😂,如果唔食goat cheese就唔好嗌🤣,依個鹹crepe裏面會鋪滿goat cheese,裡面再包住d菠菜、煙三文魚同埋蛋,加埋個脆脆地又煙韌嘅餅皮食都唔錯💕🍖Tiger Prawns Pasta (7/10)唔知點解好重肉桂味😂(依d係咪法國style😂?),裏面d香草都好足料,個蝦幾好食,但肉桂真係
點樣食推介✨

⭐️平價抵食法國菜⭐️
⭐️西營盤法國菜⭐️

Bistro Breton by La Creperie
地址:西環德輔道西321號瑧璈地下3號舖

Starter

🍖French Onion Soup (7.5/10)

Main

🍖Tiger Prawns Pasta (7/10)
唔知點解好重肉桂味😂(依d係咪法國style😂?),裏面d香草都好足料,個蝦幾好食,但肉桂真係唔係我杯茶🫣

🍖Crepe La Liegeoise (7.5/10)
店家淋左超多caramel醬💕💕,個朱古力雪糕唔會太甜,中和返個糖度,甜crepe真係最好食🤤

回頭指數: 🍧🍧🍧🍧 (滿分:🍧🍧🍧🍧🍧)

好坐指數: 🧎🏻‍♀🧎🏻‍♀️️🧎🏻‍♀️🧎🏻‍♀️ (滿分:🧎🏻‍♀️🧎🏻‍♀️🧎🏻‍♀️🧎🏻‍♀️🧎🏻‍♀️)

依個晚餐價錢真心好抵,約女仔食都唔會太肉赤🫢,餐廳環境都幾好架~~~
2022-08-04 123 views
好鍾意法式洋蔥湯🧅,但飲唔返係法國嘅味道。見到呢間賣相唔錯,所以去試試。晚餐有Dinner set for 2,選擇多,吸引的(唔包嘢飲)👍Starter 有洋蔥湯,另外再叫咗個whitebait tempura。滿心期待嘅洋蔥湯,很一般⋯包實在too soggy😵‍💫湯唔夠rich,太少芝士⋯不推薦🥲反而白飯魚好驚喜😮本身諗住白飯魚係平時屋企煎蛋果種,但佢係好大條兼肥美~肉身好飽滿,天婦羅粉漿又夠薄,食落口感好好👍推薦⭐️Main 叫咗duck confit 同steak。Duck confit 肉都香嘅,只係個皮唔crispy,mashed potato 伴碟,佢應該加咗芝士,個質感幾得意。Steak(要加錢) with fries,medium rare 做到。 外脆內軟,正常水準。最後甜品要crepe topped with chocolate ice cream。好味程度:可以為呢餐畫上完美嘅句號😌飽都要食🤘(都會食哂)P.S. 當晚冷氣完全唔涼,用餐過程唔舒適🥵A/C temperature was too high/ is not working ?? Even the r

P.S. 當晚冷氣完全唔涼,用餐過程唔舒適🥵
A/C temperature was too high/ is not working ?? Even the restaurant was less than half full. We felt sticky 💦💦lol.. staff are friendly though.
Duck  confit
2022-07-29
$650 (Dinner)
  • Whitebait Tempura
2022-08-04 92 views
估唔到香港有咁平嘅法國菜!平時食法國菜都好貴🥹,今次呢個套餐只需要$5️⃣5️⃣8️⃣起,就有晒前菜主菜同埋甜品🍮,性價比好高!🔆虎蝦意粉佢用咗新鮮虎蝦🤪,大大隻!我鍾意佢嘅意粉唔會好酸,但同時蕃茄味亦都好濃,每一條意粉都沾滿咗醬汁,呢個真係好好食。🔆白酒煮藍青口其實呢個二人套餐上面係冇,不過老闆話藍青口好新鮮,所以強烈推介俾我哋!我覺得佢個醬汁煮得好好👍🏻,佢啲藍青口仲係好嫩,好鮮甜,真係會忍唔住一隻接一隻咁食。🔆法式火焰薄餅呢個餅如其名,真係有火焰㗎🔥!又有觀賞性又好食😋,佢個薄餅首先係好煙韌嗰隻,然後食得出有橙酒味,但係有酒味得來又唔會過濃,啱啱好🤪,唔怪之得咁多人叫,我對於呢個甜品相當之滿意!🔆法式洋蔥湯前菜揀咗呢款,法包索晒啲洋蔥湯嘅味,上面仲鋪滿芝士,滿足。我哋仲叫咗另外一款八爪魚冷盤,呢個都幾特別,八爪魚切到勁薄, 加埋洋蔥青瓜一齊食好開胃。佢另外仲可以用優惠價去加飲品,連埋加一,人均三百幾蚊就可以食到高質法國菜🥹,環境仲要坐得舒舒服服,真係好唔錯!

