2016-01-27 208 views
本來我並不認識這間朱古力蛋糕店, 加上我經常覺得朱古力太甜, 食甜品本身就很少會選擇朱古力... 但它的開業優惠實在太吸引人, 造成很大迴響, 令愛食的我終於留意到這間朱古力蛋糕店的來襲!  以前買蛋糕是因為要慶祝生日, 長大後賺錢了買蛋糕就是為了滿足口腹之慾!  正當我煩惱銅鑼灣店太多人排隊, 怎樣才可以食到的時候, 太古城的誠品終於開幕! 更重要的是, Black as Chocolate原來開了一間分店在裏面! 小小且黑漆漆的店坐落在地下連接商場右邊的入口, 初時並不為意它的存在, 因著黑漆漆又有金屬裝飾品, 原以為是首飾店, 怎料仔細望望原來是Black as Chocolate, 裝修有別於一般的白色, 給人一種神秘的感覺... 細心留意會發現蛋糕展品其實在金屬大球裏面   暫時BaC只提供4款蛋糕, 包括經典朱古力蛋糕, 黑嘉侖草莓朱古力蛋糕, 焦糖香蕉朱古力蛋糕及榛果朱古力蛋糕, 而且只得6吋大, 不過店員指不久就會提供更大的尺寸, 而且夏天還有其他季節限定的蛋糕款式, 好像芒果, 玫瑰之類的口味! 很令人期待!  今次我買了黑嘉侖草莓朱古力蛋糕, 一是因為不想

黑嘉侖草莓朱古力蛋糕 Blackcurrant Strawberry Chocolate Cake

今次我買了黑嘉侖草莓朱古力蛋糕, 一是因為不想光吃朱古力, 二是我喜歡吃黑嘉侖, 三是店員說草莓是福岡運來一點也不酸~ 蛋糕包裝在一個美美的黑色盒子內, 店員還會用一條粗粗的絲帶打一個精美的蝴蝶結! 絲帶有5隻顏色, 我當然選我最愛的黃色!
惡魔叉天使湯匙
值得一提的是BaC提供惡魔叉或天使湯匙讓你品嚐其蛋糕, 雖然沒有甚麼大用途, 不過用來拍照就非常邪惡! 好說明吃完這個朱古力蛋糕我要做多少運動才可以減去
 打開黑色的包裝盒, 就會見到深棕色且一圈圈的朱古力忌廉, 旁邊看則是上下兩層朱古力蛋糕夾著中間粉紅色的士多啤梨慕絲, 色彩上很和諧亦非常少女, 急不名待拆開蛋糕邊的透明膠片, 當然也不放過沾在上面的士多啤梨慕絲
好了! 終於把它切開了! 更清楚地看到內層夾著原粒士多啤梨, 慕絲很軟滑帶一點酸, 士多啤梨就如店員說的鮮甜爽口, 吃得出絕不是街市隨便買的... 一向偏好黑朱古力的澀, 而BaC的蛋糕就沒有令我失望, 蛋糕鬆軟又有點布朗尼的稔韌, 面層的忌廉稱不上甜反而帶點澀, 加上綿綿的口感, 連上中間微酸的士多啤梨層為味蕾一次過帶來多番刺激, 而且一次食1/4都不會覺得膩, 連平時不愛甜的媽媽都讚好食!
 真不枉我辛苦把它從太古托回家!
雖然黑加侖的味道並不突出, 但相信它在中和朱古力甜味方面也出了不少力, 才令蛋糕嗅起來有種香氣~~
記得蛋糕新鮮製造不可以放太久, 最多2天就要把它通通放入肚中! 非常期待夏天來臨的限定款式!
TakeAway
2016-01-25 228 views
週六早上被長輩捉咗去太古城幫手搬屋,好心原來真係有好報架!中午離開時居然被小肥發現台灣人氣朱古力蛋糕店「Black As Chocolate」剛於誠品地下新開咗間分店 。舖位雖然細小,但四周精緻o既裝飾足已謀殺不少菲林 。店員身後o既黑板以白字寫出店名,旁邊以不同大小同形狀o既蛋糕模襯托,主題簡約清晰 。收銀機右側張高枱上陳列出黑色蛋糕盒配上不同顏色絲帶o既五款造型 。店子現階段只售四款蛋糕,分別為「經典朱古力蛋糕」($368/六吋)、「榛果朱古力蛋糕」($388/六吋)、「焦糖香蕉朱古力蛋糕」($398/六吋)、及「黑加侖草莓朱古力蛋糕」($418/六吋),暫時未有寫生日牌服務。蛋糕盒前面擺放咗主打「經典朱古力蛋糕」o既模型。XO仔不用思索已知自己想試「焦糖香蕉朱古力蛋糕」,仲要襯返條同香蕉同顏色o既黃色絲帶。由於店內只有一位妹妹仔駐守,準備時間都要五至八分鐘左右,大家唔洗擔心會企到攰,因側邊設有兩張櫈供客人坐下等候。 細佬好奇心較強,所以選擇咗周圍睇,周圍影。結果留意到門口有個疑似太空船o既金色球狀物體 。入面內藏蛋糕模及店子o既小冊子,睇得出店主花咗好多心思喺設計方
舖位雖然細小,但四周精緻o既裝飾足已謀殺不少菲林
蛋糕盒前面擺放咗主打「經典朱古力蛋糕」o既模型。
入面內藏蛋糕模及店子o既小冊子,睇得出店主花咗好多心思喺設計方面。
就連廚窗內o既陳列架都造成個行李箱咁,望落都high過人。
蛋糕五分鐘就包裝好,效率高,手勢好,真係又快又靚呀
「焦糖香蕉朱古力蛋糕」
臨行前,妹妹小心叮囑蛋糕有嚐味限期,而且必需冷藏,喺室溫最多只可保存兩小時,極之細心體貼。
外出落雨唔洗驚,因店內有靚靚o既透明防水膠袋賣,購買一個蛋糕可另加$25換購,如果買兩個蛋糕就免費贈送
隨蛋糕附送一款餐具、蛋糕刀、金蠟燭等,巧妙地收埋喺蛋糕底o既暗格內,認真搞鬼
XO仔係小壞蛋一名,梗係要揀返自己慣用o既惡魔叉啦
!惡魔叉雖然造型可愛,不過用起上黎就不及傳統嗰啲好用。
焦糖香蕉朱古力蛋糕」外表平實,一眼望落去已經清楚知道係一個朱古力蛋糕。
「焦糖香蕉朱古力蛋糕」
三層厚厚o既朱古力蛋糕鬆軟濕潤,醇厚得黎絕無過甜,就連家中怕食朱古力o既堂細佬同叔叔都大讚朱古力味道香濃,實在難得
「焦糖香蕉朱古力蛋糕」
不過十五人對蛋糕入面o既香蕉餡就意見不一啦,有啲就嫌唔夠熟、有啲就嫌唔夠腍滑,但亦有人讚佢夠輕巧、有口感,個人當然係支持後者啦!
「焦糖香蕉朱古力蛋糕」
台灣人氣店「Black As Chocolate」o既朱古力蛋糕果然名不虛傳,店子裝潢精美,對包裝講究,而且蛋糕仲好有內涵添
!分店開喺太古城,太古城街坊真係有福囉!
2016-01-23
Waiting Time
5 Minutes (TakeAway)
$398 (Other)