🔆虎蝦意粉

🔆白酒煮藍青口

🔆法式火焰薄餅

🔆法式洋蔥湯
前菜揀咗呢款,法包索晒啲洋蔥湯嘅味,上面仲鋪滿芝士,滿足。

超划算法國餐❀‿❀ 法國大廚主理,人均不用$300吃到超高質法國菜♥︎ 環境環境挺寬敞的,卡位舒服,還有小小的酒窖。餐牌二人餐只要$558,開始的時候還懷疑是$558一個人,超划算! 𝘽𝙧𝙞𝙩𝙩𝙖𝙣𝙮 𝙁𝙞𝙨𝙝 𝙎𝙤𝙪𝙥 $𝟡𝟠 𝘽𝙧𝙞𝙩𝙩𝙖𝙣𝙮 𝙁𝙞𝙨𝙝 𝙎𝙤𝙪𝙥是招牌菜,真的讓人驚艷,入口魚味鮮甜,質地濃稠,加入適量芝士碎更帶出鹹香,想不到只是湯也如此大驚喜。 𝘾𝙡𝙖𝙨𝙨𝙞𝙘 𝘽𝙚𝙚𝙛 𝙏𝙖𝙧𝙩𝙖𝙧𝙚 $𝟙𝟜𝟠 到𝘾𝙡𝙖𝙨𝙨𝙞𝙘 𝘽𝙚𝙚𝙛 𝙏𝙖𝙧𝙩𝙖𝙧𝙚 ,同樣沒令人失望,牛肉他他口感猶如吞拿魚般,口感好又不膩。 𝙂𝙖𝙡𝙚𝙩𝙩𝙚 𝙇𝙖 𝘾𝙝𝙚̀𝙫𝙧𝙚 𝙎𝙖𝙪𝙢𝙤𝙣 $𝟙𝟝𝟠 𝙂𝙖𝙡𝙚𝙩𝙩𝙚 𝙇𝙖 𝘾𝙝𝙚̀𝙫𝙧𝙚 𝙎𝙖𝙪𝙢𝙤𝙣是鹹食類的𝘾𝙧𝙚𝙥𝙚,裏面放入三文魚、菠菜,配以羊奶忌廉,𝘾𝙧𝙚𝙥𝙚煎至焦香,每一口都有焦香的味道。 𝙈𝙤𝙪𝙡𝙚𝙨 𝙈𝙖𝙧𝙞𝙣𝙞𝙚𝙧𝙚 $𝟙𝟡𝟠必推𝙈𝙤𝙪𝙡𝙚𝙨 𝙈𝙖𝙧𝙞𝙣𝙞𝙚𝙧𝙚 ,白酒煮青口,是眾多西餐廳的菜式,但真的不多餐廳做得好吃,這裏每一隻青口不但白酒入味,更是𝙘𝙧𝙚𝙖𝙢𝙮軟滑! 𝘾𝙧𝙚𝙥𝙚 𝙇𝙖 𝙎𝙪𝙯𝙚𝙩𝙩𝙚 $𝟡𝟠甜品𝘾𝙧𝙚𝙥𝙚 𝙇𝙖 𝙎𝙪𝙯𝙚𝙩𝙩𝙚

環境挺寬敞的,卡位舒服,還有小小的酒窖。

餐牌

𝙈𝙤𝙪𝙡𝙚𝙨 𝙈𝙖𝙧𝙞𝙣𝙞𝙚𝙧𝙚 $𝟙𝟡𝟠
𝙈𝙤𝙪𝙡𝙚𝙨 𝙈𝙖𝙧𝙞𝙣𝙞𝙚𝙧𝙚

𝘾𝙧𝙚𝙥𝙚 𝙇𝙖 𝙎𝙪𝙯𝙚𝙩𝙩𝙚 $𝟡𝟠
𝘾𝙧𝙚𝙥𝙚 𝙇𝙖 𝙎𝙪𝙯𝙚𝙩𝙩𝙚

甜品𝘾𝙧𝙚𝙥𝙚 𝙇𝙖 𝙎𝙪𝙯𝙚𝙩𝙩𝙚 上桌以火焰登場,以𝙗𝙪𝙩𝙩𝙚𝙧𝙮 𝙤𝙧𝙖𝙣𝙜𝙚 𝙘𝙖𝙧𝙖𝙢𝙚𝙡𝙞𝙨𝙚𝙙 𝙨𝙖𝙪𝙘𝙚煮𝘾𝙧𝙚𝙥𝙚,橙味濃郁,酸度可接受。

總括而言,必定會再來,食物質素高,價格又不貴,環境舒服,一定要再喝魚湯!
𝘽𝙧𝙞𝙩𝙩𝙖𝙣𝙮 𝙁𝙞𝙨𝙝 𝙎𝙤𝙪𝙥
𝘾𝙡𝙖𝙨𝙨𝙞𝙘 𝘽𝙚𝙚𝙛 𝙏𝙖𝙧𝙩𝙖𝙧𝙚